Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kako vi tumacite
Jezekilj 18:4
4 Gle, sve su duše moje, kako duša očeva tako i duša sinovljeva moja je, koja duša zgreši ona će poginuti.
Ako dusa gine,da li je to besmrtnost ili pak smrtnost???
Ne misli se umreti, on jasno kaze poginuti, a ne umreti, ona bi trebalo da umre, ali Bog iz svoje velike ljubavi to ne dozvoljava, kad kaze poginuti on hoce da kaze da ce dusa stradati tj. stradati u paklu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ne misli se umreti, on jasno kaze poginuti, a ne umreti, ona bi trebalo da umre, ali Bog iz svoje velike ljubavi to ne dozvoljava, kad kaze poginuti on hoce da kaze da ce dusa stradati tj. stradati u paklu.

Bravo,
Nisam znao da postoji razlika izmedju reci poginuti i umreti.
Da li je nekome bolje da pogine u nekom ratu ili nepogodi,ili da umre od neke bolesti???
Izgleda da je bolje poginuti nego umreti? zar ne???
Evo hebrejski tekst pa kako prevesti doticnu rec?
WTT Ezekiel 18:4 הֵ֤ן כָּל־הַנְּפָשׁוֹת֙ לִ֣י הֵ֔נָּה כְּנֶ֧פֶשׁ הָאָ֛ב וּכְנֶ֥פֶשׁ הַבֵּ֖ן לִי־הֵ֑נָּה הַנֶּ֥פֶשׁ הַחֹטֵ֖את הִ֥יא תָמֽוּת׃ ס
(Eze 18:4 WTT)

Ali evo jos dva prevoda
KJV Ezekiel 18:4 Behold, all souls are mine; as the soul of the father, so also the soul of the son is mine: the soul that sinneth, it shall die. (Eze 18:4 KJV)
CRO Ezekiel 18:4 jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti.
(Eze 18:4 CRO)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne misli se umreti,

Opet uvodiš svoju nauku, iako piše umreti ti tvrdiš "ne misli se umreti". Pa ne misli tvoja crkva koja je to učenje prepisala od Platona.

Evo i priznanja.

св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина kористе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима. Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Bravo,
Nisam znao da postoji razlika izmedju reci poginuti i umreti.
Da li je nekome bolje da pogine u nekom ratu ili nepogodi,ili da umre od neke bolesti???
Izgleda da je bolje poginuti nego umreti? zar ne???
Evo hebrejski tekst pa kako prevesti doticnu rec?
WTT Ezekiel 18:4 הֵ֤ן כָּל־הַנְּפָשׁוֹת֙ לִ֣י הֵ֔נָּה כְּנֶ֧פֶשׁ הָאָ֛ב וּכְנֶ֥פֶשׁ הַבֵּ֖ן לִי־הֵ֑נָּה הַנֶּ֥פֶשׁ הַחֹטֵ֖את הִ֥יא תָמֽוּת׃ ס
(Eze 18:4 WTT)

Ali evo jos dva prevoda
KJV Ezekiel 18:4 Behold, all souls are mine; as the soul of the father, so also the soul of the son is mine: the soul that sinneth, it shall die. (Eze 18:4 KJV)
CRO Ezekiel 18:4 jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti.
(Eze 18:4 CRO)
Ok onda se verovatno misli na umiranje.
св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина kористе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима. Konstantin Kavarnos Besmrtnost duše
Vecina svetih otaca koristila se filosofijom da bi grcima objasnili hriscanstvo u njima ooznatim terminima.Rekoh ti niko od pravoslavnih ne uci da je dusa besmrtna po prirodi, to ti niko nece reci od svetih otaca, nadji mi bilo gde ama bilo gde u delima ili izjavama svetih otaca gde oni kazu da je dusa po prirodi besmrtna.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Vecina svetih otaca koristila se filosofijom da bi grcima objasnili hriscanstvo u njima ooznatim terminima.[/QUO

tipično hvatanje za slamku, jasno je da se ovdje uzima nauka od pagana, a ti želiš da prikažeš kako oni (oci) nešto njima propovijedaju. Smijurija od objašnjenja.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
tipično hvatanje za slamku, jasno je da se ovdje uzima nauka od pagana, a ti želiš da prikažeš kako oni (oci) nešto njima propovijedaju. Smijurija od objašnjenja.

To ti pise u knjigama starijim od adventizma, cinjenica je da su 99% svetih otaca ucili flosofiju, a isto tako od tih 99% se 85% govori lose o filosofima.Platon uci da je dusa po prirodi besmrtna nezavisno od Boga, nasa crkva to ne uci.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To ti pise u knjigama starijim od adventizma, cinjenica je da su 99% svetih otaca ucili flosofiju, a isto tako od tih 99% se 85% govori lose o filosofima.Platon uci da je dusa po prirodi besmrtna nezavisno od Boga, nasa crkva to ne uci.

Riječ filozofija se samo jednom spominje u Bibliji naravno u negativnom kontekstu. To što ćeš reći da Platon ima djelimično drugačiju nauku od vaše nije dokaz da ste upravu. Jasno je da ste uzeli dio njegove nauke i stvorili novu, ali opet lažnu. Ako je slab temelj, slaba je i kuća. Znam i da ćeš reći kako Platon kaže da je duša oduvijek i prije ulaska u tijhelo postojala. Jasno da svoju nauku o duši bazirate na paganskim izmišljotinama.

Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje“ (citat iz „Euterpa“, druga knjiga Herodotove „Istorije“).

Kakve veze ima što piše u starijim knjigama, kada ja nauku HAC dokazujem Biblijom.

Biblija je mjerilo, a ne šta je starije. Koji spisi.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Riječ filozofija se samo jednom spominje u Bibliji naravno u negativnom kontekstu. To što ćeš reći da Platon ima djelimično drugačiju nauku od vaše nije dokaz da ste upravu. Jasno je da ste uzeli dio njegove nauke i stvorili novu, ali opet lažnu. Ako je slab temelj, slaba je i kuća. Znam i da ćeš reći kako Platon kaže da je duša oduvijek i prije ulaska u tijhelo postojala. Jasno da svoju nauku o duši bazirate na paganskim izmišljotinama.
Nazalost ne i ja bolje znam sta mi ucimo nego vi, izneo sam ti nase ucenje i ti tvrdis da to nije nase ucenje, ja tebe ne ucim u sta ti verujes, nije mi jasno kako ne mzoes da shvatis da sam ja ovde pravoslavan, a ne ti i da ja bolje znam sta moja crkva i sveti oci(cija dela nisi ni citao) uce.Zato te iz sveg srca molim da prestanes da mi nameces neka ucenja koja nisu pravoslavna i da tvrdis kako jesu.
Kakve veze ima što piše u starijim knjigama, kada ja nauku HAC dokazujem Biblijom.
Ne, HAC drugacije tumaci bibliju, sad treba dokazati da li imate pravo da to cinite, mi smo sastavili kanon, pa kako verujes u nas kanon onda?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
sad treba dokazati da li imate pravo da to cinite, mi smo sastavili kanon, pa kako verujes u nas kanon onda?

Ne smatram taj čin što je neko od sve zaostavštine nešto odvajao za službu a ostalo što može biti kao istorijski izvor odbaci.
Najvažnija stvar je od koga se preuzeše sve te knjige i ko ih napisa a ne ko je rekao šta će prihvatiti a šta neće.
Hvaljenjem starošću dolazimo do vremena apostola iupozorenja o vukovima koji neće štedeti stado i koji će raditi opasan posao ko bi to mogao biti u ono vreme što se uvukao među hrišćane kao tobož hrišćanin?

Natrag