Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Na kraju krajeva, Biblija je jasna, da Boga niko ne može videti. To je poenta. Sve što je vidljiva pojava ne može biti Bog.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nebitno je što ja kažem. Bog kaže da ti pakao ne gine, ako se klanjaš onome tko Bog nije.

Idolopoklonizam je kada ljudi, kao vi EGWisti, više cjenite izmet Ellen White nego Isusa i njegove apostole. Evo ovako:

A ovo pišu Isusovi sveti apostoli:

Ovako sveti Ivan na samom početku svoga evanđelja svjedoči: Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Ovako sam Isus deklarira tko je On: Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Ovako svjedoči sveti Toma nakon što se razuvjerio da Isus nije samo čovjek: Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

A ovakvo evanđelje je propovjedao sveti Pavao: Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.
—————————-

Još jednom se uvjerite da adventistima sedmog dana (EGWistima) baš ništa ne znači ono što piše u Svetom pismu. Baš ništa im ne znači ni što je rekao sam Isus, niti im što znači što su rekli Isusovi apostoli, pročitajte još jednom četiri gornja novozavjetna citata. Ali zato božanskim smatraju baš sve što ima bilo kakve veze s Elle White. Evo gore Kainos zaklinje Laodikeju koji vjeruje u Trojstvo otprilike ovako - Ali, Laodikeja, sin Ellen White odbacuje Trojstvo.

P.S.
Ovo je strašno. Sve sam uvjereniji da većina adventista, kao Kainos ovdje, više drže do “izmeta Ellen White” nego do Isusovih riječi i riječi Isusovih apostola.
Ti stavljaš moj citat gdje sin od EGW objašnjava o Duhu Svetoma, a citiraš Bibliju po pitanju Isusa Krista.....bolje prvo pročitaj o čemu govori citat pa onda komentiraj....ovako sad moraš tražiti citate da je Sv. Duh posebna treća osoba Bog Sveti Duh.....oprosti što sam ti dao još posla, ali sam si kriv što ne gledaš

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na kraju krajeva, Biblija je jasna, da Boga niko ne može videti. To je poenta. Sve što je vidljiva pojava ne može biti Bog.

Pakao ti ne gine, ako Isus nije Bog a ti reče da mu se klanjaš.

Ti stavljaš moj citat gdje sin od EGW objašnjava o Duhu Svetoma, a citiraš Bibliju po pitanju Isusa Krista.....

Tako je. I zato te pitam ponovo - zašto ti više vjeruješ i više cijeniš sina, nevjestu, pa i izmet Ellen White, nego Isusa i Isusove apostole?

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Pakao ti ne gine, ako Isus nije Bog a ti reče da mu se klanjaš.

Tako je. I zato te pitam ponovo - zašto ti više vjeruješ i više cijeniš sina, nevjestu, pa i izmet Ellen White, nego Isusa i Isusove apostole?
Rekao sam pogrešno, sin od EGW tu ne objašnjava o Isusovom božanstvu.......probaj ponovo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Rekao sam pogrešno, sin od EGW tu ne objašnjava o Isusovom božanstvu.......probaj ponovo

A je li i sin pametan k’o mater mu? I je li bio bogohulnik i alkoholičar na mater?

I sada ti meni reci, kako to ja koji se klanjam Isusu, iako kažem da nije Bog, grešim, …?

Mt 4,10: Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!”

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja verujem u tri Božanska bića

Hriscani ne veruju u "tri Bozanska bica", jer bi to znacilo da postoje "3 boga". Hriscani veruju u "jedno Bozansko bice" koje ima "tri licnosti" u sebi! U tome je razlika izmedju vas i nas..

ali kako nije pitanje spasenja u onom direktnom smislu, ostavljeno je da pojedinac postepeno sam promiče u ovo pitanje, i bez obzira na zablude po ovom pitanju koje mogu proisteći, nikoga ono neće lišiti spasenja niti mu ga dati po sebi.

Ja sam bas objasnio gore zasto je po pismu ovo najvaznije pitanje! Ako ti verujes u neka "tri bica" ti krsis 1. Bozju zapovest koja kaze "nemoj imati drugih bogova osim mene"! Medjutim ako verujes u "jedno bice", onda nema problema.

Ali ti verujes kako si sam opisao u "tri bica"!

nije pitanje spasenja u onom direktnom smislu

Mozda ovo i nije pitanje spasenja u direktnom smislu, ali svakako onaj koji ne zna ko je njegov Bog prema prvoj zapovesti, taj nema licni odnos sa njim, jer da ima, on bi znao ko je njegov Bog!

Kao sto je Isus rekao Samaricanki:

"Vi ne znate cemu se molite, ali mi znamo, jer spasenje je od judeja!"

Samaricani su se molili, i bili verni, ali zbog pogresne predstave o Bogu, nisu imali licni odnos sa njim!

Tako i vi, jeste verni, molite se, ali ne znate cemu se molite! Dakle, vi ste u rangu samaricanina ili muslimana, za koje Bog ne kaze da ce ih osuditi, ali takodje oni nemaju licni odnos sa Bogom, iako misle da imaju..

Isto to i na Isusa se može primeniti, po vašem rezenu i nije greh. Čak iako nije Bog. Nema potrebe da se "užasavaš" što se neko klanja nekome ko nije Bog.

Znaci Isus nije Bog? Sada si to rekao..

Slap veli, mi se klanjamo samo Bogu Ocu, Sinu, Sv. Duhu....

Spoljasnji cin klanjanja, ne znaci nista! Vi ste formalisti pa gledate samo na spoljasnji cin, a Bog na srce! Zapovest se ne odnosi na cin, vec na srce! Ako neko klekne ispred nekog predmeta ili ga poljubi, vi to odmah karakterisete kao obozavanje! To je formalizam! Ne znaci da je neki predmet za nekoga Bog, samo zato sto je kleknuo ispred njega ili ga poljubio! Bitno je kako osoba dozivljava taj predmet!

Jevreji se takodje klanjaju, cak ljube zid placa u jerusalimu, pa to ne znaci da su idolopoklonici, ili da krse Bozju zapovest!

Koliko god izvrtali u nameri da optuzite katolike, ne mozete optuziti jednog obicnog jevrejina za idolopkolonstvo! --->

images

ab644f.jpg

328451_zid-placa-rojters_ls.jpg

Svetujem vam, da prestanite da izmisljate i lazno optuzujete katolike, ispadate smesni!

Pitaj te ljude da li se klanjaju Bogu ili kipu Marije.....to je čisti idolopoklonizam

Besmislice! Nijedan pravi katolik nikada nece reci da je kip bozanstvo!

Prekrsaj zapovesti nije spoljasnji cin, vec je prekrsaj u srcu! Mozes ti i hiljadu puta poljubiti kip, ali ako ga ne smatras Bogom, ti nisi sagresio!

Navescu ti primer iz svakodnevnog zivota:

Zena drzi sliku unuka u novcaniku, i s vremena na vreme je poljubi! Da li je ta zena "idolopoklonik"?

Po vasem rezonu, jeste! Ali po Bozjem zakonu nije, jer nije ucinila greh u srcu!

Kad smo vec kod toga, da li je ovim ljudima slika bozanstvo? ---->

2020120316070034385fc8ed2e4b5da.jpg

352007_pomen-kseniji-pajcin-7_orig.webp

MOOk9kqTURBXy84ODhkMmQxMDVmZDViMjZjZDdiNjZmOTMyMWZmN2QzMi5qcGVnkZMCzQH-AN4AAaEwAQ

Dakle, ne pisite budalastine!

Ako vas nesto sablaznjava, vi nemojte to raditi! Ali nemojte ni ljude koji to cine lazno optuzivati da su idolopoklonoci, kada oni to uopste nisu!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I sada ti meni reci, kako to ja koji se klanjam Isusu, iako kažem da nije Bog, grešim, a ti se klanjaš takođe onome ko nije Bog a ne grešiš?

Zar Isus nije Bog?

Ti si upravo sada porekao Isusa Hrista kao Boga!

Zanimljivo je kako vi sve dublje i dublje tonete, odricuci se i onoga koji vas je iskupio, poricuci i njegovo Bozanstvo, silu i moc!

Strasno je to citati! Eto do cega vas dovodi vasa filozofija! Do odricanja!

Sada si se otkrio!

Ja ne shvatam, kako se ti mozes moliti Hristu, a poricati ga kao Boga? Zar mu se mozes moliti kao obicnom coveku, koji te molitvama zastupa kod Boga? Svakako da je to moguce, ali to nije ono sto nas uci pismo! Ne uci nas da mu se molimo kao obicnom coveku ili andjelu, kao nekom svecu, vec nas uci da ga obozavamo kao Boga koji je ravan Jahvi!

Sve ostalo je jeres!

* Jovane, ti mislis kako ovo nije opasno, veruj mi da je jako opasno! Sve sam ovo iskusio, proveo sam dosta vremena u Jehovinim Svedocima, i to je uzasno stanje! Ja znam kako ti mislis da ti se otkriva Bog, ali veruj mi, satana se poigrava sa tvojim umom, koristi tvoj ego, ja sam to iskusio! I ne, ne otkriva ti on neko posebno znanje, ovo se suprotna strana poigrava sa tobom! Veruj mi, ucini nesto po tom pitanju, dok nisi otisao predaleko! Moli se Bogu, posti, ne dozvoli da budes prevaren! U suprotnom, postoji crvena linija, koju kad predjes, sve se rusi i nema povratka.. Veruj mi da djavo ne pusta lako, sto dalje budes isak, bice ti teze da se vratis!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja ne shvatam, kako se ti mozes moliti Hristu, a poricati ga kao Boga? Zar mu se mozes moliti kao obicnom coveku, koji te molitvama zastupa kod Boga? Svakako da je to moguce, ali to nije ono sto nas uci pismo! Ne uci nas da mu se molimo kao obicnom coveku ili andjelu, kao nekom svecu, vec nas uci da ga obozavamo kao Boga koji je ravan Jahvi!

Točno, mire. Evo što Sveto Pismo, i Crkva dvije tisuće godina, svjedoče o Isusu:

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Nažalost, adventisti sedmog dana (EGWisti) više drže do preklanjskog snijega nego do ovih Isusovih riječi i riječi Isusovih apostola. Ja sam samo malo karikirao, kazujući da adventisti više cijene izmet Ellen White od ovih gore iskaza, ali posve sam blizu istine. Na primjer, imaš Kainosa koji ni "pišljiva boba" ne daje ovim gore jasnim iskazima, ali zato vjeruje i citira sina Ellen White kao božanski autoritet. Ovako:

Izjave i tvrdnje nekih naših propovednika, u njihovim nastojanjima da dokažu da je Sveti Duh individua kao Bog Otac i Hrist, večni Sin, me zbunjuju, a ponekad i rastužuju.
{Pismo, V. K. Vajta H.V. Karu, 30. April, 1935}

Laodikeja, ovo je pisao treci sin EGW i to 1935 godine....

I zaista, siguran sam, da su kokoš ili magarica od Ellen White negdje izjavile da Isus nije Bog, Kainos, Jovan, tripo, a od neki dan i Laodikeja, i njima bi više vjerovali nego gornjim novozavjetnim tekstovima.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hriscani ne veruju u "tri Bozanska bica", jer bi to znacilo da postoje "3 boga".

Mire, ti znaš da je Biblijski Bog "plural" a ne "singular". Zapovest "nemoj imati drugih bogova" ne podrazumeva da ne veruješ u Božanski plural, već da nemaš "drugačijih" bogova tj. da veruješ u drugačije karakteristike Boga. Naš Bog je množina od Tri Bića Božanstva koja deluju jedinsteno, apsolutno jednake moći, beskrajni, svemoćni itd...a kako to da Tri Bića deluju tako jedinstveno, i da su Isti to je tajna Božanstva. Nije naše da se time bavimo. Zato mnogi greše kada tumače prvu zapovest pa kažu da ona uči da Bog nije plural. On jeste plural ali zapovest nas uči da nemamo druačijih predstava o Bogu osim one koja nam je otkrivena u Bibliji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znaci Isus nije Bog? Sada si to rekao..

Jesam Mire. Da, Isusovo telo nema Božanstva u sebi jer Bog se ne pojavlje vidljivo. To je osnovna stavka Pisma. Isusova misija je da spase čoveka od grehatako što će naNjega bezgrešnog biti čovekov greh prebačen. On ne mora biti Bog da bi to učinio. Zato je pogrešna ideja da Isus mora biti Bog da bi nam gresi bili oprošteni. Ne, Onsamo mora biti novi Adam, bezgrešan da bi uzeo naše grehe.

Natrag