Besmrtnost ili smrtnost duse

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne namerno, ustavi ništa nije slučajno, zar može neko slučajno da skrene sa teme?
Ne može, ne radimovo da bi nekome napakostio već nažalost skrenemo sa teme jer ljudi nemaju argumenata.
Sa argumentima ili bez njih, treba poštovati pravila, jer je to u interesu svih nas koji pišemo na ovom forumu. Minimalni red mora postojati, inače bi ove stranice ličile na "svaštaru" i to nekog neurednog đaka!

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Sa argumentima ili bez njih, treba poštovati pravila, jer je to u interesu svih nas koji pišemo na ovom forumu. Minimalni red mora postojati, inače bi ove stranice ličile na "svaštaru" i to nekog neurednog đaka!
Pa takvo ti je stanje i na blizzardovim forumima i još gore, ovde je deset puta bolji red.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne kaže već ti to pogrešno tumačiš.

tvoj sagovornik ima razum, nije dovoljno reći nije to tumačenje. tako bi reklii homoseksu. "to što piše u BIbliji nije tačno".

Nikakvo objašnjenje nisi dao, osim "to nije tačno, to je pogrešno".

Opet to je vaše pogrešno tumačenje koje se ne slaže sa Svetim Pismom.

Znaš kada bi sud uvažio tvoje riječi? Nikada. glupa kosntatacija je da kažeš "... to je vaše pogrešno tumačenje..."

I TO je sve. to je nivo rezonovanja djeteta do 5-6 godina. Kratko bez objašnjenja zašto je tako.

Oni ovo koriste da bi Grcimo objasnili u njima poznatim terminima hrišćanstvo i nisu jedini.

Opet isto daješ, ato sam ti oborio i opet ću. Nije njima to davanje nauke, nego uzimanje od njih. Ovo je uzimanje nauke. Dokaz da hvala Bogu mogu jednostavno logikom da te oborim je ovo. "Ja dođem kod Nelsima i dam mu poklon, a Nelsim kaže da je došao kod mene i meni dao poklon za taj isti događaj". Nije njima propovijedanje vjere, nego jasno kako piše

св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина користе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима.--------------------------------------------------Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše

KORISTE ono što je Platon rekao. Dakle uzimaju nauku od pagana.

Ako ja koristim tvoj auto, uzeo sam od tebe auto.

Hvala Bogu i logiku bolje znam od tebe. Ali hvala Bogu. Ja nemam ništa u sebi dobro ,sve mi je dobro od Boga.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
tvoj sagovornik ima razum, nije dovoljno reći nije to tumačenje. tako bi reklii homoseksu. "to što piše u BIbliji nije tačno".

Nikakvo objašnjenje nisi dao, osim "to nije tačno, to je pogrešno".
Pa svaki razum drugačije tumači tako da to mogu reći svom sagovorniku, nije Sveto Pismo knjiga koja se tumači razumom.
Znaš kada bi sud uvažio tvoje riječi? Nikada. glupa kosntatacija je da kažeš "... to je vaše pogrešno tumačenje..."

I TO je sve. to je nivo rezonovanja djeteta do 5-6 godina. Kratko bez objašnjenja zašto je tako.
Naravno da jeste, bolje da kažem da me vaše tumačenje ne interesuje nego da ga ignorišem kao što vi to radite kad mi iznosimo tumačenje.Treba da budeš svestan da svaki stih koji se po tvom tumačenju ne slaže sa našim učenjem ima drugačije tumačenje.
Opet isto daješ, ato sam ti oborio i opet ću. Nije njima to davanje nauke, nego uzimanje od njih. Ovo je uzimanje nauke. Dokaz da hvala Bogu mogu jednostavno logikom da te oborim je ovo. "Ja dođem kod Nelsima i dam mu poklon, a Nelsim kaže da je došao kod mene i meni dao poklon za taj isti događaj". Nije njima propovijedanje vjere, nego jasno kako piše
Koristio se i apostol Jovan onim što su učili Efeski filosofi još pre HRistovog dolaska.U njima je posađeno seme istine, ali su oni pali u gordost i nauka im se iskvarila.Pravolsavni za razliku od Platona ne uče da je duša besmrtna po prirodi već po blagodati.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa svaki razum drugačije tumači tako da to mogu reći svom sagovorniku, nije Sveto Pismo knjiga koja se tumači razumom.

Kako misliš da tumačiš Bibliju bez razuma, pa Bog se poznaje razumom. Ako isključiš razum onda ti ne tumači Duh Sveti Bibliju nego sotona. Razum bez Duha Svetog ne ide. Zato ljudi različito tumače Bibliju. Da je samo Duhom svetim onda bi svi imali jedno tačno tumačenje Biblije.

Naravno da jeste, bolje da kažem da me vaše tumačenje ne interesuje nego da ga ignorišem kao što vi to radite kad mi iznosimo tumačenje.Treba da budeš svestan da svaki stih koji se po tvom tumačenju ne slaže sa našim učenjem ima drugačije tumačenje.

Ako te ne interesuje tuđe mišljenje što onda raspravljaš. Ako nekog ne interesuje nečije mišljenje to je dokaz zatvorenosti uma. Jer kada neko čita tuđe arg. sa zanimanje može da ga osvjedoči Duh Sveti da nije upravu. Mene zanimaju vaši arg.

To nije po mom tumačenju, nego Božjem.

Koristio se i apostol Jovan onim što su učili Efeski filosofi još pre HRistovog dolaska.

I nađi taj dio koji je Jovan koristio. Ja sam pročešljao 800 stranica filozofije iz 3 knjige koja je obuhvatala rusku, vizantijsku i grčku filozofiju, sve za ispit i nisam našao nikakvo učenje Biblije. Samo vaše crkve i to ugl. iz vizantijske i ruske.

U njima je posađeno seme istine, ali su oni pali u gordost i nauka im se iskvarila.

U njima nije sjeme istine nego im je dat razum. Pa po razumu shvataju ono što im Bog otkriva. Džabe nekom Bog otkriva ako isključi razum. Da bi nekome Bog otkrio mora da uključi razum. Da je bilo sjeme istine onda bi se ta istina raširila i oni bi imali ispravnu nauku.

Pravolsavni za razliku od Platona ne uče da je duša besmrtna po prirodi već po blagodati.

Ta razlika ne dokazuje da ste vi upravu. To je hvatanje za slamku. Govoriš mi nešto što već znam. Jer Biblija ne uči ni ono što vaši teolozi kažu. Tako da ti je taj argument besmislen.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kako misliš da tumačiš Bibliju bez razuma, pa Bog se poznaje razumom. Ako isključiš razum onda ti ne tumači Duh Sveti Bibliju nego sotona. Razum bez Duha Svetog ne ide. Zato ljudi različito tumače Bibliju. Da je samo Duhom svetim onda bi svi imali jedno tačno tumačenje Biblije.
Bog se ne može poznati razumom.Razum je ograničen i stvoren i on ne može da sozercava Boga i da ga pozna, Bog se poznaje kroz Njegove energije i to ne razumom već ljubavlju, verom i kroz molitvu i Svetu Evharistiju.Da razumom, ali vi tumačite razumom i to bez Svetoga Duha zato su se protestanti i podelili.
Ako te ne interesuje tuđe mišljenje što onda raspravljaš.
Opet osuđuješ za nešto što ti činiš, govoriš mi ovde da mene ne interesuje tvoje mišljenje, a ti si taj koga ne interesuje naše mišljenje i stalno namećeš neka učenja koja nisu učenja crkve.Ja sam sve knjige Ellen White koje sam mogao pročitao.
To nije po mom tumačenju, nego Božjem.
ZAr ti djavola nazivaš BOgom?
I nađi taj dio koji je Jovan koristio. Ja sam pročešljao 800 stranica filozofije iz 3 knjige koja je obuhvatala rusku, vizantijsku i grčku filozofiju, sve za ispit i nisam našao nikakvo učenje Biblije. Samo vaše crkve i to ugl. iz vizantijske i ruske.
Učenje o Logosu, ovo je učio jedan Efeski filosof par vekova pre Hrista.
U njima nije sjeme istine nego im je dat razum. Pa po razumu shvataju ono što im Bog otkriva. Džabe nekom Bog otkriva ako isključi razum. Da bi nekome Bog otkrio mora da uključi razum. Da je bilo sjeme istine onda bi se ta istina raširila i oni bi imali ispravnu nauku.
Bog im je Svetm Duhom dao istinu jer su od Njega i Njegov lik u sebi imaju, ali su oni kako aže Sveti Grigorije Palama tj. filosofija je kao zmija koju treba prvo ubiti, a zatim iscediti otrov i tek onda praviti lekove.
Ta razlika ne dokazuje da ste vi upravu. To je hvatanje za slamku. Govoriš mi nešto što već znam. Jer Biblija ne uči ni ono što vaši teolozi kažu. Tako da ti je taj argument besmislen.
Čekaj ti hoćeš da kažeš da duša nije besmrtna po blagodati?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Bog se ne može poznati razumom.

Nego čim, kako ćeš poznati Boga ako isključiš razum. NIje dovoljno da Duh Sveti djeluje ako se čovjek opire tačnije isključi razum.

Razum je ograničen i stvoren i on ne može da sozercava Boga i da ga pozna, Bog se poznaje kroz Njegove energije i to ne razumom već ljubavlju, verom i kroz molitvu i Svetu Evharistiju.

Razum je dovoljan da primi istinu od Boga. Kako ne može da ga pozna? Ti baš vrijeđaš razum. tipična nauka otpale crkve. Prvo ide razum, volja, srce i osjećanja. Kod vas je sve pogrešno pa i to. Kod vas je osjećanje, srce, volja pa razum. Bog vam je idol a uzor.

Opet skrećeš sa teme.

Stih koji je “dokaz” besmrtnosti duše

—
18 A kad se rastavljaše s dušom te umiraše, Postanak 35,18

— Da li ovaj stih dokazuje da je duša neki poseban element u odnosu na tijelu?

— Treba znati da riječ duša ima više značenja. I uvijek je vezana za čovjeka.

— Duša može da znači osoba, život, emocije itd. Stih Postanak 35,18 znači da se osoba rastavljala od života, dakle osoba umire.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nego čim, kako ćeš poznati Boga ako isključiš razum. NIje dovoljno da Duh Sveti djeluje ako se čovjek opire tačnije isključi razum.
Ne možeš neograničeno poznati nečim ograničenim, ne možeš stvorenim poznati nestvoreno, i sam prorok Isaija kaže da je Bog van svakog poimanja i slični stihovi se govore kroz celo Sveto Pismo.Bog se otkriva ljubavlju kroz živo iskustvo, On je transcedentalan i Njegova priroda je nesozerciva.Kad bi Njegovu prirodu mogli bilo kako poznati razumom onda On ne bi bio veći od nas i iznad Njega bi trebalo da psotoji još jedan transcedentan Bog, ali nije tako, On je transcedentan i nemoguće je Njegovu prirodu bilo kako sozercati.Mi ga možemo poznati u jedinsvtu i veri, ali ne Njegovu prirodu već Njegove energije.
Razum je dovoljan da primi istinu od Boga. Kako ne može da ga pozna? Ti baš vrijeđaš razum. tipična nauka otpale crkve. Prvo ide razum, volja, srce i osjećanja. Kod vas je sve pogrešno pa i to. Kod vas je osjećanje, srce, volja pa razum. Bog vam je idol a uzor.
Nisam ja rekao da nauka ne može da se spozna već Božija priroda.Razum ne može nikako da spozna BOga.
— Duša može da znači osoba, život, emocije itd. Stih Postanak 35,18 znači da se osoba rastavljala od života, dakle osoba umire.
Čovek je postao duša tj. osoba kad je stvoren.Mnogo stihova dokazuje da duša psotoji kao i logika, samo vi zanemarujete logiku i izvrćete i pogrešno tumačite.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne možeš neograničeno poznati nečim ograničenim, ne možeš stvorenim poznati nestvoreno, i sam prorok Isaija kaže da je Bog van svakog poimanja i slični stihovi se govore kroz celo Sveto Pismo.

Pa zar nismo poznali Božje osobine?

Pa postoji duša, ja sam duša, ti, svako je duša.

Natrag