Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
O ovome ću ti dato odg. na temi koja je o tome.

Ja sam vec dao odgovor, evo vas vernik adventista clan paralmenta:
(a ima i Pastora, da sad ne trazim..)

''Crkva u Tirani kao i tim LIFEconnect-a Albanije proveli su mesece pripremajući se za prvorazredni događaj koji se desio u hotelu “Tirana internacional”. Pored članova crkve u Tirani i lokalnog osoblja, više od 100 neadventista prisustvovalo je sastancima. U publici su se nalazili i predstavnici Kancelarije Predsednika Albanije, član Parlamenta (koji je i član crkve u centru Tirane), direktor kulture grada Tirane, kao i ličnosti s tv-a.''

Kod:
http://www.adventisti.net/internet-prenos-lifeconnect-a-donosi-nadu-mnogima-u-albaniji/

* A sad se drzimo teme naravno...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nisi ti jedini koji je učio psihologiju, logiku očito nisi jer ti nije jača strana, ja jesam.

Opet dokazuješ ono što sam juče rekao. svodiš raspravu na lični nivo. Da ne spomijnem što sigurno ne znaš kako se formalno vodi debata jer sam ja to imao na fakultetu hvala Bogu.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Opet dokazuješ ono što sam juče rekao. svodiš raspravu na lični nivo. Da ne spomijnem što sigurno ne znaš kako se formalno vodi debata jer sam ja to imao na fakultetu hvala Bogu.
Jadan taj vaš fakultet.....................
Veliki si licemer govoriš mi ovo sada, a rekao si mi kako sam gord i pokvarena osoba, ti non stop napadaš na ličnom nivou i napadaš preko ljudi koji ne poštuju učenje crkve napadaš učenje crkve, što je pokvareno i dokazuje da nemate argumenata uopšte.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
- Свети Јован Златоуст: ''Да имамо бесмртну душу, да смо одговорни и да ће мо дати одговор за своја дела, и да ће мо се појавити пред Страшним судом – то су ствари у које верују умови ИСТИНСКИХ ХРИШЋАНА, и они су васцели свој живот устројили сагласно с тим очекивањима, уздигли се изнад сваког овоземаљског маштања, поучени Светим Писмима ''( Беседе о статуама, 19, PG XLIX, с.189)

Biblija opet kaže drugačije. 1. Carevima 15,29

- Свети Марко Подвижник: ''Исцрпљуј чедо, своје младо тело, и на тај начин крепи своју бесмртну душу''(Добротољубље, 1, атина,1957,с.133)

Biblija opet kaže drugačije. Isus Navin 10,30

Никита Ститат: ''Ја сам образ Божији, како у погледу душе која је духовна, бесмртна и словесна, тако и у погледу ума, који је отац разума и недељив, и исте суштине као и душа''(Добротољубље, 3. Атина, 1960,с.306). Netačno niti je besmrtna niti je samo duhovna. Stihove za pogledati. Isus Navin 10,35(smrtna)i nije samo duhovna nego i tijelesnaPostanak 46,27

- Свети Григорије Палама: ''Свака словесна и духовна природа, било да је човечија или ангелска, има живот, посредтвом којег остаје бесмртна и неприступачна за пропадљивост''(Добротољубље, 4, Атина, 1961,с.143)

И тако даље има још, мислим да сам сасвим довољно цитирала! Још ћу само ово рећи.

Једном речју, васцело Свето Писмо, како Старог, тако и Новог Завета, обзнањује бесмртност душе, и био би то уистину тежак задатак ако бих желела да набројим где се све то (бесмртност душе) помиње у Писмима.

Човек није само тело, него и душа. Душа не пропада са телом, него остаје бесмртна!

Netačno Biblija kaže da je duša smrtna.

Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

(Djela apostolska 3,23) (Djela apostolska 27,22 )

(5. Mojsijeva 20,16) ( Isus Navin 2,13) (Isus Navin 10,30) ( Isus Navin 10,32) (Isus Navin 10,35) (Isus Navin 10,40)

(1. Carevima 15,29) (Isaija 53,12) (Jezekilj 18,4) (Jezekilj 18,20)

Duša je cio čovjek, a ne samo jedan dio.

Da je duša cio čovjek možete naći u ovim stihovima i još mnogim drugim.

Postanak 46,18 46,27 Izlazak 1,5 Brojevi 31,35 -- 31,40 –31,46 Djela 27,22 –27,37 Rimljani 13,1

Odakle onda učenje o besmrtnosti duše?

Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje“ (citat iz „Euterpa“, druga knjiga Herodotove „Istorije“).

• N.A. Kun "Legende i mitovi stare Grčke" Podnaslov "Odisej ulazi u Hadovo carstvo" CITIRAM strana 425. "Dušeumrlih u velikim gomilama jurnuše prema jami i počeše da se spore oko toga čije je pravo da se napije krvi. Tu je bilo DUŠA nevesta, mladića, staraca, heroja palih u bitkama".

Strana 426. Isti podnaslov Odisej govori "U Hadovom carstvu sam video i DUŠU kralja Agamemnona".

Ista knjiga podnaslov "DUŠE prosilaca u Hadovom carstvu" strana 457. Agamemnonova sen pita tada upita Amfimedontovu DUŠU: -Reci mi zašto ste u takvoj povorci svi došli u carstvo mraka? Da li ste POGINULI za vreme bure ili su vas neprijatelji POUBIJALI kad ste im harali domove i pljačkali imovinu?

Ista knjiga podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

Evo i priznanja.

св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина користе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима.--------------------------------------------------Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Biblija opet kaže drugačije. 1. Carevima 15,29
Ne kaže već ti to pogrešno tumačiš.
Netačno niti je besmrtna niti je samo duhovna. Stihove za pogledati. Isus Navin 10,35(smrtna)i nije samo duhovna nego i tijelesnaPostanak 46,27
Opet to je vaše pogrešno tumačenje koje se ne slaže sa Svetim Pismom.
св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина користе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима.--------------------------------------------------Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše
Oni ovo koriste da bi Grcimo objasnili u njima poznatim terminima hrišćanstvo i nisu jedini.
Sve ovo što su sveti oci reklo je tačno i duša jeste besmrtna po blagodati, duša psotoji kao 3. element u čoveku, ali ti pogrešno tumačiš Sveto Pismo.Hristos je sam rekao da telo mogu ubiti, a da duši ne mogu nauditi i da se bojimo onoga koji može dušu baciti u pakao, ako je duša čovek kako onda Hristos kaže da telo mogu ubiti, a ne dušu kad po tvom Isus Navin ubija duše?
Jer ne razumeš kako treba i tumačiš pogrešno i onda ispada da Hristos kaže kad kaže da dušu ne mogu ubiti već telo, a Isus NAvin je ubijao duše, još su apostoli koristili sarks u pisanju što označava kod grka jedinstvo duše i tela, ako je duđa duh+telo zašto se apostoli koriste ovim terminima?
Ti pogrešno tumačiš ili slušaš druge ljude koji ti zamućuju mozak.Duša je deo čoveka koji čoveka čini osobom i sadrži ličmost i Božansko obličije!

Natrag