Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Imam samo jedno pitanje.
O kojim jelima se misli u donjem tekstu kada kaze "KOJA BOG STVORI ZA JELO.. koja su to jela ili namirnice koje je Bog stvorio za jelo.

Unapred hvala

[FONT=&amp]1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,[/FONT]
[FONT=&amp]2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,[/FONT][FONT=&amp]
[/FONT]

[FONT=&amp]3. Који забрањују женити се, и [/FONT][FONT=&amp]заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.[/FONT]
Između ostalog svinju!

Jer po teoretičarima ČISTE HRANE – Spašava se Srbin koji je za života pojeo 3 vagona svinjetine, pa u 79-toj godine prihvatio Adventizam, a ne spašava se Pravoslavac koji nije voleo svinjetinu, pojeo za života 5-6 kgr, ostao Pravoslavac – I kraj mu je u …. paklu(nespasenju). Nebitno što je prvi pojeo 150 tona svinjetine, a drugi 5 kila.

Deo ovoga sam objasnio u mom postu, nije trebalo pitati:

([FONT=&amp]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&amp] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Jahve, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja,Jahve,svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]

Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima.)

Svi su u to vreme jeli nečistu hranu osim Jevreja. Pa čak i Adventisti do 19-tog veka. Šta misliš ono krdo svinja u koje je Hrist oterao demone – čemu su služili u Palestini u prvom veku?

Znači ČISTA HRANA je bila namenjena Jevrejima. Za Hrišćane to ne važi! >>
[FONT=&amp]Dela 11: 5-16[/FONT][FONT=&amp] "Molio sam se, reče, u Jopi kadli u zanosu ugledam viđenje: posudu neku poput velika platna,uleknuta s četiri okrajka,gde silazi s neba i dolazi do mene. Zagledah se, promotrih je i videh četvoronošce zemaljske, zveri i gmazove te ptice nebeske. I čuh glas koji mi govori : Ustani, Petre, zakolji i jedi. A ja rekoh : Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani! To se ponovi do triput, a onda se sve opet povuče na nebo." Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka, silazi na zemlju. U njoj bijahu svakovrsni četveronošci, gmazovi zemaljski i ptice nebeske. I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!" Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto". A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo. [/FONT]

[FONT=&amp]To je definitivno i razlučeno na sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka pošto je sve ovo zbunjivalo prve Hriščane. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi.
[/FONT][FONT=&amp]Dela 15 gl.[/FONT][FONT=&amp]( 19. Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; 20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. 23. И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. 24. Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; 25. Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама [/FONT][FONT=&amp]с љубазним нашим Варнавом и Павлом, 26. С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. 27. Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. 28. Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: 29. Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.). [/FONT]
U prilog tome:
[FONT=&quot]1. Мојс. 9:[/FONT][FONT=&quot] [SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [/FONT][SUP][FONT=&quot]2[/FONT][/SUP][FONT=&quot] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]3[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [/FONT][SUP][FONT=&quot]4[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]

Ali poštujem i stavove Adventista, mada ZNAM da nisu u pravu. Imao si i par pitanja na kraju mog posta.

[FONT=&amp]
Evo ovde govori da nam za spasenje uopšte nije potrebno držati ČISTU hranu, već samo LJUBAV. Prema Bogu i bližnjem!
Napomena:
Fariseji su bili najveći držaoci čiste i nečiste hrane. I koliko će se njih spasiti, odnosno koliko im je to pomoglo u duhovnosti[FONT=&amp] ?[/FONT]
Koliko danas konzumiranje čiste hrane utiče na [FONT=&amp]duhovnost ?[/FONT] A koliko skoncentrisanje na LJUBAV prema Bogu i bližnjem [FONT=&amp]?[/FONT]
I da li je držanje čiste hrane spasavanje DELIMA ili VEROM [FONT=&amp]?[/FONT]

[FONT=&amp]Brate veliki pozdrav uz:[/FONT]
[/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16 a [/FONT][FONT=&amp]Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]
i
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:[/FONT][FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]

[FONT=&amp]
[/FONT]

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Između ostalog svinju!

Sardu, budimo posteni pred sobom i Bozjom recju, ako verujemo da je ona pismo od Boga.
Pitanje koje sam postavio `Koja su to pomenuta jela koja Bog stvori za jelo.. je dakle zasnovanio na tekstu koji kaze: "

1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.

Zapazi da Apostol ovde u ovom tekstu kaze ` JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO... a ne `KOJA VAM MI APOSTOLI KAZEMO DA JEDETE BEZ OBZIRA NA ONO STO JE BOG REKAO.. i to je ocigledan dokaz da se Apostol ovde poziva na stari zavet gde Bog izricito napominje koju vrstu zivotinja je on stvorio za ishranu a koju ne.

Ali hajde da vidimo sta biblija kaze o tome:

"Vi ste sinovi Gospoda Boga svog; nemojte se rezati niti brijati među
očima za mrtvacem.
Jer si narod svet Gospodu Bogu svom, i tebe izabra Gospod da si mu
narod osobit između svih naroda na zemlji.
Ne jedi ništa gadno.
Ovo su životinje koje ćete jesti: goveče, ovcu, kozu,
Jelena, srnu, bivola, divokozu, jednoroga i kozu kamenjaču;
I sve životinje koje imaju papke rascepljene na dvoje, i koje
preživaju između životinja, njih jedite.
Ali ne jedite one koje samo preživaju ili koje samo imaju papke
rascepljene na dvoje, kao: kamilu, zeca, pitomog zeca, jer preživaju,
a nemaju papke razdvojene; da vam je nečisto;
Ni SVINCE, jer ima razdvojene papke, ali ne preživa; da vam je
necisto, MESA OD NJEGA NE JEDITE, i strva se njegova ne dohvatajte.
A između onih što su u vodi, jedite ove: šta god ima pera i ljuske, jedite;
A što nema pera i ljuske, ne jedite; da vam je nečisto.
Sve ptice čiste jedite;
A ove ne jedite: orla, ni jastreba, ni morskog orla,
Ni sokola, ni eju, ni kraguja po vrstama njihovim,
Ni gavrana po vrstama njegovim,
Ni ćuka, ni sovuljagu, ni lisku, ni kopca po vrstama njegovim,
Ni buljinu, ni ražnja, ni labuda,
Ni gema, ni svraku, ni gnjurca,
Ni rodu, ni čaplju po vrstama njenim, ni pupavca, ni ljiljka.
I sve bubine krilate da su vam nečiste; ne jedite ih.
I sve ptice čiste jedite" ( 5 knjiga Mojsijeva 14 poglavlje ).

Osim toga, mi ovu Apostolovu izjavu moramo sagledati u kontekstu onoga vremena, i prilika koje su vladale u ondasnjem Jevrejskom drustvu, gde je bio opste poznat biblijski nacin ishrane, i to koje vrste zivotinja je sam Bog odredio za ishranu, a koja ne.
Za razliku od toga, mi ljudi smo cesto skloni da bibliju tumacimo u kontekstu danasnjeg vremena, i prilika koje vladaju u nasem licnom
okruzenju, ili tradiciji i kulturi kojoj pripadamo.
U tom smislu ja mogu da razumem tvoje tumacenje ovih reci, jer mi zivimo u okruzenju u kome je svinjece meso takoreci nacionalna hrana,
dok ce neko ko zivi u drugacijem okruzenju i kulturi ovaj tekst shvatiti mozda sasvim drugacije.

Zato je biblija jedino merilo, i ako njom tumacimo sve nikada necemo biti u opasnosti da skrenemo na krive staze, i donosimo pogresne zakljucke koji nisu proizvod Bozanskog otkrivenja, vec naseg licnog misljenja koje smo usvojili ko zna gde..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Istina

Sardu, budimo posteni pred sobom i Bozjom recju, ako verujemo da je ona pismo od Boga.
1. Nažalost brate, nema puno poštenja kada su Crkvenjaci u pitanju. Jer su Crkvene istine (dogme) jače od Bibliskih istina. DOKAZ:
Kog Crkvenjaka možeš ubediti u zablude njegove Crkve ?
2. Upravo I jeste problem ‘’ [FONT=&amp]i Bozjom recju, ako verujemo da je ona pismo od Boga.[/FONT]’’ jer to tvrde sve Crkve i na bazi Biblije zasnivaju svoje dogme.

Pitanje koje sam postavio `Koja su to pomenuta jela koja Bog stvori za jelo.. je dakle zasnovanio na tekstu koji kaze: "

1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.
A ja ti odgovorio, ali ti se nije dalo videti. Ne znam zbog čega. Pretpostavljam da je opet zbog Crkve:
i
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]
Jer su tvoji stihovi, za koje inače nisi naveo referencu – upravo iz ovog mog odgovora! TJ:
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]1[/SUP] А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,[/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,[/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT][FONT=&amp] 1 Мој. 1:31, Мар. 7:15, Дела 10:15, Рим. 14:20, 1 Кор. 10:25, Титу 1:15[/FONT]

Znači već u narednom stihu (4) si imao odgovor na postavljeno pitanje – koja su to jela – ali ti nešto ne da da vidiš.
Takođe sam u mojim postovima naeo da Pavle nije bez razloga smeo napisati, u Rimljanima 14,14:
[FONT=&amp] Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [/FONT]Дела 10:15,1 Кор. 8:7,Титу 1:15
Jer bi ovo bilo opasno napisati da Hrist ranije u Marku 7-me glave nije očistio sva jela.

Zapazi da Apostol ovde u ovom tekstu kaze ` JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO... a ne `KOJA VAM MI APOSTOLI KAZEMO DA JEDETE BEZ OBZIRA NA ONO STO JE BOG REKAO.. i to je ocigledan dokaz da se Apostol ovde poziva na stari zavet gde Bog izricito napominje koju vrstu zivotinja je on stvorio za ishranu a koju ne.

Ali hajde da vidimo sta biblija kaze o tome:

"Vi ste sinovi Gospoda Boga svog; nemojte se rezati niti brijati među
očima za mrtvacem.
Jer si narod svet Gospodu Bogu svom, i tebe izabra Gospod da si mu
narod osobit između svih naroda na zemlji.
Ne jedi ništa gadno.
Ovo su životinje koje ćete jesti: goveče, ovcu, kozu,
Jelena, srnu, bivola, divokozu, jednoroga i kozu kamenjaču;
I sve životinje koje imaju papke rascepljene na dvoje, i koje
preživaju između životinja, njih jedite.
Ali ne jedite one koje samo preživaju ili koje samo imaju papke
rascepljene na dvoje, kao: kamilu, zeca, pitomog zeca, jer preživaju,
a nemaju papke razdvojene; da vam je nečisto;
Ni [FONT=&amp]SVINCE[/FONT], jer ima razdvojene papke, ali ne preživa; da vam je
necisto, [FONT=&amp]MESA OD NJEGA NE JEDITE,[/FONT] i strva se njegova ne dohvatajte.
A između onih što su u vodi, jedite ove: šta god ima pera i ljuske, jedite;
A što nema pera i ljuske, ne jedite; da vam je nečisto.
Sve ptice čiste jedite;
A ove ne jedite: orla, ni jastreba, ni morskog orla,
Ni sokola, ni eju, ni kraguja po vrstama njihovim,
Ni gavrana po vrstama njegovim,
Ni ćuka, ni sovuljagu, ni lisku, ni kopca po vrstama njegovim,
Ni buljinu, ni ražnja, ni labuda,
Ni gema, ni svraku, ni gnjurca,
Ni rodu, ni čaplju po vrstama njenim, ni pupavca, ni ljiljka.
I sve bubine krilate da su vam nečiste; ne jedite ih.
I sve ptice čiste jedite" ( 5 knjiga Mojsijeva 14 poglavlje ). ..

Uh, kako ne vide deo mog posta:
U prilog tome:
[FONT=&amp]1. Мојс. 9:[/FONT][SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [SUP]2[/SUP] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[SUP]3[/SUP] [/FONT][FONT=&amp]Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву[/FONT][FONT=&amp]. [SUP]4[/SUP] [/FONT][FONT=&amp]Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв[/FONT][FONT=&amp].[/FONT]
Gde Biblija jasno izveštava DALEKO PRE TVOG IZVEŠTAJA iz 5.Knjige Mojsijeve da je Bog sve stvorio za jelo! A tek kasnije odvoio ČISTU HRANU za Jevreje:
([FONT=&amp]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&amp] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Jahve, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja,Jahve,svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]

Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima.)

Jer odakle bi pala 14-ta Glava Rimljanima, ako ne da je Pavle znao da nejevreji jedu svinjetinu. Inače u prilog tome, a već sam te pitao, pa nisi odgovorio, već iznosiš stihove koje uvek iznosi Adventna Crkva kada je ova tema u pitanju,
Napomena:
Fariseji su bili najveći držaoci čiste i nečiste hrane. I koliko će se njih spasiti, odnosno koliko im je to pomoglo u duhovnosti[FONT=&amp] ?[/FONT]
Koliko danas konzumiranje čiste hrane utiče na [FONT=&amp]duhovnost ?[/FONT] A koliko skoncentrisanje na LJUBAV prema Bogu i bližnjem [FONT=&amp]?[/FONT]
I da li je držanje čiste hrane spasavanje DELIMA ili VEROM [FONT=&amp]?[/FONT]
Jer upravo su to hteli Fariseji, što sada hoće Adventna Crkva – da se sapsi delima, a ne verom, odnosno LJUBAVLJU. Koliko ja znam upravo je to I potvrdio Jakov Vajt (suprug EGW) – da je Adventna Crkva – LAODIKEJA. Ima sve osim ljubavi! :Uostalom što I potvrđuje deo mog posta.[FONT=&amp][/FONT]
Jako bih voleo da mi kažeš šta misliš o sledećim stihovima:
[FONT=&amp]2. Петр. 1: 3-13 [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Будући да су нам све божанствене силе Његове, које требају к животу и побожности, дароване познањем Оног који нас позва славом и добродетељи,[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Кроз које се нама дароваше часна и превелика обећања, да њих ради имате део у Божјој природи, ако утечете од телесних жеља овог света.[/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И на само ово окрените све старање своје да покажете у вери својој добродетељ, а у добродетељи разум,[SUP]6[/SUP] А у разуму уздржање, а у уздржању трпљење, а у трпљењу побожност,[SUP]7[/SUP] А у побожности братољубље, а у братољубљу љубав.[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP] Јер кад је ово у вама, и множи се, неће вас оставити лене нити без плода у познању Господа нашег Исуса Христа.[SUP]9[/SUP] А ко нема овог слеп је,[FONT=&amp] и пипа заборавивши очишћење од старих својих греха.[SUP]10[/SUP] Зато, браћо, постарајте се још већма да своју службу и избор утврдите; [/FONT][FONT=&amp]јер чинећи ово нећете погрешити никад[/FONT][FONT=&amp];[SUP]11[/SUP] Јер вам се тако обилно допусти улазак у вечно царство Господа нашег и спаса Исуса Христа.[SUP]12[/SUP] Зато се нећу оленити опомињати вам једнако ово, ако и знате и утврђени сте у овој истини;[SUP]13[/SUP] Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,[/FONT]

Osim toga, mi ovu Apostolovu izjavu moramo sagledati u kontekstu onoga vremena, i prilika koje su vladale u ondasnjem Jevrejskom drustvu, gde je bio opste poznat biblijski nacin ishrane, i to koje vrste zivotinja je sam Bog odredio za ishranu, a koja ne.
Za razliku od toga, mi ljudi smo cesto skloni da bibliju tumacimo u kontekstu danasnjeg vremena, i prilika koje vladaju u nasem licnom
okruzenju, ili tradiciji i kulturi kojoj pripadamo.
U tom smislu ja mogu da razumem tvoje tumacenje ovih reci, jer mi zivimo u okruzenju u kome je svinjece meso takoreci nacionalna hrana,
dok ce neko ko zivi u drugacijem okruzenju i kulturi ovaj tekst shvatiti mozda sasvim drugacije.

Zato je biblija jedino merilo, i ako njom tumacimo sve nikada necemo biti u opasnosti da skrenemo na krive staze, i donosimo pogresne zakljucke koji nisu proizvod Bozanskog otkrivenja, vec naseg licnog misljenja koje smo usvojili ko zna gde..

Zato je i sazvan sabor u Jerusalimu. Da se reši to pitanje:
[FONT=&amp]To je definitivno i razlučeno na sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka pošto je sve ovo zbunjivalo prve Hriščane. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: [FONT=&amp]1.[/FONT]Priloga idolskih, [FONT=&amp]2.[/FONT]Kurvarstva, [FONT=&amp]3.[/FONT]Udavljenog, [FONT=&amp]4.[/FONT]Krvi.
[/FONT][FONT=&amp]Dela 15 gl.[/FONT][FONT=&amp]([/FONT][FONT=&amp] 19. Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; 20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. 23. И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. 24. Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; 25. Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама с љубазним нашим Варнавом и Павлом, 26. С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. 27. Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. 28. Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: 29. Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.[/FONT][FONT=&amp])[/FONT][FONT=&amp]. [/FONT][FONT=&amp]

[/FONT]
Brate Laodikeja – potpuno te razumem. Da iznesem još ovoliko stihova ništa neće vredeti, a imam ih budi siguran. Jer sam video vernike koji su izašli iz svojih Crkava, a vuku i dalje repove iz njih, a ne koji su u Crkvi. Zato sam i više puta naglasio da je Crkva opasno mesto za spasenje.
Uzmi kada si sam sa sobom, odmoran i realan i zapitaj se koliko će se ljudi spasiti u tvojoj Crkvi, ako ih sve dobro poznaješ. Ili skoro sve. I onda ćeš lakše razumeti o čemu pišem.

Jer zaista nema logike da će se spasiti samo Adventisti i po koji Crkvenjak koji drži ČISTU hranu. Uostalom videli smo kako je ona uticala na duhovnost kod Fariseja!

Pozdrav

[FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ма, све си погрешно схватио. Нема ту препирања, ствар је у томе да се човек не оптерећује храном и пићем. Најбитније је препустити се Господу и веровати у Њега, благодаћу ми смо растерећени закона. Шта то значи? Ако једеш месо - једи без размишљања (оно што је дозвољено), ако нећеш - не мораш, али немој се мучити и оптерећивати. Ми знамо шта сме да се једе од хране, тако да не мора нико да нам објашњава која може када све пише. После Потопа Бог дозвољава да једемо месо и није грех јести. Важно је да се посветимо духовном напретку, а не тим споредним стварима.

Поента целе приче је да једни на друге гледамо са разумевањем и бригом, да једни друге не саблажњавамо и доводимо у искушења, да влада братска љубав и разумевање. То смо покушали да објаснимо, ништа друго...

Није битно тумачење неког ко није живео у том периоду, већ разумевање тог времена и јеврејског односа према храни. Отуда прича о чистој и нечистој храни, о прању руку и сл. Под нечистом се сматрала она храна за идолске жртве јер мисионари (апостоли) нису знали које је месо жртвовано, а које не за неког бога паганског. Зато и пише да се не оптерећују ако и једу идолско месо незнајући, јер су под благодаћу, као и ми када несвесно згрешимо у доброј намери да некоме помогнемо. Да им вера не постане пољуљана због тих ствари.

Што, брате? Па, дописујемо се, нисам ваљда толико лош?

Зато и служи благодат. Нема тог рада и посла који треба да урадимо да би се спасили, само благодаћу (милошћу Божијом) се спашавамо! Само веруј да је Исус Син Божији и да је страдао за тебе, Васкрсао у трећи дан по Писму. То је све што треба да урадиш, све остало ће учинити Дух, промениће те и дела ће бити одраз твоје вере, закон неће важити за тебе у том смислу да те грех више неће занимати. Зато нећеш ни кршити закон, јер ће срце бити чисто и неискварено.

Само се не оптерећуј законом, већ се окрени Исусу. Дух мења све, веруј ми. До скоро сам и ја био тако оптерећен шта сме, а шта не сме. Сада је све чисто и све видим (осећам) другачије. Само се Господу окрени! Јер кад испуниш оне две Исусове заповести, ти ћеш се држати свих заповести под благодаћу.

29. А Исус одговори му: Прва је заповест од свих: Чуј Израиљу, Господ је Бог наш Господ једини;
30. И љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест.
31. И друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе. Друге заповести веће од ових нема.
32. И рече Му књижевник: Добро, учитељу! Право си казао да је један Бог, и нема другог осим Њега;
33. И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога.
34. А Исус видевши како паметно одговори рече му: Ниси далеко од царства Божјег. И нико више не смеше да Га запита. (Марко 12)

Љубав мења човека и овим заповестима ти ћеш бити спашен, не оперећуј се! Знаш шта смеш да једеш и усмери се на ове заповести!

kazem da se ja i ti najvise slazemo oko zakona ja ti i laodikeja s moje strane gledano i zato necu prepirke

prvo tumacenje mozda ali drugo ne sasvim sam siguran da je propoved samo primer i metafora
slazes li se

Bozije zakone treba postovati ali ne opterecivati se jer znamo konkretno sta je rekao sve zakone koje je dao dao je jasno bez ikakvih zagonetki a sa novim i novim zakonima kroz Boga Oca i Hrista Isusa i Svetoga Duha mi dobijamo nove zakone da bismo bili sve savrsenije i blizi Bogu kao sto je on zeleo kad je stvorio prve ljude da popravimo sto zgresise Adam i Eva

zato ja postujem zakon a koliko vidim i ti i ja se ne opterecujem vec mi ne smetaju svestenici koji jedu a znaju da nije sasvim ispravno vec ljudi koji jedu i to smatraju ispravnim

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Pogrešno misliš.
[FONT=&amp]Лука 24, [/FONT][FONT=&amp]41[/FONT][FONT=&amp]-43[/FONT][FONT=&amp] А док они још не вероваху од радости и чуђаху се рече им: Имате ли овде шта за јело? А они Му даше комад рибе печене, и меда у саћу.[/FONT][FONT=&amp]И узевши изједе пред њима.[/FONT]
[FONT=&amp]Јован 21, [/FONT][FONT=&amp]9[/FONT][FONT=&amp]-13[/FONT][FONT=&amp]Кад, дакле, изиђоше на земљу, видеше огањ наложен, и на њему метнуту рибу и хлеб[/FONT][FONT=&amp].Исус им рече: Принесите[/FONT][FONT=&amp] од рибе што сад ухватисте.А Симон Петар уђе и извуче мрежу на земљу пуну великих риба сто и педесет и три; и од толиког мноштва не продре се мрежа. Исус им рече: Ходите обедујте. А ниједан од ученика није смео да Га пита: Ко си ти? Видећи да је Господ. А дође и Исус, и узе хлеб, и даде им, тако и рибу.[/FONT]

Takođe je jeo i za života.
[FONT=&amp]Лука 2:[/FONT][SUP][FONT=&amp]41[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И родитељи Његови иђаху сваке године у Јерусалим о празнику пасхе[/FONT][FONT=&amp]. [SUP]42[/SUP] И кад Му би дванаест година, дођоше они у Јерусалим по обичају празника; [SUP]43[/SUP] И кад дане проведоше и они се вратише, [/FONT][FONT=&amp]а [/FONT][FONT=&amp]оста дете Исус у Јерусалиму; и не знаде Јосиф и мати Његова;[/FONT]

A inače PASHA je bila obavezna za sve Jevreje!

Čak je jeo i pre silaska na Zemlju.
[FONT=&amp]1.[/FONT][FONT=&amp]Мојсиј[/FONT][FONT=&amp]. 18:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]1[/SUP] После му се јави Господ у равници мамријској кад сеђаше на вратима пред шатором својим у подне. [SUP]2 [/SUP]Подигавши очи своје погледа, и гле, три човека стајаше према њему. И угледавши их потрча им у сусрет испред врата шатора свог, и поклони се до земље; [SUP]3[/SUP] И рече:Господе, ако сам нашао милост пред Тобом, немој проћи слуге свог. [SUP]4[/SUP] Да вам донесем мало воде и оперите ноге, те се наслоните мало под овим дрветом. [SUP]5[/SUP] И изнећу мало хлеба, те поткрепите срце своје, па онда пођите, кад идете поред слуге свог. И рекоше: Учини шта си казао. [SUP]6[/SUP] И Аврам отрча у шатор к Сари, и рече: Брже замеси три копање белог брашна и испеци погаче. [SUP]7[/SUP] Па отрча ка говедима и ухвати теле младо и добро, и даде га момку да га брже зготови. [SUP]8[/SUP] [/FONT][FONT=&amp]Па онда изнесе масла и млека и теле које беше зготовио, и постави им, а сам стајаше пред њима под дрветом докле јеђаху.[/FONT]

Možeš li mi ovo argumentovati Pismom!?

Ovo je tema o ČISTOJ I NEČISTOJ hrani. Tako da mi je sada jako glupo pisati o tome da li je meso dobro za jedenje ili loše. To prepuštam nekom drugom. Mene sada ovde interesuje samo ČISTA i NEČISTA hrana i njeno konzumiranje!
A kaži mi gde je u Novom Zavetu potvrđena obaveza konzumiranja ČISTE hrane sa HRIŠĆANIMA.

!? – Čista I Nečista hrana? Nerazumem.

Pokaži mi molim te na bazi kog mog posta si zaključio da ja želim da se prepirem sa tobom?
Jer mi to nije bilo ni u malom mozgu! Mada možda sam nešto propustio?

U Marku – 7-me glave bih izvoio 2-3 stiha, kad već govoriš o prljavim rukama:
[SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ако ко има уши да чује нека чује. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дође од народа у кућу питаху Га ученици Његови за причу. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити? [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Још рече: Шта излази из човека оно погани човека; [/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер изнутра, из срца људског, излазе мисли зле, прељубе, курварства, убиства, [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Крађе, лакомства, пакости, злоће, лукавство, срамоте, зло око, хуљење на Бога, понос, безумље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сва ова зла изнутра излазе, и погане човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]24[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И [/FONT][FONT=&amp]уставши оданде оде у крајеве тирске и сидонске, и ушавши у кућу хтеде да нико не чује за Њ; и не може се сакрити….[/FONT][FONT=&amp]

[/FONT]Znači Hrist kaže NEMA NIŠTA što bi opoganilo…(stih 15)…. kao I OČISTI SVA JELA (stih 19 b)……a u nastavku glave se ne pominju prljave ruke.

Pa ne bi Pavle u Rimljanima 14-te glave, u 14-tom stihu smeo napisati
[SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано.[/FONT]
tek tako. Napisao je na bazi nečega!

A ovo je, po meni sve ljudsko tumačenje 14-te glave Rimljanima. Nije metafora u pitanju (jelo, zelje, meso= vera), već je doslovno Pavle pisao o problemu konzumiranja hrane. Obično vernici Crkava kada im nešto ne odgovara vrlo često se pozivaju na metaforu i simboliku. Ili jeste to tako piše u Bibliji, ali Bog tako nije mislio, jer ga ja nisam dobro razumeo...........
Pavle je ovo pisao iz Korinta 60-tih godina Hrišćanima u Rimu! Gde je bilo i Grka, i Rimljana i Jevreja i………veoma šarolik sastav. I tu je došlo do problema Čiste i nečiste hrane, koju su držali Jevreji a ostali NE!
Ne bi bilo loše da je još jednom dobro analiziraš.

Jako bih voleo da mi kažeš šta misliš o sledećim stihovima:
[FONT=&amp]2. [/FONT][FONT=&amp]Петр. 1: 3-13 [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Будући да су нам све божанствене силе Његове, које требају к животу и побожности, дароване познањем Оног који нас позва славом и добродетељи,[SUP]4[/SUP] Кроз које се нама дароваше часна и превелика обећања, да њих ради имате део у Божјој природи, ако утечете од телесних жеља овог света.[SUP]5[/SUP] И на само ово окрените све старање своје да покажете у вери својој добродетељ, а у добродетељи разум,[/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А у разуму уздржање, а у уздржању трпљење, а у трпљењу побожност,[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А у побожности братољубље, а у братољубљу љубав.[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер кад је ово у вама, и множи се, неће вас оставити лене нити без плода у познању Господа нашег Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А ко нема овог слеп је, и пипа заборавивши очишћење од старих својих греха.[/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Зато, браћо, постарајте се још већма да своју службу и избор утврдите; јер чинећи ово нећете погрешити никад;[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер вам се тако обилно допусти улазак у вечно царство Господа нашег и спаса Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Зато се нећу оленити опомињати вам једнако ово, ако и знате и утврђени сте у овој истини;[/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,[/FONT]
[FONT=&amp]1.[/FONT][FONT=&amp]Коринћ[/FONT][FONT=&amp].[/FONT][FONT=&amp] 13[/FONT][SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи. [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам.[/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И ако раздам све имање своје, и ако предам тело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се,[/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не чини шта не ваља,не тражи своје, не срди се, не мисли о злу,[/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не радује се неправди, а радује се истини,[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Све сноси, све верује, свему се нада,све трпи.[/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер нешто знамо и нешто пророкујемо;[/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А кад дође савршено, онда ће престати шта је нешто.[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство. [/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Тако сад видимо као кроз стакло, у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат. [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.[/FONT]

Evo ovde govori da nam za spasenje uopšte nije potrebno držati ČISTU hranu, već samo LJUBAV. Prema Bogu i bližnjem!

Napomena:
Fariseji su bili najveći držaoci čiste i nečiste hrane. I koliko će se njih spasiti, odnosno koliko im je to pomoglo u duhovnosti ?
Koliko danas konzumiranje čiste hrane utiče na duhovnost ? A koliko skoncentrisanje na LJUBAV prema Bogu i bližnjem ?
I da li je držanje čiste hrane spasavanje DELIMA ili VEROM ?

Brate veliki pozdrav uz:

[FONT=&amp]Колош[/FONT][FONT=&amp]. 2:16 a [/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]

[FONT=&amp]Hvala ti brate na savetu, ali ću ipak rađe pitati Boga /preko molitve i Biblije/[/FONT]

Ribu smatram vegeterijanskom kuhinjom zato je i dozvoljena u vreme posta i vegeterijanci jedu ribu i jaja ne jedu samo bilje zar ti to niko nije rekao mislio sam da znas ali si me sad razocarao

u drugom primeru se radi o SZ isus nas je usavrsio u NZ a u SZ ljudi nisu imali nikakav zakon pa je Bog morao postepeno da uci ljude jer moramo slediti primer Boga a Bogu ne treba hrana da bi ziveo jer ju je stvorio razmisli malo

To je samo tumacenje ako uzrok mesozderstvu nije greh zasto su Adam i Eva jeli meso tek posle prvog greha i progona iz Rajskog vrta???

Vec sam rekao potvrdjena je Hristovim recima da je dosao da potvrdi sve stare obicaje i zakone koje je Bog da ljudima u SZa ne da ih promeni(Hristove reci)

Nije data da bi se razlikovali kako malo razumes i pagani su jeli i ciste i neciste zivotinje a ne samo neciste kako to tvrdis i niko vise na ovom svetu ovaj tekst samo dokazuje koliko sam u pravu

Hocu da kazem da jesti meso (cisto) nije greh kao ni necista mada se moze tako shvatiti jer je to onda neposlusnost Bozijih reci i da to nece biti presudno jer je to Bog rekao iskljucivo radi naseg zdravlja

Ja ne pokusavam da kazem da je postovanje zakona vredno i pomaze mnogo u duhovnom smislu Bog je dao taj zakon jer mu je stalo do nas i naseg zdravlja da nemamo bolesti a sve zivotinje na koje je Bog mislio su nezdrave to je jedan od dokaza jer u to vreme to niko nije znao samo savremena medicina(koliko ja znam) dokaz o Bozijoj svemoci i postojanju
i ne pokusavam da kazem da neko nece biti spasen ili ce mu to biti presudno vec da bi trebalo da slusamo Boga i hocu da kazem da Hriscanski narod (cast izuzetcima) misli da je ispravno jesti nesto sto Bog smatra da nije

Toliko od mene

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Između ostalog svinju!

Jer po teoretičarima ČISTE HRANE – Spašava se Srbin koji je za života pojeo 3 vagona svinjetine, pa u 79-toj godine prihvatio Adventizam, a ne spašava se Pravoslavac koji nije voleo svinjetinu, pojeo za života 5-6 kgr, ostao Pravoslavac – I kraj mu je u …. paklu(nespasenju). Nebitno što je prvi pojeo 150 tona svinjetine, a drugi 5 kila.

Deo ovoga sam objasnio u mom postu, nije trebalo pitati:

Svi su u to vreme jeli nečistu hranu osim Jevreja. Pa čak i Adventisti do 19-tog veka. Šta misliš ono krdo svinja u koje je Hrist oterao demone – čemu su služili u Palestini u prvom veku?

Znači ČISTA HRANA je bila namenjena Jevrejima. Za Hrišćane to ne važi! >>
[FONT=&amp]Dela 11: 5-16[/FONT][FONT=&amp] "Molio sam se, reče, u Jopi kadli u zanosu ugledam viđenje: posudu neku poput velika platna,uleknuta s četiri okrajka,gde silazi s neba i dolazi do mene. Zagledah se, promotrih je i videh četvoronošce zemaljske, zveri i gmazove te ptice nebeske. I čuh glas koji mi govori : Ustani, Petre, zakolji i jedi. A ja rekoh : Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani! To se ponovi do triput, a onda se sve opet povuče na nebo." Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka, silazi na zemlju. U njoj bijahu svakovrsni četveronošci, gmazovi zemaljski i ptice nebeske. I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!" Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto". A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo. [/FONT]

[FONT=&amp]To je definitivno i razlučeno na sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka pošto je sve ovo zbunjivalo prve Hriščane. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju: 1.Priloga idolskih, 2.Kurvarstva, 3.Udavljenog, 4.Krvi.
[/FONT][FONT=&amp]Dela 15 gl.[/FONT][FONT=&amp]( 19. Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; 20. Него да им се заповеди да се чувају од прилога идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. 23. И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. 24. Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; 25. Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама [/FONT][FONT=&amp]с љубазним нашим Варнавом и Павлом, 26. С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. 27. Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. 28. Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: 29. Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави.). [/FONT]
U prilog tome:
[FONT=&amp]1. Мојс. 9:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]

Ali poštujem i stavove Adventista, mada ZNAM da nisu u pravu. Imao si i par pitanja na kraju mog posta.

[FONT=&amp]
i
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:[/FONT][FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]

[FONT=&amp]
[/FONT]

Ako je stvorio da je jedemo zasto ju je zabranio?

Stvorio je i majmune
da ih jedemo?
zmije krokodile medvede
da ih jedemo
bube zabe ljude
da ih jedemo
kamenje
hocemo li

sarry ono sto mi pokusvamo nije da kazemo da se nece spasiti onaj koji jede to nema veze vec samo da trebamo slusati Boga

ali da ukoliko se neko u 79 godini pokaje oprosteno mu je za sve grehe i to Bog svedoci

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ribu smatram vegeterijanskom kuhinjom zato je i dozvoljena u vreme posta i vegeterijanci jedu ribu i jaja ne jedu samo bilje zar ti to niko nije rekao mislio sam da znas ali si me sad razocarao
[FONT=&amp]Матеј 7,8[/FONT][FONT=&amp] Јер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске, прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT]

Normalno Biblija to ne potvrđuje. Riba je životinja!
Inače, čudno, ništa mi neodgovri na tvoju tvrdnju da je Hrist bio vegetarijanac- a ja ti odgovorio da je jeo PASHU u Jerusalimu i mlado goveče u Mamrijskoj ravnici kod Avrama!
u drugom primeru se radi o SZ isus nas je usavrsio u NZ a u SZ ljudi nisu imali nikakav zakon pa je Bog morao postepeno da uci ljude jer moramo slediti primer Boga a Bogu ne treba hrana da bi ziveo jer ju je stvorio razmisli malo

To je samo tumacenje ako uzrok mesozderstvu nije greh zasto su Adam i Eva jeli meso tek posle prvog greha i progona iz Rajskog vrta???
Džaba onoliki stihovi… Crkveno mišljenje je ipak jače! Lepo se vidi kroz čitavo pismo da je sva hrana data za jelo. A naročito u Novom Zavetu – gomile stihova…………….Uostalom to sam rekao i Laodikeji. Da sam stavio i 3 X više stihova koji potrđuju neobavezu ČISTE HRANE prema Hrišćanima – bilo bi uzalud.

Vec sam rekao potvrdjena je Hristovim recima da je dosao da potvrdi sve stare obicaje i zakone koje je Bog da ljudima u SZa ne da ih promeni(Hristove reci)
Da naravno. Kao i OBREZANJE !

Nije data da bi se razlikovali kako malo razumes i pagani su jeli i ciste i neciste zivotinje a ne samo neciste kako to tvrdis i niko vise na ovom svetu ovaj tekst samo dokazuje koliko sam u pravu
Pa zašto su onda svi konzumirali svinjetinu sem Jevreja, i od 7-mog veka Muslimani, jer je Kuran prepisana Biblija, i Adventisti od 19-tog veka!
I ko će se onda spasiti sem Adventista i pojedinaca u Crkvama koji su u velikoj manjini!?
Ovo pitanje ste i ti i Laodikeja preskočili iako sam ga ponavljao u zadnja 3-4 moja posta!

Hocu da kazem da jesti meso (cisto) nije greh kao ni necista mada se moze tako shvatiti jer je to onda neposlusnost Bozijih reci i da to nece biti presudno jer je to Bog rekao iskljucivo radi naseg zdravlja
Radi zdravlja se i ja slažem, ali Adventisti ne misle tako – već je to uslovljeno sa spasenjem!

Ja ne pokusavam da kazem da je postovanje zakona vredno i pomaze mnogo u duhovnom smislu Bog je dao taj zakon jer mu je stalo do nas i naseg zdravlja da nemamo bolesti a sve zivotinje na koje je Bog mislio su nezdrave to je jedan od dokaza jer u to vreme to niko nije znao samo savremena medicina(koliko ja znam) dokaz o Bozijoj svemoci i postojanju
i ne pokusavam da kazem da neko nece biti spasen ili ce mu to biti presudno vec da bi trebalo da slusamo Boga i hocu da kazem da Hriscanski narod (cast izuzetcima) misli da je ispravno jesti nesto sto Bog smatra da nije

Toliko od mene
[FONT=&amp]Ovde bih samo ponovio da je Riba MESO. Bar tako kaže Pismo. A znam da Pravoslavna Crkva smatra ribu POSNO HRANOM, odnosno vegetarijanskom.[/FONT]

Ako je stvorio da je jedemo zasto ju je zabranio?
Sve sam već više puta napisao, ali Crkvenjaci ne čitaju post necrkvenjaka i vernika različite Crkve.
Pa da bi odvoio Jevreje od nejevreja!
Šteta što mi niko nije odgovorio na onaj moj lep primer spasenja nekonzumiranja svinjetine:
’’ Jer po teoretičarima ČISTE HRANE – Spašava se Srbin koji je za života pojeo 3 vagona svinjetine, pa u 79-toj godine prihvatio Adventizam, a ne spašava se Pravoslavac koji nije voleo svinjetinu, pojeo za života 5-6 kgr, ostao Pravoslavac – I kraj mu je u …. paklu(nespasenju). Nebitno što je prvi pojeo 150 tona svinjetine, a drugi 5 kila. ‘‘
[FONT=&amp]Razmisli malo! Pa u tu pričicu još ubaci Fariseje i nejedenje svinjetine da li je to spasavanje verom ili delima !? Kao i pitanje koliko konzumiranje ČISTE HRANE UTIČE ns duhovnost i na našu ljubav prema bližnjem!?[/FONT]

Stvorio je i majmune
da ih jedemo?
zmije krokodile medvede
da ih jedemo
bube zabe ljude
da ih jedemo
kamenje
hocemo li
Nije Bog rekao jedite majmune, krokodile, ljude, kamenje………………..to si ti rekao, a Bog je inteligentnom ljudskom biću rekao:
[FONT=&amp]1. Мојс.1:31[/FONT][FONT=&amp] Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома. И би вече и би јутро, дан шести. [/FONT]
[FONT=&amp]1. Мојс. 9: 1 [/FONT][FONT=&amp]И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;[/FONT]
[FONT=&amp]2[/FONT][FONT=&amp]И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке[/FONT][FONT=&amp]. [/FONT][FONT=&amp]3[/FONT][FONT=&amp]Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.[/FONT]
[FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp]Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]

sarry ono sto mi pokusvamo nije da kazemo da se nece spasiti onaj koji jede to nema veze vec samo da trebamo slusati Boga

ali da ukoliko se neko u 79 godini pokaje oprosteno mu je za sve grehe i to Bog svedoci
[FONT=&amp]Naravno treba ga slušati! Zato me i čudi što mnogi Crkvenjaci neće!:[/FONT]

[FONT=&amp]Mat 12: 31, 32[/FONT][FONT=&amp] "Zato kažem vam: svaki će se greh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li ko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. I rekne li ko reč protiv Sina Čovečijega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni u budućem." [/FONT]
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]
[FONT=&amp]Марко 7:15[/FONT][FONT=&amp] Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега,него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT]
[FONT=&amp]Дела 11:5-10[/FONT][FONT=&amp] Ја бејах у граду Јопи на молитви, и дошавши изван себе видех утвару, где силази суд некакав као велико платно на четири рогља и спушта се с неба, и дође до преда ме. Погледавши у њ опазих и видех четвороножна земаљска, и звериње и бубине и птице небеске. А чух глас који ми говори: Устани, Петре! Покољи и поједи. А ја рекох: Нипошто Господе! Јер ништа погано и нечисто никад не уђе у уста моја. А глас ми одговори другом с неба говорећи: Шта је Бог очистио ти не погани. А ово би трипут; и узе се опет све на небо[/FONT]
[FONT=&amp]2. Kor. 3 : 6 - 18[/FONT][FONT=&amp] On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza,ne slova,nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje. Pa ako je smrtonosna služba, slovima uklesana u kamenju, bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova, koliko li će slavnija biti služba Duha.Jer ako je služba osude bila slavna,mnogo je slavnija služba pravednosti.I zbilja nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj meri proslavljeno, ako se usporedi s uzvišenijom slavom.Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je slavnije ovo što ostaje.Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, a ne kao Mojsije koji je stavljao pokrivalo na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga.Ali otvrdnu im pamet. Doista, do [/FONT][FONT=&amp]dana današnjega zastire to pokrivalo - čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. Naprotiv, kad god se čita Mojsije , do danas pokrivalo zastire srce njihovo.Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se pokrivalo. Gospodin je Duh, a gde je Duh Gospodnji, onde je sloboda. Svi mi,koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju,po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu. [/FONT]
[FONT=&amp]Римљанима, глава 14[/FONT][FONT=&amp] !?
[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [/FONT][SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [/FONT][SUP][FONT=&amp]21 [/FONT][/SUP][FONT=&amp]Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&amp]Гал. 2:16[/FONT][FONT=&amp] Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати. [/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе;[/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor.6:13[/FONT][FONT=&amp] "Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti . "Ali ne telo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin telu! [/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor. 8 : 8-13[/FONT][FONT=&amp] A k Bogu nas ne privodi jelo.Niti što gubimo ako ne jedemo; niti što dobivamo ako jedemo.A pazite da ne bi možda ta vaša sloboda bila spoticaj nejakima. Jer vidi li ko tebe koji imaš znanje za stolom u hramu idolskomu,neće li se njegova savest,jer je nejaka,"izgraditi" da jede žrtvovano idolima? I s tvoga znanja propada nejaki, brat za kojega je Krist umro. Tako grešeći protiv braće i ranjavajući njihovu nejaku savest,protiv Hrista grešite. Zato ako jelo sablažnjava brata moga,ne,neću jesti mesa doveka da brata svoga ne sablaznim. [/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor. 10:25-33[/FONT][FONT=&amp] Sve što se prodaje na tržnici,jedite ništa ne ispitujući poradi savesti. Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj!Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati, jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savesti.Ako vam ko reče:"To je žrtvovano",ne jedite poradi onoga koji vas je upozorio,i savesti. Savesti mislim,ne svoje, nego onoga drugoga.Ta zašto da moju slobodu druga savest sudi?Ako sa zahvalom sudelujem, zašto da me grde zbog onoga za što zahvaljujem? Dakle,ili jeli,ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist,nego što koristi mnogima na spasenje.[/FONT]
[FONT=&amp]Filip.3:19[/FONT][FONT=&amp] Svršetak im je propast,Bog im je trbuh,slava u sramoti-jer misle na zemaljsko.[/FONT]
[FONT=&amp]Titu 1:15[/FONT][FONT=&amp] Чистима је све чисто; а поганима и невернима ништа није чисто, него је опогањен њихов и ум и савест.[/FONT]

[FONT=&amp]I normalno, barem još ovoliko na ovu temu i POSLUŠNOSTI PREMA BOGU.[/FONT]

Brate veliki pozdrav uz:

[FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Šardu.

Kao prvo, Adventisti se ne nikako ne spasavaju delima, ne znam ko te je to prevario, već smatraju ono sto i biblija potvrdjuje, da su dela proizvod vere i promene koju Bog čini u čoveku svojim Duhom.
Da bi to shvatio pročitaj moje komentare u temi "JESMO LI POD BLAGODAĆI ILI JOŠ SLUŽIMO GREHU" gde sam objasnio kako se mi spasavamo od greha.

Drugo, ako prihvatimo ono što ti govoriš, onda iz toga možemo doneti zaključak da je Bog pogrešiv, i da on nije ozbiljno biće kada izjavljuje nešto što će kasnije poreći i time protivrečiti samome sebi.

Kao što sam i rekao, pomenuti tekst koji glasi: 1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину... se mora sagledati u duhu onoga vremena i prilika koje su vladale u ondašnjem Jevrejskom društvu, u kome su bili opštepoznati principi ishrane koje je Bog propisao u starom zavetu, a koji pretstavljaju univerzalne principe zdravog načina života za sve ljude u svim vremenima.
Prema tome, iz ovoga se može zaključiti da Apostol u ovom tekstu uopšte ne misli na svinjeće meso, već se zadržava u okvirima onoga što je Bog odredio kao način ishrane, i osudjuje one koji u tim postojećim ustaljenim principima izbegavaju hranu u okvirima onih vrsta hrane koje je propisao sam Bog.
Znači, on osudjuje one Jevreje koji su odbijali i tu vrstu hrane koju je Bog stvorio za ishranu, gde nikako ne spada svinjetina, pošto je ona Božanskim propisom isključena iz čovekove ishrane, i sve druge tekstove sličnog tipa koje si i ti pomenuo treba tumačiti u ovom kontekstu i nikako drugačije..

Što se tiče teksta iz 1 knjige Mojsijeve koji si pomenuo: 1. Мојс. 9:[SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [SUP]2[/SUP] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[SUP]3[/SUP] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [SUP]4[/SUP] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв...

ovaj tekst jasno govori da je sve to "ŠTO SE MIČE I ŽIVI" Bog dao kao ZELENU TRAVU, dakle prvim ljudima je propisao biljnu ishranu, s time da je tek kasnije uvrstio i odredjene vrste mesa, ali u to sigurno nisu bile uvrštene svinje, jer u kontekstu žrtvenog sistema koji je Bog uspostavio još u vreme Kaina i Avelja i kasnije, Bog nigde nije zapovedio da se i Svinje prinose na žrtvu, već samo Krave i Jaganjci, što znači da je svinja oduvek od početka bila smatrana nečistom, kako za prinošenje na žrtvu tako i za čovekovu ishranu.

Što se tiče teksta u
Колошanima. 2:16 "Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће" ovaj tekst uopšte ne govori o jelu, već o obrednim žrtvama paljenicama - jestivim i naljevnim, koje su bile sen Hristovog tela koji ce doći i žrtvovati se na krstu za ljudske grehe.
Da bi se ovo shvatilo treba pročitati celo ovo poglavlje, a ti si izvadio samo jedan tekst iz konteksta i pridao mu značenje koje mu ne pripada.

I na kraju, Apostolski sabor u Jerusalimu se nije uopšte bavio pitanjima zakona i Božjih principa zdrave ishrane, jer je svako ko je pristupao novozavetnoj Hrišćanskoj zajednici već bio upoznat sa ovim spasonosnim principima, već se ovaj sabor bavio pitanjima obrezanja i starozavetnog obrednog zakona, i doneo zaključke da neznabošcima ne treba da se nameću ovi principi - obrezanje i starozavetni obredni sistem koji je pronašao ispunjenje u Isusu Hristu.

Mi možemo pisati i o zdravstvenom aspektu štetnosti svinjskog mesa, što je još jedan dokaz da je sam Bog koji je to sve stvorio, zna šta je dobro i zdravo za čoveka, a šta će mu doneti bolesti..
To mozemo razumeti i u brizi jedne majke za svoje dete, jedna majka nikada neće svom novorodjenom detetu davati nešto što bi narušilo njegovo zdravlje, otrov ili bilo šta drugo, a svinjeće meso je odista otrov koji truje kako telesno, tako i Duhovno zdravlje..

Zato sam napomenuo, da sve što pišemo mora proći kroz filter Božje reči i molitve, jer to je jedini siguran put spoznanja istine..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Šardu.

Kao prvo, Adventisti se ne nikako ne spasavaju delima, ne znam ko te je to prevario, već smatraju ono sto i biblija potvrdjuje, da su dela proizvod vere i promene koju Bog čini u čoveku svojim Duhom.
Da bi to shvatio pročitaj moje komentare u temi "JESMO LI POD BLAGODAĆI ILI JOŠ SLUŽIMO GREHU" gde sam objasnio kako se mi spasavamo od greha.
OK, samo to ćeš morati reći nekom drugom, jer ja poznajem Adventiste.
A zašto onda ne dozvoljavaju krštenje onom ko ne prestane konzumirati svinjetinu i deložiraju onog Adventistu koji počne jesti svinjetinu? Pogotovu što nam Novi Zavet eksplicitno govori da to nema nikakve veze sa spasenjem!

Drugo, ako prihvatimo ono što ti govoriš, onda iz toga možemo doneti zaključak da je Bog pogrešiv, i da on nije ozbiljno biće kada izjavljuje nešto što će kasnije poreći i time protivrečiti samome sebi.
Mnogo bi bolje bilo da si dao BIBLIJSKU argumentaciju na moje stihove gde pokazujem kako je ČISTA HRANA data Jevrejima, a ne ostalim narodima. Nego što Crkvenu doktrinu izjednačavaš sa Božijom (Biblijskom). Jer ako su Adventisti omanuli u 3 stvari – što ne bi i u 4 ili 5 ili 6!
A ako si ti u pravu u iznetom – to znači da je Adventistička Crkva jedina Crkva na Planeti sa 100 % istinom! Što normalno svi znamo, sem možda Adventisti, da nije tačno.

Kao što sam i rekao, pomenuti tekst koji glasi: 1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину... se mora sagledati u duhu onoga vremena i prilika koje su vladale u ondašnjem Jevrejskom društvu, u kome su bili opštepoznati principi ishrane koje je Bog propisao u starom zavetu, a koji pretstavljaju univerzalne principe zdravog načina života za sve ljude u svim vremenima.
Prema tome, iz ovoga se može zaključiti da Apostol u ovom tekstu uopšte ne misli na svinjeće meso, već se zadržava u okvirima onoga što je Bog odredio kao način ishrane, i osudjuje one koji u tim postojećim ustaljenim principima izbegavaju hranu u okvirima onih vrsta hrane koje je propisao sam Bog.
Znači, on osudjuje one Jevreje koji su odbijali i tu vrstu hrane koju je Bog stvorio za ishranu, gde nikako ne spada svinjetina, pošto je ona Božanskim propisom isključena iz čovekove ishrane, i sve druge tekstove sličnog tipa koje si i ti pomenuo treba tumačiti u ovom kontekstu i nikako drugačije..
[FONT=&amp]Na Bazi drugih stihova i ovih meni je jasno da to što iznosiš je ljudsko tumačenje. Pogotovu kada vidim da uvek iz konteksta [/FONT][FONT=&amp]izbacuješ 4-ti stih. I to UPORNO. ([/FONT][FONT=&amp]1.[/FONT][FONT=&amp]Тимот. 4,[/FONT][FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT][FONT=&amp]) KOJI JE USTVARI OBJAŠNJENJE PRETHODNA 3![/FONT]

Što se tiče teksta iz 1 knjige Mojsijeve koji si pomenuo: 1. Мојс. 9:[SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу; [SUP]2[/SUP] И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[SUP]3[/SUP] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [SUP]4[/SUP] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв...

ovaj tekst jasno govori da je sve to "ŠTO SE MIČE I ŽIVI" Bog dao kao ZELENU TRAVU, dakle prvim ljudima je propisao biljnu ishranu, s time da je tek kasnije uvrstio i odredjene vrste mesa, ali u to sigurno nisu bile uvrštene svinje, jer u kontekstu žrtvenog sistema koji je Bog uspostavio još u vreme Kaina i Avelja i kasnije, Bog nigde nije zapovedio da se i Svinje prinose na žrtvu, već samo Krave i Jaganjci, što znači da je svinja oduvek od početka bila smatrana nečistom, kako za prinošenje na žrtvu tako i za čovekovu ishranu.

[FONT=&amp]Klasično ljudsko tumačenje. Kakve veze ima Kainov [/FONT][FONT=&amp]i[/FONT][FONT=&amp] Aveljov prinos žrtava sa ovim. Pa oni su prinosili 1% životinja od svih onih koje su Izraelci kasnije jeli (Ribe, ćurke, kokoške………..). Možeš li ti Biblijskim stihovima potkrepiti izneto a ne ljudskim tumačenjem.[/FONT]

Što se tiče teksta u Колошanima. 2:16 "Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће" ovaj tekst uopšte ne govori o jelu, već o obrednim žrtvama paljenicama - jestivim i naljevnim, koje su bile sen Hristovog tela koji ce doći i žrtvovati se na krstu za ljudske grehe.
Da bi se ovo shvatilo treba pročitati celo ovo poglavlje, a ti si izvadio samo jedan tekst iz konteksta i pridao mu značenje koje mu ne pripada.
[FONT=&amp]Kao i prethodno. Adventno tumačenje Pisma.[/FONT]
[FONT=&amp]Da li imaš stihove kojima bi potvrdio da se Kološanima 2,16 odnosi na OBREDNIM ŽRTVENIM PALJENICAMA a ne o JELU, kako piše!? Da ne budemo svi ostali (sve ostale Crkve) u ZABLUDI.[/FONT]
I na kraju, Apostolski sabor u Jerusalimu se nije uopšte bavio pitanjima zakona i Božjih principa zdrave ishrane, jer je svako ko je pristupao novozavetnoj Hrišćanskoj zajednici već bio upoznat sa ovim spasonosnim principima, već se ovaj sabor bavio pitanjima obrezanja i starozavetnog obrednog zakona, i doneo zaključke da neznabošcima ne treba da se nameću ovi principi - obrezanje i starozavetni obredni sistem koji je pronašao ispunjenje u Isusu Hristu.
[FONT=&amp]Opet bih molio stihove. Jer je tu lepo napisano da one koji dolaze iz nejevrejstva neće opteretiti ničim sem sa 4 navedene stvari![/FONT]
[FONT=&amp]Sa ljudskim tumačenjima sve je moguće. I da Hrist nije Bog, i da je umesto Njega na krstu završio Juda Iskariotski, i da je Hrist došao 1914, i da……………………………apsolutno sve.[/FONT]
Mi možemo pisati i o zdravstvenom aspektu štetnosti svinjskog mesa, što je još jedan dokaz da je sam Bog koji je to sve stvorio, zna šta je dobro i zdravo za čoveka, a šta će mu doneti bolesti..
To mozemo razumeti i u brizi jedne majke za svoje dete, jedna majka nikada neće svom novorodjenom detetu davati nešto što bi narušilo njegovo zdravlje, otrov ili bilo šta drugo, a svinjeće meso je odista otrov koji truje kako telesno, tako i Duhovno zdravlje..
[FONT=&amp]Jako puno ima štetnih namernica koje Bog nije tretirao u Pismu, tako da samo izostaviti svinjetinu, odnosno nečistu hranu bi bio samo jedan delić u očuvanju našeg zdravlja![/FONT]
[FONT=&amp]A apostolu Petru i Pavlu nije ni bilo do života, već do smrti. Tako da ta dugovečnost s kojom se hvali Adventizam po meni je odlaganje viđenja sa Gospodom.[/FONT]
[FONT=&amp]A i već sam odgovorio, na ovo, tum5e, tako da ne vidim čemu ovaj deo posta:[/FONT]

[FONT=&amp]Prvobitno napisao tum5e >>[/FONT]
[FONT=&amp]Hocu da kazem da jesti meso (cisto) nije greh kao ni necista mada se moze tako shvatiti jer je to onda neposlusnost Bozijih reci i da to nece biti presudno jer je to Bog rekao iskljucivo radi naseg zdravlja[/FONT]
[FONT=&amp]Šarrdy[/FONT][FONT=&amp]>>Radi zdravlja se i ja slažem, ali Adventisti ne misle tako – već je to uslovljeno sa spasenjem![/FONT]
Zato sam napomenuo, da sve što pišemo mora proći kroz filter Božje reči i molitve, jer to je jedini siguran put spoznanja istine..
[FONT=&amp]Onda su svi u krivu sem Adventisti. Jer se čiste hrane drže samo oni.[/FONT]

[FONT=&amp]Pozdrav:[/FONT]

[FONT=&amp]Jevr. 8:13[/FONT][FONT=&amp] A kad veli: novi savez, prvi načini starim; a što je staro i zastarelo, blizu je da iščezne.[/FONT]
[FONT=&amp]1. Мојс. 17:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]12[/SUP] Свако мушко дете кад му буде осам дана да се обрезује од колена до колена, родило се у кући или било купљено за новце од којих год странаца, које не буде од семена твог.[/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Да се обрезује које се роди у кући твојој и које се купи за новце твоје; тако ће бити завет мој на телу вашем завет вечан.[/FONT][SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А необрезано мушко, коме се не обреже окрајак тела његовог, да се истреби из народа свог, јер поквари завет мој.[/FONT]
[FONT=&amp]1. Коринћ.7:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]17[/SUP] Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама.[/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.[/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих.[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сваки нека остане у оном звању у коме је позван.[/FONT]
[FONT=&amp]Римљ 14,20[/FONT][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Можда смо у праву за свињу да се не једе, можда су у праву они који кажу да може. Ипак се водим једним правилом када се води расправа и нисам 100% сигуран: не радим то за сваки случај. Можда могу, а можда и не могу да чиним нешто, ја то не радим због себе, а и због других. Не оптерећујем се много јер постоје много важније ствари од јела и пића јер јасно каже да царство небеско није јело и пиће. Једноставно избегавам оно што је у закону забрањено, месо које се сервира једем без проблема (јагњетину, пилетину и оно што је дозвољено у закону) и никога не нападам што једе оно што није дозвољено. Не желим да саблажњавам друге јер их не интересује ни Мојсије, ни Библија ни Исус Христ. Просто се трудим својим примером да им скренем пажњу на прихватање Исуса као Спаситеља и на оно што је он урадио за нас. То је кључно.

Мало људи уопште и води рачуна о својој души, немају појма шта је Христ урадио за наш Спас или то узимају олако. Не смета ми ни црква (било која), не смета ми ни неверник (атеиста), ни највећи хулник. Све нас Господ воли и Он је за грешне и страдао. Ми никада не знамо ко ће бити спашен и када ће донети одлуку да прихватити Христа. Волимо људе и не саблажњавајмо их без обзира где се налазе (у којој цркви), шта једу и како се понашају. Порадимо на нашем духовном уздизању јер једна свећа обасјава целу просторију, ако људи виде да смо ми у миру, тражиће Бога и нема тог јела да се испречи између.
Љубав је изнад свега и зарад љубави нећу ни воде пити, ни хлеба јести...

Natrag