Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isabeleta.

Rimokatolicizam je usvojio pagansko trojstvo kao i celokupni vavilonski religijski sistem, obukavši ga samo u Hrišćansku obojenost.
U tom smislu, Rimokatolicizam praktikuje pagansku filozofiju obožavanja sunca i paganskih Božansta, ceo Rimokatolički bogoslužbeni sistem je Vavilonskog porekla, pa time je i ovo trojstvo mnogobožačko i predstavlja Semiramidu, Nevroda i Tamuza, kojima su posvećeni različiti praznici i svetkovine koje je Rimokatolicizam preuzeo iz mnogoboštva.
Svako nek se moli Bogu da ovo prepozna.

Mire.

Ja tvrdim da je sve to deo zavere, a ja nisam rekao da su pioniri pred kraj života promenili mižljenje, već sam dao jedan primer gde je Urija Smit promenio mišljenje posle 20 godina.
Što se tiče citata ovih ili onih - pitanje je o čemu oni govore, jer ne može Ellen White da jedno govori u svojim spisima, a potom da neki pionir izjavi nešo drugo, i potom da se tvrdi kako su spisi Ellen White falsifikovani, bez da se priloži dokaz.
To je zavera da se prikaže nešto što nije slučaj.

Nije zavera. Dokazano je da su Pioniri i EGW govorili isto. U potpunom su skladu.
Izjave su im identicne, sem par problematicnih citata nastalih pred kraj njenog zivota, koje sam ja navodio, a naveo ih je i Marko..
Dakle ili je EGW promenila misljenje, ili su ih kasnije dodali..
A to za pionire nisam nasao da su promenili misljenje, a eto ti navodis Uriju Smita da je od antitrinitarca postao trinitarac.
Pa mogao bi onda to da mi citiras?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitanje je o čemu su govorili i da li su govorili, ko može da potvrdi i iz kojih izvora.
Da li su ti izvori pravi ili su oni upravo kreirani radi zavere.
Ako su govorili - da li su govorili protiv tradicionalnog shvatanja "trojstva" ili tri ličnosti o kojima piše Ellen White i biblija.

To su sve pitanja koja se moraju uzeti u obzir.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pitanje je o čemu su govorili i da li su govorili, ko može da potvrdi i iz kojih izvora.
Da li su ti izvori pravi ili su oni upravo kreirani radi zavere.
Ako su govorili - da li su govorili protiv tradicionalnog shvatanja "trojstva" ili tri ličnosti o kojima piše Ellen White i biblija.

To su sve pitanja koja se moraju uzeti u obzir.
Kako su govorili o "tri ličnosti " kada sam ja sad citirao jednog od njih, koji je poricao "ličnost " Svetog Duha?
I kako ovo neko moze namestiti?
Nemoguce je ovako nesto ukombinovati i to sklapati mnoštvom citata samih osnivača adventisticke Crkve..
Uzimam u obzir i mogućnost da je reč o zaveri.
Ali do sada ne videh tu nikakvu zaveru, a niti mogućnost da su postavljeni citati van konteksta.
Ako neko ovo objasni u kontekstu drugačije, ja sam spreman da cujem. Ali je očigledno da je za sve nas ovo novo...

Adventisti jesu govorili protiv Trojstva, i tu se ne radi o tome da su govorili protiv tradicionalnog shvatanja, već su imali samo Oca i Sina. A tek kasnije se nakon smrti pionira, govori o nekoj vrsti labavog Trojstva i tri ličnosti. I to je ono protiv čega su bili pioniri.
Oni su insistirali na izbegavanju definicije Svetog Duha, i formulacije bilo kakvog verovanja sličnog Trojstvu, zato adventisticka crkva ovo nije uvrstila u svoje zvanično verovanje sve do 1980.
A upravo su ovim pregazili osnivače..
O zaveri nema ni reči, sem ako ćemo govoriti o zaveri da se progura Trojstvo.. .

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Mire tamo neke 2008 na mom starom forumu je došao jedan član koji se predstavljao kao adventist ali nije vjerovao u trojstvo...inače je bio student katoličke teologije u Rijeci...čak je po njegovom iskazu kao uzoran student trebao ići na studije u Rim...no došao je u dodir sa adventistima...zanimljivo je da je se opet pojavio godinu kasnije kao katolik i onda branio trojstvo..to je onaj što je napisao iskustvo na katolik.hr kao bivši adventsti...premda iz povjerljivih informacija se bio opet vratio u adventizam i tražio da se to iskustvo skine sa stranice na što ovi nisu pristali...onda se opet vratio u katolicizam i sad je nigdje kako mi veli jedan lik sa facebooka koji ga dobro poznaje...u raspravi sa katolicima on stavlja citate što su vjerovali prednicejski oci - premda nisam vidio stranice ni izvore na engleskom...ja sam ih kopirao na word i pošto si tražio evo vjerovanja...

Što su naučavali prednicejski oci o trojstvu

Justin Mučenik, koji .je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on "različit ... od onog Boga koji je sve stvorio". Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu I da "nikada nije učinio nešto sto od njega Stvorltelj nije ... tražio da učini ili kaže".
Irenej, koji je umro aka 200. g. n. e., rekao je da je predljudskl Isus egzistirao odvojeno od Boga I bio podređen.
On je pokazao da Isus nije ravan "istinitom/pravom i jedinom Bogu", koji je "iznad svega, osim kojeg nema drugog". Klement Aleksandrijski, koji je umro aka 215. g. n. e., označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju "stvorenjem", a Boga "nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom".
On je rekao da je Sin "najbliži jedinom svemogućem Ocu", ali da mu nije ravan. Tertulijan, koji je umro oko 230.g.n.e.naučavao je da je Bog najviši.
On je zapazio: "Budući da je Otac veći razlikuje se od Sina; kao sto je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji Šalje različit je od onoga koji je poslan. "Također je rekao: "Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao ... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam.

" Hipolit, koji je umro ako 235. g.n e.,pisao je da je Bog "jedan Bog, prvi i Jedini Stvoritelj i Gospodar svega i sviju", i "nista mu nije po starosti ravno ... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono sto prije nije postojalo", kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusam.
Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: "Otac i Sin su ... U pogledu svoga bitka ... dvije (s)tvari"; "u usporedbi s Ocem, (Sin) je sasvim malo svjetlo". Obuhvativši povijesne dokaze, Alvan Lamson kaze u svom djelu The Church of the First Three Cen turies (Ckrva u prva tri stoljeca):"Danasnja popularna nauka o Trojstvu ... ne dobiva podršku iz riječi Justina Mučenika, a ova primjerdba može se proširiti na sve perdnicejske oce, to jest, na sve kršćanske pisce prvih 300 godina nakon Kristova rođenja.

Istina, oni govore o Ocu,Sinu i...svetom Duhu,ali ne kao međusobno ravnima, kao o nekoj numeričkoj biti ne kao o tri u jednom, u onom smislu kao što to sada naučavaju trinitarijanci. Zapravo, upravo je suprotno."
Prema tome, Biblija i povijest potvrđuju da je Trojstvo bilo nepoznato u biblijska vremena i nekoliko stoljeća nakon toga.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Isabeleta.

Rimokatolicizam je usvojio pagansko trojstvo kao i celokupni vavilonski religijski sistem, obukavši ga samo u Hrišćansku obojenost. U tom smislu, Rimokatolicizam praktikuje pagansku filozofiju obožavanja sunca i paganskih Božansta, ceo Rimokatolički bogoslužbeni sistem je Vavilonskog porekla, pa time je i ovo trojstvo mnogobožačko i predstavlja Semiramidu, Nevroda i Tamuza, kojima su posvećeni različiti praznici i svetkovine koje je Rimokatolicizam preuzeo iz mnogoboštva.
....

Bla bla, bla...od tolikih laži, laganje ti ide glatko, samo što ti nitko ne vjeruje. A što tebi vrijede sve te laži? Milijardu i 200 milijuna katolika pojma nema tko su lažljivi adventisti i njima slični, niti su ikada čuli za takve nakaradne optužbe. Katolička Crkva je oduvijek ispovjedala vjeru u Presveto Trojstvo i onda dođu neki adventisti zaglupljeni naukom Ellen White i kažu:
Vi ne vjerujete u Presveto Trojstvo, vi imate pogansko učenje.
Takva glupa teza može samo kod vas proći. Ali, vama je ionako svejedno, svi kršćani vam kažu da ste krivu, ali glavno je da vi verujete kako ste vi jedini pravi.
Ma, tko vas šiša? :p
Sve više se govori o raspadu adventista...nek vam se još i jehovci pridruže, pa će biti malo više reda i mira među kršćanima.

Kainos, ne možeš podmitati lažne citate crkvenim ocima. Imamo sačuvana njihova djela i to se lako može dokazati. Ne mislim da si ti podmetnuo već da si koristio citate nekog sumnjivog autora. Tko je taj Alman Lamson?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zašto bi ja izmišljao? Nemam razloga za to, zar misliš da ovde nema iskrenih ljudi?
Citati su iz videa, adventisticki pripovednik Steven Bor ih navodi sve, evo ovde:
(svaku izjavu ćeš naći u njegovim citatima EGW)

Postovanje prijatelju Mire,

Izvini, ali ne radi se ovde o nekakvom nepoverenju i misljenju da neko izvrce ili falcifikuje izjave EGW, nego za svaki bilo ciji navod, treba staviti izvor celoga teksta da bih ja i svi drugi mogli pogledati izvor i videti o cemu se radi. Zato ja obicno ne komentarise na tekstove koji nemaju izvora. Bez obzira ko je te izvode prilozio, pogresio je sto nije naveo iz koje knjige ih je uzeo.

Nego nesta drugo, voleo bih malo opsirnije da nas dva popricamo o Trojstvu. Cini mi se da imas malo drugacije verovanjer od moga pa zato bih zeleo da o tome prijateljsdki diskutujemo.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Vi radite Sizifov posao....
Zar je moguće izvući zaključak iz Jeleninih plagijata u čega je i na koji način verovala....kad je koristila više opcija?
Ponoviću,ta žena je SVAKU tačku verovanja napravila sa bar dve različite opcije a to ukazuje na činjenicu da nisu izašle iz istog mozga jer bi taj mozak sam sebi u svemu kontrirao.To je prvi znak plagijata a postoje mnogi dokazi kako je prepisivala tuđa mišljenja i kao nepismena nije mogla držati u glavi celu koncepciju svega što je zagovarala.

Ona je kao botaničar čupni ovde jednu poruku čupni tamo drugu i eto je salata od koje staje stomak.
Ni danas nema jedinstva verovanja po tom pitanju u Adv. crkvi.Čovek krštava osobu u Adv. crkvi:
,,KRŠTAVAM TE U IME BOGA OCA I U BOGA SINA I U BOGA DUHA,,
Tako je propovednik Adv.krstio jednu osobu bio sam prisutan i sad pitam da li u svim Adv.crkvama ide krštenje tim rečima?

Milijardu i 200 milijuna katolika pojma nema tko su lažljivi adventisti i njima slični, niti su ikada čuli za takve nakaradne optužbe.

Širok je put koji vodi Vavilonskom stazom i mnogi njime idu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje prijatelju Kajinos,
mnogo ti hvala za gornji komentar o verovanju Svetih otaca u Trojstvo. Izgleda da su i oni, kao i prvi advnetisti, lutali i imali razlicita i pogresna misljenja o Bogu.

Takodje hvala ti za informacije o tom KATOLIKU "adventisti" koji je , po tvojoj izjavi, izlupao nesto cega se kasnije stideo i zeleo da to povuce. Zanimljivo, zar ne?

Postovanje Izabeleta,
mi smo nekad lepo diskutovali, pa me iznenadjuje da si toliko uvrednjivih izjava iznela na adventise. I sama vidis da to nije lepo, umesto uvreda, daj suprotne dokaze ako ih ima, a ako nemas drugih, boljih dokaza, onda je bolje uzdrzati se od takvih komenatara.

Drugo, tvrdis da navodi koje je Kainos naveo nisu ispravni. Mozda si ti u pravu, ali ako jesi, daj suprotne podatke ako ih imas, a samo pricanje u vetar, nema koristi.

Pozdrav svima

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nego dragi prijatelju Marko ono što pitaš miru mogao bi i mene pitati...jer on se još izjašnjava kao pravoslavac a ja sam adventist koji je odbacio trojstvo....pa izvoli...što te zanima...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovane prijatelju Taramanda,

Pre svega Elen Vajt je to vise puta objasnila da je za svoja objasnjenja koristila izjave drugih autora kao sto mi to svi i danas radimo.

Drugo naveo si formulu adventistickog krstena i tvrdis da je neki propovednik ovako krstavaoi: ,,KRŠTAVAM TE U IME BOGA OCA I U BOGA SINA I U BOGA DUHA,,.

Za tvoju informaciju adventisi krstavaju nove vernike upravo onako kako je to Hristos formulisao: Krstavam te "U IME OSA I SINA I SVETOGA DUHA." (Matej 28,19)
Imas li ista protiv ovakvog krstenja?

Sve najbolje

Nego dragi prijatelju Marko ono što pitaš miru mogao bi i mene pitati...jer on se još izjašnjava kao pravoslavac a ja sam adventist koji je odbacio trojstvo....pa izvoli...što te zanima...

Postovanje brate Kainos,
drago mi je da si mi licno odgovorio. Kako onda ti razumes Hristov nalog: "Idite dakle i naucite sve narode, krsteci ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha? " Matej 28,19. Zar ovaj tekst tgebi ne iznosi Tri lica Bozanstva zajedno? Zasto d a se neko krsti u svatri Lica?

Sta kazes na izjavu u knjizi "Adventisticki hriscani veruju": "Naglasavanje monoteizma ne protivreci hriscanskom konceptu o trojdnom Bogu ili Trojstvu - Ocu,Sinu i Svetome Duhu, vec potvrdjuje da ne postoji panteon raznih bogova." Adventisticki hriscani veruju, str 35. Vidis, to adventisti veruju.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Natrag