[FONT=&]OK. Hvala na odgovoru. Molim te samo mi još objasni kako ti tumačiš sledeće stihove:[/FONT]
[FONT=&]Матеј 15:[/FONT][FONT=&] [SUP]7[/SUP] Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:[SUP]8[/SUP] Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.[/FONT][SUP][FONT=&]9[/FONT][/SUP][FONT=&] Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.[SUP]10[/SUP] И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите.[/FONT][SUP][FONT=&]11[/FONT][/SUP][FONT=&] Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани[/FONT][FONT=&] човека.[/FONT]
[FONT=&]I[/FONT]
[FONT=&]Marko 7,19[/FONT]
[FONT=&]Savremeni Srpski Prevod[/FONT][FONT=&] – [/FONT][FONT=&] zato što mu ne ulazi u srce, nego u trbuh i izbacuje se iz tela? Tako sva jela proglasi čistima.[/FONT]
[FONT=&]D[/FONT][FONT=&]anič.-[/FONT][FONT=&]Karadžić [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.[/FONT]
[FONT=&]Dimitrije Stevanović [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]Jer ne ulazi u srce njegovo, nego u trbuh, i odlazi u zahod. Tako je sva jela proglasio za čista.[/FONT]
[FONT=&]Čarnić [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]jer ne ulazi u njegovo srce nego u stomak, te izlazi u zahod, - čisteći sva jela?[/FONT]
[FONT=&]Lujo Bakotić [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]Jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh, i ide u skrivena mesta koja čiste sva jela.[/FONT]
[FONT=&]Birviš [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]jer to mu ne ulazi u srce, nego u želudac, a zatim se izbacuje iz tela. Sva jela su, dakle, čista.[/FONT]
[FONT=&]NWT [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&] jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu, te izlazi u zahod?” Tako je sva jela proglasio čistima.[/FONT]
[FONT=&]Jeruzalemska Biblija [/FONT][FONT=&] – [/FONT][FONT=&]Jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.[/FONT]
[FONT=&]Tomislav Dretar [/FONT][FONT=&] – [/FONT][FONT=&]jer, to ne prodire u njegovo srce, već u njegov trbuh, potom odlazi u jamu? ` On također izjavi da su sve namirnice čiste.[/FONT]
[FONT=&]BBE [/FONT][FONT=&]– [/FONT][FONT=&]Because it goes not into the heart but into the stomach, and goes out with the waste? He said this, making all food clean. (Britanska standardan verzija)[/FONT]
[SUP][FONT=&]NAS[/FONT][/SUP][FONT=&] because it does not go into his heart, but into his stomach, and is eliminated?" (Thus He declared all foods clean.)[/FONT][FONT=&] Nova Američka standardna verzija[/FONT]
[FONT=&]V[/FONT][FONT=&]u[/FONT][FONT=&]l[/FONT][FONT=&]g[/FONT][FONT=&]a[/FONT][FONT=&]t[/FONT][FONT=&]a [/FONT][FONT=&] – [/FONT][FONT=&]quia non introit in cor eius sed in ventrem et in secessum exit purgans omnes escas ([/FONT][FONT=&]Зато што[/FONT][FONT=&] не[/FONT][FONT=&] улази[/FONT][FONT=&] у[/FONT][FONT=&] његовом срцу[/FONT][FONT=&], али [/FONT][FONT=&]стомак и [/FONT][FONT=&]излази[/FONT][FONT=&] у[/FONT][FONT=&]нацрту[/FONT][FONT=&], [/FONT][FONT=&]чистећи[/FONT][FONT=&] све [/FONT][FONT=&]месо[/FONT][FONT=&])[/FONT]
[FONT=&]
Hvala brate.[/FONT]
[FONT=&]PS:[/FONT]
[FONT=&]U Svetu ima negde između 30.000 i 50.000 registrovanih Hrišćanskih verskih zajednica, jer je do tačnog broja gotovo nemoguće doći. Stalno niču nove Crkve, a i neke stare se gase ili odumiru.[/FONT]
A od njih jedino se drže čiste i nečiste hrane Adventisti! Što znači da će na nebu biti samo Adventista i onih koji su se držali čiste i nečiste hrane.
[FONT=&]Evo ti još jedna lepa glava u vezi ove problematike, o kojoj bih voleo da mi kažeš tvoje mišljenje?[/FONT]
[FONT=&]Hvala još jednom, pozdrav.[/FONT]
[FONT=&]Римљанима, глава 14[/FONT]
[SUP][FONT=&]1[/FONT][/SUP][FONT=&]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [SUP]2[/SUP]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [SUP]3[/SUP]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [SUP]5[/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [SUP]6[/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [SUP]7[/SUP]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [SUP]8[/SUP]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [SUP]9[/SUP]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [SUP]10[/SUP]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [SUP]11[/SUP]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [SUP]12[/SUP]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [SUP]13[/SUP]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [SUP]14[/SUP]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [SUP]15[/SUP]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [SUP]16[/SUP]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [SUP]17[/SUP]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [SUP]18[/SUP]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [SUP]19[/SUP]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [SUP]20[/SUP] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [SUP]21[/SUP] Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [SUP]22[/SUP]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [SUP]23[/SUP]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&]
[/FONT]