Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako je duh licnost koja nakon smrti tela napusta telo kao svesni elemenat i odlazi u raj ili pakao - da li to znaci da ce i biljke i zivotinje otici u raj ili pakao nakon smrti, odnosno - uginuca ili uvenuca.

Duh ili dah Bozji je po bibliji sveprozimajuca univerzalna sila koja daje zivot svemu stvorenom, koja odrzava svetove i sam sveobuhvatni zivot na njima.

"Ко му је предао земљу? и ко је уредио васиљену?
Кад би на њ окренуо срце своје, узео би к себи дух његов и дихање његово;
Изгинуло би свако тијело, и човјек би се повратио у прах"
( knjiga o Jovu 34. 13 - 15 )

Ovaj tekst jasno kaze da ova sila prozima sve stvoreno, i da je to sila koja zlazi IZ Boga, i kada bi on povukao ovu silu sa zemlje U sebe - umrlo bi sve stvoreno na zemlji.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako je duh licnost koja nakon smrti tela napusta telo kao svesni elemenat i odlazi u raj ili pakao - da li to znaci da ce i biljke i zivotinje otici u raj ili pakao nakon smrti, odnosno - uginuca ili uvenuca.

Duh ili dah Bozji je po bibliji sveprozimajuca univerzalna sila koja daje zivot svemu stvorenom, koja odrzava svetove i sam sveobuhvatni zivot na njima.

"Ко му је предао земљу? и ко је уредио васиљену?
Кад би на њ окренуо срце своје, узео би к себи дух његов и дихање његово;
Изгинуло би свако тијело, и човјек би се повратио у прах"
( knjiga o Jovu 34. 13 - 15 )

Ovaj tekst jasno kaze da ova sila prozima sve stvoreno, i da je to sila koja zlazi IZ Boga, i kada bi on povukao ovu silu sa zemlje U sebe - umrlo bi sve stvoreno na zemlji.

Gresis Laodikeja, pise da se "duh stoke vrati dole pod zemlju, a duh covekov ide gore k Bogu".
To je toliko jasno, da ja stvarno nemam razloga o tome diskutovati.
Duh nije samo "dah zivotni" koji daje zivot, to vidimo i po stihu koji je prilozio Taramana. Vec milion puta sam pokazao stihovima da je "duh = licnost".
I u SZ i u NZ je tako.

Duh nije "sama licnost", "Duh je nezavistan elemenat KOJI JE NOSIOC LICNOSTI".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Duh spojen sa telom cini dusu ili zivog coveka, i tako formiran covek je licnost.

Duh sam po sebi nema atribute licnosti- jer je to Bozji dan ili sila koja daje zivot.

Duh pokrece licnost, on je kljucni elemenat, jer bez njega licnost se gubi.

Ako mrtvi nastavjaju da zive nakon smrti - onda je biblija kontraiktorna, jer ona kaze - da ljudi kada umru ne postoje nigde, ni na zemlji, ni u paklu ili raju - u prisutnosti Bozjoj.

"Зашто ми не опростиш гријех мој и не уклониш моје безакоње? јер ћу сад лећи у прах, и кад ме потражиш, мене неће бити" ( knjiga o Jovu 7. 21 ).

Ako mrtvi nakon smrti odlaze u raj kod Boga - kako onda Jov kaze da ga Bog nece naci kada ga potrazi?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A sta je sa Duhom?
Sta sad hoces posebnu temu o duhu?

Zasto duh "da se spase", ako je on "energija" "vetar" "struja"?

Vi miješate duh i dušu. Ako je duh nešto svijesno kako onda piše da mrtvi ne znaju ništa, niti hval Boga, pa zar taj duh pravednika ne hvali Boga kojem se molite.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vi miješate duh i dušu. Ako je duh nešto svijesno kako onda piše da mrtvi ne znaju ništa, niti hval Boga, pa zar taj duh pravednika ne hvali Boga kojem se molite.

Duh nema telo da misli on oseća, nema ruke da radi, nema usta da hvali. On nema telo, ali je svestan okoline i ima osećaje.
Zato rekoh da je duh bez tela "nepotpun".

Laodikeja, ja sam pisao i pisao i objasnjavao, ali vi umesto da obratite paznju na te stihove, vi terate jedno isto.
Zasto je to tako?
Necu se zamarati niti objasnjavati vise nikom koga ne zanima..

Duh jeste sila koja daje zivot telu, taj Duh je od Boga, ali taj isti Duh je nosioc licnosti. I onaj stih sto si dao to potvrđuje, citiram:

"Кад би на њ окренуо срце своје,
узео би к себи дух његов и дихање
његово
;"

DUH NJEGOV, lepo ti kaze da je "duh njegov", da njemu pripada, i to je "sila povezana sa licnoscu".
Ipak taj duh je i "duh Bozji" jer ga je on dao i zato se cesto tako naziva.

Nema razloga "spasavati duh", ako je to "zivotna sila" i nema u sebi "nista licno".
Bog "sile i energije" za ozivljavanje ima dovoljno kod sebe, i nema razloga da mu se ona vraca i da se ona "spasava" ako je to " prosta sila".

Ipak Bog u Bibliji kaze da je "duh=licnost" i da mu ona treba i da se ona "vraca k Bogu" i "spasava" sa razlogom. Jer je potrebna za vaskrsenje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija nije kontradikcija i ne poznaje tako nesto.

Tekst jano kaze:

"Зашто ми не опростиш гријех мој и не уклониш моје безакоње? јер ћу сад лећи у прах, и кад ме потражиш,
мене неће бити" ( knjiga o Jovu 7. 21 ).

Izraz "Duh njegov" ne pripisuje duhu atribit licnosti, vec pripadnost coveku za zivota.

Recimo - kao kada bi covek rekao da je nesto njegovo "moja kuca, moje odelo, moj auto, ..itd.."

Radi sev o trenutnom statusu stvari - a ne o licnosti.

Bozji duh ili dah je u coveku i on je njegov za zivota.
Kad covek umre - Bog uzima covekov duh ili dah, i on vise nijeb njegov vec se stapa sa Bogom.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
TELO i DUH se ne mogu mešati.
Vidim pominje se TELO u grobu a govori o duhu ...šta vam je?
TELO ništa nezna jer je materija koja se raspada.
Duh je DAT materiji i duh ZNA i duh GOVORI jer inače Sveti Duh nebi mogao svedočiti našem duhu ako naš duh nebi imao svest.
Ne svedoči Božji duh našem telu-materiji već našem duhu kao svesnom delu a izduha stiže u mozak info i o grehu isvemu ostalom.
NAŠ DUH se moli Bogu jer Bog reče da takve Bogomoljcevoli koji se mole DUHOM i istinom.
Dar jezika ne govori razum već DUH jer razum nezna reči koje jezik izgovara.

14:2 Jer koji govori jezike, ne govori ljudima nego Bogu: jer niko ne sluša, a on duhom govori tajne.

Tek kad se baci vešticin fenjer i prihvati jedino Biblija i iskreno poželi verovati Bogu tad će se duhovna dimenzija razumeti i videti vešticina tama i prevara dok se to ne učini bićete u prevari koji ćete drugima nuditi kao istinu a oni vas sažaljevati jer vi blato nazivate belom vunom.

Natrag