Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa citiraj ih ti neizvrnute, da vidimo što točno piše. :)

A što si to ti objasnio i osporio?!?!?! Podsjetimo se o čemu je riječ. Ja sam citirao Isusove riječi: I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?

Dakle, što si to ti objasnio i osporio?

1. Jesi li objasnio i dokazao da ono Isusovo "neće" u gornjoj rečenici ne znači neće, nego znači hoće?

2. Ili si objasnio i dokazao da ono Isusovo "umrijeti" u gornjoj rečenici ne znači umrijeti, nego znači živjeti?

3. Ili si možda objasnio i dokazao da ono Isusovo "nikada" u gornjoj rečenici ne znači nikada, nego znači odmah?

4. Ili si možda dokazao da u gornjoj rečenici Isus laže?

I taman k'o i ti. :)

Veoma je interesantno kako "bibličari" i subotari vole da citiraju pismo, birajući one retke koji im idu u prilog, i to najčešće izvađene iz konteksta. Spajajući, ili bolje rečeno ograničavajući se samo na jedno značenje hebresjkog Nephesh ili Nefesh oni tumače da duša umire,, dok drugi, od istog oca, tvrde da je greh primiti transfuziju jer se Nephesh nalazi u krvi. Da li je onda Bog kontradiktoran, kada jednom po njihovom tumačenju kaže da je Nephesh celo telo, a zatim na drugom mestu kaže da je Nepshesh od tela u Krvi. Sada naravno, očekujem kokodakanje i grakanje da je to formalno tumačenje, i tako dalje iz vokabulara "pismoznanca" "zdravih vegana" i sledbenika Mojsija+kafa+duhan.

Kako Bog ne može biti kontradiktoran, jer On je Put, Istina i Život, onda tumači pisma, sinovi Pekarovi (Miler) ili nenamerno greše i vode ljude u zabludu, ili namerno izvrću, i Boga prikazuju lažovom i vode ljude u propast. A to je složićemo se blasfemija.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Dakle duša je smrtna je rje čovjek duša.

Evo kako sam Nelsima osporio.

Telo i duh ne cine dusu, dusa je treci komponent.

----------------------------
Tvrdnja osporena.
Postanak 2,7 duša je spoj dvije komponente.

Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.
Djela apostolska 3,23 Djela apostolska 27,22
5. Mojsijeva 20,16 Isus Navin 2,13 Isus Navin 10,30 Isus Navin 10,32 Isus Navin 10,35 Isus Navin 10,40
1. Carevima 15,29 Isaija 53,12 Jezekilj 18,4 Jezekilj 18,20

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle duša je smrtna je rje čovjek duša.

Iv 5,24: "Zaista, zaista, kažem vam: tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život."

Očito je. Ili je Isus bio luđak, pa i lažov, kojeg su nam podmetnuli kao Boga, ili vjerom u Krista vječnost baštinimo još za života na Zemlji - kako gore tvrdi Isus Krist.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Iv 5,24: "Zaista, zaista, kažem vam: tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život."

Očito je. Ili je Isus bio luđak, pa i lažov, kojeg su nam podmetnuli kao Boga, ili vjerom u Krista vječnost baštinimo još za života na Zemlji - kako gore tvrdi Isus Krist.

Slape, nemoj, proglasiće ti post offtopikom. Ne daj se provocirati. Lepo i jednostavno si im pojasnio, ali kada je mozak zarobljen u EGW kodu, onda je jedino ispravno rešenje reinstalacija, novog koda, a to može samo Bog.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
NIje ušlo u tijelo ličnost nego je On postao tijelo

Kako je onda po vasem ucenju imao "dve prirode"? I zasto mu onda predaje duh? - "Oce u ruke tvoje predajem duh svoj"??? Zar Bogu manjka energije,nema dovoljno struje kod sebe???

Da li je nešto pagansko ili nije zavisi od smisla učenja.

Smisao nema nikakve veze vec poreklo ucenja. Buduci da poreklo nije pagansko nema ni paganskog ucenja a tako ni reinkarnacije! Osim toga smisao je potpuno drugaciji od paganskog!

Ne vredi s vama pricati!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kako je onda po vasem ucenju imao "dve prirode"? I zasto mu onda predaje duh? - "Oce u ruke tvoje predajem duh svoj"??? Zar Bogu manjka energije,nema dovoljno struje kod sebe???

Smisao nema nikakve veze vec poreklo ucenja. Buduci da poreklo nije pagansko nema ni paganskog ucenja a tako ni reinkarnacije! Osim toga smisao je potpuno drugaciji od paganskog!

Ne vredi s vama pricati!

Mire, jedini način je ignorisati ih, ali Bog to ne da, pa ne da. Prosto ne smemo dozvoliti da nas zavode i šire zablude, i to ne zbog nas, nego zbog njih. Naime, ako možeš nekome pomoći da se spase, ili da spozna Istinu, sprečiti ga da greši, ne smeš ćutati, jer i nismo pozvani na ćutanje. Naravno, oni će sada reći kako su i oni pozvani, ali to nije isto, jer niko od nas ne pokušava da "opameti" drugoga i da nametne nešto što nije po učenju Mističnog Tela Hristovog. Oni to pokušavaju, i da bi ojačali svoje pokušaje napadaju Crkvu da je pala. Zloupotrebljavaju pismo, rugaju se, podsmevaju. Da li je to hrišćanski? Nije. Ali arogancija koje su puni im ne da mira. Zato i moramo odgovarati pa kud puklo da puklo.

@Jurivaka , veruj mi, ne dešava se, nego se često proglašava, vodio sam, i još uvek vodim jedan forum za slepe i slabovide, pa znam kako to ide. Dešava se offtopik, ali samo u retkim slučajevima, kada učesnici rasprave ne paze šta je sagovornik rekao. Ovde se previše puta dešavaju oftopici, a to je samo zato što sagovornici pokušavaju da dokažu da su u pravu, ne birajući sredstva i reči.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I jeste li našli stih da je duša besmrtna? Nema jel da.

Koga ono Isus Navin siječe mačem? Da možda nije duhove sjekao? Koga su ono žene rodila? Da možda nisu duhove?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zloupotrebljavaju pismo, rugaju se, podsmevaju. Da li je to hrišćanski? Nije.

Tripo je sam rekao da je neozbiljan, citiram njegove reci - "evo sad sam se uozbiljio". On to kaze za sebe a rekli su i drugi koji ga poznaju, on se uopste ne ponasa ozbiljno, on se ruga konstantno, zato i ulazimo u off topic.

vodio sam, i još uvek vodim jedan forum za slepe i slabovide, pa znam kako to ide

Vodio je i Tripo, pa su ga rascinili zbog "neozbiljnosti". Kainos je imao, mozda jos uvek ima forum, gde je Tripo bio moderator, pa ga je ovaj rascinio duznosti kako je izjavio citiram - "zbog njegove neozbiljnosti"!

Dakle, on dobro zna sta radi, ponasa se neizbiljno i spamuje , ruga se i izaziva namerno. Nije to da ja sad njega osudjujem i hocu da prebacim temu na njega, samo kazem da to nije uopste u redu.

Sto se besmrtnosti duse tice, da je dusa "smrtna" reci ce i nasi crkveni oci, kao i to da covek nema "urodjenu"vec "uslovnu besmrtnost". I nije dusa licnost. Dusa je "zivot" i sluzi kao nosioc Duha. Na zemlji je Dusa telo, a na onom svetu je Duhovno telo, a Duh ozivljava to telo. Zato i kaze - "posta covek Dusa Ziva", jer je telo ozivelo. Kad nebesko telo ozivi onda to nebesko telo postaje "Dusa Ziva". A mi koji to razumemo kazemo "Dusa ne umire", ne zato sto doslovno ne umire, vec time mislimo da se "zivot ne gasi"! Svakako da "Dusa umire " (telo umire) ono zemaljsko, ali Duh se useljava u nebesko!

Oni to nece da shvate, i jos ignorisu stihove koji govore o svesnosti Duse i alegorizuju ih..

I jeste li našli stih da je duša besmrtna? Nema jel da.
Eno u otkrivenju "Bog razgovara sa Dusama" , a vi kazete da je on lud pa razgovara "sam sa sobom"! I Bog vam je spiritista jer razgovara sa umrlima koji nisu mrtvi.. izgleda da on tu razgovara sa djavolima???

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sto se besmrtnosti duse tice, da je dusa "smrtna" reci ce i nasi crkveni oci, kao i to da covek nema "urodjenu"vec "uslovnu besmrtnost". I nije dusa licnost. Dusa je "zivot" i sluzi kao nosioc Duha. Na zemlji je Dusa telo, a na onom svetu je Duhovno telo, a Duh ozivljava to telo. Zato i kaze - "posta covek Dusa Ziva", jer je telo ozivelo. Kad nebesko telo ozivi onda to nebesko telo postaje "Dusa Ziva". A mi koji to razumemo kazemo "Dusa ne umire", ne zato sto doslovno ne umire, vec time mislimo da se "zivot ne gasi"! Svakako da "Dusa umire " (telo umire) ono zemaljsko, ali Duh se useljava u nebesko!

Mire, ne nasjedaj na njihovu logiku i uopće se ne upuštaj i ne uvlači u razglabanje o "duhovnoj anatomiji". Kakva je duša, gdje je smještena, ima li masu, je li uvjetno ili bezuvjetno besmrtna, sve su to pitanja na koja niti možemo imati točne odgovore niti nam trebaju. Točne odgovore, na ova i sva druga slična pitanja, ne možemo znati jer bismo tada znali sve što Bog zna, a to je apsurd. Točni odgovori na sva spominjana pitanja nisu nam ni potrebni, jer su posve dovoljne Isusove riječi: Tko u mene vjeruje, neće umrijeti nikada. Ako vjerujemo ovim Isusovim riječima, makar nam potpuno bila nepoznata "anatomija duše", spašeni smo. Ako pak ne vjerujemo ovim Isusovim riječima, i kad bi nam bila poznata "anatomija duše", bili bismo izgubljeni.

Eno u otkrivenju "Bog razgovara sa Dusama" , a vi kazete da je on lud pa razgovara "sam sa sobom"! I Bog vam je spiritista jer razgovara sa umrlima koji nisu mrtvi.. izgleda da on tu razgovara sa djavolima???

Upravo ovako kako si ovdje zaključio. Bog razgovara s dušama zemlji umrlih. Kako duše proizvode glas koji se čuje, imaju li glasnice, briga me. Jedino mi je važno da mi ljudi nismo "slučajnost na ovoj zemlji" koja će sigurno nestati.

Natrag