Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Misliti i "jesti" nije jedno te isto.
Ti sve sto citas kontriras.
Ono sto je doslovno,mislis da je u zagonetkama,
a ono sto je kao zagonetka kazes da je doslovno.
Za one koji umeju citati ,ovde nema sta da misle ,vec samo da primene procitano.
Ako si slab u veri,pa ne znas da li smes jesti meso ili pak ne smes (ili nesto slicno)za tebe je Pavlov savet
Rimljanima 14:1-3
[SUP]1[/SUP] A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest.
[SUP]2[/SUP] Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.
[SUP]3[/SUP] Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.
Ovde nema filozofiranja,i misljenja,vec samo primena napisanoga.
Mozes da jedes sta god hoces od mesa.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Поздрав.

tum5e, мислио сам баш на Петра јер је он сањао онај послужавник (у Делима), а Колошанима је слао Павле. Можда сам негде и заменио непажњом.

Није проблем то што си исписао, Рисе. Све је на месту. Пробаћу да само анализирам све што се говори, надам се укратко сад. Све реченице су упућене нама да не саблажњавамо једни друге, већ да бринемо једни за друге. Ако ти постиш - ја нећу јести меса да те не мучим. Исто важи и за тебе. Све се своди на емпатију и разумевање. Ако једем, немој да ми звоцаш јер је пост. Једем хвалећи Бога. То не значи да треба да се преждеравам и опијам алкохолом до јутра. Такође не значи да је све дозвољено, већ од чисте хране је све дозвољено!

Ако гледам ону реченицу да је свако месо дозвољено, сутра оде комшији лабрадор. Снимио сам да има добар батак за поховање. Ово би био црни хумор, али тако испада по тој тврдњи да је сво месо дозвољено. Ако је свако месо дозвољено, онда можемо да будемо и канибали, ко нам брани - све је дозвољено! Зар ни мало воље нема да се замислиш, а не само да контрираш? Нико није против било кога, сви смо заједно, ваљда. Ионако је минималан број људи који се уопште интересују стварно за Бога.

Ја сигурно немам намеру да некога кривим или нападам од одређене хришћанске деноминације, а такође ни оне који нису чак ни хришћани. Нисам пристрасан и нико не утиче на мене да морам да га слушам да ме не избаци из цркве. Сети се времена апостола када су избацивани из синагога сви који проговоре против свештеника. Није се много променило. Данас би исто вређали Христа, исмејавали би Га на тако подле начине и пробали би да направе циркуску атракцију од Њега. Сви би Га својатали док им се не успротиви, па би такође исто викали: распни га, распни!

Зато говорим за заједничко добро, не би ли се сви заједно водили ка савршенству у Христу. Немамо никакве поене ако кажемо да је неко у праву за нешто, такође опомињемо из најбоље намере као што су и апостоли радили.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Misliti i "jesti" nije jedno te isto.
Ti sve sto citas kontriras.
Ono sto je doslovno,mislis da je u zagonetkama,
a ono sto je kao zagonetka kazes da je doslovno.
Za one koji umeju citati ,ovde nema sta da misle ,vec samo da primene procitano.
Ako si slab u veri,pa ne znas da li smes jesti meso ili pak ne smes (ili nesto slicno)za tebe je Pavlov savet
Rimljanima 14:1-3
[SUP]1[/SUP] A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest.
[SUP]2[/SUP] Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.
[SUP]3[/SUP]Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.
Ovde nema filozofiranja,i misljenja,vec samo primena napisanoga.
Mozes da jedes sta god hoces od mesa.

nisi upravu hajde da cujemo tudje misljenje stavi celu poslanicu pa da cujemo sta drugi kazu
hoces da ja stavim?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ma mozes i celu Bibliju da stavis ovde...,zasto bi samo celu poslanicu stavio...?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ma mozes i celu Bibliju da stavis ovde...,zasto bi samo celu poslanicu stavio...?

sv apostol pavle je mislio o veri hajde recimo da si upravu
tu se ne govori o tome da treba da jedemo vec da ne osudjemo
cak i da je rekao apostol pavle jedite svinjetinu njegova rec je manja od Bozije ko je Bog a ko covek zar Bog nije upravu sta apostol pavle moze uciniti recju skoro nista a Bog je recima svet stvorio!
Stavi poslanicu

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Sam Bog je ap.Petru u viziji dozvolio da jede sve.i to par puta.
Sto je Bog ocistio,ko je covek da kaze da je nescisto???

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Sam Bog je ap.Petru u viziji dozvolio da jede sve.i to par puta.
Sto je Bog ocistio,ko je covek da kaze da je nescisto???

Sam Bog je rako da ne jedemo svinjetinu hoces da ti postavim iako ima na ovoj temi par puta kad sam citirao ja necu jesti svinjetinu jer je Bog to rekao a isus nije rekao da je jedemo i nikada nijedan apostol nije rekao jedite svinjetinu i sve neciste zivotinje koje je Bog zabranio ako jeste citate hocu da vidim pa da zavrsimo ovu temu za svakda

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Evo za pocetak ovako
Dela apostolska 10:10-15
[SUP]10[/SUP] I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
[SUP]11[/SUP] I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
[SUP]12[/SUP] U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
[SUP]13[/SUP] I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
[SUP]14[/SUP] A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
[SUP]15[/SUP] I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
[SUP]16[/SUP] I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
U svakom slucaju Bog je Petru dozvolio da jede sve meso sto postoji.Ubrzo je otisao kod Kornelija i tako je pocelo....
Ruzno je zvati svinjsko meso poganim....veoma je ukusno i lepo,kao i svako drugo,ali doci ce vreme kad ce nastati zabrana jedenja sveg mesa,i preci ce se na plodove od drveca.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Eto to se zove nepostenje, ovo sto je Ris sada uradio.
Namerno je citirao samo jedan deo teksta da bi dokazao da je Bog navodno rekao Pavlu da moze sve da jede, a upravo drugi deo teksta daje odgovor na smisao ove vizije.

Dakle, ceo tekst glasi:

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, I ZVERINJE, I BUBINE, I PTICE NEBESKE.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28 I RECE IM: VI ZNATE KAKO JE NEPRILICNO COVEKU JEVREJINU DRUZITI SE ILI DOLAZITI K TUDJINU, ALI BOG MENI POKAZADA NIJEDNOGA COVEKA NE ZOVEM POGANIM ILI NECISTIM..

Dakle smisao ovog teksta je nacionalni i verski odnos Jevreja prema nejevrejima, koji se ispoljavao do te mere da Jevreji nisu smeli da ulaze u domove neznabozaca, da sa njima imaju bilo kakav odnos, itd.
Iz tog razloga Bog je dao ovu viziju Petru, da bi otklonio nacionalne i verske predrasude koje je Apostol imao prema neznaboscima, i da bi ga pripremio za misiju objave Jevandjelja Kornrliju koji je bio neznabozac.

Ako uzmemo u obzir Risovu rvrdnju da se tu radi o hrani, onda se to kosi sa zdravim razumom, jer kao sto vidimo u pomenutoj viziji, tu su prisutne i divlje zveri, i sve ptice, i bube..

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ama covece umes li ti da citas srpski?
Da nije mozda Petar trebao da jede neciste ljude kad mu je Bog rekao
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Zar ne vidis da se ovde govorilo o hrani koja se
jede,a ne o ljudima.Dal je to Petar trebao i ljude da pokolje i jos da pojede???
Ono sto ti citiras kasnije dole ,to je nesto sasvim drugo. Ne brkaj babe i zabe.
Za jevreje je mnogo sto sta bilo necisto po Mojsijevom akonu pa i ljudi,i to ne samo nejevreji.Cak su i sami Jevreji u vise prilika bili necisti.

Natrag