Ne po mojoj nego po Bibliji. Postanak 2,7.
Po tvom tumacenju, a ne Bibliji, po pravom tumacenju nije, jer kad bi tumacio ovo na tvoj nacin ne bi se slagalo sa drugim mestima u Svetom Pismu.
Znam da je tebi istina čudna. Mojsije piše o dva elemnta, a Isus govori da ljudi mogu da ubiju tijelo, ali da ne mogu da oduzmu vječni život pravednima.
Ne to ne pise, pise da oni ne mogu dusu baciti u pakao, a ne oduzeti zivot vecni, vec si rekao da je dusa covek, a ne zivot vecni, sad se ne slazes ni sam sa sobom.
Bog je stvorio besmrtnu, da ne može da umre prirodno. Ja dole našao da kažete da je po prirodi BESMRTNA.
naravno, ali Bog je dusu stvorio relativno besmrtnom, a ne apsolutno besmrtnom(po prirodi) tj. dusa zivi vecno i besmrtno, ali ona moze da postane smrtna i umre.To kaze prepodobni Simeon Novi Bogoslov i to je jeres.
Imate isto vjerovanje, duša nakon smrti napušta tijelo i nastavlja da živi. Jefttin ti je pokušaj da dokažeš da to nije isto vjerovanje. Nebitna stvar su neke sitnice. glavno vjerovanje je isto.
I pagani imaju isto ucenje kao sveti apostol Jovan koji je pisao o Logosu, a to ucenje su vec iznosili razni Efeski filosofi mnogo pre dolaska Hristovog, to znaci da i u njima ima seme istine.Imate i vi stotine istih verovanja kao filosofi, ako nesto uce filosofi i pagani to ne znaci da je to netacno i vidi se iz primera koji sam ti dao.
Nema u teologiji ništa. NZ "Šta ima hram Božji sa idolima". tako reći šta ima vjera Božja sa paganskom.
Naravno da ima, to je opet tvoje tumacenja, naravno da hram Boziji nema veze sa idolima ,ali nauka BOizja ima veze sa ljudima, Jovan Bogoslov pise o Logosu o kome su ucili i mnogi filosofi.
Malo ste pobrkali lončiće ljudi dobijaju besmrtnost nakon vaskrsenja, pravedni. A kod vas je to odmah nakon smrti kao duh. Učenje pagana.
Ne netacno.Dusa zivi, ali se to ne podrazumeva zivotom vecnim, vecnim zivotom se podrazumeva vecni zivot coveka posle vaskrsenja, dusa postoji, ali ona ne zivi jer nema telo, kao sto je telo bez duse mrtvo isto tako dusa bez tela ne moze da cini coveka, ona postoji u blizini Bozijoj, ali to se ne mzoe nazvati zagrobnim zivotom u tom smislu reci.Sve religije imaju cetiri elementa:kult, moral, dogmu, versku zajednicu, i ima 5 religijskih osecanja:ljubav, zavist, divljenje, strah Boziji, svetost, sve religije veruju da postoji Bog(bogovi) koji se staraju o coveku.Sve ovo ima svaka relgija i to je zajednicko cak izmedju vas i nas i mnogobozaca.Mnogobozci nisu bili 100% u krivu kao ni filosofi.
Smrt je rastavljanje duha životnog i praha, a duše više nema nigdje.
Psotavljam ti pitanje sta je lik Boziji u coveku ako nije ni duh ni telo?
Dokaz konfuzije kod vas. Jedni ovo, jedni ono, neki treći nešto treće.
Mi nikoga ne smatramo nepogresivim od svetih otaca, samo su Vaseljenski sabori nepogresivi(ovo sam rekao par puta na ovom forumu).
Drago mi je da si priznao da je sličniji Platonu nego apostolima.
Origen i on je proglasen jeretikom, nadam se da znas sta je on ucio ipak si zavrsio ili jos studiras filosofiju.
Ovo je kod vas problem i jedni i drugi pa i treći nisu upravu.
Neki Sveti Oci kao Sveti Atanasije Veliki, Sveti Vasilije Veliki, Sveti Grigorije Bogoslov, Sveti Maksim Ispovednik(naravno, jedini pravoslavac u to vreme),Sveti Kirilo Aleksandrijski, oni su u svom ucenju nepogresivi, dok Sveti Grigorije Nisijski(brat Vasilija Velikog), sveti Justin Filosof, blazeni Avgustin(ima dosta jeresi), Tertulijan(osnovao svoju crkvu, jeres u kasnijim godinama zivota), Origen(najvise jeresi od svih, ali on nije imao Sveto Pismo na raspolaganju jer kanon nije bio sastavljen, svoje ucenje je temeljio na kratkom predanju).Vi ste ti treci, vi ste bili deo crkve pa niste bili u pravu.
Onda ste probrali ove koji imaju manje jeretičkih učenja, tj. jeres je u manjem obimu.
Ne nismo, kad nesto sabor jednoglasno prihvati to je dogma, a ne kad jedan covek to zakljuci.
Da to malo pojednostavim. imate 3 jabuke, sve 3 nisu za jelo. Jedna potpuno trula, druga skoro sva, 3. je unutra trula najvećim djelom ima nešto zdravog "mesa". I izabrali ste tu, ali i ta nije za jelo. Te razlike sam znao. Ovo tvoje sam detaljno pročitao.
Netacno, nema trulih jabuka uopste, vi ste trule jabuke koje mi posedujemo, ti ljudi nisu sveti zbog svog ucenja vec zbog svog zivota, Ove prve koje sam nabrao nemaju uopste jeresi i oni su bili akrike koje su spasile crkvu dok su ovi ostali koje sam nabrojao vecinom ziveli pre nego sto se kanon Svetog Pisma sastavio.Sabor odlucuje sta je tacno, a sta ne(vaseljenski) on je glas crkve kojoj je HRistos glava is to se tamo izrekne je isto kao i da je Bog licno izgovorio jer se tamo sastavljaju kanoni.Treba takodje razlikovati jeresi i razlicita ucenja, uvek je psotojao sukob izmedju Antohije i Aleksandrije povodom teologije i taj sukob i danas psotoji, tj. to je bio i jeste dukob dva razlicita principa pristupa tumacenja Svetog Pisma, Aleksandrijsa skola je sve tumacila alegorijski(jedino Origen i Apolinarije su jeretic iz Aleksandrijake skole,a Apolinarije uci sta i vi), iz Antiohijske skole ima dosta jeretika Arije(1. vas. sabor), Nestorije(3. vas. sabor) i mnogi drugi koji su vecinom jeretici, svi sem Svetog Jovana Zlatoustog koji je bio ucenik jeretika, ali sam nije bio jeretik.
Kako ne shvataš da i ono što govorite(š) nije tačno. Tako da ti je apsurdno pozivanje na razlike između vašeg učenja i paganskog. To su djelimične razlike. Pa čitam ja pravoslavne knjige to je meni već poznato.
Pogresne knjige ti citas.Koje knjige citas?