Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, ovim stihovima je zgodno zaključiti ovu offtopic raspravu o slobodnoj volji i vratiti se na temu Arheologija i istorija..., iako bih rado prokomentariosao ove stihove.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Iz moga pitanja se neodoljivo nameće zaključak: inteligentni dizajn, nije bio ni malo inteligentan?
I ne pominji više slobodnu volju, tako ti Boga!:)
Pročitaj još jednom šta si napisao: "Zasto je Bog stvorio covjeka sa slobodnim voljom nije nam poznato. Iako mu je zaprijeceno da ce zbog neposluha stradati, on se ipak ogrijesio od sebe."

Dao mu slobodnu volju, a istovremeno mu zaprijetio da će stradati ako....??? I ti to zoveš slobodnom voljom?

OPet odosmo u offtopic. Takva je religija.

Ma nije jurka brate kako ne razumes! vi koji ste ateisti nikad necete to razumeti! vi ste do duse stvorili kompijutere,robote,avtomobile,razne masine no one nemaju slobodnu volju vec su programirane i rade samo ako ih covek aktivira, po programu.

Velika je to razlika, Ziva dusa i elektronska dusa!!!

Pozdrav od Gere.

...I dao mu zapovijedi po kojima ima da se ponaša i živi, inače, u pakao!
To je kao kada bi ja tebi Laodikeja da pušku i naredio ti da ne smiješ pucati iz nje, a ti svima okolo pričao da sam te naoružao!:)

Isto kao kad ubijes coveka,krades,silujes,varas i danasnji zakon te strpa u zatvor pa ti vidi.

Pozdrav od Gere.

Mi bi ovdje prvo trebalo raspraviti šta je to slobodna volja, šta je to sloboda? Izgleda da ljudi pod tim pojmovima podrazumjevaju različite stvari, pa otuda i mnogi nesporazumi. Apsolutna sloboda i slobodna volja uopšie ne postoje, a nisu nikada ni postojale. Zar je potrebno to dokazivati? Može se tvrditi da je Bog stvorio čovjeka, Zemlju, nebo, žabu..., jer ti materijalni oblici postoje. Ali ne može se govoriti da je Bog dao čovjeku slobodu izbora, odnosno slobodnu volju, kada mu je istovremeno dao pravila po kojima se ima ponašati i živjeti, kao što se ne može govoriti o slobodi čovjeka, kada je ta sloboda ograničena gomilom pravnih i moralnih normi.
Objektivno, ni sloboda ni slobodna volja ne mogu postojati u stvarnom životu. Mogu samo kao fikcije. Način na koji teisti shvataju slobodnu volju datu od Boga, liči mi na ono što sam već rekao Laodikeji. To je kao kada bih ti ja dao pušku iz koje se ne može pucati, a ti svima okolo pričao kako sam te naoružao!

U principu se slazem stobom,ali slobodnu volju ja gubim u tom slucaju kad mi ti govoris sta treba da radim, a neslusas sta ja hocu da radim,ako poslusam tebe ja automacki gubim svoju slobodu.

Znaci ako ja moram da slusam tebe ja sam trvoj rob!! ako ti slusas mene ti si moj rob!Biblija govori o tome zasto ratujete? zbog svog egoizma!!ti hoces sve a bratu nedas nista! zar nije tako?

Zapovest glasi : Ne pozeli nista sto je bliznjega tvoga.

Ne ubij.

Nepozeli zenu bliznjega svog.

Ako pozelis bice "RAT" vi ateisti neverujete u nista to je isto religija,

Ako se naruse barem ove dve,tri zapoveesti mi smo vec u grehu.Zasto? jer je to vec nemoral!! a ne moral.

Vas bezbozanski zivot doveo nas je do ateisticke nemoralnosti ,ta nemoralnost nam je sve rekla! da nema govora,

To sto vi nam kreirate kao ateisti nema veze s istinom! to i moj mali sin od 5 g zna,istina je samo jedna .Istina je tamo gde je Bog a sve ostalo je laz.Svaka mudrost pred Bogom je ludost.
A covek hoce da postane Bog tj ljudi hoce da postanu bogovi.

Pozdrav od Gere.

Nisam siguran čemu doprinosi rasprava o slobodnoj volji u temi o arheologiji i Bibliji, no evo jednog lepog citata vezanog za slobodnu volju:

Bog te sazda savršenim, al’ ne i nemenjljivim;
I dobrim te stvori, al’ da ustraješ
Ostavi on u tvojoj moći, volju ti stvoriv’
Da po prirodi je slobodna, udes njom ne vlada
Neizbežni, il’ neophodnost kruta.
Voljnu službu on od nas traži, a ne
Prisilnu; takvi kraj njega ne mogu
Se naći, niti će, jer kako srca
Neslobodna pouzdana mogu bit’, služila
Voljno il’ ne, što voljna su onom što moraju
tek
Po udesu, i izbora nemaju drugog?

Izgubljeni raj, 524-534 V

Arheologija je dokaz istorijskih sabica!!!

Doikaz onog sto se desilo u istoriji brate!

Sve ostalo je laz dinosauri,homosapiens,neandertalac,itd,ako ti mislis i tvrdis da su nasi preci bili majmuni najbolje ti je da pitas tarzana kako nije postao majmun iako su ga odgajili majmuni.

Pisci i filozofi ce izmisliti sta hoces samo da te odvrate od Boga.Ti si ateist to je tvoje pravo ali cak ni ateisti,evolucionisti nemogu da pobiju istoriju,fakte,arheologiju,kvantovu fiziku,biologiju tj "DNK" dnk potvrdjuje neopozivo kreaciju Bozju!!! i pobija ateizam,evoluciju a da nepisem o kosmosu ,prirodi.

Voleo bih da najzad shvatis i da poverujes u Boga zivoga, da se spases zajedno s nama i podjes u raj sa nama.

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Ako je Biblija, brate, dokaz istorijskih činjenica onda mi takav bog ne treba. Bog koji ne samo odobrava nego i naređuje ubistva, mučenja, silovanja i slično; bog koji baca bolesti i šalje glad i bedu na stanovništvo, bog koji se spušta na Zemlju i onda, umesto da zaista pomogne čovečanstvu, pretvara vodu u vino i gazi po moru; "žrtvuje" samog sebe samome sebi?!..

Hvala lepo, ako je to bog u kojeg treba da verujem onda mi bog ne treba.

Pozdrav od stotke;)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Тачно се сећам да сам и ја слично реаговао када сам проучавао Стари завет, много тога ми није било јасно. Наравно, не треба срљати у амбис, лако је викати и дизати песницу, него отворити ум и срце - то је мало теже, поготову ако је отврднуло током времена...

То је и сотона рекао: не треба ми Бог, бићу ја бог. Од онда се дешава све то што си навео и приписао Господу. Главни мотив Бога да врати своју децу (нас) је покајање самог човека када је видео какву је грешку направио. Неки не виде и даље се противе, осећају мржњу и одбојност, на жалост.
Бог који води непрестану борбу да се човек дозове памети и учи нас милости, покајању и праштању, љубави и нади, свакој племенитости и разумевању других не може бити исто што и сотона чије си деловање описао.

Кључна ствар је обратити пажњу прво на врлине и мудрост, па када се човек научи мудрости разумеће и оно што му сада делује као лудост. Јер овом свету је мудрост - лудост, зато и видимо гомилу лудака који своје фрустрације и болестан ум хране страдањима других. Немају ни осећај за вредност живота и туђе страдање. А Господ каже:

3. Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско;4. Благо онима који плачу, јер ће се утешити;
5. Благо кроткима, јер ће наследити земљу; 6. Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;
7. Благо милостивима, јер ће бити помиловани; 8. Благо онима који су чистог срца, јер ће Бога видети;
9. Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божји назвати; 10. Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.
11. Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и кажу на вас свакојаке рђаве речи лажући, мене ради.
12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке пре вас.
13. Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити низашта, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.
14. Ви сте видело свету; не може се град сакрити кад на гори стоји.
15. Нити се ужиже свећа и меће под суд него на свећњак, те светли свима који су у кући.
16. Тако да се светли ваше видело пред људима, да виде ваша добра дела, и славе Оца вашег који је на небесима. (Матеј 5)

Много пута човек каже: не треба мени нико! Све могу сам! Истина је да ни ћелије не могу једна без друге, тако ни човек не може без других јер смо један организам који живи, а сам је живот чудо по себи. Сама свест је чудо над чудима, а слобода је дар од тог Бога којег не желиш. Пази како су заповести на нашу штету и против нас:

9. Нисам ли ти заповедио: Буди слободан и храбар! Не бој се и не плаши се, јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш. (Исус Навин 1)

Мени су ови стихови скоро помогли, Гера ме је у правом часу подсетио. Тако сви ми једни друге треба да пазимо и бринемо међусобно за оног другог, као што се ћелије хране међусобно. Већи доказ и не морамо да ископавамо кад имамо доказ пожртвованости.

Ако су безаконици, крвници (убице), силоватељи, децоубице, лопови и сви бунтовници непријатељи Божији, што се онда сврставаш на њихову страну, и они мрзе и одбацују Бога да би могли да чине безакоња своја?
Јеси ли као и они или тражиш задовољење правде казном? Злочинац мора да плати!

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Ali u Bibliji lepo i jasno piše da je to uradio/naredio bog; dakle, ili lažeš ti ili laže Biblija?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
На местима где је наредио, сигурно да постоји и разлог. Тако је постојао и разлог за уништење Содома и Гомора. Да не постоји закон, сваки би манијак могао да изгура своје болесне идеје, овако зна каква је казна када се огреши. А ако неко прихвати и верује, тада и зна да постоји васкрсење мртвих, тако да поред тога што сви морамо умрети, неко "мора" раније због огромних преступа.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ali u Bibliji lepo i jasno piše da je to uradio/naredio bog; dakle, ili lažeš ti ili laže Biblija?

Da pise ali ako si pazljivo citao bibliju onda bi znao i "ZASTO" ali posto ti citas bibliju kao romanili bajku nikad neces razumeti sta tamo zapravo pise.

Bogu nije potrerbno opravdanje pred prahom i pepelom kao sto si ti ili ja,nama je potrebno opravdanje pred njim tj kajanje,ti si brate jedan od onih koji misle:uzmi sve sto ti zivot pruza danas si cvet a sutra uvela ruza-mrtav,zapamti "BIBLIJA NIKAD NE LAZE ADRIAN TAKODJE" KAD GOVORIS DA BIBLIJA LAZE TO JE ISTO KAO DA SI REKAO DA BOG LAZE.
Naveo si samo postanak mozda do 3 knjige mojsija i naveo si svoje razumevanje tih knjiga u bibliji, treba da citas svu bibliju da obracas paznju na kontexte itd.

recimo ako si posadio krompir i tamo se pojavila buba zlatica zasto prskas krompir,jer znas ako to ne ucinis ode sav krompir.
Zasto ubijati sve bube zlatice? Zato sto su stetocine!!! zasto ne potrujes pcele? Zato sto su korisne donose med!!!

Tako i nas Gospod unistava samo bube zlatice a pcelice ne dira JER DONOSE MED.

NADAM SE DA SI SHVATIO O CEMU JA TO.

KAKO SE TI LAKO OTKAZUJES OD BOGA NECES PROCI NISTA BOLJE NEGO BUBE ZLATICE U DAN SUDA.

POZDRAV OD GERE.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Naveo si samo postanak mozda do 3 knjige mojsija i naveo si svoje razumevanje tih knjiga u bibliji, treba da citas svu bibliju da obracas paznju na kontexte itd.

I ovde opet dolazimo na konačni zaključak o hrišćanima i njihovom "moralu". Hrišćani kažu "Bog je objektivno moralan i izvor sveg morala u nama". No, onda kažu da sve u Bibliji moramo da shvatamo u okviru konteksta. To dakle znači da postoje konteksti u kojima je moralno (Jer bog je uvek moralan, je li?) paliti u ubijati nevine. Iz čega zaključujemo da bog nije objektivno moralan, nego baš suprotno - potpuno subjektivno moralan.

I onda se opet vraćamo na početak - ako je svemogući stvaraoc i izvor sveg svemira morao preduzeti krvoločne mere da spasi "pčelice koje donose med" onda isti nije objektivno moralan, a bogami ni svemoćan.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
I ovde opet dolazimo na konačni zaključak o hrišćanima i njihovom "moralu". Hrišćani kažu "Bog je objektivno moralan i izvor sveg morala u nama". No, onda kažu da sve u Bibliji moramo da shvatamo u okviru konteksta. To dakle znači da postoje konteksti u kojima je moralno (Jer bog je uvek moralan, je li?) paliti u ubijati nevine. Iz čega zaključujemo da bog nije objektivno moralan, nego baš suprotno - potpuno subjektivno moralan.

I onda se opet vraćamo na početak - ako je svemogući stvaraoc i izvor sveg svemira morao preduzeti krvoločne mere da spasi "pčelice koje donose med" onda isti nije objektivno moralan, a bogami ni svemoćan.

Наравно да си у праву, тачно тако сви сатанисти говоре! Биће ти захвални. Њихов бог је праведан и он нам је донео слободу и управо све те пошасти "слободе" (лажне). Ако Бог ствара и даје живот, ко смо ми да доводимо у питање свог Творца? Само обичан прах који дахом Божијим може да функционише. Нисмо живи својом вољом већ Његовом! Уместо да кажемо хвала, ми га псујемо и хулимо. То је још горе него да нападамо оца и мајку што нас родише, јер је овај световни живот тежак и неправедан.

Бити део феномена званог
ЖИВОТ је превелика част и универзално чудо, то сваки атеиста може да потврди. Само онај ко не цени живот и сву лепоту живота може да пљуне на тај феномен. Зато може лако и да одузима туђ живот јер га не цени. Бог цени и даће га онима који то желе поново. Извор живота, али и Обновитељ живота, даје човеку Спас и наду у опоравак од болести зване грех.

Грех је инфекција која је захватила човечанство и наследног је карактера. Та болест изазива други феномен који стоји насупрот животу и највећи је непријатељ - СМРТ. Епидемија греха је била локализована, Бог је муке имао да издвоји бар једну групу људи која ће се пазити од те опаке болести, али је чак и настао случај пандемије па смо имали и Потоп као противмеру. Жртвом нашег Господа плаћен је Откуп свих људи за преступе и једноставним прихватањем те исте Жртве ми имамо оправдање за пређашње преступе. Тада се и започиње поступак духовног оздрављења оног који прихвати.

Окосница свега је вера у Васкрсење, јер без тога је све бесмислено, па чак и ово дописивање. Нема смисла моја вера, а ни твоја невера. бог који је људима дао ту лажну слободу није ништа корисно урадио за нас, чак погубну ствар, док је мој Бог за мене дао Свој Живот и положио савршену Жртву, тј. своју душу за Спас. Урезао је Пут својим следбеницима да пожртвованошћу и љубављу према другима ми постајемо налик Богу, баш онако и како смо замишљени.

Савршена Љубав, савршена Жртва, савршен Пут, Савршен Господ!

Ево шта се верује:

1. Рука Господња дође нада ме, и Господ ме изведе у духу, и постави ме усред поља, које беше пуно кости.
2. И проведе ме покрај њих унаоколо, и гле, беше их врло много у пољу, и гле, беху врло суве.
3. И рече ми: Сине човечји, хоће ли оживети ове кости? А ја рекох: Господе Господе, Ти знаш.
4. Тада ми рече: Пророкуј за те кости, и кажи им: Сухе кости, чујте реч Господњу.
5. Овако говори Господ Господ овим костима: Гле, ја ћу метнути у вас дух, и оживећете.
6. И метнућу на вас жиле, и обложићу вас месом, и навући ћу на вас кожу, и метнућу у вас дух, и оживећете, и познаћете да сам ја Господ.
7. Тада стадох пророковати, како ми се заповеди; а кад пророковах, наста глас, и гле потрес, и кости се прибираху свака ка својој кости.
8. И погледах, и гле, по њима изиђоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; али духа не беше у њима.
9. Тада ми рече: Пророкуј духу, пророкуј, сине човечји, и реци духу: Овако вели Господ Господ: Од четири ветра дођи, душе, и дуни на ове побијене да оживе.
10. И пророковах, како ми се заповеди, и уђе у њих дух, и оживеше, и стадоше на ноге, беше војска врло велика.
11. Тада ми рече: Сине човечји, ове су кости сав дом Израиљев; гле, говоре: Посахнуше кости наше и прође надање наше, пропадосмо.
12. Зато пророкуј, и кажи им: Овако вели Господ Господ: Ево, ја ћу отворити гробове ваше, и извешћу вас из гробова ваших, народе мој, и довешћу вас у земљу Израиљеву.
13. И познаћете да сам ја Господ, кад отворим гробове ваше, и изведем вас из гробова ваших, народе мој.
14. И метнућу дух свој у вас да оживите, и населићу вас у вашој земљи, и познаћете да ја говорим и чиним, говори Господ.(Језикиљ 37)

11. И после три дана и по дух живота од Бога уђе у њих; и сташе оба на ноге своје, и страх велики нападе на оне који их гледаху. (Откривење 11)

Опет кажем, слободна воља је и сад: верујемо или не верујемо, ствар избора. Кад се спусти огањ, они који не верују биће елиминисани са све инфекцијом греха, док ће се они који повероваше коначно излечити - искорениће се грех, искорениће се смрт!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ako je Biblija, brate, dokaz istorijskih činjenica onda mi takav bog ne treba. Bog koji ne samo odobrava nego i naređuje ubistva, mučenja, silovanja i slično; bog koji baca bolesti i šalje glad i bedu na stanovništvo, bog koji se spušta na Zemlju i onda, umesto da zaista pomogne čovečanstvu, pretvara vodu u vino i gazi po moru; "žrtvuje" samog sebe samome sebi?!..

Hvala lepo, ako je to bog u kojeg treba da verujem onda mi bog ne treba.

Pozdrav od stotke;)

Као што рекох раније: лако је нападати и тражити мане и недостатке, а да други бране и доказују. То није наша дужност да радимо онима који се ругају, већ да објаснимо онима који би да схвате разлог нечега. Што се тиче вина и ходања по води, мислиш ли да је то неки мађионичарски трик? Да Бог жели да се бави забавом људи и обманама, као што рече Хари (привиђењима)?

За сваки Његов потез и чин који је наведен у текстовима је путоказ и доказ да се ми учврстимо у вери и да знамо ко је Исус. Мало њих то уопште зна или никако да поверује, а представља се као хришћанин или следбеник Исусов. Многи верују у лаж да је Исус арханђео Михаило који је дошао као Исус, али ти чинови говоре друго. То је смерница да зна Израиљ да је Бог дошао да га Спасава:

25. А у четврту стражу ноћи отиде к њима Исус идући по мору. (Матеј 14)

16. Овако говори Господ који је начинио по мору пут и по силним водама стазу, (Исаија 43)
19. По мору беше пут Твој, и стазе Твоје по великој води, и траг Твој не познаваше се. (Псалам 77)
15. Ишао си по мору на коњима својим, по гомили многе воде. (Авакум 3)
8. Он разапиње небо сам, и гази по валима морским; (Јов 9)

Зашти баш прво чудо да буде претварање воде у вино?

11. Ово учини Исус почетак чудесима у Кани галилејској, и показа славу своју; и ученици Његови вероваше Га. (Јован 2)

14. А који пије од воде коју ћу му ја дати неће ожеднети довека; него вода што ћу му ја дати биће у њему извор воде која тече у живот вечни. (Јован 4)

55. Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће.
56. Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему. (Јован 6)

38. Који ме верује, као што писмо рече, из његова тела потећи ће реке живе воде.(Јован 7)

34. Него један од војника прободе Му ребра копљем; и одмах изиђе крв и вода.(Јован 19)

28. Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха.(Матеј 26)
20. А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша нови завет мојом крви која се за вас пролива. (Лука 22)

14. А камоли неће крв Христа, који Духом Светим себе принесе без кривице Богу, очистити савест нашу од мртвих дела, да служимо Богу Живом и Истинитом? (Јеврејима 9)

Natrag