Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zaista sam osetio na svom telu već nekoliko puta žalac i uvek bi se to desilo kad bih pokušao oteti tuđe verovanje silom.
Ko veruje Bogu hvala ko ne i ne mora. Molio sam davno i pitap razlog zašto me odjednom udari nešto i odmah sam dobio u razum nešto što nisam oćekivao a to je da ne idem svojom silom oteti tuđi izbor jer ono što on bira je odraz onog u njemu i time pokazuje kome služi i šta mu je omiljelo a onda neprijatelj ima vlast udariti me jer slobodna volja stoji i dalje i ja sam žrtva svoh htenja da se svi spasu makar silom i ubeđivanjem.

Zato, od sad meni je već dosta puta bilo bolesti u telu i muke i neću nikom otimati njegov izbor ali će mi u srcu biti uvek drago kad neko Božju reč izabere kao meru i veruje.
Mogu samo reći kako ja verujem i podržati onog ko potvrđuje Božje a na ostalo se neću osvrtati jer je to njegov izbor.

U ovoj temi ću samo još ovo reći:
Bog reče satani da ne dira DUŠU Jovu sluzi Božjem i ja u tom lučaju DUŠU vidim kao unutarnjeg čoveka.
Satana odlazi i DIRA TELO te ono postaje veoma bolesno te ako bih uzeo da je tu TELO opisano DUŠOM onda je satana prekršio Božje upozorenje da mu DUŠU ne dira.
Ja verujem da nije tako i da satana nije smeo dirati ono što je Bog rekao a to je unutarnji život gde se podrazumeva čovekov duh sa dušom.

U petom pečatu čitamo:
6:9 I kad otvori peti pečat, videh pod oltarom duše pobijenih za reč Božiju i za svedočanstvo koje imahu.

DUŠE se VIDE pod OLTAROM...da li to TELA leže ispod oltara?
Prorok reče da VIDI DUŠE i ne kaže vidim pobijene već vidi DUŠE POBIJENIH.
Hajde da i tu pokušamo ići na ruku onih što tu žele TELO videti i čujemo kako bi ta opcija zvučala:
VIDEH POD OLTARO TELA POBIJENIH i pratimo dalje tu opciju.

6:10 I povikaše glasom velikim govoreći: Dokle, Gospodaru Sveti i Istiniti! Ne sudiš i ne kaješ krvi naše na onima što žive na zemlji?

Mrtva TELA VIČU i traže osudu zbog njihove prolivene krvi. Pošto oni znaju da MRTVO TELO ne viče onda će sve ovo morati u simbol pretvoriti te tako i ono što se DUŠA zove više nije bitno da li je TELO ili ne jer je u simbolici i tekst izgubi svoju poruku. Ali tu nije kraj toj muci oko TELA.

6:11 I dane biše svakome od njih haljine bele, i rečeno im bi da počinu još malo vremena, dokle se navrše i drugari njihovi i braća njihova, koji valja da budu pobijeni kao i oni.

Sad imamo komičnu scenum, simbolična TELA koja simbolično VIČU primaju SIBOLIČNO haljine bele.Bog se SIMBOLIČNO obraća tim TELIMA koja kao simbolično govore i simbolično im nudi haljinu i kaže da će SIMBOLIČNO postaradati i druga braća nihova.
Ako bi pak pokušali sad izvaditi ovaj zadnji redak gde trebaju i ostali postradati onda trebamo znati gde počinje a gde prestaje SIMBOL i razlog za to dati? Ako su oni gore stvarno pobijeni onda tu NEMA SIMBOLA a samim tim neme simbola ni tamo gde se kaže da će i drugi postradati a opet u kontekstu nema simbolike ni izjava kako duše primiše haljine bele....i tu smo sad stigli do ključne stvari kako mrtvac prima haljinu belu kad znamo da ovo nije simbolika?
Čujemo kako im TAD u tom vremenu DAJE haljine i ne kaže im čekajte DAĆU VAM u budućnosti kad vaskrsnete haljine već im TAD daje tako otpada opcija prolongiranja izvršenja u futurističkoj ideji.Tu se otkriva ne samo to da oni TAD primaju haljine već da potom još ima stradanja što znači da to nije opis vaskrsenja već se ta radnja odvija kao i svaka u OKVIRU PEČATA koji ima svoj vremenski interval.

Ovde se ne pominju TELA već DUŠE POBIJENIH koje nisu mrtve već govore i slave Boga o primaju bele haljine jer i u Otk. 7 gl. čitamo kako sveti IMAJU NA SEBI haljine bele znači nema simbolike.Bolesno stanje zvano NE VERSTVO uvek uzima simbol kad god želi odbaciti Božju reč. DUŠE govore, DUŠE primaju haljinu,DUŠE traže pravdu,DUŠA se ne može pogubiti od nikog već samo od Boga.

Kaže kako su TELA postradalih za pravdu pala i krv im se prosula i oni ćute ali zato DUŠA traži pravdu za ono u čemu je bila i pita kad će se zbiti pravda Bog joj daje pravednu haljinu i kaže da čeka jer će se osveta izvršiti TEK kad i ostala TELA podnesu nad sobom stradanje i tad će svi ustati i DIŠA će se vratiti u telo nad kojim je izvršeno zlo i telo će imati haljinu istu kao i duša jer je pravda od DUHA a ne od TELA.

Svoje verovanje sam izneo i tu stajem jer sve preko toga je štetno po mene i nebih išao dalje.Ako nekome koristi Bogu hvala a ako ne neka drži svako šta je izabrao dok Bog ne potvrdi svoju reč.Neznam za vas ali mene tuče i to debelo svaki put kad na silu želim da svi odbace neistinu i prihvate obavezno svetu reč i Duha Svetoga.
Pavle nije rekao otpali ste idite i izlomite likove i dođite u našu zajednicu on je samo svedočio svoju veru bez prisile da oni moraju ostaviti svoj izbor. On je rekao šta je šta i samo na pitanja u vezi toga odgovarao a nije otimao ničiji izbor već utvrđivao verujuće.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovaj tekst je napisan simbolicnim jezikom da bi predstavio duhovne realnosti vezane za Hristov dolazak sud Bozji.

I kad otvori peti pečat, videh pod oltarom duše pobijenih za reč Božiju i za svedočanstvo koje imahu.
I povikaše glasom velikim govoreći: Dokle, Gospodaru Sveti i Istiniti! Ne sudiš i ne kaješ krv našu na onima što žive na zemlji?
I dane biše svakome od njih haljine bele, i rečeno im bi da počinu još malo vremena, dokle se navrše i drugari njihovi i braća njihova, koji valja da budu pobijeni kao i oni" ( otkrivenje 9. 6 - 11 )

Ovaj tekst je dakle napisan simbolicnim jezikom i govori o tome da je Jovan video ljude koji su ubijeni zbog reci Bozje.
Ovim ljudima je receno da POCINU jos malo dok i ostali ne budu pobijeni kao i oni.

Dakle, ovde se radi o dusama koje predstavljaju zive ljude, jer cela biblija govori o tome da su zivi ljudi duse, koje je Bog simbolicno pokazao Jovanu - da cak i oni vicu pred Bogom da on sudi onima koji su prolili njihovu krv, a onda im je receno da jos malo POCINU U GROBOVIMA, kada ce biti vaskrsnuti zajedno sa ostalima koji su pobijeni kao oni i sa svima spasenima.

"KAO STO KRV AVELJEVA VICE SA ZEMLJE KA BOGU" tako i krv ovih ljudi vice pred Bogom da sudi onima koji su ih pobili.
Dakle, simbolicno je prikazano kako oni vicu pred Bogom da sudi onima koji su ih ubili, a onda im je receno da pocinu jos malo u grobovima.
U grobovima ne pocivaju zivi ljudi, vec mrtvi koji cekaju vaskrsenje kada ce ustati na vecni zivot ili na sud.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
U ovoj temi ću samo još ovo reći:
Bog reče satani da ne dira DUŠU Jovu sluzi Božjem i ja u tom lučaju DUŠU vidim kao unutarnjeg čoveka.
Satana odlazi i DIRA TELO te ono postaje veoma bolesno te ako bih uzeo da je tu TELO opisano DUŠOM onda je satana prekršio Božje upozorenje da mu DUŠU ne dira.
Ja verujem da nije tako i da satana nije smeo dirati ono što je Bog rekao a to je unutarnji život gde se podrazumeva čovekov duh sa dušom.
Dusa u ovom slucaju predstavlja Jovov zivot! Pogledaj i druge prevode.

Satana je sa Bozijim dopustenjem Jovu mogao da uradi sve, samo nije smeo da ga ubije ili ti da mu oduzme zivot! Zato je u potpunosti jasno sta ovaj stih govori kada kaze da mu ne dira dusu ili zivot!
Seti se da je Jov "dusa ziva".... on kao i svako drugo bice kao dar od Boga dobija ZIVOT i to je ono sto mu Satana u ovom slucaju ne sme da dira! Naravno da zivot prilikom smrti ima svoj kraj, smrt je usla u sve ljude po Adamu jer svi sagresismo.... a plata za greh je smrt!

Jov 2:4 A Sotona odgovori Gospodu i reče: koža za kožu, i sve što čovjek ima daće za dušu svoju.
Jov 27:2 Tako da je živ Bog, koji je odbacio parbu moju, i Svemogući, koji je ojadio dušu moju,

Zar nije logicno i iz ovih stihova da se radi o Jovovom zivotu a ne o dusi koja ce postajati i posle Jova.

Duboko verujem da je Jov veoma dobro znao sta se desava posle smrti! On ni jednog trenutka nije gaio nadu da ce u nekom drugom (duhovnom) obliku nastaviti da zivi negde na drugom mestu. Naprotiv, gaio je nadu u vaskrsenje i da ce nakon toga svoj zivot nastaviti da zivi na ovoj planeti.
Donji stihovi idu u prilog tome:

Jov 7:21 Zašto mi ne oprostiš grijeh moj i ne ukloniš moje bezakonje? jer ću sad leći u
prah, i kad me potražiš, mene neće biti.

Jov 14:13-15 O da me hoćeš u grobu sakriti i skloniti me dokle ne utoli gnjev tvoj, i da
mi daš rok kad ćeš me se opomenuti! Kad umrije čovjek, hoće li oživjeti? Sve dane
vremena koje mi je određeno čekaću dokle mi dođe promjena. Zazvaćeš, i ja ću ti se
odazvati; djelo ruku svojih poželjećeš.

Priseti se i ovih Hristovih reci:

Matej 10:39 Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći
će je.

Ako se gleda po tvom, ispada bezuman onaj ko cuva dusu svoju, a mudar onaj koji je gubi!

Vise je nego jasno da je Hrist mislio na nas ZIVOT (ono sto je najvrednije sto imamo) a ne na besmrtnu dusu.

..................................................

Cini mi se da sam ostao duzan odgovor.

Kljuc za pronalazenje odgovora na ovo pitanje lezi u prvom coveku Adamu i onome sto mu je Bog rekao!
Bog ne moze lagati, ako je rekao da ce se Adam ukoliko ne bude poslusan vratiti u nepostojanje, tako ce se i desiti.

Bozija namera je da stvori coveka, koji ce ukoliko bude poslusan ziveti vecno NA OVOJ PLANETI, a ne da stvori bice koje ce prilikom telesne smrti nastaviti da zivi u nekom drugom obliku na nekom drugom mestu u kosmosu! Bog stvara ljude na ovoj planeti i zato svi mi dar i blagoslove zivota moze imati samo na ovoj planeti i nigde vise!

Bog oblikuje Adama od praha zamaljskoga i udahnjuje mu u nos duh zivotni i on postaje dusa ziva.

Prah + duh (zivotni) = dusa ziva (Adam)

Kada prah zbog roka trajanja dotraje i ne moze vise da funkcijonise, duh zivotni se vraca Bogu koji ga je i dao. Duh zivotni nakon povratka Bogu nikako nije Adam niti on nosi Adamova svojstva. Duh zivotni (zivot) je dar od Boga, Adam moze taj dar imate sve dok bude poslusan u suprotnom mu se oduzima.
Seti se, Bog stvara Adama na ovoj planeti i dokle god je poslusan zivece na njoj u suprotnom se vraca u nepostojanje! Adamova jedina alternativa za ZIVOT je poslusnost, buduci da je pogresio gubi taj dar!
On ne moze nikako sa tim duhom koji se vraca Bogu nastaviti da zivi jer mu je Bog rekao da ce se vratiti tamo gde je bio. Ako Adam tim duhom nastavlja da zivi, onda se nece vratiti tamo gde je bio.... onda Bog laze a satana je upravu!
Zato je logicno zakljuciti da duh nema Adamova svojstva niti on pripada Adamu, vec pripada Bogu koji ga je i dao!

Svi mi, kao i Jov mozemo gajiti nadu u vaskrsenje i cekati kao i on sve dane vremena koje su nam odredjeni dok nas Bog ponovo ne zazove.
Ako je nadasve pravedni Jov sada ziv sigurno se nalazi blizu Boga, kako onda on kaze da ce ga Bog pozeleti i da ce cekati sve dane dok ga ne zazove?

Potpuno je jasno da Jov ne veruje u zagrobni zivot i to nije njegova nada, vec veruje u vaskrsenje!

I zaista "EVO IDE DAN", a mi smo mu mnogo blizi nego bilo ko pre nas, kada ce svi koji su u prahu zacuti glas sina covecijega i ustace!
Bog nikako ne menja svoj plan, a on je da ljudi zive na ovoj planeti..... nikako na nekom drugom mestu!
Istina samo mali broj je otkupljen sa zemlje koji ce ziveti u duhovnim dimenzijama.

Puno pozdrava

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Taktičaru pozdrav.
Mi se po pitanju postanja slažemo, prah je dobio novi element zvani Duh i to ga čini živim.
Čovek u svom životu stiče saznanja i želje kao što i razne odluke donosi i tako izgrađuje svoju unutrašnjost na jedan ili drugi način (dobro ili loše).
Kad čovek umre to znači onaj element koji je DOBIO će OTIĆI i prah se vraća gde je bio ali se i DUH vraća gde je bio kod Boga i taj duh nosi u sebi ne samo život već i duhovnog čoveka-unutrašnjeg jer se spoljni raspada a unutrašnji ne.
Mi smo i duhovno i telesno biće.

Kad kaže da je plata za greh smrt onda ona deluje na STVORENI DEO a ne na BOŽJI PRIMLJENI.
Peti pečat to jasno pokazuje ali i 7 gl. Otk ako se malo pažljivije sasluša.
Jeste Jov mislio na život koji će tek dobiti isto i mi gledamo na novi život u MATERIJI koja je stvorena jer mi ne imamo da sem materije imamo i Božju komponentu u sebi koja uzrokuje život praha.
I tu nije kraj, ponovo treba pažljivo čuti kako imamo Duh i dušu i telo kao elemente duh i duša su vantelesni elementi i to nalazimo na više mesta kao potvrdu.
Jov se pita hoće li oživeti, mi znamo. Jov očekuje vaskrsenje TELA i mi očekujemo vaskrsenje tela ali mi imamo još neka saznanja da smo PREŠLI IZ SMRTI U ŽIVOT.

To govorim za verujuće.
Kako bi onda zvučalo da smo verom umrli kad smo telom mrtvi?
U pravu si da je satani bilo zabranjeno da mu uzme život (Jovu) ali nije tako rečeno već da mu DUŠU ne dira zar nismo čitali gde se pominje život i zašto je tu izostavljen taj izraz i prešlo se na element čoveka?
Mislim da je život povezan sa duhom i dušom a na telu se manifestuje.
Plata za greh je smrt ali smrt onog stvorenog a to je prah dok element darovan od Boga se vraća i tu je život.Ne kažem da je Adam živeo pre nego je telo imao već je dolaskom Duha oživeo i opet odlaskom duha telo je mrtvo ali unutrašnji duhovni čovek ide Bogu i ako je taj Duh poslušan onda čeka gore a ako je ostao u pobuni onda je dole.

Piše da razni duhovi ulaze u čoveka i izlaze oni ne ide u tkivo već u ljudski duh i kad smo Duhom Svetim rođeni nije materija rođena već naš duh.Tako smo očišćeni od duhova pobune zvanih demoni.
Sva stvorenja imaju duh ali je razlika između čoveka i životinje u tome što mi nosimo obličje Boga i Njegov Duh koji je udahnuo u nas.
Molim da se ovo ne gleda kao rasprava već kao dopuna onog što već rekoh. Moje uverenje je tako jer tako razumem tu materiju i molim vas da mi oprostite ako se moje gledanje razlikuje od vašeg, ako grešim molim da mi Bog pomogne da se ispravi ta greška.
Bogu našem sva hvala i slava.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Otkrivenje 6,9Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.

Otkrivenje 6,10Vikahu iza glasa: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?

Dokaz da se ovaj stih ne shvata bukvalno!!

Kada bi se ovo bukvalno ovako shvatilo ispalo bi da je duša besmrtna. Ali nije tako. Treba poznavati način izražavanja u jevrejskom jeziku.

U stihovima se nešto želi reći. Spomenuta je i krv.

Pogledajmo sada ovaj stih iz Postanka. Postanak 4,10Jahve nastavi: "Što si učinio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče. Dakle u Otkrivenju se želi reći da su bezbožnici pobili puno pravednika, a ne bukvalno da mrtvi viču. To se jasno vidi po istom načinu izražavanja u Postanku. Naravno da krv ne može da viče, nego Bog saopštava Kainu da zna šta je uradio i da je jako ljut zbog toga.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Dusa nije apsolutno besmrtna vec relativno besmrtna, tj. ona zivi dok je u zajednici sa Bogom.Da je Bog dusu stvorio smrtnom On bi onda stvorio smrt, ali On nije stvorio smrt, sve sto je On stvorio i materija cak je besmrtno po blagodati tj. zivi dok je u zajednici sa Njim, covek je istupio iz zajednice, ali ne potpuno i zbog toga se javila propadljivost.Bolje recno Covekova dusa zivi dokle god to Bog zeli, ona po prirodi nije besmrtna, ali jeste besmrtna po blagodati, ali ako gledamo sa te strane nista po prirodi nije cak ni postojece bez Boga, sve postoji po blagodati Bozijoj.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

Djela apostolska 3,23Djela apostolska 27,22

5. Mojsijeva 20,16 Isus Navin 2,13 Isus Navin 10,30 Isus Navin 10,32 Isus Navin 10,35 Isus Navin 10,40

1. Carevima 15,29 Isaija 53,12 Jezekilj 18,4 Jezekilj 18,20

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Dusa nije apsolutno besmrtna vec relativno besmrtna, tj. ona zivi dok je u zajednici sa Bogom.Da je Bog dusu stvorio smrtnom On bi onda stvorio smrt, ali On nije stvorio smrt, sve sto je On stvorio i materija cak je besmrtno po blagodati tj. zivi dok je u zajednici sa Njim, covek je istupio iz zajednice, ali ne potpuno i zbog toga se javila propadljivost.Bolje recno Covekova dusa zivi dokle god to Bog zeli, ona po prirodi nije besmrtna, ali jeste besmrtna po blagodati, ali ako gledamo sa te strane nista po prirodi nije cak ni postojece bez Boga, sve postoji po blagodati Bozijoj.

Зато и каже:

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Зато и каже:

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

— Oni koji misle da je duša besmrtna kažu "Eto vidite ovdje je duša napisana odvojeno od tijela, a vi (koji mislite da je duša smrtna) kažete da je duša tijelo".

Zašto ovaj stih nije dokaz da je duša besmrtna???

— A onda naravno izbjegavaju dio koji kaže "i dušu... pogubiti u paklu." A po njima je duša besmrtna, a ovdje se može pogubiti, što znači da je smrtna. Naravno dolazi do izražaja totalno ne poznavanje jevrejskog jezika. Besmrtnost ima samo Bog, svi mogu biti ubijeni, ali Bog ne može biti ubijen. 1. Timotijevu 6,16

Ovdje se govori da pravedni ne mogu da izgube vječni život. A ne da je duša besmrtna i da je posebna u odnosu na tijelo. Da se ne bojimo ljudi koji mogu da ubiju tijelo, a ne mogu dušu (život vječni po vaskrsenju) a ne da je duša besmrtna kao duh.

Besmrtnost dolazi za pravedne tek nakon vaskrsenja. Dakle ljudi nikada nisu živi kao neki duhovi.

Sam Pavle kaže da ćemo tek dobiti besmrtnost.

1. Korincanima 15,53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?prijevod=sve&dknjiga=1. Korincanima&glava=15&stih=#54
1. Korincanima 15,54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona riječ što je napisana: pobjeda proždrije smrt.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Павле и каже:

21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.

22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;

24. Али остати у телу потребније је вас ради.

Zašto ovaj stih nije dokaz da je duša besmrtna???

Пиши ти шта хоћеш, Господ каже да они који могу убити тело: душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу

Значи, само Бог може убити и душу и тело, нико други. Они који нам могу убити тело, душу никако не могу.

То можемо видети да пише, а ваша објашњења нека остану за оне који желе да прихвате.

Natrag