Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
zapovest nas uči da nemamo druačijih predstava o Bogu osim one koja nam je otkrivena u Bibliji.

A u Bibliji je otkriveno i ovo o Bogu:

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Hriscani ne veruju u "tri Bozanska bica", jer bi to znacilo da postoje "3 boga". Hriscani veruju u "jedno Bozansko bice" koje ima "tri licnosti" u sebi! U tome je razlika izmedju vas i nas..

Ja sam bas objasnio gore zasto je po pismu ovo najvaznije pitanje! Ako ti verujes u neka "tri bica" ti krsis 1. Bozju zapovest koja kaze "nemoj imati drugih bogova osim mene"! Medjutim ako verujes u "jedno bice", onda nema problema.

Ali ti verujes kako si sam opisao u "tri bica"!

Mozda ovo i nije pitanje spasenja u direktnom smislu, ali svakako onaj koji ne zna ko je njegov Bog prema prvoj zapovesti, taj nema licni odnos sa njim, jer da ima, on bi znao ko je njegov Bog!

Kao sto je Isus rekao Samaricanki:

"Vi ne znate cemu se molite, ali mi znamo, jer spasenje je od judeja!"

Samaricani su se molili, i bili verni, ali zbog pogresne predstave o Bogu, nisu imali licni odnos sa njim!

Tako i vi, jeste verni, molite se, ali ne znate cemu se molite! Dakle, vi ste u rangu samaricanina ili muslimana, za koje Bog ne kaze da ce ih osuditi, ali takodje oni nemaju licni odnos sa Bogom, iako misle da imaju..

Znaci Isus nije Bog? Sada si to rekao..

Spoljasnji cin klanjanja, ne znaci nista! Vi ste formalisti pa gledate samo na spoljasnji cin, a Bog na srce! Zapovest se ne odnosi na cin, vec na srce! Ako neko klekne ispred nekog predmeta ili ga poljubi, vi to odmah karakterisete kao obozavanje! To je formalizam! Ne znaci da je neki predmet za nekoga Bog, samo zato sto je kleknuo ispred njega ili ga poljubio! Bitno je kako osoba dozivljava taj predmet!

Jevreji se takodje klanjaju, cak ljube zid placa u jerusalimu, pa to ne znaci da su idolopoklonici, ili da krse Bozju zapovest!

Koliko god izvrtali u nameri da optuzite katolike, ne mozete optuziti jednog obicnog jevrejina za idolopkolonstvo! --->

images

ab644f.jpg

328451_zid-placa-rojters_ls.jpg

Svetujem vam, da prestanite da izmisljate i lazno optuzujete katolike, ispadate smesni!

Besmislice! Nijedan pravi katolik nikada nece reci da je kip bozanstvo!

Prekrsaj zapovesti nije spoljasnji cin, vec je prekrsaj u srcu! Mozes ti i hiljadu puta poljubiti kip, ali ako ga ne smatras Bogom, ti nisi sagresio!

Navescu ti primer iz svakodnevnog zivota:

Zena drzi sliku unuka u novcaniku, i s vremena na vreme je poljubi! Da li je ta zena "idolopoklonik"?

Po vasem rezonu, jeste! Ali po Bozjem zakonu nije, jer nije ucinila greh u srcu!

Kad smo vec kod toga, da li je ovim ljudima slika bozanstvo? ---->

2020120316070034385fc8ed2e4b5da.jpg

352007_pomen-kseniji-pajcin-7_orig.webp

MOOk9kqTURBXy84ODhkMmQxMDVmZDViMjZjZDdiNjZmOTMyMWZmN2QzMi5qcGVnkZMCzQH-AN4AAaEwAQ

Dakle, ne pisite budalastine!

Ako vas nesto sablaznjava, vi nemojte to raditi! Ali nemojte ni ljude koji to cine lazno optuzivati da su idolopoklonoci, kada oni to uopste nisu!
Idolopoklonizam, obožavaju pjevačicu Kseniju Pajčin, sjećam se nje...znači njima je pjevačica idol, a ne Bog

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A u Bibliji je otkriveno i ovo o Bogu:

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Svaki pojavni oblik nije Bog. Sve pojavno je " bog".

"ne može čovek mene videti i ostati živ", kaže Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti znači ne veruješ Bogu koji kaže "ne može". Ti prkosiš i kažeš "može". Ne, ne može jer tako kaže Bog.

Tomine reli zato znače:"bog moj i gospodar moj". I zato Mu se i klanjamo.

Nego pusti malo Mireta, oko ove teme, dosta smo se mi napisali.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Idolopoklonizam, obožavaju pjevačicu Kseniju Pajčin, sjećam se nje...znači njima je pjevačica idol, a ne Bog

Adventisti sedmog dana (EGWisti) su najdrastičniji primjer idolopoklonstva. Naime, da bi netko bio kršten u vašoj subotarskoj sekti, uz ispovjed vjere u Boga, mora ispovjediti i vjeru u Ellen White i u njene spise.

Ti znači ne veruješ Bogu koji kaže "ne može". Ti prkosiš i kažeš "može". Ne, ne može jer tako kaže Bog.

Tko je vidio mene vidio je i Oca, kaže Isus. Samo što ti, isto kao i Jovan, više cijeniš nevjestu i kokoši Ellen White nego Isusa i Isusove riječi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Otac" ima svoj kontekst:karakter Oca. Ne fizičko obličje. To će svako razumeti ko je ikada ove tekstove pročitao dva puta životu.

Bog kaže:"ne može" a ti kažeš:"može". I još pogrešno citiraš Hristove reči.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ti znaš da je Biblijski Bog "plural" a ne "singular".

To je najobicnija glupost da je Bog "plural"! Jevrejska sema "CUJ IZRAELU, JAHVE NAS JEDAN JE JAHVE", ne dozvoljava nikakav plural!

To je cisto teoloska konstatacija, na osnovu nekih teskstova biblijee gde Bog govori u mnozini, a prevashodno se zasniva na jezickim dokazima kada se tumaci izraz "ELOHIM" koji za jevreje nikada nije mnozina bogova, vec je jednina!

Dakle, to je obicna lakrdija! To je filozofija!

Bog je "JEDNINA", ali poseduje vise licnosti! To je kao kada covek razmislja on postavlja pitanja sebi i odgovara u svom umu, on "razgovara sam sa sobom", isto tako i Bog! I covek je Trojstvo, to sam vec objasnjavao, sastoji se od DUHA, DUSE I TELA (SVEST PODSVEST I TELO). I svaka od ovih komponenti je licnost za sebe i kod coveka!

Telo takodje ima svoju volju, Duh ima svoju i Dusa ima svoju! Ali su u jednom telu i cine jednu osobu!

Zapovest "nemoj imati drugih bogova" ne podrazumeva da ne veruješ u Božanski plural, već da nemaš "drugačijih" bogova

Ne, ti Jovane imas vise Bogova samim tim sto razlicite manifestacije istog Boga smatras odvojenim "bicima"!

To je kao kada bi tvrdio da je moja SVEST jedno bice a moja PODSVEST drugo bice, i to razdvajao, a radi se o jednoj osobi!

Ako ne verujes da u sebi imas vise licnosti, zapitaj se sa kim to razgovaras u svom umu? Kome postavljas pitanja? I ko ti odgovara?

A onda postavi isto pitanje kada se radi o Isusu, kada on razgovara sa Bogom, da li razgovara sa nekom drugom osobom? Ili sam sa sobom?

Ne razumes ustrojstvo coveka! Bog je na svoju sliku stvorio ljudska bica! Mi smo Trojstveni kao i Bog!

Naš Bog je množina od Tri Bića Božanstva koja deluju jedinsteno, apsolutno jednake moći, beskrajni, svemoćni itd...

Crkva nigde ne uci da postoje "tri bica"! Mi ucimo da postoji "jedno bice" koje se sastoji od "tri licnosti"! A to je isto kao sto covek ima u sebi tri licnosti! Ovo i psihologija svedoci! Covek poseduje SVEST PODSVEST I TELO. Telo ima svoju licnost takodje, to pise u bibliji da "telo zudi protiv duha a duh protiv tela.."

Ti ne razumes coveka, zato ne razumes prirodu Boga!

Pogledaj sebe, pa ispitaj svoju nutrinu i tada ces shvatiti kako je 3 = 1.

Zato mnogi greše kada tumače prvu zapovest pa kažu da ona uči da Bog nije plural.

Bog uopste nije plural! To je teoloska definicija, koja sluzi da se pojednostave stvari! To je na papiru, a u stvarnosti Bog uopste nije plural, kao sto ni covek nije!

Ne moze Bog u Starom Zavetu biti JEDNINA a u Novom Zavetu MNOZINA! Kada pricamo o vise Bozanskih lica, to su Jovane "licnosti" , to nisu "bica"!

Medjutim, ti si ih nacinio odvojenim bicima (entitetima), i zato je to krsenje prve zapovesti - NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA OSIM MENE!

Mi ne krsimo prvu zapovest, jer nama Bog nije plural! Nama je Bog jednina kao i jevrejima! Ja sam ti objasnio primerom coveka sta znaci Trojstvo!

Ti dakle ne razumes sustinu teologije o Trojstvu, niko od vas, pa zato upadate u ovakve dileme, skloni ste da budete prevareni!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Ja sam dao primer kako ljudi ljube sliku umrle osobe jer im nedostaje! To sto je Ksenija Pajcin, kakve to veze ima, to moze biti bilo ko! Takodje sam pokazao kako ortodoksni jevreji ljube zid placa i klanjaju se pred njim, pa niko ovo ne smatra idolopoklonstvom! Naveo sam i primer zene koja ljubi sliku svog unuka!

Ako ti ovo smatras idolopoklonstvom, onda ne razumes Bozji zakon. Ti si onda formalista! Objasnio sam smisao zakona! On se ne odnosi na spoljasnji cin, vec na srce! Zakon je duhovan!

Kada optuzujete katolike to zaista nema osnova, jer sam cin klanjanja i ljubljenja, ne znaci nista! Katolici ne uce da je slika Bog, niti oni koji ovo rade zamisljaju da je slika Bog (mislim tu na prave vernike).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To je najobicnija glupost da je Bog "plural"! Jevrejska sema "CUJ IZRAELU, JAHVE NAS JEDAN JE JAHVE", ne dozvoljava nikakav plural!
"Jedan" (ehad) - pluralna jednina. Za Jedan u kontekstu Boga se koristi uvek pluralna jednina. Istina, ona ne mora uvek značiti plural u bukvalnom smislu ali u kontekstu za Boga to znači. Bog kaže "Mi"(hajde da načinimo) čoveka. Dakle, On jeste plural. Vidiš Mire, da ja najbolje zastupam Božanski plural a mene optužujete da sam antitritarac(da Boga shvatam kao Jehovin svedok ili musliman) . Nego ja svo vreme vama ukazujem da koristite pogrešne argumente u odbrani Božijeg plurala kroz argument "Trojstva" što je pogrešno.

Natrag