Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje prijatelju Miro,
sa tobom je pravi uzitak diskutovati i svako tvoje pitanje zasluzuje nasu potpunu paznju, jer je svako od njih na svome mestu.

Pogledao sam neke istorije Crlkve i evo nekih dokaza u kojima ces moci uociti odgovore na ova tvoja pitanja.
Ovo je istorijski pregled razvoja verovanja u Trojstvo u Adventidstickoj Crkvi.
Ovo je opisano u knjizi "Nosioci svetlosti ostatku."

Na 166. stranoici te knjige nalazi se poglavlje pod naslovom: RAZVITAK TEOLOGIJE OD 1849-1888. GODINE.
U ovom poglavlju je jasno navedeno:

1. Prvi adventisti su mislili da im nije potrobno nikakvo "Veruju" ni Kredo, nego da im je dovoljno da proucavaju Bibliju i da zive po otkrivenim istinama. Zato ne treba da te zbunjuje sto oni u pocetku nisu dalli nikakbvo zvanicno misljenje o bilo kojoj tacki verovanja. Medjutim, kasnije su uvideli da je, ipak, potrebno da vernici i svet znaju u sta adventisti veruju pa su ptisli formulaciji pojedinih biblijskih istina.

2. I pored navedenoga, ipak. su se jos 1848. godine slozili sa osnovnom doktrinom, koja je oduvek smatrana temeljom njihove vere. U isto vreme tada su zakljucili da je neophodno da se sitrazuje Biblija koje ce ih postepeno voditi do vecag poznanja istine. (Nosioci svetlosti Ostatku, Razvitak doktrine od 1849-1888. str. 166)

3. Godine 1872. adventisti su stampali brosuru u kojoj je navedeno 25 njihovoih verovanja. U tom prvom Verovanju objavljeno je da veruju u jednoga Boga i jednoga Isusa Hrista, medjutim, nista nije receno o Trojstvu.

Istorija navodi tri propovednik: Vajta, Betca i Stefanosa koji su propovedali protiv Trojstva, medjutim Crkva NIKAD NIJE USVOLA NJIHOVO MISLJENJE.

Dakle, u prvom Veruju Trojstvo nije odbaceno, ali nista nije ni receno o njemu, nego, ostalo je da se ispita i prouci.

I na kraju evo jedne istorijske izjave: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti, koji sacinjavaju Bozanstvo, ujedinjene u supstanci, po cilji i karakteru, ali svaka ima svoju licnodt i odredjenu sluzbu. Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina. "Nikad nije bilo vreme kad Hristos nije postojao." (Nosisoci svetla ostatku, str. 168)

Zakljucak:

Na osnovu ovog istorijskog pregleda, istina je sto je Miro izneo, prvi advnetisti nisu imali pravu sliku o Trojstvu. Istina je da su neki od priucernih propovednik cak propovedali protiv Trojstva. Medjiuti, Crkva nikad nije usvojila njihovo misljenje.

Drugo, sto je veoma vazno da je pri kraju 19. veka UCENJE O TROJSTVU BILO NA VELIKO PRIHVACENO.

Postovanje Kainos,

Izjavio si da imas dokaza da je Frum bio jezuuta. Prilozi te dokaze ako ih imas!

Drugo, cak ako je i bio i jezuiti su ljudi, a u Adventisticku Crkvu dobro su dosli svi ljudi iz svij rasa, navcija, staleza i drustava pa i jesuiti.

Trece, da li si ikad citao ijednu od knjiga koje je Frum napisao, a pposebno knjigu "Movement of Destiny?" On u toj knjizi iznosi istorijski razvoj Adventisticke crkve sto nikako ne bi moglo biti delo jednog jezuita.

Frum istice dve knjige koje su objavljene 1898. godine, jednu je napoisao Smit, "Gledanje na Hrista", a druga je "Ceznja vekova od Elene Vajt. On tvrdi da Smit ni tada jos nije imao potpuno shvatanje Hristovog Bozanstva, dok Elen Vajt se razlikuje u tome sto je izjavila: "da postoji potpuno Hristovo Bozanstvo, Trojstvo Bozanstva i Licnost Svetoga Duha." Movment of Destiny, str. 123.

U Ovoj knjizi, Frum iznosi osam izjava Elene Vajt na osnobvu kojih zakljucuje da je u pisanju Ceznje vekova verovala u Trojstvo:

1. "Od vecnih vremena Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem." Ceznja vekova str. 19.
2. "Hristos je utelovljeni BOG, svetlost svetu i zemlji." Isto str. 23
3. "On je Sin Coveciji koji deli presto svemira." Isto, str. 23.
4. "Isus je tvrdio da ima ista svojstva sa Ocem." Isto, str. 207.
5. "Ja sam Sin Bozji," jedno s njim u prirodi, volji, cilju i svrsi." Isto, str. 208.
6. "Bozji Sin je jedno sa Stvoriteljem svemira." Isto, str. 210.
7. "U Hristu je zivot originalan, neposudjen, nezavisan... Hristovo Bozanstvoi verniku je garancija vecnog zivota," Isto, str. 530.
8. "Hristos nije prestao da bude Bog kada je postao covek, cak ni onda kada se ponizio i uzeo ljudsku prirodu, Bozanstvo je jos uvek bilo Njegovo." Isto, str. 664.

Iz ovih izjava jasno se vidi da je Elen Vajt verovala u Hristovo Bozanstvo. Na onovu tih izjava, profesor Frum zakljucuje da je pravilno verovala u Bozanstvo, to jest, u Trojstvo.

Profesor Frum dalje pise o pravilnom shvatanju Bozanstva koje je izneo Wagner.

"Wagner je jasno upotrebljavao rec Bozanstvo u smislu Trojstva. Hristos je deo Bozanstva - Trojstva." Muvement oh Destiny, p. 273.

"Wagner je jasno izjavio da je Hristos jedan od Bozanstva, drugo lice Trojstva." Isto, str. 274.

"Posedujuci sve atribute Bozanstva, jednak je Ocu u svakom smislu." Isto.

"Kao sto vidimo, u Wagnerovom konceptu, izraz Bozanstvo bez sumnje oznacava mnozinu licnosti - Oca Sina i Svetoga duha... On je jasno verovao u Trojstvo osoba koje cine Bozanstvo...

Izeazi "Iste supstance" (Wagner 1888) "Iste supstance" i od "iste supstance" (Elen Wajt 1893) ovaj termin nikada nisu upotrebljavali Arijevci niti polu Arijevci, koji ozncava Isusa Hrista kao vecnu Drugu osobu vecnog Bozanstva... Ovo je jesna indilkacij da su se prvi adventisti odvojili od Arijevaca i polu Arijevaca" Isto, str. 280.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nije baš tako Marko....znaš li ko je Benjamin G. Wilkinson....prvi naš phD koji je bio profesor na našim teološkim fakultetima...govorio je tečno 8 jezika - čak je mogao čitati originalne spise od Valdenžana. Poznavao je EGW i živio je sve do 1968 godine...bio je posebna meta jezuite Frooma što ćeš moći pogledati u videu ispod...evo jednog njegovog citata

Benjamin Wilkinson, the man who wrote the book entitled "Truth Triumphant", wrote a letter to Dr. T.S. Teters in 1936, saying: "Replying to your letter of October 13 regarding the doctrine of the Trinity, I will say that Seventh Day Adventists do not, and never have accepted the dark, mysterious, Catholic doctrine of the Trinity."

Charles Longacre - koji je bio zadužen za religijsku slobodu - isto poznavao EGW i živio do 1960...napisao knjigu Kristovo Božanstvo - gdje govori da je Isus načinjeni Bog koji je doslovno rođen ili proizišao iz Oca i kao takav imao početak.....isto na jako dobar način objašnjava da je Isus dao bezgraničnu žrtvu da nije samo ljudski Isus umro...isto je EGW rekla da je Isus stavio život na kocku i mogao sagriješiti...i zato Charles naglašava da je Isus sagriješio i dalje bi ostao jedini i apsolutni Bog Otac...to je moguće samo ako je Isus imao početak i sve primio od Oca kako i kažu Biblija i EGW...ali ako je Isus dio trojednog nedjeljivog Boga...da je sagriješio što bi se desilo jer trojedini Bog ne može umrijeti...ako želiš knjigu na hrvatski ili engleski daj mi u inbox tvoju mail adresu i ja ju pošaljem...evo za sada video koji sam obećao a imam tonu drugih stihova koji objašnjavaju da adventisti na početku nisu vjerovali u trojstvo...niti da je duh Sveti neka treća posebna osoba....a vjerovali su da je Isus bukvalno doslovno rođeni Sin..video gdje se dokazuje da je Froom jezuit koji je radio protiv dragog profesora Wilkinsona...inače obje njegove knjige koje se spominju u videu imam na engleskom jeziku....možda i jedna se uspije prevesti...ali nikada od oficijalne crkve nego naših nezavisnih vjernika...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"kainos,]Nije baš tako Marko....znaš li ko je Benjamin G. Wilkinson.... Poznavao je EGW i živio je sve do 1968 godine...bio je posebna meta jezuite Frooma što ćeš moći pogledati u videu ispod...evo jednog njegovog citata

Postovanje brate Kainos,

Sta je to sto u mojoj izjavi nije tako?
Zar nisam rekao da neki adventisti u pocetku nisu verovali u Trojstvo?
Zar nisam rekao da mozda neki od njih nikada nisu razumeli ni prihvatili tu istinu?
Kao dokaz toga, zar nisam izneo dva primera, Milera, koji nikad nije prihvatio Subotu i Smita za koga Frum tvrdi da ni 1898. godine jos nije bio pravilno shvatio Hristovo Bozanstvo?

Vec sam izjavio da do danas nisam sreo adventistu koji ne veruje u Trojstvo, a u Crkvi sam vise od 77 godina, ti si mi prvi.
O tom Wilkisnsonu neznam nista, a nisam blizu bibioteke da to proverim.

Pitao sam te da li si procitao Frumovu knjigu "Movement of Destiny? Nista mi na to nisi odgovorio. Covek opisuje istoriju Adventisyticke Crkve i razvitak Teologije, sto jedan jezuita nikad ne bi ucinio. Zato nije lepo da ga i dlaje nazivas jezuitom.

Medjutim, nas ne zanima krivoverje pojedinaca koji nesto ne razumeju, ili nece da razumeju, za nas je vazno
ONO STO JE CRKVA NA SVOM GENERALNOM SABORU USVOJILA. To je ucenje Crkve, a ne mora da bude i ucenje svakog nastranog vernika.

U Pravoslavnoj Crkvi sada, svi znamo sta uci vladika Artemije o ekumenizmu, zbog cega je anatemisan i smenjen sa duznosti vladike. Ja se slazem sa njegovim stavom prema ekumenizmu. Medjutim, da li je to ucenje Pravoslavne Crkve? Nije, Crkva uci dugacije nego sto po tom pitanju uci vladika Artrmeje.

Drugi primer je Lefevr, u Katolivckoj Crkvi. On se takodje po tom pitanju odvojio od Vatikana i Papstva, cak je rukopolozio neke svestenike i biskupe. Da li to znaci da Katolicka Crkva tako uce. Ne znaci. Zato moras napraviti ostru razliku izmedju onoga sto znaju, veruju i propovedaju pojedinnci od onoga sti Crkva veruje i uci, a crkvsa jer n svom glavno saboru, ipak, usvojila ucenje o Ttrojstvu.
-------------

Charles Longacre - koji je bio zadužen za religijsku slobodu - isto poznavao EGW i živio do 1960...napisao knjigu Kristovo Božanstvo - gdje govori da je Isus načinjeni Bog.

To je ucenje Jehovinih svedoka. Oni su decenijam tvrdili da je Isus stvoreno bice kao i andjeli. U poslednje vreme poceli su da uce da je On, ipak, nekakav bog ali nije svemoguci. To krivoverje mi je dobro poznato, ali ako je tako, onda oni koji to prihvate postaju MNOGOBOSCI, jer veruju u razlicite vrste bogova. Ko god tako uci i veruje jasno je da je na pogresnom putu.

Mnogo ti hvala na ponudi knjiga, ali znas da ja zivim u Ammerici, 20 godina zeiveo sam u Loma Lindi gde sam imo pristup svim informacijam, ali ternutno sam u Texasu, gde ipak, lako mogu da dodjem do potrebnih knjiga, nego ne volim ni da provodim dragoceno vreme koje je skupoceno oko kojekakvih nagadjanja, zar nije bolje i korisnije da proucavam Biblkiju za koju sam siguran da poseduje istinu.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Poštovanje brate Marko...očito ne znate situaciju na Balkanu i drugdje...da ste na facebooku onda biste znali dosta toga....ali da skratim....sve veći i veći broj adventista napušta trojstvo....stanje na Balkanu se usijalo...drže se propovijedi o trojstvu prevode se knjige i videa i s jedne i s druge strane....isključuju se članovi antitrinitarci...u posljednju godinu poznajem desetine onih koji su odbacili trojstvo...na facebooku su velike rasprave po tom pitanju....čak je i Ranko Stefanović došao na forume na facebooku da spasi zbunjene po pitanju trojstva...ne znam kako vam niko nije prenio što se dešava na Balkanu...tako da nisam endem...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postovanje prijatelju Miro,
sa tobom je pravi uzitak diskutovati i svako tvoje pitanje zasluzuje nasu potpunu paznju, jer je svako od njih na svome mestu.

Pogledao sam neke istorije Crlkve i evo nekih dokaza u kojima ces moci uociti odgovore na ova tvoja pitanja.
Ovo je istorijski pregled razvoja verovanja u Trojstvo u Adventidstickoj Crkvi.
Ovo je opisano u knjizi "Nosioci svetlosti ostatku."

Na 166. stranoici te knjige nalazi se poglavlje pod naslovom: RAZVITAK TEOLOGIJE OD 1849-1888. GODINE.
U ovom poglavlju je jasno navedeno:

1. Prvi adventisti su mislili da im nije potrobno nikakvo "Veruju" ni Kredo, nego da im je dovoljno da proucavaju Bibliju i da zive po otkrivenim istinama. Zato ne treba da te zbunjuje sto oni u pocetku nisu dalli nikakbvo zvanicno misljenje o bilo kojoj tacki verovanja. Medjutim, kasnije su uvideli da je, ipak, potrebno da vernici i svet znaju u sta adventisti veruju pa su ptisli formulaciji pojedinih biblijskih istina.

2. I pored navedenoga, ipak. su se jos 1848. godine slozili sa osnovnom doktrinom, koja je oduvek smatrana temeljom njihove vere. U isto vreme tada su zakljucili da je neophodno da se sitrazuje Biblija koje ce ih postepeno voditi do vecag poznanja istine. (Nosioci svetlosti Ostatku, Razvitak doktrine od 1849-1888. str. 166)

3. Godine 1872. adventisti su stampali brosuru u kojoj je navedeno 25 njihovoih verovanja. U tom prvom Verovanju objavljeno je da veruju u jednoga Boga i jednoga Isusa Hrista, medjutim, nista nije receno o Trojstvu.

Istorija navodi tri propovednik: Vajta, Betca i Stefanosa koji su propovedali protiv Trojstva, medjutim Crkva NIKAD NIJE USVOLA NJIHOVO MISLJENJE.

Dakle, u prvom Veruju Trojstvo nije odbaceno, ali nista nije ni receno o njemu, nego, ostalo je da se ispita i prouci.

I na kraju evo jedne istorijske izjave: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti, koji sacinjavaju Bozanstvo, ujedinjene u supstanci, po cilji i karakteru, ali svaka ima svoju licnodt i odredjenu sluzbu. Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina. "Nikad nije bilo vreme kad Hristos nije postojao." (Nosisoci svetla ostatku, str. 168)

Zakljucak:

Na osnovu ovog istorijskog pregleda, istina je sto je Miro izneo, prvi advnetisti nisu imali pravu sliku o Trojstvu. Istina je da su neki od priucernih propovednik cak propovedali protiv Trojstva. Medjiuti, Crkva nikad nije usvojila njihovo misljenje.

Drugo, sto je veoma vazno da je pri kraju 19. veka UCENJE O TROJSTVU BILO NA VELIKO PRIHVACENO.

Postovanje Kainos,

Izjavio si da imas dokaza da je Frum bio jezuuta. Prilozi te dokaze ako ih imas!

Drugo, cak ako je i bio i jezuiti su ljudi, a u Adventisticku Crkvu dobro su dosli svi ljudi iz svij rasa, navcija, staleza i drustava pa i jesuiti.

Trece, da li si ikad citao ijednu od knjiga koje je Frum napisao, a pposebno knjigu "Movement of Destiny?" On u toj knjizi iznosi istorijski razvoj Adventisticke crkve sto nikako ne bi moglo biti delo jednog jezuita.

Frum istice dve knjige koje su objavljene 1898. godine, jednu je napoisao Smit, "Gledanje na Hrista", a druga je "Ceznja vekova od Elene Vajt. On tvrdi da Smit ni tada jos nije imao potpuno shvatanje Hristovog Bozanstva, dok Elen Vajt se razlikuje u tome sto je izjavila: "da postoji potpuno Hristovo Bozanstvo, Trojstvo Bozanstva i Licnost Svetoga Duha." Movment of Destiny, str. 123.

U Ovoj knjizi, Frum iznosi osam izjava Elene Vajt na osnobvu kojih zakljucuje da je u pisanju Ceznje vekova verovala u Trojstvo:

1. "Od vecnih vremena Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem." Ceznja vekova str. 19.
2. "Hristos je utelovljeni BOG, svetlost svetu i zemlji." Isto str. 23

3. "On je Sin Coveciji koji deli presto svemira." Isto, str. 23.
4. "Isus je tvrdio da ima ista svojstva sa Ocem." Isto, str. 207.
5. "Ja sam Sin Bozji," jedno s njim u prirodi, volji, cilju i svrsi." Isto, str. 208.
6. "Bozji Sin je jedno sa Stvoriteljem svemira." Isto, str. 210.

7. "U Hristu je zivot originalan, neposudjen, nezavisan... Hristovo Bozanstvoi verniku je garancija vecnog zivota," Isto, str. 530.
8. "Hristos nije prestao da bude Bog kada je postao covek, cak ni onda kada se ponizio i uzeo ljudsku prirodu, Bozanstvo je jos uvek bilo Njegovo." Isto, str. 664.

Iz ovih izjava jasno se vidi da je Elen Vajt verovala u Hristovo Bozanstvo. Na onovu tih izjava, profesor Frum zakljucuje da je pravilno verovala u Bozanstvo, to jest, u Trojstvo.

Profesor Frum dalje pise o pravilnom shvatanju Bozanstva koje je izneo Wagner.

"Wagner je jasno upotrebljavao rec Bozanstvo u smislu Trojstva. Hristos je deo Bozanstva - Trojstva." Muvement oh Destiny, p. 273.

"Wagner je jasno izjavio da je Hristos jedan od Bozanstva, drugo lice Trojstva." Isto, str. 274.

"Posedujuci sve atribute Bozanstva, jednak je Ocu u svakom smislu." Isto.

"Kao sto vidimo, u Wagnerovom konceptu, izraz Bozanstvo bez sumnje oznacava mnozinu licnosti - Oca Sina i Svetoga duha... On je jasno verovao u Trojstvo osoba koje cine Bozanstvo...

Izeazi "Iste supstance" (Wagner 1888) "Iste supstance" i od "iste supstance" (Elen Wajt 1893) ovaj termin nikada nisu upotrebljavali Arijevci niti polu Arijevci, koji ozncava Isusa Hrista kao vecnu Drugu osobu vecnog Bozanstva... Ovo je jesna indilkacij da su se prvi adventisti odvojili od Arijevaca i polu Arijevaca" Isto, str. 280.

Dragi Marko, vidim da raspolazes velikim znanjem, i pouzdanim informacijama sto se tice ove teme i da imas na raspolaganju arhive i biblioteke, a nama vazne da bi smo dosli do zakljucka o istoriji i razvitku nauke o Trojstvu kod adventista.
Zato mi je veoma drago da imamo jednog tako ozbiljnog sagovornika ovde.

Slazemo se u jednoj stvari.
Adventisti u najranijoj fazi svoga nastanka imaju priucene propovednike, koji dolaze iz mnogih zajednica, pa je logicno da sa sobom donose i razlicite ideje o prirodi Boga..

Adventisti u ono vreme nisu imali definisanu dogmu o Trojstvu.

Vidimo da su mnogi pioniri poricali Trojstvo, i do kraja su ostali arijevci, ali ima i pojedinaca koji su promenili glediste i postali Trinitarijanci(bar se tako tvrdi u tekstu).

Pitanje na koje mi ovde zelimo odgovore jeste: koliko je pionira zaista prihvatilo Trojstvo?

Ti si nam naveo 3 pionira koji su poricali Trojstvo, a moje informacije su da ih je bilo mnogo vise..
Trojstvo su poricali: Alonzo T. Jones, Ellet J. Waggoner, James E. White, James S. White, Joseph Bates, John N. Andrews, John N. Loughborough, Uriah Smith, Joseph H. Waggoner, Stephen N. Haskell, William C. White...
Ovi ljudi su stubovi adventizma..

Kada razgovaramo sa adventistickim teolozima oni kazu da su ''svi pioniri'' (neki kazu ''vecina''), kao i Ellen White verovali u Trojstvo.
Ja nisam nasao tu ''vecinu verujucih u Trojstvo''

Citirao si mi sledecu izjavu: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti''

Shodno tome, ja zelim odgovore na sledeca pitanja:

1. Da li su vecina od gore spomenutih(Alonzo T. Jones, Ellet J. Waggoner, James E. White, James S. White.. itd..) stubova adventizma, prihvatili Trojstvo?
2. Ako oni nisu, o kojim onda ''pionirima'' se u ovom tekstu govori?

Dalje, da bi smo dosli do konacnog odgovora, potrebno je odgovoriti na sledeca pitanja:

1. Zasto u spisima EGW imamo ''arijevske izjave''?
2. Zasto u kasnijim citatima(pred kraj njenog zivota) nailazimo na ''Trinitarske izjave''?
3. Kako ih uskladiti?

4. Da li je i gde u EGW tekstu napomenula da joj je Bog otkrio ''novu svetlost'' o Bozanskoj prirodi, i ako nije, zasto nije?

Da napomenem, ''nova svetlost'' ili progresivno otkrivenje koje Bog daje, nikako ne moze srusiti prethodnu datu svetlost i uspostaviti nesto sasvim novo. Ili ako su pioniri i sama EGW imali pogresna gledista o Bozjoj prirodi, kako to da im EGW nigde nije napisala da ju je Bog ispravio i da ''od sada treba da veruju u Trojstvo''?

Mene sve ovo navodi da pomislim, da EGW nikada nije promenila svoje glediste, a da su tekstovi koji ''govore o Trojstvu'' dodati kasnije..

Rekao si citiram: ''Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina.''

Izgleda da je na formiranje nauke o Trojstvu presudan uticaj imala EGW, po njima, zato je ovde to potrebno dokumentovati citatima, gde ona to uci, da li su ti tekstovi uopste autenticni, i sta je sa ranijim tvrdnjama koje pobijaju ove 'trinitarijanske' izjave...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Mire:
Pitanje na koje mi ovde zelimo odgovore jeste: koliko je pionira zaista prihvatilo Trojstvo?

Postovanje Mire,

Koliko je meni poznato, niko nije zabelezio koliki je njihov broj.

Ti si nam naveo 3 pionira koji su poricali Trojstvo, a moje informacije su da ih je bilo mnogo vise..
Trojstvo su poricali: Alonzo T. Jones, Ellet J. Waggoner, James E. White, James S. White, Joseph Bates, John N. Andrews, John N. Loughborough, Uriah Smith, Joseph H. Waggoner, Stephen N. Haskell, William C. White...
Ovi ljudi su stubovi adventizma..

Ja sam navero ona tri za koja profesor Frum tvrdi da nisu verovali u Ttrojstvo, vec da su cak propovedali protiv njega. Medjiutim ja ne tvrdim da su samo oni bili na toj pogresnoj strani, priznajem da ih je bilo vise, ali ne znam tacno koliko.
Frum takodje tvrdi da je Vaggoner imao pravilnu sliku o Hristovom Bozanstvu a to je temelj Ttrojstva
.

Kada razgovaramo sa adventistickim teolozima oni kazu da su ''svi pioniri'' (neki kazu ''vecina''), kao i Ellen White verovali u Trojstvo.
Ja nisam nasao tu ''vecinu verujucih u Trojstvo''

Zavisno o kom vremenu oni govore. Pri kraju 19. veka vecina i jeste prihvatila Trojstvo, a u pocetku je pod znakom pitanja.

Citirao si mi sledecu izjavu: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti''

Shodno tome, ja zelim odgovore na sledeca pitanja:

1. Da li su vecina od gore spomenutih(Alonzo T. Jones, Ellet J. Waggoner, James E. White, James S. White.. itd..) stubova adventizma, prihvatili Trojstvo? Trenutnpo ovde u Terksasu ne raspolazem pofdacima o tacno,m broju tih ljudi, ali Ctrkva

Za Jonesa ne znam, ali za Waggonera, posto je pravilno razumeo i istinu o Hristovom Bozanstvu po tom se vidi da je verovao u Trojstvo. James E, White, je bio stampar i izdavac i nije igrao nikakvu ulogu u vodjstvu Crkve, prema tome on nije nikakav stub Ctrkve. Njegov otac James S White jeste bio jedan od osnivaca Crkve, ali on nije bio teolog, nego priuceni propovednik. Treniutno ovde u Teksasu nemam pristup kompletnim informacijam, istorije koje imam u svojoj biblioteci vec sam citirao. Za mene nije vazno sta su u pocetku pojedini pioniri verovali, a priznajem da su mnogi od njih mnoge istine pogresno shvatali, tumacili i propovedali. Medjutim, za mene je neophodno da znam kako je Crkva posle vremena istrazivanja formulisala verovanja Crkve i da li su ona danas ispravna?

2. Ako oni nisu, o kojim onda ''pionirima'' se u ovom tekstu govori?

Vec sam naveo da neki od njih jesu prihvatili Trojstvo, a za druge ne znam, mozda jesu, a mozda i nisu, ali to ne menja stvar, vazno je da je Crkva ipak, usvojila to verovanje.

Dalje, da bi smo dosli do konacnog odgovora, potrebno je odgovoriti na sledeca pitanja:

1. Zasto u spisima EGW imamo ''arijevske izjave''?

Voleo bih da vidim te izjave pa da ispitam da li su Arijevske?

2. Zasto u kasnijim citatima(pred kraj njenog zivota) nailazimo na ''Trinitarske izjave''?

Pa to je ono sto stalno govorim. Niko, pa ni ona, nije mogao u isto vreme da pise ili propoveda o svim istinama Binblije.
medjutim, predkraj 19 verka vecina je usvojila Trojstvo. a u tom je i ona imala upliva, jer je pokusala to da objasni vernicima.

3. Kako ih uskladiti?
4. Da li je i gde u EGW tekstu napomenula da joj je Bog otkrio ''novu svetlost'' o Bozanskoj prirodi, i ako nije, zasto nije?

Da napomenem, ''nova svetlost'' ili progresivno otkrivenje koje Bog daje, nikako ne moze srusiti prethodnu datu svetlost i uspostaviti nesto sasvim novo. Ili ako su pioniri i sama EGW imali pogresna gledista o Bozjoj prirodi, kako to da im EGW nigde nije napisala da ju je Bog ispravio i da ''od sada treba da veruju u Trojstvo''?

Godinama sam pregledao njene rukopise i odgovarao ljudima na takva i mnoga druga pitanja. Do danas nisam pronasao da je EGW jednom rekla jedno, a drugiput da je pobila tu izaju i dala drugu. Ako imas takav primer voleo bih da ga vidim. Isto tako svedok sam da se njenom rukopisu nista ne oduzima niti dodaje, on je jedinstven. A zasto to nije rekla, na to ti ne mogu odgovoriti, jer ne znam. Ja samo znam da je i njoj istina otkrivana progresivno, a ona je tako i pisal. Ni biblijskim prorocima nije cela istina otkrivena za jedan dan, nego je jednom otkriveno jedno, a kasnije jos jaca svertlost, a drugome neka duga istinsa.

Imam indeks EGW od tri knjige, i nisam mogao pronaci da je govorila o otkrivenju nove svetlosti o Bogu, sto pokazuje da je ona jednako i svo vreme verovala isto.

Rekao si citiram: ''Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina.''

Izgleda da je na formiranje nauke o Trojstvu presudan uticaj imala EGW, po njima, zato je ovde to potrebno dokumentovati citatima, gde ona to uci, da li su ti tekstovi uopste autenticni, i sta je sa ranijim tvrdnjama koje pobijaju ove 'trinitarijanske' izjave...[/QUOTE]

Mire, to nisam ja rkao, nego sam naveo izjavu profesora Fruma koji je pisao istoriju o tome.
Ali posto trazis sta jer EGW rekla o Ttri lica Boznastva, pokusacu da ti navedem neke od njenih izjava:

"Pre nego sto su ljudi i andjeli bili stvorene, Rec je bila u Bogu i SAMA REC JE BILA BOG." R&H 5,6, 1906.

Ako je Hristos, (REC) Bog onda mora da je deo Bozanstva - Trojstva.

"Hristova Bozanska licnost je za vernika garancija vecnog zivota." Ceznja vekova str 530. 1898.

"Vecni neberski Dostojanbstvenici, Bog Otac, Hristos i Sveti Duh..." Manuskript 145. 1901.

"Potrebno je da shvatimo da Sveti Duh, KOJI JE LICNOST KAO STO JE I OTAC LICNOST, hoda po ovome tlu." Manuskript 66, 1899.

"Sveti Duh ima svoju licnost; u protivnom, ne bi mnogao da svedoci nasem duhu. On mora da je Bozanska licnost."

Manuskript 20, 1906.

"KNEZ SILE ZLA MOZE DA BUDE OBUZDAN JEDINO BOZJOM SILOM KOJA JE TRECE LICE BOZANDSTVA, SVETI DUH."

Potrebno je da saradjujemo sa Trima najvecim silama na Nebu - Ocem, Sinom i Svetim Duhom." Specijalno Svedocanstvo B. btroj 7,51, 1905.

Miro, za mene ovo je dovoljno sto pokazuje da Elen Vajt jeste verovala u Tri Lica Bozanstva, a to je i uticalo na mnoge vernike pri kraju 19 i pocetkom 20, veka da shvate i prihvate ucenje o Trojstvu.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"kainos, post:]Poštovanje brate Marko...očito ne znate situaciju na Balkanu i drugdje...da ste na facebooku onda biste znali dosta toga....ali da skratim....sve veći i veći broj adventista napušta trojstvo....stanje na Balkanu se usijalo...drže se propovijedi o trojstvu prevode se knjige i videa i s jedne i s druge strane....isključuju se članovi antitrinitarci...u posljednju godinu poznajem desetine onih koji su odbacili trojstvo...na facebooku su velike rasprave po tom pitanju....čak je i Ranko Stefanović došao na forume na facebooku da spasi zbunjene po pitanju trojstva...ne znam kako vam niko nije prenio što se dešava na Balkanu...tako da nisam endem...

Postovanje brate Kainos,
hvala ti na toj informaciji, zaista nije mi poznato to sto se desava sada na Balkanu, niti na mene uticu kojekakve novotatrije i krajnosti.

Za tvoju informaciju, verovatno ce ti se ovo svidjati, juce sam uzeo indeks spisa EGW i zanimljivo je da ni ona, a ni Biblija ne upotrebljavaju rec Trojstvo. Nije mi poznato ko je Bozanstvo nazvao Trojstvom. Medjutim, Biblija i EGW jasno govore o TRI LICA BOZANSTVA.

Hristos je izdao nalog svojoj Crkvi da krstava nove vernike u ime OCA I SINA I SVETOGA DUHA, sto zaista otkriva jedinstvo triju Osoba Bozanstva. Isto tako Elen Vajt upotrebljava rec "GODHEAD" = Bozanstvo, i pod tim izrazom jasno istice da je HRISTOS BOG I DA JE SVETI DUH LICNOST I TRECE LICE BOZANSTVA, a te navede sam vec ovde izneo.

Tako brate Kainos, ako ti ili bilo ko jos ucite drugacije, imate pravo na to, ali nije na odmet da znate DA SE VASE SHVATANJE NE SLAZE SA BIBLIJOM, SA SPISIMA ELENE VAJT, NITI SA OCENJEM CRKVE. Zbog toga ja licno ne bih se mogao prikljuciti takvoj grupi bila velika ili mala, ocito se vidi da je na pogresnom putu.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Postavio bih za brata Marka ove citate i misli...

Duh je "um Gospodnji" (Isaija 40,13; Rimljanima 11,34.)
Duh je Duh Božji i Duh Hristov. (Rimljanima 8,9.)
"Gospod je taj Duh" (2.Korinćanima 3,17.)
"...posla Bog Duha Sina svoga u srca vaša..." (Galatima 4,6.)

„Spasitelj je naš Utešitelj." ( 19 Objavljeni Rukopisi 293.3 )
"Isus Utešitelj" (19 Objavljeni Rukopisi 296,297 )
"Sveti Duh je On lično (Isus).“ (14 Objavljeni Rukopisi 23.3)

''Ne brinite kako ili što ćete odgovoriti,ili što ćete reći,jer će vas DUH SVETI u taj čas poučiti što trebate reći''! Lk.12,11.12
''Jer niste vi ti koji govorite,nego DUH SVETI''! Mk.13,11.
''Jer niste vi ti koji govorite,nego DUH VAŠEG OCA koji govori u vama''! Mt.10,20.
''Umirite se,stoga,u svojim srcima i ne smišljajte unaprijed što ćete odgovoriti: jer ću vam JA DATI USTA I MUDROSTI kojoj se neće moći suprotstaviti ni oduprijeti svi vaši protivnici''! Lk.21,14.15. - Iz Luke 21. 14-15 je očito - ovo ja je sam Isus Krist.

"Sveti Duh, koji proizlazi od Jedinorodnog Sina Božijeg." ( Rivju i Herald 5. April, 1906 )
Uporedite ovu izjavu sa stihom: "I ovo rekavši dunu, i reče im: primite Duh Sveti." (Jovan 20,22.)
Primetite odakle dolazi Sveti Duh? Dolazi iz Isusove unutrašnjosti, jer je to Njegov lični dah, Njegov život. Prijatelji, kada prestanete disati, vi tada umrete. Tako je Isus davajući im svojega daha, dunuvši na njih, udahnuvši im dah svoj, dao im SVOJ ŽIVOT, Njegov Duh Sveti.

"Dodeljivanje Duha je dodeljivanje života Hristovog." (Čežnja Vekova 605.3)
"Sveti Duh je Utešitelj, kao lično prisustvo Hrista u duši." ( Rivju i Herald, 29. Novembar, 1892 par. 3 )

"Duhom će Otac i Sin doći i nastaniti se u vama." (Biblijski Odjek, 15. Januar, 1893 par. 8 )

Ako bismo tumačili termin "treće lice Božanstva" u smislu da "ono" predstavlja neko treće odvojeno, nezavisno Božansko biće, nazvano "Bog Sveti Duh", tada bi sve prethodne izjave, kao i mnogi biblijski tekstovi izgubili svoju dosljednost. Tada bi Duh Proroštva bio kontradiktoran sam sebi.

Sestra White je uvijek, isto kao i Biblija, govorila samo o dvojici. Zapravo govoreći o Božjim saborima (savjetima) ona kao prorok ističe; "Krist - Riječ, Jedinorođeni od Boga, bio je jedno sa vječnim Ocem, jedno po prirodi, jedno po karakteru, jedno po svrsi postojanja, kao jedino Biće u čitavom svemiru koje je moglo ući u sve Savjete i svrhe Boga." (Velika Borba 493.1)
I ponovo na drugom mestu; "Jedino biće koje je bilo jedno sa Bogom" (Znaci Vremena, 14. Oktobar, 1897 par. 3) Da je sestra White vjerovala kako je Duh Sveti bio treći "ko-jednak" ili "ko-vječni" član Božanstva, kako bi onda mogla da kaže za Sina Božjeg da je "jedino biće koji je bilo jedno sa Bogom"?

"Postoje neki koji mogu da simpatiziraju one koji su u krivu. Sotona je imao svoje simpatizere na Nebu i odveo je jednu trećinu anđela za sobom. Bog i Krist i nebeski anđeli bili su na jednoj strani, a sotona na drugoj." ( 3T 328.1 ) - opet nigdje Svetog Duha...kako izostaviti jedno biće u velikom sukobu.

Pravilo ne da bar dva uzastopna posta da se pišu...pa moram čekati da neko nešto napiše pa opet onda ja...

Svako dobro...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pravilo ne da bar dva uzastopna posta da se pišu...pa moram čekati da neko nešto napiše pa opet onda ja...

Svako dobro...
Pravilo o zabrani postavljanja uzastopnih postova odnosi se na postavljanje takvih postova u kraćim vremenskim razmacima, zbog toga što se u tako kratkim intevalima može koristiti opcija editovanja posta. Postovi koji se uzastopno postave nakon jednog dana i duže, ne podliježu ovim odredbama.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
[QUOTE="kainos, post: Postavio bih za brata Marka ove citate i misli...

Duh je "um Gospodnji" (Isaija 40,13; Rimljanima 11,34.)
Duh je Duh Božji i Duh Hristov. (Rimljanima 8,9.)
"Gospod je taj Duh" (2.Korinćanima 3,17.)
"...posla Bog Duha Sina svoga u srca vaša..." (Galatima 4,6.)

„Spasitelj je naš Utešitelj." ( 19 Objavljeni Rukopisi 293.3 )
"Isus Utešitelj" (19 Objavljeni Rukopisi 296,297 )
"Sveti Duh je On lično (Isus).“ (14 Objavljeni Rukopisi 23.3)

''Ne brinite kako ili što ćete odgovoriti,ili što ćete reći,jer će vas DUH SVETI u taj čas poučiti što trebate reći''! Lk.12,11.12
''Jer niste vi ti koji govorite,nego DUH SVETI''! Mk.13,11.
''Jer niste vi ti koji govorite,nego DUH VAŠEG OCA koji govori u vama''! Mt.10,20.
''Umirite se,stoga,u svojim srcima i ne smišljajte unaprijed što ćete odgovoriti: jer ću vam JA DATI USTA I MUDROSTI kojoj se neće moći suprotstaviti ni oduprijeti svi vaši protivnici''! Lk.21,14.15. - Iz Luke 21. 14-15 je očito - ovo ja je sam Isus Krist.

Sestra White je uvijek, isto kao i Biblija, govorila samo o dvojici. Zapravo govoreći o Božjim saborima (savjetima) ona kao prorok ističe; "Krist - Riječ, Jedinorođeni od Boga, bio je jedno sa vječnim Ocem, jedno po prirodi, jedno po karakteru, jedno po svrsi postojanja, kao jedino Biće u čitavom svemiru koje je moglo ući u sve Savjete i svrhe Boga." (Velika Borba 493.1)
I ponovo na drugom mestu; "Jedino biće koje je bilo jedno sa Bogom" (Znaci Vremena, 14. Oktobar, 1897 par. 3) Da je sestra White vjerovala kako je Duh Sveti bio treći "ko-jednak" ili "ko-vječni" član Božanstva, kako bi onda mogla da kaže za Sina Božjeg da je "jedino biće koji je bilo jedno sa Bogom"
?
----------------------------

Brate Kainos, nije mi jasno kakav cilj imas? Da li zelis da kazes da je EGW davala suprotne izjave?
Nista nije suprotno, moras napraviti razliku kada ona govori o svakoj Osobi Bozanstva posebno onda ona iznosi sve aspekte te licnosti i to se ne moze uzeti kao suprotno onome sto je rekla o Zajednici Bozanstva.

Drugo, zao mi je to sto ti kazes da EGW govori samo o dve osobe Bozanstva, NETACNO i POGRESNO.

Uzmi Indeks njenih spisa (ako ga imas) pa vidi koliko prostora je ona posvetila Licnosti Svetog Duha. Na trideset stranica nalaze se informacije i citati samo o Svetom Duhu, podeljenih u 37 podnaslova. Pa ako zelis da znas sta je SVE REKLA O SVETOM DUHU trebao bi da pregledas sve njene izjave, a ne samo neke selektivno.

EGW u podnaslovu SVETI DUH KAO LICNOST, na 25 mesta tvrdi da je On licnost koja daje silu.

Da spomenem samo neke od njih:

"On je licnost kao sto je i Bog Otac licnost." Evangelizam str. 616.

"Kao jedan od Tri lica Bozanstva koji radi na panu spasenja." Saveti o zdravlju str. 222.

"Kao Licnost koja hoda po Zemlji." Evangelizam str. 616.

"Utesitelju u punini Bozanstva." Isto, str. 615.

"On ima svoju licnost." Isto, str, 617.

"On je licnost." 6BC 1o74

"Ima svoju licnost." Evangelizam 616,

"Bozanska licnost."
Isto, str. 617,

"Jedan od vecnih Nnebeskih Dostojanstvenika." Isto, str 616,

To su "Tri velike sile Neba." Isto, str 615.

"Tri najvece sile na Nebu.
" Isyto, str. 615.

"Tri Sveta Velicanstva neba."
5BC 1110

"Tri ziva Bica nebeskog prestola."
Evang, str, 615

"TRI LICA BOZANSTVA." 6AB 1074.

"TRECE LICE BOZANSTVA." 6BC 1053.

"TRECE LICE BOZANSTVA" Ceznja vekova str. 671.

"TRECE LICE BOZANSTVA."
My Life Today, p. 36.

Brate Kainos, ove izjave su same po sebi potpuno jasne; one NISU U SUPROTNOSTI SA NAVODIMA KOJE SI TI PRILOZIO, samo ako ih pravilno razumemo, one podrzavaju jedne druge.

Sve najbolje

Sve bajbkje

Natrag