BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Taramana, kako kazes da Hristova krv cisti grehe, koje grehe kada ti propagiras krsenje zapovesti?

Mirko,čoveče.....izvini,tvojereči redovno izvrću smisao mojih i neznam zašto ti to pričinjava zadooljstvo?
Ti znaš samo za zakon na kamenu i da bude još gore ti deo od tog zakona uzimaš kao uslov spasenja....strašno.
Da malo očistimo to pa ćemo nastaviti...

Čuj sad i pokušaj zapamtiti ako ikako možeš:
Apostoli rekoše da ni oni ni očevi njihovi NE ODRŽAŠE ZAKON niti puni Duha nigde ne rekoše da sav zakon neko održa i ako bi zakon bio pečat za život NIKO nebi bio spasen,shvataš li to?
Niko ne kaže da je zakon dat da bi se kršio već da se GREH POKAŽE GREŠNIM I SMRTNIM i ko će te onda izbaviti od te smrti...pita se i Pavle i daje odgovor ISUS HRISTOS (HALELUJAH!)i samo verom da smo Njegovom žrtvom izmireni imamo život i nčim i nikako drugačije se ne opravdava niti spasava,zato se to zove RADOSNA VEST znaš li ti Mirko za to?

NEZNAŠ!
Zašto neznaš...zato što slediš ,,VEŠTICU SA KRISTALNIM ZUBIMA KOJA UČI O KRAJU SVETA,, jer da si verujući poznao bi ko je bio u telu vidan i krstio bi se u TO IME i tako bi se OBUKAO u Isusovu pravdu te dobio belu haljinu i imao Isusov Duh ovako te poklopio duh masona a njih vodi onaj sa Oriona i ti nama pokušavaš nabaciti tu omču oko vrata ali mi znamo ono što ti neznaš i zato ti predlažem da više slušaš a manje pišeš za početak da se počneš čistiti od masonske nauke kako bi bilo mesta potom za Božju reč.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hajde da resimo ovu misteriju, i da vidimo na osnovu biblije o cemu apostoli misle kada govore o "jarmu koji ni ocevi ne mogase poneti" sto Taramana ponavlja iz komentara u komentar.

"И неки сишавши из Јудеје учаху браћу: Ако се не обрежете по обичају Мојсијевом, не можете се спасти.
А кад поста расправа, и Павле и Варнава не мало се препираше с њима, одредише да Павле и Варнава и други неки од њих иду горе к апостолима и старешинама у Јерусалим за ово питање.....
А апостоли и старешине сабраше се да извиде ову реч.
И по многом већању уста Петар и рече: Људи браћо! Ви знате да Бог од првих дана изабра између нас да из мојих уста чују незнабошци реч јеванђеља и да верују.
И Бог, који познаје срца, посведочи им и даде им Духа Светог као и нама.
И не постави никакве разлике међу нама и њима, очистивши вером срца њихова.

Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, ког ни очеви наши ни ми могосмо понети?" ( dela apostolska 15. 1 - 10 )

Dakle, ovde se jasno vidi da se tu radi o obrednom zakonu o obrezanju, i obrednim pravilima i propisima, a nikako o deset zapovesti na koje Hristos i apostoli upucuju u celom novom zavetu kao na merilo pravde, i apostol Pave na drugom mestu upravo ovo potvrdjuje kada kaze "Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповијести Божијех" ( 1 Korincanima 7. 19 )

Biblija nije kontradiktorna, samo je neki tako nesvesno cine, jer pogresno tumace njene izjave, a sve je objasnjeno u samoj bibliji u kontekstu.

Pavle u istom poglavlju 1 Korincanima 7 poglavlja velica zakon i kaze:

Тако је дакле закон свет и заповијест света и праведна и добра" ( Rimljanima 7. 12 )

"Јер знамо да је закон духован; а ја сам тјелесан, продан под грије" ( Rimljanima 7. 14 )

U kontekstu ovih Pavlovih reci - zakon je upravo dat sa ciljem da pokaze sta je greh, i to upravo potvrdjuje i apostol Pavle kada kaze: "Шта ћемо дакле рећи? Је ли закон гријех? Боже сачувај! него ја гријеха не познах осим кроз закон; јер не знадох за жељу да закон не каза: не зажели" ( Rimljanima 7. 7 )

Spoznavsi sta je greh putem zakona - Pavle ni bilo koji drugi apostol nisu ostali u grehu i dalje krsili zapovesti, vec su napustili greh i ziveli potpuno u skladu sa svakom zapovescu, jer paradoks bi bio da covek spozna svoje gresno stanje putem zakona ( kako apostol Pavle naglasava ), a potom da kaze: "Ah, ja sam krsio zakon i gresan sam, ali Hristos mi dozvoljava da sada slobodno nastavim da krsim zakon verom u njega"

To je u tom slucaju ostajanje u grehu, i cemu onda spoznaja da smo gresni ako i dalje nastavimo da krsimo te iste zapovesti koje su nam ukazale da smo gresni jer smo ih krsili, kada nastavljamo da i dalje to cinimo?

Pitam se kakvi su to Adventisti navodni masoni - kada upucuju na drzanje deset zapovesti, jer je poznato da masoni uce da je Bozji zakon - deset zapovesti nepotreban coveku ( upravo ono sto Taramana uci ), i da covek moze svojim razumom i savescu da zna u odredjenim situacijama sta je dobro a sta zlo, i da se tako ponasa, sto je u masoneriji oznaceno izrazom "SITUACIONA ETIKA"

Taramana druge deklarise kao masone, a iz ovog primera se jasno vidi da on sam ima ucenje masona o nepotrebnosti zakona.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Đes ti Lakiću?
Rekoh ja NISU Jevreji obrezani jer nikako nisu uspeli obrezati bebu.
Imaš ti pravo Lakiću da vi nosite zakon svi mi to znamo i zato ti ukazujem da te NIKAD zakon neće spasiti niti zapečatiti.
Ti voliš da lupaš i ne čudi me što izjavljuješ da ja zagovaram gaženje zakona to je tebi svojstveno.
Obrezanje je takođe ZAKON znaš li to ...ali i subota je zakon i žrtva je zakon i preljuba ali i zakon je i poglavarstvo.
I šta si ti rešio i dokazao?

"Ah, ja sam krsio zakon i gresan sam, ali Hristos mi dozvoljava da sada slobodno nastavim da krsim zakon verom u njega"

Ne Lakiću,hteo si reći ovo:
NISAM MOGAO ODRŽATI ZAKON PRE HRISTOVE ŽRTVE A OD ONDA USPEVAM.

Ipak nisi zapamtio što ti rekoh a razlog je taj što nema info gde da se deponuje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve sto rekoh i sad i ranije - dovoljno je coveku da razume.

Ja nisam ni potreban da na ovo upucujem, ni Adventisti, jer svaki razuman covek moze sam da vidi danasnje moralno stanje sveta, i da se jedini spas covecanstva nalazi u vracanju coveka Bogu, i postovanje njegovih moralnih nacela koja je dao radi ocuvanja mira i srece u svetu.

Svako ko govori suprotno, ustvari nesvesno podrzava sve ono sto je posledica krsenja moralnih nacela, ratove, ubistva, mrznje coveka prema coveku, zlocina, preljube, razvrata, i nepostovanja bracne zajednice, silovanja, kriminala, verskih sukoba, itd..

Ali naravno, nije tebi do zapovesti, vec do Subote, jel tako Taramana, samo da nje nema, ni Adventista koji bi je postovali, i ti bi bio najsretniji, jer covek koji umisli da je Bog - njemu smeta sve i svako ko nije po njegovim merilima..

Jos nesto.

Covek je sklon da na osnovu jednog teksta u bibliji stvori teoriju koju ce pretvoriti u dogmu, i cvrsto ce se drzati nje kao da je ona istina koju biblija otkriva, i ako je to samo proizvod njegovih licnih tumacenja.

Ovo vidimo u razlicitim teorijama koje ovde na forumu mogu cuti, a koje nemaju veze sa kontekstom i ucenjem pisma.

Jedna od tih teorija je ta - da niko u starom zavetu nije odrzao zakon, pa iz tog razloga ni mi ne moramo da ga drzimo.

Biblija tako nesto ne poznaje, a ono o cemu je bilo rasprave na apostolskom saboru - vec sam objasnio, o cemu se tu govori, da se tu ne radi o deset zapovesti i Suboti, vec o obrezanju i obrednim pravilima i propisima koje su neki Jevreji hteli da nametnu neznaboscima da ih ispunjavaju.

U starom zavetu postoji mnostvo primera gde su starozavetne licnosti velicale i uzdizale zakon, radovale mu se, i drzale zapovesti.

Naravno, bilo je i onih koji su ga krsili, kao sto je to slucaj i danas, i Bog je takvim ljudima slao sudove Bozje, ali je i u starom i u starom i u novom zavetu - drzanje deset zapovesti jedan od osnovnih uslova spasenja, i merilo pravde, jer krsenje dest Bozjih zapovesti je u starom zavetu bio greh, pa je to isto greh i u novom zavetu, jer greh nije i ne moze prestati da bude greh sa prelaskom iz starog u novi zavet, vec greh ostaje greh, a zakon otkriva coveku sta on predstavlja, i vodi ga ka Hristu koji ne koriguje njegove spoljasnje formalne postupke, vec ga menja iznutra, da se covek prirodno ponasa po nacelu svake zapovesti.

Recimo primer.

Ako covek voli da krade, da laze ili ima sklonost ka suprotnom polu, on moze naterati sebe da formalno to ne cini jer tako kazu zapovesti: "NE KRADI, NE SVEDOCI LAZNO, NE CINI PRELJUBE"

Ipak, to predstavlja ljudski pokusaj da ne cini grehe koje zakon osudjuje, i moze predstavljati pravo mucenje za coveka, koji nesto voli i zeli da radi - ali ne sme, i muci se u sebi samome, jer zapovesti kazu NE.

ALI, kada covek kroz zakon spozna svoje gresno stanje i sklonosti da cini greh, da krade, laze, ili cini preljube, i potom se obrati Hristu i kaze: "GOSPODE, JA NEMAM SILI DA POBEDIM SVOJE GRESNE SKLONOSTI I NAGONE KOJI POSTOJE U MENI, MOLIM TE PROMENI ME I OCSTI OD GREHA I SILE GREHA KOJA ME NAVODI NA GREH..." tada Bog po iskrenosti ovakvog cina - daje coveku silu novorodjenja, cini u njemu promenu Duhom Svetim, i covek dozivljava nesto natprirodno u svom bicu - gde greh i sila greha nestaju, i covek nema vise zelje da cini ono sto je ranije cinio, on to sada mrzi, mrsko mu je, i on dobija jedan novi vidik, i uvid u Bozansku ljubav koja se ispoljava u ljubavi prema Bogu i bliznjima.

On vise nece krasti - vec ce davati drugima - jer voli svog bliznjeg, komsiju, ljude u svom gradu ili drzavi.
On vise nece lagati, jer ce postati istinoljubiv i iskren sa svima.

On nece ciniti preljube, niti ce ta vrsta nagona vise vladati u njemu - jer shvata prirodu moralne cistote, i suprotni pol ne gleda vise kao objekat svojih sebicnih zelja, vec kao bica kojima treba odneti jevandjelje, i jer sve ljude smatra bracom i sestrama.

Ovo se odnosi na svaku zapovest u deset zapovesti zakona.

Naravno, dok smo na gresnoj zemlji, mi moramo voditi stalnu borbu sa grehom i uticajima oko nas koji zele da nas vrate na stazu greha, ali - sve dok covek ide ovim putem posvecenja i odrzava zajednicu sa Bogom gledajuci u Isusa ocima vere - on ostaje u ovom stanju slobode od greha i njegove sile, i svakodnevno raste u posvecenju, jer jedino je tako i moguce da covek napreduje i raste u veri.

Amin!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Drugi put umesto da sam svoje reči aminuješ ti daj zaključak.
A on bi glasio:
Nekad ne mogoše održati zakon ni apostoli ali MI MOŽEMO.Svaki koji održi zakon time je izvršio samozapečaćenje intelektinim utvrđivanjem u istini tj. shvatio je da ga subotni odmor pečati i ko subotom ne odmori izgubljen je za večnost.

A one tvoje priče za malu decu prodaj nekome ko o veri ništa nezna.
NIKAD i NIKO nije održao sav zakon i NIKAD i NIKO nije zakonom primio život kad to zapamtiš prestaćeš pisati gluposti očigledno da još nisi zapamtio i time opravdavaš svoje šareno perje.

,,Један од основних чланова Устава 1723. године изражава као: "свак Мaсон је обавезан због свог назива, да поштује морални закон, и ако је добро разумео уметности, никада неће бити атеиста глуп, нити развратник безверан. као што је било у протеклих masoni су потребни у свакој земљи, да исповедају религију своје земље или народа, шта год да је, у ово је чинило више намерно не на силу него оне у којој сви људи слажу, остављајући сваки његов посебно мишљење. наиме бити добри и поштени људи, људи од части и поштења, без обзира на вероисповест или уверења Цонкуе могу се разликовати од овога следи да Масонерија је центар заједнице и средства помире прави пријатељство између људи који (без) остају у сталном удаљености.

Овај текст и дефиниције такав, чини се да је сврха масонства је да буде скуп људи који верују у Бога (Врховног Бића), који поштују природни морални и желе да се састану и раде заједно без обзира на различитости мишљења верски, или припадају вероисповести или супротстављених страна. Али под овом нејасном деизма и филантропије можете Интуит дубљи реалност. Лав КСИИИ у својој посланицу "Хуманум рода" открива како религијских, филозофских и моралних доктрина која Слободно зидарство је инспирисан као што без обзира на одређене ставови њених чланова, довести до порицања постојања Бога; ускраћивање веома морална; и отвара пут ка атеизам, пантеизма, просветитељство, спиритуализам, итд,,

Sa Španskog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne shvataju oni nista, jer Bog im je mogao dati i zakon da je prdnuti greh, jer time zagadjujes okolinu, bliznjemu stvaras neprijatnost da udise, i oni bi se doslovno drzali slova o "prdenju", pa bi trpeli fiziolosku potrebu..

Takvi su zakonici - "uzmu slovo, a zanemare smisao"!

I to ti je greh, sa stanovista zakona "ljubi bliznjega" ne smes "prdnuti" - niti izvrsiti fiziolosku potrebu, da ne povredis nekoga..

Trebao je Bog njima dodati ovakakvih besmislenih zapovesti, kao sto su one u SZ: "da je covek necist jer je dodirnuo mrtvog, da se ubije kad spava sa zenom koja ima menstruaciju itd..", i ovo za prdenje je trebao dodati, i jos vise ih zarobiti pod zakon, jer srca nemaju da shvate Duhom, jer nisu sposobni da razlucuju sta je "ispravno a sta pogresno", nego im treba zakon da ih "upregne kao vola u jaram" i upravlja uzicama kao nerazumnu zivotinju.. Oni stvarno i jesu bez razuma, jer njima "trebaju detaljne smernice" - "ne dotici se, ne okusi" jer "srca nemaju da sami shvate" pa im treba "spoljasnji zakon" da im kaze sta smeju a sta ne, i da se "ograde ogradom".. Trebao im je dati i za prdenje i kakenje na javnom mestu. Pitam se sto nije :)

Eto, slikovito objasnjeno, nemoj da se vredjate :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, cudi me da i pored mog obrazlozenja o formalnom dryanju zakona, i drzanju u Duhu - ti i daklje zelis progurati istu teoriju "da Adventisti navodno drze zakon forme radi, i ne znaju samu sustinu zakona"

Evo ponovovicu moj predhodni komentat.

Krsenje dest Bozjih zapovesti je u starom zavetu bio greh, pa je to isto greh i u novom zavetu, jer greh nije i ne moze prestati da bude greh sa prelaskom iz starog u novi zavet, vec greh ostaje greh, a zakon otkriva coveku sta on predstavlja, i vodi ga ka Hristu koji ne koriguje njegove spoljasnje formalne postupke, vec ga menja iznutra, da se covek prirodno ponasa po nacelu svake zapovesti.

Recimo primer.

Ako covek voli da krade, da laze ili ima sklonost ka suprotnom polu, on moze naterati sebe da formalno to ne cini jer tako kazu zapovesti: "NE KRADI, NE SVEDOCI LAZNO, NE CINI PRELJUBE"

Ipak, to predstavlja ljudski pokusaj da ne cini grehe koje zakon osudjuje, i moze predstavljati pravo mucenje za coveka, koji nesto voli i zeli da radi - ali ne sme, i muci se u sebi samome, jer zapovesti kazu NE.

ALI, kada covek kroz zakon spozna svoje gresno stanje i sklonosti da cini greh, da krade, laze, ili cini preljube, i potom se obrati Hristu i kaze: "GOSPODE, JA NEMAM SILI DA POBEDIM SVOJE GRESNE SKLONOSTI I NAGONE KOJI POSTOJE U MENI, MOLIM TE PROMENI ME I OCSTI OD GREHA I SILE GREHA KOJA ME NAVODI NA GREH..." tada Bog po iskrenosti ovakvog cina - daje coveku silu novorodjenja, cini u njemu promenu Duhom Svetim, i covek dozivljava nesto natprirodno u svom bicu - gde greh i sila greha nestaju, i covek nema vise zelje da cini ono sto je ranije cinio, on to sada mrzi, mrsko mu je, i on dobija jedan novi vidik, i uvid u Bozansku ljubav koja se ispoljava u ljubavi prema Bogu i bliznjima.

On vise nece krasti - vec ce davati drugima - jer voli svog bliznjeg, komsiju, ljude u svom gradu ili drzavi.

On nece ciniti preljube, niti ce ta vrsta nagona vise vladati u njemu - jer shvata prirodu moralne cistote, i suprotni pol ne gleda vise kao objekat svojih sebicnih zelja, vec kao bica kojima treba odneti jevandjelje, i jer sve ljude smatra bracom i sestrama.

Naravno, dok smo na gresnoj zemlji, mi moramo voditi stalnu borbu sa grehom i uticajima oko nas koji zele da nas vrate na stazu greha, ali - sve dok covek ide ovim putem posvecenja i odrzava zajednicu sa Bogom gledajuci u Isusa ocima vere - on ostaje u ovom stanju slobode od greha i njegove sile, i svakodnevno raste u posvecenju, jer jedino je tako i moguce da covek napreduje i raste u veri.

Sad imam jedno pitanje za vas koji upucujete na savest, i da coveku zakon nije potreban, a ono glasi: "odkud toliko zla i greha u svetu stotinama godina unazad - sa osvrtom na novozavetno doba, i tolike ekspanzije krsenja bas onih zapovesti koje su deo deset zapovesti, gde je tu savest o kojoj vi govorite, i zakona u srcu?"

Hvala.

Sada razmislite o tome, i sagledajte sve to u svetlosti onoga sto sam gore izneo o promeni koju Bog cini u coveku, i razumecete samu sustinu problema greha i njegove prisutnosti u samom bicu coveka, i zasto je zakon ustvari dat, a sa druge strane zasto je potrebna vera u Hrista da omoguci coveku da kroz promenu taj zakon ispunjava u potpunosti Duhom Svetim.
Lako je ici zaobilaznim putem zatvarajuci oci pred istinom, i biti neobjektivan, i lepiti drugima lazne etikete, radi licne nespremnosti da se prihvati potpuna i objektivna istina.

Na Taramanin neozbiljan komentar se ne treba ni osvrtati, jer on svesno namece Bogu epitet lazova, jer biblija govori jedno, a on drugo.

Ali to je njegova licna stvar.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja...
Zakon NIJE dat za spasenje već da se greh pokaže grešnim!
NIKO zakon nije održao jer da jeste pobegao bi od osude a time i od smrti!
Prestani pisati gluposti i praviti se pametan,nije zakon ukinut jer da jeste nebi bili pod krivicom.
BLAGODAĆU SMO SPASENI KROZ VERU!
NE od dela zakona NE OD DELA ZAKONA da se više ne hvalite.
Moja malenkost drži subotu i nikad nisam pomislio da me to postavlja pred Boga iako to striktno činimo po zakonu a to znači: ne ložimo vatre subotom,ne nosimo ogrev subotom,ne čistimo sneg subotom ..itd.dok vi to sve radite i kokodačete po forumima da vas subota koju kao držite pečati za život i uopšte vas nije stid zbog toga iako lažete ostale i Boga jer vi NIŠTA ne držite već samo kokodačete.

Ne držite zakon po slovu već po duhu zakona koje su to gluposti i laži...
ISUS HRISTOS je jedini održao sve umesto mene i tebe i sviju koji to NE MOGOSMO ponavljam NE MOGOSMO i proli svoju krv da se izmirimo na Pomirilištu i On SVE PLATI zato i reče SVRŠENO JE šta je svršeno?
Sve narečeno šta će se desiti zaključno sa OTKUPOM i kad nas otkupi od smrti od tada smrt nema trajnu vlast nad nama i to nije zato što smo mi nešto kao dobri jer smo SVI zli i grešni već zato što je cena ISPLAĆENA i to se zove RADOSNA VEST crni kukavče.

Na Taramanin neozbiljan komentar se ne treba ni osvrtati, jer on svesno namece Bogu epitet lazova, jer biblija govori jedno, a on drugo.

Neka ti Bog podari razum.

Postoji jedna organizacija koja se zove BANDA PREVARANTSKA

Vidite li koliko je samo novih adresa uklonjeno....koliko je onih što vi postaviste mesecima unazad uklonjeno...znate ko to radi?
BANDA PREVARANSTKA zmijski porod.
Sreća pa sam sačuvao mnogo toga BANDO LOPOVSKA-Jelenaška.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Krsenje dest Bozjih zapovesti je u starom zavetu bio greh, pa je to isto greh i u novom zavetu, jer greh nije i ne moze prestati da bude greh sa prelaskom iz starog u novi zavet, vec greh ostaje greh, a zakon otkriva coveku sta on predstavlja, i vodi ga ka Hristu koji ne koriguje njegove spoljasnje formalne postupke, vec ga menja iznutra, da se covek prirodno ponasa po nacelu svake zapovesti.

Recimo primer.

Sad imam jedno pitanje za vas koji upucujete na savest, i da coveku zakon nije potreban, a ono glasi: "odkud toliko zla i greha u svetu stotinama godina unazad - sa osvrtom na novozavetno doba, i tolike ekspanzije krsenja bas onih zapovesti koje su deo deset zapovesti, gde je tu savest o kojoj vi govorite, i zakona u srcu?"

Hvala.

Sada razmislite o tome, i sagledajte sve to u svetlosti onoga sto sam gore izneo o promeni koju Bog cini u coveku, i razumecete samu sustinu problema greha i njegove prisutnosti u samom bicu coveka, i zasto je zakon ustvari dat, a sa druge strane zasto je potrebna vera u Hrista da omoguci coveku da kroz promenu taj zakon ispunjava u potpunosti Duhom Svetim.
Lako je ici zaobilaznim putem zatvarajuci oci pred istinom, i biti neobjektivan, i lepiti drugima lazne etikete, radi licne nespremnosti da se prihvati potpuna i objektivna istina.

Ali to je njegova licna stvar.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Napisao bih jos nesto o samom pojmu vere i spasenja miloscu, o kojima je ovde rec.

Kao prvo, Taramana - nije lepo pripisivati nesto Adventistima sto oni ne veruju.

Naravno da se mi spasavamo iskljucivo verom u Hrista i njegovom miloscu, i to Adventisti upravo i veruju, i to je jedno od centralnih Adventistickih ucenja nazvano "ucenje o opravdanju verom"

Problem je u tome sto ti Taramana ne razumes sta znaci pojam "spasenje verom i miloscu" vec mislis da se to odnosi na to - da ce covek gresiti kroz ceo zivot, i da ce na kraju kao gresnik uci u carstvo nebesko jer ce mu Bog biti milostiv, i ako za zivota nije pobedio greh i ocistio sebe od greha.
Onda biblija gresi kada govori o ociscenju od greha, i moralnom i duhovnom savrsenstvu koje covek mora dostici da bi usao u Bozje carstvo.
Ti si moj Taramana potpuno promasio, jer te je tvoj mrznja prema Adventistima potpuno zaslepila, i u tvojoj teznji da u svakom slucaju prikazes kako Adventisti grese - ti u stvari razotkrivas svoj potpuni promasaj i onoga u sta verujes.

Dakle, spasenje verom ne znaci da ce mo mi kroz ceo zivot gresiti, i da ce nas Bog radi svoje milosti na kraju kao takve primiti u svoje carstvo, vec to znaci sledece - da mi kao takvi gresni - nemamo neku svoju pravdu kojom bi sebe mogli preporuciti Bogu, vec dolazimo u tom gresnom stanju njemu, i pozivamo se na Hristove zasluge i njegov pravedni zivot, i na ono sto je on ucinio na krstu - preuzevsi nase grehe na sebe.
Ovde se radi o nasem pocetnom dolazenju Bogu i shvatanju da smo gresni, o pokajanju i priznanju greha, a ne radi se o sudu na kraju istorije sveta.
Dakle, mi dolazimo Bogu bez sopstvenih dela pravde - verom u Hrista i njegove zasluge i pravedni zivot, i kroz veru u tom trenutku bivamo opravdani od proslih greha, i oslobodzeni od njega i njegove sile, i u tom trenutku daje nam se dar Svetoga Duha koji nas menja, i daje nam silu posvecenja i novoga zivota da vise ne gresimo.

To znaci spasenje verom i miloscu.

Od tog trenutka Duh Sveti u nama radza Duhovne rodove pravde i poslusnosti, i cini da prirodno ispunjavamo Bozju volju, i da zivimo u skladu sa svakom zapovescu koja je upisana u nasem srcu.
To je potpuni pravilan odnos vere i zakona.
Vernik ne drzi zapovesti DA BI BIO spasen, vec je on VEC spasen i opravdan verom u Hristovu pravdu i zasluga onoga sto je on ucinio, i od tog trenutka covek drzi zapovesti jer ga na to nagoni Sveti Duh koji u coveku radza rod poslusnosti, kako bi covek kroz posvecenje izgradio sebe za carstvo nebesko.

Vera ne iskljucuje poslusnost, vec je poslusnost i zivot u skladu sa Bozjom voljom - prirodan rod vere i posvecenja.

Biblija i biblijski pojmovi se ne tumace i ne sagledavaju SAMO iz saznanja proisteklog iz neceg procitanog, vec upravo licnim iskustvom koje covek dozivljava - primenjujuci rec Bozju u svom licnom zivotu.

Zato je teoretisanje na osnovu reci bez licnog iskustva - najopasnija stvar u celokupnom sagledavanju istine.

Svako nek na osnovu ove tvrdnje ispita sebe, da li se njegova uverenja zasnivaju samo na procitanom, ili i na licnom iskustvu i primeni procitanog.

Pozdrav i svako dobro u Gospodu Isusu.

Poslednja izmena:
Natrag