Ako je Bog stvorio ljude da bi ga ovi obožavali, onda nije stvorio ljude nego robove

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Problem je što polaziš od pogrešne pretpostavke da Bog postoji!
Svaka dalja priča je besmislena, jer ti ne možeš izaći iz svoje dogme. Ne komentarišeš ono što sam rekao o nastanku morala. Ne komentarišeš ono što sam rekao da tamo gdje postoje bilo kakva pravila, nema govora o nekoj slobodi i slobodnoj volji, nego pričaš o koječemu...
Koliko mi je poznato nalazimo se na pdf religija, ne na nekom ateističkom pdf.
Upuštaš se u razgovor sa religioznim ljudima, ljudima koji prihvataju Tvorca, i pokušavaš da oboriš nešto sa tvoje ateističke tačke gledišta. Gde ne sagledavaš stvari sa realne strane, već samo iz tvog ugla.
Na pitanja sam ti dao odg.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Koliko mi je poznato nalazimo se na pdf religija, ne na nekom ateističkom pdf.
Upuštaš se u razgovor sa religioznim ljudima, ljudima koji prihvataju Tvorca, i pokušavaš da oboriš nešto sa tvoje ateističke tačke gledišta. Gde ne sagledavaš stvari sa realne strane, već samo iz tvog ugla.
Na pitanja sam ti dao odg.
A da li ti je poznato da na PF Religija postoje i ateističke teme, od kojih je jedna i ova? Kada bih išao tvojim nerezonskim stavom, mogao bih ja tebe pitati, šta ti tražiš na ovoj temi? No, naravno, neću, jer svako ima pravo da piše gdje želi i šta želi, samo da je u skladu sa pravilnikom Foruma.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Suština nije u tome da li postoji ili ne, već da li nam je Bog potreban ili ne i u kojoj meri. Ako smo stvoreni da bi obožavali tvorca, onda bi njegovo postojanje izgubilo svaki smisao. I sam Mojsije je bio protiv "ideopoklonstava". Ako smo stvoreni "pukim slučajem" onda naše postojanje nema nikakvog smisla. Mislim da je izbor individualan (stvar potrebe i mere pojedinca) i u konačnoj meri uvek diskutabilan. Ovde se često Biblija navodi kao jedina mera-realnost. Po Bibliji svi smo nastali od Adame i Eve i svi smo mi braca i sestre - čovečanstvo je proizvod "Incesta"(Biblija je pisana i "doterivana za mase"). Sama činjenica da smo sebe stavili u centar-merilo svih stvari,navodi da je morala je da postoji "pra ideja", koja nas pak nuzno vodi ka tvorcu. To je moj izbor, Tvorac da!

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Suština nije u tome da li postoji ili ne, već da li nam je Bog potreban ili ne i u kojoj meri. Ako smo stvoreni da bi obožavali tvorca, onda bi njegovo postojanje izgubilo svaki smisao. I sam Mojsije je bio protiv "ideopoklonstava". Ako smo stvoreni "pukim slučajem" onda naše postojanje nema nikakvog smisla. Mislim da je izbor individualan (stvar potrebe i mere pojedinca) i u konačnoj meri uvek diskutabilan. Ovde se često Biblija navodi kao jedina mera-realnost. Po Bibliji svi smo nastali od Adame i Eve i svi smo mi braca i sestre - čovečanstvo je proizvod "Incesta"(Biblija je pisana i "doterivana za mase"). Sama činjenica da smo sebe stavili u centar-merilo svih stvari,navodi da je morala je da postoji "pra ideja", koja nas pak nuzno vodi ka tvorcu. To je moj izbor, Tvorac da!
Ovo je razumno rezonovanje, i sa mnogim što je rečeno, mogao bih se složiti, izuzev Tvorca! No, razumljivo je da se tu ne slažemo. Ovo je tema upravo o obožavanju i idolopoklonstvu. Crkvena dogma kaže i daje upute, ne samo da je neophodno svakodnevno se moliti, nego i na koji način to treba raditi. Inače..., sledi pakao! Otuda pitanje u naslovu teme. Da li je to Bogu zaista potrebno?

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ovo je razumno rezonovanje, i sa mnogim što je rečeno, mogao bih se složiti, izuzev Tvorca! No, razumljivo je da se tu ne slažemo. Ovo je tema upravo o obožavanju i idolopoklonstvu. Crkvena dogma kaže i daje upute, ne samo da je neophodno svakodnevno se moliti, nego i na koji način to treba raditi. Inače..., sledi pakao! Otuda pitanje u naslovu teme. Da li je to Bogu zaista potrebno?

Dragi moj Jurivako ti si jako pametan čovek i zato kažem da mi to trebamo iskoristiti i poučiti se tvoje mudrosti, i zato idemo redom.

Citiram:
(mogao bih se složiti, izuzev Tvorca!)

Pošto se ne složiš da je BOG tvorac i sve ostalo stvorenje i stavaranje a ti dragi moj budi ljubazan pa pouči nas, KAŽI nam kako su ta nebesa postala-nastala i nebesa nad nebesima odakle su? Kako je čovek stvoren i ko ga stvori?

Citiram:
(obožavanju i idolopoklonstvu.)

Jurivako šta ti KAŽEŠ da je obožavanje i koga treba da se obožava i naravno na osnovu čega to KAŽEŠ? i

Šta ti podrazumevaš pod idolopoklonstvo? (daj nam jedan primer idolopoklonstva)

Citiram:
(Crkvena dogma kaže i daje upute, ne samo da je neophodno svakodnevno se moliti, nego i na koji način to treba raditi. Inače..., sledi pakao)

Jurivako o kojoj crkvi ti ovde govoriš, gde si ti našao te crkvene upute? piše li o tim uputama negde? imaš neke reference? drugo
Na šta ti se bazira taj tvoj zalljučak što je pod crveno a i boldovano?

Citiram:
(Da li je to Bogu zaista potrebno?)

Dragi moj šta ti KAŽEŠ, kakav Bog i o kojem Bogu ti ovde govoriš?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Govorim o svim Bogovima koje su ljudi do sada izmislili, i govorim o svim crkvama koje su do sada formirali!

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Govorim o svim Bogovima koje su ljudi do sada izmislili, i govorim o svim crkvama koje su do sada formirali!

Dragi moj Jurivako sve dok nisi ovo postirao ja sam imao mnogo bolje mišljenje o tebi! Razočarao si prvo mene a posle i druge, pa ti dragi moj jedva sastavio jednu prostu proširenu rečenicu a toliko pitanja na koja svi očekujemo tvoje odgovore.
Dakle ovo je sav tvoj doprinos za ovu temu, imaš li ti još šta da dodaš ili to je što je ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dragi moj Jurivako sve dok nisi ovo postirao ja sam imao mnogo bolje mišljenje o tebi! Razočarao si prvo mene a posle i druge, pa ti dragi moj jedva sastavio jednu prostu proširenu rečenicu a toliko pitanja na koja svi očekujemo tvoje odgovore.
Dakle ovo je sav tvoj doprinos za ovu temu, imaš li ti još šta da dodaš ili to je što je ?
Ovo je sasvim dovoljno za one koji znaju čitati!

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Znaš li ti šta i o čemu ti to govoriš dragi moj Jurivako?

Citiram:
(Crkvena dogma kaže i daje upute, ne samo da je neophodno svakodnevno se moliti, nego i na koji način to treba raditi. Inače..., sledi pakao)

Jurivako o kojoj crkvi ti ovde govoriš, gde si ti našao te crkvene upute? piše li o tim uputama negde? imaš neke reference? drugo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znaš li ti šta i o čemu ti to govoriš dragi moj Jurivako?

Citiram:

Nažalost, ostaviću te bez ogovora, jer nemam namjeru da sa tobom naklapam o očiglednim stvarima.

Natrag