Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Mire bracika,neznam kako možeš očekivati ispravan odgovor po ovom pitanju od ljudi koji o duhovnosti baš ništa neznaju?
Čak i činjenice koje si im korektno izneo ne mogu da shvate a kamoli nešto više od toga.
Kad razgovaraš sa sektama uvek se seti da oni imaju program utisnut u tabulu razu po kojem funkcionišu i ako im bilo šta izvan tog programa nudiš oni se pogube jer onda ispada da više nisu sveznajući i da nisu svi ostali odpadnici i da oni nemaju darove Duha već plagijate i za takve robote samo Boga moliti možeš da im prvo da razum a onda da ga otvori i da izbaci ceo masonski-buntovno nevernički program i tek tad bi mogli iznova nešto da nauče inače u punu čašu otrova ni jedna kap melema ne staje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Hvatanje za slovo?

Pa zato je ono napisano u negativnom obliku. Baš zbog takvog tumačenja kao što je tvoje.

PC uči kao i pagani da je duša besmrtna, da su ljudi živi kao duhovi i napuštaju tijelo. Što je bogohulno i što je negiranje uskrsnuća.

I nema istine koju niste izvrnuli. Totalna konfuzija. Svaki pop sve tumači na svoj način.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ogradjujem se o sve sto mi Taramana pripisuje, i ti Mire kao razuman sam znas da u tome nema istine, vec da su to samo razlicita gledista.
Ja zadrzavam svoje, a svako ima slobodu da zadrzi svoje, i da ne osudjuje druge za neznanje, kao sto to cini Taramana..

Pozdravljam te!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa zato je ono napisano u negativnom obliku. Baš zbog takvog tumačenja kao što je tvoje.

PC uči kao i pagani da je duša besmrtna, da su ljudi živi kao duhovi i napuštaju tijelo. Što je bogohulno i što je negiranje uskrsnuća.

I nema istine koju niste izvrnuli. Totalna konfuzija. Svaki pop sve tumači na svoj način.

Zahvaljujem..

Ogradjujem se o sve sto mi Taramana pripisuje, i ti Mire kao razuman sam znas da u tome nema istine, vec da su to samo razlicita gledista.
Ja zadrzavam svoje, a svako ima slobodu da zadrzi svoje, i da ne osudjuje druge za neznanje, kao sto to cini Taramana..

Pozdravljam te!

Svako ima pravo da zadrzi svoje misljenje, ali je vazno da bude iskren i posteno sagleda ovu i druge teme..
Nazolost mnogi to ovde nisu spremni da ucine...
Pozdrav.

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Marko ja ne verujem da je Jov pisan pre Isaije(ZA TO NEMA DOKAZA VEC SAMO PRETPOSTAVKE), ali cak i da jeste, to nije problem, odgovoricu ti ono sto sam rekao i Laodikeji ranije, pa idemo redom od pocetka(osvrnucu cu se na Jova kasnije):

Biblija nije samo ''Bozanska'' knjiga, vec sadrzi i ljudski elemenat. Bog se nije koristio ''diktatom'', vec je dopustao da pisci sami svojim recima ''izraze'' ono sto su razumeli i videli. A svi ti opisi su podlozni ''ljudskom misljenju''.
iblija je ''Bozansko-ljudska knjiga'' i to moramo imati na umu kada pristupamo ovoj temi.

Mi mozemo biti sigurni u istinitost reci, jedino onda kada u Bibliji pise ''TAKO GOVORI GOSPOD''.

Postovanje brate Mire,
U ovom delu tvoga odgovora ima mnogo toga s cime se i ja slazem, ali nazalodst ne sasvim.
Slazem se da je Sveto pismo izrazeno ljudskim recnikom, jer ga samo takvim mozemo razumeti.Sad mi reci, kako ces to svoje tumacneje, da u Bibliji nije sve od Boga nego ima toga i od ljudi, sa ovom izjavom:
"I imamo najpouzdaniju prorocku rec i dobro cinite sto pazite na nju kao na videlo koje svetli u tamnome mestu... Nijedno protrodstvo knjizevno ne biva po svoma kazivanju. JER NIKAD PROTROSTVO NE BIVA OD COVECIJE VOLJE, NEGO NAUCENI OD SVETOGA DUHA GOVOTRISE SVETI BOZIJI LJUDI," 2, Petrova 21,19-21.

Ili i ovo: " SVE JE PISMO OD BOGA DANO." 2. Timotiju 2,16)

U ono vreme Novi zavet jos nije ni postojao. Pa i Isus je rekao "Pregledajte pisma," Jovan 5,39,
Vidis brate da ne mozemo mi odredjivati sta je od Boga a sta od ljudi, Pavle kaze "SVE je PISMO OD BOGA DANO".

Drugo, ti kazes: "Ja ne verujem da je Jov pisao pre Isaije." Imas li ikakav dokaz za to? Ja ga do danas nisam video.
-------------------------------

Ajde sada da pogledamo neke stihove: Jezek. 37 je napisao(la):
Gle, govore: Posahnuše kosti naše i prođe nadanje naše, propadosmo[/B]."

-Jevreji nisu verovali u vaskrsenje, i to je tako ocigledno u celom Svetom Pismu kroz ceo Stari Zavet.

Mire, samo delimocno si u pravu. Cak u Htristovo vreme Jevreji su bili podeljeni u dve grupe, jedni su verovali u vaskrsenje a drugi nisu. To najbolje potvrdjuje apostol Pavle. Molim te procitaj Dela apostolaska 23, 6-8.
Vidis da su fariseji verovali i pre Hrista da postoji vaskrsenje.
Gornaj izjava Jezekilja nema nikakve veze sa vaskrsenjem, on govori o nevoljama svoga naroda u ono vreme.

Prema tome tvoja sledeca izjava se ne slaze sa Biblijom:

Tek kasnije Bog im u direktnoj objavi daje nadu u vaskrsenje, i zato imamo u Jezekilju, Isaiji i Danilu, da Bog govori o vaskrsenju.

Znaci da ti ne priznajes ono sto Jov govori koji nije ni bio Jevrejin, ne priznajes ni izjave Solomuna ni psalmiste. Ja ih sve priznajem i drzim kao izvoire iz Bozje reci.

Mitre:Cak i u vreme Hrista, postojale su grupe kao sto su sadukeji koje i dalje nisu verovale u vaskrsenje..

U tome si u pravu, ali nisi primetio da Fatriseji jesu verovali u vaskrsenje.

''Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio..
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i nikada više nece imati udela ni u čemu što biva pod suncem.
''(Propovednik 9:5)

Dalje on kaže "NIKADA VISE NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM" - to je suprotno ucenju o vaskrsenju. Dakle Propovednik ovde JASNO UCI PROTIV VASKRSENJA!

Mire, pa zar ti nisam naveo vise prevoda i napisao ti da niko ne prevodi sa NIKAD, vec sa nigde. U Originalu ne pise nikad, nego nigde.

Medjutim, ako ti Mire, zelis da zadrzis svoje misljenje, slobodan si da verujes sta hoces, samo se to misljenje ne moze odbraniti pred jasim biblijskim izjavama.

Da vidimo sta Jov kaze:

"kad legne covek, ne ustaje više; dokle je nebesa neće se probuditi niti će se prenuti oda sna svog. " (Jov 14:12)

-ON KAO I SOLOMUN NEGIRA VASKRSENJE!

I sta dalje kaze:

"O da me hoćeš u grobu sakriti i skloniti me dokle ne utoli gnev Tvoj, i da mi daš rok kad ćeš me se opomenuti!" (Jov 14:13)

Izvini Mire, ali ovde si me iznenadio, Zbog cega si samo uvod Jovove izjave naveo i na osnovu nje dao svoj zakljucak koji je pogresan da nema vasksenja, zasto nisi nastavio da citas i ono sto Jov jeste rekao o vaskrsenju:

Tako Jov je medju prvima u Starom zavetu koji je nedvosmisleno veorovao u vaskrsenje mrtvih, jer to svedoci sama njegova knjiga, izjavljuje: "Kad umre covek hoce li oziveti? Sve dane vremena koje mi je odredjeno cekacu dokle mi ne dodje promena. Zazvaces , i ja cu ti se odazvati; delo truko svojih pozeljeces." O Jovu 14,14.15.

Vidis Mire da veruje da ce ga Gospod pozvati i da ce on odgoivoriti.

Evo sta on govori i o mrtvima: "Ako sinovi njegovi budu u casti, ON NE ZNA, ako li su u sramoti, ON SE NE BRINE. Samo telo njegovo dok je ziv boluje, i dusa u njemu tuzi." O Jovu14,21.22.

Jov ne dvosmisleno govori o stanju mrtvih i o vaskrsenju: Dok su pokojnici mrtvi neznaju nis a i ne osecaju nista sve do vaskrsenja.

"Ali znam da je ziv moj iskupitelj, i na posledak da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini, OPET CU U TELU SVOM VIDETI BOGA, JA ISTI VIDECU GA, OCI MOJE GLEDACE GA A NE DRUGE," O Jovu 19,25-27.

To su biblijski dokazi, a ne moji.
Jov je verovao, ako i umre, da ce oziveti i da ce svojim ocima videti Boga.
Ovo nijedan iskreni citalac nece niti moze pobiti.
To je prva biblijska izjava o vaskrsenju.

Mire, mi smo do sada lepo diskutovali, medjutim,nesta se sa tobom desilo. Ako ti budes negirao jasne biblijske izjave, onda ne vidim nikakvu svrhu da uopste i diskutujemo.[/QUOTE]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Marko ne pise tamo ''NIGDE'' nego stoji "NIKAD'' , ja sam prilozio izvorni tekst, pa pogledaj pazljivo..
Ovo ostalo ne znam sta bih ti komentarisao(nista mi nisi ni dao), ti tvrdis jedno a ja tvrdim drugo i tako mozemo do sutra.
Nisam nigde propustio da uvidim da su ranije verovali u vaskrsenje , jesu verovali, ali to je nakon Isaije.
Ja smatram i dao sam ti dokaze da niko pre Isaije nije poznavao preciznu nauku o vakrsenju niti Jov niti bilo ko pre Isaije, svi od reda su o tome nagajali..

"I imamo najpouzdaniju prorocku rec'' - Marko tu govori o ''prorocanstvima'' a u njima stoji TAKO GOVORI GOSPOD i to je merodavno, ostalo sadrzi i ljudski uticaj koji nije zanemarljiv..

Pitam te sada da bi smo resili ovo pitanje jednom za svagda, imas li ti bilo kog pisca pre vremena Isaije(osim Jova) da je ucio vaskrsenje?
Laodikeja mi nije mogao navesti ni jednog..
Sve cu prihvatiti ako mi dokazete..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Čovjek je imao bemstrnost jer je imao prilaz drvetu života. Onda kada je Bog postavio kerubina nisu imali više pristupa te su umrli. Pitanje koje trebamo postaviti - jesu li ljudi dobili uslovnu ili urođenu besmrtnost. Naravno uslovnu, i ako zgriješe umrijet će, kao što Pavle kaže plata za grijeh je smrt, a ne vječni život u mukama. Svi važniji kršćanski oci su vjerovali u uskrsnuće, tek pojavom nekog Atenagore (grčko ime, grčka misao) počinje se propovijedati o besmrtnosti duše. Pismo u 1. Timoteju kaže da je jedini Bog ima besmrtnost - no ovdje neki uče da i čovjek ima besmrtnost, jer nastavlja živjeti nakon smrti - svašta.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Čovjek je imao bemstrnost jer je imao prilaz drvetu života. Onda kada je Bog postavio kerubina nisu imali više pristupa te su umrli. Pitanje koje trebamo postaviti - jesu li ljudi dobili uslovnu ili urođenu besmrtnost. Naravno uslovnu, i ako zgriješe umrijet će, kao što Pavle kaže plata za grijeh je smrt, a ne vječni život u mukama. Svi važniji kršćanski oci su vjerovali u uskrsnuće, tek pojavom nekog Atenagore (grčko ime, grčka misao) počinje se propovijedati o besmrtnosti duše. Pismo u 1. Timoteju kaže da je jedini Bog ima besmrtnost - no ovdje neki uče da i čovjek ima besmrtnost, jer nastavlja živjeti nakon smrti - svašta.

Ne uci niko da covek ima besmrtnost jel bi onda covek bio ravan Bogu, crkva uci da covek ima uslovnu besmrtnost, odnosno duh zivi dok god Bog to zeli..
A ostalo si nepotrebno rekao...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno je rekao Kainos, svo ucenje koje danas poseduju tradicionalne crkve o dusi ili duhu koji nakon smrti napusta telo i nastavlja da zivi u raju ili paklu je proizvod mnogobozacke filozofije, a uneseno je u crkvu posredstvom crkvenih otaca Atenagore, Tertulijana, i ostalih, koji su citali platonove spise i uneli u crkvenu dogmatiku njegovu filozofiju.

Uslovna besmrtnost je srz biblijskog ucenja, i podrazumeva dar vecnog zivota pod uslovom vere u Hrista, i to dar koji ce biti dat o vaskrsenju mrtvih.
Do tada ne postoji nista, do tog casa kada ce Bog povratiti mrtve u zivot.. Amin!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tacno je rekao Kainos, svo ucenje koje danas poseduju tradicionalne crkve o dusi ili duhu koji nakon smrti napusta telo i nastavlja da zivi u raju ili paklu je proizvod mnogobozacke filozofije, a uneseno je u crkvu posredstvom crkvenih otaca Atenagore, Tertulijana, i ostalih, koji su citali platonove spise i uneli u crkvenu dogmatiku njegovu filozofiju.

Uslovna besmrtnost je srz biblijskog ucenja, i podrazumeva dar vecnog zivota pod uslovom vere u Hrista, i to dar koji ce biti dat o vaskrsenju mrtvih.
Do tada ne postoji nista, do tog casa kada ce Bog povratiti mrtve u zivot.. Amin!

Vase pogresno misljenje..

Natrag