Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
LAODIKEJA :Sto se tice odgovora za Peku, mislim da svako ko malo poznaje poguban uticaj kafe na covekovo zdravlje, treba da zna da je ona jedan od najstetnijih napitaka, koji slabi srce, nervni sistem, mozak, i truje organizam stetnim otrovima, Kofeinom, itd...

Jasno je da unos kofeina u većim količinama nije zdrav ali meni manja količina može da bude korisna. Osim toga ne vidim gde je Bog zabranio kafu da ne sme da se pije ili je to zabranio neki vaš bog. Ne vidim razlog zašto ne kafa ako kafa u manjoj količini odgovara mom organizmu. Za meso se slažem da ga ne treba jesti iz više razloga ali čija je zapovest u vezi kafe Božija ili ljudska.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Jasno je da unos kofeina u većim količinama nije zdrav ali meni manja količina može da bude korisna. Osim toga ne vidim gde je Bog zabranio kafu da ne sme da se pije ili je to zabranio neki vaš bog. Ne vidim razlog zašto ne kafa ako kafa u manjoj količini odgovara mom organizmu. Za meso se slažem da ga ne treba jesti iz više razloga ali čija je zapovest u vezi kafe Božija ili ljudska.

zapovest je ljudska zato je ne postujem ali znam da je stetno i konzumiram u manjim kolicinama
Adventisti nisu nista vise razliciti od pravoslavaca
oni samo postuju sto pise u Bibliji sto je Bog rekao i sto je vaznije od onoga to je covek rekao
a svi znamo znacenje reci Bozije
U pocetku bese rec,i rec bese u Boga i Bog bese rec

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Lepo si rekao da se ne razumes

Ti pricas o evoluistickim cinjenicama i mesas ih sa crkvom ne pricas protiv crkve vec mesas evoluisticke cinjenice sa crkvom

Po Hriscanstvu,Islamu,Judaizmu i svim ostalim religijama osnovanim na starom zavetu

Bog je stvorio Adama i Evu prve ljude kao Biljojede sve do prvog greha kad su prekrsili sve zasta ih je Bog stvorio
otisli su u pustinju i ziveli kao svastojedi i jeli i svinjetinu i zecetinu i meso kamile,ali ih Bog nije smatrao Bozijim narodom jer su ucinili greh
a oni sami nisu znali sta je za njih dobro
Sve do potopa posle potopa Bog je rekao Noji da jede sve sto Bog stvori
A kad je Bog izveo svoj narod jevrejski iz Egipta dao im je deset Bozijih zapovesti i zakone ne samo zdravstvene vec i druge sve ti lepo pise u trecoj knjizi mojsijevoj
Hrist je rekao da je dosao da potvrdi stari zavet i apostoli su to radili.
KAzes da smo mi neki tumaci da svinjetinu ne treba jesti pobogu covece!!!!!pa to pise u Bibliji to je Bog rekao i pise u Bibliji ako si vernik u to ces verovati
kazes obicaj je spremiti svinjsku pecenicu Pa zato i jesmo na forumu da komentarisemo ignorisanje zdravstvenog zakona
necu te ja uciti pameti pitaj pravoslavnog svestenika reci ce ti isto sto i ja!
po tom tvom da su ljudi lovili i jeli meso sirovo u to ja ne verujem jer sam vernik verujem u ono sto je Bog rekao
da si procitao Bibliju znao bi

Bibliju nisam procitao i nemam nameru. Verujem u Boga, znam osnovne obicaje, idem u Crkvu s vremena na vreme, ali ne dozvoljavam da podredim svoj zivot veri koja se razlicito tumaci i primenjuje u zavisnosti od politicke klime. I Hriscanstvo je jednom bila sekta koja je institucionalizovana Milanskim Ediktom upravo iz politickih razloga. Svako slepo verovanje je krajnost. Ja sam svesno bice, imam mozak koji upotrebaljavam i koristim se logikom. Ti to mozda nazivas mesanje evolucije sa verom, ali to je cista logika.
A pravoslavni svestenici su mi sami rekli da je svinjetina ok, krkaju je i na sahranama i na veseljima i ne vidim da se nesto kaju. Zasto bih se ja sada pravio pametniji od njih pa da ne jedem svinjetinu? Zato sto sam procitao Bibliju? Pa oni tu istu Bibliju znaju na pamet kao i sva moguca i nemoguca tumacenja, pa vidim da im stomaci ne smetaju.
P.S. Ja nisam ovde dosao da vodim raspravu, vec cisto da konstatujem da se cela tema svodi na pitanje: sta je starije- koskoska ili jaje, tj. da je cela tema presipanje iz supljeg u prazno.

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Sta imam ja tebi da dokazujem, ko si bre ti?
Prilicno si arogantan, navaletan i razdrazljiv za nekog ko ima Isusovu sliku za avatar.
Kraj diskusije, zivi u svojim zabludama.

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Eto, i sam si priznao da si razdrazljiv. Sem toga, nazivas me lazovom. Stavi prst na celo i razmisli koliko je to u duhu vere i gde se ti tu nalazis? Pricas o nepostovanju Bozjih zapovesti, a pogledj svoje postove. Ja u Boga verujem, ali trudim se da zivim normalnim zivotom. Ne kradem, ne ubijam, ne cinim preljube, ne zelim nista sto je tudje... Moras da shvatis da smo mi samo ljudi, a nijedan covek nije bezgresan. Ja bar svoje greske priznajem.
I ja lazem na svestenike? Znas li ti koja kola svestenici voze? Kia Sorent sa cip tjuningom kao da ce na trke da idu?! Znas li ti koliko nedelja svestena lica poste u postu? Mislis li ti da svestenici ne cine preljubu? Mislis da ne vole novac? Mislis da ne jedu svinjetinu? Utuvi u tvoju glavu da su to samo ljudi sa svim svojim vrlinama i manama. Svet nije crno- beo. Jedno je teorija, drugo je praksa. Budi covek, nemoj biti licemer.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[INFORMACIJA]Svaki post koji bude sadržavao uvredljive riječi, biće brisan.[/INFORMACIJA]

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
U pravu si, i ja sam malo prenaglio, brisi slobodno i moja tri poslednja posta- gube smisao jer su van konteksta a i pisani su u blagom afektu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kao što se vidi, uputa o jedenju mesa je fakultativne prirode, za razliku od striktne zabrane stimulansa.

Naravno, crkva dopusta mogucnost koriscenja odrdjenih vrsta mesa koja je Bog odredio kao cista, ali sto se tice necistih koja je Bog zabranio, to je jasno definisano kao zabrana, i kao krsenja Bozjih zapovesti i ucenja crkve.
Mada kao sto mozemo videti iz gore navedenog primera, crkva savetuje da se u potpuno odbace sve vrste mesa, i da se predje na vegetarijansku ishranu, kako radi covekovog fizickog, tako i duhovnog zdravlja.

Zelim da pojasnim nesto u vezi principa ishrane i zivota koje sam postavio u prethodnim komentarima, a koje sam kopirao sa jednog Adventistickog sajta, i ujedno da odgovorim na pitanje Peke71, i Tum5e.

Ako se pogleda datum i izvor odakle su uzeta ova nacela, moze se videti da su ona preuizeta iz casopisa Тхе Јоурнал Грахам из 1837 godine.
Inace Pocetci Adventizma datiraju od 1844 godine.
S tim u vezi, zelim da kazem, da je Bog podigavsi Adventni pokret, polako ozivljavao odredjene istine koje su tokom istorije i mracnog srednjeg veka bile zaboravljene.
Tako je unutar Adventisticke crkve pokrenuta zdravstvena reforma, koja je imala za cilj da u Bozjem narodu ozivi i uspostavi principe zdrave ishrane i zdravog nacina zivota u svakom pogledu.

Ovo je ujedno i odgovor Peki71, i Tum5e, da je Bog tokom istorije Adventne crkve, otkrivao nove svetlosti, koje su u stvari stare istine koje su zbog istorijskih okolnosti bile zaboravljene.

Ne mora u bibliji da pise da su kafa ili duvan stetni, to se samo po sebi podrazumeva.
Osim toga moderna medicina otkriva mnogo toga u vezi ovih stimulansa, i prema tome Hriscanin imajuci u vidu ova otkrica koja negativno kategorisu ove stvari, ne bi trebao nikako da ih kopristi.

U bibliji su nam dati primeri ljudi koji su u potpunosti vodili zdrav nacin zivota, koji nisu koristili nikakve stimulanse poput kafe, cigareta, pa zasto bi onda danas jedan Hriscanin koji zivi potpuno u Duhu Jevandjelja, koristio nesto sto steti kako njegovom fizickom tako i Duhovnom zdravlju koji su usko povezani..

Š T E T N O S T K A F E

1. Opšte stanje organizma i spavanje.
Kafa izaziva umor, pospanost, nervozu, depresivnost, poremećaje sna, nesanicu....

2. Bolovi i drhtanje
Kafa je uzročnik glavobolje, bolova u leđima, podrhtavanja ruku i nogu...

3. Povećanje rizika
Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze, više kancerogenih bolesti...

4. Nervni sistem
Kafa je uzročnik: vrtoglavice, razdražljivosti, lupanja srca,lošeg pamćenja, depresivnosti, poremećaja ravnoteže...

5. Srce i krvotok
Kafa ispoljava dva negativna efekta na rad srca: smanjuje ishranjivanje srčanih mišića, a istovremeno ubrzava rad srca i
povećava njegovo opterećenje (povisuje krvni pritisak).
Rizik od akutnog infarkta srca je srazmeran količini popijene kafe.
Kafa povećava nivo slobodnih masnih kiselina u krvi.

6. Ženske bolesti i porođaj
Kafa nepovoljno deluje na PMS.
Kofein je mutagen tj. oštećuje hromozome, što je čest uzrok urođenih mana kod novorođenčadi.

7. Ciste – tumori –rak
Kofein je kancerogen. Jedan je od glavnih uzročnika raka bešike i jajnika.
Upotreba kafe povećava verovatnoću pojave cista i fibroznih tumora dojke (fibrocistična bolest). Navodi se primer
lekarke koja je ovu bolest izlečila prestankom pijenja kafe u roku od 2 meseca.

8. Minerali
Kafa povećava izlučivanje kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida, što štetno utiče na kosti, kožu, mištiće i krv.

9. Kosti
Samo 1 šoljica kafe na dan uzrokuje godišnji gubitak koštanog kalcijuma od 1,4%. Ona je sigurno osnovni uzrok
osteoporoze, jer već samo 1 šoljica dnevno za 30 godina smanjuje količinu kalcijuma u kostima za čitavih 42%.

10. Stomak
Kafa remeti funkcionisanje organa za varenje, izaziva različite stomačne tegobe i jedan je od uzročnika čira na želucu.

11. saveti
Ako već duže vreme patite od više nabrojanih bolesti, tegoba i lošeg stanja, a sva dosadašnja medicinska ispitivanja ne
ukazuju na bilo kakav uzrok, savetuju se:
periodu javljaju su najčešće: glavobolja, vrtoglavica, umor, bol u leđima, poremećaji vida... a za njihovo ublažavanje se preporučuje zamena kafe aromatičnim biljnim čajevima (ali ne „pravi“ čaj!), pijenje dovoljnih količina vode, masaža, tuširanje, „parenje“ nogu, dobro osmišljen program dnevnih aktivnosti (bez dosađivanja). U slučaju glavobolje uzimati po potrebi više puta u toku dana po 1 supenu kašiku hladne kafe iz frižidera.

12. Medicinski podaci

Štetni sastojci kafe, kakaoa, pravog čaja i kola-napitaka su metilksantini i purini (kofein, teobromin, teofilin),

Štetnost: izmene u protoplazmi ćelije, oštećenja hromozoma...

Kofein je jedna od retkuh hemikalija, koja prolazi kroz krvno-moždanu barijeru,

Kofein se u organizmu čoveka pretvara u mokraćnu kiselinu,

Samo 1 šoljica kafe povećava 12 puta apsorpciju cikličnog AMP (adenozin-monofosfat),

Kofein naglo stimuliše energetski sistem, ali zatim produkti njegovog razlaganja čine obratno,

Smrtonosna doza kofeina je 10 grama (oko 70 šoljica kafe),

Kofein privremeno (trenutno) povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu (trajnu) sposobnost koncentracije.

www.gdenasport.com/.../2097-stetnost-kafe-i-pojedinih-braon-napitaka

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Naravno, crkva dopusta mogucnost koriscenja odrdjenih vrsta mesa koja je Bog odredio kao cista, ali sto se tice necistih koja je Bog zabranio, to je jasno definisano kao zabrana, i kao krsenja Bozjih zapovesti i ucenja crkve.
Mada kao sto mozemo videti iz gore navedenog primera, crkva savetuje da se u potpuno odbace sve vrste mesa, i da se predje na vegetarijansku ishranu, kako radi covekovog fizickog, tako i duhovnog zdravlja.
Iz tačke 5. koja glasi: "Месо и рибу боље је изоставити из исхране", ne može se izvesti zaključak kakav si ti izveo - da crkva dopušta mogućnost korišćenja određenih vrsta mesa, jer se tu ne govori o određnim vrstama mesa i ribe, nego o svim vrstama. I to je, naglašavam još jednom, fakultativna odredba, bolje rečeno samo preporuka, a nikako decidna zabrana, kao što je to slučaj sa stimulansima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Iz tačke 5. koja glasi: "Месо и рибу боље је изоставити из исхране", ne može se izvesti zaključak kakav si ti izveo - da crkva dopušta mogućnost korišćenja određenih vrsta mesa, jer se tu ne govori o određnim vrstama mesa i ribe, nego o svim vrstama. I to je, naglašavam još jednom, fakultativna odredba, bolje rečeno samo preporuka, a nikako decidna zabrana, kao što je to slučaj sa stimulansima.

Vec sam delimicno dao odgovor na ovo pitanje.

Naime, ako se pogleda datum i izvor odakle su uzeta ova nacela, moze se videti da su ona preuizeta iz casopisa Тхе Јоурнал Грахам из 1837 godine, a pocetci Adventizma datiraju od 1844 godine.

Prema tome, moguce da je na tom sajtu u diskusiji o zdravoj ishrani naveden i tekst iz pomenutog casopisa, da bi pokazali progresiju zdravstvene reforme u Hriscanskom svetu, koja je potpuno zazivela u samom Aventizmu, ali nazalost ne i u drugim verskim organizacijama.

Zdravstvena reforma u Adventizmu je pokrenuta tek nakon 1844 godine, pa i svetlost o zabrani upotrebe svinjeceg mesa.
Adventisti se danas striktno drze ovog principa, kao i svih drugih koji su zapisani u bibliji.

Poslednja izmena:
Natrag