- Свети Јован Златоуст: ''Да имамо бесмртну душу, да смо одговорни и да ће мо дати одговор за своја дела, и да ће мо се појавити пред Страшним судом – то су ствари у које верују умови ИСТИНСКИХ ХРИШЋАНА, и они су васцели свој живот устројили сагласно с тим очекивањима, уздигли се изнад сваког овоземаљског маштања, поучени Светим Писмима ''( Беседе о статуама, 19, PG XLIX, с.189)
Biblija opet kaže drugačije. 1. Carevima 15,29
- Свети Марко Подвижник: ''Исцрпљуј чедо, своје младо тело, и на тај начин крепи своју бесмртну душу''(Добротољубље, 1, атина,1957,с.133)
Biblija opet kaže drugačije. Isus Navin 10,30
Никита Ститат: ''Ја сам образ Божији, како у погледу душе која је духовна, бесмртна и словесна, тако и у погледу ума, који је отац разума и недељив, и исте суштине као и душа''(Добротољубље, 3. Атина, 1960,с.306). Netačno niti je besmrtna niti je samo duhovna. Stihove za pogledati. Isus Navin 10,35(smrtna)i nije samo duhovna nego i tijelesnaPostanak 46,27
- Свети Григорије Палама: ''Свака словесна и духовна природа, било да је човечија или ангелска, има живот, посредтвом којег остаје бесмртна и неприступачна за пропадљивост''(Добротољубље, 4, Атина, 1961,с.143)
И тако даље има још, мислим да сам сасвим довољно цитирала! Још ћу само ово рећи.
Једном речју, васцело Свето Писмо, како Старог, тако и Новог Завета, обзнањује бесмртност душе, и био би то уистину тежак задатак ако бих желела да набројим где се све то (бесмртност душе) помиње у Писмима.
Човек није само тело, него и душа. Душа не пропада са телом, него остаје бесмртна!
Netačno Biblija kaže da je duša smrtna.
Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.
(Djela apostolska 3,23) (Djela apostolska 27,22 )
(5. Mojsijeva 20,16) ( Isus Navin 2,13) (Isus Navin 10,30) ( Isus Navin 10,32) (Isus Navin 10,35) (Isus Navin 10,40)
(1. Carevima 15,29) (Isaija 53,12) (Jezekilj 18,4) (Jezekilj 18,20)
Duša je cio čovjek, a ne samo jedan dio.
Da je duša cio čovjek možete naći u ovim stihovima i još mnogim drugim.
Postanak 46,18 46,27 Izlazak 1,5 Brojevi 31,35 -- 31,40 –31,46 Djela 27,22 –27,37 Rimljani 13,1
Odakle onda učenje o besmrtnosti duše?
„Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje“ (citat iz „Euterpa“, druga knjiga Herodotove „Istorije“).
• N.A. Kun "Legende i mitovi stare Grčke" Podnaslov "Odisej ulazi u Hadovo carstvo" CITIRAM strana 425. "Dušeumrlih u velikim gomilama jurnuše prema jami i počeše da se spore oko toga čije je pravo da se napije krvi. Tu je bilo DUŠA nevesta, mladića, staraca, heroja palih u bitkama".
Strana 426. Isti podnaslov Odisej govori "U Hadovom carstvu sam video i DUŠU kralja Agamemnona".
Ista knjiga podnaslov "DUŠE prosilaca u Hadovom carstvu" strana 457. Agamemnonova sen pita tada upita Amfimedontovu DUŠU: -Reci mi zašto ste u takvoj povorci svi došli u carstvo mraka? Da li ste POGINULI za vreme bure ili su vas neprijatelji POUBIJALI kad ste im harali domove i pljačkali imovinu?
Ista knjiga podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.
Evo i priznanja.
св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина користе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима.--------------------------------------------------Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše