Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Dao sam im ja brate i te stihove. I mnoge druge. Ali kao i kod svih Denominacija – džabe.:

[FONT=&amp]Bog mi je svedok da ja želim sutra u raju videti i Laodikeju i tum5e i Adriana BG.[/FONT]

[FONT=&amp]Ali Pismo kaže - kome je mnogo dato – mnogo će se i tražiti. A meni je Bog dao dve neverovatne stvari. Ja odlično znam da to nije od mene jer sam do skora bio apsolutni ateista. LJUBAV i ISTINU. Tako da ja zbog Njega moram iznositi ISTINU, a ne što ja volim nešto da pametujem. Kako uostalom da pametujem, kada sam ja glup i jadan čovek. Inače meni ne smeta ni jedna neistina. Ni JS, ni Adventistička, ni Mormonska, ni Nazarenska, ni…………………….. Jedino je moja obaveza reći ISTINU.
[/FONT]

[FONT=&amp]A do pre par godina i ja sam bio za ČISTU HRANU. Dok slučano nisam malo više proanalizirao 14-tu glavu Rimljana. Pa kada sam na jednu stranu stavio sve stihove koji govore U PRILOG čiste hrane, a na drugu PROTIV. Iznenadio sam se. Daleko više ima protiv (kada su Hrišćani u pitanju!). Za Jevreje ona i dalje važi![/FONT]
[FONT=&amp]Pa ni onda nisam bio 100 % siguran. Postom, molitvom, istraživanjem sam došao do ovog današnjeg zaključka:[/FONT]
[FONT=&amp]Čista hrana nije uslov spasenja kod Hrišćana (nejevreja). A bolje je konzumirati je zbog ZDRAVLJA. Jer je Bog upravo zbog toga je dao Jevrejima. Znači ako uzmemo onu poslovicu:’’ U zdravom telu – zdrav duh’’ – onda sam protiv konzumiranja NEČISTE HRANE! I u svakom slučaju BOLJE JE nekonzumirati je.

Ali nikako stavljati bratu sablazan ili spoticanje o nju. Ako brat ne može bez prasenceta, a čistog je srca, duše i tela, i upoznat je sa 100-nak stihova iz Pisma da Carstvo Nebesko nije JELO I PIĆE, već MIR, RADOST I PRAVDA…… sve je jasno. Jedi brate i putuj u raj. A ako je narušen jedan od ova tri elementa – onda nije dobro konzumirati svinjetinu, odnosno nečistu hranu.

[/FONT]

[FONT=&amp]Hvala brate Gero, ali ne bih voleo da zbog ovoga imaš podelu sa ostalom braćom. Onda bi mi bilo žao. Jer nama je isti Otac, i zato ne bi trebali da se delimo.[/FONT]

Brate Sarrdy ja se nedelim s bracom! ja sam se jasno izrazio da je to samo moja tacka gledista,i nemora da sam u pravu!!

Ja tako mislim zato sam i na forumu mozda bas ja nisam u pravu!!ovde sam upravo radi istine,posto mi se cini da si ti u pravu tebe sam podrzao ne zbog toga da bih nekome svrgnuo njegovo uverenje.

Bog je jedan a dva zaveta!!! koji je zavet za nas SZ-et ili NZ-et??Ako je stari moramo se ponasati kao jevreji,muslimani,cak i obrezivati se ,ako je novi onda moramo se ponasati kao Hriscani zar ne?Jer ako se mora postovati ceo SZ-et onda se moramo i obrezivati,neznam nisam pametan kako to jedno se mora postovati i ne raditi a drugo ne,tj kako kome odgovara zakon je zakon,zavet je zavet lepo kaze stih ako je nesto novo onda starom dodje kraj.

Meni ovi stihovi izgledaju normalni i razumni za nas koji smo u NZ-tu,u Hristu!!

[FONT=&amp]Jevr. 8:13[/FONT][FONT=&amp] A kad veli: novi savez, prvi načini starim; a što je staro i zastarelo, blizu je da iščezne.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Мојс. 17:[/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Свако мушко дете кад му буде осам дана да се обрезује од колена до колена, родило се у кући или било купљено за новце од којих год странаца, које не буде од семена твог.[SUP]13[/SUP] Да се обрезује које се роди у кући твојој и које се купи за новце твоје; тако ће бити завет мој на телу вашем завет вечан.[SUP]14[/SUP] А необрезано мушко, коме се не обреже окрајак тела његовог, да се истреби из народа свог, јер поквари завет мој.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Коринћ.7:[/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама.[SUP]18[/SUP] Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.[SUP]19[/SUP] Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих.[/FONT][FONT=&amp]
[SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сваки нека остане у оном звању у коме је позван.[/FONT]
[/FONT][FONT=&amp]Римљ 14,20[/FONT][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће[/FONT][FONT=&amp],[/FONT]

Takodje rekoh da na ovoj temi podrzavam tvoj stav ali ne i da sam izdao nasu bracu! ponavljam meni se tako cini mozda ja nisam u pravu a mozda jesam neznam.

Brat Adrian takodje pise da ni on nije siguran ali on ne jede svinjsko za svaki slucaj!Ja jedem samo na rostilju,ne upotrebljavam svinjsko u svakodnevnoj ishrani zbog zdravlja itd.
izbegavam preradjeno meso iz mnogo razloga jer neznam sta mi stave tamo!

Ali ne bih imao nista protiv prasenceta na raznju,ili jednu dobru pljeskavicu od 20 cebapa kakve prave u BG-u,leskovcu,ili corbu od skembica,jagnjence na raznju! necu vise da pisem podje mi voda na usta.

Pozrav brate Sarrdy od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Кључно је ово:

[FONT=&amp]1. Коринћ.7:[/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама.[SUP]18[/SUP] Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.

[SUP]19[/SUP] Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих.[/FONT]
(сасвим довољно)

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ovde pise da nebismo trebali da imamo problema ko sta jede kazite mi sta mislite o tome!!!

Mozda je tajna u ovim stihovima koji su upuceni Noju i njegovim sinovima?Ali to je stari zavet!!u tim se stihovima sve razresava da se jede.

1. Мојсијева, глава 9

1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;
2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.
3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.
4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.
Ovde se slazem s Gospodom.

Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

Ali kasnije Bog brani da se jede mislim samo jevrejima, jer je jevreje uzeo kao sveti narod.
Mada mislim da je vise radi njihovoga zdravlja

Jevrejima je nedvosmisleno zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa, što je podržavao i Apostol Petar. Međutim, ta odluka delovanjem Sv. Apostola Pavla biva promenjena i hrišćani počinju sa konzumiranjem svinjskog mesa
Islam, ponovo, u još rigoroznijoj meri od Židova uvodi zabranu korišćenja svinjskog mesa.
Nije mi jasno KOJI SU, zapravo razlozi zabrane korišćenja svinjskog mesa kod Židova i muslimana i zašto su hrišćani odstupili od ove Mojsijeve zabrane?

Evo sta kaze Biblija:

A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Lk. 1:3

5 Ja bejah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Dela 10:9

6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.

7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.

8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
Jezek. 4:14

9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.

10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.

Mozda su razlog ovi citati gore koje navedoh? a mozda nisu neznam nisam pametan.

Neznam sta da kazem izgleda da mi Hriscani imamo pravo da jedemo sve osim jevreja,muslimana!!

Hindusi nesmeju da jedu kravu!!zasto?Takodje neznam kazu da je sveta!!

Pozdrav od Gere svima.

P.S

Cini mi se da ipak ova tema nije za mene, jer nisam mnogo izucavao o tome.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Постоји велика варка да је закон укинут и да не важи. Христ није укинуо законе, чак је ојачао и пооштрио. Укинути су они закони за жртвовање (Данило 9:27). Држање закона је усмерио на срце и да закон људи држе јер воле Бога, а не да им то буде терет (јарам). Духом се држимо исправним људима и заповести не кршимо својом вером и љубављу.

17. Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.
18. Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.

19. Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском. (Матеј 5)

Још једна потврда на шта се мисли у Новом завету када се каже чиса или нечиста храна:

"Оно што сви мисле да знају о принципима исхране верника Мојсијевог закона је - „кошер” - и то из времена када је извесни винарски подрум из Србије склопио уговор са дистрибутерима у Израелу да припрема „кошер ракију”, мада мало ко зна о чему је реч. Кошер, у преводу, значи - чисто. Кошер храна је, дакле, чиста и дозвољена, она која је припремљена на одговарајући начин и од намирница које је рабин „атестирао” својим благословом. Остале намирнице су „нечисте” и самим тим строго забрањене.

У београдском дому „Онег Шабат и Гемилут хасадим”, који се налази у Јеврејској улици, на Дорћолу (тамо где је данас чувени биоскоп „Рекс”), до Другог светског рата је, уз канцеларије готово свих јеврејских организација и удружења, била једна минијатурна кланица са касапницом у којој се ритуално (кошер) клала стока, и то само папкари, тако што би јој се испустила сва „нечиста” крв.

Колико се о томе води рачуна, најбоље сведочи и податак да чак и посуђе у којима се храна припрема или сервира, мора бити - кошер - односно да се у њему никада није припремало ништа што је нечисто.

За Јевреје је, на пример, непојмљиво мешање меса и млека, па би србијанска мусака, или бела пилећа чорбица са павлаком, за трпезом могле бити схваћене као увреда. Али, то је и разумљиво, јер њихова историја, традиција и мерење времена трају већ 5.769 година."

ХРАНА И РЕЛИГИЈА
- Илустрована Политика

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Istina

Brate Sarrdy ja se nedelim s bracom! ja sam se jasno izrazio da je to samo moja tacka gledista,i nemora da sam u pravu!!

Ja tako mislim zato sam i na forumu mozda bas ja nisam u pravu!!ovde sam upravo radi istine,posto mi se cini da si ti u pravu tebe sam podrzao ne zbog toga da bih nekome svrgnuo njegovo uverenje....
Odlično. To je jako bitno ne deliti se sa braćom i voleti ih, a ČISTA HRANA, kao što Pismo kaže niti šta dobijamo, niti gubimo. Niti nas ona privodi Bogu niti udaljava. A bratska ljubav je jedan od najvažnijih uslova spsenja.
Tako nek svako bude uveren u svoju misao, i neka je kaže, a Bog će na kraju suditi ko je bio u istini a ko u neistini.
Ja sam ubeđen da je ČISTA HRANA važila za Jevreje, i da danas nema veze sa spasenjem!

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Odlično. To je jako bitno ne deliti se sa braćom i voleti ih, a ČISTA HRANA, kao što Pismo kaže niti šta dobijamo, niti gubimo. Niti nas ona privodi Bogu niti udaljava. A bratska ljubav je jedan od najvažnijih uslova spsenja.
Tako nek svako bude uveren u svoju misao, i neka je kaže, a Bog će na kraju suditi ko je bio u istini a ko u neistini.
Ja sam ubeđen da je ČISTA HRANA važila za Jevreje, i da danas nema veze sa spasenjem!

Mislis na (LJUBI BLIZNJEGA SVOGA KAO SAMOG SEBE) Da to je najvaznije posle zapovedi (LJUBI gOSPODA I BOGA SVOGA SVIM SVOJIM SRCEM I SVIM SVOJIM UMOM I SVIM SVOJIM BICEM)

Pozdrav od Gere.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nigde u novom zavetu nećete naći primer da je neko od Apostola jeo svinjeće meso, niti su oni dolazili u sukob sa Farisejima oko kršenja ovih zdravstvenih propisa koji svinju odvajaju kao nečistu odnosno nezdravu za ishranu.
Da su too činili ili upućivali da svinja treba da se koristi u ishrani, to bi izazvalo veliki nacionalni skandal, i velike sukobe o čemu bi moralo biti zapisano u Jevandjeljima ili Delima Apostolskim, ali toga nema.

Drugo, ono što je Gospod stvorio kao nečisto odnosno nezdravo za ishranu u starom zavetu, znaci zivotinje čije je meso po prirodi nezdravo, zar to moze promeniti svoj unutrasnji sastav protokom vremena, i iz toga doneti zakljucak da je u starom zavetu nešto bilo nezdravo, a odjednom je to postalo zdravo u novom zavetu.

Sledeće, Bog u starom zavetu u tekstu u kome odvaja čiste životinje od nečistih, ne pominje samo svinju kao nečistu, već i neke druge životinje.
Moje pitanje je sledeće, zašto smo se mi ljudi skoncentrisali samo na svinjetinu, u tom slučaju trebali bi da jedemo i druge vrste životinja, jer u novom zavetu navodno sve je čisto, pa prema tome trebali bi da jedemo i lavove, tigrove, medvede, slonove, žirafe, majmune pse, mačke, miševe, gmizavce, bube, i sva ostala stvorenja.

Iz tog razloga to upravo pretstavlja jednu veštu sotonsku prevaru, koji se posebno zauzeo da diskredituje ovaj Bozanski propis, i da ljude navede da ga krše, raspirujući u čoveku želju za svinjskim mesom, jer zna da od ovog propisa zavisi spasenje, i da će svako ko ga jede poginuti u dan Hristovog dolaska, kako doslovno i kaze tekst u knjizi proroka Isaije 66 poglavlje koji sam već citirao.

Drugo, Šardu pominje odredjene tekstove u kojima Apostol govori da je sve dobro da se jede, pa prema tome i svinjeće meso, problem je u tome što Šardu tumači te tekstove proizvoljno, ne uzimajući u obzir literarni i istorijski kontekst vremena u kome su ti tekstovi nastali, već ih tumači sagledavajući ih u kontekstu današnjih prilika i tradicije u kojoj živi gde je svinjetina takoreći nacionalna hrana.
Kada bi kojim slučajem Šardu bio Kinez ili Indijac, on bi sigurno u tom slučaju ovaj tekst tumačio tako da bi propagirao konzumiranje pasa i mačaka koje kinezi koriste u ishrani, i kao Indijac bube, skakavce, itd, da je kojim slučajem Eskim, propagirao bi meso od foke ili morskih lavova, itd..

Dakle, sve ove tekstove treba tumačiti u kontekstu onoga vremena i prilika koje su vladale u ondašnjem Jevrejskom društvu, i propisu koji je Bog dao u vezi ishrane.
Kada Apostol kaze da je svako stvorenje dobro KOJE BOG STVORI ZA JELO ( ovaj izraz je posebno vazan za razumevanje svih tekstova koji govore o tome ), on tu misli upravo ono što i kaže pozivajući se na starozavetni propis u kome Bog odvaja čiste vrste mesa od nečistih, da je svako stvorenje KOJE BOG STVORI ZA JELO DOBRO, u sta ne spada svinjetina, jer nju Bog nije stvorio za jelo, već je odvojio kao nečistu odnosno nezdravu.
Apostol dakle u svim ovim tekstovima daje savet zadržavajući se u okvirima onih namirnica KOJE BOG STVORI ZA JELO, a u to ne spada svinjeće meso, jer kada bi u to uvrstili svinjetinu, onda bi morali uvrstiti i sve ostale gore pomenute: lavove, tigrove, medvede, slonove, žirafe, majmune pse, mačke, miševe, gmizavce, bube, i sva ostala stvorenja.
On se ovde isključivo obraća onim Jevrejima koji su odbijali sve one čiste vrste namirnica KOJE BOG STVORI ZA JELO, a koje su propisane u starom zavetu, jevrejima koji su tradicijom koju Bog nije propisao imali neke ekstremne navike u ishrani.

Prema tome, starozavetni propis o ishrani je univerzalnog karaktera, jer ono što je Bog stvorio na zemlji kao nezdravo, nikada ne može postati zdravo protokom vremena, i nije uslovljeno nacionalnim poreklom jednoga naroda, već je dato svim ljudima, i nezdravo je za sve ljude, pa čak i za životinje što je dokazala moderna nauka..

Što se tiče Adventističkih Hrišćana kojima pripadam, pravi Adventista je onaj koji u potpunosti živi sa Bogom u zajednici, i koji ima ljubav u srcu, i sve ostale rodove posvećenja.
Niti će jednog Adventistu spasti SAMO nejedenje svinjećeg mesa, već uz to mora ispuniti i sve ostalo koje mora primeniti u svom životu uz Božju pomoć.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Постоји велика варка да је закон укинут и да не важи. Христ није укинуо законе, чак је ојачао и пооштрио. Укинути су они закони за жртвовање (Данило 9:27). Држање закона је усмерио на срце и да закон људи држе јер воле Бога, а не да им то буде терет (јарам). Духом се држимо исправним људима и заповести не кршимо својом вером и љубављу.

17. Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.
18. Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.

19. Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском. (Матеј 5)

Још једна потврда на шта се мисли у Новом завету када се каже чиса или нечиста храна:

"Оно што сви мисле да знају о принципима исхране верника Мојсијевог закона је - „кошер” - и то из времена када је извесни винарски подрум из Србије склопио уговор са дистрибутерима у Израелу да припрема „кошер ракију”, мада мало ко зна о чему је реч. Кошер, у преводу, значи - чисто. Кошер храна је, дакле, чиста и дозвољена, она која је припремљена на одговарајући начин и од намирница које је рабин „атестирао” својим благословом. Остале намирнице су „нечисте” и самим тим строго забрањене.

У београдском дому „Онег Шабат и Гемилут хасадим”, који се налази у Јеврејској улици, на Дорћолу (тамо где је данас чувени биоскоп „Рекс”), до Другог светског рата је, уз канцеларије готово свих јеврејских организација и удружења, била једна минијатурна кланица са касапницом у којој се ритуално (кошер) клала стока, и то само папкари, тако што би јој се испустила сва „нечиста” крв.

Колико се о томе води рачуна, најбоље сведочи и податак да чак и посуђе у којима се храна припрема или сервира, мора бити - кошер - односно да се у њему никада није припремало ништа што је нечисто.

За Јевреје је, на пример, непојмљиво мешање меса и млека, па би србијанска мусака, или бела пилећа чорбица са павлаком, за трпезом могле бити схваћене као увреда. Али, то је и разумљиво, јер њихова историја, традиција и мерење времена трају већ 5.769 година."

ХРАНА И РЕЛИГИЈА
- Илустрована Политика

Moguce da je tako nisam znao o tome nista!!A za musaku iskreno receno nisam ni razmisljao! moracu da malo bolje proucim to o mesu, dotle necu diskutovati na ovoj temi.

Kad budem ubedjen da je neko od vas u pravu 100% da hriscanin nesme ili sme da jede svinjsko za razliku od jevreja,muslimana tada cu se vratiti.

Pozdrav braco u Hristu od Gere.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361

Ja tako mislim zato sam i na forumu mozda bas ja nisam u pravu!!ovde sam upravo radi istine,posto mi se cini da si ti u pravu tebe sam podrzao ne zbog toga da bih nekome svrgnuo njegovo uverenje.

Bog je jedan a dva zaveta!!! koji je zavet za nas SZ-et ili NZ-et??Ako je stari moramo se ponasati kao jevreji,muslimani,cak i obrezivati se ,ako je novi onda moramo se ponasati kao Hriscani zar ne?Jer ako se mora postovati ceo SZ-et onda se moramo i obrezivati,neznam nisam pametan kako to jedno se mora postovati i ne raditi a drugo ne,tj kako kome odgovara zakon je zakon,zavet je zavet lepo kaze stih ako je nesto novo onda starom dodje kraj.

Meni ovi stihovi izgledaju normalni i razumni za nas koji smo u NZ-tu,u Hristu!!

[FONT=&amp]Jevr. 8:13[/FONT][FONT=&amp] A kad veli: novi savez, prvi načini starim; a što je staro i zastarelo, blizu je da iščezne.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Мојс. 17:[/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Свако мушко дете кад му буде осам дана да се обрезује од колена до колена, родило се у кући или било купљено за новце од којих год странаца, које не буде од семена твог.[SUP]13[/SUP] Да се обрезује које се роди у кући твојој и које се купи за новце твоје; тако ће бити завет мој на телу вашем завет вечан.[SUP]14[/SUP] А необрезано мушко, коме се не обреже окрајак тела његовог, да се истреби из народа свог, јер поквари завет мој.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Коринћ.7:[/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама.[SUP]18[/SUP] Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.[SUP]19[/SUP] Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих.[/FONT][FONT=&amp]
[SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сваки нека остане у оном звању у коме је позван.[/FONT]
[/FONT][FONT=&amp]Римљ 14,20[/FONT][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће[/FONT][FONT=&amp],[/FONT]

Takodje rekoh da na ovoj temi podrzavam tvoj stav ali ne i da sam izdao nasu bracu! ponavljam meni se tako cini mozda ja nisam u pravu a mozda jesam neznam.

Brat Adrian takodje pise da ni on nije siguran ali on ne jede svinjsko za svaki slucaj!Ja jedem samo na rostilju,ne upotrebljavam svinjsko u svakodnevnoj ishrani zbog zdravlja itd.
izbegavam preradjeno meso iz mnogo razloga jer neznam sta mi stave tamo!

Ali ne bih imao nista protiv prasenceta na raznju,ili jednu dobru pljeskavicu od 20 cebapa kakve prave u BG-u,leskovcu,ili corbu od skembica,jagnjence na raznju! necu vise da pisem podje mi voda na usta.

Pozrav brate Sarrdy od Gere.

mi postovajuci SZ postujemo NZ jer je Hrist rekao da je dosao da potvrdi starozavetne obicaje i mi kao njegovi sledbenici treba to da postujemo

Mi smo obrezanje zamenili krstenjem isus je samo neke zakone zamenio koji su trebali biti zamenjeni zrtvovanje i obrezanje
ali je postovao zakon o jelu jer je realno da je taj zakon dat covecijeg tela radi a ne duse telo je necisto a ne dusa i necemo biti osudjeni ako nismo mislili na svoje zdravlje to ce nam Bog naplatiti u ovom svetu raznim bolestima ali to nece uticati na onaj svet mada ce se na sudnji dan suditi i dusi i telu zato se taj dan razlikuje od posebnog suda koji sudi mrtvima pre sudnjeg dana ali opet kazem nije presudno

mnogi su robovi hrane a ne zivi se samo od zemaljske hrane i vode

covek je od zemlje njegovo telo i ono zivi od zemaljeske hrane a covekova dusa je udahbuta od Boga a za nju nam treba nebeska hrana

Hrana nije presudna na sudu ni za koga i verujem da se nece ulaziti to u obzir vec neke druge mnogo vaznije stvari ali ne kazem da to nece biti pomenuto

i taj zakon je dat iz vise razloga u to vreme nije bilo doktora ni ljudi koji su znali za holesterol i da neka vrsta hrane toliko utice na ljudsko zdravlje i to je dokaz Bozije svemoci da je on znao sta nam treba za jelo pre nego li je to covek(medicina otkrila)
I za nase zdravlje naravno za nasu telesnu cistocu a ja i Laodikeja i Adrian zelim isto onako kako Duhovnu cistotu zelimo i telesnu jer ako je to za Boga vazno zasto bismo to ignorisali

Ali da vam kazem da je Bog rekao da Leviti bace kletvu na svakog ko ne postuje ovaj zakon a ovaj zakon spada u levitski
a kletva je strasna stvar koju samo Bog moze unistiti

I on je to dao da bismo dokazali svoju vernost to jest da nismo sluge greha Neumerenosti u jelu i picu(ovo je neko moje misljenje a i pojedinaca)

I da vam kazem da ja nisam potpuno siguran u ono sto pisem i tumacim jer to samo Bog zna

To svo vreme pokusavam da kazem ali ona nije vazila samo za jevreje vec za sve hristove sledbenike jer je on potvrdio SZ
To mislim nema veze sa spasenjem ali sarrdi nadam se da to ne smatras ispravnim

Ovde pise da nebismo trebali da imamo problema ko sta jede kazite mi sta mislite o tome!!!

Mozda je tajna u ovim stihovima koji su upuceni Noju i njegovim sinovima?Ali to je stari zavet!!u tim se stihovima sve razresava da se jede.

1. Мојсијева, глава 9

1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;
2. И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.
3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.
4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.
Ovde se slazem s Gospodom.

Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

Ali kasnije Bog brani da se jede mislim samo jevrejima, jer je jevreje uzeo kao sveti narod.
Mada mislim da je vise radi njihovoga zdravlja

Jevrejima je nedvosmisleno zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa, što je podržavao i Apostol Petar. Međutim, ta odluka delovanjem Sv. Apostola Pavla biva promenjena i hrišćani počinju sa konzumiranjem svinjskog mesa
Islam, ponovo, u još rigoroznijoj meri od Židova uvodi zabranu korišćenja svinjskog mesa.
Nije mi jasno KOJI SU, zapravo razlozi zabrane korišćenja svinjskog mesa kod Židova i muslimana i zašto su hrišćani odstupili od ove Mojsijeve zabrane?

Evo sta kaze Biblija:

A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Lk. 1:3

5 Ja bejah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Dela 10:9

6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.

7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.

8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
Jezek. 4:14

9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.

10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.

Mozda su razlog ovi citati gore koje navedoh? a mozda nisu neznam nisam pametan.

Neznam sta da kazem izgleda da mi Hriscani imamo pravo da jedemo sve osim jevreja,muslimana!!

Hindusi nesmeju da jedu kravu!!zasto?Takodje neznam kazu da je sveta!!

Pozdrav od Gere svima.

P.S

Cini mi se da ipak ova tema nije za mene, jer nisam mnogo izucavao o tome.

to nije presudno kod spasenja

moj cilj je gera kao sto vidis iz postova ubediti nekog da nije ispravno jesti svinjetinu a ne da se jedenjem nece spasiti

90% srba smatra ispravnim ali nije a pogresio si kod apostola pavla on potvrdjuje zakon recima

"Mozete jesti svo meso sa pijace ali je meso bolje ne jesti"

On je propovedao korincanima koji su jevreji i postuju taj zakon koji je i sam sv. Pavle postovao

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
[FONT=&quot]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Bog, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja, Gospod , svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima. Ili ti data je iz 2 razloga:[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]–[/FONT][FONT=&quot] Da bi se Jevreji razlikovali od drugih naroda. [/FONT][FONT=&quot]Niko na Planeti u to vreme nije imao čistu, osim Jevreja, pa čak su je svi i jeli do 19 veka kada su to prihvatili Adventisti! Muslimane ne računam – jer je to resavska škola.[/FONT]
[FONT=&quot]–[/FONT][FONT=&quot] Da bi se zdravstveno sačuvali. [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]1.[/FONT][FONT=&quot]Тимотеју[/FONT][FONT=&quot].[/FONT][FONT=&quot]4: [/FONT][SUP][FONT=&quot]1[/FONT][/SUP][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]2[/FONT][/SUP][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]3[/FONT][/SUP][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]4[/FONT][/SUP][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Дела 11:[/FONT][FONT=&quot]5[/FONT][FONT=&quot]-10[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] Ја бејах у граду Јопи на молитви, и дошавши изван себе видех утвару, где силази суд некакав као велико платно на четири рогља и спушта се с неба, и дође до преда ме.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Погледавши у њ опазих и видех четвороножна земаљска, и[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] звериње и бубине и птице небеске[/FONT][FONT=&quot].[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]А чух глас који ми говори: Устани, Петре! Покољи и поједи.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]А ја рекох: Нипошто Господе! [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Јер ништа погано и нечисто никад не уђе у уста моја.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]А глас ми одговори другом с неба говорећи: Шта је Бог очистио ти не[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]погани. А ово би трипут; и узе се опет све на небо.[/FONT][FONT=&quot]......[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Rimljani 14-ta glava![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Ovo mi je sve jasno, i odgovori Laodikeje i tum5e i Adriana, to sam [/FONT][FONT=&quot]čuo dosta puta u zadnjih 2 godine, nego niko mi neodgovori, na pitanje koje sam više puta uputio u zadnjih 20-30 postova na ovoj temi – a to je – DA LI ZNATE NEKOG CRKVENJAKA KOGA MOŽEMO UBEDITI U ZABLUDE I DOGME CRKVE KOJOJ PRIPADA? To mi je baš čudno da niko ne odgovori na to.[/FONT]

Natrag