Alberto Rivera - trovatelj istine

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Može se i to razmatrati..može. Legirimno je. Znači smatraš da bi Kuran mogao biti delo Jevreja i Nestorijanaca recimo? Ili bolje reći islam kao religija da je delo njihovo.

Ako se slijedi tvoja logika, točnije logika patoloških lažova Rivere i Veitha, to je jedino moguće.

Ako su Jevreji i Nestorijanci složili i dogovorili da stvore ovu religiju kako onda objasniti da je Muhamedova religija nakon nastanka upravo pokorila Nestorijance pod svoju vlast

Ako su pravovjerni kršćani, Rimokatolici - kako ih nazivate Rivera, Veith i ti, stvorili Islam, kako onda objasniti da su odmah nakon toga muslimani pokorili sve te pravovjerne kršćane na tome prostoru?

Kao drugo..Jevreji nisu priznavali Hrista za Mesiju..zašto bi navodili arape da prihvate hrišćansko gledište?

Pravovjerni kršćani (Rimokatolici) su vjerovali da je Krist Bog, zašto bi onda navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da nije Bog? ;)

Treće, Nestorijanci nisu odbacivali Božanski plural. Zašto bi navodili Arape da prihate ono što oni smatraju istinom?

Pravovjerni kršćani (Rimokatolici) su vjerovali da je Krist Bog, zašto bi navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da nije Bog? ;)

Koliko bi ta eventualno kolacijia imala koristi od nove religije kada i jednoj i drugoj se odriču osnovne stvari vere?

Kakva je korist pravovjernim kršćanima (Rimokatolicima) od nove religije, kada su ih muslimani odmah pokorili? :);)

Šta misliš o ovome? Kako bi to objasnio?

Odgovori, ako znaš, na moja četiri gornja pitanja i dobit ćeš odgovor.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako su pravovjerni kršćani, Rimokatolici - kako ih nazivate Rivera, Veith i ti, stvorili Islam, kako onda objasniti da su odmah nakon toga muslimani pokorili sve te pravovjerne kršćane na tome prostoru?

Koje? Pokorili su Veliku Istočnu Crkvu većinski. Kasinje su pokorili i Afriku i delom Španiju. Tamo su Vizigoti koji baš i nisu pravi katolici...bili su Arijanci bar do 533 i sabora u Toledu. Ali moguće da većinski osim vladara nisu prihvatali katoličko Trojstvo. Tako da je upitno koliko su oni bili katolici većinski.

Pravovjerni kršćani (Rimokatolici) su vjerovali da je Krist Bog, zašto bi onda navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da nije Bog?

Ali nisi odogvorio na moje pitanje
Jovan Prezviter je napisao(la):

Treće, Nestorijanci nisu odbacivali Božanski plural. Zašto bi navodili Arape da prihate ono što oni smatraju istinom?

A za ovo ću reći sledeće. Možda ti moj odgovor na tvoje pitanje neće svideti ali Rimska Crkva ne veruju da je Isus Jahve. To može biti razlog zašto bi Rim dopustio da nova vera samo to još jasnije kaže. Rim ne veruje u Božanski plural...

Hajde na ovome da se zadržimo..ti meni odgovori sad zašto bi Nestorijanci formirali ovu veru koja negira Božanski plural u koji oni veruju?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koje? Pokorili su Veliku Istočnu Crkvu većinski.

Nije tada bilo Istočne i Zapadne Crkve. Bila je to jedna pravovjerna kršćanska Crkva. Zvao je ti "Pravoslavnom" ili "Katoličkom", to je ta jedna sveta katolička i apostolska Crkva. A ona se sigurno nije bavila prljavim poslovima kako ti insinuiraš i podmećeš joj.

Ali nisi odogvorio na moje pitanje
Jovan Prezviter je napisao(la):

Odgovorio sam, kako nisi vidio?. Evo ti ponovo moj odgovor: Pravovjerni kršćani (Rimokatolici) su vjerovali da je Krist Bog, zašto bi navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da Krist nije Bog?

A za ovo ću reći sledeće. Možda ti moj odgovor na tvoje pitanje neće svideti ali Rimska Crkva ne veruju da je Isus Jahve. To može biti razlog zašto bi Rim dopustio da nova vera samo to još jasnije kaže. Rim ne veruje u Božanski plural...

Ja tvoj odgovor neću karakterizirati sa "svidjeti - ne svidjeti", samo ću ti reći da je imbecilan, besmislan i ništa suvislo ne govori.

Hajde na ovome da se zadržimo..ti meni odgovori sad zašto bi Nestorijanci formirali ovu veru koja negira Božanski plural u koji oni veruju?

Tko su meni Nestorijanci, briga me za njih. Zato ja tebi neću uopće odgovarati na ovo tvoje pitanje.

Da te podsjetim, naša diskusija nije započela mojom tvrdnjom da su Nestorijanci stvorili Islam - pa je besmisleno da ja branim nešto što nisam tvrdio. Nego je naša diskusija započela tvrdnjom patoloških lažova, Rivere i Veitha, i tvojim podržavanjem njihovih tvrdnji, pa ćeš ti meni odgovoriti na slijedeće pitanje: Zašto bi pravovjerni kršćani (Rimokatolici) koji su vjerovali da je Krist Bog, navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da Krist nije Bog?

P.S. Kani se mangupiranja. Nisam ja "veslo sis'o".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
a tvoj odgovor neću karakterizirati sa "svidjeti - ne svidjeti", samo ću ti reći da je imbecilan, besmislan i ništa suvislo ne govori.
Možda je prejaka moja tvrdnja ali i tvoja je.

Nije tada bilo Istočne i Zapadne Crkve. Bila je to jedna pravovjerna kršćanska Crkva

Nije istina, postojale su patrijaršije i njihove jurisdikcije itada..tako da postoje razlike a postojale su razlike i u verovanjima..filioqve itd...Bilo je već skoro svih razlika kao u XI veku.

Tko su meni Nestorijanci, briga me za njih. Zato ja tebi neću uopće odgovarati na ovo tvoje pitanje.

Važno je. To je Velika Istočna Crkva koja je imala svoju jurisdikciju od Male Azije do Kine i Indije. Čudno je da to ne znaš?

Da te podsjetim, naša diskusija nije započela mojom tvrdnjom da su Nestorijanci stvorili Islam - pa je besmisleno da ja branim nešto što nisam tvrdio. Nego je naša diskusija započela tvrdnjom patoloških lažova, Rivere i Veitha, i tvojim podržavanjem njihovih tvrdnji, pa ćeš ti meni odgovoriti na slijedeće pitanje: Zašto bi pravovjerni kršćani (Rimokatolici) koji su vjerovali da je Krist Bog, navodili Arape da prihvate antikršćansko stajalište o Kristu - da Krist nije Bog?

Rekoh ti...Katolici(Rimljani) a ni Pravoslavni(Vizantijci) ne veruju dosledno u to da je Isus Jahve i da postoji plural Jahvea. To sam ti pokazao citirajući Damaskina.

No, ne kažem da je to tačno da je iz tog razloga Rimska crkva mogla stvoriti islam ali ne verovanje u Božasnki plural je odlika i muslimana. Meni je to slično...moje lično mišljenje ako grešim nije problem a ostavlajm tu mogućnost i uverim se u drugačije nije problem da to korigujem. Ali ako je moja tvrdanj tačna u vezi Božasnkog plurala onda moja teza ima uporište.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Možda je prejaka moja tvrdnja ali i tvoja je.

Ne bih ni dodao ni oduzeo od svoje ocjene. Dakle, imbecilno.

Nije istina, postojale su patrijaršije i njihove jurisdikcije itada..tako da postoje razlike a postojale su razlike i u verovanjima..filioqve itd...Bilo je već skoro svih razlika kao u XI veku.

Odlično, sada si pak "sam sebi jaja odrezao". Na istoku su onda bili i jurisdikciju imali "ortodoksni", a ne Rimokatolici. Pa onda i onaj tvoj Waraqah ibn Nawfal ne može biti rimokatolik nego je pravoslavac.

Rekoh ti...Katolici(Rimljani) a ni Pravoslavni(Vizantijci) ne veruju dosledno u to da je Isus Jahve i da postoji plural Jahvea. To sam ti pokazao citirajući Damaskina.

No, ne kažem da je to tačno da je iz tog razloga Rimska crkva mogla stvoriti islam ali ne verovanje u Božasnki plural je odlika i muslimana. Meni je to slično...moje lično mišljenje ako grešim nije problem a ostavlajm tu mogućnost i uverim se u drugačije nije problem da to korigujem. Ali ako je moja tvrdanj tačna u vezi Božasnkog plurala onda moja teza ima uporište.

Već ti rekoh da ti je ovo imbecilno. I molim te prestani spamati temu.

Sada smo jasno vidjeli, zahvaljujući tebi, da je tvoj Waraqah ibn Nawfal pod pravoslavnom jurisdikcijom, dakle nikako ne može biti rimokatolik, ti tvrdiš da nije tvoj Nestorijanac, dakle po tebi mora biti pravoslavac. Uzimajući u obzir upravo ovo te činjenicu da si "kurvanjski" počeo spamati temu, nađi nekoga drugog pa se s njime n.d.e.a.a.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Odlično, sada si pak "sam sebi jaja odrezao". Na istoku su onda bili i jurisdikciju imali "ortodoksni", a ne Rimokatolici.

Ne..opet ne razumeš. Na Istoku je postojala Velika Istočna Crkva nezavisna od Vizantijske i Rimske....Dakle Carigrad nije imao veze sa ovom Istočnom Crkvom...ili Nestorijnskom. To je treća crvka a ne jedan od ove dve...

Već ti rekoh da ti je ovo imbecilno. I molim te prestani spamati temu.

Izvini ako te to vređa ali ja stojim iza svoje tvrdnej..Vizavntija i Rim ne veruju u Božasnki plural Jahve-a.

Sada smo jasno vidjeli, zahvaljujući tebi, da je tvoj Waraqah ibn Nawfal pod pravoslavnom jurisdikcijom, dakle nikako ne može biti rimokatolik,

Nije pod pravoslvanom već rekoh..ne pod Vizantijskom crkvom..tamo je većinska bila Velika Istočna ili Nestorijnska...

Ali katolički uticaj se vidi u vezi Marije..bilo je i katolika doduše mnogo manje...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Koje? Pokorili su Veliku Istočnu Crkvu većinski. Kasinje su pokorili i Afriku i delom Španiju. Tamo su Vizigoti koji baš i nisu pravi katolici...bili su Arijanci bar do 533 i sabora u Toledu. Ali moguće da većinski osim vladara nisu prihvatali katoličko Trojstvo. Tako da je upitno koliko su oni bili katolici većinski.

Točno, Španjolska je bila pod vlašću Vizigota i na sjeveru nekih rimskih plemena, ali postojali su kršćanske zajednice koje su se, prema predaji, nastanile u Španjolskoj već početkom I i II stoljeća, tj.nakon pada Jeruzalema. U VI stoljeću su ti kršćani već imali svoj posebni obred - mozarapski obred ili hispanski, koji je kasnije priznat od Pape (ne znam kojeg).
Oni su zadržali kontinuitet, pa se sve do danas u Toledu, u mozarapskoj kapelici koja je u sklopu toledske katedrale, slave Mise po mozarapskom obredu.
Obred se uglavnom sastoji od dva dijela: čitanje Božje riječi i Euharistija. Lijep je, zvuči malo arhaično. Mene malo podsjeća na pravoslavnu liturgiju. Trisagio -himan u čast Presvetog Trojstva izgovaraju na grčkom.

Od 507. godine Vizigoti, koji su bili Arijanski kršćani, održavali svoje kraljevstvo u Toledo. Da je u Hispaniji već postojala posebna liturgijska tradicija prije njihova dolaska, svjedoči činjenica da hispanskoj liturgiji nedostaje bilo kakav arijanski utjecaj. Doista, određeni elementi ovog obreda (npr. Osebujni naglasak na "Trojstvo"kao naslov obraćanja u mnogim molitvama, recitacija Creda u liturgiji) tumačeni su kao reakcija na vizigotski arijanizam.[3] (Wikipedia)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne..opet ne razumeš. Na Istoku je postojala Velika Istočna Crkva nezavisna od Vizantijske i Rimske....Dakle Carigrad nije imao veze sa ovom Istočnom Crkvom...ili Nestorijnskom. To je treća crvka a ne jedan od ove dve...

Bravo, i hvala ti, jer si konačno riješio enigmu. Nestorijanci su, dakle, tajno osnovali Islam.

Još bi od tebe bilo pošteno, sada kad znamo da katolici nisu osnovali Islam, da se javno odrekneš patološkog lažova Alberta Rivere i da se ispričaš katolicima jer si ih višestruko vrijeđao iznoseći Riverine sotonske laži.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Točno, Španjolska je bila pod vlašću Vizigota i na sjeveru nekih rimskih plemena, ali postojali su kršćanske zajednice koje su se, prema predaji, nastanile u Španjolskoj već početkom I i II stoljeća, tj.nakon pada Jeruzalema.

Tako je, najverovatnije u oblasti Pirineja. Postojali su "primitivni"(originalni) hrišćani..mislim da su ih zvali "pirinejci" tako nešto. Oni su tu prisutni izgleda kako kažeš od I veka. Vigilantije iz IV i početkom V veka koji je iza Akvitanije prešao u Španiju sreo je ove rane hrišćane i iznenadio se starini njihove vere. Tako da iamš pravo.

U VI stoljeću su ti kršćani već imali svoj posebni obred - mozarapski obred ili hispanski, koji je kasnije priznat od Pape (ne znam kojeg).

Možda kasnije su većina njih prešli na rimski obred.

Obred se uglavnom sastoji od dva dijela: čitanje Božje riječi i Euharistija. Lijep je, zvuči malo arhaično. Mene malo podsjeća na pravoslavnu liturgiju. Trisagio -himan u čast Presvetog Trojstva izgovaraju na grčkom.

Zanimljiv podatak.

Od 507. godine Vizigoti, koji su bili Arijanski kršćani, održavali svoje kraljevstvo u Toledo. Da je u Hispaniji već postojala posebna liturgijska tradicija prije njihova dolaska, svjedoči činjenica da hispanskoj liturgiji nedostaje bilo kakav arijanski utjecaj.

Da, Arijanci su verovatno kasnije došli...sa Vizigoditima..koji su prema predaji arijanci..mada su pre njih došli Alani i Svevi u V veku koji su takođe arijanci. Ali arijanstvo sa ovim ranim narbonjanima(mislim da su ih tako zvali te rane hrišćane..pogledaću) nije povezano. Arijanstvo je kasnije i nestalo verovatno 533.n.e i ovi arijanski hrišćani su takođe zanimljivi..imali su neke druge stvari koje su držali ali nije to tema. Veorovatno se ostatak arijanaca spojio sa naronjanima nakon te 533.n.e i bili opozicija kasnije.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bravo, i hvala ti, jer si konačno riješio enigmu. Nestorijanci su, dakle, tajno osnovali Islam.

Nisu...jer nemaju učenje o Mariji isto. Kao drugo kako su osnovali kada su oni na kraju došli pod vlasti islama. To ti rekoh. A takođe moguća veza između Rima i Islama jeste odbacivanje Božasnkog plurala Jahve...

Alberto Rivera možda ne poznaje ove stvari ali možda i govori istinu o ovoj povezanosti.

Ostaju ove dileme još...

Natrag