Ako je Bog stvorio ljude da bi ga ovi obožavali, onda nije stvorio ljude nego robove

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Zdravo Jure
Izvini na cekanju,mada je sad vec kasno....
Ti imas svoj stav da je Bog robovlasnik,a ja imam potpuno suprotan stav.
Ne znam tvoju logiku,ali moja je veoma jednostavna.
Nijedna osoba koja nekome podari zivot,ne trazi zauzvrat ropsko podanistvo.
Svaki roditelj daje svojoj deci slobodu volje,ali za posledice odgovaraju deca.
isto je i sa Jehovom Bogom kao nasim Praroditeljem,stvoritelja adama i eve.

E sad iznesi ti svoju logiku da je Jehova Bog ,bog koji je stvorio adama i evu da mu budu robovi.
Ili jednostavno kazi,ja sam ateista i ja ne verujem u Boga.
Mislim da to uopste nije tesko.
pozdrav

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zdravo Jure
Izvini na cekanju,mada je sad vec kasno....
Ti imas svoj stav da je Bog robovlasnik,a ja imam potpuno suprotan stav.
Ne znam tvoju logiku,ali moja je veoma jednostavna.
Nijedna osoba koja nekome podari zivot,ne trazi zauzvrat ropsko podanistvo.
Svaki roditelj daje svojoj deci slobodu volje,ali za posledice odgovaraju deca.
isto je i sa Jehovom Bogom kao nasim Praroditeljem,stvoritelja adama i eve.

E sad iznesi ti svoju logiku da je Jehova Bog ,bog koji je stvorio adama i evu da mu budu robovi.
Ili jednostavno kazi,ja sam ateista i ja ne verujem u Boga.
Mislim da to uopste nije tesko.
pozdrav
Pa, to je poznato da sam ateista i da ne vjerujem u Boga. Nema nikakvog smisla da to stalno ponavljam. A, tu i tamo se upuštam u raspravu sa teistima, jer me zanima njihov način razmišljanja, s jedne, a s druge strane, religija uopšte, interesuje me i sa filozofskog i sa sociološkog aspekta.
U ovom konkretnom pitnju o kome raspravljamo, ti imaš problem što Boga poistovjećuješ sa vlastitim ocem. Vidiš, razlika između tvoga oca i Boga je u tome, što te otac neće poslati u pakao ako ga nešto ne poslušaš, a Bog hoće!

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ma jok bre Jure.
To su sektaske gluposti.Ovi nasi su preveli grob sa recju pakao.Pakao kao mesto muka ne postoji,a kamoli da Bog tamo salje ili muci nekoga.To je simbolika.
Sto se tice nase teme,ja bih mogao reci da ljudski ocevi prodaju svoju decu u roblje,pa da ima i onih koji prave incest sa decom,mnogi se zbog nemastine ne staraju o deci sta ce jesti i obuci,a tamo gde su kapitalisti ne sekiraju se previse hoce li im se deca drogirati ili prostituisati.Mozda su nasi ljudski ocevi veci robovlasnici nego Bos stvoritelj.
Ja nigde u Bibliji ne procitah da je Bog stvorio adama i Evu radi incesta,ili da mu robuju u bilo cemu.On im je dao izbor.Zivot ako slusaju,ili smrt ako ne slusaju.Jel to suvise komplikovano za nase drage filozofe?
Sta gospoda filozofi hoce u vezi ovoga da dokazu na ovoj temi?
Laku noc.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Suviše si ličan i subjektivan, pa ti stoga izmiče realnost. Ti, npr. 90% hrišćanstva i 100% islama, nazivaš sektašima, jer svi oni govore o raju i paklu kao činjenicama i Božijim tvorevinama. Ja od toga polazim kada govorim o religiji uopšte, a ti polaziš iz usklog ugla svoje vjere i pri tome sve druge smatraš sektom. Daj objektiviziraj činjenice, čovječe, pa tek onda možemo raspravljati. U redu je to što ti smatraš da ne postoji pakao, ali moraš uvažavati činjenicu da ogromna većina misli drugačije. Zato kada ja kažem da je razlika između Boga i tvoga oca u tome što te otac neće poslati u pakao ako ga ne poslušaš, a Bog hoće, ne ide odgovor: ne postoji pako! Ja sam vrlo sklon da prihvatim tvoju tvrdnju da je pako simbolika, i ne samo pako nego i sam Bog, ali se ne može iz jedne doktrine izuzeti jedan ili dva pojama i smatrati ih simbolikom, a sve ostalo istinom. Raj i pakao, na neki način, daju pečat velikim monoteističkim religijama i to se ne može ignorisati.

Ja nigde u Bibliji ne procitah da je Bog stvorio adama i Evu radi incesta,
A, pročita li da smo svi nastali od Adama i Eve? Kako drugačije neko incestom? Potrebno je malčice upotrijebiti i razum i izvesti zaključke iz onoga što pročitaš.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dijalog se gradi na mestima gde se slazemo,a mnonolozi tamo gde se ne slazemo.
Meni nije cilj da vodim monolog,vec dijalog.
Evo naprimer ti si "sklon" da ne verujes u pakao.
Mislim da cak postoji i ta tema,i da sam davao svoje komentare u vezi ne postojanja tako necega "gde neko doslovno muci gresnike"
Bolje je da aktiviras temu pakao ,pa da tamo nastavimo razgovor vezan za to pitanje.
Sto se tice same teme "obozavanje Boga",za mene to nije robovanje.Danas mnogi imaju svoje idole koje imitiraju i obozavaju,pa ne vidim kako su im robovi??? Mozda je problem i do prevodioca,ali znacenje manje vise ostaje isto.
To je moj licni stav,koji cu ja veoma rado promeniti,ako bi me neko biblijskim ili logickim argumentima ubedio da gresim.
Da li su za tebe osobe koje obozavaju neku sportsku sportsku,filmsku,muzicku itd. zvezdu njegovi robovi,ili obozavaoci???
Mislim da je sav naziv teme veoma iritirajuc,jer se kosi za zdravom logikom.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
pa zavisi na kog boga mislis. Jel na boga stvaraoca ili na ovog zadnjeg pseudoboga koji nas je prepravio i kome se molimo u crkvi.

otac sin i sveti duh su jedan bog isus se nije rodio on je oduvek kao i bog bog koji je stvorio svet je isus hrist bog otac i sveti duh ,to je bog 3 stvari

niko to nemoze da zna bolje od mene na ovom forumu

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Pročitavši rečenicu koju je napisao Jurivaka pade mi na pamet da otvorim temu baš kao što sam naslov teme glasi "Ako je Bog stvorio ljude samo da bi ga ovi obožavali, onda on nije stvorio ljude nego robove."

Po meni to bi onda značilo apsurdnost slobodne volje koju nam je bog dao.
Slobodna volja je navodno data od boga.

No taj isti nalaže molitvu oče naš koju verujem svi poznaju dobro i kaže se u njoj....
Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji....

Kakav je to onda bog koji ti da slobodnu volju pa kaže moli da bude volje njegova?Nije li to u suprotnosti sa slobodnom voljom da odlučujemo sami što je dobro a što zlo.
Nije li ovo uplitanje u slobodni odabir?
Zamislite da svakodnevno molite tu molitvu.
Kakvu slobodnu volju onda ima takav pojedinac? :dntknw:

Bog nikad nije rekao da moramo da ga obožavamo vec samo da živimo po zakonima koje nam daje kako bi nam svima bilo dobro pogledajte 10 Božijih zapovesti kad bi svaki čovek to poštovao ovaj svet bi bio pun dobrote i zlo nebi postojalo u ovakvim količinama Bog je rekao sve u 10 zapovesti to i sama reč kaže deset božijih zapovesti to je Bog zapovedio to što piše a ne vidim da igde piše obožavajte me

ajte ateisti dokazite da Bog ne postoji odgovorite mi na sledeca pitanja

1.prirodne nauke kazu sve je realno a sve sto je realno ima pocetak i kraj gde je onda pocetak galaksije a gde kraj i sta ima posle toga

2.kad je vreme pocelo i dali ima kraja i sta je posledica pocetka vremena?

3. kako je sve postalo samo od sebe sve se samo od sebe stvorilo i svi ljudi i planete sve se samo od sebe stvorilo kako????

samo mi odgovori na ovo

postoje arheoloski ostaci rusevina sodome i gomore i ostaci cele egipatske vojske u crvenom moru

dali treba da pisem deset bozijih zapovesti ako ih ne znate?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Malo si pobrkao lončiće! Tražiš da ti ateisti dokazuju da Boga nema!? To bi isto bilo kao kada bi ti tvrdio svome sagovorniku da imaš dinar u džepu, i kada ti sagovornik ne bi povjerovao, ti tražiš od njega da dokaže da ti nemaš dinar u džepu, umjesto da ti, koji tvrdiš da imaš taj dinar, to i dokažeš.
Ateisti ne vjeruju u Božije postojanje, i nemaju potrebe, a ni obaveze, da bilo šta dokazuju. To je obaveza teista. Ako tvrde da Bog postoji, onda to trebaju i dokazati.
1.prirodne nauke kazu sve je realno a sve sto je realno ima pocetak i kraj gde je onda pocetak galaksije a gde kraj i sta ima posle toga
Ovo pitanje nema nikakve veze sa pitanjem postoji li Bog ili ne? Za to pitanje posve je irelevantno ima li Galaksija svoj početak ili nema.
2.kad je vreme pocelo i dali ima kraja i sta je posledica pocetka vremena?
Ni ovo pitanje nema veze sa dilemom o Božijem postojanju ili nepostojanju.
3. kako je sve postalo samo od sebe sve se samo od sebe stvorilo i svi ljudi i planete sve se samo od sebe stvorilo kako????
Ovo pitanje možeš postaviti i za samog Boga. Ako ne dozvoljavaš mogućnost da ništa ne može nastati samo od sebe ili slučajno, kao je to onda Bog nastao? Sam od sebe?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Malo si pobrkao lončiće! Tražiš da ti ateisti dokazuju da Boga nema!? To bi isto bilo kao kada bi ti tvrdio svome sagovorniku da imaš dinar u džepu, i kada ti sagovornik ne bi povjerovao, ti tražiš od njega da dokaže da ti nemaš dinar u džepu, umjesto da ti, koji tvrdiš da imaš taj dinar, to i dokažeš.
Ateisti ne vjeruju u Božije postojanje, i nemaju potrebe, a ni obaveze, da bilo šta dokazuju. To je obaveza teista. Ako tvrde da Bog postoji, onda to trebaju i dokazati.

Ovo pitanje nema nikakve veze sa pitanjem postoji li Bog ili ne? Za to pitanje posve je irelevantno ima li Galaksija svoj početak ili nema.

Ni ovo pitanje nema veze sa dilemom o Božijem postojanju ili nepostojanju.

Ovo pitanje možeš postaviti i za samog Boga. Ako ne dozvoljavaš mogućnost da ništa ne može nastati samo od sebe ili slučajno, kao je to onda Bog nastao? Sam od sebe?

Bog nije nastao sam od sebe on je tu oduvek ali ateisti to neznaju ne razumeju jer stavi se na mesto vernika on veruje da je sve moguce bog je svemoguc

i ne preskaci temu ateisti su upali nastali su posle vernika i izneli neke tvrdnje pa sad posto ste izneli tvrdnje da Bog ne postoji pojasnite nam

neznam sta pokusavas i sta stalno radis na forumu religije neznam sta hoces da dokazes da nema Boga?ako to zelis da dokazes odgovori

a ako mislis da ubedis vernike u gluposti nece poverovati jer je vera vernika jaca od onoga sto ti kazes!!!

naucnici jesu unistili sve pogotovo komunisticki rezim da svaki covek postuje zapovesti bilo bi mu lepo kao i svakoj osobi na planeti ali ja verujem u drugi dolazak i verujem da ces onda ti progledati i da neces biti slep kao sad

dinari nemaju veze sa Bogom da ja imam dinar u dzepu i drugi mi ne veruje ok jer nemam dokaze a dokazi o postojanju Boga postoje kao i on sam!!!!

NEZNAM STA JE UBILO VERU U TEBI AKO SI JE IKAD I IMAO I ZASTO SI ATEISTA???

nemoras da odgovoris ali bi bilo lepo da to ucinis da si isao na casove veronauke neke stvari bi znao nisi ti zavrsio teoloski fakultet da tvrdis nekom kome jeste da nije upravu!!!!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bog nije nastao sam od sebe on je tu oduvek ali ateisti to neznaju ne razumeju jer stavi se na mesto vernika on veruje da je sve moguce bog je svemoguc

i ne preskaci temu ateisti su upali nastali su posle vernika i izneli neke tvrdnje pa sad posto ste izneli tvrdnje da Bog ne postoji pojasnite nam

neznam sta pokusavas i sta stalno radis na forumu religije neznam sta hoces da dokazes da nema Boga?ako to zelis da dokazes odgovori

a ako mislis da ubedis vernike u gluposti nece poverovati jer je vera vernika jaca od onoga sto ti kazes!!!

naucnici jesu unistili sve pogotovo komunisticki rezim da svaki covek postuje zapovesti bilo bi mu lepo kao i svakoj osobi na planeti ali ja verujem u drugi dolazak i verujem da ces onda ti progledati i da neces biti slep kao sad

dinari nemaju veze sa Bogom da ja imam dinar u dzepu i drugi mi ne veruje ok jer nemam dokaze a dokazi o postojanju Boga postoje kao i on sam!!!!

NEZNAM STA JE UBILO VERU U TEBI AKO SI JE IKAD I IMAO I ZASTO SI ATEISTA???

nemoras da odgovoris ali bi bilo lepo da to ucinis da si isao na casove veronauke neke stvari bi znao nisi ti zavrsio teoloski fakultet da tvrdis nekom kome jeste da nije upravu!!!!
Da se razumijemo, tum. Ja nemam ništa protiv ljudi koji vjeruju, niti ih smatram manje vrijednim ili manje pametnim od ateista, sve dok se bave sobom i svojom vjerom. Ali kada pojedinci počnu silovati zdravi razum, i prozivati ateiste nesuvislim pitanjima da ima dokažu da Bog ne postoji, kao što radiš ti, onda osjećam potrebu da branim razum. Nemam ja namjeru nikoga ubjeđivati da Bog ne postoji. Vjera je lična stvar svakoga čovjeka i svako ima pravo vjerovati u što god želi, ali niko nema pravo prozivati druge radi te vjere ili nevjere, kao što opet to radiš ti. Još manje imaš pravo postavljati pitanje tipa: šta neko radi na forumu Religija, a istovremeno ne primjećuješ da se na forumu Religija nalaze i teističke i ateističke teme i da se ti javljaš na tipičnoj ateističkoj temi!
Ovo nije klub istomišljenika nego forum. Ovdje se svako ima pravo javljati gdje god želi i izraziti svoje mišljenje o svakoj temi. Očito je da neka uskogrudna shvatanja to ne mogu da pojme.

Poslednja izmena:
Natrag