Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Duh ozivljuje coveka i on kao takva celina - spoj duha i tela cini sve to sto biblija opisuje kao cin Duha.
Ne cini SAMO Duh kao nezavistan svesni elemenat - jer Duh nije svesnost nezavisna od tela - a da telo za razliku od toga ima neku svoju nezavisnu svesnost.
To bi znacilo u tom slucaju - da u nama postoje dve svesnosti ili nezavisnih bica.

Biblija tako nesto ne poznaje.

Duh ili dah - univerzalna bezlicna sila pokrece telesne funkcije, i u tom smislu se kaze da covek odredzene stvari cini duhom, ili uz pomoc duha - ne nezavisno od tela, vec telo cini pokrenuto silom Bozjom koja je u njemu, i to oznacava pojam da on cini duhom - cini telom uz pomoc duha.
Duh pokrecei emocije, osecanja, razum, i sve duhovne komponente u coveku, jer covek nije stvoren samo kao telesno fizicko bice - vec i kao duhovno, i sve to pokrece Bozja univerzalna sila koja je data stvaranjem.

Mi taj mehanizam ne mozemo potpuno da razumemo, ali on se moze uporediti sa uljem koje se sipa u motor automobila - koje cini da se pokrene rad motora.

Ulje nije nesto svesno - kao ni automobil.

Tako ni covecije telo bez duha nije svesno, kao ni duh - vec duh pokrece covekovu svesnost i njegove funkcije.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
ljudi ne mogu da nađu stih koji kaže da je duša besmrtna pa samo pričaju praznu filoZofiju.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne mozes ni ti da nadjes stih da je duh smrtan.

Duh se nkada odnosi i na um. Biblija kaže da je um smrtan, kao i emocije, misli.

Odnosno mozes, ali samo u slucaju zivotinja je smrtan

U Bibliji piše da je to isti duh. Tipično za tebe jer nemaš istinu, prebacivanje loptice (teme) da bi izbjegao susret sa dokazima da nisi upravu. Tvoja nauka je još gora od nauk tvoje crkve. Bio si osvjedočn da je duša smrtna onda si to primjenio na duh Božji jer nisi mogao da prihvatiš da je tvoja crkva lažna. To je dokaz da robuješ crkvi. To je primjetio i Marko 1932. Ovo kod tbe s zove prebacivanje neistine na drugi termin u cilju da se ostane u laži. Jer istina je nekada neprijatna, čovjek onda počinje da sumnja u sve što njgova crkva uči i onda se pojavljuje mogućnost da je napusti. A ti to ne želiš jer ne žliš da nosiš krst što je Isus rekao, imaš strah "a šta će reći moja familija, rodbina, prijatelji, cura (žena) itd.

Ali Mire ko neće da nosi krst n može biti Njegov učenik. E ti to nećeš. Žalosno ali istinito, ko ti je kriv. Ugasio si svjetlo koje ti je Bog dao. Sada si ga pretvorio u tamu. Jer ti da si rođen u islamu bio bi musliman i govorio njihovu teologiju, da si rođen u budizmu onda njihovu itd.

Meni prebacuju "Gdje ćeš mimo naroda", što znači da su oni pravoslavci samo zato što su rođeni u PC. I kod tbe i kod njih dokaz isključenosti razuma. Bog i istina se poznaju razumom. Dakle Mire imaš strah koji gušiš u sebi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Duh se nkada odnosi i na um. Biblija kaže da je um smrtan, kao i emocije, misli.

U Bibliji piše da je to isti duh. Tipično za tebe jer nemaš istinu, prebacivanje loptice (teme) da bi izbjegao susret sa dokazima da nisi upravu. Tvoja nauka je još gora od nauk tvoje crkve. Bio si osvjedočn da je duša smrtna onda si to primjenio na duh Božji jer nisi mogao da prihvatiš da je tvoja crkva lažna. To je dokaz da robuješ crkvi. To je primjetio i Marko 1932. Ovo kod tbe s zove prebacivanje neistine na drugi termin u cilju da se ostane u laži. Jer istina je nekada neprijatna, čovjek onda počinje da sumnja u sve što njgova crkva uči i onda se pojavljuje mogućnost da je napusti. A ti to ne želiš jer ne žliš da nosiš krst što je Isus rekao, imaš strah "a šta će reći moja familija, rodbina, prijatelji, cura (žena) itd.

Ali Mire ko neće da nosi krst n može biti Njegov učenik. E ti to nećeš. Žalosno ali istinito, ko ti je kriv. Ugasio si svjetlo koje ti je Bog dao. Sada si ga pretvorio u tamu. Jer ti da si rođen u islamu bio bi musliman i govorio njihovu teologiju, da si rođen u budizmu onda njihovu itd.

Meni prebacuju "Gdje ćeš mimo naroda", što znači da su oni pravoslavci samo zato što su rođeni u PC. I kod tbe i kod njih dokaz isključenosti razuma. Bog i istina se poznaju razumom. Dakle Mire imaš strah koji gušiš u sebi.

Kao prvo. Ja ne prebacujem lopticu, niti govorim nesto mimo onoga sto govori crkva. Mozda za nijansu, ali u pitanju su stvarno nijanse.
Duh je licnost to uci i crkva i on prezivljava smrt, to uci i crkva. Sto se tice duse, ona oznacava zivot i to tako i crkva uci. A u spoju duha i tela imamo "dusu zivu".
A cesto se to zamenjuje i onda ispada da je "dusa ono sto prezivljava". Ne nego je to duh, a kada se kaze "dusa prezivljava" misli se na "sam zivot".
Iako se ove dve reci cesto mesaju, jasno je svakom ko poznaje termine, da je rec o tri razlicite stvari. I da je svaka neophodna.

Sto se tice drugog dela, pricas kojestarije da se neko plasi sta ce drugi reci i da nije spreman stradati za Hrista, pa stvarno svasta.
Ti ko da mene poznajes pa iznosis takve tvrdnje?

Tako me bas briga da li ce me neko osuditi za veru.
To je moje pravo da verujem u sta zelim.
Meni je bitna teologija, a vasa se raspada a ne moja.
Mozda ti imas taj problem pa spominjes strah , ti se jos nisi ni deklarisao javno kao adventista.
Toliko o strahu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
niti govorim nesto mimo onoga sto govori crkva.

Al govoriš mimo Biblije.

Duh je licnost to uci i crkva i on prezivljava smrt, to uci i crkva.

Al ne uči Biblija.
A cesto se to zamenjuje i onda ispada da je "dusa ono sto prezivljava".

Pa to i uči tvoja crkva, ali ne uči Bibilija.

Iako se ove dve reci cesto mesaju, jasno je svakom ko poznaje termine, da je rec o tri razlicite stvari.

Postoje samo dvije komponente koje čine dušu, duša objedinjuje tijelo i duh.

Sto se tice drugog dela, pricas kojestarije da se neko plasi sta ce drugi reci i da nije spreman stradati za Hrista, pa stvarno svasta.
Ti ko da mene poznajes pa iznosis takve tvrdnje?

To se vidi iz tvog izlaganja. Kult crkve.

Meni je bitna teologija, a vasa se raspada a ne moja.

Ti ne možeš da dokažeš Biblijom svoju nauku.

Mozda ti imas taj problem pa spominjes strah

Ja sam ga prevazišao, a ti nisi. Nego ideš za većinom.

ti se jos nisi ni deklarisao javno kao adventista.

Kao da je to bitno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To se vidi iz tvog izlaganja. Kult crkve.

Tripo ti stvarno nisi covek za normalan razgovor.
Mozes li ti prihvatiti kada ti neko kaze da ''nema strah od coveka i da ga ne insteresuje sta ce drugi ljudi reci''?
Mozes li ti prihvatiti kada ti covek kaze da ''on veruje tako i tako'' i prestati nametati i tvrditi ''da on veruje nesto drugo''?
Hoces li ti prestati uciti druge ljude ''sta veruje njihova crkva''?

Ja sam ga prevazišao, a ti nisi. Nego ideš za većinom.

I ja mogu sad da tvrdim kao i ti za mene, ''da ti nisi prevazisao svoj strah, jer se jos nisi deklarisao kao adventista, vec se bojis vecine''.
Ovakve tvrdnje su bolesne.
Jel ti citas tudje misli pa znas?

Kao da je to bitno.

Naravno da je bitno.
I ja cu sad za tebe reci: ''ne smes priznati da si adventista, jel te je strah sta ce drugi ljudi misliti''.
Ti se blamiras po celom forumu ovde.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nigde, mi i ne tvrdimo da je dusa besmrtna.

Tvrdite to sam već davao, samo u Bibliji nigdje ne stoji, PC zvanično uči da je duša besmrtna. A ja sam našao barem 12 stihova da je smrtna. Neću da ih dajem ovdje pred tobom pretpostavljam da znaš zbog čega. E zbog toga više ne dajem stihove iz Biblije.

Natrag