Cekaj malo ja bas nisam cest u ovom delu i ovo sam napisao ajde onako,al vidim da si me citirao pola table zbog dva smeska za uzdravlje bez ikakvih argumenata kako trebam da spavkam mirno ,kao da se ovo recimo desava u Indoneziji ili u recimo Siera Leone,a ne ovde odmah iza zida,ako imas neki uvid u sve ovo jel mozes da podelis,za mene su te sekte oduvek bile misterija ,a kad god procitam neki clanak o njima zavrsava se sa nekoliko stotina zrtava na izuzetno domisljate nacine sa misomorom u ustima i gledanjem u mesec....E sad mene zanima da se nisi ti prerano izclanio otuda ,bas u trenutku kad ste trebali da se kupate u taj zajednicki bazen ,pa si se uplasio hocu reci u koliko si tih kolektiva bio i koliki vremenski period i sta znaci to provalio sam ih ..haha,al se nemojte plasiti sem ovih satanistickih...jel moze ovo malo blize da se objasnis....?
Mislio sam da nisu potrebni argumenti , vec nudim svoje licno iskustvo. U vezi prve dve..
A sto se tice ostalih nabrojanih 'sekti' nijedna od njih nije kako se strucno naziva ''destruktivna'':
-Jehovini Svedoci
-Adventisti
-Baptisti
-Nazareni
-Evangelisti
-Mormoni
Dakle ja bih o ovim dvema koje su meni poznate.
U prvoj proveo godinu dana, dok druga mi je poznata gotovo 17 godina.
Jehovini Svedoci:
Pokusace da te uvuku u sektu vec pri prvom kontaktu, njihove aktivnosti se sastoje u tome da navescuju ''Bozje Kraljevstvo'' i ''Hristovu nevidljivu prisutnost koja je pocela 1914. godine''.
Poznati su kao misionari ''od vrata do vrata''.
Sistematski analiziraju Bibliju putem publikacija namenjenih za tu svrhu, izvlacenjem stihova iz konteksta i pokusajem njihovog spajanja da bi se dobilo ucenje koje je u skladu sa njihovom vec utvrdjenom dogmom.
Prosecnom verniku koji ne poznaje svoju veru na prvi pogled ovo deluje ubedljivo, pa napusta svoju veru i prelazi u Jehovine Svedoke.
J.S. je zabranjeno druzenje, posecivanje i citanje literature drugih crkava.
Razlog za to je da kada bi vernici to cinili, ubrzo bi uvideli prevare i manipulacije njihovog vodjstva iz Bruklina koje ih vara i ispira im mozak.
Kriju svoju pravu istoriju, jer su vise puta ''proricali datume kraja sveta'' pa se nista nije desilo.
Takodje odredjivanje kljucnog datuma 1914. godine (koja je i danas deo te njihove teologije), nije podrzano Biblijom, vec je za njeno izracunavanje posluzila ''piramidologija'' njihovog osnivaca C.T. Russella..
Kada osoba uvidi ovu prevaru i napusti sektu, ostalim clanovima se zabranjuje kontakt sa doticnom, jer je ona sada ''otpadnik'' , pa je zabranjena cak i komunikacija sa ''clanovima njene porodice koji su ostali u sekti''.
Tako osoba koja napusti sektu ''ostaje sama na svetu'' a to se koristi kao metod zastrasivanja da bi ljudi ''ostali u sekti''.
Dakle, sekta nije toliko destruktivna, nije je nemoguce napustiti, ali je psiholoski pogubna po one koji zele napolje - a ne mogu izaci zbog clanova porodice koji su jos uvek tamo a lojalni su sekti, pa bi sa njima izgubili svaki kontakt.
Zato ostaju u sekti, dok ne izvuku svoju porodicu..
Dakle niko ti nece strpati misomora, ali je sekta dosta zatvorenog tipa i pokusava da zadrzi clanove
Ubistva, maltretiranja i slicnoga tamo nema, kao sto slusas u vestima(to su gluposti)..
Mozes slobodno otici na njihove sastanke, prici ce ti dragi i nasmejani ljudi isprogramirani da pricaju o Bibliji,jednosavno ih ignorises ili im pokazes da nisu u pravu..
Adventisti:
Zacetnik tog pokreta je Viljem Miler, koji je izracunavanjem Biblijskih prorocanstava dosao do zakljucka da ce se kraj sveta desiti 1844. godine. Kada se nista nije desilo pomerili su datum za god. dana. nakon toga Miler priznaje da je pogresio, dok vernici koji su iz tog pokreta proizasli pokusavajuci da opravdaju ovaj ''promasaj'' prorocanstvo tumace u smislu da je ''Isus od 1844. usao u nebesku svetinju nad svetinjama i tamo zapoceo posrednicku sluzbu''.
Ovaj drugi pokret koji proizilazi iz Milerovog pokreta osniva Elen Wajt(jedan od osnivaca).
Elen Wajt se kod Adventista smatra prorokom, a njeni tekstovi i knjige se visoko vrednuju i smatraju nadahnutim.
Adventisti su od svih tkz. ''sekti'' najbolje organizovani.
Imaju svoje skole, izdavacke kuce, crkvene gradjevine, bolnice , koledze, muzicke skole, televizijske studije, radie itd..
Utisak koji se stice prilikom posete njihovoj zajednici je da je to prava crkva u rangu Katolicke ili bilo koje druge protestantske.
Dakle oni sto se tice oranizovanosti nikako ne zaostaju i ne mogu se nazvati sektom.
Ono sto adventiste izdvaja od drugih je ''svetkovanje subote'' ,za koje su zakljucili da je biblijski opravdano.
To je i cilj njihovog propovedanja, ''objaviti ljudima istinu o suboti'' i o ''Hristovom drugom dolasku'' - za koji danas nemaju datum, kao sto su ga onomad imali, vec je to njihovo ucenje sada u skladu sa Katolicima i Pravoslavcima.
No da ne pricam o njihovim verovanjima ovde..
Ako pod recju ''sekta'' smatramo nesto ''destruktivno'', oni se nikako tako ne mogu nazvati, vec su pre ''crkvena organizacija''.
Nikoga ne ''napadaju'' ne idu ''od kuce do kuce'' kao J.S. vec propovedaju u svojoj crkvi,putem televizijskog i radijskog programa, pa su ljudi pozvani da ih posete.
Lako se napusta ova crkva, dovoljno je ne odlaziti na sastanke, i niko te nece uznemiravati niti zvati da pita sto ne dolazis.
Nema kontrole vernika u tom smislu, niti ''pokusaji zadrzavanja u sekti'' kao kod Jehovinih Svedoka.
Dakle ovo je ukratko o ovim dvema , kako ih nazivaju ''sektama'' koje sam ja hvala Bogu istrazio pa znam da ono sto se u medijima prica, je paranoja i neistina o oba dve ove ''zajednice''.
A sto se tice ostalih koje sam naveo, isto tako ni jedna od nabrojanih gore, se ne moze nazvati ''sekta'', ako pod tim terminom smatramo nesto ''destuktivno''.
Izraz ''sekta'' se danas upravo tako koristi, ''da oznaci nesto destruktivno, sto utice na drzavu ili pojedinca''.
Jedino su jehovini Svedoci ovde malo ''poblematicni'' , jel imaju neke ''sektaske'' i ''kultne'' odlike, ali ja ih ipak ne bi svrstao u kategoriju ''destruktivnih''.
Destruktivno je nesto drugo, a to su ''stanisticke sekte'' u kojima sumnjam da je iko od nas bio i izasao ziv, zato se i nazivaju ''sekte'', dok ove druge koje sam gore nabrojao to nisu..
*Ako neko drugi ima iskustva sa ostalim gore nabrojanim ''sektama'' ili je njihov clan, mogao bi ovde da kaze o tome blize nego sto sam ja, posto se ovim ostalim tkz ''sektama'' nisam dublje bavio sem par poseta koje sam obavio u njihovim zajednicama i informativnim citanjem njihove literature..
Jos uvek nisam ovde video ni upoznao ni jednog Baptistu a zeleo bi da malo prodiskutujemo..