поштован,
надам се да сам мало појаснио ваша питања. наравно да се слажем да износим лепоте богомдане истине јеванђеља. ако дозвлите давно сам читао кур`ан па бих био слободан да сад ја вама поставим неко питање везано за кур`ан ако се слажете да ми одговорите.
1. молим вас да ми наведете у којиј сури и ајету у кур`ану мухамед себе назива пророком.
2.заборавио сам у којој сури и ком ајету стоји да ће иса пејгамбер судити свету.
унапред хвала на помоћи.
naravno da smijes me pitati,a nadam se da cu ti i uspijeti odgovoriti na ta pitanja.
ne mogu ti navesti u kojoj suri sebe Muhamed a.s naziva poslanikom jer on nije taj koji je sebe nazvao poslanikom vec Allah dz.s.,a i Kur'an nije od Muhameda vec od Allaha dz.s.al evo sta pise u Kur'anu
"Muhamed je samo poslanik,a i prije jega je bilo poslanika.Ako bi on umro il bio ubijen,zar bi ste se stopama svojim vratili?...(Ali'Imran 144)
a za Isa a.s. se kaze da je jos uvijek ziv,da nije umro na krstu i da ce sici na zemlju da pobijedi Dedzala i da vas pita zasto ste ga smatrali Bogom kad on to nikad nije rekao za sebe.
znaci ne postoji sura niti ajet gdje se kaze da Isa a.s suditi ljudima,procitaj malo bolje il provjeri sta si cuo postovani.
evo kako se u Kur'anu Isa a.s. spominje
"Kad Allah rekne:"O,Isa,sine Merjemin,sjeti se blagodati Moje prema tebi i majci tvojoj:kada sam te Dzibrilom pomogao pa si sa ljudima,u besici i kao zreo muz,razgovarao;kada sam te pismenosti i mudrosti,i Tevratu i Indzilu naucio..(Al'Ma'ida,110)
"I zbog rijeci njihovih:"Mi smo ubili Mesiha,Isaa,sina Merjemina,Allahova poslanika!"A nisu ga ni ubili ni razapeli,vec im se pricinil
ni koji su se o njemu u misljenju razilazili,oni su sami o tome u sumnji bili;o tome nista pouzdano nisu znali,samo su nagadjali;a sigurno je da ga nisu ubili.(An-Nisa' 157)
"Vec ga je Allah uzdigao Sebi.-A Allah je silan i mudar.(An-Nisa' 158)
"I (on) je predznak Smaka svijeta,zato nikako ne sumnjajte u nj i slijedite upustvo Moje,to je Pravi Put(Az-Zuhruf 61)
"Isaov slucaj je u Allaha isti kao i slucaj Ademov
d zemlje ga je stvorio,a zatim rekao:"Budi!"-i on bi (Al-Imran 59)