Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

(Djela apostolska 3,23) (Djela apostolska 27,22 )

(5. Mojsijeva 20,16) ( Isus Navin 2,13) (Isus Navin 10,30) ( Isus Navin 10,32) (Isus Navin 10,35) (Isus Navin 10,40)

(1. Carevima 15,29) (Isaija 53,12) (Jezekilj 18,4) (Jezekilj 18,20)
Duša je reč koja ima više značenja, kad se kaže da je neko ubio dušu mođe da znači i da je neko ubio osobu ili život ili biće.Kod as ima samo jedan prevod SZ koji kaže da je čovek psotao duša živa kad je Bog dunuo dah životni u njega, ali drugi prevodi kažu i da je čovek postao živo biće, a ne duša živa.NZ nas uči da je duša posebna stvar i logika nas vodi da to zaključimo.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Besmrtna je po blagodati.Da li ti uopšte znaš šta to znači?

Vidim zaobišao si stihove koje sam dao.

Kaže Isus da je Njegova duša žalosna

Znači da je žalostan On.

i da se ne bojimo onih koji mogu iubiti telo već Onoga ko ima vlast dušu.......

Pa vidiš da je smrtna. Čim možeš nešto ubiti znači da je smrtno. Stih sam već objasnio. Ne radi se o sastavu, nego obećanju da će pravednici dbiti vječni život. Tako da se pravedni ne sekiraju ak im ubiju tijelo.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Vidim zaobišao si stihove koje sam dao.
Koje stihove?
Znači da je žalostan On.
Duša nije telo, telo ne može biti žalostan.On bi rekoa ja sam žalostan, ali to bi uključivalo i Njegovo telo, ali je samo Nejgova ličnost žalosna, tj. duhovni deo čoveka.
Pa vidiš da je smrtna. Čim možeš nešto ubiti znači da je smrtno. Stih sam već objasnio. Ne radi se o sastavu, nego obećanju da će pravednici dbiti vječni život. Tako da se pravedni ne sekiraju ak im ubiju tijelo
To je tvoje nelogično tumačenje, nema potrebe za takvom egzegezom ovde herminevtika ti je za 0.Ovde jasno kaše da TELO MOGU UBITI, a DUŠU NE, a vi govorite da kad čovek umre umire duša, a Isus kaže da ne mogu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Duša nije telo,

Pa jel može čovjek bez tijela da osjeti radost?

On bi rekoa ja sam žalostan, ali to bi uključivalo i Njegovo telo, ali je samo Nejgova ličnost žalosna, tj. duhovni deo čoveka.

Pa čovjek jedino postoji kao spoj duha i tijela. Post. 2,7

Opet nije bez tijela radosna i žalosna itd.

To je tvoje nelogično tumačenje, nema potrebe za takvom egzegezom ovde herminevtika ti je za 0.

To je jedino logično jer je spomenuto ubijanje.

Ovde jasno kaše da TELO MOGU UBITI, a DUŠU NE,

Pa ne mogu da oduzmu parvednom vječni život.

a vi govorite da kad čovek umre umire duša

To ne kažem ja, nego Mojsije, Isus Navin, Jezekilj, Luka itd.

a Isus kaže da ne mogu.

Pa ne mogu da oduzmu vječni život. Duša znači i život. Opet nigdje dokaza da je duša nešto mimo tijela, jer će ljudi vječni život dobiti nakon uskrsnuća. Rečenica je samo u lingvističkom smislu odvajanje duše i tijela, a ne u značenju stiha. Da to bukvalno znači fizičko odvajanje.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pa jel može čovjek bez tijela da osjeti radost?
Može, radost nema veze sa telom i materijom, radost je duhovni osećaj.Do Vaskrsenja duša nije mogla da oseti radost.
Pa čovjek jedino postoji kao spoj duha i tijela. Post. 2,7

Opet nije bez tijela radosna i žalosna itd.
Pogrešno gledaš na to, naravno da je čovek postao tim procesom, ali ej tim procesom nastala i duša.Ja ne negiram da duša može da označava život, ali duša se ne upotrebljava uvek u tom smislu.
Pa ne mogu da oduzmu parvednom vječni život.
Ne piše to, ne piše pravednom, dodajete.
To ne kažem ja, nego Mojsije, Isus Navin, Jezekilj, Luka itd.
Ne ti pogrešno tumačiš.
Pa ne mogu da oduzmu vječni život. Duša znači i život. Opet nigdje dokaza da je duša nešto mimo tijela, jer će ljudi vječni život dobiti nakon uskrsnuća. Rečenica je samo u lingvističkom smislu odvajanje duše i tijela, a ne u značenju stiha. Da to bukvalno znači fizičko odvajanje.
KAŽE TELO MOGU UBITI, DUŠU NE, A NE DA TELO MOGU UBITI, A VEČNI ŽIVOT NE.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301

I u paganskim mitlogijama.

radost nema veze sa telom i materijom,

Kako nema veze, ako ne može bz materije? Ima fizičke veze. Jesi čuo za neurone, prnose impulsa, kako osjetiš bol, preko nerava koji idu od mjesta dodira da mozga velikom brzinom. Znači radost može bez tijela, a ne može bol.

Pogrešno gledaš na to,

Dokaži.

naravno da je čovek postao tim procesom, ali ej tim procesom nastala i duša.Ja ne negiram da duša može da označava život, ali duša se ne upotrebljava uvek u tom smislu.

I nikada u smislu koji si ti dao.

Ne piše to, ne piše pravednom, dodajete.

Nego šta j mislio pri spominjanu ubijanja. Da je mislio na sam sastav čvjeka ne bi ni spomijao ubijanje.

Ne ti pogrešno tumačiš.

Još da dokažš.

KAŽE TELO MOGU UBITI, DUŠU NE, A NE DA TELO MOGU UBITI, A VEČNI ŽIVOT NE.

Pa logičn je da ne mogu ubiti (oduzeti) vječni život.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
I u paganskim mitlogijama.
I pagani su vršili žrtvu što ne znači da su to jevreji od njih preuzeli.
Kako nema veze, ako ne može bz materije? Ima fizičke veze. Jesi čuo za neurone, prnose impulsa, kako osjetiš bol, preko nerava koji idu od mjesta dodira da mozga velikom brzinom. Znači radost može bez tijela, a ne može bol.
bol ne može bez tela,ali radost i ljubav mogu.
O kakvom dokazivanju ti pričaš, ja ti kažem da vi tumačite na jedan način, a mi na drugi i ti mi kažečćš dokaži, šta da ti dokažem?
I nikada u smislu koji si ti dao.
............
Nego šta j mislio pri spominjanu ubijanja. Da je mislio na sam sastav čvjeka ne bi ni spomijao ubijanje.
Mislio je ono što je i rekao nema potrebe za dodavanjem.
Još da dokažš.
Reci mi da si normalan?
Pa logičn je da ne mogu ubiti (oduzeti) vječni život.
Pa ne mogu ni dušu ubitikao je i rečeno u stihu se govori o duši, a ne o večnom životu, kad je Hristos mislio na vešni život On je to tada i rekao.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I pagani su vršili žrtvu što ne znači da su to jevreji od njih preuzeli.

te žrtv su besmislene, za kišu, sunce, žrtvovali su djecu. NIšta oko spasenja.

bol ne može bez tela,ali radost i ljubav mogu.

Pa ne mogu ni oni bez tijela. Svi osjećaji se stvaraju u mozgu.

Mislio je ono što je i rekao nema potrebe za dodavanjem.

Pa mislio je nono što je i napisano. Da ne mogu ubiti (oduzeti) vječni život. Možeš ubiti čovjeka, ali mu ne možeš oduzeti vječni život.

Reci mi da si normalan?

Ja pred svijetom lud. Znaš ono iz Biblije.

Pa ne mogu ni dušu

Tu duša označava vječni život. Vidiš koliko je tvoje tumačenje apsurdno. Isus Navin ubija duše (ljude) po tebi on ima moć Boga. A ovamo kažeš ne mogu da ubiju dušu. Ispada onda kontradikcija. Naravno nije neg je tvoje tumačenje u kontradiciji sa Biblijom. Kako to da Isus Navin može da ubije dušu. Znači da Isus nije mislio na dušu čovjeka, neg na vječni život koji se odnosi na čovjeka.

Natrag