Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

Djela apostolska 3,23Djela apostolska 27,22

5. Mojsijeva 20,16 Isus Navin 2,13 Isus Navin 10,30 Isus Navin 10,32 Isus Navin 10,35 Isus Navin 10,40

1. Carevima 15,29 Isaija 53,12 Jezekilj 18,4 Jezekilj 18,20
Nista po pridrodi sem Boga nije besmrtno, bez Njega sve umire i nestaje, a u jemu sve vecno zivi, dusa je uslovno ziva tj. dok je sa Boogm ona zivi, a kad se udalji od Boga ona umire i nestaje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nista po pridrodi sem Boga nije besmrtno, bez Njega sve umire i nestaje, a u jemu sve vecno zivi, dusa je uslovno ziva tj. dok je sa Boogm ona zivi, a kad se udalji od Boga ona umire i nestaje.

Pa svi umiru i nema ih više. I pravedni i nepravedni. Svi idu grob. Nemaš dkaza da je duša besmrtna.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Al zato misliš ili si u sukobu sa svojom crkvom koja kaže da je besmrtna.
Moja crkva o tome ne uci, moja crkva ucenje o dusi crpi iz ucenja svetih otaca kao sto je Teofil Antiohijski i ovo je njegovo ucenje, a ne moje.Dusa nije ni smrtna ni besmrtna, ona je relativno ziva, da ljudi u raju nisu pali i telo bi bilo relativno besmrtno, a ne samo dusa, dusa nije i nikada nece biti apsolutno besmrtna, ako je Bog stvorio dusu smrtnom onda je On stvorio smrt, a ako je Bog dusu stvorio besmrtnom onda je on stvorio boga, Bog nije stvorio ni smrtnu ni besmrtnu dusu vec relativno besmrtnu tj. dusa zivi dokle god je u zajednici sa BOgom, kad istupi iz zajednice dusa umire kao i sve ostalo, jer smrt nije psootjeca ona je samo odustvo zivota tj. Boga, van Boga sve umire i nestaje, a u Bogu sve zivi dokle god je u Bogu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Moja crkva o tome ne uci,

Uči.

СВЕТИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ

СВОЈСТВА ЧОВЕКОВЕ ДУШЕ И ТЕЛА

- ПРОТИВ ЛАЖНОГ УЧЕЊА ДА ЈЕ ДУША СМРТНА-

БЕСМРТНОСТ ДУШЕ

Водећи порекло непосредно од свога Творца, вечнога Бога, душа је непролазна и бесмртна. Ту непролазност и бесмртност своју она показује кроз све што чини и ствара. Из целокупног стваралаштва њеног избија човекова чежња за бескрајношћу у свима областима: у знању, у животу, у постојању. Дух људски неуморно чезне за бескрајним знањем, за бескрајним животом, за бескрајним постојањем. А кроза све то он жели и хоће једно: да савлада пролазност и ограниченост, а омогући и осигура непролазност и безграничност. На крају свих крајева, у свима културама и цивилизацијама сви напори и све муке духа. људског сливају се у један гигантски напор: савладати смрт и смртност по сваку цену, а осигурати бесмртност и живот вечни.

ona je relativno ziva,

Takav izraz ne postoji, ili postoji život ili smrt. Jedino za viruse.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Moja crkva o tome ne uci, moja crkva ucenje o dusi crpi iz ucenja svetih otaca kao sto je Teofil Antiohijski i ovo je njegovo ucenje, a ne moje.Dusa nije ni smrtna ni besmrtna, ona je relativno ziva, da ljudi u raju nisu pali i telo bi bilo relativno besmrtno, a ne samo dusa, dusa nije i nikada nece biti apsolutno besmrtna, ako je Bog stvorio dusu smrtnom onda je On stvorio smrt, a ako je Bog dusu stvorio besmrtnom onda je on stvorio boga, Bog nije stvorio ni smrtnu ni besmrtnu dusu vec relativno besmrtnu tj. dusa zivi dokle god je u zajednici sa BOgom, kad istupi iz zajednice dusa umire kao i sve ostalo, jer smrt nije psootjeca ona je samo odustvo zivota tj. Boga, van Boga sve umire i nestaje, a u Bogu sve zivi dokle god je u Bogu.

Dao si mi ovde jednu sekvencu gde primetih kako se moje verovanje poklapa sa navedenim tekstom uz izmenu reči koje ja koristim.
Kažeš dok god je duša u Božjoj blizini ona je živa.
Moj koncept je dok god čovek ima u sebi Božji element Duha živ je kad se duh udalji nema života.
Stim što ja dušu vidim kao svesni deo čoveka u kojem je karakter i sve ono što čovek jeste osim tela.
Bog jeste stvorio po svom liku čoveka i dao mu svog duha nismo time bogovi ali smo ,,imitacija,,da bude sve usvemu mi u Hristu Hrist u Ocu.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
СВЕТИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ

СВОЈСТВА ЧОВЕКОВЕ ДУШЕ И ТЕЛА

- ПРОТИВ ЛАЖНОГ УЧЕЊА ДА ЈЕ ДУША СМРТНА-

БЕСМРТНОСТ ДУШЕ

Водећи порекло непосредно од свога Творца, вечнога Бога, душа је непролазна и бесмртна. Ту непролазност и бесмртност своју она показује кроз све што чини и ствара. Из целокупног стваралаштва њеног избија човекова чежња за бескрајношћу у свима областима: у знању, у животу, у постојању. Дух људски неуморно чезне за бескрајним знањем, за бескрајним животом, за бескрајним постојањем. А кроза све то он жели и хоће једно: да савлада пролазност и ограниченост, а омогући и осигура непролазност и безграничност. На крају свих крајева, у свима културама и цивилизацијама сви напори и све муке духа. људског сливају се у један гигантски напор: савладати смрт и смртност по сваку цену, а осигурати бесмртност и живот вечни.

Наравно. Зато нам је тело смртно, а цео процес умирања знају биолози веома добро. Престаје регенерација ћелија, не прави се више довољан број, а постоји термин: програмирана ћелијска смрт.

Старење представља универзалан биолошки процес, природну фазу у животном циклусу сваке јединке, која се завршава смрћу. То је процес који представља генетички програмирано отказивање механизама који одржавају хомеостазу (сталност унутрашње средине организма).

То је све везано за тело. Али душа не улази у ту причу о смртности. Проблем је што ви верујете да је душа склоп духа и тела, тако да када умире тело, по вама умире и душа. Све због лоше интерпретације једног стиха на почетку Библије.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne uci.
Водећи порекло непосредно од свога Творца, вечнога Бога, душа је непролазна и бесмртна.
Cela tvar, a ne samo dusa bili su besmrtni pre pada i ovde otac Justin to jasno kazuje, dusa je kad je stvorena bila besmrtna i po volji tvorca ona ne umire jer to Tvorac ne dozvoljava, po prirodi dusa nije besmrtna vec po blagodati.
човекова чежња за бескрајношћу

чезне за бескрајним знањем, за бескрајним животом
он жели и хоће једно: да савлада пролазност и ограниченост, а омогући и осигура непролазност и безграничност.
савладати смрт и смртност по сваку цену, а осигурати бесмртност и живот вечни.
Ja ne znam sta tebi ovde nije jasno, ovde se ocigledno govori o dusi coveka koja tezi da zivi vecno, a ne da je vecna, nase duse zive od naseg nastanka i zivece zauvek, ali ne zato sto su po prirodi besmrtne(samo je Bog besmrtan) vec po blagodati tj. one zive dok to Tvorac zeli,a Tvorac se ne raduje propasti covekovoj pa zato i ne zeli da dusa umre, po prirodi dusa nije besmrtna vec poblegodati, Otac Justin jasno govori da covek tezi ka besmrtnosti, a ne da je on po prirosi besmrtan, on takodje kaze da je Bog stvorio dusu besmrtnom jer nije bilo smrti, ali na coveku je bilo da li zeli da ostane besmrtan ili zeli da postane smrtan, covek je izabrao smrt i tada je i dusa treabala da umre, ali Bog to nije dozvolio iz velike ljubavi, kad bi covekova dusa bila besmrtna po prirodi onda covek ne bi mogao da sagresi niti da telesno umre tj. bio bi po prirodi Bog, ali ono sto je stvoreno ne moze po prirodi biti besmrtno vec zivot toga zavisi od Boga i dusa je tako besmrtna po blagodati(ona moze da umre, ali zivi vecno i to zavisi od Bozije blagodati), a ne po prirodi(ona ne moze da umre i zivi vecno bez obzira na Boga).

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Kako vi tumacite
Jezekilj 18:4
4 Gle, sve su duše moje, kako duša očeva tako i duša sinovljeva moja je, koja duša zgreši ona će poginuti.
Ako dusa gine,da li je to besmrtnost ili pak smrtnost???

Natrag