Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A gde u Svetom Pismu pise da nije svesna?
Dusa je licnost i ona je svesna i posle smrti.

Tu gdje stih.

Duša je osoba. PERSON. Već sam ti dao hebrejski original.

Opet, ovde ne kaze da je dusa besmrtna po prirodi, Bog dusu nije stvorio smrtnom, ako smrt do pada nije psotojala sta je onda dusa bila ako ne besmrtna?
Oan je bila besmrtna, ali ne po prirodi vec po blagodati kao i sve ostalo, ovde se ne govori da je dusa besmrtna po prirodi vec da je besmrtna po blagodati, a to znaci da zivi vecno jer tako Bog zeli.

Ali vaši kvaziteolozi i dalje kažu da je besmrtna iako je to prestala da bude.

Nravno, ovde opet ne pise da je dusa po prirodi besmrtna.

To ne umanjuje vašu zabludu. I pagani su mislili da je besmrtna. Nebitno kako. Dakle jeres. Čak kaže da duša samu sebe pokreće.

Opet iako je Sokrat u pitanju ne psie da je dusa po prirodi besmrtna.Bog je u neke ljude posejao seme istine, filosofi su o Logosu ucili pre nego sto ej Hristos dosao i Jovan napisao jevandjelje, oni su imali seme istine, ali su pali u gordost i njihova nauka se pokvarila.

Nema u paganima nikakvog sjemena istine oko ovoga. Mislim o teologiji.

Свети Јован Дамаскин: ''Каже да је сваки човек образ Божији, због достојанства духа и душе, односно, зато што су обележја духа и целовитости душе неуништивост, невидљивост, бесмртност и самовласност''(Добротољубље, 2, Атина 1958,с.238).

Samo je Bog neuništiv.

Смрт је раздвајање душе од тела. Тада се ово тело, које је било саздано од праха земаљског, након растанка са душом враћа у земљу

(Jovan Damskin ne zna šta kaže Biblija, Biblija kaže da se duh rastavlja od tijela, a ne duša, Propovednik 12,7) од које је узето и ту, услед пропадљивости почиње да се разлаже. Jovan Damaskin kaže isto kao i Platon.

To je smrt… Smrt je samo razdvajanje duše i tela.“ Platon

Душа, међутим, будући да је бесмртна, одлази на место на које је Бог заповедио или, боље речено, на место које је сама себи припремила док је још била у телу...''(Варлаам и Јоасаф, Loeb Classiacal Libraru, III,с.63)

- Свети Симеон Нови Богослов: ''Душа је духовна и по својој ПРИРОДИ бесмртна.''(Сабрана дела, Сирос, 1886,с.149). Netačno duša nije samo duhovna nego i tjelesna.

Dokaz iz Biblije. Postanak 46,18 žena nije rodila 16 duhova nego duša. Žene ne rađaju duhove nego tijela.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Tu gdje stih.

Duša je osoba. PERSON. Već sam ti dao hebrejski original.
Znaci po tvojoj logici osoba je sklop tela i duha?
Cudna neka logika.Osoba tj. licnost i bozansko oblicije u coveku nije duh, a nije ni materijalno tako da pada u vodu svako negiranje da je dusa 3. elemenat u coveku.
Ali vaši kvaziteolozi i dalje kažu da je besmrtna iako je to prestala da bude.
Ona ni pre pada nije po prirodi bila besmrtna bas u tome i jeste problem pada, ona je mogla da bira da li ce biti smrtna ili besmrtna, Adam je odabrao smrt, ali Bog nije dozvolio da umre dusa covekova zbog svoje velike ljubavi, zbog toga cela materija je psotala propadljiva.NAsi teolozi ne uce da je dusa besmrtna po prirodi, nista nije besmrtno po prirodi ni dusa ni andjeli ni demoni, niko.
To ne umanjuje vašu zabludu. I pagani su mislili da je besmrtna. Nebitno kako. Dakle

. Čak kaže da duša samu sebe pokreće.
Pagani su verovali da je dusa po prirodi besmrtna tj. da je besmrtna nezavisno od bogova i da oni nisu mogli da je ubiju.Treba razlikovati ucenje da je dusa besmrtna po blagodati i besmrtna po prirodi.Ako je dusa besmrtna po prirodi onda ni Bog ne moze da je ubije i ona zivi vecno bez obzira da li covek zivi u grehu ili bez greha i Bog ne utice na njenu besmrtnost.Ako je dusa besmrtna po blagodati(kako uce pravoslavni) onda njeno postojanje zavisi od Boga i ona zivi vecno ako to Bog zeli, a On to zeli jer je ljubav i on odrzava duse zivim, dusa sama po sebi moze da umre(kod pravoslavnih), ali Bog to ne dopusta jer voli coveka, a kod pagana dusa ne moze nikako umreti.Veliak je jeres reci da je dusa po prirodi besmrtna.Ucenje koje sam ti izneo je ucenje Teofila Antiohijskog koje prihvata crkva i to kao dogmat.
Nema u paganima nikakvog sjemena istine oko ovoga. Mislim o teologiji.
Naravno da ima svi su ljudi sazdani po obliciju Bozijem i u njima je posejano seme istine vec sam dao primer.
Свети Јован Дамаскин: ''Каже да је сваки човек образ Божији, због достојанства духа и душе, односно, зато што су обележја духа и целовитости душе неуништивост, невидљивост, бесмртност и самовласност''(Добротољубље, 2, Атина 1958,с.238).
Da brate, ali sve je to u pitanju dusa po blagodati besmrtna,a ne po prirodi, mogu ti dati desetine svetootackih citata gde se govori da dusa po prirodi nije besmrtna.
Смрт је раздвајање душе од тела. Тада се ово тело, које је било саздано од праха земаљског, након растанка са душом враћа у земљу

(Jovan Damskin ne zna šta kaže Biblija, Biblija kaže da se duh rastavlja od tijela, a ne duša, Propovednik 12,7) од које је узето и ту, услед пропадљивости почиње да се разлаже. Jovan Damaskin kaže isto kao i Platon.

To je smrt… Smrt je samo razdvajanje duše i tela.“ Platon

Душа, међутим, будући да је бесмртна, одлази на место на које је Бог заповедио или, боље речено, на место које је сама себи припремила док је још била у телу...''(Варлаам и Јоасаф, Loeb Classiacal Libraru, III,с.63)
Smrt jeste rastavljanje i duha i duse od tela, Sveti Jovan Damaskin jeste rekao istinu, dusa i duh su u jedinstvu, oni se odvajaju od tela, kad dusa ne bi imala duha ona ne bi mogla da psotoji vec bi nestala kao i telo.
- Свети Симеон Нови Богослов: ''Душа је духовна и по својој ПРИРОДИ бесмртна.''(Сабрана дела, Сирос, 1886,с.149). Netačno duša nije samo duhovna nego i tjelesna.

Dokaz iz Biblije. Postanak 46,18 žena nije rodila 16 duhova nego duša. Žene ne rađaju duhove nego tijela.
"Sveti Simeo Novi Bogoslov" nije svet to ti mogu reci i on kao i Sveti Grigorije Nisijski ima ucenja koja crkva nije prihvatila, Origen je bio crkveni pisac, a on je bio osudejn kao jeretik dosta vremena posle svoje smrti, Origen se smatra crkvenim piscem iako je bio slicniji po ucenju Platonu nego apostolima i ostalim svetim ocima.Jeres je reci da je dusa po prirodi besmrtna, prepodobni Simeon Novi Bogoslov je nazvan Novi Bogoslov jer se njegovo ucenje razlikovalo od ucenja vecine svetih otaca, crkva nije htela ni da ga smatra prepodobnim i donekle svetim, u narodu on je proglasen svecem bez odobrenja crkve i tako je ostalo i danas.Inace crkva iz njegovog vremena ga je smatralal jeretikom, da je dusa besmrtna po prirodu jeste definitivno jeres, jer je to nemoguce i iskljucuje ne samo covekovu slobodnu volju vec menaj citav sistem pravoslavnog ucenja o spasenju.Sveti Grigorije Nisijski je ucio da je Hristos sebe prineo na zrtvu djavolu i na taj ga nacin prevario_Ovo ucenje takodej nije prihvaceno iako je on kanonizovan, na zapadu je prihvaceno_Origen je ucio da Bog nije stvorio materijalni svet, a dugo su ga svi izucavali i on je jeretikom proglasen 4 veka posle svoje smrti.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Znaci po tvojoj logici osoba je sklop tela i duha?

Ne po mojoj nego po Bibliji. Postanak 2,7.

Cudna neka logika.Osoba tj. licnost i bozansko oblicije u coveku nije duh, a nije ni materijalno tako da pada u vodu svako negiranje da je dusa 3. elemenat u coveku.

Znam da je tebi istina čudna. Mojsije piše o dva elemnta, a Isus govori da ljudi mogu da ubiju tijelo, ali da ne mogu da oduzmu vječni život pravednima.

Ona ni pre pada nije po prirodi bila besmrtna bas u tome i jeste problem pada, ona je mogla da bira da li ce biti smrtna ili besmrtna, Adam je odabrao smrt, ali Bog nije dozvolio da umre dusa covekova zbog svoje velike ljubavi, zbog toga cela materija je psotala propadljiva.NAsi teolozi ne uce da je dusa besmrtna po prirodi, nista nije besmrtno po prirodi ni dusa ni andjeli ni demoni, niko.

Bog je stvorio besmrtnu, da ne može da umre prirodno. Ja dole našao da kažete da je po prirodi BESMRTNA.

Pagani su verovali da je dusa po prirodi besmrtna tj. da je besmrtna nezavisno od bogova i da oni nisu mogli da je ubiju.Treba razlikovati ucenje da je dusa besmrtna po blagodati i besmrtna po prirodi.Ako je dusa besmrtna po prirodi onda ni Bog ne moze da je ubije i ona zivi vecno bez obzira da li covek zivi u grehu ili bez greha i Bog ne utice na njenu besmrtnost.Ako je dusa besmrtna po blagodati(kako uce pravoslavni) onda njeno postojanje zavisi od Boga i ona zivi vecno ako to Bog zeli, a On to zeli jer je ljubav i on odrzava duse zivim, dusa sama po sebi moze da umre(kod pravoslavnih), ali Bog to ne dopusta jer voli coveka, a kod pagana dusa ne moze nikako umreti.Veliak je jeres reci da je dusa po prirodi besmrtna.Ucenje koje sam ti izneo je ucenje Teofila Antiohijskog koje prihvata crkva i to kao dogmat.

Imate isto vjerovanje, duša nakon smrti napušta tijelo i nastavlja da živi. Jefttin ti je pokušaj da dokažeš da to nije isto vjerovanje. Nebitna stvar su neke sitnice. glavno vjerovanje je isto.

Smrt jeste rastavljanje i duha i duse od tela, Sveti Jovan Damaskin jeste rekao istinu, dusa i duh su u jedinstvu, oni se odvajaju od tela, kad dusa ne bi imala duha ona ne bi mogla da psotoji vec bi nestala kao i telo.

Nema u teologiji ništa. NZ "Šta ima hram Božji sa idolima". tako reći šta ima vjera Božja sa paganskom.

Da brate, ali sve je to u pitanju dusa po blagodati besmrtna,a ne po prirodi, mogu ti dati desetine svetootackih citata gde se govori da dusa po prirodi nije besmrtna.

Malo ste pobrkali lončiće ljudi dobijaju besmrtnost nakon vaskrsenja, pravedni. A kod vas je to odmah nakon smrti kao duh. Učenje pagana.

Smrt jeste rastavljanje i duha i duse od tela, Sveti Jovan Damaskin jeste rekao istinu, dusa i duh su u jedinstvu, oni se odvajaju od tela, kad dusa ne bi imala duha ona ne bi mogla da psotoji vec bi nestala kao i te

Smrt je rastavljanje duha životnog i praha, a duše više nema nigdje.

"Sveti Simeo Novi Bogoslov" nije svet to ti mogu reci i on kao i Sveti Grigorije Nisijski ima ucenja koja crkva nije prihvatila, Origen je bio crkveni pisac, a on je bio osudejn kao jeretik dosta vremena posle svoje smrti, Origen se smatra crkvenim piscem iako je bio slicniji po ucenju Platonu nego apostolima i ostalim svetim ocima.Jeres je reci da je dusa po prirodi besmrtna, prepodobni Simeon Novi Bogoslov je nazvan Novi Bogoslov jer se njegovo ucenje razlikovalo od ucenja vecine svetih otaca, crkva nije htela ni da ga smatra prepodobnim i donekle svetim, u narodu on je proglasen svecem bez odobrenja crkve i tako je ostalo i danas.Inace crkva iz njegovog vremena ga je smatralal jeretikom, da je dusa besmrtna po prirodu jeste definitivno jeres, jer je to nemoguce i iskljucuje ne samo covekovu slobodnu volju vec menaj citav sistem pravoslavnog ucenja o spasenju.Sveti Grigorije Nisijski je ucio da je Hristos sebe prineo na zrtvu djavolu i na taj ga nacin prevario_Ovo ucenje takodej nije prihvaceno iako je on kanonizovan, na zapadu je prihvaceno_Origen je ucio da Bog nije stvorio materijalni svet, a dugo su ga svi izucavali i on je jeretikom proglasen 4 veka posle svoje smrti.

Dokaz konfuzije kod vas. Jedni ovo, jedni ono, neki treći nešto treće. Drago mi je da si priznao da je sličniji Platonu nego apostolima. Ovo je kod vas problem i jedni i drugi pa i treći nisu upravu. Onda ste probrali ove koji imaju manje jeretičkih učenja, tj. jeres je u manjem obimu. Da to malo pojednostavim. imate 3 jabuke, sve 3 nisu za jelo. Jedna potpuno trula, druga skoro sva, 3. je unutra trula najvećim djelom ima nešto zdravog "mesa". I izabrali ste tu, ali i ta nije za jelo. Te razlike sam znao. Ovo tvoje sam detaljno pročitao.

Kako ne shvataš da i ono što govorite(š) nije tačno. Tako da ti je apsurdno pozivanje na razlike između vašeg učenja i paganskog. To su djelimične razlike. Pa čitam ja pravoslavne knjige to je meni već poznato.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne po mojoj nego po Bibliji. Postanak 2,7.
Po tvom tumacenju, a ne Bibliji, po pravom tumacenju nije, jer kad bi tumacio ovo na tvoj nacin ne bi se slagalo sa drugim mestima u Svetom Pismu.
Znam da je tebi istina čudna. Mojsije piše o dva elemnta, a Isus govori da ljudi mogu da ubiju tijelo, ali da ne mogu da oduzmu vječni život pravednima.
Ne to ne pise, pise da oni ne mogu dusu baciti u pakao, a ne oduzeti zivot vecni, vec si rekao da je dusa covek, a ne zivot vecni, sad se ne slazes ni sam sa sobom.
Bog je stvorio besmrtnu, da ne može da umre prirodno. Ja dole našao da kažete da je po prirodi BESMRTNA.
naravno, ali Bog je dusu stvorio relativno besmrtnom, a ne apsolutno besmrtnom(po prirodi) tj. dusa zivi vecno i besmrtno, ali ona moze da postane smrtna i umre.To kaze prepodobni Simeon Novi Bogoslov i to je jeres.
Imate isto vjerovanje, duša nakon smrti napušta tijelo i nastavlja da živi. Jefttin ti je pokušaj da dokažeš da to nije isto vjerovanje. Nebitna stvar su neke sitnice. glavno vjerovanje je isto.
I pagani imaju isto ucenje kao sveti apostol Jovan koji je pisao o Logosu, a to ucenje su vec iznosili razni Efeski filosofi mnogo pre dolaska Hristovog, to znaci da i u njima ima seme istine.Imate i vi stotine istih verovanja kao filosofi, ako nesto uce filosofi i pagani to ne znaci da je to netacno i vidi se iz primera koji sam ti dao.
Nema u teologiji ništa. NZ "Šta ima hram Božji sa idolima". tako reći šta ima vjera Božja sa paganskom.
Naravno da ima, to je opet tvoje tumacenja, naravno da hram Boziji nema veze sa idolima ,ali nauka BOizja ima veze sa ljudima, Jovan Bogoslov pise o Logosu o kome su ucili i mnogi filosofi.
Malo ste pobrkali lončiće ljudi dobijaju besmrtnost nakon vaskrsenja, pravedni. A kod vas je to odmah nakon smrti kao duh. Učenje pagana.
Ne netacno.Dusa zivi, ali se to ne podrazumeva zivotom vecnim, vecnim zivotom se podrazumeva vecni zivot coveka posle vaskrsenja, dusa postoji, ali ona ne zivi jer nema telo, kao sto je telo bez duse mrtvo isto tako dusa bez tela ne moze da cini coveka, ona postoji u blizini Bozijoj, ali to se ne mzoe nazvati zagrobnim zivotom u tom smislu reci.Sve religije imaju cetiri elementa:kult, moral, dogmu, versku zajednicu, i ima 5 religijskih osecanja:ljubav, zavist, divljenje, strah Boziji, svetost, sve religije veruju da postoji Bog(bogovi) koji se staraju o coveku.Sve ovo ima svaka relgija i to je zajednicko cak izmedju vas i nas i mnogobozaca.Mnogobozci nisu bili 100% u krivu kao ni filosofi.
Smrt je rastavljanje duha životnog i praha, a duše više nema nigdje.
Psotavljam ti pitanje sta je lik Boziji u coveku ako nije ni duh ni telo?
Dokaz konfuzije kod vas. Jedni ovo, jedni ono, neki treći nešto treće.
Mi nikoga ne smatramo nepogresivim od svetih otaca, samo su Vaseljenski sabori nepogresivi(ovo sam rekao par puta na ovom forumu).
Drago mi je da si priznao da je sličniji Platonu nego apostolima.
Origen i on je proglasen jeretikom, nadam se da znas sta je on ucio ipak si zavrsio ili jos studiras filosofiju.
Ovo je kod vas problem i jedni i drugi pa i treći nisu upravu.
Neki Sveti Oci kao Sveti Atanasije Veliki, Sveti Vasilije Veliki, Sveti Grigorije Bogoslov, Sveti Maksim Ispovednik(naravno, jedini pravoslavac u to vreme),Sveti Kirilo Aleksandrijski, oni su u svom ucenju nepogresivi, dok Sveti Grigorije Nisijski(brat Vasilija Velikog), sveti Justin Filosof, blazeni Avgustin(ima dosta jeresi), Tertulijan(osnovao svoju crkvu, jeres u kasnijim godinama zivota), Origen(najvise jeresi od svih, ali on nije imao Sveto Pismo na raspolaganju jer kanon nije bio sastavljen, svoje ucenje je temeljio na kratkom predanju).Vi ste ti treci, vi ste bili deo crkve pa niste bili u pravu.
Onda ste probrali ove koji imaju manje jeretičkih učenja, tj. jeres je u manjem obimu.
Ne nismo, kad nesto sabor jednoglasno prihvati to je dogma, a ne kad jedan covek to zakljuci.
Da to malo pojednostavim. imate 3 jabuke, sve 3 nisu za jelo. Jedna potpuno trula, druga skoro sva, 3. je unutra trula najvećim djelom ima nešto zdravog "mesa". I izabrali ste tu, ali i ta nije za jelo. Te razlike sam znao. Ovo tvoje sam detaljno pročitao.
Netacno, nema trulih jabuka uopste, vi ste trule jabuke koje mi posedujemo, ti ljudi nisu sveti zbog svog ucenja vec zbog svog zivota, Ove prve koje sam nabrao nemaju uopste jeresi i oni su bili akrike koje su spasile crkvu dok su ovi ostali koje sam nabrojao vecinom ziveli pre nego sto se kanon Svetog Pisma sastavio.Sabor odlucuje sta je tacno, a sta ne(vaseljenski) on je glas crkve kojoj je HRistos glava is to se tamo izrekne je isto kao i da je Bog licno izgovorio jer se tamo sastavljaju kanoni.Treba takodje razlikovati jeresi i razlicita ucenja, uvek je psotojao sukob izmedju Antohije i Aleksandrije povodom teologije i taj sukob i danas psotoji, tj. to je bio i jeste dukob dva razlicita principa pristupa tumacenja Svetog Pisma, Aleksandrijsa skola je sve tumacila alegorijski(jedino Origen i Apolinarije su jeretic iz Aleksandrijake skole,a Apolinarije uci sta i vi), iz Antiohijske skole ima dosta jeretika Arije(1. vas. sabor), Nestorije(3. vas. sabor) i mnogi drugi koji su vecinom jeretici, svi sem Svetog Jovana Zlatoustog koji je bio ucenik jeretika, ali sam nije bio jeretik.

Kako ne shvataš da i ono što govorite(š) nije tačno. Tako da ti je apsurdno pozivanje na razlike između vašeg učenja i paganskog. To su djelimične razlike. Pa čitam ja pravoslavne knjige to je meni već poznato.
Pogresne knjige ti citas.Koje knjige citas?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Po tvom tumacenju, a ne Bibliji, po pravom tumacenju nije, jer kad bi tumacio ovo na tvoj nacin ne bi se slagalo sa drugim mestima u Svetom Pismu.

Pričaš bezveze Isus spominje ubijanje ljudi, a ne sastav čovjeka. Kakve veze to ima sa sastavom. Mojsije piše o stvaranju dakle spominje sastav.

Ne to ne pise, pise da oni ne mogu dusu baciti u pakao, a ne oduzeti zivot vecni, vec si rekao da je dusa covek, a ne zivot vecni, sad se ne slazes ni sam sa sobom.

To što ti tumačiš u okviru svoje crkve je tvoj problem. A šta bi drugo bilo nego da ne mogu da oduzmu vječni život. Kao što ga i ne mogu. Pa duša znači i život, ne iznosi neistine nikada nisam rekao da duša znači SAMO čovjek. Ali se uvijek odnosi na čovjeka kada ne znači sama osoba. I nikada ne znači nešto mimo čovjeka kao neki poseban element. Dakle koristiš se neistinama. Kakvo vam je stanje u crkvi vidi se po Ukrajini, CG, Rusiji, Grčkoj itd. ne zna se koja je jabuka (PC) trulija.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pričaš bezveze Isus spominje ubijanje ljudi, a ne sastav čovjeka. Kakve veze to ima sa sastavom. Mojsije piše o stvaranju dakle spominje sastav.
Po tvom tumacenju se ne slaze Sveto Pismo samo sa sobom, po nasem se slaze samo sa sobom.
To što ti tumačiš u okviru svoje crkve je tvoj problem.
Ne to nije problem to je nagrada i blagodat.
A šta bi drugo bilo nego da ne mogu da oduzmu vječni život.
Mogla bi da bude dusa kao sto i pise, ali se vase ucenje ne slaze sa Svetim Pismom pa iznosite nepovezana i razlicita i nelogicna tumacenja.
Kao što ga i ne mogu. Pa duša znači i život, ne iznosi neistine nikada nisam rekao da duša znači SAMO čovjek.
Duh daje zivot, dusa je kako si rekao telo+duh, a ne zivot, sad je dusa po tebi duh i opet mesas.Dusa nije spoj tela i duha, zasto bi onda apostoli koristili sarks(telo+dusa)?
Ali se uvijek odnosi na čovjeka kada ne znači sama osoba.
POgledaj malo bolje koren reci....
I nikada ne znači nešto mimo čovjeka kao neki poseban element. Dakle koristiš se neistinama.
LAZ.
Kakvo vam je stanje u crkvi vidi se po Ukrajini, CG, Rusiji, Grčkoj itd. ne zna se koja je jabuka (PC) trulija.
Ne bih rekao Pravoslavlje je lose samo u Srbiji zbog naroda, a ne nauke, isto je sa svim religijama.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
U Pavlovo vreme nije bilo tih vukova, ali u skorije jeste,a to su nikolajiti(gnostici) i doketi(veruju da se na krstenju u Isusa uselio Logos, a na smrti ga je napustio) ap. Jovan je napisao poslanice zbog njih.

20:29 Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
20:30 I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.

Ko je slao lažne poslanice tobož Pavlovomrukom pisane posle Pavla ili za života?

Da li anđeli imaju dušu?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
20:29 Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
20:30 I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.

Ko je slao lažne poslanice tobož Pavlovomrukom pisane posle Pavla ili za života?

Da li anđeli imaju dušu?
2 Pavlove poslanice su izgubljene, a kasnije krivotvorene su Laodikijcima i Aleksandrijcima, zatim Dela PAvlova i mnoge druge knjige koje su gnostici falsifikovali prvo nikolajiti, a zatim MArkion koji je prvi sastavio kanon Svetog Pisma iako ispravljen u gnostickom ucenju.
U pitanju su gnostici, mozda i doketi, ali uglavnom gnostici, a oni postoje jos od SZ.

Da li andjeli imaju dusu je interesatntno pitanje.
Andjeli su zasigurno duhovi(ali nikako kao Bog) oni imaju neku vrstu duhovnih tela koja su ozivotvorena Duhom zivotnim i najverovatnije imaju dusu, ali ne kao mi vec drugaciju dusu od nas, jer mi i andjeli nismo isti, jesmo slicni, ali ne i isti, mi ene znamo puno o tome, ali sigurno imaju dusu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Po tvom tumacenju se ne slaze Sveto Pismo samo sa sobom, po nasem se slaze samo sa sobom.

NIje nego baš po tvom.

Ne to nije problem to je nagrada i blagodat.

A ovamo ovi sa mitaristvima uče da su zasluge.

Mogla bi da bude dusa kao sto i pise, ali se vase ucenje ne slaze sa Svetim Pismom pa iznosite nepovezana i razlicita i nelogicna tumacenja.

Pa duša jeste osoba.

Duh daje zivot, dusa je kako si rekao telo+duh, a ne zivot, sad je dusa po tebi duh i opet mesas.Dusa nije spoj tela i duha, zasto bi onda apostoli koristili sarks(telo+dusa)?

Bog daje život, a duh oživljava.

POgledaj malo bolje koren reci....

A ti značenje riječi.

Još samo da dokažeš.

Ne bih rekao Pravoslavlje je lose samo u Srbiji zbog naroda, a ne nauke, isto je sa svim religijama.

Kod nas nije ni blizu takvo stanje. Ni blizu rata, visoke korupcije, totalnog nemorala.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
NIje nego baš po tvom.
NE znam koliko ti treba da shvatis da se Sveto Pismo ne suprostavlja nijednoj hriscanskoj religiji ili sekti koja prihvata Sveto Pisma, svako ga tumaci drugacije i sa tim tumacenjem ono se ne suprostavlja nauci te crkve.
A ovamo ovi sa mitaristvima uče da su zasluge.
Mitarstva su gluposti, ni sveti oci ni dogmati ne uce o mitarstvima, to su izmisljotine.
Pa duša jeste osoba.
Da ali osoba nije telo+duh
Bog daje život, a duh oživljava.
Duh Sveti ozivotvorava sve.
A ti značenje riječi.
O tome i govorim.
Još samo da dokažeš.
Ti si taj koji optuzuje i ti treba nesto da dokazujes, a ne ja.
Kod nas nije ni blizu takvo stanje. Ni blizu rata, visoke korupcije, totalnog nemorala.
Sve sablazni koje opisujes imaju veze sa narodom, a ne Pravoslavljem, narod je taj koji unistava PRavoslavlje.

Natrag