Aпологетика - докази за постојање божије

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Jurivaka je napisao(la):
Ne razmišljaš mnogo. Zar isto to i Bog nije činio? Ubijao, morio, palio, davio..., dakle, činio zlo, da bi spriječio zlo! Zar to ne stoji dokumentovano u Bibliji? A ono što u ovoj komparaciji ide u prilog Če-u, jeste da je on bio običan čovjek, a za tebe jedno jeretičko pitanje: zar svemoćni Bog nije mogao spriječiti zlo, a da ga sam ne čini?
Rado cu odgovoriti na tvoje pitanje.
1. Apsolutno savrseno bice ne moze da nacini zlo zato sto je to opozit od njegove prirode. Zlo kao zlo ne moze da opstane u njegovom blizini.
2.Apsolutno savrseno bice ej kej ej Bog, kao takav pri unistenju zla ne cini zlo vec dobro. "Ko nije zgresio neka baci kamen" ( neka joj sudi )
Dakle samo Bog to moze i niko vishe.
3.Da je Bog na samom pocetku unistio izvor zla ( Lucifera odnosno Sotonu ) a ostala bica nisu videla i imala uopste prestavu o zlu, ispalo bi da je On to uradio samo zato sto mu se moze a ne zato sto je to dobro. Ostala bi sumnja kod ostalih andjela da li je Sotona zaista pogresio i da li je njegov put zaista pogresan ili ne. Zavladalo bi strahopostovanje i ne bi vise bilo ljubavi, harmonije i svetosti kakva je medju njima postojala.
"po plodu ce se poznati" - U Bibliji je eksplicitno receno da se vodi rat u svemiru. Jos kad Adamu i Evi poveri drvo sveznanja.
Sva sveta bica bogostvorena ucestvuju u ovoj lekciji zvanoj "fenomen zla" i sve su oci uprte upravo na ovaj svet gde se taj duhovni rat i preneo. Dok je kao seme, ne mozes razluciti sta je plodonosna biljka a sta korov. Kad izraste, da se videti i na ocigled svih unistiti jednom za svagda. Rat se vodi i za one koji jos nisu "presli crtu". Za koje josh postoji nesto sto se zove savest ( koja je diretna veza sa Tvorcem).
Doci ce taj zadnji dan kad ce se sve resiti. Nepokajani za svomo zlom bratijom u oganj a ostatak ostatka dozivljava spasenje. Time ce biti resene sve nedoumice. Zlo ce biti iskorenjeno za sva vremena.
To je moj odgovor na pitanje : zasto nije ? kada ce i kako ce ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Rado cu odgovoriti na tvoje pitanje.
1. Apsolutno savrseno bice ne moze da nacini zlo zato sto je to opozit od njegove prirode. Zlo kao zlo ne moze da opstane u njegovom blizini.
2.Apsolutno savrseno bice ej kej ej Bog, kao takav pri unistenju zla ne cini zlo vec dobro. "Ko nije zgresio neka baci kamen" ( neka joj sudi )
Dakle samo Bog to moze i niko vishe.
Dakle, kada Bog čini zlo, to se ne zove zlom, nego dobrom???!!! E, pa vidiš, ja ovakvu besmislicu ne mogu da progutam. Hajd' pođimo samo od potopa. Pobio Bog sve živo na svojoj tvorevini: i grešne i bezgrešne i djecu i odrasle, i ljude i životinje (BTW šta li su životinje zgriješile?), i ti to, mirne duše i savjesti, nazivaš dobrim djelom? Mene stvarno zanima, da li ti uistinu vjeruješ u to što govoriš?
3.Da je Bog na samom pocetku unistio izvor zla ( Lucifera odnosno Sotonu ) a ostala bica nisu videla i imala uopste prestavu o zlu, ispalo bi da je On to uradio samo zato sto mu se moze a ne zato sto je to dobro.
Zašto bi to tako ispalo kako ti kažeš? Nikakve logike nema u toj tvojoj postavci. Zašto je uopšte bilo potrebno da ostala bića imaju predstavu o zlu? Naprotiv, logika govori da je upravo bilo probitačno da tu predstavu nemaju. Prosti rezon govori, da je Bog odmah uništio Lucifera, za pojam zla se ne bi ni znalo. Zar to ne bi bilo bolje za one koje je je Bog "stvorio", i prema kojima gaji "bezgraničnu ljubav"?
Ostala bi sumnja kod ostalih andjela da li je Sotona zaista pogresio i da li je njegov put zaista pogresan ili ne. Zavladalo bi strahopostovanje i ne bi vise bilo ljubavi, harmonije i svetosti kakva je medju njima postojala.
Sve nelogičnije o nelogičnijeg! Kakva sumnja, ako ne bi ništa znali? I uopšte u toj matrici o svemoćnom Bogu, nema nikako mjesta sumnjama! Stvorivši čovjeka (valjda i anđele), stvorio je, odnosno, udahnuo im je i razum. Kao svemogući, taj razum je programirao onako kako je želio, a sigurno nije želio da u njemu bude i "ćip" sumnje. Podraazumijeva se da bi u tu bio "ugrađen ćip" o poimanju Boga, tako da kada se neko rodi, odmah ima spoznaju o svome tvorcu. A ima li?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ako ti nešta nije jasno oko tih pitanja i ako to ne možeš da razumeš nisi dokazao da Bog ne postoji ustvari ni sam nisi siguran da li postoji ili ne postoji.Da bi to saznao moraš malo da se potrudiš da razumeš i tada može da se desi ono čega se satana plaši a to je da ti se otvore vidici i da vidiš ono što drugi nevide.
Nije jasno da li je Bog pravedan?A ko smo mi da kažemo da nije pravedan, ovo je sve njegovo i može da radi šta on hoće.Svako živo stvorenje moglo je i da ne dobije taj život.Kome se ne sviđa ne mora ni da živi.Da, nije sve kako izgleda na prvi pogled.

Pitanje za ateiste:Šta je svrha života ? NEMATE ODGOVOR

Mnogi su zapali u depresiju i postali alkoholičari i narkomani zato što nisu našli odgovor na to pitanje.
Zato za ateiste nemam pitanja, mogu samo oni mene da pitaju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ako ti nešta nije jasno oko tih pitanja i ako to ne možeš da razumeš nisi dokazao da Bog ne postoji ustvari ni sam nisi siguran da li postoji ili ne postoji.
Pitanje je šta kome nije jasno? Nije na meni da dokazujem da Bog ne postoji, pošto ne vjerujem da postoji, nego je na tebi da dokazujkeš da postoji pošto to tvrdiš!

Nije jasno da li je Bog pravedan?A ko smo mi da kažemo da nije pravedan, ovo je sve njegovo i može da radi šta on hoće.Svako živo stvorenje moglo je i da ne dobije taj život.Kome se ne sviđa ne mora ni da živi.Da, nije sve kako izgleda na prvi pogled.
Dakle, nema postavljanja pitanja?! Nema mjesta sumnji?! Tipično dogmatsko rezonovanje i razmišljanje. Pitaš se ko smo mi da pitamo bilo šta o Božijim djelima? Da malo razmišljam umom vjernika. Mi smo Božija stvorenja. Onakvi smo kakve nas je Bog stvorio, pa i sa razumom koji nam je Bog dao! E, vidiš, ako je tako, kako to da se u čovjeku javljaju sumnje ne samo u Božija djela nego i u njegovo postojanje? Nemoj samo da odgovaraš otrcanom floskulom: to je satanino djelo!

Pitanje za ateiste:Šta je svrha života ? NEMATE ODGOVOR

Zato za ateiste nemam pitanja, mogu samo oni mene da pitaju.
Prvo postavljaš pitanje ateistima, a onda kažeš da za ateiste nemaš pitanja. Znaš li šta hoćeš?

I na kraju, ja sam već postavio neka pitanja. Ako se ukljkučuješ u raspravu pokušaj da daš odgovor na ta pitanja, a ne da postavljaš nova i mene pitaš šta mi nije jasno?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Nije dovoljno za čoveka samo da voli pravednost,da mrzi zlo,da se sklanja od zla,da čini dobra dela.Uz ovo je potrebno još nešta da bi bio osoba koja može da bude Bogu po volji.Bog traži da budemo svesni svojih duhovnih potreba.Ne vredi nam što smo dobri prema sebi i prema drugima ako kažemo da bog ne postoji.Takva osoba nije bogu po volji.Dakle treba da budemo svesni božanskog bića jer i Isus je rekao; Blago onima koji su svesni svojih duhovnih potreba.Takva osoba neće očekivati ništa ni od države ni od predsednika države jer carstvo u koje on veruje nije na ovakvom svetu,njegovo carstvo tek treba da dođe.
Da bi neko verovao u to prvo mora da bude načisto da li Bog postoji jer od malih nogu su nas učili da bog ne postoji.Da bi saznali to moramo da se bavimo tim pitanjima ako nas ne interesuje sigurno nećemo saznati.Naravno nećemo saznati ni u slučaju ako želimo da živimo u neznanju jer nam je lepše da ne znamo.
Meni lično nije potreban nikakav drugi dokaz od onih koje sam lično doživeo.A to je da sam pri čistoj svesti komunicirao sa duhovima.Ono kako se izdešavalo ne može da se pripiše ničem drugom nego duhovima koji znaju šta radimo i koji nam čitaju misli.Naravno nikome ne preporučujem ovakve eksperimente jer to je sasvim izvodljivo ali oprez u pitanju su zli duhovi,to sam kasnije saznao.Kad sam siguran da oni postoje onda je logično da postoji i Bog i oni su to rekli ali njihove reči neću da mi znače ništa.
Ako neko neće da veruje u boga taj neće verovati da padaju biblije sa neba ispisane zlatnim slovima.To je dokazano.Nekima ne vredi nikakav ni znak ni ništa neće verovati i tačka.Ko hoće da veruje dovoljno je samo da prouči malo DNK i da vidi da je to program koji mora imati svog programera.
Po pitanju da li je bog okrutan prema svojim stvorenjima polazim od činjenice da sam stvoren po slici božijoj.Lično ne vidim drugo rešenje osim uništenja ovakvog sveta.Bezbroj puta kad vidim nepravdu osetim gnev ali moram da se suzdržavam prvo zbog božijeg zakona,da budem iskren.
Isus je ostavio najbolji primer.Kao najvoljeniji božiji sin nije se dao pokolebati i ostao je veran i u najstrašnijim mukama.To je nešta što je prošlo i on je sad najmoćniji Božiji sin.Ako ne shvatate da je život dar od boga i da ga ni sa čim nismo zaslužili ostaćete u neznanju do kraja života.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Dakle, kada Bog čini zlo, to se ne zove zlom, nego dobrom???!!! E, pa vidiš, ja ovakvu besmislicu ne mogu da progutam. Hajd' pođimo samo od potopa. Pobio Bog sve živo na svojoj tvorevini: i grešne i bezgrešne i djecu i odrasle, i ljude i životinje (BTW šta li su životinje zgriješile?), i ti to, mirne duše i savjesti, nazivaš dobrim djelom? Mene stvarno zanima, da li ti uistinu vjeruješ u to što govoriš?
Imamo ZAO imunoloshki sistem ? Ako unisti ono sto ugrozava zivot onda je zao ? izgleda da nemamo isto poimanje pojma i fenomena zla Jurivaka.
O potopu sam dao odgovor najiscrpnije sto sam mogao. Izgleda da si svaku tu pisanu rec prenebrego. Ovde nismo da jedni drugima troshimo vreme vec naprotiv, da ga ako mozemo sto kvalitetnije ispunimo. Da nesto korisno naucimo jedni od drugih.

U svakom slucaju, evo tebi link cisto da se podsetish kad, kako i zasto. (2. deo posta pa na dalje. Sve je podrobno objasnjeno) ---> http://serbianforum.org/religija/121633-religija-rasprave-o-nedoumicama-2.html#post386431
Sto se zivotinja tice Jurivaka, pa ti ces nakon ovog odgovora poceti da postavljas pitanja i o skoljkama, zelenoj travi, bakterijama, i njihovoj "krivici" u ocima Boga :) Ukratko, sve sto je stvoreno, stvoreno je ZA coveka.

Jurivaka je napisao(la):
Zašto bi to tako ispalo kako ti kažeš? Nikakve logike nema u toj tvojoj postavci. Zašto je uopšte bilo potrebno da ostala bića imaju predstavu o zlu? Naprotiv, logika govori da je upravo bilo probitačno da tu predstavu nemaju. Prosti rezon govori, da je Bog odmah uništio Lucifera, za pojam zla se ne bi ni znalo. Zar to ne bi bilo bolje za one koje je je Bog "stvorio", i prema kojima gaji "bezgraničnu ljubav"?
Fenomen ZLA koji se prvobitno javio u Luciferu se da okarakterisati kao "negativna mutacija dobra",
(pardon, ne postoji "pozitivna mutacija i ako je evolucionisti forsiraju). Dakle, devijacija dobrote.
Npr, izmimo sve duhovne pojmove : ljubav, radost, mir, dobrota, strpljenje, krotost, suzdrzanje, iskrenost i mozemo videti sledece, ako taj pojam pokusamo da objasnimo samostalno kao princip zla, to necemo uspeti vec cemo morati da dodajemo prefiks negacije na svo ovo gorepomenuto dobro. Dakle, nedobar, neposten, neiskren itd. Zlo u tom slucaju postaje parazit, virus, znaci dobro koje se iskvarilo. Ono samo po svojoj prirodi ne moze da egzistira u vecnosti.
Skrenuo sam malo sa teme, ne zamerite :) Da nastavimo.
Na nebu je postojala svetost, dobrota, harmonija, pravednost. Sva ta stvorenja su imala jedinstven program - razvoj kroz vecnost. Ona su stvorena kao odrasle osobe sa karakteristikama svetosti, pravednosti i dobrote.

Medjutim, jedno bice je tu slobodu zloupotrebilo. To bice (Lucifer), koje je bilo sveto, pametno, dobro, je zloupotrebilo bezrazlozno svoju svetost, pravednost, i dobrotu i htelo je da postane Bog. (I u tome nema nista lose) Svi treba da tezimo da budemo u duhovnom smislu kao Tvorac ( zato je i dat program razvoja kroz vecnost od strane Boga ostalim bogostvorenim bicima).
LUcifer ( Sotona) je sve to zeleo ali ODMAH.
Problem proizilazi iz toga sto da je Bog dozvolio svom arhangelu "svetlonosi" da bude slican njemu, to bi bilo ravno faktu da u mrava stavis um Aenstajna. Sto je slozicemo se - nemoguce. Bice sa tako malim kapacitetom ne bi podnelo tu "transakciju". Takav intelekt bi bio momentalno razoren.
Uz greh uvek ide i zabluda. A destrukcija mu dodje kao prirodan sled. Da li samodestrukcija ili opsta, ona kao takva ima samo jedan put a to je smrt. Zasto smrt? Pa svako bice koje vodi rat protiv sebe samog je neminovno osudjeno na propast i smrt.

Sta je 1. uradio Lucifer? Uneo je crv sumnje medju ostalim andjelima. Pokusao je da podrije Boziji autoritet. Ta sveta bica nikad pre toga nisu imali priliku da se susretnu sa lazima, spletkama, poluistinama, te je tim putem pridobio 1/3 andjela . Da je Tvorac ostro reagova i da ih ne unistio tog momenta, sumnja bi ostala, zavladao bi strah i vise ne bi postojala ljubav,sloboda, poverenje, harmonija i svetost. Sumnja je u redu i da je dakle Bog to tada sankcionisam sa fatalnim ishodom, ta slobodna bica bi sa punim pravom pomislila " stradase nevini ", ovako Bog je to seme ostavio da iznikne i poraste da SVI vide zasto je to lose i kuda vodi taj put.

Jurivaka je napisao(la):
Sve nelogičnije o nelogičnijeg! Kakva sumnja, ako ne bi ništa znali? I uopšte u toj matrici o svemoćnom Bogu, nema nikako mjesta sumnjama! Stvorivši čovjeka (valjda i anđele), stvorio je, odnosno, udahnuo im je i razum. Kao svemogući, taj razum je programirao onako kako je želio, a sigurno nije želio da u njemu bude i "ćip" sumnje. Podraazumijeva se da bi u tu bio "ugrađen ćip" o poimanju Boga, tako da kada se neko rodi, odmah ima spoznaju o svome tvorcu. A ima li?
Sumnja je u redu, nema nista loseg u sumnji. Ona je produkt racionalnog razmisljanja i slobode. Niko nikad nije rekao " nemoj da si slucajno doveo u pitanje istinitost".

Dogme su crkve izmislile, one nisu od Boga Jurivaka.
Ako nekom zabranis da misli svojom glavom - to nije sloboda! Ako nema slobode, nema ni ljubavi. Strahopostovanje nije ljubav. Ljudi cesto mesaju strah od boga i strah od sagreshenja.
Ako si citao Bibliju, mozda se i secas dela kad se Bog na Sinaju celom izraelskom narodu obratio. Svi su ga culi. Nakon druge objave, narod je zamolio Mojsija da im on prenosi. Bili su uplaseni tom pojavom. A on im je odgovorio " nemojte se plasiti, Bog ne zeli da se vi njega plasite vec da imate strah od sagresenja"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Svašta si ti ovdje napričao, mnogo toga nepotrebno ponovio, ali nisi odgovorio na suštinsko pitanje. Čemu priča šta je Lucifer radio? Pa to znamo svi. Zaveo je tećinu anđela, kažeš... i td... , pa da ga je Bog uništio ostala bi sumnja... i td., a ja tebe pitam: zašto je sveznajući Bog dozvolio Luciferu da zavede trećinu anđela? Da li je znao šta Lucifer radi, ne samo šta radi nego šta namjerava? Pa, morao je znati ako je sveznajući. Dakle, dok još niko nije bio zaveden, dok još nije bilo posijano zlo, zašto ga Bog nije spriječio?
Na moje pitanje o "programiranom" razumu, odgovaraš mi poznatim floskulama - sumnja je u redu, slobodna volja je u redu..., "Ako nekom zabranis da misli svojom glavom - to nije sloboda!"..., ali ništa od toga nije odgovor na suštinu moga pitanja. Svako razuman zna da je to tako, jer mi na taj način danas razmišljamo i upotrebljavo razum. Ja tebe pitam zašto je naš razum, koji nam je, jel' udahut od Boga, takav, da ti, recimo, poznaješ Boga, a ja ne?

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Svašta si ti ovdje napričao, mnogo toga nepotrebno ponovio, ali nisi odgovorio na suštinsko pitanje. Čemu priča šta je Lucifer radio? Pa to znamo svi. Zaveo je tećinu anđela, kažeš... i td... , pa da ga je Bog uništio ostala bi sumnja... i td., a ja tebe pitam: zašto je sveznajući Bog dozvolio Luciferu da zavede trećinu anđela?
Mislio sam da sam bio jasan :(
Domicus je napisao(la):
Da je Tvorac ostro reagova i da ih ne unistio tog momenta, sumnja bi ostala, zavladao bi strah i vise ne bi postojala ljubav,sloboda, poverenje, harmonija i svetost.

Da li je znao šta Lucifer radi, ne samo šta radi nego šta namjerava? Pa, morao je znati ako je sveznajući. Dakle, dok još niko nije bio zaveden, dok još nije bilo posijano zlo, zašto ga Bog nije spriječio?
Da, znao je Bog sta ce se desiti ali ostali nisu znali i morali su to videti. Rekao mu je i savetovao ali je Lucifer( Sotona) nastavio putem svoje zablude. Slobodno bice mozes da savetujes ali je ipak na NJEMU da odluci kojim ce putem ici.

Ako otac zna sta je vruca ringla a ostala deca ne znaju, i otac vidi to jedno kako ima zelju da je dosegne i dotakne, reci ce mu i pokusati da objasni zasto to ne valja. Ako se dete u svojoj glavi postavi iznad oca, ako mu misli idu ka " ma sta on zna - ja znam bolje", pre ili kasnije dotaci ce tu vrelu ringlu i izgorece se.

Ostatak koji isto nije znao da li je to pravi ili pogresan put, ako postoji iole crv sumnje u Oca, videce kuda vodi put tog jednog pobunjenog deteta.
Domicus je napisao(la):
Sva sveta bica bogostvorena ucestvuju u ovoj lekciji zvanoj "fenomen zla" i sve su oci uprte upravo na ovaj svet gde se taj duhovni rat i preneo. Dok je kao seme, ne mozes razluciti sta je plodonosna biljka a sta korov. Kad izraste, da se videti i na ocigled svih unistiti jednom za svagda.
(ovo je iz posta #41)
Jurivaka, dragi urednice, pa ti mene zaista ne citas :) "Slusas ali ne cujes" :)

Na moje pitanje o "programiranom" razumu, odgovaraš mi poznatim floskulama - sumnja je u redu, slobodna volja je u redu..., "Ako nekom zabranis da misli svojom glavom - to nije sloboda!"..., ali ništa od toga nije odgovor na suštinu moga pitanja. Svako razuman zna da je to tako, jer mi na taj način danas razmišljamo i upotrebljavo razum.
Dat je zdrav razum kojeg se mnogo putem zablude i distorzije odredjenih cula odrekoshe Jurivaka.
Ti pokusavas da me upletes u to tvoje vrzino kolo da bi na kraju konstatovao " eto, nema slobodne volje!" :D
Smeshno je zaista...
Evo procitaj sam sta si napisao. Komparacija samo tvojih pitanja - nista ne dodajem!
Jurivaka je napisao(la):
Kao svemogući, taj razum je programirao onako kako je želio, a sigurno nije želio da u njemu bude i "ćip" sumnje. Podraazumijeva se da bi u tu bio "ugrađen ćip" o poimanju Boga, tako da kada se neko rodi, odmah ima spoznaju o svome tvorcu. A ima li?
Dakle, Tvorac po tebi "cipuje" i to je ok, odnosno ne kosi se sa elementarnom logikom o slobodi izbora a u sledecem postu nastavish onim zadnjim citiranim u iz posta #47 :)
Jurivaka je napisao(la):
Ja tebe pitam zašto je naš razum, koji nam je, jel' udahut od Boga, takav,da ti, recimo, poznaješ Boga, a ja ne?
Pod "poznajes" verujem da si mislio na spoznaju, odnosno da postoji ?
I dete od godinu dana zna da razlikuje dobro od loseg. Tacno zna kad nesto pogresi a ima ljudi od 40 godina i vise koji nisu svesni svojih gresaka vodeci se slepo svojim zabludama i ugasivsi pri tom "alarm apsolutnih moralnih nacela" u narodu znan kao SAVEST.

Da li ti je nekad savest odreagovala za nesto sto je dobro ? Odgovor je kod svih NE.
Da li savest reaguje samo kad napravimo ensto lose ? Odgovor je Da. I to SAMO kad nesto uradimo lose. Uvek.

A kao sto sam gore i napisao, ima ljudi koji npr. "ne zele da vezu pojas u automobilu" i ako znaju koliko je opasno voziti se bez njega. A kompjuter u autu ( noviji tipovi naravno :) ) se oglasi i pisti sve dok ne vezes. Taj "pametnjakovic" ce onda iskljuciti senzor za pojas i nece ga vishe "podsecati" da radi lose vec ce u "miru" nastaviti da vozi svoju "bezbednu" voznju!

Na pitanje tvoje zasto ti ne mozes da spoznas Bozije postojanje a ja da ga spoznah odgovor je - zato sto NE ZELIS.
Nije stvar u inteligenciji, u shkolovanju, u odgoju, stvar je u volji, zelji da znash i saznash.
Ja cu ceo ovozemaljski zivot provesti u upoznavanju i spoznanju Boga Jurivaka a da li cu ga ja, ti ili bilo ko ovde spoznati u celosti, odgovor je NE. Taj kapacitet nismo. Oca, majku, sestru, zenu pa i dete tvoje ne mozes spoznati i poznavati u celosti a kamoli Boga. Da je suprotno, proizishlo bi da smo ne istom intelektualnom i duhovnom nivou kao Tvorac :)
Znamo da nismo ni mnogo pametni a ni dobri, prema tome - zato je i ustanovljen program od savrsenog bica, odnosno Oca nam naseg, da se usavrsavamo u vecnosti i tim putem bolje razumemo Boga samog.
(Ne mogu slikovitije od ovog Jurivaka) :)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prvobitno napisao Jurivaka
Svašta si ti ovdje napričao, mnogo toga nepotrebno ponovio, ali nisi odgovorio na suštinsko pitanje. Čemu priča šta je Lucifer radio? Pa to znamo svi. Zaveo je tećinu anđela, kažeš... i td... , pa da ga je Bog uništio ostala bi sumnja... i td., a ja tebe pitam: zašto je sveznajući Bog dozvolio Luciferu da zavede trećinu anđela?

domicus;680520]Mislio sam da sam bio jasan :(
Da je Tvorac ostro reagova i da ih ne unistio tog momenta, sumnja bi ostala, zavladao bi strah i vise ne bi postojala ljubav,sloboda, poverenje, harmonija i svetost.
Nisi ti jasan ni samom sebi. Ponavljaš se, čovječe, a ne odgovaraš na suštinu pitanja. Opet o trećini... Pitanje je prosto i jasno: zašto je Bog dozvolio da Lucifer zavede bilo koga? O kakvom oštrom reagovanju pričaš? Zašto bi iko mogao znati kako je Bog reagovao?

Da, znao je Bog sta ce se desiti ali ostali nisu znali i morali su to videti. Rekao mu je i savetovao ali je Lucifer( Sotona) nastavio putem svoje zablude. Slobodno bice mozes da savetujes ali je ipak na NJEMU da odluci kojim ce putem ici.
Aha, zašto su to ostali morali vidjeti? Zašto su morali spoznati zlo, za koje do tada nisu znali ni da postoji? I, naravno, ne bi ni kasnije znali da je Bog na vrijeme onemogućio Lucifera. ...i na svijetu bi vladaao mir i ljubav, upravo onako kako ga je Bog zamislio...

Ako otac zna sta je vruca ringla a ostala deca ne znaju, i otac vidi to jedno kako ima zelju da je dosegne i dotakne, reci ce mu i pokusati da objasni zasto to ne valja. Ako se dete u svojoj glavi postavi iznad oca, ako mu misli idu ka " ma sta on zna - ja znam bolje", pre ili kasnije dotaci ce tu vrelu ringlu i izgorece se.
Ma, kakva smiješna i neodrživa komparacija?! Ringla je, domicus potrebna čovjeku da kuva hranu na njoj, te je potrebno na bilo koji način upoznati i dijete sa tom napravom. Zlo nije potrebno čovjeku. Ako čovjek, ili dijete, ne zna za pojam zla, zašto mu taj pojam treba predstavljati na bilo koji način? Ovo ti ne pije vodu, ovo je samo obična i neuspjela igra riječima, koja može ostaviti dojam samo na nekoga ko uopšte ne razmišlja.

Dat je zdrav razum kojeg se mnogo putem zablude i distorzije odredjenih cula odrekoshe Jurivaka.
Ti pokusavas da me upletes u to tvoje vrzino kolo da bi na kraju konstatovao " eto, nema slobodne volje!" :D
Ne pukušavam te uplesti ni u kakvo vrzino kolo nego ti postavljam posve jasno pitanje: kako ljudi istim raumom - istim jer je udahnut od Boga, dakle, od istog tvorca, na različite nečine poimaju toga tvorca? Daj konačno odgovori suvislo na ovo pitanje i ne uplići tu slobodnu volju jer ona nema veze sa suštinom ovoga pitanja.

Na pitanje tvoje zasto ti ne mozes da spoznas Bozije postojanje a ja da ga spoznah odgovor je - zato sto NE ZELIS.
A zašto ne želim, domicus? Shvaćaš li ti suštinu moga pitanja? Kako to da ja ne želim da spoznam Boga, a ti želiš?
Eto, ne mogu ni ja jednostavnije pitanje postaviti.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Nisi ti jasan ni samom sebi. Ponavljaš se, čovječe, a ne odgovaraš na suštinu pitanja. Opet o trećini... Pitanje je prosto i jasno: zašto je Bog dozvolio da Lucifer zavede bilo koga? O kakvom oštrom reagovanju pričaš? Zašto bi iko mogao znati kako je Bog reagovao?
Ponovicu ti i stotinu puta ako treba ne bi li ti ista od toga uslo u glavu ! Rekao sam ti da je SOtona (odnosno tadasnji Lucifer) poceo da laze i spletkari a ostali andjeli NIKAD PRE TOGA NISU CULI NI OSETILI LAZ!
Zdrav razum koji ti pominjesh ali izgleda neces da iskoristish su imali i andjeli ( imaju i dan danas hvala Bogu) i kako da znaju da ih Sotona laze i da je to destruktivan put, pogresan put ako to sami i ne vide ? Receno im je ali crv sumnje ostaje sve dok se jednom za svagda to pitanje ne resi. A reshava se na Zemlji. I dalje ti ne nejasno ? Sta je trebao Bog da uradi mudri covece ? Da im izbrishe secanje od trenutka kad je Sotona poceo da podvodi i spletkari ? Da im ubaci one cipove o kojima si ranije pisao pa da opsplutno i bezpogovorno slushaju ?
Bogu ne trebaju roboti aman covece. Ne bi bilo SLOBODNE VOLJE da je Bog tako intervenisao. Sta je tu nejasno za tvoj intelekt. Prosto je ko 2 i 2 !
Aha, zašto su to ostali morali vidjeti? Zašto su morali spoznati zlo, za koje do tada nisu znali ni da postoji? I, naravno, ne bi ni kasnije znali da je Bog na vrijeme onemogućio Lucifera. ...i na svijetu bi vladaao mir i ljubav, upravo onako kako ga je Bog zamislio...
Citaj gornji odgovor !
Ma, kakva smiješna i neodrživa komparacija?! Ringla je, domicus potrebna čovjeku da kuva hranu na njoj, te je potrebno na bilo koji način upoznati i dijete sa tom napravom. Zlo nije potrebno čovjeku. Ako čovjek, ili dijete, ne zna za pojam zla, zašto mu taj pojam treba predstavljati na bilo koji način? Ovo ti ne pije vodu, ovo je samo obična i neuspjela igra riječima, koja može ostaviti dojam samo na nekoga ko uopšte ne razmišlja.
Smesna ti je komparacija ? Aha, hvala na prosvetljenju, znaci zato mi sluzi ringla ? (aplauz) sad mi je sve mnogo jasnije.
Upoznati dete DA ali ako malo dete zeli da rukom dira vrelu ringlu ? Kakve to veze ima sa kuvanjem ? Sta ti je covece.
Pa dete od 10 godina bi razumelo ono sto sam ti hteo pojasniti. Ti ne da ne razumesh nego NE ZELISH da razumesh. Zashto ? Sam nadji odgovor na to pitanje Jurivaka.
Ne pukušavam te uplesti ni u kakvo vrzino kolo nego ti postavljam posve jasno pitanje: kako ljudi istim raumom - istim jer je udahnut od Boga, dakle, od istog tvorca, na različite nečine poimaju toga tvorca? Daj konačno odgovori suvislo na ovo pitanje i ne uplići tu slobodnu volju jer ona nema veze sa suštinom ovoga pitanja.
Udahnut je duh zivotni Jurivaka a ne razum. Ako je dat zdrav mozak sa odredjenim mogucnostima,kapacitetima ljudi treba to da koriste.
Nisi rodjen na Marsu Jurivaka.
Mozak je kao mishic. Neko ga hrani i razvija a nekome sluzi samo za motoricke funkcije a racio mu trofira i koristi za reality show, grand paradu i shpanske serije ( sa turskog govornog podrucja :) )
Ima i pametnih ljudi koji su indokrinirani od malena i ne znaju za drugo te ih misao vodi samo u onom smeru kako je naucen. Misli da nema drugo. Drustvo je tako koncipirano da mislis li drugacije - ismejace te, a ako shtrcis i talasash neretko se desi i nesto loshe po tog.
Svest i mogucnost je data svakom.
Ako imash decu, znash i sam da nisu ista. Da ne mogu isto da nauce, zapamte, imaju razlicite stavove na sve shondo kognitivnim navikama koje imaju. A rodjena zdrava i prava. I ti i ja imamo i ruke i noge pa je neko od nas dvojice genetski , urodjeno brzi a pak onaj drugi slabiji ali mozda vishe trenira...
Covece, ti mene pitas zasto svi ljudi ne uvidjaju isto, zasto ne razmisljaju isto kad im je Bog dao svest... :)

A zašto ne želim, domicus?
Jurivaka, ja ne mogu i ne zelim da proniknem u tvoju svest-podsvest i da ti dam odgovor na to pitanje. To ti morash sam prijatelju.

Shvaćaš li ti suštinu moga pitanja? Kako to da ja ne želim da spoznam Boga, a ti želiš?
Eto, ne mogu ni ja jednostavnije pitanje postaviti.
Mozda si lenj Jurivaka da procharkash.. Mozda te zadovoljavaju odgovori koje si dobio od Evolucionista-darvinista. Mene ne zadovoljavaju. Mozda si smelo prihvatio "cinjenicu" da je Bog izmishljen da bi ljudi lakshe podneli smrt. Ja ne delim s'tobom misljenje da je smrt prirodna stvar.
Mozda si covek koji ce radije poverovati da smo nastali svi od kamena. Meni je logicnije da imamo inteligentnog Tvorca. Sve oko nas ukazuje na inteligentni dizajn.
Da si upola skeptik po pitanju evolucionizma-darvinizma kao sto si prema kreacionizmu, ne bi mi postavljao pitanja koja mi postavljash.
Pishesh o "slepim vernicima" a ne vidish da si i ti slepi vernik. Vernik u evolucionisticki koncept stvaranja.
Vecina ateista odbija bozije postojanje iz prostog razloga sto im se ni malo ne svidja koncept u kojem postoje "pravila igre", gde postoje apsolutna moralna nacela, pravda i jedno savrsheno bice koje ce suditi kad za to dodje vreme.
Iskljucivi ste mnogooo. Kazete :" Bog sigurno ne postoji!"
Zamisli se nad ovim pitanjima:
1. Da li mislish da posedujesh svo znanje ovoga sveta ?
Ako je odgovor NARAVNO DA NE, preci cemo na sledece pitanje :
2. Recimo da nemash svo znanje ali eto, price radi, recimo da imash pola tog znanja. Dakle 50%
Da li postoji mogucnost da se u tih 50% spoznaje koje nemash nalazi spoznaja upravo o Bogu ?
Nadam se da ce makar ova pitanja i svi odgovori forumasa na ovu temu tebe i ostale istomisljenike makar malo zamisliti oko koncepta u koji se kunete i verujete.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag