- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Tvrdnja u Kristijan Volkers-u iznosi notornu laž.
E sad laž je ono što tebi ne odgovara...ne to je stav adventista 1915 i predsednika G.K. Zašto je laž..ono što je rečeno 1915 je laž jer se Slapu 2019 to neće dopasti? ..nemojmo biti neozbiljni...
Evo, i ja društvo "častim" s još jednim od proročice:
“There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men.” “The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one.” (Ellen G. White, Manuscript 140)
Prijevod: Ne postoji nitko tko može objasniti misterij Kristova utjelovljenja. Ipak znamo da je On došao na ovu zemlju i živio kao čovjek među ljudima. Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno.
Ja sam citirao Elenu Vajt kada govori o Trojstvu...ono što si ti citirao je kada govori o čoveku Isusu Hristu...inače bilo bi u kontradikciji ono što je pisala 1905..treba i nju staviti u kontekst onoga što govori a to je i kontekst koji si ti naveo malo ranije da su Adventisti verovali "bar" u Dvojstvo...tako da prema tome Elen Vajt nije mogla nikako negirati Hristovo Božanstvo...govori o ljudskim osobinama Hrista...kada nije upotrebljavao Božansku moć da bi bio kao i svi mi ljudi sa svim poteškoćama i borbama sa grehom..Hristos je morao greh pobediti kao čovek a na Krstu kao Bog.
Ali znam da često vadiš iz konteksta tekstove tako da žao mi je ali jednostavno ne ide dokazivanje o nekom odbacivanju Trojstva ili antitrinitarijanstvu kod Adventista kao većinskog verovanja. Kažem da je to tako bilo krštenici bi ovo imali kao kredo vere...
Ako to dokažeš za krštenike i da je to zvaničan kredo vere Adventista možemo razmatrati dalje..ovako zadržavši se na citatima pojedinaca koji su negirali Trojstvo nije to što želiš dokazati ni ti ni Kainos.
Zaista je svašta Jelena pisala. Pogledajte:
1. Ellen White: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ipak Krist i Otac su jedno.
2. Ellen White: “Hristos nije prestao da bude BOG kada je postao covek.”
Pa lepo što si naveo i ovu drugu izjavu EGW...jasno je da ti pogrešno kontekstiraš njene reči.
Da Jovane, to mogu da kazu oni koji nemaju uvid u Hriscansku teologiji.
Oni su u pravu, da je u IV veku Tertulijan dao formulu Trojstvom. Mmedjutim pre Tertuilijana postojao je nazin na grckom jeziku TROAS, sto znaci TRIO. To su samo sinonimu, a obe reci imaju uistio znacenje. Zbog toga ja obicno upotrebljavam jasan naziv TRI LICA BOZANSTVA. To je samo zbog onih kojima smeta Trojstvo, a cinjenica je da u Bibliji na vise mesta spominju se Tru ocobe Bozanstcva.
Znam Marko, tako je. Naravno da je Trojstvo bilo poznato od I veka samo upravo navodim da ga nisu formulisali na taj način...potreba za formulacijom učenja je nastala uprvo kad se pojavila jeres antitrinitarijanstva pokrenuta od Arija...isto tako i za Kanon nije napisan ni određen u IV veku nego je postojala potreba tada da se to samo zvanično saopšti iako je većinska crkva i verujući od Indije, Japana i Kine pa do Španije znali da postoje novozavetni spisi...ista priča je upitanju.
Poslednja izmena: