- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Tvrdnja u Kristijan Volkers-u iznosi notornu laž.
E sad laž je ono što tebi ne odgovara...ne to je stav adventista 1915 i predsednika G.K. Zašto je laž..ono što je rečeno 1915 je laž jer se Slapu 2019 to neće dopasti?
Evo, i ja društvo "častim" s još jednim od proročice:
“There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men.” “The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one.” (Ellen G. White, Manuscript 140)
Prijevod: Ne postoji nitko tko može objasniti misterij Kristova utjelovljenja. Ipak znamo da je On došao na ovu zemlju i živio kao čovjek među ljudima. Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno.
Ja sam citirao Elenu Vajt kada govori o Trojstvu...ono što si ti citirao je kada govori o čoveku Isusu Hristu...inače bilo bi u kontradikciji ono što je pisala 1905..treba i nju staviti u kontekst onoga što govori a to je i kontekst koji si ti naveo malo ranije da su Adventisti verovali "bar" u Dvojstvo...tako da prema tome Elen Vajt nije mogla nikako negirati Hristovo Božanstvo...govori o ljudskim osobinama Hrista...kada nije upotrebljavao Božansku moć da bi bio kao i svi mi ljudi sa svim poteškoćama i borbama sa grehom..Hristos je morao greh pobediti kao čovek a na Krstu kao Bog.
Ali znam da često vadiš iz konteksta tekstove tako da žao mi je ali jednostavno ne ide dokazivanje o nekom odbacivanju Trojstva ili antitrinitarijanstvu kod Adventista kao većinskog verovanja. Kažem da je to tako bilo krštenici bi ovo imali kao kredo vere...
Ako to dokažeš za krštenike i da je to zvaničan kredo vere Adventista možemo razmatrati dalje..ovako zadržavši se na citatima pojedinaca koji su negirali Trojstvo nije to što želiš dokazati ni ti ni Kainos.
Zaista je svašta Jelena pisala.Pogledajte:
1. Ellen White: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno.
2. Ellen White: “Hristos nije prestao da bude BOG kada je postao covek.”
Pa lepo što si naveo i ovu drugu izjavu EGW...jasno je da ti pogrešno kontekstiraš njene reči.
Da Jovane, to mogu da kazu oni koji nemaju uvid u Hriscansku teologiji.
Oni su u pravu, da je u IV veku Tertulijan dao formulu Trojstvom. Mmedjutim pre Tertuilijana postojao je nazin na grckom jeziku TROAS, sto znaci TRIO. To su samo sinonimu, a obe reci imaju uistio znacenje. Zbog toga ja obicno upotrebljavam jasan naziv TRI LICA BOZANSTVA. To je samo zbog onih kojima smeta Trojstvo, a cinjenica je da u Bibliji na vise mesta spominju se Tru ocobe Bozanstcva.
Znam Marko, tako je. Naravno da je Trojstvo bilo poznato od I veka samo upravo navodim da ga nisu formulisali na taj način...potreba za formulacijom učenja je nastala uprvo kad se pojavila jeres antitrinitarijanstva pokrenuta od Arija...isto tako i za Kanon nije napisan ni određen u IV veku nego je postojala potreba tada da se to samo zvanično saopšti iako je većinska crkva i verujući od Indije, Japana i Kine pa do Španije znali da postoje novozavetni spisi...ista priča je upitanju.
Poslednja izmena: