Alfa i Omega - Otac ili Sin?

Ko je Alfa i Omega?

• Jehova Bog Otac

Votes: 14 46,7%
  • Isus Hrist Sin Bozji

Votes: 9 30,0%
  • Sveti Duh

Votes: 1 3,3%
  • Trojstvo

Votes: 6 20,0%

• Total voters
    30
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Istina proverio sam, drugi prevodi ne pominju u desetom stihu "I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se! JA SAM PRVI I POSLEDNJI"

Ipak to ne menja kontekst, jer drugi tekstovi govore o Isusu kao onome koji je Alfa i Omega, i iz tog razloga je moguce dodato i u ovom tekstu.

Dobro ako je tako onda mi ovde navedi sve te stihove gde u tvojoj Bibliji piše da je Svemogući Bog Isus Alfa i Omega, daj ako ih imaš i ne izmišljaš da ih vidim.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi pogledao ispravku koju sam napravio u mom poslednjem komentaru, jer sam u medjuvremenu proverio tekstove, i tvrdim da nema nikakve lazi i prevare, i da je sve onako kako sam tvrdio.

Evo dokaza.

Moram da se ispravim.

U Grckom tekstu u 1 poglavlju otkrivenja 10 stih upravo stoji da Bog kaze za sebe da je on Alfa i Omega.

GRCKI PREVOD:

10 ἐπ’ αὐτὸν πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς. ναί, ἀμήν. 8 ἐγώ εἰμι τὸ ἄλφα

DANICIC - KARADJIC:

10 Bejah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji;

Takodje, i u 17 stihu u otkrivenja - Isus sam za sebe kaze da je on Alfa i Omega

GRCKI PREVOD

καὶ ὅτε εἶδον αὐτόν, ἔπεσα πρὸς τοὺς πόδας αὐτοῦ ὡς νεκρός· καὶ ἔθηκεν τὴν δεξιὰν αὐτοῦ ἐπ’ ἐμὲ λέγων, μὴ φοβοῦ· ἐγώ εἰμι ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος

OSTALI

Daničić-Karadžić (RDK):

17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

17 I kad Ka vidjeh, padoh k nogama njegovim kao mrtav. I metnu desnicu svoju na me govoreći: "Ne boj se, ja sam prvi i posljednji,

Dimitrije Stefanović (DS):

17 I kad ga videh, padoh k nogama njegovim kao mrtav. I metnu desnicu svoju na me i reče: Ne boj se! Ja sam Prvi i Poslednji

Lujo Bakotić (LB):

17 Kad ga videh padoh kao mrtav pred nogama njegovim. On metnu desnicu svoju na me, govoreći: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji.

Dakle, tu nema nikakve lazi i prevare.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Nisi pogledao ispravku koju sam napravio u mom poslednjem komentaru, jer sam u medjuvremenu proverio tekstove, i tvrdim da nema nikakve lazi i prevare, i da je sve onako kako sam tvrdio.

Evo dokaza.

Moram da se ispravim.

U Grckom tekstu u 1 poglavlju otkrivenja 10 stih upravo stoji da Bog kaze za sebe da je on Alfa i Omega.

GRCKI PREVOD:

DANICIC - KARADJIC:

10 Bejah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji;

Takodje, i u 17 stihu u otkrivenja - Isus sam za sebe kaze da je on Alfa i Omega

GRCKI PREVOD

καὶ ὅτε εἶδον αὐτόν, ἔπεσα πρὸς τοὺς πόδας αὐτοῦ ὡς νεκρός· καὶ ἔθηκεν τὴν δεξιὰν αὐτοῦ ἐπ’ ἐμὲ λέγων, μὴ φοβοῦ· ἐγώ εἰμι ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος

OSTALI

Daničić-Karadžić (RDK):

17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,

17 I kad Ka vidjeh, padoh k nogama njegovim kao mrtav. I metnu desnicu svoju na me govoreći: "Ne boj se, ja sam prvi i posljednji,

17 I kad ga videh, padoh k nogama njegovim kao mrtav. I metnu desnicu svoju na me i reče: Ne boj se! Ja sam Prvi i Poslednji

Lujo Bakotić (LB):

17 Kad ga videh padoh kao mrtav pred nogama njegovim. On metnu desnicu svoju na me, govoreći: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji.

Neozbiljan si

Pa ja sam tebi lepo napisao Otkrivenje 1,8-10 gde svi pa i ti možeš da vidiš da se tu radi o Bogu YHWH a ne o Isusu kako ti tvrdiš.

Ti kolega nisi svatio, zabunio si se, vidi od tebe se traži da mi daš gde piše da je Isus Alfa i Omega, svataš? :give_r:

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
U Otkrivenju
stalno se spominju DVOJICA.

Jedan kao Bog,
Drugi kao Isus, Jaganjac.

Prvi stih Otkrivenja jasno - da jasnije ne može biti,
pokazuje TKO je Tko i ŠTO je onome Drugome.

Otkrivenje 1,
1
Otkrivenje Isusa Krista: njemu ga dade Bog....

---------------------------------
Drugi stih TO još potvrđuje:

Otkrivenje 1,2
koji posvjedoči za riječ Božju
i

za svjedočanstvo Isusa Krista

--------------------------------
Opet jasno odvajanje -
Jedan BOG - Drugi - NEbog.

Jasno rečeno - Isus NIJE LOGOS!
Logos je "sastavni dio" Boga Oca JAHVE.

Bog je Logos - a ne Isus.
Bog je A&O - a ne Isus.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sagledavanjem celog konteksta jasno se vidi da je Bog koji govori Jovanu u 10 i 11 stihu sam Gospod Isus Hristos.

To znamo iz cinjenice da je Jovan prvo cuo reci koje mu Bog izgovara u 10 i 11 stihu - da je on Alfa i Omega - Prvi i Poslednji, a potom se Jovan obazire da vidi ko mu je to govorio, i od 12 do 17 stiha vidi Isusa u svetinji nad svetinjama, pada na njegove noge, a Isus stavlja ruku na njega i kaze mu da je on Alfa i Omega - Prvi i Poslednji.

Kontekst je sasvim jasan, i ne moze videti samo onaj ko svesno ne zeli.

"Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bijah na ostrvu koje se zove Patam, za riječ Božiju i za svjedočanstvo Isusa Hrista.
Bijah u duhu u dan nedjeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koje govoraše:
JA SAM ALFA I OMEGA, PRVI I POSLEDNJI.
I što vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju.
I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se vidjeh sedam svijećnjaka zlatnijeh, I usred sedam svijećnjaka KAO SINA COVECIJEGA obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.

A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce sija u sili svojoj.
I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se! JA SAM PRVI I POSLEDNJI"
( otkrivenje 1. 9 - 17 )

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Na srecu, ljudi znaju da citaju, a veujem i da uporedjuju tekstove, a ja nisam dao samo deseti stih - vec i druge tekstove koji uporedjenjem pokazuju da su atibuti samog Boga primenjeni na Isusa, i da on na njih ima puno pravo kao Bog jednak Ocu.
Dao si ti,dao si ti sve sto odgovara tvome objasnjenju...
Ako si siguran u svoje objasnjenje ,zasto se onda sluzis krivotvorenim stihovima koji su dodati u 10 stihu?
Zasto?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Niai pogledao dokaz koji sam prilozio u prethodnom komentaru, a koji potvrdjuju da tu nema nikakve krivotvorenosti, ni lazi ni prevare.

Evo dokaza.

Moram da se ispravim.

GRCKI PREVOD:

DANICIC - KARADJIC:

GRCKI PREVOD

OSTALI

Daničić-Karadžić (RDK):

Lujo Bakotić (LB):

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
OTKRIVENJE 3,12

"Pobjednika ću postaviti stupom
u hramu Boga moga
i odande on više neće izići
i napisat ću na njemu
ime Boga svoga i ime grada Boga svoga,
novog Jeruzalema
koji siđe s neba od Boga mojega,
i ime moje novo.

---------------------------------------

1.
Tko je Isusov Bog?
2.
Kako je Ime Isusovome Bogu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isusov Bog po zemaljskom rodjenju je Bog Otac, kao sto je Otac svih ljudi koji se radjaju na zemlji.
Ovo je vec objasnjeno u prethodnim komentarima - da je Isusova poniznost u odnosu na Boga Oca uslovna, zbog okolnosti u kojima se nasao, odrekavsi se Bozanskog oblicja i preuzevsi ljudsko telo.

Iskljucivo u tom smislu Isusov Bog po zemaljskom rodjenju je Bog Otac, kao sto je Otac svih ljudi koji se radjaju na zemlji.

Јер ово да се мисли међу вама што је и у Христу Исусу,
Који, ако је и био у обличју Божијему, није се отимао да се испореди с Богом;

Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човјек.
Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове" ( Filibljanima 2. 5 - 12 )

"Koji pobedi učiniću ga stubom u crkvi Boga svog, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svog, i ime novog Jerusalima, grada Boga mog, koji silazi s neba od Boga mog, i ime moje novo" ( otkrivenje 3. 12 )

Ovaj tekst kaze da ce Isus upisati na spasene ime Bozje i ime svoje novo.
Ovo ne znaci da ce Bog bukvalno napisati ime svoje na celima spasenih, jer Jevrejski izraz SHEM / ime - oznacava karakter, i prema tome to znaci da ce spaseni odsjajivati savrseni karakter Boga Oca, i karakter Isusov koji je on ocuvao dok je bio u zemaljskom telu.

Ti si napomenuo da Boga niko ne moze videti, a u bibliji upravo stoji da ce spaseni gledati lice Bozje, i direktno objasnjava ko je taj Bog cije lice ce spaseni gledati.

SPASENI CE GLEDATI BOGA:

"Благо онима који су чистога срца, јер ће Бога видјети" ( Matej 5. 8 )

GLEDACE ISUSA:
"Мир имајте и светињу са свима; без овога нико неће видјети Господа" ( Jevrejima 12. 14 )

"Тако и ви дакле имате сад жалост; али ћу вас опет видјети, и радоваће се срце ваше, и ваше радости неће нико узети од вас" ( Jovan 16. 22 )

SPASENI SU DECA ISUSA BOGA KOGA CE VIDETI KADA DODJE PO DRUGI PUT U SILI I SLAVI:

"Видите какву нам је љубав дао отац, да се дјеца Божија назовемо и будемо; зато свијет не познаје нас, јер њега не позна.
Љубазни! сад смо дјеца Божија, и још се не показа шта ћемо бити; него знамо да кад се покаже, бићемо као и он, јер ћемо га видјети као што јест.

И сваки који овај над има на њега, чисти се, као и он што је чист.
Сваки који чини гријех и безакоње чини: и гријех је безакоње.
И знате да се он јави да гријехе наше узме; и гријеха у њему нема.
Који год у њему стоји не гријеши; који год гријеши не видје га нити га позна.
Дјечице! нико да вас не вара: који правду твори праведник је, као што је он праведан;
Који твори гријех од ђавола је, јер ђаво гријеши од почетка. Зато се јави син Божиј да раскопа дјела ђавоља" ( 1 Jovanova 3. 1 - 8 )

SPASENI CE GLEDATI LICE BOZJE ( BOGA OCA I SINA KOJI CINE JEDNO ) I NJEGOVO IME BICE NA CELIMA NJIHOVIM ( KARAKTER BOGA OCA I SINA ):

"И показа ми чисту ријеку воде живота, бистру као кристал, која излажаше од пријестола Божијега, и јагњетова.
Насред улица његовијех и с обје стране ријеке дрво живота, које рађа дванаест родова дајући свакога мјесеца свој род; и лишће од дрвета бијаше за исцјељивање народима.
И више неће бити никакве проклетиње;
и пријестол Божиј и јагњетов биће у њему; и слуге његове послуживаће га.
И гледаће лице његово, и име његово биће на челима њиховима" ( otkrivenje 22. 1 - 4 )

Za Apockez.

Ja shvatam zasto vi ne mozete da dodjete do istine, i sto je vase ucenje prepuno konfuzije, jer prekrajate bibliju i ne tumacite je u kontekstu.
Ovo sam vise puta ima prilike da uvidim u licnoj diskusiji sa Jehowinim svedocima koji su dolazili u moj dom.
Jedan mi je cak posle jedne duze diskusije u kojoj sam mu izneo biblijsko ucenje po osnovnim tackama na koje nije imao odgovor - ironicno priznao recima "O Dragane, to je tako tesko i zamrseno"

Ja sam mu sugerisao da to nije slucaj sa biblijskim tekstom i kod mene licno, vec kod ljudi koji sami dopuste stvaranje konfuzije u svom umu idelogijom koja im je ubacena sa strane, tada oni ne mogu da prepoznaju istinu.

Ja svakome zelim da bude slobodouman, i da mu rec Bozja bude jedino merilo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Niai pogledao dokaz koji sam prilozio u prethodnom komentaru, a koji potvrdjuju da tu nema nikakve krivotvorenosti, ni lazi ni prevare.

Evo dokaza.

Moram da se ispravim.

GRCKI PREVOD:

DANICIC - KARADJIC:

GRCKI PREVOD
.
Pa dobro covece jesi li ti NORMALAN,ili si SLEP ili si falsifikator Sotone??????
Jel tvoj dokaz iznad 10 stih gde nema nigde alfe,pa mu dodas na kraj 8 stih gde pise alfa???
barem da si izbrisao onu osmicu da malo zbuni one koji ne znaju ovu problematiku.

Natrag