Priča o Lazaru i bogatašu ne govori o zagrobnom životu i nekom vječnom mučenju ili čistilištu nego ima 3 pouke. > Zapravo, prica bas govori o stanju i mjestu nakon smrti !
Pouke ove priče su:
1. Nakon što čovjek umre nema prilike za pokajanje. > Zato za zivota treba da pazi da ne bi nakon smrti zavrsio u vatri !
2. Ljudi su toliko tvrdoglavi u svojoj pobuni protiv Boga i u grijehu da neće vjerovati i ako bi neko vaskrsao iz mrtvih. > Da ih upozori da paze da ne zavrse muceci se u vatri !
3. Potrebno je slušati Bibliju, tačnije Boga i proroke, Mojsija i ostale. > Jer u suprotnom zavrsice u vatri !
Ovo podebljano sam dodao kao jedini logican i ocigledan odgovor na sledecu Biblijsku pricu:
Luka 16.19-31 "Čovek neki pak beše bogat, koji se oblačiše u skerlet i u svilu, i življaše svaki dan gospodski i veseljaše se. A bijaše jedan siromah, po imenu Lazar, koji ležaše pred njegovim vratima gnojav, i željaše da se nasiti mrvama koje padahu s trpeze bogatoga, još i psi dolažahu i lizahu gnoj njegov. A kad umre siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avramovo, a umrije i bogati i zakopaše ga. I u paklu kad beše u mukama, podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avrama i Lazara u naručju njegovu. I povikavši reče: 'Oče Avrame! Smiluj se na me i pošlji mi Lazara neka umoči u vodu vrh od prsta svojega, i da mi rashladi jezik, jer se mučim u ovome plamenu.' A Avram reče: 'Sinko! Opomeni se da si ti primio dobra svoja u životu svome, i Lazar opet zla, a sad se on teši a ti se mučiš. I pored svega toga postavljena je među nama i vama velika propast, da oni koji bi hteli odovud k vama preći, ne mogu, niti oni otuda k nama ne prelaze.' Tada reče: 'Molim te dakle, oče, da ga pošalješ kući oca mojega, jer imam pet braće, neka im posvedoči da ne bi i oni došli na ovo mesto mučenja.' Reče mu Avram: 'Oni imaju Mojsija i proroke, neka njih slušaju.' A on reče: 'Ne, oče Avrame! Nego ako im dođe ko iz mrtvih, pokajaće se.' A Avraam reče mu: 'Ako ne slušaju Mojsija i proroka, da ko i iz mrtvih ustane neće verovati."
A ovo je jedno logicno i ostroumno objasnjenje, citiram:
"Што се приче тиче, тачно да је њена главна поука морална. Само што би било крајње нелогично да сам Господ користи тако очигледну "паганску митологију" када је исту поуку могао да пренесе и без ње. Осим тога, опште је познато да су Јевреји у то време веровали у живот дуже након смрти, нпр. књиге Макавејске сведоче о томе. Онда је још чудније да Господ, уместо да их исправи, још утврђује такво "погрешно веровање" у народу.
Kњиге Макавејске су историјски документи који показују веровање Јевреја из тог доба. Јевреји имају и молитве за преминуле.
Наравно да не може све да се тумачи буквално, али би било крајње невероватно да је читав контекст "пагански"
Замисли да изађе сад, рецимо, Патријарх пред верне и исприча "поучну причу" базирану на реинкарнацији - "Беше један човек и умре и у следећем животу роди се као слон..."
Господ не би поучну причу засновао на потпуно погрешној "паганској митологији" и тиме збуњивао народ када потпуно исту поруку може да пренесе на други начин. Посебно имајући у виду да су Јевреји већ веровали у то - онда је било логично да их упозори и исправи, а не да утврђује погрешно веровање међу њима. Одатле можемо да закључимо да је само учење о загробном животу, рају и паклу које се у причи износи дословно.
Детаљи попут "Авраамовог крила", "прста", "расхлађивање" могу да буду и алегорија. Не мењају ништа битно у контексту."
Ovo mi je najlogicnije i najozbiljnije tumacenje, a procitah i tumacenje Miroljuba Petrovica koje je manje uvjerljivo i vrti se oko price "o kontekstu u Bibliji" ali mu ne uspjeva da to ubjedljivo poentira.
Ako neko ima ko je u stanju da ovo bolje objasni neka obrazlozi, pa da uporedimo i bolje se uvjerimo !