Mire, eto poslusao sam te i nastavljamo diskusiju na ovoj temi:
Mire, samo jos nelkoliko podataka o knjizi o Jovu. Da li si citao knjigu: "Ko je kriv za Jovovo stradanje?" U Njoj je dato objasnjenje pitanja autora i vreme kada je knjiga napidsana.
Prvo, Jevrejski izvori: Vaviloski Talmu tvrdi: "Mojsije je napisao svoju Knjigu, i delove o Valamu i Jovu." (Baba Bathra, 14b)
Prema tome Mojsije,ili neko drugi, napisao je knjigu za vreme Mojsijevog boravka u Midiji, pre izlaska Izrailja iz Egipta. A Izlazak je bio 1445. godine pre Hrista.
Nisam nasao da je iko dao neko drugo vreme nastanka knjige, ali sam nasao izjave mnogih teologa da Mojsije nije pisac knjige, nego da ju je pisao neko drugi ili cak sam Jov. Pa cak i oni, koji misle da Mojsije jeste njen pisac izjavljuju da je moguce da je knjigu pisalo vise autora, jer se u njoj primecuju razliciti knjizevni stilovi, a to znaci ako ju je cak i Mojsije nsapisao da nije napisao celu, nego samo neke njene delove. Je ri taluda tvdi daje Mojdsije nsapidsao neke delove o Valamu i Jovu.
Bez obzira kada je knjiga pisana i ko je njen autor, sasvim je jasno, da ona tvrdi da je Jov verovao u vaskrsenje onako kako ga opisuje i Novi zavet. Vecina teologa smatra da je Knjiga o Jovu nspisana pre Mojsijevih knjig i prerma tome, je nsjstatrija knjigsa Biblije.
Vreme delovanja proroka Isaije:
Sesnaest proroka iz Starog zaveta delovali su od 800 do 400. godine pre Hrista.
Prema istorijskim izvorima (vladanje careva i carstava) utvrdjeno je da je prorok Isaija delovao od 745 do 685. pre Hrista.
Prema svim procenama Jovova knjiga nastala je u 16 ili 15 veku pre Hrista, dakle svakako pre izlaska Izrailja iz Egipts, sto pokazuje da je napisana oko 700 godina pre proroka Isaije.
Tako Jov je medju prvima u Starom zavetu koji je nedvosmisleno veorovao u vaskrsenje mrtvih, jer to svedoci sama njegova knjiga, izjavljuje: "Kad umre covek hoce li oziveti? Sve dane vremena koje mi je odredjeno cekacu dokle mi ne dodje promena. Zazvaces , i ja cu ti se odazvati; delo truko svojih pozeljeces." O Jovu 14,14.15.
Evo sta on govori i o mrtvima: "Ako sinovi njegovi budu u casti, ON NE ZNA, ako li su u sramoti, ON SE NE BRINE. Samo telo njegovo dok je ziv boluje, i dusa u njemu tuzi." O Jovu14,21.22.
Jov ne dvosmisleno govori o stanju mrtvih i o vaskrsenju:
"Ali znam da je ziv moj iskupitelj, i na posledak da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini, OPET CU U TELU
SVOM VIDETI BOGA, JA ISTI VIDECU GA, OCI MOJE GLEDACE GA A NE DRUGE," O Jovu 19,25-27.
Nemoguce je da ovo zanematri ili odbaci nijedan iskreni istrazivac Biblije.
Sve najbolje
Marko ja ne verujem da je Jov pisan pre Isaije(ZA TO NEMA DOKAZA VEC SAMO PRETPOSTAVKE), ali cak i da jeste, to nije problem, odgovoricu ti ono sto sam rekao i Laodikeji ranije, pa idemo redom od pocetka(osvrnucu cu se na Jova kasnije):
Biblija nije samo ''Bozanska'' knjiga, vec sadrzi i ljudski elemenat. Bog se nije koristio ''diktatom'', vec je dopustao da pisci sami svojim recima ''izraze'' ono sto su razumeli i videli. A svi ti opisi su podlozni ''ljudskom misljenju''.
Biblija je ''Bozansko-ljudska knjiga'' i to moramo imati na umu kada pristupamo ovoj temi.
Mi mozemo biti sigurni u istinitost reci, jedino onda kada u Bibliji pise ''
TAKO GOVORI GOSPOD''.
Solomunu jeste Bog dao mudrost, ali ne i ''Bozansku mudrost'' , jer kada bi to tako bilo, onda ''on ne bi sagresio''.
Mi ipak vidimo do cega ga je dovelo ''njegovo mudrovanje'' kada je i sam poklekao i ucinio ozbiljne grehe te odbacio Boga, pa poceo da sluzi idolima. U teologiji se zato i postavlja pitanje: ''zasto bi smo slusali Solomuna''?
Njegove reci su ''svakako korisne'', ali im ''ne smemo pokloniti puno poverenje''.
Ajde sada da pogledamo neke stihove:
Jezek. 37,11 "
Gle, govore: Posahnuše kosti naše i prođe nadanje naše, propadosmo."
-Jevreji nisu verovali u vaskrsenje, i to je tako ocigledno u celom Svetom Pismu kroz ceo Stari Zavet.
Tek kasnije Bog im u direktnoj objavi daje nadu u vaskrsenje, i zato imamo u Jezekilju, Isaiji i Danilu, da Bog govori o vaskrsenju.
-Cak i u vreme Hrista, postojale su grupe kao sto su sadukeji koje i dalje nisu verovale u vaskrsenje..
To pokazuje, da je postojao kontinuitet tog verovanja koji se odrzao sve do Hristovog vremena, i to glediste je ranije preovladavalo..
Dalje ono sto vi citirate jeste uglavnom propovednik:
(na tome i temeljite svu vasu teologiju)
''
Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio..
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i nikada više nece imati udela ni u čemu što biva pod suncem.''(Propovednik 9:5)
Propovednik dakle kaze da "
UMRLIMA NEMA PLATE".
Ovo je suprotno Hriscanskom ucenju, da ce svima biti "placeno po njihovim delima".
Dalje on kaže "
NIKADA VISE NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM" - to je suprotno ucenju o vaskrsenju. Dakle Propovednik ovde JASNO UCI PROTIV VASKRSENJA!
KAD UMRES GOTOV SI! NEMA NIKADA VISE!
Ti si ovo ignorisao.
Propovednik dakle uci ''protiv vaskrsenja'', ali adventisti nece zato reci: ''eto Propovednik je ucio protiv vaskrsenja , to znaci da onda nema vaskrsenja'', nego ce ipak poslusati Hrista koji kaze ''da mrtvi ustaju''.
*Ako je Propovednik ovde pogresio sto se tice vaskrsenja, da li je onda istinu govorio kada je rekao da ''mrtvi ne znju nista''?
Da li je iko od njih istinu govorio?
Naravno da nije, to je njihovo licno misljenje, a ne Bozje!
Isto je sa svim ostalim citatima koje vi navodite da ''mrtvi ne znaju nista i sl''..
_________________________________________________________________________________________
Sada da predjemo na Jova:
Ja sam ga objasnio vise puta na forumu..
Jov kao i Solomun izrazava ''svoje misljenje'', ne zeli iznositi dogmu..
Knjiga je prepuna tudjih misljenja i cak su i Jovovi tesioci iznosili ''pogresne ideje o Bogu''..
Da vidimo sta Jov kaze:
"
kad legne covek, ne ustaje više; dokle je nebesa neće se probuditi niti će se prenuti oda sna svog. " (Jov 14:12)
-
ON KAO I SOLOMUN NEGIRA VASKRSENJE!
I sta dalje kaze:
"
O da me hoćeš u grobu sakriti i skloniti me dokle ne utoli gnev Tvoj, i da mi daš rok kad ćeš me se opomenuti!" (Jov 14:13)
"
O DA HOCES!?"
ON SE NADA DA CE GA BOG VASKRSNUTI, JER JE SMATRAO DA JE PRAVEDAN.
ALI NIJE VEROVAO DA CE TAKO I BITI!
ON NE VERUJE U VASKRSENJE!
ON SE SAMO NADA.
Svi ostali stihovi koje vi navodite, dokazuju isto to, a to je njihovo ''
ne verovanje u vaskrsenje i ne verovanje u zagrobni zivot''. Svi takvi stihovi pokazuju ''njihovo lutanje i pokusaj odgonetanja tajni''(nesigurnost), precizna dogma nije postojala sve do vremena Isaije i to je ono sto ja tvrdim...
#Da bi oborio ovo, moras mi dati bilo kojeg pisca pre vremena Isaije koji ''eksplicitno uci vaskrsenje''.
Jova ne prihvatam iz razloga, jer si i sam rekao da je moguce da su neke stvari toj knjizi ''dodavane''..
Iako cak i pored toga ja sam dokazao da ni Jov nije verovao u vaskrsenje vec je ''pomisljao da je to moguce''.
Njegove reci su pre: ''lutanja i pokusaj odgonetanja tajni''...