Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Shardu..

Kao prvo, ljudsko tumacenje moze biti iskljucivo proizvod pukog ljudskog misljenja, sto u onome sto sam ja napisao u mom odgovoru nikako nije slucaj, jer se taj moj odgovor zasniva na celokupnom biblijskom kontekstu ucenja o toj temi, i jos vise proizvod je mojih licnih osvedocenja Duhom Svetim da je ono ispravno.

Ali posto si trazio biblijske dokaze ja cu ti ih priloziti, a ti trebas sam da se molis da ti Gospod otkrije da li je to ispravno ili ne.

Kao prvo, pitao si me Zasto Adventisti zabranjuju krstenje onome ko ne prestane konzumirati svinjetinu?
Naravno da ne bi trebalo krstiti onoga ko ne prihvati Bozje principe zdravlja, i ne samo njih vec i sve druge Bozanske principe zapisane u bibliji, i ko se nije u potpunosti predao Bogu, jer bi to bio greh od strane crkve kada bi takvog neobracenog coveka primili u svoje redove.
Sa druge strane, crkva bi svakog vernika koji se krsti pa kasnije pocne da zivi neuredno, trebala da sa paznjom i ljubavlju vrati na pravi put, ali ako takav ostane uporan u svom grehu takvog treba iskljuciti..

Primena zdravog nacina zivota i te kako ima veze sa spasenjem, jer apostol Jakov u svojoj poslanici napominje "KO SAGRESI U JEDNOM KRIV JE ZA SVE.. a to jasno dokazuje i jedan starozavetni tekst koji govori o Hristovom drugom dolasku i Bozjem sudu, koji glasi:

"Jer, gle, Gospod će doći s ognjem, i kola će Mu biti kao vihor, da izlije gnev svoj u jarosti i pretnju u plamenu ognjenom.
Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom telu, i mnogo će biti pobijenih od Gospoda.
Koji se osveštavaju i koji se očišćavaju u vrtovima jedan za drugim javno, KOJI JEDU MESO SVINJECE i stvari gadne i miševe, svi će izginuti, veli Gospod.
A ja znam dela njihova i misli njihove, i doći će vreme, te ću sabrati sve narode i jezike, i doći će i videće slavu moju..
Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
I izlaziće i gledaće mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umreti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom telu. ( knjiga Proroka Isaije 66. 15 - 24 ).

Iz dosadasnjih diskusija o razlicitim temama na ovom forumu, moze se zakljuciti da je tvoja konstatacija potpuno ispravna, da u slucaju ako sam ja u pravu u iznetom, da to znaci da je Adventisticka crkva jedina Crkva na Planeti sa 100 %
Ali svako neka se moli Bogu bez predrasuda, pa neka to otkrije sam za sebe.

Vec sam objasnio da se svi tekstovi u kojima Apostol daje ovakve ili slicne izjave moraju sagledavati u kontekstu onoga vremena, i Bozanske
istine koja je data preko Izraela u koju su ukljuceni i zdravstveni principi, i principi ishrane.
Prema tome, tekst u 1.Тимот. 4,4 se mora tumaciti u tom smislu.
Kada Apostol kaze: "Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу" on tu nikako ne misli na svinjece meso, vec na one vrste mesa i drugih namirnica koje je Bog odvojio za coveciju ishranu.
Osim toga, da su Apostoli upucivali Jevreje da treba da jedu svinjetinu, to bi izazvalo nacionalni skandal.
Za razliku od toga mi ne pronalazimo u novom zavetu ni jedan dokaz da su Apostoli dolazili u ikakvu vrstu sukoba zbog pitanja ishrane, a to bi u suprotnom moralo biti zapisano, ali nije posto Apostoli nisu upucivali na jedenje svinjetine, niti su je sami konzumirali.

Sto se tice teksta iz 1 Mojsijeve 9. 1 koji glasi:

"И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;
2 И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.
3 Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.
4 Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв..."

Vec sam odgovorio kroz sliku starozavetnog prinosenja zrtava, da je Bog odredio da se na zrtvu prinose samo ciste zivotinje, i da se svinje cak i ne spominju kao vrsta domace zivotinje, niti u svojstvu ishrane.
Takodje dao sam i tekst u kome Bog odvaja ciste zivotinje od necistih, i svinju svrstava u neciste koje nisu za jelo.
Razmisli malo, zasto bi Bog rekao Adamu i njegovim potomcima da jede svinjetinu, a kasnije Izrailjskom narodu kroz zapovest o ishrani rekao da je svinjetina necista odnosno nezdrava..?
Bog nije kontradiktoran i ne protivreci samome sebi, sto znaci samo jedno, da je Bog jos u pocetku uputio Adama i njegove potomke kroz usmeno predanje koje vrste mesa su podobne za ishranu a koje ne, a kasnije to uvrstio u pisani zakon koji je predao Mojsiju.

Dalje, da bi smo videli o cemu stvarno govori tekst u Kolosanima poslanici 2 poglavlju 16 stihu, moramo sagledati ceo biblijski kontekst ovog problema.

Dakle ceo ovaj tekst kaze:

"I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;
I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobedi ih na njemu.
Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.

Kao sto vidimo u ovom tekstu se pominju dva izraza, a to su "PISMO
UREDBE, i SEN ONOGA STO HTEDE DA DODJE I TELO JE HRISTOVO.

Sledeci tekstovi daju nedvosmislen odgovor na pitanje sta pretstavljaju ovi izrazi PISMO UREDBE i SEN, pa time i objasnjavaju o kojim jelima i picima se ovde govori kao o SENU ili SIMBOLU HRISTOVOG TELA, sto izraz SEN i znaci ( SEN, Grcki - Tipos / SLIKA, SIMBOL ).

"Jer zakon imajući SEN dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i PRINOSE ONE
ISTE ZRTVE.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
Nego se njima svake godine čini spomen za grehe. JER KRV JUNCIJA NI JARCIJA ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.

( Jevrejima poslanica 10. 1 - 12 ).

Dakle, ovde vidimo da Sen ili pismo uredbe pretstavlja obredni zakon o prinosenju zrtava paljenica, i da jela i pica u Kolosanima poslanici
pretstavljaju zrtvene elemente, odnosno jestive i naljevne zrtve.

Apostol prema tome napominje da niko ne treba da osudjuje verne za neprinosenje zrtava, koje su bile sen Hrista, i pronasle svoje
ispunjenje u njegovoj zrtvi na krstu.

U vezi Apostolskog sabora, sam tekst iz Dela apostolskih dovoljno govori o tome, da se na tom saboru nije raspravljalo o Ishrani, vec o
starozavetnom obrednom zakonu i obrazanju. i na tom sabotu su doneti zakljucci da neznabošcima ne treba da se nameću ovi principi - obrezanje i starozavetni obredni sistem koji je pronašao ispunjenje u Isusu Hristu.

Procitaj ceo tekst pa sam zakljuci:

"I neki sišavši iz Judeje učahu braću: AKO SE NE OBREZE PO OBICAJU MOJSIJEVOM, ne možete se spasti.
A kad posta rasprava, i Pavle i Varnava ne malo se prepiraše s njima, odrediše da Pavle i Varnava i drugi neki od njih idu gore k apostolima i starešinama u Jerusalim za OVO PITANJE ( obrezanja ).
A oni onda spremljeni od crkve, prolažahu kroz Finikiju i Samariju kazujući obraćanje neznabožaca, i činjahu veliku radost svoj braći.
A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starešine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vere.
Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja OBREZATI, i zapovediti da drže ZAKON MOJSIJEV.
A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč.
I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč
jevanđelja i da veruju.
I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama.
I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova.
Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?
Nego verujemo da ćemo se spasti blagodaću Gospoda Isusa Hrista kao i oni.
Onda umuče sve mnoštvo, i slušahu Varnavu i Pavla koji pripovedahu
kolike znake i čudesa učini Bog u neznabošcima preko njih.
A kad oni umukoše, odgovori Jakov govoreći: Ljudi braćo! Poslušajte mene.
Simon kaza kako Bog najpre pohodi i primi iz neznabožaca narod k imenu svom.
I s ovim se udaraju reči proroka, kao što je napisano:
Potom ću se vratiti, i sazidaću dom Davidov, koji je pao, i njegove razvaline popraviću, i podignuću ga,
Da potraže Gospoda ostali ljudi i svi narodi u kojima se ime moje spomenu, govori Gospod koji tvori sve ovo.
Bogu su poznata od postanja sveta sva dela Njegova;
Zato ja velim da se ne dira u neznabošce koji se obraćaju k Bogu;
Nego da im se zapovedi da se čuvaju od priloga idolskih i od kurvarstva i od udavljenog i od krvi, i što njima nije milo drugima da ne čine.
Jer Mojsije ima od starih vremena u svim gradovima koji ga propovedaju, i po zbornicama čita se svake subote.
Tada nađoše za dobro apostoli i starešine sa svom crkvom da izberu između sebe dvojicu i da pošlju u Antiohiju s Pavlom i Varnavom, Judu koji se zvaše Varsava, i Silu, ljude znamenite među braćom.
I napisaše rukama svojim ovo: Apostoli i starešine i braća pozdravljaju braću koja su po Antiohiji i Siriji i Kilikiji što su od neznabožaca.
Budući da mi čusmo da neki od nas izišavši smetoše vas rečima, i raslabiše duše vaše govoreći vam da se obrezujete i da držite zakon, kojima mi ne zapovedismo;
Zato nađosmo za dobro mi jednodušno sabrani izbrane ljude poslati vama s ljubaznim našim Varnavom i Pavlom,
S ljudima koji su predali duše svoje za ime Gospoda našeg Isusa Hrista.
Poslasmo dakle Judu i Silu, koji će to i rečima kazati.
Jer nađe za dobro Sveti Duh i mi da nikakvih tegoba više ne mećemo na vas osim ovih potrebnih:
Da se čuvate od priloga idolskih i od krvi i od udavljenog i od kurvarstva, i šta nećete da se čini vama ne činite drugima; od čega ako se čuvate, dobro ćete činiti. Budite zdravi.

( Dela Apostolska 15. 1 - 29 )

Sto se tice zdravstvenog aspekta stetnosti svinjskog mesa, toliko toga je napisano danas na tu temu, da cu nejke od tih analiza priloziti u nekom od narednih komentara.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
[FONT=&quot]Brate Adriane, meni ne smeta ni konzumiraje svinjetine ni nekonzumiranje. To je lični stav vernika i ja na to nemam pravo uticati. Problem je što ljudi TUMAČE 14- tu glavu Rimljanima a ne prihvataju je kako piše. I ne samo nju već i podosta drugih stihova! Kao npr. 2. Kološanima 2,16 …………….[/FONT]
[FONT=&quot]Kada pročitaš i Stari Zavet, vidiš isto da je ČISTA HRANA namenjena bila Jevrejima, a ne celoj Planeti. Uostalom kao i obrezanje. To što je kod Muslimana radila RESAVSKA ŠKOLA, može samo da zbuni. Jer i oni to primenjuju.[/FONT]
[FONT=&quot]Međitim uzmi stihove koje sam dao pa, ako si iskrenog srca, razmisli malo podrobnije o svemu. I ne samo to. Uzmi zdravo-logički – kako i koliko konzumiranje svinjetine utiče na duhovnost i ljubav!?[/FONT]
[FONT=&quot]Hrist nije jeo svinjetinu. Ali to zato što je bio Jevrejin. Takođe Hrist je bio i obrezan, a to je , u N.Z, eksplicitno dato da nema veze sa spasenjem. I neobavezujuće je. Čista hrana nije data eksplicitno kao neobavezujuća, kao obrezanje, ali puno toga nije dato eksplicitno, pa mi znamp o čemu se radi (Hrist je Bog, Trojstvo postoji……………).[/FONT]
[FONT=&quot]I trebaš znati samo na raju da jedino Adventisti ne konzumiraju nečistu hranu. To što pojedinci poput tum5e u okviru SPC-a ne komzumiraju nije pravilo, već izuzeci. Zvaničan stav SPC-a je kao i moj:[/FONT][FONT=&quot]

[/FONT]

[FONT=&quot]1.[/FONT][FONT=&quot]Коринћ. 8,8[/FONT][FONT=&quot] Али јело нас не поставља пред Богом: јер нити ћемо бити већи ако једемо, ни мањи ако не једемо.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

[FONT=&quot]Као [/FONT][FONT=&quot]i [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]

[FONT=&quot]Римљ. 14, 20[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.[/FONT]

Pozdrav brate i znaj da kada bih se ja PISMOM osvedočio da ČISTA HRANA i danas važi za Hrišćane – prestao bih odmah sa konzumiranjem nečiste i to sa VELIKOM RADOŠĆU! Jer Bog je sloboda. On nam lomi sve okove. Uostalom kao što i tvoj potpis kazuje!
Pa ja bih bio najveća budala na Svetu kada bih izgubio večni život radi glupe svinjetine!
Zato ja tražim stihove. Ne one koje je Bog dao Mojsiju za Jevreje, već odgovor na one koji govore da JELO nema veze sa spasenjem. A ima ih jako puno.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
[FONT=&amp]Матеј 7,8[/FONT][FONT=&amp] Јер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске, прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT]

Normalno Biblija to ne potvrđuje. Riba je životinja!
Inače, čudno, ništa mi neodgovri na tvoju tvrdnju da je Hrist bio vegetarijanac- a ja ti odgovorio da je jeo PASHU u Jerusalimu i mlado goveče u Mamrijskoj ravnici kod Avrama!

Džaba onoliki stihovi… Crkveno mišljenje je ipak jače! Lepo se vidi kroz čitavo pismo da je sva hrana data za jelo. A naročito u Novom Zavetu – gomile stihova…………….Uostalom to sam rekao i Laodikeji. Da sam stavio i 3 X više stihova koji potrđuju neobavezu ČISTE HRANE prema Hrišćanima – bilo bi uzalud.

Da naravno. Kao i OBREZANJE !

Pa zašto su onda svi konzumirali svinjetinu sem Jevreja, i od 7-mog veka Muslimani, jer je Kuran prepisana Biblija, i Adventisti od 19-tog veka!
I ko će se onda spasiti sem Adventista i pojedinaca u Crkvama koji su u velikoj manjini!?
Ovo pitanje ste i ti i Laodikeja preskočili iako sam ga ponavljao u zadnja 3-4 moja posta!

Radi zdravlja se i ja slažem, ali Adventisti ne misle tako – već je to uslovljeno sa spasenjem!

[FONT=&amp]Ovde bih samo ponovio da je Riba MESO. Bar tako kaže Pismo. A znam da Pravoslavna Crkva smatra ribu POSNO HRANOM, odnosno vegetarijanskom.[/FONT]

Sve sam već više puta napisao, ali Crkvenjaci ne čitaju post necrkvenjaka i vernika različite Crkve.
Pa da bi odvoio Jevreje od nejevreja!
Šteta što mi niko nije odgovorio na onaj moj lep primer spasenja nekonzumiranja svinjetine:
’’ Jer po teoretičarima ČISTE HRANE – Spašava se Srbin koji je za života pojeo 3 vagona svinjetine, pa u 79-toj godine prihvatio Adventizam, a ne spašava se Pravoslavac koji nije voleo svinjetinu, pojeo za života 5-6 kgr, ostao Pravoslavac – I kraj mu je u …. paklu(nespasenju). Nebitno što je prvi pojeo 150 tona svinjetine, a drugi 5 kila. ‘‘
[FONT=&amp]Razmisli malo! Pa u tu pričicu još ubaci Fariseje i nejedenje svinjetine da li je to spasavanje verom ili delima !? Kao i pitanje koliko konzumiranje ČISTE HRANE UTIČE ns duhovnost i na našu ljubav prema bližnjem!?[/FONT]

Nije Bog rekao jedite majmune, krokodile, ljude, kamenje………………..to si ti rekao, a Bog je inteligentnom ljudskom biću rekao:
[FONT=&amp]1. Мојс.1:31[/FONT][FONT=&amp] Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома. И би вече и би јутро, дан шести. [/FONT]
[FONT=&amp]1. Мојс. 9: 1 [/FONT][FONT=&amp]И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;[/FONT]
[FONT=&amp]2[/FONT][FONT=&amp]И све звери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке[/FONT][FONT=&amp]. [/FONT][FONT=&amp]3[/FONT][FONT=&amp]Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.[/FONT]
[FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp]Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]

[FONT=&amp]Naravno treba ga slušati! Zato me i čudi što mnogi Crkvenjaci neće!:[/FONT]

[FONT=&amp]Mat 12: 31, 32[/FONT][FONT=&amp] "Zato kažem vam: svaki će se greh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li ko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. I rekne li ko reč protiv Sina Čovečijega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni u budućem." [/FONT]
[FONT=&amp]1. Тимот. 4:4[/FONT][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.[/FONT]
[FONT=&amp]Марко 7:15[/FONT][FONT=&amp] Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега,него што излази из њега оно је што погани човека. [/FONT]
[FONT=&amp]Дела 11:5-10[/FONT][FONT=&amp] Ја бејах у граду Јопи на молитви, и дошавши изван себе видех утвару, где силази суд некакав као велико платно на четири рогља и спушта се с неба, и дође до преда ме. Погледавши у њ опазих и видех четвороножна земаљска, и звериње и бубине и птице небеске. А чух глас који ми говори: Устани, Петре! Покољи и поједи. А ја рекох: Нипошто Господе! Јер ништа погано и нечисто никад не уђе у уста моја. А глас ми одговори другом с неба говорећи: Шта је Бог очистио ти не погани. А ово би трипут; и узе се опет све на небо[/FONT]
[FONT=&amp]2. Kor. 3 : 6 - 18[/FONT][FONT=&amp] On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza,ne slova,nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje. Pa ako je smrtonosna služba, slovima uklesana u kamenju, bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova, koliko li će slavnija biti služba Duha.Jer ako je služba osude bila slavna,mnogo je slavnija služba pravednosti.I zbilja nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj meri proslavljeno, ako se usporedi s uzvišenijom slavom.Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je slavnije ovo što ostaje.Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, a ne kao Mojsije koji je stavljao pokrivalo na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga.Ali otvrdnu im pamet. Doista, do [/FONT][FONT=&amp]dana današnjega zastire to pokrivalo - čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. Naprotiv, kad god se čita Mojsije , do danas pokrivalo zastire srce njihovo.Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se pokrivalo. Gospodin je Duh, a gde je Duh Gospodnji, onde je sloboda. Svi mi,koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju,po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu. [/FONT]
[FONT=&amp]Римљанима, глава 14[/FONT][FONT=&amp] !?
[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [/FONT][SUP][FONT=&amp]10[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [/FONT][SUP][FONT=&amp]11[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [/FONT][SUP][FONT=&amp]12[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [/FONT][SUP][FONT=&amp]13[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [/FONT][SUP][FONT=&amp]14[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [/FONT][SUP][FONT=&amp]15[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [/FONT][SUP][FONT=&amp]16[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [/FONT][SUP][FONT=&amp]17[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [/FONT][SUP][FONT=&amp]18[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [/FONT][SUP][FONT=&amp]19[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [/FONT][SUP][FONT=&amp]21 [/FONT][/SUP][FONT=&amp]Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&amp]Гал. 2:16[/FONT][FONT=&amp] Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати. [/FONT][FONT=&amp]Колош. 2:16[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе;[/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor.6:13[/FONT][FONT=&amp] "Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti . "Ali ne telo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin telu! [/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor. 8 : 8-13[/FONT][FONT=&amp] A k Bogu nas ne privodi jelo.Niti što gubimo ako ne jedemo; niti što dobivamo ako jedemo.A pazite da ne bi možda ta vaša sloboda bila spoticaj nejakima. Jer vidi li ko tebe koji imaš znanje za stolom u hramu idolskomu,neće li se njegova savest,jer je nejaka,"izgraditi" da jede žrtvovano idolima? I s tvoga znanja propada nejaki, brat za kojega je Krist umro. Tako grešeći protiv braće i ranjavajući njihovu nejaku savest,protiv Hrista grešite. Zato ako jelo sablažnjava brata moga,ne,neću jesti mesa doveka da brata svoga ne sablaznim. [/FONT]
[FONT=&amp]1. Kor. 10:25-33[/FONT][FONT=&amp] Sve što se prodaje na tržnici,jedite ništa ne ispitujući poradi savesti. Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj!Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati, jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savesti.Ako vam ko reče:"To je žrtvovano",ne jedite poradi onoga koji vas je upozorio,i savesti. Savesti mislim,ne svoje, nego onoga drugoga.Ta zašto da moju slobodu druga savest sudi?Ako sa zahvalom sudelujem, zašto da me grde zbog onoga za što zahvaljujem? Dakle,ili jeli,ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist,nego što koristi mnogima na spasenje.[/FONT]
[FONT=&amp]Filip.3:19[/FONT][FONT=&amp] Svršetak im je propast,Bog im je trbuh,slava u sramoti-jer misle na zemaljsko.[/FONT]
[FONT=&amp]Titu 1:15[/FONT][FONT=&amp] Чистима је све чисто; а поганима и невернима ништа није чисто, него је опогањен њихов и ум и савест.[/FONT]

[FONT=&amp]I normalno, barem još ovoliko na ovu temu i POSLUŠNOSTI PREMA BOGU.[/FONT]

Brate veliki pozdrav uz:

[FONT=&amp]Колош. 2:16 a[/FONT][FONT=&amp] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће,[/FONT]

Ti moje postove ignorises bar 10 puta sam rekao da zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim nece biti presudan i da nema razlike na sudu izmedju mene i tebe jer smo dobri nece Bog gledati ko je postovao taj zakon to nista ne vazi na sudu to je samo savet koji je Bog dao ljudima radi zdravlja

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Brate Laodikeja, pošto ZNAM, da te neću ubediti, kao što sam s početka ove naše male polemike rekao: ''Kog Crkvenjaka možeš ubediti protiv dogmi njegove Crkve !?'' - tako i sada ti kažem - ne vredi. Ako imaš neke jake stihove kao Biblijsku argumentaciju na ove što sam ja dao vrlo rado ću ih pročitati i prihvatiti, jer ja promenog svog stava ništa NE GUBIM, već samo DOBIJAM, što kod Crkvenjaka nije slučaj. On dobija, normalno spoznajom istine, ali i strašno mnogo gubi u Crkvi!
Ali na kraju krajeva, nisam ni ja bitan. Bitna je ISTINA! Da li konzumiranje ČISTE ili NEČISTE HRANE ima veze sa SPASENJEM ili ne !?
Hvala na opširnom postu.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"167 . godine pre Hrista, Grčki vladar po imenu Antioh Epifan je postavio Zevsov oltar preko oltara za žrtve paljenice u Jevrejskom hramu u Jerusalimu. On je takođe žrtvovao svinju na oltaru u jerusalimskom Hramu. Ovaj događaj je poznat kao gnusoba opustošenja."
(www.gotquestions.org/Srpski - Biblijska pitanja odgovorena)

Наравно да сам и ја поново почео раније да једем без устезања (када сам први пут прочитао ја сам престао), није ми сметало. И онда сам опет сретао реченице где се Господ гневи на оне који једу, а пресудио је Исаија који је један од најпоузданијих пророка о доласку и одликама Исуса Христа. Од онда сам се решио да се не оптерећујем више, као што неко може да буде вегетаријанац или да не једе одређено јело јер му је мрско, ја сам омрзао то месо.Нисам саму животињу, али се опуштено не хватам њеног меса. Такође сам схватио да се у посланицама мисли на храну коју су апостоли јели са незнобошцима (нама) која је ко зна за ког бога жртвована и припремљена на трпези. На самом крају пророчке књиге описује оно што ће бити на самом крају и Лаодикеја је одлично цитирао баш тај део:

3. Ко коље вола, то је као да убије човека; ко коље овцу, то је као да закоље пса; ко приноси дар, то је као да принесе крв свињску; ко кади кадом, то је као да благослови идола. То они изабраше на путевима својим, и души се њиховој миле гадови њихови. 4. Изабраћу и ја према неваљалству њиховом, и пустићу на њих чега се боје; јер звах а нико се не одазва, говорих а они не слушаше, него чинише шта је зло преда мном и изабраше шта мени није по вољи.
5. Слушајте реч Господњу, који дрхћете од Његове речи: браћа ваша, која мрзе на вас и изгоне вас имена мог ради, говоре: Нека се покаже слава Господња. И показаће се на вашу радост, а они ће се посрамити.

8. Ко је икада чуо то? Ко је видео такво шта? Може ли земља родити у један дан? Може ли се народ родити уједанпут? А Сион роди синове своје чим осети болове.
9. Еда ли ја, који отварам материцу, не могу родити? вели Господ.Еда ли ћу ја, који дајем да се рађа, бити без порода, вели Бог твој.

12. Јер овако вели Господ: Гле, ја ћу као реку довести к њему мир и славу народа као поток бујан, па ћете сати; бићете ношени на рукама и миловани на коленима.
13. Као кад кога мати његова теши тако ћу ја вас тешити, и утешићете се у Јерусалиму.

14. Видећете и обрадоваће се срце ваше и кости ће се ваше помладити као трава, и знаће се рука Господња на слугама Његовим и гнев на непријатељима Његовим.
15. Јер, гле, Господ ће доћи с огњем, и кола ће Му бити као вихор, да излије гнев свој у јарости и претњу у пламену огњеном.
16. Јер ће Господ судити огњем и мачем својим сваком телу, и много ће бити побијених од Господа.
17. Који се освештавају и који се очишћавају у вртовима један за другим јавно, који једу месо свињско и ствари гадне и мишеве, сви ће изгинути, вели Господ.
18. А ја знам дела њихова и мисли њихове, и доћи ће време, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видеће славу моју.
19. И поставићу знак на њих, и послаћу између њих који се спасу к народима у Тарсис, у Фул и у Луд, који натежу лук, у Тувал и у Јаван и на далека острва, која не чуше глас о мени нити видеше славу моју, и јављаће славу моју по народима.

23. И од младине до младине, и од суботе до суботе долазиће свако тело да се поклони преда мном, вели Господ.
24. И излазиће и гледаће мртва телеса оних људи који се одметнуше од мене; јер црв њихов неће умрети и огањ њихов неће се угасити, и биће гад сваком телу. (Исаија 66)

4. Који седе код гробова и ноће у пећинама, једу месо свињско и супа им је нечиста у судовима;
5. Који говоре: Одлази, не дохватај ме се, јер сам светији од тебе, ти су дим у ноздрвама мојим, дим који гори вас дан.
6. Ето, написано је преда мном: нећу ћутати, него ћу платити, платићу им у недра.(Исаија 65)

Прочитај и даље 65 главу, видећеш да се говори о новој земљи када Христ дође.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ti moje postove ignorises bar 10 puta sam rekao da zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim nece biti presudan i da nema razlike na sudu izmedju mene i tebe jer smo dobri nece Bog gledati ko je postovao taj zakon to nista ne vazi na sudu to je samo savet koji je Bog dao ljudima radi zdravlja
Ako jesam, to je krajnje nenamerno, i odmah se izvinjavam ako je tako.
Možeš li mi od tih 10 X samo 1 X ponoviti u kom postu si to meni rekao?
Hvala

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
"167 . godine pre Hrista, Grčki vladar po imenu Antioh Epifan je postavio Zevsov oltar preko oltara za žrtve paljenice u Jevrejskom hramu u Jerusalimu. On je takođe žrtvovao svinju na oltaru u jerusalimskom Hramu. Ovaj događaj je poznat kao gnusoba opustošenja."
(www.gotquestions.org/Srpski - Biblijska pitanja odgovorena)

Наравно да сам и ја поново почео раније да једем без устезања (када сам први пут прочитао ја сам престао), није ми сметало. И онда сам опет сретао реченице где се Господ гневи на оне који једу, а пресудио је Исаија који је један од најпоузданијих пророка о доласку и одликама Исуса Христа. Од онда сам се решио да се не оптерећујем више, као што неко може да буде вегетаријанац или да не једе одређено јело јер му је мрско, ја сам омрзао то месо.Нисам саму животињу, али се опуштено не хватам њеног меса. Такође сам схватио да се у посланицама мисли на храну коју су апостоли јели са незнобошцима (нама) која је ко зна за ког бога жртвована и припремљена на трпези. На самом крају пророчке књиге описује оно што ће бити на самом крају и Лаодикеја је одлично цитирао баш тај део:

3. Ко коље вола, то је као да убије човека; ко коље овцу, то је као да закоље пса; ко приноси дар, то је као да принесе крв свињску; ко кади кадом, то је као да благослови идола. То они изабраше на путевима својим, и души се њиховој миле гадови њихови. 4. Изабраћу и ја према неваљалству њиховом, и пустићу на њих чега се боје; јер звах а нико се не одазва, говорих а они не слушаше, него чинише шта је зло преда мном и изабраше шта мени није по вољи.
5. Слушајте реч Господњу, који дрхћете од Његове речи: браћа ваша, која мрзе на вас и изгоне вас имена мог ради, говоре: Нека се покаже слава Господња. И показаће се на вашу радост, а они ће се посрамити.

8. Ко је икада чуо то? Ко је видео такво шта? Може ли земља родити у један дан? Може ли се народ родити уједанпут? А Сион роди синове своје чим осети болове.
9. Еда ли ја, који отварам материцу, не могу родити? вели Господ.Еда ли ћу ја, који дајем да се рађа, бити без порода, вели Бог твој.

12. Јер овако вели Господ: Гле, ја ћу као реку довести к њему мир и славу народа као поток бујан, па ћете сати; бићете ношени на рукама и миловани на коленима.
13. Као кад кога мати његова теши тако ћу ја вас тешити, и утешићете се у Јерусалиму.

14. Видећете и обрадоваће се срце ваше и кости ће се ваше помладити као трава, и знаће се рука Господња на слугама Његовим и гнев на непријатељима Његовим.
15. Јер, гле, Господ ће доћи с огњем, и кола ће Му бити као вихор, да излије гнев свој у јарости и претњу у пламену огњеном.
16. Јер ће Господ судити огњем и мачем својим сваком телу, и много ће бити побијених од Господа.
17. Који се освештавају и који се очишћавају у вртовима један за другим јавно, који једу месо свињско и ствари гадне и мишеве, сви ће изгинути, вели Господ.
18. А ја знам дела њихова и мисли њихове, и доћи ће време, те ћу сабрати све народе и језике, и доћи ће и видеће славу моју.
19. И поставићу знак на њих, и послаћу између њих који се спасу к народима у Тарсис, у Фул и у Луд, који натежу лук, у Тувал и у Јаван и на далека острва, која не чуше глас о мени нити видеше славу моју, и јављаће славу моју по народима.

23. И од младине до младине, и од суботе до суботе долазиће свако тело да се поклони преда мном, вели Господ.
24. И излазиће и гледаће мртва телеса оних људи који се одметнуше од мене; јер црв њихов неће умрети и огањ њихов неће се угасити, и биће гад сваком телу. (Исаија 66)

4. Који седе код гробова и ноће у пећинама, једу месо свињско и супа им је нечиста у судовима;
5. Који говоре: Одлази, не дохватај ме се, јер сам светији од тебе, ти су дим у ноздрвама мојим, дим који гори вас дан.
6. Ето, написано је преда мном: нећу ћутати, него ћу платити, платићу им у недра.(Исаија 65)

Прочитај и даље 65 главу, видећеш да се говори о новој земљи када Христ дође.
Poznata mi je i 65 i 66 glava. Odavno sam ih pročitao. Tu bih rekao 3 stvari:

1. Odnosi se na poslednja vremena, a ne na vremena od Hrista do danas.
2. Ceo kontekst govori da je u pitanju neki kult ili neko obožavanje. Jer stih ne kaže samo koji jedu meso svinjsko, već:

[FONT=&amp]Pošto je vizija o poslednjim danima teško mi je reći ko je u pitanju. Ali zaista nije samo svinjetina u pitanju, već zajedno 3-4 stvari. Takođe I sam vidiš da se ne govori o NEČISTOJ HRANI već samo o svinjetini.[/FONT] Ali OK, i to prihvatam, jer svinja spada u nju.

[FONT=&amp]3. I ono poslednje kao najvažnije: Šta ćemo sa stihovima iz Novog Zavet ? Koji govore da možemo sve jesti. Znamo da Biblija nije kontradiktorna knjiga. Znači ono iz Isaiji se odnosi na nekoga, a ovo iz Novog Zaveta se odnosi na nas Hrišćane jer Hrist kaže:[/FONT]

[FONT=&amp]Матеј 9,13[/FONT][FONT=&amp]Него идите и научите се шта значи: Милости хоћу, а не прилога. Јер ја нисам дошао да зовем праведнике но грешнике на покајање.[/FONT]

[FONT=&amp]Jer čista hrana je spasavanje delima, a milost, ljubav, oprost, trpljenje, dobrota........ su spasavanje verom.[/FONT]

[FONT=&amp]Šteta što mi do sada ni ti ni Laodikeja ni tum5e niste odgovorili kako ČISTA HRANA utiče na duhovnost i ljubav?[/FONT]
[FONT=&amp]Pa onda bi prvi fariseji najviše imali ljubavi prema Bogu i bližnjem da to ima nekavog uticaja![/FONT]
I ono što sam više puta napomenuo - to znači da se jedino spašavaju Adventisti, odnosno da je to jedina ispravna Crkva na Planeti!?
A i sam znaš Adriane da imanju bar 3 - 4 Biblijske neistine.

[FONT=&amp]Pozdrav brate.[/FONT]
[FONT=&amp]Hvala na opširnom postu.[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Лепо [FONT=&amp]tum5e каже, није ствар у храни, већ духовношћу и и љубављу ми ненасилно држимо заповести. Јевреји су робовали закону (јарам) јер је њихово обрезање било на телу, а наше треба да буде у срцу. Шта то значи? Они су грешили и за сваки грех доносили невине жртве, мислили су да су очишћени и настављали су да греше. Ми обрезани у срцу имамо опроштај за све грехе, али то не значи да можемо да наставимо са њима. Онда Жртва не важи. То је поента благодати, имамо снаге да се супротставимо искушењу и греху, свакој погани. Снага долази од Бога, не чинимо то својом снагом. Добро знамо да смо исувише слаби и да можемо да паднемо. Дешава се, човек клоне духом и одмах га спопадну искушења и тоне у грех. Један за другим се нижу...

[/FONT]20. Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете: 21. Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини,
22. По заповестима и наукама људским?
23. Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела. (Колошанима 2)

Ова посланица је веома битна што се тиче суботе, младина (обележаване су до 5-6 сабора) и хране. Такође се види и на другом месту на какву се храну мисли, не на дозвољену или забрањену, већ идолску или "чисту", тј. намењену за Бога и празнике. О Колошанима сам опшино објаснио јер су се Сведоци упорно позивали на њих: http://serbianforum.org/religija/131946-adventisti-46.html#post954128

[FONT=&amp]
И у Посланици Коринћанима се јасно види да се о идолском месу ради:

[/FONT]25. Све што се продаје на месарници, једите, и ништа не испитујте савести ради;
26. Јер је Господња земља и шта је на њој.
27. Ако ли вас ко од неверника позове, и хоћете ићи, једите све што се пред вас донесе, и не премишљајте ништа савести ради.
28. Ако ли вам пак ко рече: Ово је идолска жртва, не једите ради оног који вам каже, и ради савести; јер је Господња земља и шта је на њој.
29. Али не говорим за савест твоју, него другог; јер зашто да моју слободу суди савест другог?
30. Ако ја с благодаћу уживам, зашто да се хули на мене за оно за шта ја захваљујем?
31. Ако дакле једете, ако ли пијете, ако ли шта друго чините, све на славу Божију чините.
32. Не будите на саблазан ни Јеврејима (њима смо саблазан ако једемо забрањено), ни Грцима, ни цркви Божијој, (1.Коринћанима 10)

Стварно и мени изгледа да је баш све дозвољено, тако се чини, али ипак ми разум говори да не може бити баш све дозвољено. Можда грешим, али да не бих пао опет у саблазан, не конзумирам и више се не оптерећујем са тим, нити кога критикујем. Људи некад питају јер им је чудно, али опет се трудим да не започињем дискусију већ скрећем тему на битније ствари.

Поздрав, брате

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Мада мислим да нисам свезнајући и знам да не знам много, чак падам у велика самоиспитивања, поготову сада. Кад нисам на нивоу да се сматрам достојним да на било коју тему говорим, ја се не укључујем. Сада сам ипак писао, мада је паметније да се мало оснажим духовно јер тренутно нисам баш на "нивоу". Бојим се да не спадам у ову групу:

12. Јеси ли видео човека који мисли да је мудар? Више има надања од безумнога него од њега.(Соломун 26)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
[FONT=&quot]Л[/FONT][FONT=&quot]епо tum5e каже, није ствар у храни, већ духовношћу и и љубављу ми ненасилно држимо заповести. Јевреји су робовали закону (јарам) јер је њихово обрезање било на телу, а наше треба да буде у срцу. Шта то значи? Они су грешили и за сваки грех доносили невине жртве, мислили су да су очишћени и настављали су да греше. Ми обрезани у срцу имамо опроштај за све грехе, али то не значи да можемо да наставимо са њима. Онда Жртва не важи. То је поента благодати, имамо снаге да се супротставимо искушењу и греху, свакој погани. Снага долази од Бога, не чинимо то својом снагом. Добро знамо да смо исувише слаби и да можемо да паднемо. Дешава се, човек клоне духом и одмах га спопадну искушења и тоне у грех. Један за другим се нижу...[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]A [/FONT][FONT=&quot]zašto misliš da pored brdo stihova u Novom i Starom Zavetu koji govore da JELO nema nikave veze sa spasenjem i ljubavlju – više je duhovan i ljubavan onaj koji konzumira ČISTU hranu, od onog koji konzumira NEČISTU!?[/FONT]
[FONT=&quot]Pa zar nas PRAKSA ne uči suprotno da KONZUMENTI ČISTE HRANE (Fariseji i Adventisti) imaju najmanje ljubavi! TJ. da je daleko više imaju konzumenti NEČISTE HRANE![/FONT]
[FONT=&quot]Ovo je jedan od ključeva razumevanja ove teme. Ali onda čovek mora dobro poznavati sve vernike + Fariseje kako ih opisuje Pismo.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]20. Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете:[/FONT] [FONT=&quot]21. Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини,[/FONT]
[FONT=&quot]22. По заповестима и наукама људским?[/FONT]
[FONT=&quot]23. Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела. (Колошанима 2)[/FONT]
[FONT=&quot]Poveži mi molim te ovo sa ČISTOM i NEČISTOM HRANOM![/FONT]

[FONT=&quot]Ова посланица је веома битна што се тиче суботе, младина (обележаване су до 5-6 сабора) и хране. Такође се види и на другом месту на какву се храну мисли, не на дозвољену или забрањену, већ идолску или "чисту", тј. намењену за Бога и празнике. О Колошанима сам опшино објаснио јер су се Сведоци упорно позивали на њих: Adventisti
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]И у Посланици Коринћанима се јасно види да се о идолском месу ради:[/FONT][FONT=&quot]

[/FONT][FONT=&quot]25. Све што се продаје на месарници, једите, и ништа не испитујте савести ради;[/FONT]
[FONT=&quot]26. Јер је Господња земља и шта је на њој.[/FONT]
[FONT=&quot]27. Ако ли вас ко од неверника позове, и хоћете ићи, једите све што се пред вас донесе, и не премишљајте ништа савести ради.
28. Ако ли вам пак ко рече: Ово је идолска жртва, не једите ради оног који вам каже, и ради савести; јер је Господња земља и шта је на њој.[/FONT]
[FONT=&quot]29. Али не говорим за савест твоју, него другог; јер зашто да моју слободу суди савест другог?
30. Ако ја с благодаћу уживам, зашто да се хули на мене за оно за шта ја захваљујем?[/FONT]
[FONT=&quot]31. Ако дакле једете, ако ли пијете, ако ли шта друго чините, све на славу Божију чините.
32. Не будите на саблазан ни Јеврејима (њима смо саблазан ако једемо забрањено), ни Грцима, ни цркви Божијој, (1.Коринћанима 10)[/FONT]
[FONT=&quot]Žao mi je brate jer ja nevidim. I to iz 2 razloga:[/FONT]
[FONT=&quot]1. [/FONT][FONT=&quot]Radi se o pijaci u KORINTU u Grčkoj gde se u to vreme nije prodavalo samo meso od čistih životinja i idolskih! Već SVO MESO. < Znači ova dva + meso od nečistih životinja. (stih 25)[/FONT]
[FONT=&quot]A to zastupaju jedino Adventisti, tako da me čudi brate Adriane da i ti imaš to isto mišljenje. Da li si nekada i ti bio Adventista ili prošao 33 teme pred krštenje. Jer je to zaista neverovatno da neko ko nikada nije imao veze sa Adventistima ovo isto zaključi.[/FONT]
[FONT=&quot]2. [/FONT][FONT=&quot]Stih 28.([/FONT][FONT=&quot] Ако ли вам пак ко рече: Ово је идолска жртва, не једите ради оног који вам каже, и ради савести; јер је Господња земља и шта је на њој.[/FONT][FONT=&quot]) – nije dokaz da cela poslanica govori o idilskom mesu!? Već kako je napisano u Bibliji. Da ako vam neko kaže da je to idolsko meso (koje inače može biti i od ČISTE ŽIVOTINJE) ne jedite![/FONT]
[FONT=&quot]Ili sam ja mnogo glup, pa ovo ne mogu ukapirati![/FONT]

[FONT=&quot]Стварно и мени изгледа да је баш све дозвољено, тако се чини, али ипак ми разум говори да не може бити баш све дозвољено. Можда грешим, али да не бих пао опет у саблазан, не конзумирам и више се не оптерећујем са тим, нити кога критикујем. Људи некад питају јер им је чудно, али опет се трудим да не започињем дискусију већ скрећем тему на битније ствари.

Поздрав, брате[/FONT]
[FONT=&quot]Šta god da ti kažem, brate, biće uzalud, sem da te pozdravim pravim Hrišćanskim stihovima:[/FONT]
[FONT=&quot]4. Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.[/FONT]
[FONT=&quot]5. Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.[/FONT]
[FONT=&quot]6. Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.[/FONT]
[FONT=&quot]7. Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.[/FONT]
[FONT=&quot]8. Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.[/FONT]
[FONT=&quot]9. Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима.[/FONT]
[FONT=&quot]10. А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа.[/FONT]
[FONT=&quot]11. Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога.[/FONT]
[FONT=&quot]12. Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе.[/FONT]
[FONT=&quot]13. Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни.[/FONT]
[FONT=&quot]14. Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано.[/FONT]
[FONT=&quot]15. А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре.[/FONT]
[FONT=&quot]16. Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро.[/FONT]
[FONT=&quot]17. Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме (Rimljani 14)[/FONT]

Natrag