BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo se odnosi na prihvatanje Subote koja je deo vecnog nepromenjivog zakona deset zapovesti i u starom i u novom zavetu.

Subota je bila za neznabosce u starom zavetu, to je i za neznabosce u novom zavetu.

Ostalo je deo obrednog zakona, i predstavlja TIPOS ili predsliku dolaska Mesije, i vise nije obavezno u novom zavetu, jer je naslo ispunjenje u Hristu.

Zar Adventisti tako tumace ovaj tekst o_O , ili si ti malo odstupio od Adventistickog ucenja?

Kazes: "subota je bila za neznabosce u starom zavetu, to je i za neznabosce u novom zavetu" i nudis ovaj tekst o judejskim proselitima u Starom Zavetu kao dokaz da treba drzati subotu i u Novom Zavetu.

Stvarno svasta!

Adventisti kazu drugacije, da se ovaj tekst primenjuje na Hriscansku eru, ili se deo njega primenjuje.

Medjutim to ne moze biti slucaj, jer se tamo govori o "mladinama" i "prinosenju zrtvi", i ja sam to naglasio.

Ali ti onda dajes nerazumnu izjavu: tvrdis da tekst dokazuje: "da neznabosci u NZ (proseliti) trebaju drzati subotu, zato jer su neznabosci(proseliti) u SZ drzali" - kakvog uopste uticaja ima SZ i drzanje subote, na Hriscanske proselite u NZ i njihov stav prema suboti?

NIKAKVOG!

I zasto ponavljas tamo, da je ''subota deo VECNOG I NEPROMENLJIVOG ZAKONA'' kada sam ti lepo primerom pokazao da DEKALOG NIJE VECAN:

''a koji se udostoje dobiti onaj svet i vaskrsenje od mrtvih, NITI SE ZENE NITI UDAJU"

DAKLE BAR JEDNA ZAPOVEST O ''PRELJUBI'' VISE NECE VAZITI, PA SE I DEKLAOG MENJA I PRESTAJE NJEGOVA VAZNOST! TOLIKO O VASOJ TVRDNJI DA JE "DEKALOG VECAN I NEPROMENJLIV"

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U starom zavetu Bog je zeleo sa Izrailjem da ostvari svoj plan da ih dovede u obecanu zemlju, i da Mesija uspostavi Bozje carstvo na zemlji, gde bi se sve sto je Bog otkrio cinilo u tom Teokratskom poredku.

SVI narodi bi poznavali Boga, postovali deset zapovesti i Subotu, praznovali Mladine, prinosili zrtve..itd.

Posto Izrailj nije ispunio uslove, Bog je u novom zavetu sklopio zavet sa celim svetom.

Isus je dosao, umro za ljudske grehe, u njemu se ispunio obredni zakon koji je bio TIPOS, a kojeg su deo i mladine, a Subota kao deo vecnog nepromenjivog zakona deset zapovesti, i dalje ostaje, i nju kao i sve ostale zapovesti dekaloga - Bog u novom zavetu upisuje u misli i srce, i kroz promenu Duhom Svetim cini da covek ispunjava svaku zapovest.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U starom zavetu Bog je zeleo sa Izrailjem da ostvari svoj plan da ih dovede u obecanu zemlju, i da Mesija uspostavi Bozje carstvo na zemlji, gde bi se sve sto je Bog otkrio cinilo u tom Teokratskom poredku.

SVI narodi bi poznavali Boga, postovali deset zapovesti i Subotu, praznovali Mladine, prinosili zrtve..itd.

Posto Izrailj nije ispunio uslove, Bog je u novom zavetu sklopio zavet sa celim svetom.

Isus je dosao, umro za ljudske grehe, u njemu se ispunio obredni zakon koji je bio TIPOS, a kojeg su deo i mladine, a Subota kao deo vecnog nepromenjivog zakona deset zapovesti, i dalje ostaje, i nju kao i sve ostale zapovesti dekaloga - Bog u novom zavetu upisuje u misli i srce, i kroz promenu Duhom Svetim cini da covek ispunjava svaku zapovest.

To bi tako bilo kad bi bila ''podela zakona'' , koju nisi dokazao nazalost.

* I ovde smo van teme, i ja stvarno ne znam, sto nemamo urednika..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U pravu si, tema je o ikonama.

Podela zaona postoji.

Obredni je tipos i sredstvo opravdanja od krsenja deset zapovesti.

Moralni su univerzalna pravila ponasanja i zivota u Bozjem carstu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da je samo to onda bi samo to pisalo, ali piše da je to i Zakon.

I ostaše ne miru PO ZAKONU...

Tako da je tvoj arg. besmislen. Jer za zapovijest se nalazi u Dekalogu.

Naravno po Mojsijevom Zakonu, jos da su bile Hriscanke to bi imalo smisla, ovako je tvoja tvrdnja besmislena...
One su bile razocarane, mislile su da je kraj svega, pa su nastavile da praktikuju sve jevrejske obicaje. Da su prinele zrtvu za grehe u Hramu, to ne bi koristio kao dokaz(da smo i mi duzni), ali posto je to subota onda ti je argument.
Koji apsurd.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovde se govori o Hristovom zakonu kao navodnoj zameni za deset zapovesti, a nigde u tom navodnom zakonu nema da je Isus ucio da treba postovati nedelju kao razlog zato sto ce on vaskrsnuti u taj dan, a to nisu ucili ni apostoli.
Kakvi su to Hriscani koji se pozivaju na Hristov zakon, a tu nema nigde nedelje, a osudjuju one koji postuju Subotu koja je deo deset zapovesti, i koju su postovali i Hristos i apostoli, i upucivali na celovitost deset zapovesti, i merilo pravde.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovde se govori o Hristovom zakonu kao navodnoj zameni za deset zapovesti, a nigde u tom navodnom zakonu nema da je Isus ucio da treba postovati nedelju kao razlog zato sto ce on vaskrsnuti u taj dan, a to nisu ucili ni apostoli.
Kakvi su to Hriscani koji se pozivaju na Hristov zakon, a tu nema nigde nedelje, a osudjuju one koji postuju Subotu koja je deo deset zapovesti, i koju su postovali i Hristos i apostoli, i upucivali na celovitost deset zapovesti, i merilo pravde.

Mi ne drzimo nedelju kao zamenu za subotu, a nedelja nema nikakve veze sa Hristovim zakonom vec je ona deo tradicije i sacuvala se kroz vekove, jer su se u taj dan sastajali Hriscani i slavili Hristovo vaskrsenje..

Zasto mi treba Hristova dozvola da mu posvetim neki dan?

Dalje mi ne osudjujemo druge sto drze subotu, ali ukazujemo da to nije potrebno..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dalje mi ne osudjujemo druge sto drze subotu, ali ukazujemo da to nije potrebno..

E,tu imate veliki problem!
Nemate ućteljicu koja bi vam nabacila nauku da vas nedeljni odmor pečati za život i svi što tad odmore su zapečaćni sve sa stokom.
Nemaš učiteljicu da osudi ostale koji su otpali jer ko odmori bilo koji drugi dan izgubljen je.
Vidiš koliko ste u problemu...ogromnom.

Zakon nije dat TRILE za spasenje već da OSUDI o tome Pavle napisa mnogo reči i ništa ne vredi jer on nije Jelena.
NIKO se zakonom ne spasi možeš li to čuti?
Ne tražim da to i zapamtiš ali bar čuj i ponavljaj stalno da si blagodaću (milostivim darom) spasen kroz VERU ne kroz ZAKON već kroz VERU,hajde sad to ponavljaj glasno da čuješ sebe šta govoriš.

Bio bih bezobrazan da tražim da zapamtiš to znajući da je to nemoguće jer prvo treba imati ono u čega će info stati a potom istu ubaciti u ono čega nema,no,nisi usamljen u tome zato ne tuguj tu je Sudija i Lakić i tamo zuji.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mi ne drzimo nedelju kao zamenu za subotu, a nedelja nema nikakve veze sa Hristovim zakonom vec je ona deo tradicije i sacuvala se kroz vekove, jer su se u taj dan sastajali Hriscani i slavili Hristovo vaskrsenje..

Zasto mi treba Hristova dozvola da mu posvetim neki dan?

E vidis Mire, u tome je problem, sto ti kazes "zasto mi treba Hristova dozvola da mu posvetim neki dan" i tu si se odrekao Bozje reci, a postavio ljudsku da ona odredjuje sta treba a sta ne treba, a rec Bozja kaze na vise mesta: "Јер свједочим свакоме који чује ријечи пророштва књиге ове; ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у књизи овоj" ( otkrivenje 22. 18 )

"Ништа не додаји к ријечима његовијем, да те не укори и не нађеш се лажа"
( price Solomunove 30. 6 )

Kazes nije potrebno svetkovati Subotu koja je deo deset zapovesti koje je dao Bog, a potrebno je drzati nedelju koju su uveli ljudi.

Nisu Hriscani postovali nedelju, vec oni koji su krenuli putem otpada Rimske crkve sredinom 2 veka, i prihvatili pagansku nedelju odrekavsi se Subote.

Prekrsaj svake zapovesti iz dekaloga je greh, jer greh nikada nece biti transformisan u blagoslov, i ono sto je bilo greh u starom zavetu, to je greh i u novom, i nigde u bibliji ne mozes naci da su Isus ili apostoli rekli da greh vise nije greh, vec pravda.

Izraz SPASENJE KROZ VERU, ne znaci da ce vernik verom krsiti Bozje zapovesti i njegovu volju i gresiti kroz ceo zivot, i na kraju biti spasen.

SPASENJE VEROM znaci da covek koji poveruje u Hrista, on u tom trenutku kada je poverovao, pokajao se za prosle grehe, i obratio se - biva opravdan od proslih greha, i prima spasrnje, i od tog trenutka nastavlja da zivi jednim novim zivotom bez greha, rastuci u veri poslusnoscu zapovestima i Bozjoj volji.

Gresnik nikada nece verom biti spasen sa svojim gresima, vec je verom spasen, i njom ociscen od greha kroz posvecenje i poslusnost zapovestima..

Amin!

Natrag