Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Svi su ljudi pred Bogom isti, svi ljudi nose lik Hristov, svi su nasi bliznji.Treba voleti svoj narod, i ja svoj volim. Hristos je rekao: "Voli svog bliznjeg KAO SAMOGA SEBE" a ne "UMESTO SEBE".
Prvo "volimo sebe" a onda sve ostale narode tj. "nase bliznje".
Nema niceg loseg u tome voleti svoj grad i svoju zemlju, ali to ne sme da preraste u mrznju, takmicenje i netrpeljivost kao sto se desava kada ne sledimo ove Hristove reci.
Sveti Oci i pravoslavna crkva uci da su nam svi ljudi bliznji jer svi nose lik Boziji u sebi, "volite one koji vas mrze", mi svakog volimo jednako jer su svi nosioci lika Bozijeg.30. А Исус одговарајући рече: Један човек силажаше из Јерусалима у Јерихон, па га ухватише хајдуци, који га свукоше и изранише, па отидоше, оставивши га пола мртва.
31. А изненада силажаше оним путем некакав свештеник, и видевши га прође.
32. А тако и Левит кад је био на ономе месту, приступи, и видевши га прође.
33. А Самарјанин некакав пролазећи дође над њега, и видевши га сажали му се;
34. И приступивши зави му ране и зали уљем и вином; и посадивши га на своје кљусе доведе у гостионицу, и устаде око њега.
35. И сутрадан полазећи извади два гроша те даде крчмару, и рече му: Гледај га, и шта више потрошиш ја ћу ти платити кад се вратим.
36. Шта мислиш, дакле, који је од оне тројице био ближњи ономе што су га били ухватили хајдуци?
37. А он рече: Онај који се смиловао на њега. А Исус му рече: Иди, и ти чини тако.