Loadikeja, objasnicu sve do kraja najprostijim rijecima, a i odgovor na ovo pitanje cu da uprostim da bude sto jasnije.
Bog je stvorio covjeka po Obliku ili liku BOGA !
Bog je Duh i Rijec i Tvorac, Bog je Ziv, Bog je Licnost, Bog je Um i Razum, Bog ima Slobodnu Volju.
Bog je dao Slobodnu Volju, samo i jedino, andjelima i ljudima.
Slobodna Volja je mogucnost da oblikujes svoj Duh i da mu odredis pravac kretanja i da odredjujes smisao svog djelovanja.
Slobodna Volja je najveca Sloboda, ali i najveca Odgovornost.
Slobodnu volju imaju samo Bog, andjeli i ljudi, a nemaju je lav, orlovi i majmuni ili vo, kokoske i magarci.
Bog je stvorio Zemlju i sve zivo na njoj, i stvorio je Ljude sa Slobodnom Voljom i Razumom da vladaju i upravljaju nad svima.
Covjek je jedino stvoreno bice na Zemlji koje ima Um i Razum i Slobodnu Volju i moze da Oblikuje, Razvija i usmerava svoh Duh i pravac Duhovnog kretanja, samim time ima i najvecu Odgovornost.
Covjek nije, kako to neki ovdje navode, ponavljajuci naucene besmislene fraze od M.Petrovica, adventista i J.svedoka, sklepan i sastavljen od dasaka i eksera pa postaje camac, ili tockova, motora, poluosovine i volana pa postaje automobil, jer camci i vozila nemaju Slobodnu Volju, Um i Razum, pa ni Odgovornost i ne mogu da oblikuju svoj Duh i odrede usmerenje.
Covjekova slobodna volja i odgovornost znaci da on odredjuje pravac kretanja i za to sto cini Odgovara onome koji mu je to omogucio i dao, sto znaci svome Tvorcu, Bogu, Ocu, a on mu je dao da upravlja sobom i cijelim stvorenim bicima i svjetom.
Adam je stvoreno bice i nije ga bilo prije nego ga je Bog stvorio, ali ga je Bog stvorio po svome liku, i dao mu mogucnosti da svojim Razumom i Slobodnom Voljom moze da Oblikuje onaj Duh sto mu je Bog udahnuo i da razvija Duhovne mogucnosti i da odredjuje svoj Duhovni pravac kretanja, ali, sa time ima i Odgovornost i za ucinjeno racune polaze Bogu.
Bog govori ljudima u Bibliji: dao sam vam da sudite i da ste pravedni, On daje covjeku da sudi, da aktivno vrednuje stvari, da razmislja, procjenjuje, odredjuje, uredjuje po kriterijumima Pravednosti zapisanim u Zakonima Zivota.
Iz drugog ugla, pojednostavljenog, svim ljudima razumljivog i najprostijima prihvatljivog, jednostavno Hristos kaze: ne cinite drugome ono sto ne zelite da se vama cini. Budite Pravedni !
Iz ovoga se vidi, da taj Duh u covjeku moze da se Oblikuje njegovom Slobodnom Voljom, da covjek gradi i razvija svoju Dusu, isto kao sto moze da je umanji, ili cak moze da je svjesno proda djavolu, bas ono sto je najdragocjenije, svoju savjest i pravednost, svoju slobodnu volju da oblikuje svoj Duh, i da mu sotona odredjuje pravac kretanja: u zlo i propast.
Zato kada se covjekovo tijelo pretvara u prah, a Duh odlazi Bogu koji ga i dade, u tom je duhu i covjekova dusa, bas onakva kakvu je on sam oblikovao, sa svim svojim stepenima, fazama i konacnom obliku kao ziva slika onog sto taj covjek jeste.
Toj istoj Dusi vaskrsloj u Tijelu, i bas tom istom Pravednom Covjeku se daje vjecni zivot sa Ocem, Bogom i Tvorcem !
Sve ostale, nedostojne duse , vaskrsnute u tijelu i bas tom istom nepravednom covjeku sledi unistenje u ognju.
Da pokusam priprosto objasniti Boziju situaciju iz ljudskog ugla, za sve one kojima je lakse da vide sebe kao camce i kolica:
Zamislite da ste Gazda, sposoban, pametan, vrijedan i pravedan, i da ste stvorili ogromno gazdinstvo, a imate 10 sinova.
Svakog sina podignete najbolje sto moze, vaspitate, uputite i osposobite za upravljanje i unapredjivanje gazdinstva.
Posle izvjesnog vremena najstariji sin, kome ste sve pruzili u zivotu, uzjoguni se, posto je glavna faca u gradu i po kaficima, sav sija i sljasti od luksuza koji ste mu vi dali, odusevljavaju ga pogledi divljenja okoline njegovom stajlingu, vrati se kuci i kod Oca u ofisu, onako, sav pun sebe kaze mu, znas sta, ja sam glavna faca i ja cu da vodim ovo gazdinstvo, necemo vise da proizvodimo zitarice, orasaste plodove, voce i povrce, nego znas "ono", malo koka, kreka, ekstasi i heroina, pa da svi pravimo urnebes i lumperajku.
Ti ga gledas, pa se cudis: sta je tebi mili sine, pa sve imas i uzivas, ajd se malo umij, dodji sebi i obrisi s nosa sline.
Ovaj sjutra opet bijesan, nagovara bracu svoju, ajd da smaknemo svoga Oca i sprovedemo pricu moju.
Gledaju ga braca mila, pa njih sest mu bratski kazu, nemoj brate naopako i ne siri svoje lazi, a trojica plitkoumnih njemu kazu, brate vazi.
Kad to dozna njihov Otac, da sve hoce upropastit, naredi im da se kupe, kad ste tako nezahvalni nemojte mi ni dolazit.
Luda braca s ludim bratom sve po gradu mlate, bleje, smrcu, piju, jedne pluju, druge biju.
Dobri Otac sa sestero svojih silnih vitezova, ore njive, sadi voce, zeni svoje sokolove i zida im nove kuce.
Najmladjeme sinu svojem, omiljenom mezimcetu, dade zemlju ponajljepsu i dovede djevu lijepu, al priglupu i prokletu.
Rece, sine najmiliji, svega imas, sve ti dadoh, pazi dobro sta ces radit i nemoj se sa zlom sladit.
Cuvaj mi se sine dragi i ne vjeruj onom ludom, sto svukuda siri lazi, ako dodje kuci tvojoj da odlazi ti mu kazi.
Dodje jednom onaj ludi, prisunja se kuci brata, pa kad vidje da ga nema, veli zeni, nako s vrata: ajd da probas djevo fina, evo malo kokaina, da okusis ovog "voca", pa da vidis sta je zloca.
Ona gleda, nako tupo, pa posegnu vrlo glupo, usmrka se crna mlada ne znajuci svojih jada, pa jos veli svome muzu, ajde i ti da poblejis, ka da pijes krcag vina, usmrkaj se, pa cu rodit avetnog Kaina, kralja kokaina...
..."i tako to biva kad se previse sniva, a malo se zna".
Nastavak price za neki drugi put.
Loadikeja, Tebi veliko hvala na svom trudu, ostrouman si covjek i Plemenit, pa cemo jos razmjenit misljenja.
Peko, zlokobna podmetanja spiritista, okultista i svih ostalih satanista, nisu me nikad zanimala nit privlacila.
Ono sto si na kraju teksta objasnio je briljantno i sasvim mi je pojasnilo sustinu.
Nastavicemo, Hvala lafe !