BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
E vidis Mire, u tome je problem, sto ti kazes "zasto mi treba Hristova dozvola da mu posvetim neki dan" i tu si se odrekao Bozje reci, a postavio ljudsku da ona odredjuje sta treba a sta ne treba, a rec Bozja kaze na vise mesta: "Јер свједочим свакоме који чује ријечи пророштва књиге ове; ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у књизи овоj" ( otkrivenje 22. 18 )

"Ништа не додаји к ријечима његовијем, да те не укори и не нађеш се лажа"
( price Solomunove 30. 6 )

Kazes nije potrebno svetkovati Subotu koja je deo deset zapovesti koje je dao Bog, a potrebno je drzati nedelju koju su uveli ljudi.

Nisu Hriscani postovali nedelju, vec oni koji su krenuli putem otpada Rimske crkve sredinom 2 veka, i prihvatili pagansku nedelju odrekavsi se Subote.

Prekrsaj svake zapovesti iz dekaloga je greh, jer greh nikada nece biti transformisan u blagoslov, i ono sto je bilo greh u starom zavetu, to je greh i u novom, i nigde u bibliji ne mozes naci da su Isus ili apostoli rekli da greh vise nije greh, vec pravda.

Izraz SPASENJE KROZ VERU, ne znaci da ce vernik verom krsiti Bozje zapovesti i njegovu volju i gresiti kroz ceo zivot, i na kraju biti spasen.

SPASENJE VEROM znaci da covek koji poveruje u Hrista, on u tom trenutku kada je poverovao, pokajao se za prosle grehe, i obratio se - biva opravdan od proslih greha, i prima spasrnje, i od tog trenutka nastavlja da zivi jednim novim zivotom bez greha, rastuci u veri poslusnoscu zapovestima i Bozjoj volji.

Gresnik nikada nece verom biti spasen sa svojim gresima, vec je verom spasen, i njom ociscen od greha kroz posvecenje i poslusnost zapovestima..

Amin!

Nije gresnik covek koji ne svetkuje subotu i razume da ona nije zapovedjena, vec je gresnik covek koji veruje da treba drzati subotu a ne drzi je. I tako ce svaki covek biti sudjen "ne po zakonu" vec po "milosti" i "licnom shvatanju vere - "koliko je kome dano, toliko ce se od njega i traziti" i "znam i uveren sam u Hristu Isusu, da nista nije greh, osim kad ko misli da mu je greh, njemu je greh... jer ne postupa po savesti, a sta god nije po savesti greh je"(Rimlj. 14:14) - kaze Pavle.

Dakle tvoje price da nas koji ne shvatamo zakon kao ti, Bog sudi po istom zakonu, su lazne, pa i o pecacenju gde se nekom stavlja zig 'na ruku' 'nevoljno' , a nekom 'na celo' 'voljno' su pogresne, kako vi ucite, jer Bog ne osudjuje "one koji ne znaju"(ako sam ja dobro razumeo vase ucenje??? , malo sam i zaboravio gradivo)..

Drugo, neko ko je odlucio posvetiti Bogu jedan odredjeni dan u nedelji, nije gresnik, niti ko slavi Hristov rodjendan, niti bilo koji drugi dan, ukljucujuci i subotu i pashu i mladinu, jer on time "slavi Boga" - "neko veruje da je jedan dan iznad drugoga, a drugi drzi sve dane jednakim, svaki nek bude uveren u svoju misao"(Rimlj. 14:5) - kaze Pavle.
Nas ne spasava drzanje subote, niti nedelje, jer carstvo Bozje nisu dani, vec mir i radost u Duhu Svetome..

Dakle, nisam ja "dodao" Hristovim recima nista, jer ja , niti crkva "ne ucimo da je nedelja iznad drugih dana"(to je tako u vasem pogresnom tumacenju katekizma 'o prebacivanju svetosti' - tamo to i nepise, vec su njima svi dani jednaki) - onaj koji zeli moze mu posvetiti bilo koji dan, jer su nama svi dani jednaki dakle, kao sto rece Pavle, ukljucujuci tu i nedelju, koja "nije iznad drugih dana" niti zamena za subotu...

I na kraju pitanje za tebe: neko ko je drzao ''sve dane da su jednaki''(Rimlj. 14:5) u Pavlovo vreme, kako je i na koji nacin ''subotu uzdizao iznad drugih dana''???

Izraz SPASENJE KROZ VERU, ne znaci da ce vernik verom krsiti Bozje zapovesti i njegovu volju i gresiti kroz ceo zivot, i na kraju biti spasen.

Naravno da znaci, jer ''vera spasava'' a ''ne zakon'' > "znam i uveren sam u Hristu Isusu, da nista nije greh, osim kad ko misli da mu je greh, njemu je greh... jer ne postupa po savesti, a sta god nije po savesti greh je"(Rimlj. 14:14)

Dakle vera u Hrista spasava, pa makar bila i pogresna, jer po savesti se sudi.
Ne mozes ti osuditi i pecatiti ljude na osnovu zakona i poslusnosti u drzanju subote, ''znao on ili ne znao'' pa ga tako osuditi za vecnost da je ucinio ''greh ne znajuci'' - jer po Mojsijevom zakonu, onog koji nije znao i ucinio greh, cisti zrtva, to jest Hristos...

Dakle ''zakon sam po sebi nije merilo spasenja'' vec je to ''vera'' u Hrista i njegovu zrtvu koja nas cisti od greha..

Gresnik nikada nece verom biti spasen sa svojim gresima

Pokazao sam da je to NEISTINA!
Mislim da i ti razumes, ali si se pogresno izrazio, covek ce biti spasen i ako nije drzao zakon(nije znao zahteve), ali ako zna zahteve, onda ce iz ljubavi i zahvalnosti, drzati sve zapovesti...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si pogresno razumeo i predstavio, i biblijski pojam pravde, i spasenja, i zakona, i sustinu Subote, bukvalno sve, i stavio si svoja misljenja kao merilo istine.

Kao prvo - nije u pitanju da li ce Bog biti milostiv na sudu ili ne onima koji su krsili zakon ili ga nisu krsili, vec je u pitanju svrha zakona zbog koje je on dat.

Zakon je dat da coveku ukaze sta je greh, jer tako kaze i apostol Jakov "DA JE ZAKON OGLEDALO" u kome covek vidi svoje duhovno stanje, a apostol Pavle napominje "DA ON NE BI SPOZNAO DA JE GRESNIK DA ZAKON NE KAZE NE ZAZELI"

Dakle, u ovim recima vidimo da apostoli nisu negirali zakon, vec su ukazali na njegovu pravu sustinu i svrhu, a to je "DA POKAZE COVEKU NJEGOVO DUHOVNO STANJE I STA JE GREH, I DA GA VODI HRISTU KOJI JE RESENJE ZA GREH, I KOJI COVEKU MOZE DATI SILU DA VISE NE GRESI, I NE BUDE U SUKOBU SA ZAKONOM, VEC DA GA ISPUNJAVA"

Covek koji citajuci zakon spozna da je gresnik, i nastavi da gresi - on ostaje gresnik i van domasaja Bozje milosti, i ne moze da ocekuje da bude primljen od Boga.

Ovo je suprotno onome sto ti kazes, da covek moze nastaviti da gresi i na kraju ce biti spasen po milosti.

Ponavljam, nije stvar u Bozjoj milosti - jer Bog jeste milostiv, vec je stvar u tome - sto zakon ima jos jednu svrhu, a to je - da covek kroz poslusnost izgradi sebe duhovno za ulazak u carstvo nebesko.
Covek kroz poslusnost u ovom zivotu mora doziveti savrsenstvo karaktera, mora biti ociscen od greha, i savrseno pravedan.

Bog nikada nece, to jest - ne moze primiti gresnika koji je ceo zivot gresio u svoje carstvo, ne zato sto Bog nije milostiv, vec zato sto bi svetost, i cistota, i slava i sjaj koji vladaju u Bojem carstu - bili nepodnosjivi za coveka koji bi gresan usao u njega, i za njega nebeska atmosfera, ljubav i odnosi koji tamo vladaju izmedju nebeskih bica - ne bi predstavljalo mesto radosti i uzivanja, vec mesto mucenja.

Da Bog nece spasiti coveka sa njegvim gresima - opisano je u vise Isusovih prica koje je ispricao, o deset devojaka od kojih su pet bile mudre i cekale mladozenju i svatove spremne, dok su pet bile lude, i nisu se pripremile za njihov dolazak.
Takodje, pricu o coveku koji je dosao na svadbu u neprikladnom odelu, i bio izbacen napolje.

Sve ove price se odnose na ljude koji se Duhovno pripremaju za Hristov dolazak i ulazak u njegovo carstvo slave, i na one koji ce gresiti kroz ceo zivot a nadati se nekoj Bozjoj milosti kada Isus dodje.

Sto se tice Subote, ona je deo Bozjeg zakona, i isto toliko bitna kao i sve druge zapovesti.

Sto se tice sudjenja po savesti, moramo razlikovati zivot po savesti u neznanju, od zivota u otvorenom grehu.

Naime, postoje ljudi koji zive krajnje Bogougodno po svetlosti koju imaju u tom trenutku, a koji ne znanju za nesto bolje, ili nemaju svetlosti po odredenim tackama vere, ali ne zive u otvorenom grehu, vec se predaju Bogu i ciste od greha na nivou svesti i svesnosti o istini koju poseduju u tom trenutku.
To su ljudi koji kada bi im Bog otkrio puninu svetlosti - oni bi je rado prihvatili.
Samo Bog zna koji su to ljudi.

Drugi koji zive u otvorenom grehu, ili znaju istinu ali nisu spremni da ispostuju kriterijume jevandjelja, jer nisu spremni da se ponize pred Bogom, da mu se predaju, i dopuste mu da ih ocisti, ti ljudi ne mogu biti primljeni od Boga, jer sami svojom nespremnoscu da mu sluze celim srcem - zatvaraju Bogu vrata, ne dopustajuci Duhu Svetom da deluje u njihovom zivotu.

Sto se tice teksta koji kaze "neko veruje da je jedan dan iznad drugoga, a drugi drzi sve dane jednakim, svaki nek bude uveren u svoju misao"(Rimlj. 14:5) Ovo se odnosi na starozavetni obredni zakon, i Jevrejske praznike kojih je bilo mnostvo, akoji su bili TIPOS buducih dogadjaja, a ne na Subotu koja je deo nepromenjivog zakona - deset zapovesti.

Pecat Bozji se stavlja na cela onih koji drze SVE zapovesti Bozje, i on ce biti TEK stavljen u vreme kada koalicija izmedju verskih i svetovnih vlasti u vavilonu - uvede zakon o obaveznom praznovanju nedelje.

Tada ce ovo biti znak razdvajanja izmedju onih koji drze SVE zapovesti ukljucujuci i Subotu i postuju jedino Boga i drze njegove zapovesti, od onih koji se klanjaju antihristu, i prihvataju njegov zig otpada, a to je nedeljni zakon.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sve si pogresno razumeo i predstavio, i biblijski pojam pravde, i spasenja, i zakona, i sustinu Subote, bukvalno sve, i stavio si svoja misljenja kao merilo istine.

Nisam ja nista pogresno predstavio vec si to ucinio ti, namerno ili ne namerno, ne shvatajuci sustinu pravde, zakona i evandjelja..

Kao prvo - nije u pitanju da li ce Bog biti milostiv na sudu ili ne onima koji su krsili zakon ili ga nisu krsili, vec je u pitanju svrha zakona zbog koje je on dat.

Svrha zakona je svima poznata, a to ja nisam naglasavao.

Zakon je dat da coveku ukaze sta je greh, jer tako kaze i apostol Jakov "DA JE ZAKON OGLEDALO" u kome covek vidi svoje duhovno stanje, a apostol Pavle napominje "DA ON NE BI SPOZNAO DA JE GRESNIK DA ZAKON NE KAZE NE ZAZELI"

To je on rekao za one u SZ, a ne za Hriscane u NZ, za njih je drugi zakon, Hristov Zakon koji je Duhovan, o tome i kontekst govori:

''Zato, braćo moja, i vi umreste zakonu telom Hristovim, da budete drugog, Onog što usta iz mrtvih''

''A sad, umrevši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo Bogu u obnovljenju Duha a ne u starini slova.''

On govori da je Mojsijev Zakon dobar, on je ukazivao na greh do Hrista, i bio je ''podat radi greha'', da ljude usmeri u pravom smeru i da im ''smernice'', ali nakon Hrista, on vise nema vaznost, jer Hristos zivi u coveku i vaze nove Hristove zapovesti:

Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
Zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista Gospoda našeg.

*A ako hoces tamo je govorio ''o dekalogu jer je spomenuo ''ne zazeli''!

Ovo je suprotno onome sto ti kazes, da covek moze nastaviti da gresi i na kraju ce biti spasen po milosti.

NISAM REKAO DA MOZE NASTAVITI DA GRESI!

I nije suprotno, jer ''COVEK KOJI GRESI IZ NEZNANJA BIVA SPASEN MILOSCU".
Poreci ovo, porices i vrednost Hristove zrtve i celokupno evandjelje.

Drugo je kada covek zna za ''zahteve zakona'' i onda zivi po tome (i Bog ga po tome sudi), a drugo je kada on ne zna, jer tada ''BIVA SUDNJEN PO ONOME STO JE VEROVAO DA JE ISPRAVNO''.

Ili ti smatras da ce Bog osuditi ''ne-namerne gresnike'' i prestupnike zakona???
Sta je sa Hindusima, Budistima i Muslimanima.

Ponavljam, nije stvar u Bozjoj milosti - jer Bog jeste milostiv, vec je stvar u tome - sto zakon ima jos jednu svrhu, a to je - da covek kroz poslusnost izgradi sebe duhovno za ulazak u carstvo nebesko.
Covek kroz poslusnost u ovom zivotu mora doziveti savrsenstvo karaktera
, mora biti ociscen od greha, i savrseno pravedan.

TO ZNACI DA AKO COVEK MORA POSTICI SAVRSENSTVO KARAKTERA U OVOM ZIVOTU(AKO JE TO ''JEDINI USLOV SPASENJA'') DA NIKO OD ONIH KOJI TO NISU POSTIGLI(UKLJUCUJUCI TU I ONE KOJI NISU ZNALI ZA ZAKON) NECE UCI U ZIVOT???

PA TI UKIDAS TAKO EVANDJELJE!
UKINUO SI I HRISOVU ZRTVU!

To znaci, da ''nenamerni prestupnici subote'' nece uci u zivot. Jel to hoces reci???

A sta je sa iskrenoscu, zeljom i trudom koji su oni ulagali ''trudeci se odrzati ono sto su imali''?

Sta je sa Hristovim recima, ''kome je malo dano malo ce se od njega traziti'' i ''onaj koji nije znao pa nije ucinio volju svoga Gospodara bice MALO BIJEN" - zar takav nece biti spasen???

NIJE TAKO PO BIBLIJI LAODIKEJA, to ne uci ni Pavle ni Hristos!

Bog nikada nece..- ne moze primiti gresnika koji je ceo zivot gresio u svoje carstvo, ne zato sto Bog nije milostiv, vec zato sto bi svetost, i cistota, i slava i sjaj koji vladaju u Bojem carstu - bili nepodnosjivi za coveka koji bi gresan..

Svasta, a ko kaze da je on gresan, i da ce on gresan uci u carstvo, kad je on opravdan Hristovom zrtvom i ''ucinjen savrsenim''? A onoga koji je ucinio savrsenim, greh vise ''ne mami''!

Ti izgleda ucis nauku da LJUDI KOJI NISU ZNALI ZA BOLJE, A PRAKTIKOVALI SU MORALNA NACELA NAJBOLJE STO SU UMELI NECE UCI U ZIVOT???

STA JE SA UMRLIM BEBAMA???

Da Bog nece spasiti coveka sa njegvim gresima - opisano je u vise Isusovih prica koje je ispricao, o deset devojaka od kojih su pet bile mudre i cekale mladozenju i svatove spremne, dok su pet bile lude, i nisu se pripremile za njihov dolazak.
Takodje, pricu o coveku koji je dosao na svadbu u neprikladnom odelu, i bio izbacen napolje.

To su oni KOJI SU ZNALI, ali nisu hteli vrsiti Bozju volju, a ne oni KOJI NISU ZNALI pa zato nisu izvrsavali!
Imas li ti igde pricu, gde Isus uci ''DA CE COVEK KOJI NIJE ZNAO BOZJU VOLJU - BITI OSUDJEN ZATO STO NIJE ZNAO???

Sto se tice sudjenja po savesti, moramo razlikovati zivot po savesti u neznanju, od zivota u otvorenom grehu.
Naime, postoje ljudi koji zive krajnje Bogougodno po svetlosti koju imaju u tom trenutku, a koji ne znanju za nesto bolje, ali ne zive u otvorenom grehu, vec se predaju Bogu i ciste od greha na nivou svesti i svesnosti o istini koju poseduju u tom trenutku.

TI SI TAKVE LJUDE OSUDIO!
REKAO SI DA TAKVI NECE UCI U ZIVOT JER SU GRESNICI!
Ako su prestupili ''i jednu najmanju zapovest'', po tebi Bog ne moze da ih primi u svoje carstvo - JER NISU USAVRSILI KARAKTER!?

Sto se tice teksta koji kaze "neko veruje da je jedan dan iznad drugoga, a drugi drzi sve dane jednakim, svaki nek bude uveren u svoju misao"(Rimlj. 14:5) Ovo se odnosi na starozavetni obredni zakon..

Ja sam znao da ces ti ovo izvrnuti, ali on tamo kaze DA TAKAV SVE DANE DRZI JEDNAKIM, sto znaci da ''ne moze uzeti jedan dan i uzdici iznad drugog''. On je precizan!

Pecat Bozji se stavlja na cela onih koji drze SVE zapovesti Bozje, i on ce biti TEK stavljen u vreme kada koalicija izmedju verskih i svetovnih vlasti u vavilonu - uvede zakon o obaveznom praznovanju nedelje.
Tada ce ovo biti znak razdvajanja izmedju onih koji drze SVE zapovesti ukljucujuci i Subotu i postuju jedino Boga i drze njegove zapovesti, od onih koji se klanjaju antihristu, i prihvataju njegov zig otpada, a to je nedeljni zakon.

A u koju grupu ko spada?
Da li oni koji primaju ''zig na ruku'' - ''to cine ne znajuci'' a oni koji primaju '' zig na celo'' to cine ''svesno''?
To bi i Boga ucinilo nepravednim, jer ako osudi nekog KOJI NIJE ZNAO on je nepravedan???

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izokrenuo si namerno potpuno moje reci.

Ja mogu da svedem ono sto sam vec napisao - u tri tacke.

1. Oni koji ne znaju nista od istine a grese nece biti spaseni, jer zive u otvorenom grehu, ne trudeci se da upoznaju Boga i istinu, niti ih to zanima ( ateisti, ljudi ovoga sveta. itd ).

2. Oni koji znaju istinu a grese nece biti spaseni, osim da se odreknu greha, i pocnu da zive po istini koju poznaju ( formalni pripadnici crkve Bozje, ili pripadnici drugih crkava koji su upoznati sa istinom, ali biraju laksi put jer nisu spremni da se ponize i ispostuju kriterijume jevandjelja ).

3. Oni koji ne znaju potpunu istinu po svim tackama vere a ne grese, vec zive po svetlosti koju imaju u tom trenutku, i odrzavaju zajednicu sa Bogom, citajuci rec Bozju i imajuci aktivan molitveni zivot, i rad za Gospoda, njima ce biti sudjeno po savesti, i bice spaseni ( pripadnici svih drugih crkava koji nisu deo Bozje crkve ).

Sve ostalo je u mom predhodnom komentaru, i po tim pitanjima sve sam rekao sto je bilo potrebno:

http://serbianforum.org/threads/borba-za-ikone-u-hriscanstvu.648766/page-21#post-1910770

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
SPASENJE VEROM znaci da covek koji poveruje u Hrista, on u tom trenutku kada je poverovao, pokajao se za prosle grehe, i obratio se - biva opravdan od proslih greha, i prima spasrnje, i od tog trenutka nastavlja da zivi jednim novim zivotom bez greha, rastuci u veri poslusnoscu zapovestima i Bozjoj volji.

TI POJMA NEMAŠ ŠTA ZNAČI SPAŠEN I OČIŠĆEN!
Ta krv čisti grehe i izmiruje nas sa Bogom.
Vidi tvoje logike:
NISI mogao održati zakon i poverovao si te ti krv očistila greh i sad.....sad ti odjednom MOŽEŠ ODRŽATI ZAKON ...kako Mirko?
Apostoli su bili rođeni Duhom Svetim i kažu niko nije mogao održati ..ko sad laže apostoli ili ti jer su vam izjave suprotne?

Gresnik nikada nece verom biti spasen sa svojim gresima, vec je verom spasen, i njom ociscen od greha kroz posvecenje i poslusnost zapovestima..

Tvoja izjava ruši Hrista i Njegove reči kao i apostolske reči i ti sebe nekim vernikom smatraš?

Ni jedan mason nezna kako se spasavamo zato me ne čudi da su vam drugo jevanđelje ubacili i vi radosni što vas zakon pečati za život dok sve ostale sa apostolima ubija.

Ovo je sramota lagati da si hrišćanin a neznati kako se spasava....neverovatno.

Apostoli su bili rođeni Duhom Svetim i kažu niko nije mogao održati ..ko sad laže apostoli ili ti jer su vam izjave suprotne?

Nemaš ti veze sa VEROM niti sa Biblijom a još manje sa Istinom.

NAJVEĆI grešnik verom se jedino može spasiti isto tako i mali greh se jedino verom može očistiti i nikakvim tvojim delom...NIKAKVIM TVOJIM DELOM...NITI ZAKONOM!!!!

( pripadnici svih drugih crkava koji nisu deo Bozje crkve ).

Bog ima jednu crkvu i On je glava toj crkvi kao telu a sve što je izvan tela nije crkva niti su Hristovi,tako da pominjanje crkvi izvan crkve je smešno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izokrenuo si namerno potpuno moje reci.

Ja mogu da svedem ono sto sam vec napisao - u tri tacke.

1. Oni koji ne znaju nista od istine a grese nece biti spaseni, jer zive u otvorenom grehu, ne trudeci se da upoznaju Boga i istinu, niti ih to zanima ( ateisti, ljudi ovoga sveta. itd ).

2. Oni koji znaju istinu a grese nece biti spaseni, osim da se odreknu greha, i pocnu da zive po istini koju poznaju ( formalni pripadnici crkve Bozje, ili pripadnici drugih crkava koji su upoznati sa istinom, ali biraju laksi put jer nisu spremni da se ponize i ispostuju kriterijume jevandjelja ).

3. Oni koji ne znaju potpunu istinu po svim tackama vere a ne grese, vec zive po svetlosti koju imaju u tom trenutku, i odrzavaju zajednicu sa Bogom, citajuci rec Bozju i imajuci aktivan molitveni zivot, i rad za Gospoda, njima ce biti sudjeno po savesti, i bice spaseni ( pripadnici svih drugih crkava koji nisu deo Bozje crkve ).

Sve ostalo je u mom predhodnom komentaru, i po tim pitanjima sve sam rekao sto je bilo potrebno:

http://serbianforum.org/threads/borba-za-ikone-u-hriscanstvu.648766/page-21#post-1910770

Nisam ja nista izokrenuo namerno(taman posla), vec si ti toliko neprecizan i kontradiktoran da je to strasno.

Spomenuo bi samo cinjenicu da ti ovde navodis skoro identicne reci EGW gde ona kaze da se "nikome ko nije postigao savrsenstvo karaktera u ovom zivotu - nece dopustiti ulazak u nebesko carstvo".

To bi znacilo, da oni koji nisu odrzali "sve zapovesti", su i dalje gresnici i po tim recima "ni oni nisu dostigli savrsenstvo karaktera" te nemaju pravo uci u zivot - a ti kazes da ce sada oni ipak "biti primljeni u carstvo"?

To je ocigledna kontradikcija!

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Kazes nije potrebno svetkovati Subotu koja je deo deset zapovesti koje je dao Bog, a potrebno je drzati nedelju koju su uveli ljudi.

Nisu Hriscani postovali nedelju, vec oni koji su krenuli putem otpada Rimske crkve sredinom 2 veka, i prihvatili pagansku nedelju odrekavsi se Subote.

Ako je Krist Bog , a je Bog za sve kršćane , a umro je u tjelu , i oživeo nu Nedelju ,i svi kršćani slave Nedelju u čast uskrsnuća svojega Boga
Nije gresnik covek koji ne svetkuje subotu i razume da ona nije zapovedjena, vec je gresnik covek koji veruje da treba drzati subotu a ne drzi je. I tako ce svaki covek biti sudjen "ne po zakonu" vec po "milosti" i "licnom shvatanju vere - "koliko je kome dano, toliko ce se od njega i traziti" i "znam i uveren sam u Hristu Isusu, da nista nije greh, osim kad ko misli da mu je greh, njemu je greh... jer ne postupa po savesti, a sta god nije po savesti greh je"(Rimlj. 14:14) - kaze Pavle.

''Zato, braćo moja, i vi umreste zakonu telom Hristovim, da budete drugog, Onog što usta iz mrtvih''

''A sad, umrevši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo Bogu u obnovljenju Duha a ne u starini slova.''

On govori da je Mojsijev Zakon dobar, on je ukazivao na greh do Hrista, i bio je ''podat radi greha'', da ljude usmeri u pravom smeru i da im ''smernice'', ali nakon Hrista, on vise nema vaznost, jer Hristos zivi u coveku i vaze nove Hristove zapovesti:

Točno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, kako kazes da Hristova krv cisti grehe, koje grehe kada ti propagiras krsenje zapovesti?

To znaci da u novom zavetu covek po tebi nije gresanm, i greh ne postoji, jer covek ima slobodu da gresi krseci zapovesti, kako onda moze biti ociscen od necega sto ne postoji?

------------------------------------------------------------------------

Mire, gde sam prvo naveo da nece biti spaseni, pa da ce biti spaseni.
Ja se ne secam da sam to napisao, osim ako ti nisi pogresno razumeo neke moje izjave?

Da li Mire u tom Hristovom zakonu covek moze da krsi bilo koju od deset zapovesti?

Da li u tom Hristovom zakonu postoji zapovest o praznovanju nedelje?

Hvala!

Primetio sam da imas crtu nepostenja, jer konstantno iznosis samo jednu stranu medalje, a prikrivas sve ostalo gde se govori o Bozjem zakonu kao merilu pravde, i gde apostoli upucuju na drzanje Bozjih zapovesti, i gde sam apostol Pavle kaze da on drzi Bozji zakon, da mu se raduje, da je obrezanje nista vec drzanje Bozjih zapovesti, da Jovan apostol upucuje u svojim poslanicama na drzanje Bozjih zapovesti, i da je to obelezje svetih, itd..
Dakle, ne govore o nekakvim Hristovim zapovestima, vec o Bozjim..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, gde sam prvo naveo da nece biti spaseni, pa da ce biti spaseni.
Ja se ne secam da sam to napisao, osim ako ti nisi pogresno razumeo neke moje izjave?

Mozda se nisi dobro izrazio, u svakom slucaju tako je izgledalo meni, a verujem i drugima.. Moras biti malo jasniji.. Takodje koristis reci EGW koje su po tom pitanju kontradiktorne, ili se ne mogu na taj slucaj nj primeniti, i tu si moju primedbu ignorisao..

Da li Mire u tom Hristovom zakonu covek moze da krsi bilo koju od deset zapovesti?

Ne moze i on ne krsi nijednu zapovest, vec ih shvata na Duhovan nacin i tako i ispunjava, objasnio sam to vec, ali ti nista ne razumes..

Da li u tom Hristovom zakonu postoji zapovest o praznovanju nedelje?
Hvala!

Ne postoji, i to sam vec objasnio, niko ne uzdize "nedelju umesto subote" , vec vi tako predstavljate.. Nama su svi dani jednaki, ukljucujuci tu i nedelju.. A nedelja se postuje "samo kao dan vaskrsenja", i "nije nikakva zamena za subotu". Nije ni zabranjeno odredjeni dan posvetiti Bogu ako to osoba zeli. I u svakom slucaju "nedelja se ne zapoveda kao obavezna" od strane crkve, pa zato ti ne mozes reci da mi "uvodimo neke ljudske zapovesti" jer to "nije zapovest"! I ja znam sta ti pokusavas, a to je neposteno, jer ni protiv Bozica nisi tako govorio ranije, pricao si da je u redu slaviti Boga u bilo koji dan(da je to cak lepo), a sada se ovde ne drzis istog principa kada govoris o nedelji pa tvrdis da mi "uvodimo neke ljudske zapovesti(obicaje)" i time ukidamo Bozje. Sve bi to bilo tako kako ti kazes, da je "nedelja - umesto subote" postavljena, A NAMA NIJE!

Subota se ne drzi, jedino zato "jer su svi dani jednaki" i nama je "svaki dan subota" - odnosno mi svaki dan posvecujemo Bogu i tako ispunjavamo Duhovni smisao subote, i odrzavamo zakon Duhom, a ne "slovom".

Ti taj Duhovni smisao ne razumes(neces da razumes) i nikada i neces razumeti.

Primetio sam da imas crtu nepostenja, jer konstantno iznosis samo jednu stranu medalje, a prikrivas sve ostalo gde se govori o Bozjem zakonu kao merilu pravde

Nista ja ne prikrivam, vec ti apsolutno nista ne razumes. Ja sam apsolutno sve tvoje postove prokomentarisao i do sada vec dokazao da nema podele zakona, da apostoli niti Hristos nisu izdvajali dekalog i da cak tamo kazu da je on "zamenjen drugim" da je to "slovo koje ubija" da taj zakon u kamenu "prestaje" da vazi, da je prolazan, te da ostaje Hristov Duhovni zakon, to u citiranom tekstu pise - u kontekstu, odakle si ti izvukao "i prikazao samo jednu stranu medalje". Dakle ti izdvajas, a ne ja...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji nikakva kontradiktornost ni kod mene, ni kod Ellen White.

Jedino Adventisti imaju pravilo biblijsko razumevanje greha i sta je greh, i odnosa milosti i pravde, zakona, svrhe zakona, tipologije, itd..

Svi ostali filozofiraju i prave konfuziju, i cine od reci Bozje cistu kontradikciju koja protivreci samoj sebi.

Deset zapovesti niti su ukinute, niti postoji neko njihovo krsenje u duhu, kako ti zelis da prikazes, tako nesto u bibliji ne postoji.

U bibliji zapovesti se ili krse vidljivim delom, ili se drze, ne postoji neko duhovno drzanje zakona gde se on u stvari krsi, razmisli malo o tome, jer ni sam nisi uveren u to.

Ako je covek promenjen i nanovorodjen, on bukvalno nece da krsi ni jednu zapovest onako kako je napisana, ni u mislima, ni vidljivim delo, koje je odraz promene koju je covek doziveo Duhom Svetim.

Da postoji ocigledna podela zakona - dokaz je i sto obredni zakon predstavlja TIPOS ili predsliku dolaska mesije, dok deset zapoovesti to nisu, vec jednostavna moralna nacela zivota.

Takodje, obredni zakon je postavljen kao sredstvo opravdanja od krsenja deset zapovesti, a ne sredstvo opravdanja od krsenja sebe samog.

Hristos i apostoli su upucivali na dest zapovesti kao merilo pravde, dok za obredni zakon to nisu cinili.

Evo sta kaze apostol Pavle:

"Дјецо! слушајте своје родитеље у Господу: јер је ово право.
Поштуј оца својега и матер: ово је прва заповијест с обећањем:
Да ти благо буде, и да живиш дуго на земљи" ( Efescima poslanica 6. 1 - 3 )

O kojim zapovestima on ovde govori kada kaze "DA JE TO PRVA ZAPOVEST SA OBECANJEM" iz cega prva.

Zasto Isus Bogatom mladicu citira deset zapovesti, i kaze mu da ako zeli da udje u zivot vecni da ih drzi, a mladic odgovara "da je SVE TO sacuvao od mladosti svoje drzaci deset zapovesti" na stamu Isus odgovara - da mu je jos uz to potrebno "da pocne da ga sledi"

Dakle, Isus ne govori protiv deset zapovesti - vec ih postavlja kao izricito merilo pravde i uslov za ulazak u carstvo nebesko, ali tome pridodaje veru u njega kao spasitelja.

"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.

A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće"
( Jevandjelje po Mateju 19. 16-26 ).

Mire, ne poznajes ucenje svoje crkve.
Subota jeste uklonjena i na njeno mesto postravljena nedelja, i Rimska crkva koja je to ucinila to priznaje, da je njenim autoritetom ucinila tu zamenu.

Ti sam vidi da li je to posteno i kontradiktorno, da se ljudskom intervencijom ukida jedna zapovest Bozja, a postavlja ljudska.

Subota je deo neporomenjivog zakona, i ne moze neko reci "moze covek da drzi devet zapovesti, ali subota nije obavezna"

To moze da kaze covek i da cini sto mu je volja, to Bozja rec ne poznaje, vec upravo novi zavet prekrsaj bilo koje od dest zapovesti naziva bezakonjem.

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona"
( Jakov 2. 9 )

I na kraju, ne postoji nerazumevanje kod mene, niti vadjenje iz konteksta, vec je upravo suprotno, da je tvoje tumacenje potpuni promasaj, i da nema veze sa pismom i kontekstom pisma, potpuno konfuzno, samo sebi kontradiktorno, i ljudsko.

Natrag