Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Мада мислим да нисам свезнајући и знам да не знам много, чак падам у велика самоиспитивања, поготову сада. Кад нисам на нивоу да се сматрам достојним да на било коју тему говорим, ја се не укључујем. Сада сам ипак писао, мада је паметније да се мало оснажим духовно јер тренутно нисам баш на "нивоу". Бојим се да не спадам у ову групу:

12. Јеси ли видео човека који мисли да је мудар? Више има надања од безумнога него од њега.(Соломун 26)
[FONT=&amp]Nisi mudar, ali zato imaš Svetog Duha u sebi i ZDRAV RAZUM![/FONT]
[FONT=&amp]Savest nam je data od Boga, tako da i po njoj lako možeš doći do zaključka šta je ispravno ili ne. Ili šta je bitno za naše spasenje, a šta ne.............[/FONT]Znaš da će biti i neznabožaca koji će se spasiti po savesti!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Shardu.

Ti si od mene trazio biblijske dokaze, i ja sam ti ih prilozio, i pokazao da od prihvatanja Bozanskih principa ishrane zavisi nase spasenje, i to sam ti prilozio tekst u kome jasno kaze da ce oni koji jedu svinjece meso izginuti u poslednji dan suda prilikom Isusovog drugog dolaska.

Takodje sam pokazao biblijskim tekstom, da tema Apostolskog sabora u Jerusalimu nije bila ishrana, vec obrezanje i obredni zakon.
Isto tako, da jela i pica o kojima govori Apostol, nemaju veze sa ishranom, vec sa obrednim elementima koji su se prinosili na zrtvu - zivotinje, kolaci, hleb, ulje, vino, zitarice, itd.

Ti si mene osudio da ja slusam dogmu crkve vise nego Bozju rec, a ja tvrdim da je suprotno, da je sve sto sam ti prilozio potkrepljeno biblijom i njenim kontekstom.
Cak sta vise, za sve sto iznosim u ovim diskusijama imam licno osvedocenje od Gospoda njegovim Svetim Duhom, i ne znam zasto bih ja odbio glas Svetoga Duha koji mi nesto svedoci da bih prihvatio rec ljudsku.

Sa druge strane, ti nisi dobio nikakvo osvedocenje u ono sto govoris da li je to ispravno ili ne, nisi se molio u tom pravcu, pa iz toga se jasno vidi da je ono sto govoris prazna ljudska filozofija.

Ovo ti ne govorim iz svog nekog licnog ponosa da bi u svakom slucaju zadrzao svoje misljenje, vec da bih te uputio da se molis Bogu, jer ako mi podrzavamo laz onda smo izgubljeni ljudi, a Bog zeli da svi ljudi dodju u poznanje istine da se spasu, a sta bih ja vise zeleo nego da se ova Bozja ambicija ostvari u potpunosti...tu ponos nema mesta, vec ljubav prema onima koji su u zabludi.

Pozdrav i sve najbolje u Gospodu Isusu Hristu

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Shardu.
Ti si od mene trazio biblijske dokaze, i ja sam ti ih prilozio, i pokazao da od prihvatanja Bozanskih principa ishrane zavisi nase spasenje, i to sam ti prilozio tekst u kome jasno kaze da ce oni koji jedu svinjece meso izginuti u poslednji dan suda prilikom Isusovog drugog dolaska.
Za Isaiju 66 sam odgovorio - neko će u poslednjim danima biti u pećinama i ići će jedan za drugim! Šta to znači ne znam, ali očigledno je neki paganski običaj, a ne osuda za konzumente nečiste hrane.
A i odgovorio sam da je i tačno Adventističko tumačenje 66 glave Isaije - šta ćemo sa ostalih 50-tak stihova iz Novog Zaveta koji nam dopuštaju da sve jedemo!? Na to si ZABORAVIO odgovoriti! Što očigledno govori o čemu se radi u 66 glavi Isaije.[FONT=&quot][/FONT]
Takodje sam pokazao biblijskim tekstom, da tema Apostolskog sabora u Jerusalimu nije bila ishrana, vec obrezanje i obredni zakon.
Isto tako, da jela i pica o kojima govori Apostol, nemaju veze sa ishranom, vec sa obrednim elementima koji su se prinosili na zrtvu - zivotinje, kolaci, hleb, ulje, vino, zitarice, itd.
Normalno, apsolutno se ne slažem sa ovim Adventističkim tumačenjem, jer je zaključak, sa sabora u Jerusalimu, da se treba čuvati od 4 stvari:[FONT=&quot] 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi. Dela 15 gl.([/FONT] ..........19. Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; 20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. 23. И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. 24. Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; 25. Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама с љубазним нашим Варнавом и Павлом, 26. С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. 27. Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. 28. Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: 29. Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.[FONT=&quot])[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT]
A ta priča da je sabor sazvan zbog: >> sa obrednim elementima koji su se prinosili na zrtvu - zivotinje, kolaci, hleb, ulje, vino, zitarice, itd<< - je za one koji više veruju pastorima nego Bogu. Napomena: Pročitati celu glavu Dela 15!
Ti si mene osudio da ja slusam dogmu crkve vise nego Bozju rec, a ja tvrdim da je suprotno, da je sve sto sam ti prilozio potkrepljeno biblijom i njenim kontekstom.
Nisam ja nikog osudio, jer ja dozvoljavam konzumiranje svih jela i tvrdim da jelo nema veze sa :
1. Spasenjem;
2. Duhovnošću;
3. Ljubavi....
Nego imaju neki drugi, poput tebe, koji zabranjuju neka jela koje je Bog dao da se konzumiraju. Prema tome treba razmisliti ko osuđuje. Zašto bih ja osuđivao kada odobravam sve tri varijante (čistu, nečistu i uzdržavanje od mesa). Valjda ti osuđuješ one koji konzumiraju nečistu hranu.

Cak sta vise, za sve sto iznosim u ovim diskusijama imam licno osvedocenje od Gospoda njegovim Svetim Duhom, i ne znam zasto bih ja odbio glas Svetoga Duha koji mi nesto svedoci da bih prihvatio rec ljudsku.
E o ovom bi ti mogao pričati do ujutru. Ali najkraće bi bilo:
Sve crkve imaju proroke, proročice, gurue, videoce, medije, svete oce...............i to kao pleve. Pa samo u tvojoj Crkvi imaš takvih koliko hoćeš. Skoro svaki drugi.......
Tako da za sve važi stih PROVERAVAJTE OD KOG STE DUHA I KOJI VAM SE DUH OBRATIO!
A i sam si se mnogo puta uverio kada sam ja u pitanju da daleko više verujem Bogu nego ljudima.

Sa druge strane, ti nisi dobio nikakvo osvedocenje u ono sto govoris da li je to ispravno ili ne, nisi se molio u tom pravcu, pa iz toga se jasno vidi da je ono sto govoris prazna ljudska filozofija.
E ovo je sada pričanje napamet i subjektivizam. Bez argumenata.
Dokaz:
Kada se analizira zadnjih 10-15 postova na ovu temu, lako se može videti ko je više koristio stihove iz Pisma a ko više ljudske priče!
A sigurno puno puta u mojim postovima sam rekao kako treba dolaziti do Biblijske ISTINE – molitvom i analiziranjem Pisma!

Ovo ti ne govorim iz svog nekog licnog ponosa da bi u svakom slucaju zadrzao svoje misljenje, vec da bih te uputio da se molis Bogu, jer ako mi podrzavamo laz onda smo izgubljeni ljudi, a Bog zeli da svi ljudi dodju u poznanje istine da se spasu, a sta bih ja vise zeleo nego da se ova Bozja ambicija ostvari u potpunosti...tu ponos nema mesta, vec ljubav prema onima koji su u zabludi.

Pozdrav i sve najbolje u Gospodu Isusu Hristu

Hvala ti na savetu. Imam puno Biblijskih stihova koji mi govore da je nekonzumiranje sve hrane - Pokušaj spasavanje delima, a ja želim da se spasim Verom.
Tako da izvini što neću poslušati tvoj savet.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U redu, ne zelim da ponavljam ono sto sam vec rekao.
To je stvar tvoje slobodne volje, i istina zbog toga ne podleze izmeni, jer Gospod na jednom mestu kaze `ONO STO JE IZASLO IZ USTA MOJIH NECU PORECI.

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
To je stvar tvoje slobodne volje, i istina zbog toga ne podleze izmeni, jer Gospod na jednom mestu kaze `ONO STO JE IZASLO IZ USTA MOJIH NECU PORECI.

Pozdrav

Da upravu si ladokeja! ali si zaboravio da citiras i drugu Gospodnju rec!Nije vazno sta ulazi u vasa usta od hrane a sta izlazi iz vasih usta!!

To je izgovorio u domu fariseja ili u domu Matveja,nesecam se tacno.

To je opasno po zivot!!

Pozdrav od Gere.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da upravu si ladokeja! ali si zaboravio da citiras i drugu Gospodnju rec!Nije vazno sta ulazi u vasa usta od hrane a sta izlazi iz vasih usta!!

To je izgovorio u domu fariseja ili u domu Matveja,nesecam se tacno.

To je opasno po zivot!!

Pozdrav od Gere.

Pozdrav Gero.

Kontekst ovog teksta govori o Jevrejskom tradicionalnom obicaju ritualnog pranja, i optuzbi fariseja da ucenici Isusovi jedu ne umivenijem rukama, a ne o ishrani.

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći:
15:2 Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih? Jer ne umivaju ruke svoje kad hleb jedu.
15:3 A On odgovarajući reče im: Zašto i vi prestupate zapovest Božju za običaje svoje?
15:4 Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
15:5 A vi kažete: Ako koji reče ocu ili materi: Prilog je čim bi ti ja mogao pomoći;
15:6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
15:7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
15:8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
15:9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
15:10 I dozvavši ljude, reče im: Slušajte i razumite.
15:11 Ne pogani čoveka šta ulazi u usta; nego šta izlazi iz usta ono pogani čoveka.
15:12 Tada pristupiše učenici Njegovi i rekoše Mu: Znaš li da fariseji čuvši tu reč sablazniše se?
15:13 A On odgovarajući reče: Svako drvo koje nije usadio Otac moj nebeski, iskoreniće se.
15:14 Ostavite ih: oni su slepe vođe slepcima; a slepac slepca ako vodi, oba će u jamu pasti.
15:15 A Petar odgovarajući reče Mu: Kaži nam priču ovu.
15:16 A Isus reče: Eda li ste i vi još nerazumni?
15:17 Zar još ne znate da sve što ulazi u usta u trbuh ide, i izbacuje se napolje?
15:18 A šta izlazi iz usta iz srca izlazi, i ono pogani čoveka.
15:19 Jer od srca izlaze zle misli, ubistva, preljube, kurvarstva, krađe, lažna svedočanstva, hule na Boga.
15:20 I ovo je što pogani čoveka, a neumivenim rukama jesti ne pogani čoveka. ( Jevandjelje po Mateju 15 1 - 20 ).

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Pozdrav Gero.

Kontekst ovog teksta govori o Jevrejskom tradicionalnom obicaju ritualnog pranja, i optuzbi fariseja da ucenici Isusovi jedu ne umivenijem rukama, a ne o ishrani.

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći:
15:2 Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih? Jer ne umivaju ruke svoje kad hleb jedu.
15:3 A On odgovarajući reče im: Zašto i vi prestupate zapovest Božju za običaje svoje?
15:4 Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
15:5 A vi kažete: Ako koji reče ocu ili materi: Prilog je čim bi ti ja mogao pomoći;
15:6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
15:7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
15:8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
15:9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
15:10 I dozvavši ljude, reče im: Slušajte i razumite.
15:11 Ne pogani čoveka šta ulazi u usta; nego šta izlazi iz usta ono pogani čoveka.
15:12 Tada pristupiše učenici Njegovi i rekoše Mu: Znaš li da fariseji čuvši tu reč sablazniše se?
15:13 A On odgovarajući reče: Svako drvo koje nije usadio Otac moj nebeski, iskoreniće se.
15:14 Ostavite ih: oni su slepe vođe slepcima; a slepac slepca ako vodi, oba će u jamu pasti.
15:15 A Petar odgovarajući reče Mu: Kaži nam priču ovu.
15:16 A Isus reče: Eda li ste i vi još nerazumni?
15:17 Zar još ne znate da sve što ulazi u usta u trbuh ide, i izbacuje se napolje?
15:18 A šta izlazi iz usta iz srca izlazi, i ono pogani čoveka.

15:19 Jer od srca izlaze zle misli, ubistva, preljube, kurvarstva, krađe, lažna svedočanstva, hule na Boga.
15:20 I ovo je što pogani čoveka, a neumivenim rukama jesti ne pogani čoveka. ( Jevandjelje po Mateju 15 1 - 20 ).

Pozdrav
No da na to sam mislio! kad je Isus hteo jesti prljavim rukama a fariseji mu prebacise za to, ali isus rece upravo za casu! Casa se prvo pere iznutra a potom spolja!!

Ali da budem iskren nisam bas mnogo izucavao o jestivim i ne jestivim zivotinjama ali cu morati koliko vidim.

Ali koliko se secam Petar i Pavle su imali spor oko toga! i Pavle je nazvao petra licimerom!zato sto se petar ponasao dvolicno pred apostolima s paganima je jeo sve dok s apostolima samo ono sto dozvoljava tora.Cak su sporili o obrezivanju da se nejevrei ako ne zele ne obrezuju.Obrezanje je samo za jevreje.

Pozdrav ladokeja od Gere.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Istina !

Pozdrav
I ja sam naglasio više puta da je gotovo nemoguće ubediti bilo kog Crkvenjaka u neispravnost doktrine njegove Crkve.
Ustvari veoma je lako. Jer je za to potrebno samo dve stvari:
1. Dečije (iskreno i ponizno) srce;
2. Dobro poznavanje Pisma
Ali problem je u tome što to jako malo ljudi ima. Naročito PRVU svar.

ČISTA HRANA, praktično ima istu ulogu kao obrezanje. To eksplicitno nije napisano u Bibliji, uostalom kao i da je Hrist Bog. Ali kada se uzmu svi stihovi u kontekst – lako se dolazi do zaključka da ČISTA HRANA nije uslov spasenja za Hrišćane. Jer daleko više ima stihova koji govore da JELO nema veze sa SPASENJEM. Pogotovu u Novom Zavetu!
Za to imam jako puno argumenata, ali bih sada, ne zbog tebe brate Lodikeja, već zbog svih ostalih a i istine rekao sledeće:
(ako je ISTINITA doktrina o ČISTOJ HRANI)

1. Onda je jedina ispravna Crkva na Planeti Adventistička, jer jedino oni imaju tu doktrinu.
2. Treba analizirati 2 stvari:
2.1. Koliko se Adventista pridržava ČISTE HRANE
2.2. A koliko ljubavi prema Bogu I bližnjem. Jer je ljubav svrh svega.
I to staviti u korelacioni odnos. Onda se najbolje da sagledati koliko je ČISTA HRANA bitna za naše spasenje. NPR: (radi lakšeg razumevanja) – ako se ČISTE HRANE pridržava 99,99 % Adventista, a ljubavi prema bližnjem ima njih 0,1 % - koja je onda svrha ČISTE HRANE!? Koliko je ona pomogla u našoj duhovnosti i spasenju?
3. Onda se treba zapitati koliko će se ljudi ukupno spasiti!? Jer Adventista ima jako malo (procentualno) na Planeti. A i od njih se zasigurno neće svi spasiti.
4. I ono što sam više puta napomenuo – to je spasavanje DELIMA>>
[FONT=&amp]Galat. 3: 21[/FONT][FONT=&amp] Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.[/FONT]

[FONT=&amp]Napomena:[/FONT]
[FONT=&amp]U Mateju 15-te glave, u stihovima od 1-20 se govori o NEPOSTOJEĆEM ZAKONU.[/FONT]
[FONT=&amp]To je Farisejski zakon, koji nema veze sa Božijim![/FONT]
[FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]Pozdrav svima.[/FONT]

[FONT=&amp]Колош. 2: [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; [SUP]17[/SUP] Које је све било сен од оног што хтеде да дође,и тело је Христово. [SUP]18[/SUP] Нико да вас не вара по својој вољи изабраном понизношћу и службом анђела, истражујући и шта не виде, и узалуд надимајући се умом тела свог, [SUP]19[/SUP] А не држећи се главе, из које је све тело с помоћу зглавака и свеза састављено, и расте за раст Божји. [SUP]20[/SUP] Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете: [SUP]21[/SUP] Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини, [SUP]22[/SUP] По заповестима и наукама људским? [SUP]23[/SUP] Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела.[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Posto sam procitao poslednje dve tri stranice ove teme, sad mi je jasnije o cemu se ovde radi!!

Adventisti kao i muslimani,jevreji se pridrzavaj u glavnom "TORI"koja je zapravo data samo jevreima i svi zakoni "TORE" su za njih u kontekstima,Isus nije jeo svinjsko meso jer je po telu bio jevrein.Isus je bio obrezan a mi nismo znaci po njihovom mi bi trebali da se obrezujemo.

Zato je morao da se pridrzava starozavetnog zakona u svemu,mada je neke promenio sam!

Ja mislim da mnogi ne shvataju Isusovu pojavu na ovaj svet ja sam prvi medju njima,ali pokusu da dam svoju tacku gledista na sve to.

Po vasoj dosadasnjoj diskusiji MI nebismo trebali da jedemo nista sto se proizvodi u klanicama jer mi nismo ni svesni sta oni tamo sve stavljaju na pr:pasteta,razne pastete,kobasice razne,mleveno meso razno itd,naravno oni pisu sastav a dali se ko zapitao dali je taj sastav tacan???Ipak su to trgovci koji ne pezaju niod cega radi profita!!!

A Bog je takodje u SZ-tu dao zakon da se ne jede preradjeno meso kao sto su:kobasice,pastete,mleveno meso,pleskavise,cebapi itd.

A svi to jedemo u glavnom znaci po vasem svi smo osudjeni na SMRT,trgovci su lazljivci uglavnom on ce lagati ilagati samo da proda radi profita.Svi znamo da je meso kvarljiva roba uadice sve samo da ga prodaju i da izvuku svoj ulozeni novac.

Zasto imamo muke da ovde na forumu dokazemo da je I!susova pojava na zemlji da nam donese NZ-et da bi se spasili a ne stari,mada nemislim da netreba citati i stari radi uporedjenja novog ali SZ-et je SZ-et iskljucivo za jevreje,Sveti Narod Bozji !!!
A novi zavet je uglavnom za pagane jer su ga evreji proignorisali i ubili njegovog donosioca Gospoda Isusa Hrista.

Evo sta kazu Gospod:

(jevre 8:8-13)

8 Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
9 Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
10 Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.

11 I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima.

12 Jer ću biti milostiv nepravdama njihovim, i grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.
13 A kad veli: nov zavet, prvi načini vethim; a šta je vetho i ostarelo, blizu je kraja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobro procitajte ove stihove da bi ste mogli da odlicite kome je dat SZ-et,a kome NZ-et.

Ovo je samo moja tacka gledista nemora da sam ja u pravu braco!

Na ovoj temi cu ipak podrzati brata Sarrdy!

Pozdrav od Gere i neka je Gospod i Bog svama na svim putevima vasim.Amin.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Istina

Dao sam im ja brate i te stihove. I mnoge druge. Ali kao i kod svih Denominacija – džabe.:
[FONT=&amp]Jevr. 8:13[/FONT][FONT=&amp] A kad veli: novi savez, prvi načini starim; a što je staro i zastarelo, blizu je da iščezne.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Мојс. 17:[/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Свако мушко дете кад му буде осам дана да се обрезује од колена до колена, родило се у кући или било купљено за новце од којих год странаца, које не буде од семена твог.[SUP]13[/SUP] Да се обрезује које се роди у кући твојој и које се купи за новце твоје; тако ће бити завет мој на телу вашем завет вечан.[SUP]14[/SUP] А необрезано мушко, коме се не обреже окрајак тела његовог, да се истреби из народа свог, јер поквари завет мој.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]1. Коринћ.7:[/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама.[SUP]18[/SUP] Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.[SUP]19[/SUP] Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих.[/FONT][FONT=&amp]
[SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сваки нека остане у оном звању у коме је позван.[/FONT]
[/FONT][FONT=&amp]Римљ 14,20[/FONT][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће[/FONT][FONT=&amp],[/FONT]

[FONT=&amp]Bog mi je svedok da ja želim sutra u raju videti i Laodikeju i tum5e i Adriana BG.[/FONT]

[FONT=&amp]Ali Pismo kaže - kome je mnogo dato – mnogo će se i tražiti. A meni je Bog dao dve neverovatne stvari. Ja odlično znam da to nije od mene jer sam do skora bio apsolutni ateista. LJUBAV i ISTINU. Tako da ja zbog Njega moram iznositi ISTINU, a ne što ja volim nešto da pametujem. Kako uostalom da pametujem, kada sam ja glup i jadan čovek. Inače meni ne smeta ni jedna neistina. Ni JS, ni Adventistička, ni Mormonska, ni Nazarenska, ni…………………….. Jedino je moja obaveza reći ISTINU.
[/FONT]

[FONT=&amp]A do pre par godina i ja sam bio za ČISTU HRANU. Dok slučano nisam malo više proanalizirao 14-tu glavu Rimljana. Pa kada sam na jednu stranu stavio sve stihove koji govore U PRILOG čiste hrane, a na drugu PROTIV. Iznenadio sam se. Daleko više ima protiv (kada su Hrišćani u pitanju!). Za Jevreje ona i dalje važi![/FONT]
[FONT=&amp]Pa ni onda nisam bio 100 % siguran. Postom, molitvom, istraživanjem sam došao do ovog današnjeg zaključka:[/FONT]
[FONT=&amp]Čista hrana nije uslov spasenja kod Hrišćana (nejevreja). A bolje je konzumirati je zbog ZDRAVLJA. Jer je Bog upravo zbog toga je dao Jevrejima. Znači ako uzmemo onu poslovicu:’’ U zdravom telu – zdrav duh’’ – onda sam protiv konzumiranja NEČISTE HRANE! I u svakom slučaju BOLJE JE nekonzumirati je.

Ali nikako stavljati bratu sablazan ili spoticanje o nju. Ako brat ne može bez prasenceta, a čistog je srca, duše i tela, i upoznat je sa 100-nak stihova iz Pisma da Carstvo Nebesko nije JELO I PIĆE, već MIR, RADOST I PRAVDA…… sve je jasno. Jedi brate i putuj u raj. A ako je narušen jedan od ova tri elementa – onda nije dobro konzumirati svinjetinu, odnosno nečistu hranu.

[/FONT]

[FONT=&amp]Hvala brate Gero, ali ne bih voleo da zbog ovoga imaš podelu sa ostalom braćom. Onda bi mi bilo žao. Jer nama je isti Otac, i zato ne bi trebali da se delimo.[/FONT]

Poslednja izmena:
Natrag