Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Iz moga pitanja se neodoljivo nameće zaključak: inteligentni dizajn, nije bio ni malo inteligentan?
I ne pominji više slobodnu volju, tako ti Boga!
Pročitaj još jednom šta si napisao: "Zasto je Bog stvorio covjeka sa slobodnim voljom nije nam poznato. Iako mu je zaprijeceno da ce zbog neposluha stradati, on se ipak ogrijesio od sebe."
Dao mu slobodnu volju, a istovremeno mu zaprijetio da će stradati ako....??? I ti to zoveš slobodnom voljom?
OPet odosmo u offtopic. Takva je religija.
...I dao mu zapovijedi po kojima ima da se ponaša i živi, inače, u pakao!
To je kao kada bi ja tebi Laodikeja da pušku i naredio ti da ne smiješ pucati iz nje, a ti svima okolo pričao da sam te naoružao!
Mi bi ovdje prvo trebalo raspraviti šta je to slobodna volja, šta je to sloboda? Izgleda da ljudi pod tim pojmovima podrazumjevaju različite stvari, pa otuda i mnogi nesporazumi. Apsolutna sloboda i slobodna volja uopšie ne postoje, a nisu nikada ni postojale. Zar je potrebno to dokazivati? Može se tvrditi da je Bog stvorio čovjeka, Zemlju, nebo, žabu..., jer ti materijalni oblici postoje. Ali ne može se govoriti da je Bog dao čovjeku slobodu izbora, odnosno slobodnu volju, kada mu je istovremeno dao pravila po kojima se ima ponašati i živjeti, kao što se ne može govoriti o slobodi čovjeka, kada je ta sloboda ograničena gomilom pravnih i moralnih normi.
Objektivno, ni sloboda ni slobodna volja ne mogu postojati u stvarnom životu. Mogu samo kao fikcije. Način na koji teisti shvataju slobodnu volju datu od Boga, liči mi na ono što sam već rekao Laodikeji. To je kao kada bih ti ja dao pušku iz koje se ne može pucati, a ti svima okolo pričao kako sam te naoružao!
Nisam siguran čemu doprinosi rasprava o slobodnoj volji u temi o arheologiji i Bibliji, no evo jednog lepog citata vezanog za slobodnu volju:
Bog te sazda savršenim, al’ ne i nemenjljivim;
I dobrim te stvori, al’ da ustraješ
Ostavi on u tvojoj moći, volju ti stvoriv’
Da po prirodi je slobodna, udes njom ne vlada
Neizbežni, il’ neophodnost kruta.
Voljnu službu on od nas traži, a ne
Prisilnu; takvi kraj njega ne mogu
Se naći, niti će, jer kako srca
Neslobodna pouzdana mogu bit’, služila
Voljno il’ ne, što voljna su onom što moraju
tek
Po udesu, i izbora nemaju drugog?
Izgubljeni raj, 524-534 V
Ali u Bibliji lepo i jasno piše da je to uradio/naredio bog; dakle, ili lažeš ti ili laže Biblija?
Naveo si samo postanak mozda do 3 knjige mojsija i naveo si svoje razumevanje tih knjiga u bibliji, treba da citas svu bibliju da obracas paznju na kontexte itd.
I ovde opet dolazimo na konačni zaključak o hrišćanima i njihovom "moralu". Hrišćani kažu "Bog je objektivno moralan i izvor sveg morala u nama". No, onda kažu da sve u Bibliji moramo da shvatamo u okviru konteksta. To dakle znači da postoje konteksti u kojima je moralno (Jer bog je uvek moralan, je li?) paliti u ubijati nevine. Iz čega zaključujemo da bog nije objektivno moralan, nego baš suprotno - potpuno subjektivno moralan.
I onda se opet vraćamo na početak - ako je svemogući stvaraoc i izvor sveg svemira morao preduzeti krvoločne mere da spasi "pčelice koje donose med" onda isti nije objektivno moralan, a bogami ni svemoćan.
Ako je Biblija, brate, dokaz istorijskih činjenica onda mi takav bog ne treba. Bog koji ne samo odobrava nego i naređuje ubistva, mučenja, silovanja i slično; bog koji baca bolesti i šalje glad i bedu na stanovništvo, bog koji se spušta na Zemlju i onda, umesto da zaista pomogne čovečanstvu, pretvara vodu u vino i gazi po moru; "žrtvuje" samog sebe samome sebi?!..
Hvala lepo, ako je to bog u kojeg treba da verujem onda mi bog ne treba.
Pozdrav od stotke