BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, cudi me da i pored mog obrazlozenja o formalnom dryanju zakona, i drzanju u Duhu - ti i daklje zelis progurati istu teoriju "da Adventisti navodno drze zakon forme radi, i ne znaju samu sustinu zakona"

Evo ponovovicu moj predhodni komentat.

Krsenje dest Bozjih zapovesti je u starom zavetu bio greh, pa je to isto greh i u novom zavetu, jer greh nije i ne moze prestati da bude greh sa prelaskom iz starog u novi zavet, vec greh ostaje greh, a zakon otkriva coveku sta on predstavlja, i vodi ga ka Hristu koji ne koriguje njegove spoljasnje formalne postupke, vec ga menja iznutra, da se covek prirodno ponasa po nacelu svake zapovesti.

Recimo primer.

Ako covek voli da krade, da laze ili ima sklonost ka suprotnom polu, on moze naterati sebe da formalno to ne cini jer tako kazu zapovesti: "NE KRADI, NE SVEDOCI LAZNO, NE CINI PRELJUBE"

Ipak, to predstavlja ljudski pokusaj da ne cini grehe koje zakon osudjuje, i moze predstavljati pravo mucenje za coveka, koji nesto voli i zeli da radi - ali ne sme, i muci se u sebi samome, jer zapovesti kazu NE.

ALI, kada covek kroz zakon spozna svoje gresno stanje i sklonosti da cini greh, da krade, laze, ili cini preljube, i potom se obrati Hristu i kaze: "GOSPODE, JA NEMAM SILI DA POBEDIM SVOJE GRESNE SKLONOSTI I NAGONE KOJI POSTOJE U MENI, MOLIM TE PROMENI ME I OCSTI OD GREHA I SILE GREHA KOJA ME NAVODI NA GREH..." tada Bog po iskrenosti ovakvog cina - daje coveku silu novorodjenja, cini u njemu promenu Duhom Svetim, i covek dozivljava nesto natprirodno u svom bicu - gde greh i sila greha nestaju, i covek nema vise zelje da cini ono sto je ranije cinio, on to sada mrzi, mrsko mu je, i on dobija jedan novi vidik, i uvid u Bozansku ljubav koja se ispoljava u ljubavi prema Bogu i bliznjima.

On vise nece krasti - vec ce davati drugima - jer voli svog bliznjeg, komsiju, ljude u svom gradu ili drzavi.
On vise nece lagati, jer ce postati istinoljubiv i iskren sa svima.

On nece ciniti preljube, niti ce ta vrsta nagona vise vladati u njemu - jer shvata prirodu moralne cistote, i suprotni pol ne gleda vise kao objekat svojih sebicnih zelja, vec kao bica kojima treba odneti jevandjelje, i jer sve ljude smatra bracom i sestrama.

Ovo se odnosi na svaku zapovest u deset zapovesti zakona.

Naravno, dok smo na gresnoj zemlji, mi moramo voditi stalnu borbu sa grehom i uticajima oko nas koji zele da nas vrate na stazu greha, ali - sve dok covek ide ovim putem posvecenja i odrzava zajednicu sa Bogom gledajuci u Isusa ocima vere - on ostaje u ovom stanju slobode od greha i njegove sile, i svakodnevno raste u posvecenju, jer jedino je tako i moguce da covek napreduje i raste u veri.

Sad imam jedno pitanje za vas koji upucujete na savest, i da coveku zakon nije potreban, a ono glasi: "odkud toliko zla i greha u svetu stotinama godina unazad - sa osvrtom na novozavetno doba, i tolike ekspanzije krsenja bas onih zapovesti koje su deo deset zapovesti, gde je tu savest o kojoj vi govorite, i zakona u srcu?"

Hvala.

Sada razmislite o tome, i sagledajte sve to u svetlosti onoga sto sam gore izneo o promeni koju Bog cini u coveku, i razumecete samu sustinu problema greha i njegove prisutnosti u samom bicu coveka, i zasto je zakon ustvari dat, a sa druge strane zasto je potrebna vera u Hrista da omoguci coveku da kroz promenu taj zakon ispunjava u potpunosti Duhom Svetim.
Lako je ici zaobilaznim putem zatvarajuci oci pred istinom, i biti neobjektivan, i lepiti drugima lazne etikete, radi licne nespremnosti da se prihvati potpuna i objektivna istina.

Na Taramanin neozbiljan komentar se ne treba ni osvrtati, jer on svesno namece Bogu epitet lazova, jer biblija govori jedno, a on drugo.

Ali to je njegova licna stvar.

Kazes citiram:

Krsenje dest Bozjih zapovesti je u starom zavetu bio greh, pa je to isto greh i u novom zavetu, jer greh nije i ne moze prestati da bude greh sa prelaskom iz starog u novi zavet

Kako je to onda u SZ bio greh spavati sa zenom dok ima menstruaciju i to se kaznjavalo "smrcu" - a u NZ se ne kaznjava? Kako moze nesto sto je bio veliki greh u SZ prestati da bude u NZ?

Ja cu ti reci, - nije to ukinuto, vec ta zapovest ima duhovni smisao, koji ti ne shvatas, i zato sam rekao da "ne shvatate duhovni smisao zakona" vec se "drzite slova", i vi samo mislite da shvatate duh zakona, ali to je daleko od vaseg uma..

I jos nesto, tvrdis gore - "da covek moze skroz pobediti greh u ovom zivotu" - i "sav zakon odrzati bez mane" ?

Ako je tako, molim te navedi mi makar jednog coveka u NZ koji je "savrseno odrzao zakon" - makar jednog???

Ja sam rekao da je zakon dobar u smislu poznavanja greha, i razumevanja te sagledavanja, (kao i Pavle) ali ga niko nije odrzao, i to prvenstveno zato jer su to nerazumne zapovesti koje ziv covek ne moze odrzati, jer nisu vezane za srce. A kada je nesto u srcu, spoljasnje izvrsavanje ne mora ni biti bez mane, jer bitno je samo hteti izvrsiti, a ne sam cin izvrsavanja.

Pricate da je "Hristos savrseno odrzao zakon", ma gde to pise? On jeste savrseno odrzao zakon ali srcem, a drzanje srcem znaci i ne biti u skladu sa slovom, jer ni on nije bio u skladu sa slovom, vec je prekrsio slovo zakona kada je to bilo neophodno, da bi odrzao Duh zakona, kao i mi sto radimo.

Zato mi savrseno drzimo zakon kao i Hristos, ne slovom , vec Duhom. Pa i u vezi subote..

A da je krsio nalazis u NZ bar na jednom mestu "o trganju klasja subotom"(to bese praznik prvina "godisnja subota") - kada su ucenici "trgali klasje i jeli, "TO JE BILO EKSPLICITNO ZABRANJENO U ZAKONU"[ako mi ne verujes procitaj u SZ da je bilo zabranjeno - mogu ti citirati] - ipak Hristos je gledao na fiziolosku potrebu i sam razlog davanja tog zakona, znaci duh, i prekrsio je slovo..
To radimo i mi duhovni , jer gledamo na Duh zakona.
Ali to ne cinite vi!
Zato nas i optuzujete za subotu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Mire, drzanje zapovesti u Duhu ne znaci "krsenje zapovesti" vec zivot u duhu Svetome, gde on cini promenu u coveku. i covek se prirodno ponasa po svcakoj zapovesti koju Duh Sveti upisuje u covekovo srce i um.
To nije formalno ponasanje po slovu zakona bez duha pravog posvecenja ( sto su cinili Jevreji Hristovog vremena ), vec drtzanje SVIH zapovesti u posvecenju. gde Bog Duhom menja coveka, i od njega stvara moralno bice koje se prirodno ponasa u skladu sa svakom zapovescu.

Ako uzmemo suprotno, pa cak i da je Hristos krsio neke od zapovesti, onda moramo priznati da Hristos nije postigao savrsenu pravdu - vec da je bio gresnik koji je sam krsio zapovesti, i to znaci da jenjemu samome bilo potrebno opravdanje, i spasitelj koji bi preuzeo njegove grehe na sebe, jer zakon je trazio smrt onoga ko bi ga krsio.

Kod Jevreja postoji oko 100 tradicionalnih pravila u pogledu Subote - sta valja raditi a sta ne Subotom, a da ne govorimo o drugim pravilima vezanim za obredni zakon.

Hristos jeste dosao da sklopi nov savez, i da ukaze na duh zakona, ali nikako da legalizuje greh i da uvede bezakonje ili krsenje zapovesti, vec da taj zakon Duhom upise u misli i srce, da donese sustinsku unutarnju promenu u samom bicu coveka, kako bi covek postigao savrsenu pravdu, bio potpuno ociscen od greha, i spremio sebe za ulazak u Bozje carstvo slave.

SVETOST - IDEAL BOŽJEG PLANA SPASENJA

Bog je u početku stvorio savršen svet na kome nije bilo senke prokletstva i smrti.
Čovek je stvoren kao savršeno moralno biće, sa svim atributima fizičke i duhovne snage koje je posedovao.
Čovekovim padom koji je bio prouzrokovan njegovom neposlušnošću prema Bogu - on je pokvario u sebi ovaj moralni lik koji ga je do tog trenutka krasio, što je dovelo do toga da bude izagnan iz Edemskog vrta, jer kao grešnik on nije mogao prebivati u prisutnosti Božjoj, i kao takav bio je osuđen da večno umre.
Ipak, Bog je stvorio plan spasenja, čiji je osnovni cilj da kroz duhovnu obnovu vrati čoveka u prvobitno stanje, i obnovi u njemu porušeni moralni lik koji je posedovao pre pada u greh, i da ga na kraju uvede u izgubljeni raj iz koga je padom izagnan.
Smisao Božjeg plana spasenja i Hristovog prvog dolaska na ovaj svet - njegova smrt na krstu, i njegova posrednička služba u nebeskoj Svetinji, nisu bili samo da čoveka oslobode od greha i smrti, već da ga kroz pr0ces duhovne obnove dovedu do savršenstva karaktera i spremnosti za ulazak u carstvo nebesko.
Bog želi da čovek već na ovoj zemlji doživi savršenstvo koje je imao prvi čovek koji je prebivao u Edemskom vrtu u samoj neposrednoj prisutnosti Božjoj, jer jedino je tako čoveku i moguće da uđe u savršeno Božje carstvo, i da prebiva u prisutnosti savršeno svetog Boga i njegove svetlosti i slave koja ga okružuje, i u čijem carstvu nema nečisote, i u kome vladaju savršeni odnosi, u kojima je osnovni princip ljubav koja se prenosi sa Boga na sva stvorenja u svmiru.

BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet" ( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga" ( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
I svaki koji ovaj nad ima na njega, čisti se, kao i on što je čist.
Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje.
I znate da se on javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema.
Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna.
Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga" ( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi" ( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni" ( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane" ( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom" ( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;
Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi" ( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

GLAVNO OBELEŽJE SVETIH:

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Imamo stih u Bibliji "Kojima je bog trbuh"? Šta mislite da li proždrljivci bukvalno misle da je trbuh Bog?

to svi znamo. Naravno da ne misle. E takva je prevara što se tič ikona. Imaju isti izgovor. "Mi ne smatramo da je ikona Bog".

Mi njih ne obožavamo tako što mislimo da su one bogovi.

Pa nije samo obožavanje smatranje nekoga ili nečega da je Bog, nego pridavanje Božanskih atributa, klanjanje iz vjkerskih razloga.

Filibljanima 3,19 Kojima je svršetak pogibao, kojima je Bog trbuh, i slava u sramu njihovu, koji zemaljski misle.

Dakle taj izgovor pravoslavaca oko ikona je oboren sa ovim stihom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kakvo bezvezno poredjenje..

Ništa ne znači riječ bez dokaza. Taman isto shvatanje. Ne možeš Bibliju oboriti. Vaš izgovor je oboren ovim stihom.

Ni vi ne mislite da je ikona Bog, kao ni prožrdljivci da je trbuh bukvalno Bog.

A i jedni i drugi obožavate ono što nije Bog.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ništa ne znači riječ bez dokaza. Taman isto shvatanje. Ne možeš Bibliju oboriti. Vaš izgovor je oboren ovim stihom.

Ni vi ne mislite da je ikona Bog, kao ni prožrdljivci da je trbuh bukvalno Bog.

A i jedni i drugi obožavate ono što nije Bog.

Ti samo spamujes, ides okolo i ponavljas isto od pre dve godine, sto sam ja oborio, i ovo sam oborio.
Umes li ti ista novo reci?

Sta je tvoj cilj zapravo, drzati teme aktivnim, da ljudima poturas lazi, koje si tamo pisao, ili reci nesto zaista korisno , novo i izgradjujuce?

Sve sto ti radis je "promocija" i spamovanje, kao i svi ostali...

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Saće reći nije idolopoklonstvo.Provlače se ispod ikona.

Ovaj stih je za vas. Rimljanima 1,25Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego tvorca, koji je blagosloven vavijek. Amin.

Za Boga dragog što tu ima loše ? Ljdi održavaju neku tradiciju , vesele se , skupljaju se , i Boga poštivaju . Po vašeme svebi to nestalo , i Krista bi zaboravili , ne skupljate se ne veselite se , i svaka ljubav prema nečem vama je idolokopstvo . Ja osobno kad prođem kraj neke ikone , ili kad prođem poviš , ili ispod uvek mislim na Krista Boga ,i uvek mislim dame gleda . Po vašem Bog bise brzo zaboravijo , ostali bivam samo prazni zidovi ,i magla ,i Bog bise brzo zaboravijo
bogorodica_trojerucica.jpg

Natrag