Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
to je zalosno da sve kapira a drugima predstavlja laz
kao srednjovekovni kardinali u Boga ne veruju a druge veri uce
toliko od mene
Brate imam 2 pitanja za tebe:
1. Da li možda znaš koliko ima (registrovanih) Hrišćanskih Crkava u Svetu;
2. Da li znaš koliko se od njih prdržava čiste i nečiste hrane?

Hvala, pozdrav

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Brate imam 2 pitanja za tebe:
1. Da li možda znaš koliko ima (registrovanih) Hrišćanskih Crkava u Svetu;
2. Da li znaš koliko se od njih prdržava čiste i nečiste hrane?

Hvala, pozdrav

neznam tacan broj ali znam da adventisti postuju zakon

ti pricas o ljudima a ja o Bogu pitanje je koga ces slusati ljude ili Boga?
ovde se vidi ljude

isto tako je bilo malo koji su verovali u hrista kao i malo onih koji danas ne jedu svinjetinu a hriscani su

niko nije slusao Boga i Hrista vec fariseje

zar si takav ne slusas Boga vec gledas kako drugi cine greh?
i ti ces?!

Muslimani ne jedu njih je preko Milijardu(1000 000 000)
I veruju u istog Boga i istog Hrista samo je nacin razlicit ali je zakon i SZ isti!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ti slusas crkvu ne Boga da slusas Hrista pre svega tj svi mi bismo bili Vegeterijanci naime crkva je sakrila jevanjdelje u kom Hrist o ovome govori a pre svega da slusamo cistu Boziju rec

I svinja sto ima papke a ne preziva necista da vam je i njeno meso nemojte jesti niti se strva njenog taci i sto god od voca i povrca se njenog strva takne necisto da je i posuda da se razbije i haljine da se operu

То је лаж и превара, нема везе са истином. Има лажних јеванђеља која су провидно рађена по неким другим традицијама и религијама, то се види и по томе што се спомиње медитација у тишини, самоспознаја, одбијање хране коју је Господ дао да једемо и још пуно закона људских који човека само оптерећују глупим доктринама. Постоји тачно записано шта може, а шта не може.

1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.

4. Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. (1.Тимотију 4)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
neznam tacan broj ali znam da adventisti postuju zakon

ti pricas o ljudima a ja o Bogu pitanje je koga ces slusati ljude ili Boga?
ovde se vidi ljude

isto tako je bilo malo koji su verovali u hrista kao i malo onih koji danas ne jedu svinjetinu a hriscani su

niko nije slusao Boga i Hrista vec fariseje

zar si takav ne slusas Boga vec gledas kako drugi cine greh?
i ti ces?!

Muslimani ne jedu njih je preko Milijardu(1000 000 000)
I veruju u istog Boga i istog Hrista samo je nacin razlicit ali je zakon i SZ isti!
[FONT=&amp]OK. Hvala na odgovoru. Molim te samo mi još objasni kako ti tumačiš sledeće stihove:[/FONT]

[FONT=&amp]Матеј 15:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]7[/SUP] Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:[SUP]8[/SUP] Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.[SUP]10[/SUP] И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите.[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани[/FONT][FONT=&amp] човека.[/FONT]

[FONT=&amp]I[/FONT]
[FONT=&amp]Marko 7,19[/FONT]
[FONT=&amp]Savremeni Srpski Prevod[/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp] zato što mu ne ulazi u srce, nego u trbuh i izbacuje se iz tela? Tako sva jela proglasi čistima.[/FONT]
[FONT=&amp]D[/FONT][FONT=&amp]anič.-[/FONT][FONT=&amp]Karadžić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Dimitrije Stevanović [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer ne ulazi u srce njegovo, nego u trbuh, i odlazi u zahod. Tako je sva jela proglasio za čista.[/FONT]
[FONT=&amp]Čarnić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]jer ne ulazi u njegovo srce nego u stomak, te izlazi u zahod, - čisteći sva jela?[/FONT]
[FONT=&amp]Lujo Bakotić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh, i ide u skrivena mesta koja čiste sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Birviš [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]jer to mu ne ulazi u srce, nego u želudac, a zatim se izbacuje iz tela. Sva jela su, dakle, čista.[/FONT]
[FONT=&amp]NWT [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp] jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu, te izlazi u zahod?” Tako je sva jela proglasio čistima.[/FONT]
[FONT=&amp]Jeruzalemska Biblija [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Tomislav Dretar [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]jer, to ne prodire u njegovo srce, već u njegov trbuh, potom odlazi u jamu? ` On također izjavi da su sve namirnice čiste.[/FONT]
[FONT=&amp]BBE [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Because it goes not into the heart but into the stomach, and goes out with the waste? He said this, making all food clean. (Britanska standardan verzija)[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]NAS[/FONT][/SUP][FONT=&amp] because it does not go into his heart, but into his stomach, and is eliminated?" (Thus He declared all foods clean.)[/FONT][FONT=&amp] Nova Američka standardna verzija[/FONT]
[FONT=&amp]V[/FONT][FONT=&amp]u[/FONT][FONT=&amp]l[/FONT][FONT=&amp]g[/FONT][FONT=&amp]a[/FONT][FONT=&amp]t[/FONT][FONT=&amp]a [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]quia non introit in cor eius sed in ventrem et in secessum exit purgans omnes escas ([/FONT][FONT=&amp]Зато што[/FONT][FONT=&amp] не[/FONT][FONT=&amp] улази[/FONT][FONT=&amp] у[/FONT][FONT=&amp] његовом срцу[/FONT][FONT=&amp], али [/FONT][FONT=&amp]стомак и [/FONT][FONT=&amp]излази[/FONT][FONT=&amp] у[/FONT][FONT=&amp]нацрту[/FONT][FONT=&amp], [/FONT][FONT=&amp]чистећи[/FONT][FONT=&amp] све [/FONT][FONT=&amp]месо[/FONT][FONT=&amp])[/FONT]
[FONT=&amp]
Hvala brate.[/FONT]
[FONT=&amp]PS:[/FONT]
[FONT=&amp]U Svetu ima negde između 30.000 i 50.000 registrovanih Hrišćanskih verskih zajednica, jer je do tačnog broja gotovo nemoguće doći. Stalno niču nove Crkve, a i neke stare se gase ili odumiru.[/FONT]
A od njih jedino se drže čiste i nečiste hrane Adventisti! Što znači da će na nebu biti samo Adventista i onih koji su se držali čiste i nečiste hrane.

[FONT=&amp]Evo ti još jedna lepa glava u vezi ove problematike, o kojoj bih voleo da mi kažeš tvoje mišljenje?[/FONT]

[FONT=&amp]Hvala još jednom, pozdrav.[/FONT]

[FONT=&amp]Римљанима, глава 14[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [SUP]2[/SUP]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [SUP]3[/SUP]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [SUP]5[/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [SUP]6[/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [SUP]7[/SUP]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [SUP]8[/SUP]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [SUP]9[/SUP]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [SUP]10[/SUP]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [SUP]11[/SUP]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [SUP]12[/SUP]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [SUP]13[/SUP]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [SUP]14[/SUP]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [SUP]15[/SUP]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [SUP]16[/SUP]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [SUP]17[/SUP]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [SUP]18[/SUP]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [SUP]19[/SUP]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [SUP]20[/SUP] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [SUP]21[/SUP] Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [SUP]22[/SUP]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [SUP]23[/SUP]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&amp]
[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ма, држе се чисте хране сви, по манастирима нема свињетине. Поента је у томе што су Јевреји имали ритуално прање руку пре јела, апостоли су прескочили тај део и лицемери су Му одмах замерили.

2. Зашто ученици твоји преступају обичаје старих? Јер не умивају руке своје кад хлеб једу.
11. Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани човека.
12. Тада приступише ученици Његови и рекоше Му: Знаш ли да фарисеји чувши ту реч саблазнише се?
16. А Исус рече: Еда ли сте и ви још неразумни?
17. Зар још не знате да све што улази у уста у трбух иде, и избацује се напоље?
18. А шта излази из уста из срца излази, и оно погани човека.
19. Јер од срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, курварства, крађе, лажна сведочанства, хуле на Бога.
20. И ово је што погани човека, а неумивеним рукама јести не погани човека. (Матеј 15)

Ако гледамо да је све дозвољено и да не погани човека, онда нема граница и сведоци смо како то изгледа када људи почну да једу и гадове и да не спомињем. Саблажњавају се људи као и за суботу да је разрешена, као и за храну. Међутим, ствар је друге природе и поента је очигледна ако се не извлачи само по реченица. Проблем настаје када се потпуно забрани храна коју је Бог дао за јело, када човек постане вегетаријанац без потребе. Може својом вољом ако хоће, али не доктрином (људском заповешћу). Има и тај стих:

1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.
4. Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.
5. Јер се освећује речју Божијом и молитвом. (1.Тимотију 4)

Опет, односи се на јело и пиће за које су Јевреји јели код незнобожаца, јер су сматрали нечистим све што није по њиховом чувано и спремљено. То је једини проблем, не закон. Чак Петар у страху каже како никад није јео нечисту храну. Морамо мало да водимо рачуна и о околностима и да знамо о Јеврејским обичајима. Баш сада проучавам како се понашају Јевреји који прихватају Исуса за Месију. Они ништа не мењају од закона, само прихватају радосну вест (што и ми треба да радимо), не оптерећују се много храном и пићем јер то није основ царства небеског.

13. Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни.
14. Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано.
15. А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре.
16. Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро.
17. Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. (Римљанима 14)

Опет се мисли на месо које им сервирају где се нађу на мисионарском путу. Многи су били оптерећени јер су навикли по закону да воде рачуна о свему, док се у Исусу не морамо оптерећивати храном (оном коју нам сервирају - а дозвољена је) и да се не саблажњавамо о чистоћи меса, где је чувано, како је храњено, да ли је жртвовано за неку прилику - прославу итд.

3. А ако ко љуби Бога, Бог га је научио.
4. А за јело идолских жртава, знамо да идол није ништа на свету, и да нема другог Бога осим једног.
7. Али нема свако разума; јер неки који још и сад мисле да су идоли нешто, као идолске жртве једу, и савест њихова, слаба будући, погани се.
8. Али јело нас не поставља пред Богом: јер нити ћемо бити већи ако једемо, ни мањи ако не једемо.
9. Али се чувајте да како ова слобода ваша не постане спотицање слабима.
10. Јер ако тебе, који имаш разум, види ко у идолској цркви где седиш за трпезом, неће ли његова савест, слаба будући, ослободити се да једе идолске жртве?

Хришћанин који те види да седиш за таквом трпезом или једеш ће почети да једе такво месо јер је слаб карактером. Тако је мени било са цигарама - чим сам почео поново (раније било), почели су и они који су такође хтели да оставе.

11. И с твог разума погинуће слаби брат, за ког Христос умре.
12. Тако кад се грешите о браћу, и бијете њихову слабу савест, о Христа се грешите.

13. Зато, ако јело саблажњава брата мог, нећу јести меса довека, да не саблазним брата свог. (1.Коринћанима 8)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Evo još jedne lepe glave koja tretira tu problematiku:[FONT=&amp]
[/FONT]

[FONT=&amp]Марко, глава 7[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И скупише се око Њега фарисеји и неки од књижевника који беху дошли из Јерусалима [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И видевши неке од ученика Његових да нечистим, то јест, неумивеним рукама једу хлеб, укорише их. [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер фарисеји и сви Јевреји, не једу док не умију руке до лаката, држећи се оног што им је остало од старих; [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дођу с пазара, не једу док се не умију; и још много има што су примили те држе: перу чаше и жбанове и котлове и клупе. [/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А потом питаху Га фарисеји и књижевници: Зашто ученици твоји не живе као што нам је остало од старих, него једу хлеб неумивеним рукама? [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А Он одговарајући рече им: Добро је пророковао Исаија за вас лицемере, као што је писано: Ови људи уснама ме поштују, а срце њихово далеко стоји од мене. [/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Но залуду ме поштују учећи наукама, заповестима људским. [/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске, прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT] [SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Добро укидате заповест Божју да свој обичај сачувате. [/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер Мојсије рече: Поштуј оца свог и матер своју; и: Који опсује оца или матер смрћу да умре. [/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А ви кажете: Ако каже човек оцу или матери: Корван, то јесте: прилог је чим бих ти ја могао помоћи.[/FONT] [SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И тако не дате му ништа учинити, оцу свом или матери својој, [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Укидајући реч Божју својим обичајем који сте поставили; и овако много којешта чините. [/FONT][SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ако ко има уши да чује нека чује. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дође од народа у кућу питаху Га ученици Његови за причу. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити? [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Још рече: Шта излази из човека оно погани човека; [/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер изнутра, из срца људског, излазе мисли зле, прељубе, курварства, убиства, [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Крађе, лакомства, пакости, злоће, лукавство, срамоте, зло око, хуљење на Бога, понос, безумље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сва ова зла изнутра излазе, и погане човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]24[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И [/FONT][FONT=&amp]уставши оданде оде у крајеве тирске и сидонске, и ушавши у кућу хтеде да нико не чује за Њ; и не може се сакрити….[/FONT]

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
То је лаж и превара, нема везе са истином. Има лажних јеванђеља која су провидно рађена по неким другим традицијама и религијама, то се види и по томе што се спомиње медитација у тишини, самоспознаја, одбијање хране коју је Господ дао да једемо и још пуно закона људских који човека само оптерећују глупим доктринама. Постоји тачно записано шта може, а шта не може.

4. Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. (1.Тимотију 4)

Drugar mislis da sam lakoveran?
prouci knjigu postanja i raspitaj se shvatices da je Bog ljude stvorio kao vegeterijance
Do prvog greha
Takodje sv apostol Pavle je rekao Korincanima da mogu jesti svo meso sa pijace ali je meso bolje ne jesti i monasi su vegeterijanci

Hrist je koliko ja mislim bio vegeterijanac

Ima mnogo stvari koje svedoce da je jevandjelje tacno i da nije ove stvari kazuju da je covek mesozder jer je to uzrok greha

Neznam gde je Bog rekao da je dobro jesti meso?

Iako se jesti meso ne smatra grehom jer mi vise nismo u raju mi smo pali proterani

neposlusnost Bozijih reci je greh a kamoli njegov zakon
A mi u Carstvo nebesko mozemo uci samo Bezgresni

Ono sto nam pomaze da se ocistimo od greha je ispovest

Inace ne zelim prepirke pogotovo s tobom

Evo još jedne lepe glave koja tretira tu problematiku:[FONT=&amp]
[/FONT]

[FONT=&amp]Марко, глава 7[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И скупише се око Њега фарисеји и неки од књижевника који беху дошли из Јерусалима [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И видевши неке од ученика Његових да нечистим, то јест, неумивеним рукама једу хлеб, укорише их. [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер фарисеји и сви Јевреји, не једу док не умију руке до лаката, држећи се оног што им је остало од старих; [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дођу с пазара, не једу док се не умију; и још много има што су примили те држе: перу чаше и жбанове и котлове и клупе. [/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А потом питаху Га фарисеји и књижевници: Зашто ученици твоји не живе као што нам је остало од старих, него једу хлеб неумивеним рукама? [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А Он одговарајући рече им: Добро је пророковао Исаија за вас лицемере, као што је писано: Ови људи уснама ме поштују, а срце њихово далеко стоји од мене. [/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Но залуду ме поштују учећи наукама, заповестима људским. [/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске, прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT] [SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Добро укидате заповест Божју да свој обичај сачувате. [/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер Мојсије рече: Поштуј оца свог и матер своју; и: Који опсује оца или матер смрћу да умре. [/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А ви кажете: Ако каже човек оцу или матери: Корван, то јесте: прилог је чим бих ти ја могао помоћи.[/FONT] [SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И тако не дате му ништа учинити, оцу свом или матери својој, [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Укидајући реч Божју својим обичајем који сте поставили; и овако много којешта чините. [/FONT][SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ако ко има уши да чује нека чује. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дође од народа у кућу питаху Га ученици Његови за причу. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити? [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Још рече: Шта излази из човека оно погани човека; [/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер изнутра, из срца људског, излазе мисли зле, прељубе, курварства, убиства, [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Крађе, лакомства, пакости, злоће, лукавство, срамоте, зло око, хуљење на Бога, понос, безумље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сва ова зла изнутра излазе, и погане човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]24[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И [/FONT][FONT=&amp]уставши оданде оде у крајеве тирске и сидонске, и ушавши у кућу хтеде да нико не чује за Њ; и не може се сакрити….[/FONT]

Ovo tumacim isto kao i ti ,ali ovde se ne spominje vrsta hrane niti sam ja rekao da je pogan ko jede

Ko jede ili dodorne necist je do veceri a onda ponovo cist ne pogan zauvek

ovde se radi da covek nije pogan ako su mu neoprane ruke ovde se nigde ne dovodi u pitanje Boziji zakon i ovo nije nikakvo opravdanje da treba jesti svinjetinu

Isus je davao primere ucenicima a on nije jeo svinjsko kao i svi ostali i jos je rekao da je dosao da potvrdi stare obicaje a ne da donese nove
to dokazuje da to poglavlje nema veze sa ovim zakonom jer je po tebi hrist zamenio ovaj zakon ali ja kazem da nije jer je rekao da je dosao da potvrdi

osim zakona za zrtvovanje taj zakone je postojao da bi ljudi zrtvovali za oprostenje grehova a posto nas je isus smrcu ocistio za to nema potrebe

[FONT=&amp]OK. Hvala na odgovoru. Molim te samo mi još objasni kako ti tumačiš sledeće stihove:[/FONT]

[FONT=&amp]Матеј 15:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]7[/SUP] Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:[SUP]8[/SUP] Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.[SUP]10[/SUP] И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите.[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани[/FONT][FONT=&amp] човека.[/FONT]

[FONT=&amp]I[/FONT]
[FONT=&amp]Marko 7,19[/FONT]
[FONT=&amp]Savremeni Srpski Prevod[/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp] zato što mu ne ulazi u srce, nego u trbuh i izbacuje se iz tela? Tako sva jela proglasi čistima.[/FONT]
[FONT=&amp]D[/FONT][FONT=&amp]anič.-[/FONT][FONT=&amp]Karadžić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Dimitrije Stevanović [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer ne ulazi u srce njegovo, nego u trbuh, i odlazi u zahod. Tako je sva jela proglasio za čista.[/FONT]
[FONT=&amp]Čarnić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]jer ne ulazi u njegovo srce nego u stomak, te izlazi u zahod, - čisteći sva jela?[/FONT]
[FONT=&amp]Lujo Bakotić [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh, i ide u skrivena mesta koja čiste sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Birviš [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]jer to mu ne ulazi u srce, nego u želudac, a zatim se izbacuje iz tela. Sva jela su, dakle, čista.[/FONT]
[FONT=&amp]NWT [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp] jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu, te izlazi u zahod?” Tako je sva jela proglasio čistima.[/FONT]
[FONT=&amp]Jeruzalemska Biblija [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]Jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.[/FONT]
[FONT=&amp]Tomislav Dretar [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]jer, to ne prodire u njegovo srce, već u njegov trbuh, potom odlazi u jamu? ` On također izjavi da su sve namirnice čiste.[/FONT]
[FONT=&amp]BBE [/FONT][FONT=&amp]– [/FONT][FONT=&amp]Because it goes not into the heart but into the stomach, and goes out with the waste? He said this, making all food clean. (Britanska standardan verzija)[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]NAS[/FONT][/SUP][FONT=&amp] because it does not go into his heart, but into his stomach, and is eliminated?" (Thus He declared all foods clean.)[/FONT][FONT=&amp] Nova Američka standardna verzija[/FONT]
[FONT=&amp]V[/FONT][FONT=&amp]u[/FONT][FONT=&amp]l[/FONT][FONT=&amp]g[/FONT][FONT=&amp]a[/FONT][FONT=&amp]t[/FONT][FONT=&amp]a [/FONT][FONT=&amp] – [/FONT][FONT=&amp]quia non introit in cor eius sed in ventrem et in secessum exit purgans omnes escas ([/FONT][FONT=&amp]Зато што[/FONT][FONT=&amp] не[/FONT][FONT=&amp] улази[/FONT][FONT=&amp] у[/FONT][FONT=&amp] његовом срцу[/FONT][FONT=&amp], али [/FONT][FONT=&amp]стомак и [/FONT][FONT=&amp]излази[/FONT][FONT=&amp] у[/FONT][FONT=&amp]нацрту[/FONT][FONT=&amp], [/FONT][FONT=&amp]чистећи[/FONT][FONT=&amp] све [/FONT][FONT=&amp]месо[/FONT][FONT=&amp])[/FONT]
[FONT=&amp]
Hvala brate.[/FONT]
[FONT=&amp]PS:[/FONT]
[FONT=&amp]U Svetu ima negde između 30.000 i 50.000 registrovanih Hrišćanskih verskih zajednica, jer je do tačnog broja gotovo nemoguće doći. Stalno niču nove Crkve, a i neke stare se gase ili odumiru.[/FONT]
A od njih jedino se drže čiste i nečiste hrane Adventisti! Što znači da će na nebu biti samo Adventista i onih koji su se držali čiste i nečiste hrane.

[FONT=&amp]Evo ti još jedna lepa glava u vezi ove problematike, o kojoj bih voleo da mi kažeš tvoje mišljenje?[/FONT]

[FONT=&amp]Hvala još jednom, pozdrav.[/FONT]

[FONT=&amp]Римљанима, глава 14[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [SUP]2[/SUP]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [SUP]3[/SUP]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [SUP]5[/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [SUP]6[/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [SUP]7[/SUP]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [SUP]8[/SUP]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [SUP]9[/SUP]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [SUP]10[/SUP]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [SUP]11[/SUP]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [SUP]12[/SUP]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [SUP]13[/SUP]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [SUP]14[/SUP]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [SUP]15[/SUP]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [SUP]16[/SUP]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [SUP]17[/SUP]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [SUP]18[/SUP]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [SUP]19[/SUP]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [SUP]20[/SUP] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [SUP]21[/SUP] Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [SUP]22[/SUP]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [SUP]23[/SUP]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&amp]
[/FONT]

Ovo tumacis pogresno
oni koji jedu zelje su slabi

ovde je jelo metafora(preneseno znacenje) za veru

i posle teksta kaze apostol pavle da zakon boziji treba postovati da ova njegova poslanica nebi bila pogresno protumacena

I da je sve kako ti i JS tumacite zasto apostol Pavle ne radi kako prica(ovo je jos jedan dokaz pogresnog tumacenja)
pitaj bilo kog svestenika koji ne postuje taj zakon reci ce ti da je ovako kako ti ja kazemi nece pokusati da se opravda jer zna da nije upravu.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ма, све си погрешно схватио. Нема ту препирања, ствар је у томе да се човек не оптерећује храном и пићем. Најбитније је препустити се Господу и веровати у Њега, благодаћу ми смо растерећени закона. Шта то значи? Ако једеш месо - једи без размишљања (оно што је дозвољено), ако нећеш - не мораш, али немој се мучити и оптерећивати. Ми знамо шта сме да се једе од хране, тако да не мора нико да нам објашњава која може када све пише. После Потопа Бог дозвољава да једемо месо и није грех јести. Важно је да се посветимо духовном напретку, а не тим споредним стварима.

Поента целе приче је да једни на друге гледамо са разумевањем и бригом, да једни друге не саблажњавамо и доводимо у искушења, да влада братска љубав и разумевање. То смо покушали да објаснимо, ништа друго...

Није битно тумачење неког ко није живео у том периоду, већ разумевање тог времена и јеврејског односа према храни. Отуда прича о чистој и нечистој храни, о прању руку и сл. Под нечистом се сматрала она храна за идолске жртве јер мисионари (апостоли) нису знали које је месо жртвовано, а које не за неког бога паганског. Зато и пише да се не оптерећују ако и једу идолско месо незнајући, јер су под благодаћу, као и ми када несвесно згрешимо у доброј намери да некоме помогнемо. Да им вера не постане пољуљана због тих ствари.

Што, брате? Па, дописујемо се, нисам ваљда толико лош?

neposlusnost Bozijih reci je greh a kamoli njegov zakon

Зато и служи благодат. Нема тог рада и посла који треба да урадимо да би се спасили, само благодаћу (милошћу Божијом) се спашавамо! Само веруј да је Исус Син Божији и да је страдао за тебе, Васкрсао у трећи дан по Писму. То је све што треба да урадиш, све остало ће учинити Дух, промениће те и дела ће бити одраз твоје вере, закон неће важити за тебе у том смислу да те грех више неће занимати. Зато нећеш ни кршити закон, јер ће срце бити чисто и неискварено.

Само се не оптерећуј законом, већ се окрени Исусу. Дух мења све, веруј ми. До скоро сам и ја био тако оптерећен шта сме, а шта не сме. Сада је све чисто и све видим (осећам) другачије. Само се Господу окрени! Јер кад испуниш оне две Исусове заповести, ти ћеш се држати свих заповести под благодаћу.

29. А Исус одговори му: Прва је заповест од свих: Чуј Израиљу, Господ је Бог наш Господ једини;
30. И љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест.
31. И друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе. Друге заповести веће од ових нема.
32. И рече Му књижевник: Добро, учитељу! Право си казао да је један Бог, и нема другог осим Њега;
33. И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога.
34. А Исус видевши како паметно одговори рече му: Ниси далеко од царства Божјег. И нико више не смеше да Га запита. (Марко 12)

Љубав мења човека и овим заповестима ти ћеш бити спашен, не оперећуј се! Знаш шта смеш да једеш и усмери се на ове заповести!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Čista i Nečista hrana!

....Hrist je koliko ja mislim bio vegeterijanac.
Pogrešno misliš.
[FONT=&amp]Лука 24, [/FONT][FONT=&amp]41[/FONT][FONT=&amp]-43[/FONT][FONT=&amp] А док они још не вероваху од радости и чуђаху се рече им: Имате ли овде шта за јело? А они Му даше комад рибе печене, и меда у саћу.[/FONT][FONT=&amp]И узевши изједе пред њима.[/FONT]
[FONT=&amp]Јован 21, [/FONT][FONT=&amp]9[/FONT][FONT=&amp]-13[/FONT][FONT=&amp]Кад, дакле, изиђоше на земљу, видеше огањ наложен, и на њему метнуту рибу и хлеб[/FONT][FONT=&amp].Исус им рече: Принесите[/FONT][FONT=&amp] од рибе што сад ухватисте.А Симон Петар уђе и извуче мрежу на земљу пуну великих риба сто и педесет и три; и од толиког мноштва не продре се мрежа. Исус им рече: Ходите обедујте. А ниједан од ученика није смео да Га пита: Ко си ти? Видећи да је Господ. А дође и Исус, и узе хлеб, и даде им, тако и рибу.[/FONT]

Takođe je jeo i za života.
[FONT=&amp]Лука 2:[/FONT][SUP][FONT=&amp]41[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И родитељи Његови иђаху сваке године у Јерусалим о празнику пасхе[/FONT][FONT=&amp]. [SUP]42[/SUP] И кад Му би дванаест година, дођоше они у Јерусалим по обичају празника; [SUP]43[/SUP] И кад дане проведоше и они се вратише, [/FONT][FONT=&amp]а [/FONT][FONT=&amp]оста дете Исус у Јерусалиму; и не знаде Јосиф и мати Његова;[/FONT]

A inače PASHA je bila obavezna za sve Jevreje!

Čak je jeo i pre silaska na Zemlju.
[FONT=&amp]1.[/FONT][FONT=&amp]Мојсиј[/FONT][FONT=&amp]. 18:[/FONT][FONT=&amp] [SUP]1[/SUP] После му се јави Господ у равници мамријској кад сеђаше на вратима пред шатором својим у подне. [SUP]2 [/SUP]Подигавши очи своје погледа, и гле, три човека стајаше према њему. И угледавши их потрча им у сусрет испред врата шатора свог, и поклони се до земље; [SUP]3[/SUP] И рече:Господе, ако сам нашао милост пред Тобом, немој проћи слуге свог. [SUP]4[/SUP] Да вам донесем мало воде и оперите ноге, те се наслоните мало под овим дрветом. [SUP]5[/SUP] И изнећу мало хлеба, те поткрепите срце своје, па онда пођите, кад идете поред слуге свог. И рекоше: Учини шта си казао. [SUP]6[/SUP] И Аврам отрча у шатор к Сари, и рече: Брже замеси три копање белог брашна и испеци погаче. [SUP]7[/SUP] Па отрча ка говедима и ухвати теле младо и добро, и даде га момку да га брже зготови. [SUP]8[/SUP] [/FONT][FONT=&amp]Па онда изнесе масла и млека и теле које беше зготовио, и постави им, а сам стајаше пред њима под дрветом докле јеђаху.[/FONT]

Ima mnogo stvari koje svedoce da je jevandjelje tacno i da nije ove stvari kazuju da je covek mesozder jer je to uzrok greha
Možeš li mi ovo argumentovati Pismom!?

....
Neznam gde je Bog rekao da je dobro jesti meso?
Ovo je tema o ČISTOJ I NEČISTOJ hrani. Tako da mi je sada jako glupo pisati o tome da li je meso dobro za jedenje ili loše. To prepuštam nekom drugom. Mene sada ovde interesuje samo ČISTA i NEČISTA hrana i njeno konzumiranje!
A kaži mi gde je u Novom Zavetu potvrđena obaveza konzumiranja ČISTE hrane sa HRIŠĆANIMA.

([FONT=&amp]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&amp] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Jahve, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja,Jahve,svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]

Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima.)

Iako se jesti meso ne smatra grehom jer mi vise nismo u raju mi smo pali proterani neposlusnost Bozijih reci je greh a kamoli njegov zakon
Ono sto nam pomaze da se ocistimo od greha je ispovest
!? – Čista I Nečista hrana? Nerazumem.

Pokaži mi molim te na bazi kog mog posta si zaključio da ja želim da se prepirem sa tobom?
Jer mi to nije bilo ni u malom mozgu! Mada možda sam nešto propustio?

Ovo tumacim isto kao i ti ,ali ovde se ne spominje vrsta hrane niti sam ja rekao da je pogan ko jede
Ko jede ili dodorne necist je do veceri a onda ponovo cist ne pogan zauvek
ovde se radi da covek nije pogan ako su mu neoprane ruke ovde se nigde ne dovodi u pitanje Boziji zakon i ovo nije nikakvo opravdanje da treba jesti svinjetinu
Isus je davao primere ucenicima a on nije jeo svinjsko kao i svi ostali i jos je rekao da je dosao da potvrdi stare obicaje a ne da donese nove
to dokazuje da to poglavlje nema veze sa ovim zakonom jer je po tebi hrist zamenio ovaj zakon ali ja kazem da nije jer je rekao da je dosao da potvrdi
osim zakona za zrtvovanje taj zakone je postojao da bi ljudi zrtvovali za oprostenje grehova a posto nas je isus smrcu ocistio za to nema potrebe
U Marku – 7-me glave bih izvoio 2-3 stiha, kad već govoriš o prljavim rukama:
[SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ако ко има уши да чује нека чује. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И кад дође од народа у кућу питаху Га ученици Његови за причу. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити? [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Још рече: Шта излази из човека оно погани човека; [/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер изнутра, из срца људског, излазе мисли зле, прељубе, курварства, убиства, [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Крађе, лакомства, пакости, злоће, лукавство, срамоте, зло око, хуљење на Бога, понос, безумље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Сва ова зла изнутра излазе, и погане човека. [/FONT][SUP][FONT=&amp]24[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И [/FONT][FONT=&amp]уставши оданде оде у крајеве тирске и сидонске, и ушавши у кућу хтеде да нико не чује за Њ; и не може се сакрити….[/FONT][FONT=&amp]

[/FONT]Znači Hrist kaže NEMA NIŠTA što bi opoganilo…(stih 15)…. kao I OČISTI SVA JELA (stih 19 b)……a u nastavku glave se ne pominju prljave ruke.

Pa ne bi Pavle u Rimljanima 14-te glave, u 14-tom stihu smeo napisati
[SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано.[/FONT]
tek tako. Napisao je na bazi nečega!

Ovo tumacis pogresno
oni koji jedu zelje su slabi

ovde je jelo metafora(preneseno znacenje) za veru

i posle teksta kaze apostol pavle da zakon boziji treba postovati da ova njegova poslanica nebi bila pogresno protumacena

I da je sve kako ti i JS tumacite zasto apostol Pavle ne radi kako prica(ovo je jos jedan dokaz pogresnog tumacenja)

A ovo je, po meni sve ljudsko tumačenje 14-te glave Rimljanima. Nije metafora u pitanju (jelo, zelje, meso= vera), već je doslovno Pavle pisao o problemu konzumiranja hrane. Obično vernici Crkava kada im nešto ne odgovara vrlo često se pozivaju na metaforu i simboliku. Ili jeste to tako piše u Bibliji, ali Bog tako nije mislio, jer ga ja nisam dobro razumeo...........
Pavle je ovo pisao iz Korinta 60-tih godina Hrišćanima u Rimu! Gde je bilo i Grka, i Rimljana i Jevreja i………veoma šarolik sastav. I tu je došlo do problema Čiste i nečiste hrane, koju su držali Jevreji a ostali NE!
Ne bi bilo loše da je još jednom dobro analiziraš.

Jako bih voleo da mi kažeš šta misliš o sledećim stihovima:
[FONT=&amp]2. [/FONT][FONT=&amp]Петр. 1: 3-13 [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Будући да су нам све божанствене силе Његове, које требају к животу и побожности, дароване познањем Оног који нас позва славом и добродетељи,[SUP]4[/SUP] Кроз које се нама дароваше часна и превелика обећања, да њих ради имате део у Божјој природи, ако утечете од телесних жеља овог света.[SUP]5[/SUP] И на само ово окрените све старање своје да покажете у вери својој добродетељ, а у добродетељи разум,[/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А у разуму уздржање, а у уздржању трпљење, а у трпљењу побожност,[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А у побожности братољубље, а у братољубљу љубав.[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер кад је ово у вама, и множи се, неће вас оставити лене нити без плода у познању Господа нашег Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А ко нема овог слеп је, и пипа заборавивши очишћење од старих својих греха.[/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Зато, браћо, постарајте се још већма да своју службу и избор утврдите; јер чинећи ово нећете погрешити никад;[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер вам се тако обилно допусти улазак у вечно царство Господа нашег и спаса Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Зато се нећу оленити опомињати вам једнако ово, ако и знате и утврђени сте у овој истини;[/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,[/FONT]
[FONT=&amp]1.[/FONT][FONT=&amp]Коринћ[/FONT][FONT=&amp].[/FONT][FONT=&amp] 13[/FONT][SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи. [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам.[/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] И ако раздам све имање своје, и ако предам тело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се,[/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не чини шта не ваља,не тражи своје, не срди се, не мисли о злу,[/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не радује се неправди, а радује се истини,[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Све сноси, све верује, свему се нада,све трпи.[/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер нешто знамо и нешто пророкујемо;[/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А кад дође савршено, онда ће престати шта је нешто.[/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство. [/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Тако сад видимо као кроз стакло, у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат. [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.[/FONT]

Evo ovde govori da nam za spasenje uopšte nije potrebno držati ČISTU hranu, već samo LJUBAV. Prema Bogu i bližnjem!

Napomena:
Fariseji su bili najveći držaoci čiste i nečiste hrane. I koliko će se njih spasiti, odnosno koliko im je to pomoglo u duhovnosti ?
Koliko danas konzumiranje čiste hrane utiče na duhovnost ? A koliko skoncentrisanje na LJUBAV prema Bogu i bližnjem ?
I da li je držanje čiste hrane spasavanje DELIMA ili VEROM ?

Brate veliki pozdrav uz:

[FONT=&amp]Колош[/FONT][FONT=&amp]. 2:16 a [/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]

pitaj bilo kog svestenika koji ne postuje taj zakon reci ce ti da je ovako kako ti ja kazemi nece pokusati da se opravda jer zna da nije upravu.

[FONT=&amp]Hvala ti brate na savetu, ali ću ipak rađe pitati Boga /preko molitve i Biblije/[/FONT]

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Imam samo jedno pitanje.
O kojim jelima se misli u donjem tekstu kada kaze "KOJA BOG STVORI ZA JELO.. koja su to jela ili namirnice koje je Bog stvorio za jelo.

Unapred hvala

3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који познаше истину.

Natrag