Alarmantno! Više od 500.000 Srba u sektama!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Realno, sekta su svi koji se odvajaju od većinski usvojenog načela.
Sad, pogledajmo čije knjige pagani čitaju?
Ako su Jevrejske i vera koju su Jevreji imali zašto se pagani ODVOJIŠE od vere jednom date svetima i pogaziše dan koji Bog izdvoji za odmor?
Zašto slave i celivaju kipove i slike?
Zašto misle da je brojnost garant kvaliteta ili istine?
SVI ali baš SVI verski pravci imaju greški i slabosti i zato imamo da Js uče svoje i ostale smatraju otpalim pa Advent. uče svoje i takođe ostale smatraju otpalim pa tako redom protestanti i onda imamo tradiciju gde imamo istu stvar pa i Jevreje kad stavimo na tas i oni nisu u svemu u pravu.

Ono što nam svima MORA biti zajedničko je FUNDAMENTALIZAM Biblije i tek onda možemo biti u Božjoj reči i U isusu Hristu kao verni jer svako isticanje kao jedinih pravih je prevara ako neko misli da nije neka postavi temu o svojoj crkvi i dokazaću mu Biblijom da nije u pravu.
Sa,mo kroz Isusovu žrtvu smo spaseni i samo jedno IME za krštenje imamo kao apostoli a sve novotarije su ljudske neistine.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Rec `Sekta ( Latinski: `Secare, znaci - Odseci, odvojiti ), u popularnom smislu oznacava odredjenu grupu ljudi, ili organizaciju koja se odvojila od neke vece grupe ili organizacije, verske politicke, ili drustvene.

Kada je u pitanju Hriscanstvo i Hriscanska crkva, ovaj izraz se primenjuje na sve manje ili vece grupe, koje su se u jednom istorijskom trenutku odvojile od prvobitnog crkvenog tela i koje su krenule nezavisnim putem u odnosu na to telo.

Pitanje koje se postavlja je sledece, kako danas prepoznati sta pretstavlja sektu i sektastvo, a sta pravo izvorno Hriscanstvo, odnosno crkvu koja radi i deluje pod apsolutnim Bozjim autoritetom, i da li postoje kriterijumi po kojima se to moze odrediti..?

Ova pitanja su od sustinskog znacaja i prelaze u domen vaznosti za spasenje svakog coveka, pa prema tome zahtevaju detaljnu biblijsku i istorijsku analizu.
Kako pronaci pravo Hriscanstvo, odnosno pravu crkvu koja u potpunosti sledi put istine Gospoda Isusa Hrista u svetu u kome postoje verske podele i doktrinalne razlike.

Biblija kao pisano Bozje otkrivenje kao i istorija, daju odgovor na ova pitanja, ko se danas uopste moze nazvati Hristovom crkvom a ko sektom i po kojim kriterijumima.

Biblija napominje da je Istina data jedanput preko proroka i apostola i da se ta istina nalazi u Božjoj pisanoj reči:

"Ljubazni! starajući se jednako da vam pišem za opšte vaše spasenije, bi mi potrebno da vam pišem moleći da se borite za pravednu vjeru, koja je jedanput dana svetima" ( Judina poslanica 1. 1 - 3 )

"Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina" ( Jovan 17. 17 )

Dakle, ovo je polazna tačka za svaku vrstu istraživanja po pitanju autoriteta i prave crkve i sektaštva, činjenica da se istina nalazi u reči Božjoj koja je JEDANPUT predana svetima, i da se prema tome Božja crkva od sekte raspoznaje po tome - da li je njeno učenje u potpunom skladu sa učenjem Božje reči.

Takođe, u ovom istraživanju se mora primeniti i istorijski kontekst - jer sama biblija upućuje na to:

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam
da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom" ( Dela svetih Apostola 20. 28 - 30 ).

"A beše i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će uneti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovodiće sebi naglu pogibao.
I mnogi će poći za njihovim nečistotama kojima će se huliti na put istine.
I u lakomstvu
loviće vas izmišljenim rečima. Njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drema" ( 2 poslanica Petrova 2. 1 - 3 )

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude"
( Galatima poslanica 1. 6 - 9 ).

Dakle, mora se sagledati - koja je to grupacija koja se odmah nakon smrti apostola ( od početka 2 veka ) odrekla učenja Gospoda Isusa Hrista i prihvatila izvrnutu nauku i jeres lažnih učenja nekog drugog jevanđelja.

Ovo daje potpuni odgovor na pitanje "ko je prava Božja crkva a ko sekta?"

U nastavku su navedena biblijska obeležja koja pripadaju crkvi, koja su lako proverljiva u Božjoj reči i koja odvajaju crkvu od sekte i nebiblijskih dogmi koje su obeležja sekte.

BOZJA CRKVA JE NAJAVLJENA PROROCANSTVOM :

"Sedamdeset je nedjelja određeno tvome narodu i tvome gradu svetom da se svrši prijestup i da nestane grijeha i da se očisti bezakonje i da se dovede vječna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže sveti nad svetima.
Zato znaj i razumij: otkad izide riječ da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedjelja, i šezdeset i dvije nedjelje da se opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vrijeme.
A poslije te šezdeset i dvije nedjelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i određeno će pustošenje biti do svršetka rata.
I utvrdiće zavjet s mnogima za nedjelju dana, a u polovinu nedjelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka određenoga izliće se na pustoš"
( knjiga prorokaDanila 9 poglavlje ).

"I rece mi, posle 2300 dana i noci onda ce se svetinja ocistiti" ( knjiga proroka Danila 8. 14 ).

"I znak veliki pokaza se na nebu: žena obučena u sunce, i mjesec pod nogama njezinijem, i na glavi njezinoj vijenac od dvanaest zvijezda.
I bješe trudna, i vikaše od muke, i mučaše se da rodi. Isa.
I pokaza se drugi znak na nebu, i gle, velika crvena aždaha, koja imaše sedam glava, i deset rogova; i na glavama njezinijem sedam kruna; Dan.
I rep njezin odvuče trećinu zvijezda nebeskijeh, i baci ih na zemlju. I aždaha stajaše pred ženom koja šćaše da se porodi, da joj proždere dijete kad rodi.
I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dijete njezino bi uzeto k Bogu i prijestolu njegovu.
A žena uteče u pustinju gdje imaše mjesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvjesta i šezdeset dana"
( Otkrivenje 12 poglavlje ).

"I poslije ću izliti duh svoj na svako tijelo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare.
I na sluge ću i na sluškinje u one dane izliti duh svoj;
I učiniću čudesa na nebu i na zemlji, krv i oganj i pušenje dima.
Sunce će se pretvoriti u tamu i mjesec u krv prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji.
I svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se; jer će na gori Sionu i u Jerusalimu biti spasenje, kao što je rekao Gospod, i u ostatku koji pozove Gospod"
( knjiga proroka Jolia 2. 32 ).

Bozja crkva poslednjeg vremena se u Bibliji naziva ostatak, i po prorocanstvu iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlja o 2300 dana i noci, odnosno prorockih godina, kao i otkrivenja Jovanovog 12 poglavlja o vremenu progonstva crkve, ova crkva se pojavljuje na svetskoj sceni 1844 godine.
Prorocanstvo iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlja se proteze od 457 godine kada je Persijski car Artakserks izdao zapovest da se Jerusalim ponovo sazida, posle razorenja od strane Vavilonaca, do 1844 godine kada je otpocelo ociscenje nebeske svetinje, odnosno cas Bozjeg istraznog suda na nebu, i zavrsna etapa u Hristovoj prvosvestenickoj sluzbi i posredovanju za coveka u nebeskoj svetinji nad svetinjama, nakon cega ce uslediti Hristov drugi dolazak i konacna faza izvrsnog suda nad ovim svetom.
1844 godine Bog je podigao jedan narod, ili crkvu poslednjeg vremena nazvanu ostatak, da objavi cas Bozjeg suda, i njegov skori dolazak u slavi.

Ona je progonjena 1260 dana, odnosno prorockih godina, od strane mnogobozackog a kasnije Hriscanskog Rima, u periodu mracnog srednjeg veka, od 538 do 1798 godine, sto znaci da Bozja crkva ima protestantska obelezja, i veru zasnovanu na protestantizmu.
538 godine car Justinijan je isterao Arijanske Osrogote iz Rima i svu vlast sa riznicom i vojskom predao Rimskom biskupu, cime je otpoceo mracni srednji vek, i progonstvo Hriscana koji nisu prihvatali lazna mnogobozacka ucenja Rima, i autoritet Rimskog pape.
1798 godine Napoleonov general Aleksandar Bertije je usao u Rim i zarobio Rimskog papu, cime je zavrsen period mracnog srednjeg veka, koji je po prorocanstvu trajao tacno 1260 godina.

BOZJU CRKVU SU OSNOVALI HRISTOS I APOSTOLI:

"A Petar im reče: pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje grijeha; i primićete dar svetoga Duha;
Jer je za vas obećanje i za djecu vašu, i za sve daljne koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugijem mnogijem riječima svjedočaše, i moljaše ih govoreći: spasite se od ovoga pokvarenoga roda.
Koji dakle rado primiše riječ njegovu krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hljeba, i u molitvama.
I uđe strah u svaku dušu; jer apostoli činiše mnoga čudesa i znake u Jerusalimu.
A svi koji vjerovaše bijahu zajedno, i imahu sve zajedno.
I tečevinu i imanje prodavahu i razdavahu svima kao što ko trebaše.
I svaki dan bijahu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hljeb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca"
( dela Apostolska 2.38-47 ).

"Tako dakle više nijeste tuđi i došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu,
Nazidani na temelju apostola i proroka, gdje je kamen od ugla sam Isus Hristos,
Na kome sva građevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu;
Na kome ćete se i vi sazidati za stan Božij u duhu"
( Efescima poslanica 2. 19-22 ).

ONA PRIZNAJE ISUSA HRISTA KAO JEDINOG SPASITELJA I POSREDNIKA PRED BOGOM:

"Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.
Jer Bog ne posla sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj.
Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnoga sina Božijega"
( jevandjelje po jovanu 3. 16-17 ).

"Reče mu Toma: Gospode! ne znamo kuda ideš; i kako možemo put znati?
Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me"
( jevandjelje po Jovanu 14. 5-6 ).

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,
Koji sebe dade u otkup za sve, za svjedočanstvo u svoje vrijeme"
( 1 poslanica Timotijeva 2. 5-6 ).

"Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: i nema ni u jednome drugom spasenija;
Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima kojijem bi se mi mogli spasti"
( dela 4. 11 - 12 )

ONA PRIZNAJE REC BOZJU I BOZJI ZAKON 10 ZAPOVESTI KAO JEDINO PRAVILO VERE I POSLUSNOSTI - REC
REC BOZJA:

"I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, ako na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima.
I ovo znajte najprije da nijedno proroštvo književno ne biva po svome kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi"
( 2 poslanica Petrova 1. 19-21 ).

"Ali ti stoj u tome što si naučio i što ti je povjereno, znajući od koga si se naučio,
I budući da iz malena umiješ sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenije u Hrista Isusa.
Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen"
( 2 poslanica Timotijeva 3. 16-17 ).

BOZJI ZAKON:

"I tako, sine moj, čuvaj se onoga što je preko ovoga, jer nema kraja sastavljanju mnogih knjiga, i mnogo čitanje umor je tijelu.
Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovijesti njegove drži, jer to je sve čovjeku.
Jer će svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla"
( knjiga propovednika 12. 13-14 ).

"Ko ima zapovijesti moje i drži ih on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
I reče mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! šta je to da ćeš se nama javiti a ne svijetu?
Isus odgovori i reče mu: ko ima ljubav k meni, držaće riječ moju; i otac moj imaće ljubav k njemu: i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Koji nema ljubavi k meni ne drži mojijeh riječi; a riječ što čujete nije moja nego oca koji me posla"
( Jovan 14. 21 )

"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14.12 ).

DRZI DAN SUBOTNI KAO USPOMENU NA STVARANJE I SIMBOL BOZJE STVARALACKE SILE I AUTORITETA:

"Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo"
( 1 knjiga Mojsijeva 2. 1-4 ).

"I reče Gospod Mojsiju govoreći:
A ti kaži sinovima Izrailjevijem i reci: ali subote moj čuvajte, jer je znak između mene i vas od koljena do koljena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem.
čuvajte dakle subotu, jer vam je sveta; ko bi je oskvrnio, da se pogubi; jer ko bi god radio kakav posao u nju, istrijebiće se ona duša iz naroda svojega.
Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu; ko bi god radio posao u dan subotni, da se pogubi.
Zato će čuvati sinovi Izrailjevi subotu praznujući subotu od koljena do koljena zavjetom vječnim.
To je znak između mene i sinova Izrailjevih dovijeka; jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, a u sedmi dan počinu i odmori se.
I izgovorivši ovo Mojsiju na gori Sinajskoj, dade mu dvije ploče svjedočanstva, ploče kamene pisane prstom Božijim"

( 2 knjiga Mojsijeva 31. 13 ).

"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh.
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć"
( Jevrejima poslanica 4 poglavlje ).

( Napomena: u ovom tekstu u Jevrejima poslanici 4 poglavlju, za izraz `pocinjavanje, koristi se Jevrejska rec `SABATISMOS, koja u Jevrejskoj terminologiji oznacava svetkovanje subote - subotni odmor.
Prema tome ovaj tekst bi trebalo da glasi: Daklem je ostavljeno jos subotnje pocivanje narodu Bozjem ).

IMA DUH PROROSTVA ( PROROCKI DAR )

"I poslije ću izliti duh svoj na svako tijelo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare.
I na sluge ću i na sluškinje u one dane izliti duh svoj;
I učiniću čudesa na nebu i na zemlji, krv i oganj i pušenje dima.
Sunce će se pretvoriti u tamu i mjesec u krv prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji.
I svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se; jer će na gori Sionu i u Jerusalimu biti spasenje, kao što je rekao Gospod, i u ostatku koji pozove Gospod"
( knjiga proroka Joila 2. 28-32 ).

"I jedne dakle postavi Bog u crkvi prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje, a potom čudotvorce, onda darove iscjeljivanja, pomaganja, upravljanja, različne jezike.
Eda li su svi apostoli? Eda li su svi proroci? Eda li su svi učitelji? Eda li su svi čudotvorci?
Eda li svi imaju darove iscjeljivanja? Eda li svi govore jezike? Eda li svi kazuju?
Starajte se pak za veće darove; pa ću vam još bolji put pokazati"
( 1 poslanica Korincanima 12. 28 ).

"Držite se ljubavi, a starajte se za duhovne darove, a osobito da prorokujete. .
Jer koji govori jezike, ne govori ljudima nego Bogu: jer niko ne sluša, a on duhom govori tajne.
A koji prorokuje govori ljudima za popravljanje i utjehu i utvrđenje.
Jer koji govori jezike sebe popravlja, a koji prorokuje crkvu popravlja"
( 1 poslanica korincanima 14. 1-4 )

PROPOVEDA JEVANDJELJE SVIM LJUDIMA

"I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak" ( jevandjelje po Mateju 24. 14 ).

"I pristupivši Isus reče im govoreći: dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin"
( jevandjelje po Mateju 28. 19-20 ).

"I reče im: tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i da ustane iz mrtvijeh treći dan;
I da se propovijeda pokajanje u ime njegovo i oproštenje grijeha po svijem narodima počevši od Jerusalima. A vi ste svjedoci ovome"
( jevandjelje po Luki 24. 46-48 ).

OBJAVLJUJE VEST O SKOROM HRISTOVOM DOLASKU I BOZJEM SUDU

"Da se ne plaši srce vaše, vjerujte Boga, i mene vjerujte.
mnogi su stanovi u kuci oca mojega, da nije tako kazao bih vam.
Idem da vam pripravim mesto, I kad otidem i pripravim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gdje sam ja"
( jevandjelje po Jovanu 14. 1-3 ).

"Neću vam pak zatajiti, braćo, za one koji su umrli, da ne žalite kao i ostali koji nemaju nada;
Jer ako vjerujemo da Isus umrije i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s njim.
Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.
Tako utješavajte jedan drugoga ovijem riječima"
( 1 Solunjanima 4. 16-17 )

"Ali i za ovakve prorokova Enoh, sedmi od Adama, govoreći: gle, ide Gospod s hiljadama svetijeh anđela svojijeh, Da učini sud svima, i da pokara sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožnost činiše, i za sve ružne riječi njihove koje bezbožni grješnici govoriše na nj" ( poslanica Jude 1.14-15 ).

"I reče mi: ne zapečaćavaj riječi proroštva knjige ove; jer je vrijeme blizu.
Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet neka se još sveti.
I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem"
( otkrivenje 22. 12 ).

IMA POSLEDNJU VEST ZA SVET PRED HRISTOV SLAVNI DOLAZAK ZAPISANU U PORUCI TROJICE ANDJELA
IZ OTKRIVENJA JOVANOVOG 14 POGLAVLJA:

"I vidjeh drugoga anđela gdje leti posred neba, koji imaše vječno jevanđelje da objavi onima koji žive na zemlji, i svakome plemenu, i jeziku i koljenu i narodu.
I govoraše velikijem glasom: bojte se Boga, i podajte mu slavu, jer dođe čas suda njegova; i poklonite se onome koji je stvorio nebo i zemlju i more i izvore vodene.
I drugi anđeo za njim ide govoreći: pade, pade Vavilon grad veliki: jer otrovnijem vinom kurvarstva svojega napoji sve narode.
I treći anđeo za njim ide govoreći glasom velikijem: ko se god pokloni zvijeri i ikoni njezinoj, i primi žig na čelo svoje ili na ruku svoju,
I on će piti od vina gnjeva Božijega, koje je nepomiješano utočeno u čašu gnjeva njegova, i biće mučen ognjem i sumporom pred anđelima svetima i pred jagnjetom.
I dim mučenja njihova izlaziće va vijek vijeka; i neće imati mira dan i noć koji se poklanjaju zvijeri i ikoni njezinoj, i koji primaju žig imena njezina.
Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu"
( otkrivenje Jovanovo 14. 6-12 ).

POZIVA SVET DA UPOZNA BOGA I NJEGOVU LJUBAV KROZ LICNO ISKUSTVO SA NJIM PUTEM PREDANJA I
ODRICANJA OD GREHA I GRESNIH ZELJA

"Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni" ( jevandjelje po Jovanu 3. 16 ).

"A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista" ( jevandjelje po Jovanu 17. 3 ).

"Tražite Gospoda, dok se može naći; prizivajte ga, dokle je blizu.
Neka bezbožnik ostavi svoj put i nepravednik misli svoje; i neka se vrati ka Gospodu, i smilovaću se na nj, i k Bogu našemu, jer prašta mnogo"
( knjiga proroka Isaije 55. 6-7 ).

"Zato još govori Gospod: obratite se k meni svijem srcem svojim i posteći i plačući i tužeći.
I razderite srca svoja a ne haljine svoje, i obratite se ka Gospodu Bogu svojemu, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnjev i obilan milosrđem i kaje se oda zla"
( knjiga proroka Joila 2. 12-13 ).

"Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapovijeda svima ljudima svuda da se pokaju;
Jer je postavio dan u koji će suditi vasionome svijetu po pravdi preko čovjeka koga odredi, i dade svima vjeru vaskrsnuvši ga iz mrtvijeh"
( dela Apostolska 17. 30-31 ).

"Ispitajte i vidite kako je dobar Gospod; blago čovjeku koji se uzda u nj" ( psalam 34. 8 ).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Rec `Sekta ( Latinski: `Secare, znaci - Odseci, odvojiti ),

Kao prvo, kome i zašto sve ovo pišeš?

A što se tiče pitanja "Jesu li Adventisti sedmog dana sekta", najbolje pokazuje slijedeći slučaj. Sredinom 20. stoljeća adventisti su izdali rad pod nazivom "Questions on Doctrine" (Pitanje doktrine), koji je nastao uglavnom iz razloga kako Walter Martin, pripremajući knjigu "Kingdom of the Cults", adventiste sedmog dana ne bi svrstao u sekte (kultove). Koliko je to od adventista bilo iskreno i koliko je to zaista bio samo mimikrijski čin adventista sedmog dana, najbolje pokazuje razvoj događaja i sve što će slijediti do dana današnjega. Pitanje Trojstva i stav adventista sedmog dana o Trojstvu najizrazitije je isticao dvojbu, Adventizam sedmog dana kršćanska zajednica ili sekta. Tom prilikom (tim mimikrijskim činom) ASD izbjegli su etiketu sekte. Međutim, razvoj događaja unutar crkve adventista sedmog dana "natjerat" će Walter-a Martin-a da tridesetak godina kasnije (1985.) izjavi: Bojim se da, ukoliko i dalje nastave napredovati ovim smjerom, Adventizam neće moći izbjeći ponovno svrstavanje u kult.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je tvoj lični pokušaj da se pronađe igla u plastu sena.

Za raliku od toga - u plastu sekte nema sena već samo igle.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je tvoj lični pokušaj da se pronađe igla u plastu sena.

Ovdje nije riječ o igli u plastu sijena, nego o plastu sijena na vrhu igle. Naime, toliko je sve jasno i vidljivo, da bi to svatko uočio kao što bi uočio plast sijena na vrhu igle. Uostalom, eno ti kainosa i tripe. Obojica se predstavljaju adventistima sedmog dana a odbacuju Trojstvo. Obojica tvrde da je Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Svetom Pismu i da je poganskog podrijetla. Dakle, tvrde potpuno isto kako su tvrdili Adventisti sedmog dana u vrijeme dok je bila živa Ellen White. Uostalom, i kainos i tripo tvrde i dokazuju da je tako vjerovala i Ellen White.

Iz ovoga gore je potpuno jasno što je autoritet adventistima sedmog dana. Nije njima autoritet Sveto Pismo, nego Ellen White. Da je vama autoritet Sveto Pismo, ti, s jedne strane, i kainos i tripo s druge strane, ne biste nikako mogli biti u istoj zajednici. Kako u istoj zajednici mogu biti i oni koji u Svetom Pismu pronalaze Trojstvo i oni koji pronalaze da je Trojstvo suprotno Svetom Pismu??? Što onda vas trojicu drži u istoj zajednici? Pa Ellen White. Sva trojica vjerujete u Ellen White, i samo vas zajednička vjera u Ellen White drži u istoj zajednici.

Adventistima sedmog dana prijeti vrlo brzi raspad. Ellen White i pioniri ASD nikako po svojim vjerovanjima ne bi mogli biti u zajednici današnje crkve ASD koja službeno deklarira vjerovanje u Trojstvo, a današnje adventiste sedmog dana koji istinski vjeruju u Trojstvo Ellen White i pioniri nikako ne bi primili u crkvu za svoga života. Raskol i raspad među adventistima sedmog dana visi u zraku i samo je pitanje vremena kad će se dogoditi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U suštini - izraz "trojstvo" nigde ne postoji u bibliji.
U mnogobožačkoj tradiciji postoji pagansko trojstvo, pa ovo pagansko učenje jeste na neki način preneseno u tradicionalno Hrišćanstvo i proslavlja pagansko sunčano trojstvo.

Biblija ne govori o trojedinom Bogu u smislu paganskog trojstva, već govori o trli ličnosti koje su jednake u svakom pogledu i sve su Bog i one čine u međusobnoj zajednici - jednog Boga.

Ovo stanovište je imala i Ellen White i Adventisti od početka.

Svako može da uporedi dogmatiku tradicionalnih crkava sa biblijskim učenjem i sam da donese zaključak koliko se ta dogmatika zasniva na bibliji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U suštini - izraz "trojstvo" nigde ne postoji u bibliji.
U mnogobožačkoj tradiciji postoji pagansko trojstvo, pa ovo pagansko učenje jeste na neki način preneseno u tradicionalno Hrišćanstvo i proslavlja pagansko sunčano trojstvo.

OK, Trojstvo je pogansko, ali zašto su onda adventisti sedmog dana 1980. godine preuzeli u svoja vjerovanja baš to pogansko Trojstvo. Pročitaj kako Trojstvo izriču katolici i pravoslavni, i vidjet ćeš da ste vi adventisti preuzeli baš to "pogansko Trojstvo".

Biblija ne govori o trojedinom Bogu u smislu paganskog trojstva, već govori o trli ličnosti koje su jednake u svakom pogledu i sve su Bog i one čine u međusobnoj zajednici - jednog Boga.

Ovo što ti reče kako govori Biblija, upravo je Trojstvo koje ispovijedaju i katolici i pravoslavni i veliki dio protestanata. Dakle, vi adventisti ste 1980. u svoja vjerovanja uvrstili Trojstvo za koje ste za života Ellen White tvrdili da je pogansko. Nema trećega, ili ste vi današnji adventisti pogani, ili su vam Ellen White i pioniri bili pogani.

Ovo stanovište je imala i Ellen White i Adventisti od početka.

Ono što su vjerovali Ellen White i pioniri, imali ste u svojim vjerovanjima dok su oni bili živi. Ima li išta logičnije od ovoga. Reci mi sada, zašto onda Trojstvo kakvo danas imate u svojim vjerovanjima niste uvrstili u vjerovanja još za života Ellen White?

Svako može da uporedi dogmatiku tradicionalnih crkava sa biblijskim učenjem i sam da donese zaključak koliko se ta dogmatika zasniva na bibliji.

Ne može baš svatko, a ti ne možeš nikako.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Govoris iz neznanja.

Rimokatolicka crkva poseduje pagansko Vavilonsko trojstvo koje je olicavalo Nevroda Boga sunca, Semiramidu - boginju majku i Tamuza - reinkarniranog Nevroda boga Snca ili njegove reinkarnacije.
Ova Bozanstva su prenesena u razlicite kulture i postovali se kao Oziris, Izida, Horus, Brama, Visnu, Siva..itd..

Pravoslavna ne priznaje ovo Rimokatolicko trojstvo, vec definise Boga kao "SVETA TROJICA"

Sto se tice Adventista, vec sam odgovorio.
Biblija uci o trI Bozanskih koje su jednake u svakom pogledu i u međusobnoj zajednici cine - jednog Boga.

Adventisti su ovo ucenje oduvek imali.

I laik koji povrsno poznaje bibliju - moze uporedjujuci osnovne istine da donese zakljucak o diametralnoj razlicitosti dogmatike tradicionalnih crkava od biblijskog ucenja.

Ja licno kao Adventista - za svaku tacku vere po temama imam cvrste dokumentovane argumente stecene dvadesetogodisnjim proucavanjem biblije i licnom zajednicom sa Bogom - putem koje me je Gospod licno vodio u razumevanju istine.
Onaj ko zeli da spozna istinu - on ce je naci, jer ona je lako razumljiva i tako jednostavna - da je moze razumeti i malo dete.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Govoris iz neznanja.

Rimokatolicka crkva poseduje pagansko Vavilonsko trojstvo koje je olicavalo Nevroda Boga sunca, Semiramidu - boginju majku i Tamuza - reinkarniranog Nevroda boga Snca ili njegove reinkarnacije.
Ova Bozanstva su prenesena u razlicite kulture i postovali se kao Oziris, Izida, Horus, Brama, Visnu, Siva..itd..

Što ti znači da "Katolička crkva poseduje pagansko Vavilonsko trojstvo koje je olicavalo Nevroda Boga sunca, Semiramidu - boginju majku i Tamuza"? Hoćeš reći da da su katolici spratili negdje u podrum Nimroda, Semiramidu i Tamuza?

Pravoslavna ne priznaje ovo Rimokatolicko trojstvo, vec definise Boga kao "SVETA TROJICA"

Pa naravno, kako će pravoslavni "posjedovati Nimroda, Semiramidu i Tamuza" kad ne postoje njihovi duplikati, a prave katolici spratili u podrum.

Sto se tice Adventista, vec sam odgovorio.
Biblija uci o trI Bozanskih koje su jednake u svakom pogledu i u međusobnoj zajednici cine - jednog Boga.

Što to nisu stavili u vjerovanja dok je Ellen White bila živa?

Adventisti su ovo ucenje oduvek imali.

Je, je, adventističko učenje o Trojstvu je samo dva dana mlađe od Boga.

I laik koji povrsno poznaje bibliju - moze uporedjujuci osnovne istine da donese zakljucak o diametralnoj razlicitosti dogmatike tradicionalnih crkava od biblijskog ucenja.

Je, je, tako je.

Ja licno kao Adventista - za svaku tacku vere po temama imam cvrste dokumentovane argumente stecene dvadesetogodisnjim proucavanjem biblije i licnom zajednicom sa Bogom - putem koje me je Gospod licno vodio u razumevanju istine.

Što će tebi argumenti, ti ionako ne držiš do njih.

Onaj ko zeli da spozna istinu - on ce je naci, jer ona je lako razumljiva i tako jednostavna - da je moze razumeti i malo dete.

Vidim, i ti si je razumio kao malo dijete.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Za Laodiekeju

J. S. Washburn koji je bio obraćen od strane Johna Andrewsa, kršten od Jamesa White supruga Ellen White, sa dvanaest godina, koji je počeo propovedati javno sa 21 godinu i bio u neprestanom kontaktu sa Ellen White je napisao sledeće pismo 1940 godine, u kojem kaže:

"... Čuo sam iz više izvora da je na Teološkom Seminaru javno izjavljeno da je sestra White u početku svog rada bila Unitarijanac ali da je kasnije postala Trinitarijanac. To mi izgleda kao dvostruka zabluda. Sestra White nikada nije bila Unitarijanac i nikada nije postala Trinitarijanac. ..."

kainos, kakve veze ima ovaj tvoj post sa temom?
Vodite računa gdje šta pišete, pa se nećete čuditi što vam se postovi brišu.

Natrag