Mire znam tvoju iskrenost da sledis istinu, ali mesas ljudsku filozofiju sa onim sto je jasno ucenje biblije.
U bibliji pise da je dusa nastala onog trenutka kada je Bog stvorio Adamovo telo i u njega udahnuo Duh zivotni.
Daničić-Karadžić:
"A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa"
Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak:
"Tada načini Gospod Bog čovjeka (Adama) od praha zemaljskoga i udahnu mu u lice duh života. Tako postade čovjek živo biće"
Iz ovog svedocanstva o stvaranju - dusa nije nesto nezavisno od tela sto Bog ubacuje u telo, vec je dusa izraz koji oznacava zivog coveka ili manifestaciju zivota.
A jesam li ja rekao nesto suprotno ovome?
Rekao sam da dusa oznacava ''zivot''.
Ali je takodje ona ''sastav vise komponenti' i da se ''u dusi nalazi i duh'' i da ona oznacava ''zivot''.
To nije suprotno Pravoslavnoj teologiji o dusi kao ''sklopu vise elemenata''.
Stvar je u tome, sto se taj izraz dusa cesto koristi i nezavisno u bibliji, da oznaci cinjenicu da ''zivot nastavlja egzistenciju nakon smrti'':
" A kad se rastavljaše s dušom te umiraše ... " (1Moj. 35.18); " Gospode Bože moj, neka se povrti u dete duša njegova " (1Car. 17.21); " Ljudi u gradu uzdišu i duše pobijenih viču " (Jov. 24.12);
To ne znaci da je dusa ''zaseban elemenat'', ona je pre termin koji se koristi da ''opise zivot''.
Duh je ono sto prezivljava i sto je jasno i precizno naglaseno u Bibliji.
Dusa je ziv covek ili zivo bice ( kako drugi prevodi kazu ), sa svim komponentama koje postoje u njemu, a koje pokazuju da je covek ziv, a to su - moc misli i razmisljanja, opsecanja i emocije, itd..
Tako je. Da li sam ja rekao nesto suprotno?
Nisam!
Dusa se sastoji iz ''vise komponenti'' i ona nije ''bestelesni elemenat'' koji nadzivljava smrt, ovo se pogresno razume.
To je samo ''opisni termin''. A ''Duh je komponenta'', koja prezivljava smrt.
Zato kada kazemo: ''dusa umre'', a time smatramo skolop ''tela i duha'' onda to znaci ''izgubiti zemaljski zivot'', a kad govorimo o ''duhovnom sklopu'' o onome sto je ''bestelesno(odnosno Duhu)'' onda kazemo da ''dusa zivi''.
Dusa je samo opisni termin da oznaci zivot, a Duh je ono sto prezivljava.
Sto se tice Duha, postavio sam ti logicna pitanja koja glase ""Gde je Adam bio pre nego sto je stvoren, jer biblija kaze da je Bog dunuo u nos Adama duh zivotni ""A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa"
Da li je to sto je Bog dunuo u nos Adama bio Adam u duhu koga je Bog dunuo u Adamovo telo, i da li se danas to desava sa bebama - da im Bog prilikom zaceca duva u nos njihov duh koji je ziveo van tela negde u raju?"
Zar ja tebi nisam odgovorio na to?
Ti ocigledno ne citas sta sam ja napisao.
Rekao sam citiram:
''Ko kaze da je Adam postojao pre stvaranja?
Ili da covek postoji negde kao duh na nebu pre stvaranja?
Duh kojeg je Bog ''stvorio'' za Adama, jeste "nosioc licnosti", a ne sama licnost, ona svakako u sebi ima i silu, ali nije sama sila.
Kada Bog stvara coveka "on stvara odraslu jedinku sa licnoscu "(jer Duh je licnost) to vidimo iz teksta, a kasnije Adam tu licnost dalje formira induvidualno i oblikuje je kroz iskustvo.
Coveku se prilikom rodjenja od majke i oca prenosi geni, tekesne komponente, pa se tako prenosi i duh. Sve se nasledjuje.
Kada se covek radja, duh kao nosioc licnosti se prenosi tj. "deli"(imamo u bibliji da se duh moze podeliti), dete se radja sa vrlo malo znanja i svesti(nasledjenog znanja) a koje se onda oblikuje ucenjem..
Zato kazemo i da postoji "kolektivna svest" i "kolektivno znanje" jer je sve od "jednog coveka".
Postoje "praslike i praznanja" recimo u snovima, postoje simboli koji se mogu tumaciti, jer je to kolektivno znanje, da sad ne dužim i to je nizi nivo znanja, podsvest..''
Zapazi da ovde tekst ne kaze da je Bog udahnuo Duh Adamov ili Adama u duhu u njegovo telo, niti je predhodno stvorio nekakav bestelesni Adamov duh, ili da se on automatski stvorio sa udahnucem duha zivotnog u njegovo telo, vec tekst jednostavno kaze - da je Bog udahnuo iz SEBE ( iz svog bica ) silu kojom je oziveo Adamovo mrtvo telo, i Adam je oziveo - postao je dusa ziva ili zivo bice sa svim kjomponentama koje cine zivo.
Gde je onda um? Zar Adam nije stvoren ''kao odrasla jedinka(sve sa licnoscu)''?
Ti si rekao tamo na drugoj temi da je ''duh = um'' i dobro si to rekao.
A sada tvrdis da je to ''bezlicna sila'', odluci se vec jednom.
Ili je to ''sila u svakom slucaju kada se pomene u Bibliji'' ili je to ''licnost(UM)''.
Ne moze biti malo ovako , malo onako kako tebi vec odgovara..
Zakljucak kojise iz ovoga izvodi je potpuno biblijski - a on glasi:
1. Bog je stvorio Adamovo telo.
2. U to telo je udahnuo iz sebe silu koja daje zivot svemu stvorenom.
To nije covek u duhu ili neko svesno bice koje nakon smrti tela napusta telo i nastavlja da zivi nezavisno od tela - vec je to sila Bozja kojom on zivljava i odrzava svu tvorevinu.
Gde je onda Adamov um?
Da li je on telesan, da li je to mozak?
I ako jeste, kako ces vaskrsnuti coveka, jer covek ce dobiti ''novo telo'' a ne ''staro''.
Nece mu Bog dati isto.
Dakle ti da bi dobio ''istu licnost'' a ne ''kopiju licnosti'', moras onda ''sastaviti isto telo''(ako je dusa = telo), a to biblija ne uci.
Vi ste u corsokaku sa vasim ucenjem, vi vaskrsenje smatrate ''novim stvaranjem'', a to nije stvaranje.
Ne vaskrsava Bog ''stvarajuci ponovo coveka'' vec ''vracajuci u zivot'', jer kad bi ''ponovo stvarao'' onda bi to bila ''kopija'' a ne ''isti taj covek''.
Dakle, posto dobija novo telo, mora postojati i duh(licnost), koja se cuva do vaskrsenja.
3. Udahnucem te sile u Adamovo mrtvo telo on je oziveo i postao je zivo bice ili dusa ziva.
U njemu su se pokrenule sve telesne funkcije - krv je pocela da cirkulise kroz vene i organe, srce je pocelo da ispunpava krv i da kuca, pluca da se ispunjavaju vazduhom, porenule su se funkcije u mozgu - misao, osecanja..itd.
Fino.Kad se sve raspadne, kako ces vratiti coveka?
Bog ''ne daje isto telo'', pa zato ''to vise ne moze biti isti covek''(licnost), vec po vama mozemo dobiti samo kopiju.
4. Prilikom smrti dogadza se suprotan proces stvaranju, sila Bozja kojom on ozivljava svu tvorevinu koja izlazi IZ njegovog bica ( iz njegove nutrine ) se vraca Bogu kao svom izvoru,
Pitao sam te ''zasto se sila vraca Bogu''?
Sta ce mu ta sila?
Zasto mu se vraca i koji je razlog.
Ako je to struja, nema razloga da mu se vraca.
Jer Bog je ''nepresusni izvor energije'', nema nikakve potrebe sem ako je to ''licnost'', koja mu je neophodna za vaskrsenje.
Dalje, zasto se ''duh stoke ne vraca Bogu''(pise da ide pod zemlju) a ''duh covekov mu se vraca''?
Sta je on ''gadljiv na duh stoke''?
Jer vidis da mu ''duh covekov treba za vaskrsenje''?
* I molim te nemoj mi te dugacke tekstove.
Ajde da pricamo o bibliji i svojim recima.
Moze citat ali ukratko da bi bilo jasnije...