Odgovor za Baumaestera
To sto sam pisao velikim slovima ne znaci da sam vikao, vec sam pomislio da ne vidis dobro, pa sam neke vazne stvari morao da naglasim velikim slovima, da bih skrenuo na njih tvoju paznju, jer ih ponavljam nekoliko puta ali ih ti previdjas..
Odgovoricu samo na ova dva pitanja koja si mi postavio, jer na ostalo sam vec odgovorio, ali ti svesno previdjas te moje ogovore.
Znaci prvo pitanje je:
,,ŠTA TO NI ONI NI NJIHOVI OČEVI NE MOGOŠE ODRŽATI,,??? pa to ni paganima nisu nametali hajde Laki već jednom....i ako može malo tiše.
ODGOVOR JE: starozavetni obredni zakon sa mnostvom pravila i propisa o prinosenju zrtava i praznika, zakon o obrezanju i slcno.
A taj tekst koji si pomenuo se mora sagledati u svom biblijskom i istorijskom kontekstu.
Vidis, posle Hristovog vaskrsenja odnosno pedesetnice na kojoj su apostoli primili Svetoga Duha, i u toj sili propovedali Hrista pred okupljenim mnostvom, u jednom danu se krstilo i prihvatilo Hrista oko tri hiljade dusa ( dela apostola 2 poglavlje ).
Biblija dalje govori o velikom napretku u propovedanju jevandjelja.
U to vreme postojali su ljudi Jevreji koji i ako su prihvatili novu veru, tezili su da zadrze svoje stare obicaje, odnosno da i dalje vrse starozavetnu obredno ritualnu praksu, da praznuju Jevrejske praznike, prinose
zrtve, i da se obrezuju.
Zato apostol spominje ovo sto si i ti napomenuo, a ceo tekst glasi:
`` da 15:4 A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starešine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vere.
15:5 Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja OBREZATI, i zapovediti da drže ZAKON MOJSIJEV.
15:6 A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč.
15:7 I po mnogom većanju usta Petar i reče: Ljudi braćo! Vi znate da Bog od prvih dana izabra između nas da iz mojih usta čuju neznabošci reč jevanđelja i da veruju.
15:8 I Bog, koji poznaje srca, posvedoči im i dade im Duha Svetog kao i nama.
15:9 I ne postavi nikakve razlike među nama i njima, očistivši verom srca njihova.
15:10 Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?
Iz ovog teksta se jaso vidi da se tu ne radi o deset svetih zapovesti, vec o obrezanju, i Mojsijevom zakonu, odnosno obrednom zakonu koji sam spomenuo.
Da se ovde ne radi o Bozjem zakonu deset zapovesti, vec o obrednom ili ceremonijalnom zakonu koji se u bibliji naziva jos i zakon Mojsijev, potvrdjuje sam Apostol Pavle u 1 Korincanima poslanici 7. 19 gde kaze:
`7:18 Je li ko pozvat obrezan, neka se ne gradi neobrezan; ako li je ko pozvat neobrezan, neka se ne obrezuje.
7:19 Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božijih.
( 1 poslanica Korincanima 7. 18 - 19 ).
O kom drzanju zapovesti apostol Pavle ovde govori nego o deset Bozjih zapovesti.
Sto se tice istorijskog konteksta ovog pitanja, istorija svedoci da je do130 godine nove ere postojala jedna grupa Hriscana pod imenom Ebioniti, crkveni oci Irinej i Euzebije nazivaju Ebionite gnostickom sektom i ubrajaju ih u krivoverstvo, takodje da je ova grupa Hriscana tezila da zadrzi ceo Mojsijev zakon, obezanje, starozavetne praznike, i da su imali neka cudna veriovanja, od kojih je jedno to da nisu priznavali Isusa kao onoga koji je dosao od Boga, vec da je bio samo covek koji je postao svestan svoje misije prilikom krstenja na reci Jordanu.
Ova grupa Hriscana je kasnije usvojila neke druge obicaje koji su se posretstvom laznih apostola i ucitelja polako uvlacili u Hriscansku crkvu iz mnogobostva, od kojih je jedno od njih nebiblijsko ucenje o praznovanju nedelje.
Naspram ove grupe Hriscana, postojala je grupa pod imenom Nazareni, ili Nazareti, kao sto se zna u delima apostolskim Jevreji su optuzili apostola Pavla da je kolovodja Jeresi Nazaretskoj.
Crkveni oci Irinej i Euzebije svedoce da su Nazareni bili Hriscani Jevrejskog porekla i pripadnici prve Hriscanske crkve koju su osnovali apostoli, takodje da su drzali deset zapovesti i biblijsku subotu kao dan odmora, da su verovali u Isusa kao Mesiju spasitelja..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drugo tvoje pitanje glasi: Jedino nisam u Pismu našao da imamo sem Isusa još kojeg posrednika pa te molim daj mi citat iz Pisma gde piše za ostale posrednike pa ćemo se i u tome složiti.
Odgovor je, Nemamo drugog posrednika osim Isusa, sledeci tekstovi to potvrdjuju:
59:13 Da neveru učinismo i slagasmo Gospodu, i odstupismo od Boga svog, govorismo o nasilju i odmetu, da, sastavljasmo i iznosismo iz srca reči lažne.
59:14 Zato sud odstupi natrag, i pravda stoji daleko; jer istina pade na ulici i pravda ne može da prođe.
59:15 I istine je nestalo, i ko se uklanja od zla, postaje plen. To vide Gospod, i ne bi Mu milo što nema suda.
59:16 I vide gde nema, i začudi se što nema posrednika; zato učini Mu spasenje mišica Njegova, i pravda Njegova podupre Ga. ( knjiga proroka Isaije 59. 13 - 16 ).
`2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,
2:6 Koji sebe dade u otkup za sve, za svedočanstvo u svoje vreme, ( 1 poslanica Timotijeva 2. 5 - 6 ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zakljucio sam da tvoje izjave mogu da prevare iskljucivo samo one koji nisu citali moje komentare koje sam slao pre ovih, a bilo ih je dosta u kojima sam upravo objasnio razliku izmedju obrednog ili ceremonijalnog, i moralnog zakona ili deset zapovesti, i koji je zakon u kontekstu biblije ukinut, i da su ta dva zakona imala razlicitu svrhu, da je obredni zakon bio tipoloskog karaktera, odnosno da je bio vremenski ogranicen, jer je ukazivao na ono sto ce doci, odnosno Hrista, koji kada je dosao ceo obredni sistem je izgubio svoju funkciju jer je nasao svoje ispunjenje u Hristu, zrtvovanje je prestalo jer se sam Isus zrtvovao i postao zamena za ovaj starozavetni obredni sistem.
Naspram toga, deset zapovesti nemaju tipoloski karakter, one ne ukazuju na neke buduce duhovne realnosti, vec je to kodeks ponasanja i zivota koji je Bog dao kao izraz njegove volje, i pomogao coveku da u potpunosti uskladi svoj zivot sa ovim principima ljubavi...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sto se tice tekstova o apostolu Pavlu, mozemo sa tim tekstovima kalkulisati koliko hocemo, ja sam ti izneo kontekst onakav kakav jeste, a to je da je apostol Pavle drzao subotu kao sveti dan, a iz gornji istorijskih podataka koje sam ti dao, to je cinila i prva crkva, i svi pravi hriscani kroz istoriju, koji se nisu mesali sa mnogobozackom filozofijom, i nisu prihvatali prazne izmisljene dogme, vec su i zivot polagali radi istine u koju su verovali i koje su se cvrsto drzali i po cenu zivota..