Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
preporucujem vasoj paznji sljedeci video:

<object width="640" height="360"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_sIqBhx_QFs&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param>[raw]<embed src="http://www.youtube.com/v/_sIqBhx_QFs&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></embed></object>
Ovo je tema o arheologiji i istoriji. Klipovi koje si postavio su čista biologija, kreacionistička doduše, ali svejedno, biologija je.
Mene zanima dok slušate (gledate) ovakve priče, ili teorije o inteligentnom dizajnu života, padne li vam ikada na um pitanje: zbog čega je u tom slučaju bilo potrebno "dizajnirati" milijarde oblika života? Zbog čega je božijem stvorenju - čovjeku, bilo potrebno postaviti milijarde prepreka i prijetnji njegovom životu? Je li i to inteligentni dizajn?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Izvinjavam se zbog upada s biologijom.
Arheologija potvrdjava dijelove Biblije svakako, ali nikako cijelu Bibliju.

Ali kada je vec rijec o tvojim pitanjima, uzmimo u obzir da vjera ima objasnjenja.
Naime, prvotno je covjek bio smjesten u Edenu (Raju), gdje nije bilo nikakvih opasnosti.
Zasto je Bog stvorio covjeka sa slobodnim voljom nije nam poznato. Iako mu je zaprijeceno da ce zbog neposluha stradati, on se ipak ogrijesio od sebe.
Tek tada je umjesto smrti prognan u trecu dimenziju, na Zemlju, za koju mu je receno da ce biti sva u njegovoj vlasti (osim ljudi!) i da ce bolovati, umirati, biti siromasan itd... Danasnje nedace je covjek samo jos vise na svoju stetu povecao.
Za vjernike postoji izlaz nakon smrti, tjelesno ozivljavanje i povratak u drugi sustav - Raj Obecani, Mejsto vjecitog uzivanja.
Neki ce biti baceni u strasni sustav vjecite patnje - sve prema djelima.

Zato vjerik vjeruje i Inteligentno stvaranje i cesto ne mopze zamisliti da neko moze drugacije misliti ili vjerovati. toliko je naime vrucih dokaza o savrseno uredjenom Svemiru, pa i u nama samima.
Ovaj film pokazuje da smo mi bioloski roboti sa jednim Bozanskim dijelom koji se naziva dusa (Od Boga poticemo i Njemu se vracamo).
Mislim da je tesko u potpunosti sagledati toliku genijanost vec na ravni bakterije, da ne govorim o ljudskom kompleksnom sustavu.

Kako bismo mi nazvali nekoga ko bi izumio robote koji se sami produciraju i reproduciraju? Valjda svakako u najmanju ruku inteligentnim, zar ne?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Iz moga pitanja se neodoljivo nameće zaključak: inteligentni dizajn, nije bio ni malo inteligentan?
I ne pominji više slobodnu volju, tako ti Boga!:)
Pročitaj još jednom šta si napisao: "Zasto je Bog stvorio covjeka sa slobodnim voljom nije nam poznato. Iako mu je zaprijeceno da ce zbog neposluha stradati, on se ipak ogrijesio od sebe."

Dao mu slobodnu volju, a istovremeno mu zaprijetio da će stradati ako....??? I ti to zoveš slobodnom voljom?

OPet odosmo u offtopic. Takva je religija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Iz moga pitanja se neodoljivo nameće zaključak: inteligentni dizajn, nije bio ni malo inteligentan?
Pročitaj još jednom šta si napisao: "Zasto je Bog stvorio covjeka sa slobodnim voljom nije nam poznato. Iako mu je zaprijeceno da ce zbog neposluha stradati, on se ipak ogrijesio od sebe."

Dao mu slobodnu volju, a istovremeno mu zaprijetio da će stradati ako....??? I ti to zoveš slobodnom voljom?

Da ne bude zabune, Bog nije stvorio coveka kao robota koji ce izvrsavati odredjene stvari po zacrtanom programu.
Bog je coveka obdario razumom, i slobodnom voljom i slobodom izbora.
Sto se tice prvobitnog greha, Bog je obavestio coveka kakve su posledice neposlusnosti, da sama neposlusnost ( a ne Bozja volja da to bude tako ), vodi coveka u prirodno odvajanje od tvorca, cemu je posledica starenje i prekid zivota,...sto zadire u samo pitanje sustine greha.
Greh je aktivna sila koja se ne moze potpuno objasniti, ona se ne moze opipati ili omirisati, ali ona postoji, i ta sila je u pocetku ovladala Luciferom koji je prvo bice u istoriji svemira koje se neposlusnoscu odvojilo od Boga, i prvim ljudima pa time i celom Bozjom tvorevinom na zemlji. koji su takodje na nagovor Lucifera koristeci se slobodom izbora, odlucili da se odvoje od tvorca,
Ta sila je razornog karaktera, ona ima smrtonosni efekat kako na coveka, tako i na prirodu, i sve zivo, ona stvara poremecaje u prirodi i coveku, od cistog stvara necisto, od lepog stvara ruzno, od mira i harmonije stvara Haos.
Pre Luciferovog pada po bibliji zlo, pa prema tome ova sila zla ili greha nisu postojali, Lucifer je znaci prvo bice u kome se pojavilo zlo, pa se on u bibliji sa razlogom naziva zacetnik greha..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
...I dao mu zapovijedi po kojima ima da se ponaša i živi, inače, u pakao!
To je kao kada bi ja tebi Laodikeja da pušku i naredio ti da ne smiješ pucati iz nje, a ti svima okolo pričao da sam te naoružao!:)

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Izgubio si kompas. Ti si tvrdio da tako piše u udžbenicima, a sada tražiš od mene da uzmem udžbenik i citiram ga, da bih dokazao da nije tako. Ništa ja, u ovom slučaju, tebi ne moram dokazivati. Ako si tvrdio da tako piše u udžbenicima, onda je teret dokaza na tebi, a ne meni.

Hoces da citiram sta pise?

nije covek od Boga stradao vec smo davali primere Bog nije nista ucinio covek je imao slobodu i izabrao pogresno i postao smrtnik i sve najgore
to je kao kad otrujes hranu i kazes detetu ne jedi lose ti se pise a dete pojede jer ga je neko drugi nagovorio
ta slobodna volja je bila test vernosti coveka Bogu
da to nije bila slobodna volja nebi ni doslo do greha slobodna volja je kad ucinis nesto svojom voljom zar to nisu uradili nasi praoci adam i eva nije ih niko naterao slobodna volja
slobodna volja ima dva puta dobar i los pa ti biraj kao na Predsednickim izborima za koga glasati svojom slobodnom voljom?
za koga god glasali idud dobre ili lose posledice isto je bilo i u raju

Da ne bude zabune, Bog nije stvorio coveka kao robota koji ce izvrsavati odredjene stvari po zacrtanom programu.
Sto se tice prvobitnog greha, Bog je obavestio coveka kakve su posledice neposlusnosti, da sama neposlusnost ( a ne Bozja volja da to bude tako ), vodi coveka u prirodno odvajanje od tvorca, cemu je posledica starenje i prekid zivota,...sto zadire u samo pitanje sustine greha.
Greh je aktivna sila koja se ne moze potpuno objasniti, ona se ne moze opipati ili omirisati, ali ona postoji, i ta sila je u pocetku ovladala Luciferom koji je prvo bice u istoriji svemira koje se neposlusnoscu odvojilo od Boga, i prvim ljudima pa time i celom Bozjom tvorevinom na zemlji. koji su takodje na nagovor Lucifera koristeci se slobodom izbora, odlucili da se odvoje od tvorca,
Ta sila je razornog karaktera, ona ima smrtonosni efekat kako na coveka, tako i na prirodu, i sve zivo, ona stvara poremecaje u prirodi i coveku, od cistog stvara necisto, od lepog stvara ruzno, od mira i harmonije stvara Haos.
Pre Luciferovog pada po bibliji zlo, pa prema tome ova sila zla ili greha nisu postojali, Lucifer je znaci prvo bice u kome se pojavilo zlo, pa se on u bibliji sa razlogom naziva zacetnik greha..

kao dokaz Bozije ljubavi prema tvorevini i davanje slobodne volje tvorevini je Lucifer njemu je Bog takodje dao slobodu kao i nama neces ubiti jedno svoje dete da spases drugo ako ucinis zao si i nisi pun ljubavi

na sudnji dan Bog ce suditi luciferu i svima nama onaj ko je bio dobar imace zivot vecni a zao smrt i patnju
jer covecija dusa smrcu ne umire vec prelazi u drugi deo zvivota do pre 2000 godina je postojao samo pakao i dobri i losi u njeaga a krivci Adam i EVA

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Na taj nacin mozemo razmatrati i Nepostojanje: zasto zbog neceg nepostojeceg umiremo? Zasto nismo u mogucnosti da se ne rodimo ako necemo (iako je i ovo upitno)? Zasto se razboljevamo? Itd.

Scientolozi kazu: Slobodan je samo onaj covjek koji poznaje granice.

Paradoks?

Mi smo zaista ograniceni! Nasim tijelom, na primjer. Nasa okolina nas ogranicava, zidovi na primjer. Ukoliko ne poznajemo polje slobode sa granicama neslobode mozemo izgubiti zivot.

Slobodna volja je, dakle, unutar granica. Onda i igra dobija pravila.

Ovi aksiomi nisu vezani samo za vjerovanje u Boga, oni s emogu lako prepoznati u svakoj ravni.

Mislim da je jako vazno razlikovati religiju od vjere.

Za religiju mozemo reci da je to organizacija osoba s ciljem postivanja Boga, koliko ce to ko postivati zavisi od pojedinca.

Za vjeru mozemo reci da je to vjera u Jednoga Boga. Svemoguceg Tvorca Milostivog. Vjera oslobadja covjeka sluzenja nistavilima, jer sve prolazi i nestaje osim Boga.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mi bi ovdje prvo trebalo raspraviti šta je to slobodna volja, šta je to sloboda? Izgleda da ljudi pod tim pojmovima podrazumjevaju različite stvari, pa otuda i mnogi nesporazumi. Apsolutna sloboda i slobodna volja uopšie ne postoje, a nisu nikada ni postojale. Zar je potrebno to dokazivati? Može se tvrditi da je Bog stvorio čovjeka, Zemlju, nebo, žabu..., jer ti materijalni oblici postoje. Ali ne može se govoriti da je Bog dao čovjeku slobodu izbora, odnosno slobodnu volju, kada mu je istovremeno dao pravila po kojima se ima ponašati i živjeti, kao što se ne može govoriti o slobodi čovjeka, kada je ta sloboda ograničena gomilom pravnih i moralnih normi.
Objektivno, ni sloboda ni slobodna volja ne mogu postojati u stvarnom životu. Mogu samo kao fikcije. Način na koji teisti shvataju slobodnu volju datu od Boga, liči mi na ono što sam već rekao Laodikeji. To je kao kada bih ti ja dao pušku iz koje se ne može pucati, a ti svima okolo pričao kako sam te naoružao!

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ne postoji apsolutna slobodna volja. Slazem se.

Pogledaj kako se to moze definisati:

Kada je stvorio covjeka Bog mu je dao razum (ljudski) i dao mu je prvu zapovijed: ne jedi s tog stabla, jer ako jedes umrijeces.

To je kao kad ti mama kaze: ovo je pec koja je jako vruca, i ako je budes dirao opeci ces se.

Mama bi mogla da te sveze i onemoguci te, ali tada bi imao slobodu samo kolika je duzina spage. Opekao se ne bi.

Zamisli sada dvoje djece od kojih jedno poslusa mamu jer joj vjeruje, jer ne zeli da je povrijedi neposluhom, jer se boji opekotina....
i drugo koje ne mari. Oba ta djeteta imaju sobodu (slobodnu volju) da se igraju vatrom, ali jedno bude opeceno a drugo ne.

Mozda da osmotris slobodu volje koju je Bog dao covjeku na taj nacin?
A onda ce se moze dokuciti da je granica izmedju takve slobode volje i neslobode volje, skoro neprimjetna - ako se dovoljno izdiferencira.
Mozda zakljucimo da je i nismo imali, ne znam.

Ono sto znam jeste da cinimo razne greske postavljuci se prema njima prema nasem moralnom stajalistu (velike i male greske) i prema zakonu.
Pitanje je koliko je covjek slobodouman ukoliko zna da moze biti tesko kaznjen.
Pa ipak su zatvori pretrpani.
I te ljude tamo ipak ne nazivamo slobodnoumnim nego onima koji nisu sposobni da uce.

Slazem se da ljudi razlicito interpretiraju ovakva pitanja, ali moderni zakoni uglavnom pocivaju na Deset zapovijedi.
U zadnje vrijeme dolazi do uvodjenja zakona jacega, a to gedje se dogodi pocinje anarhija, ubojstva i nered.

Sloboda i slobodna volja ipak postoje u odredejnim granicama. Do "mirenja" slobode i slobodne volje dolazi nakon dugodisnjeg ucenja i dugogodisnjeg iskustva: tada svojom slobodnom voljom uzivas slobodu koja ti je data (ili si je uzeo, svejedno) i uzivas u tom.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Nisam siguran čemu doprinosi rasprava o slobodnoj volji u temi o arheologiji i Bibliji, no evo jednog lepog citata vezanog za slobodnu volju:

Bog te sazda savršenim, al’ ne i nemenjljivim;
I dobrim te stvori, al’ da ustraješ
Ostavi on u tvojoj moći, volju ti stvoriv’
Da po prirodi je slobodna, udes njom ne vlada
Neizbežni, il’ neophodnost kruta.
Voljnu službu on od nas traži, a ne
Prisilnu; takvi kraj njega ne mogu
Se naći, niti će, jer kako srca
Neslobodna pouzdana mogu bit’, služila
Voljno il’ ne, što voljna su onom što moraju
tek
Po udesu, i izbora nemaju drugog?