Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.301
Kako je onda po vasem ucenju imao "dve prirode"?
A ti znaš tajnu Božanske prirode u tijelu čovjeka. Pa imao je jer je Bog i čovjek.
I zasto mu onda predaje duh? - "Oce u ruke tvoje predajem duh svoj"???
Ovo je već isfurano ubaciš Isusa pošto je Bog i čovjek, pa ako ja kažem da je čovjek prah onda ću negirati da je Bog, a ako kažem da nije samo prah onda sam priznao da postoji zagrobni život. Već viđeno davno.
Zar Bogu manjka energije,nema dovoljno struje kod sebe???
I opet ponavljanje. Očigledno je da nemaš dokaza da je duša besmrtna, a nema dokaza da postoji zagrobni život.
Smisao nema nikakve veze vec poreklo ucenja.
Pa da li je nešto istina ili nije određuje smisao.
Buduci da poreklo nije pagansko nema ni paganskog ucenja a tako ni reinkarnacije!
Pa smislu vaše učenje jeste pagansko i po opisu, a u detaljima nije kao kod Hindusa.
Detalji su stvar grananja paganskih vjera.
Osim toga smisao je potpuno drugaciji od paganskog!
Ne vredi s vama pricati!
Ti samo rekao i ostao živ, a ništa konkretno nisi iznio zbog čega nije isti smisao.
Tripo je sam rekao da je neozbiljan, citiram njegove reci - "evo sad sam se uozbiljio".
Opet si nečasno moje riječi izvrnuo, za taj dio rasprave sam to rekao. Nisi dao prethodni dio koment. u kojem ističem da je to za ove sad vaše arg.
Tipično za pravosl. i katolike.
Vodio je i Tripo, pa su ga rascinili zbog "neozbiljnosti". Kainos je imao, mozda jos uvek ima forum, gde je Tripo bio moderator, pa ga je ovaj rascinio duznosti kako je izjavio citiram - "zbog njegove neozbiljnosti"!
Jesam li ja tema ili duša? Baš me briga za Kainosa. Miroslav Slankamenac ima potrebu da traži nešto o meni lično da bi me ponizio.
Sto se besmrtnosti duse tice, da je dusa "smrtna" reci ce i nasi crkveni oci,
Neće evo dokaza. Formalno hoće.
Шта Оци Цркве кажу о бесмртности душе
- Свети Јустин Мученик и философ: ''Душа је свесна и након смрти'' (Апологија)- Свети Антоније Велики: ''Истински човек је онај који разуме да је тело пропадљиво и кратковечно. Такав човек такође разуме и каква је душа: божанствена и бесмртна'' (Добротољубље, 1, с.21) Што се тела тиче, оно је смртно. Међутим, што се тиче духа и ума, он је бесмртан'' (исто, с.19).
- Свети Макарије Египатски: ''Ни за архангела Михаила, или Гаврила, Он (Бог) није рекао: Хајде да га начинимо по Свом образу и подобију (1.Мојс.1;26), него је то рекао за човеково духовно сушстаство, под чим подразумевам његову бесмртну душу'' ( Духовне беседе,15.беседа,Волос 1954,с.93)
- Свети Атанасије Велики: ''Будући да душа покреће саму себе, отуда следи да би, и након што одложи тело, требало да настави да покреће саму себе. Јер није душа она која умире, него је то тело, које умире након одласка душе''(ПГ ХХХIII,с.25,65Б)
- Свети Василије Велики: ''...Ја сам загледан у безвремену вечност, чији крај ум не може да докучи, као што ум не може да замисли ни крај бесмртне душе.''
-Свети Григорије Богослов: ''Душа је блажена и бесмртна, и као бесмртно суштатство, она ће бити или кажњена или прослављена због своје злобе или своје врлине''(У одбарану његовог бекства у Понт, PG XXXV, с.437).
- Свети Јован Златоуст: ''Да имамо бесмртну душу, да смо одговорни и да ће мо дати одговор за своја дела, и да ће мо се појавити пред Страшним судом – то су ствари у које верују умови ИСТИНСКИХ ХРИШЋАНА, и они су васцели свој живот устројили сагласно с тим очекивањима, уздигли се изнад сваког овоземаљског маштања, поучени Светим Писмима ''( Беседе о статуама, 19, PG XLIX, с.189)
- Свети Марко Подвижник: ''Исцрпљуј чедо, своје младо тело, и на тај начин крепи своју бесмртну душу''(Добротољубље, 1, атина,1957,с.133)
- Авва Доротеј: ''У тренутку када је створио човека, Бог је у њега засејао и врлине, као што је речено: Хајде да начинимо човека по Свом образу и подобију. Рекао је: По Свом образу, јер је душу створио као непропадљиву и самовласну''(''Изреке'', Волос, 1960,с.91)
- Свети Јован Лествичник: ''САВ СВЕТ НИЈЕ ВРЕДАН КОЛИКО ДУША, ЈЕР ЋЕ СВЕТ ПРОЋИ, ДОК ЈЕ ДУША НЕПРОПАДЉИВА И ОСТАЈЕ НЕПРОПАДЉИВА'' (Лествица, Београд 1963).
Izdvojio sam samo dio.
Tipična konfuzija, i smrtna i besmrtna, kao i smrt jeste smrt ali nastavlja da živi.
Sve vam je konfuzija , a znamo ko je otac konfuzije. Vavilon znači Velika konfuzija, zbrka.
A sada Biblija šta kaže.
Po Bibliji, čovekova duša je zajednica duha i tela: "A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa." (1.Mojsijeva 2,7)
Posle smrti duša se rastavlja na elemente od kojih je sastavljena: "I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao." (Propovednik 12,7)
Zapazimo da Pismo ne kaže: "Jer si duh i u nebo ćeš se vratiti!", već "jer si prah, i u prah ćeš se vratiti" (1.Mojsijeva 3,19). Sveto pismo kaže:
"Kad bi na nj okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh njegov i dihanje njegovo; izginulo bi svako telo, i čovek bi se povratio u prah."(O Jovu 34,14-15)
Da gubitkom krvi (smrću tela) duša prestaje da postoji, vidi se na osnovu veze koju Božja reč pravi između pojma duše i pojma krvi:
"Jer je duša svakoga tela krv njegova, to mu je duša." (3.Mojsijeva 17,14) Ne piše da je duša duh.
Za razliku od čovečje duše, čiji je opstanak i karakter definisan prahom zemaljskim (materijom), duh predstavlja Božju životodavnu energiju:
"Uzmeš im duh svoj, ginu, i u prah svoj povraćaju se. Pošalješ duh svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji." (Psalam 104,29-30)
Duh ne sadrži u sebi karakterne osobine ličnosti, jer je isti za sva živa bića:
"Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona, tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; a čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah." (Propovednik 3,19-20)
Bez duha životnog koji ide k "Bogu koji ga je dao", mrtav čovek nema svest ni o čemu:
"Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove." (Psalam 146,4)
Da je posle smrti duša negdje van tijela, u svjesnom stanju, tada bi bilo zaista neprimjereno pozivati je da se probudi:
"Oživeće mrtvi tvoji, i moje će mrtvo telo ustati. Probudite se i pevajte koji stanujete u prahu; jer je tvoja rosa rosa na travi, i zemlja će izmetnuti mrtvace." (Isaija 26,19)
Da zaista duše pravednih nastavljaju svjestan život poslje smrti, onda ne bi tek po svom materijalnom vaskrsenju dobile duha i poznale da je Gospod Bog:
"I poznaćete da sam ja Gospod, kad otvorim grobove vaše i izvedem vas iz grobova vaših, narode moj. I metnuću duh svoj u vas da oživite." (Jezekilj 37,13-14)