{Arhiv} stari postovi - rešeni problemi

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124


Najbrže rastući internetski servis na svijetu još uvijek nije počeo zarađivati. Čini se da je tvorcima Twittera poslovni model takav da poslovnog modela nema...


Od kada je pokrenut 2006. godine, međutim, Twitter još praktički nije zaradio ni centa. Osnivači, Biz Stone i Evan Williams još uvijek nisu otkrili na koji način planiraju ostvarivati zaradu, često izjavljujući kako se – barem za sada – oslanjaju samo na novac investitora. Imaju ga, kažu, trenutačno sasvim dovoljno na bankovnom kontu da bi se zamarali stvaranjem unosnog poslovnog plana, pa svu svoju energiju usmjeravaju ka kreiranju što boljeg servisa i što učinkovitije usluge za svoje korisnike.

Reklo bi se da je malo tko naivan da povjeruje kako ovaj poduzetni dvojac, iza kojeg stoje izuzetno uspješni projekti kakvi su Blogger.com i Odeo, nema razrađenu ideju o tome kako će zarađivati na Twitteru, servisu danas jednako razvikanom kao što je donedavno bio Facebook, no čini se da bi tome doista moglo biti tako.

Ako i ne govore istinu po tom pitanju, iskreni su sigurni u vezi ulaganja golemih napora u održavanje servisa - Twitter, zbog mjesečnog rasta broja korisnika od nevjerojatnih 1.382%, "puca po šavovima". Korisnici često to mogu i osjetiti – web-stranica ovog servisa katkada je nedostupna, katkada nepodnošljivo spora, a katkada se gube poslani tvitovi ili izravne poruke. Dijelom zbog toga, udio onih koji prestanu koristiti Twitter unutar mjesec dana nakon što ga prvi put isprobaju zaista je velik, otprilike 60%.

Pred godinu-dvije još se uvijek vjerovalo kako će se Twitter "pokriti" dijeljenjem zarade s mobilnim telekomunikacijskim operaterima od SMS-ova, budući da se tvitati u nekim zemljama može i slanjem poruke na određen broj s posebnim tarifiranjem. Takva zarada ipak se pokazala odveć malenom, posebice stoga što mnogi koji tivtaju putem mobitela radije to čine koristeći posebne aplikacije spravljene u tu svrhu, a koje "troše" podatkovni promet, a ne SMS-ove, pa je teorija o tom modeli privređivanja bila prva koja je pala u vodu.

Jedna od starijih priča o načinu zarade Twittera, a koja živi i danas, jest ona po kojoj će Twitter u jednom trenutku postati novi medij za oglašavanje. U trenutku komercijalizacije ovog servisa, korisnicima će se, među tvitove, početi plasirati i propagandne poruke, bez obzira poželi li netko "pratiti" određenog oglašivača ili ne. Malo tko ipak vjeruje da će do toga doći, obzirom da bi stvar izazvala značajan revolt korisnika i još veći postotak onih koji bi odustali od korištenja servisa... I sami oglašivači se boje da bi kroz takvu rabotu prije mogli steći negativnu reputaciju spamera, nego neki opipljivi tržišni efekt.

Poslovni model Twittera je, naprosto, taj da poslovnog modela naprosto – nema. Twitter će i dalje živjeti od dodatnih investicija, budući da svakih par mjeseci netko u taj servis uloži nemalu količinu milijuna, a u trenutku kada takve financijske injekcije splasnu – tvrtka će konačno biti prodana. A tada, brigu o tome kako s Twitterom zaraditi, voditi će netko drugi.


Izvor: Bug Online
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124


Nakon Wall Street Journala i The Financial Timesa s mikronaplatom je počeo i londonski The Times - broj posjeta je očekivano pao, no zarade su narasle, što će spasiti novinarstvo



Londonski The Times uveo je naplatu pristupu sadržajima na svojem internetskom izdanju čime je, kako su nevješto izvijestili neki mediji, čitanost tog portala pala za 60-ak posto. Dakako da u upravi jedne takve novine ne rade tupani koji pad posjeta zbog uvođenja naplate nisu očekivali i dakako da su računali na to da 40-ak posto zadržanih čitatelja, koji su spremni odvojiti doista sitnih funtu do dvije za dosta dug i širok (barem za sada) pristup stranici, generirati prihod kojim će to biti kompenzirano.

Trend naplate novinarskih sadržaja na Internetu, međutim, započet je već prije, na ideju medijskog mogula Ruperta Murdocha, pa tako već neko vrijeme tu praksu imaju The Financial Times i Wall Street Journal. Radi se o nimalo bezveznoj ideji koja bi novinarsku struku mogla spasiti od ponora u koji srlja već godinama.

Ako je, naime, nešto dostupno na internetu, onda je to nužno besplatno - shvaćanje je koje se uvriježilo među internetskim korisnicima bez obzira što ih je većina svjesna kako produkcija sadržaja plasiranih na web podrazumijeva stanoviti trošak. Dobivati nešto za ništa svakome se čini kao pravi put ka mirnom financijskom opstanku, osobito ako je ekonomska klima nepovoljna, pa nimalo ne čudi što su krizna vremena potencirala internetsku konzumaciju medijskih sadržaja na štetu bilo koje druge metode dobivanja informacija koja se mora plaćati.

Naplata sadržaja utoliko se doista doima kao spasonosna ideja za sve medijske kuće koje su zapale u poteškoće s isplativošću svojih izdanja, ali i kao spasonosna ideja za čitavu medijsku industriju.
Stvar se, međutim, na prvi pogled čini neizvedivom u praksi. Računati na to da će netko posjećivati medijski portal koji naplaćuje svoj sadržaj, uz beskonačne količine besplatnih internetskih stranica - koje će ionako prenositi (ili čak doslovno prepisivati) sve što produciraju kuće koje sadržaj naplaćuju - doista se čini suludim.

Šefovi londonskog Timesa, međutim, nisu toliko nepromišljeni da bi svoje strateške poteze temeljili na naivnim vjerovanjima kako će netko plaćati sadržaje njegovih internetskih medija zato što su vjerodostojni, zato što eventualno prvi donose informaciju ili - ponajmanje - zato što je tako moralno ispravno. Dok postoji besplatna alternativa, to jest dok se do kruha može bez motike, mase će tu mogućnost koristiti. To je jasno svakome.

Svoju ideju oni temelje naprosto na poznavanju digitalne tehnologije, jednako one na kojoj je izgrađen Internet kao platforma za distribuciju medija koliko i one koja medijske sadržaje tiska na papir ili donosi eterom do radijskih i televizijskih prijemnika. Suvremena tehnološka dostignuća omogućit će izdavačima bezbolnu implementaciju takozvanog mikroplaćanja - davanja zanemarivo male svote novca na jednostavan način da bi se zauzvrat pročitalo kolumnu, pogledalo reportažu, odslušalo intervju…

Ne samo da bi se time doista može oživjeti industrija medija, već i razlika između pravog novinarstva i amaterskog prepisivanja ponovno postala vidljiva.


Izvor: Bug Online
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124


Microsoft ispituje sigurnosni propust u Windowsima koji se odnosi na prečace – pogođene su sve verzije sustava


Propust se najbolje, a po korisnike najgore, može iskoristiti preko USB memorija Microsoft je objavio kako je započeo s istragom novog sigurnosnog propusta u Windowsima. Propust se odnosi na prečace (shortcute) prema datotekama, a korisnici opasnih namjera već su ga iskoristili.

Kako su pojasnili iz Microsofta, otvaranjem posebno spravljenog prečaca u Windowsima moguće je izvršiti maliciozni kod. Pogođene su gotovo sve verzije operativnog sustava – Windowsi XP, Vista, Sedmica, Server 2003 i Server 2008 (R2).

Kompanija radi na sigurnosnoj nadogradnji koja bi trebala biti dostupna uskoro.


Izvor: Bug Online
 
Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124


Microsoft je ostavio mogućnost downgradea s Windowsa 7 na XP – rok je inicijalno bio svega šest mjeseci nakon lansiranja Sedmice


Kako sada stvari stoje, Windowsi XP će nas sve skupa nadživjeti Microsoft je po drugi put produljio period u kojem je moguće iskoristiti downgrade s Windowsa 7 na XP. Kupci novog računala sa Sedmicom tako će dobivati licencu i za Windowse XP, no uz plaćanje licence samo za noviji OS.

Inicijalno, Microsoft je odredio kako će downgrade prava za kupce Sedmice ukinuti svega šest mjeseci nakon lansiranja tog OS-a. No, prema kasnijim priopćenjima iz kompanije, opcija je trebala biti dostupna 18 mjeseci nakon lansiranja Windowsa 7, ili do predstavljanja prvog Service Packa.

Prema posljednjim informacijama, u Microsoftu su se opet predomislili, te su produljili opciju downgradea kroz cijeli životni vijek Windowsa 7. Kako kažu, razlog je taj jer su im se javili poslovni korisnici koji kažu kako je ukidanje downgradea za njih – zbunjujuće.


Izvor: Bug Online
 
Učlanjen(a)
11.06.2009
Poruka
505
"Majkrosoft" je objavio da će 4. novembra na američko tržište pustiti svoj novi sistem za igranje video igrica "kinekt", koji registruje pokrete igrača.
Sistem će se, kako je najavljeno, prodavati po ceni od 149,99 dolara (116 evra).
Radi se o sistemu sastavljenom od kućišta povezanog sa konzolom koji, preko tri kamere, registruje pokrete tela i ruku igrača i reaguje na njih, prenela je danas agencija Rojters.
79915_kinect148327f_f.jpg

Igrač tako kontroliše igricu i nema potrebu za spravom kojom se upravlja.
"Kinekt" je kompatibilan sa svih 40 miliona "Majkrosoftovih" konzola "iksboks 360" koje su već u prodaji.

Taj sistem će biti ponuđen uz igricu "Kinekt advenčers", kao i direktno uz novu verziju konzole "iksboks 360" za ukupno 299,99 dolara.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
23.01.2010
Poruka
1
e ovak ja sam imao dual boot windows7 profesional i window7 ati edition i formatiro sam windows7 ati edition, da bi digao xp profesional je sedmica nece da mi podrzi citac memori kartica.kada sam digao xp windows sedam nije tela da mi radi pa sam morao da je popravim sa opcijom sistem restor.e sad mene interesuje dali moze u opste da se napravi dual boot sedmica i xp,ako moze kako to da uradim a da nemoram da popravljam sedmicu ili moram da srusim sedmicu da instaliram xp pa tek onda dual bot windows7 ?

unapred xvala tjesinski88
 
Učlanjen(a)
11.06.2009
Poruka
505
Kompanija Tošiba je predstavila Libretto W100, prvi laptop sa dvostrukim ekranom koji podržava Windows 7 operativni sistem. Veličine 17,8 centimetara, Libretto W100 je jedinstveni saputnik koji staje u džep, a može da se koristi za stvaranje i korišćenje sadržaja.
61198_svtoshiba1_f.jpg


Ovaj laptop ima ekran osetljiv na dodir, a namenjen je profesionalnim korisnicima koji žele da budu u toku sa kreativnim mobilnim kompjuterskim trendovima i uživaju u najsavremenijim veb i kompjuterskim aplikacijama na jedinstvenom korisničkom interfejsu.

Libretto W100 pruža neverovatne mogućnosti korišćenja. Može da se drži vertikalno kao knjiga, na primer za čitanje duple strane novina. Može da se koristi i u horizontalnom položaju, za čitanje dokumenta na gornjem ekranu, dok donji ekran služi za beleženje odlomaka i ideja. Donji ekran takođe može da prikazuje virtuelnu tastaturu, što ovom uređaju omogućava da funkcioniše na isti način kao laptop. Korisnik može jednostavno da prevlači sadržaj, fajlove ili ikonice sa jednog ekrana na drugi, jednostavnim pokretom prsta.

Izuzetno raznovrstan, izuzetno personalizovan

S obzirom na to da je lakši i manji od netbuka, korisnici mogu da nose Libretto W100 svuda sa sobom. Bežična konekcija omogućava veb pristup u pokretu i pretraživanje interneta, čitanje i pisanje e-mailova ili poruka, kontakt sa prijateljima na društvenim mrežama, preuzimanje sadržaja novina i gledanje video materijala.
 
Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
ne znam da li moze, nisam to nikad pokusavao, al reci mi zasto instaliras xp kad vec imas 7, i zasto si imao dvije 7-ice, malo ne jasno, u koju svrhu to radis? I zasto ne stavis pored 7-ice kad vec pravis dual boot, linux, mac, freedos ili freebsd? to ti je puno bolje imati nego 2 windows-a
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
moras napraviti dvije particije . na jednu stavis windows 7 , a na drugu windows xp. prilikom svakog podizanja sistema komp ce te pitati koji os hoces da pokrenes. nepokusavaj oba os-a na jednu particiju. nema efekta , a ni svrhe.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top