Član
- Učlanjen(a)
- 25.10.2011
- Poruka
- 1.562
Između ostalog svinju!Imam samo jedno pitanje.
O kojim jelima se misli u donjem tekstu kada kaze "KOJA BOG STVORI ZA JELO.. koja su to jela ili namirnice koje je Bog stvorio za jelo.
Unapred hvala
[FONT=&]1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,[/FONT]
[FONT=&]2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,[/FONT][FONT=&]
[/FONT]
[FONT=&]3. Који забрањују женити се, и [/FONT][FONT=&]заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.[/FONT]
Jer po teoretičarima ČISTE HRANE – Spašava se Srbin koji je za života pojeo 3 vagona svinjetine, pa u 79-toj godine prihvatio Adventizam, a ne spašava se Pravoslavac koji nije voleo svinjetinu, pojeo za života 5-6 kgr, ostao Pravoslavac – I kraj mu je u …. paklu(nespasenju). Nebitno što je prvi pojeo 150 tona svinjetine, a drugi 5 kila.
Deo ovoga sam objasnio u mom postu, nije trebalo pitati:
([FONT=&]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Jahve, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja,Jahve,svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]
Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima.)
Svi su u to vreme jeli nečistu hranu osim Jevreja. Pa čak i Adventisti do 19-tog veka. Šta misliš ono krdo svinja u koje je Hrist oterao demone – čemu su služili u Palestini u prvom veku?
Znači ČISTA HRANA je bila namenjena Jevrejima. Za Hrišćane to ne važi! >>
[FONT=&]Dela 11: 5-16[/FONT][FONT=&] "Molio sam se, reče, u Jopi kadli u zanosu ugledam viđenje: posudu neku poput velika platna,uleknuta s četiri okrajka,gde silazi s neba i dolazi do mene. Zagledah se, promotrih je i videh četvoronošce zemaljske, zveri i gmazove te ptice nebeske. I čuh glas koji mi govori : Ustani, Petre, zakolji i jedi. A ja rekoh : Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani! To se ponovi do triput, a onda se sve opet povuče na nebo." Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka, silazi na zemlju. U njoj bijahu svakovrsni četveronošci, gmazovi zemaljski i ptice nebeske. I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!" Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto". A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo. [/FONT]
[FONT=&]To je definitivno i razlučeno na sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka pošto je sve ovo zbunjivalo prve Hriščane. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi.
[/FONT][FONT=&]Dela 15 gl.[/FONT][FONT=&]( 19. Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; 20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. 23. И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. 24. Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; 25. Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама [/FONT][FONT=&]с љубазним нашим Варнавом и Павлом, 26. С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. 27. Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. 28. Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: 29. Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.). [/FONT]
U prilog tome:
[FONT="]1. Мојс. 9:[/FONT][FONT="] [SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [/FONT][SUP][FONT="]2[/FONT][/SUP][FONT="] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[/FONT][FONT="] [/FONT][SUP][FONT="]3[/FONT][/SUP][FONT="] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [/FONT][SUP][FONT="]4[/FONT][/SUP][FONT="] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]
Ali poštujem i stavove Adventista, mada ZNAM da nisu u pravu. Imao si i par pitanja na kraju mog posta.
[FONT=&]
iEvo ovde govori da nam za spasenje uopšte nije potrebno držati ČISTU hranu, već samo LJUBAV. Prema Bogu i bližnjem!
Napomena:
Fariseji su bili najveći držaoci čiste i nečiste hrane. I koliko će se njih spasiti, odnosno koliko im je to pomoglo u duhovnosti[FONT=&] ?[/FONT]
Koliko danas konzumiranje čiste hrane utiče na [FONT=&]duhovnost ?[/FONT] A koliko skoncentrisanje na LJUBAV prema Bogu i bližnjem [FONT=&]?[/FONT]
I da li je držanje čiste hrane spasavanje DELIMA ili VEROM [FONT=&]?[/FONT]
[FONT=&]Brate veliki pozdrav uz:[/FONT]
[/FONT][FONT=&]Колош. 2:16 a [/FONT][FONT=&]Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]
[FONT=&]1. Тимот. 4:[/FONT][FONT=&]4[/FONT][FONT=&] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]
[FONT=&]
[/FONT]
Poslednja izmena: