Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Posto su neki ovde poceli da nagadjau i vracaju dajuci netacne izjave o verovanju adventistickih hriscana u Boga i Bozanstvo, ovde cu navedsti deo verovanja Advenytisticke Crkve. Ovo verovanje je Crkva usvojila na svom glavnom Saboru, to je sluzbeno verovanje Crkve. Molim vas da pazljivo procitate ovo i onda mozete ,ako zelite, da kroitikujete ono sto adventoisti zaista veruju, a ne onpo sto biste vi zeleli da veruju i da ih nabedite da veruju i ono sto upopste ne veruju.

OVAKO VERUJU ADVENTISTI

Božanstvo

Postoji jedan Bog:Otac, Sin i Sveti Duh, zajednica tri lica iste večnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajuć, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prevazilazi moć ljudskog shvatanja, ali ipak poznat preko otkrivanja o Sebi. On je večno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe.

Bog Otac
Bog večni Otac je tvorac, Vrelo, Održavalac i Vladar celokupnog stvaranja. On je pravedan i svet, milostiv i pun milosrđa, spor na gnev i obilan nepokolebljivom ljubavlju i vernošću. Osobine i sila koje su se pokazali u Sinu i Svetom Duhu takođe su otkrivenje Oca.

Bog Sin
Bog večni Sin ovaploćen je u Isusu Hristu. Kroz Njega je sve stvoreno, Božji karakter je otkriven, izvršeno spasenje ljudskog roda i sud svetu. Za svu večnost živi Bog postao je i čovek Isus Hristos. Začet je Svetim Duhom i rodila ga Ga je devojka Marija. Živeo je i iskusio iskušenja kao ljudsko biće, ali je savršenim primerom pokazao Božju pravednost i ljubav. Svojim čudima On je otkrio božansku silu i umro na krstu za naše grehe i umesto nas, vaskrsnuo je iz mrtvih i vazneo se na Nebo da u nebeskoj svetinji vrši službu za nas. Doći će opet u slavi da konačno oslobodi svoj narod i obnovi sve tvari.

Bog Sveti Duh
Bog večni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog Pisma. On je ispunjavao Hristov život silom. On privlači i ubeđuje ljudska bića. a one koji se odazovu, obnavlja i preobražava u Božji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom decom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomoćuje je da svedoči za Hrista, i u skladu sa Svetim pismom, uvodi je u svaku istinu.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Pustimo se 1980 god....ovo ja ispravan kredo naše crkve

1872

Upoređeni sa drugim Adventistima, Adventisti Sedmog Dana se razlikuju od jedne grupe u verovanju u nesvesno stanje mrtvih, i konačno uništenje nepokajanih zlih; od druge, u verovanju u trajnost Božjeg zakona kao što je sumarizirano u deset zapovesti, u delovanje Svetog Duha u crkvi, i u ne-postavljanju datuma za drugi dolazak; od svih, u držanju sedmog dana sedmice kao Odmora Gospodnjeg, i u mnogim primenama proročkih spisa. {1872, FP1872 3.3}
Sa ovim napomenama, mi molimo pažnju čitaoca za sledeće predloge, koje trebaju biti sažete izjave značajnijih odlika naše vere. {1872, FP1872 4.1}

-I-
Da postoji jedan Bog, lično, duhovno biće, stvoritelj svih stvari, svemoćan, sveznajući, i večan, bezgraničan u mudrosti, svetosti, pravdi, dobroti, istini, i milosti; nepromenjiv , i svugde prisutan sovjim predstavnikom, Svetim Duhom. Ps. 139:7. {1872, FP1872 4.2}

-II-
Da postoji jedan Gospod Isus Hrist, Sin Večnog Oca, kroz koga je Bog stvorio sve stvari, i kroz koga one postoje; da je on na sebe uzeo prirodu semena Avramova za otkupljenje naše pale rase; da je boravio među ljudima pun blagodati i istine, živeo naš primer, umro žrtva za nas, bio podignut za naše opravdanje, uznet na visinu da bude naš jedini posrednik u svetinji na Nebu, gde, svojom krvlju čini pomirenje za naše grehe; koje pomirenje tako daleko od kada je učinjeno na krstu, koje je bilo dar žrtve, je poslednji deo njegovog posla kao sveštenika, po primeru levitskog sveštenstva, koje je bilo sena i slika službe našeg Gospoda na Nebu. Vidi Lev. 16; Heb. 8:4, 5; 9:6, 7; etc. {1872, FP1872 4.3}

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Možeš mi reći da sam lažov da sam idiot da sam bezobrazan i šta sve ne ali meni nikako ne možeš reći da odbacujem Isusa.
Ti Isusa vidiš kao deo od Boga a ja ga priznajem kao Boga u punini i nikako nije primerena ta tvrdnja.Ja bracika tvrdim da je druga služba Boga služba U TELU jer Bog se javi u telu i ako bi odbacio Isusa odbacio bi Boga to nikako u mom slučaju ne stoji već oni što Isusa prave stvorenjem odbacuju Boga u telu.Molim te nemoj se služiti tim stvarima da meni pripisuješ nešto što ja ne govorim to je Slapov posao i to nije dobro.

Ma nisam ja tebi rekao :) ja sam za sebe govorio da sam mislio da je pogresno odbaciti Trojstvo:

''Jer ti odbacivsi Trojstvo ti odbacujes i Isusa kao Boga i pravis ga ''stvorenim bicem''. A po Bibliji to nije ispravno..''

Ovo znaci za mene, da sam ja verovao da je iz tog razloga pogresno odbaciti Trojstvo i recimo prihvatiti teologiju J.S da je Isus ''stvoreno bice''..

A da je Isus za tebe Bog Jedini, pa to ja znam brate .

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
mire000 je napisao(la):
Znam da sam u pravu.
Rekao sam da su neke njene izjave falsfikovane i izvucene iz konteksta.

Znam da si to rerkao, ali to nije tacno. Niko ne prepravlja njener spise, to ja dobro znam.
--------------

Sta za mene znaci:
''Vecnost'' je neodredjen pojam ovde..

Mitre, u teologiji se vecnost oznacava kao pojam koji nema pocetka ni kraja. Tvoje misljenje je pogresno.

Za Isusa se kaze: ''KOJEM SU IZLASCI OD VECNIH VREMENA'' , dakle on je imao ''izlazak'' , on je ''proizasao''

Mire, koga ti ovde kritikujes, EGW ili Bibliju? "Kojemu su izlasci od vecnih vremena" je bibliski izraz koga navodi EGW.

"Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem od vecnih vremena." Ceznja vekova str. 5.
[Ovo sam objasnio, ''vecnost'' nije odredjen pojam, kako po Bibliji tako ni po EGW, to sto je bio jedno sa Ocem ''od'' vecnih vremena nista ne dokazuje]

Zao mi je, ali to je pogresan zakljucak . Ako se kaze da je neko vecan, onda to znaci da nema ni pocetka ni kraja.

"Htristos je prapostojeci, samopostojeci Bozji Sin...
Rec je postojala kao Bozansko bice, odnosno kao vecni Bozji Sin.
" Manuskript 101. godine 1900.
[Iz ovoga se ne moze izvoditi zakljucak o Trojstvu, jer Isus je ''prapostojeci'' ''samopostojeci'' i ''vecni Sin'' i kod adventista anti-trinitarijanaca]

Mire, mene ne zanimaju ANTI-TRINITARCI, ali zanima me sta Bog u svojoj Reci kaze.

"Sveti Duh ima svoju licnost... On mora da je Bozanska licnost." Manuskript 20, 1906. godine,
[Ovo je falsifikat! Ali recimo da su tacne reci:
Po ucenju pionira. Sveti Duh ''jeste licnost'' ali to nije ''izdvojena licnost od Boga''(nije 'treca osoba') , vec je to kao sto i tekst kaze ''Bozja Licnost''

Po ovoj izjavi vidimo da ne razumes ko je Bog. Kad ona kaze da je Sveti duh licnost i da je "Bozanska licnost" to znaci da jeste Bog. A ako je Hristos Bog i Sveti Duh je Bog, sta je to ako nije Trojstvo? Objasni ako znas.

"Knez sile zla moze da bude obuzet jedono Bozjom silom KOJA JE TRECE LICE BOZANSTVA." (Testimonies, Series A, No 10 p. 37, 1897.}[Ovaj citat je falsifikat]

Ma ti si sav falcvifikat. Kad nemas nikakvog dokaza, ti smo kazes: "to je falcifikat",

ZA SVAKU MOJU IZJAVU NAVEO SAM IZVORE ZA KOJE JA ZNAM DA SU ISPRAVNI, A TI MIRE, NISI NAVO NIJEDAN DOKAZ, NEGO PTRICAS NEPOVEZANO. Izvini Mire, ali ja sam 20 godina zeveo blizu biblioteke koja cuva sve spise EGW. Danima sam licno vrsio mnoga istrazivanja i sa sigutrnoscu mogu da ti kazem da tvoja izjava o ovome nije istinite.

Mire, za tvoju informaciju da ti dam samo jos jednu kratku izjavu o Isus Hristu.

ADVENTIDSTI OVAKO VERUJU:
"Isus Hristos je jedno u prirodi, karakteru, namerama sa Bogom ocem. ON JE ZAISTA BOG."
(Adventisticki Hriscani Vetruju, str. 60.)

Da li ti je najzad ovo jasno? Mozes li da shvatis kako veruju Adventidsticki hriscvani? Imas li ista protiv ove izjave? Da za tebe i ovo nije slucajno nekakav falcifikat?

Zelimn ti sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Zasto nisi citirao ni jedan njen oprecni citat koji sam ja postavio i prokomentarisao?
Nije posteno uzimati jedne a druge ignorisati..

ZA SVAKU MOJU IZJAVU NAVEO SAM IZVORE ZA KOJE JA ZNAM DA SU ISPRAVNI, A TI MIRE, NISI NAVO NIJEDAN DOKAZ, NEGO PTRICAS NEPOVEZANO.

Molim???
Eno ti citati gore, izjave EGW.

Meni se cini da ti ne znas ni o cemu mi ovde pricamo.
Ajde budi malo vredniji, pa procitaj ovu temu i pregledaj linkove..

Izvini Mire, ali ja sam 20 godina zeveo blizu biblioteke koja cuva sve spise EGW. Danima sam licno vrsio mnoga istrazivanja i sa sigutrnoscu mogu da ti kazem da tvoja izjava o ovome nije istinite.

Sta to kod mene nije istinito,citati EGW koje sam postavio?
Onda ti iz te biblioteke nisi nista citao..
Ovo su sve njene reci...

"Isus Hristos je jedno u prirodi, karakteru, namerama sa Bogom ocem. ON JE ZAISTA BOG."

Nemam problem sa ovim, i pioniri su ovo verovali, ali nisu verovali da je Sveti Duh ''nezavisna licnost van Boga''.

Da li ti je najzad ovo jasno? Mozes li da shvatis kako veruju Adventidsticki hriscvani? Imas li ista protiv ove izjave? Da za tebe i ovo nije slucajno nekakav falcifikat?

Prijatelju moji rodjaci su adventisti i dobro znam sta adventisti danas veruju..

Zelimn ti sve najbolje

Takodje i ja tebi. Ali ako su te citati EGW povredili zao mi je. To su njene reci a ne moje... A ja nista ne izmisljam, pitaj Laodikeju..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zasto nisi citirao ni jedan njen oprecni citat koji sam ja postavio i prokomentarisao?
Nije posteno uzimati jedne a druge ignorisati..

Molim???
Eno ti citati gore, izjave EGW.

Meni se cini da ti ne znas ni o cemu mi ovde pricamo.
Ajde budi malo vredniji, pa procitaj ovu temu i pregledaj linkove..

Sta to kod mene nije istinito,citati EGW koje sam postavio?
Onda ti iz te biblioteke nisi nista citao..
Ovo su sve njene reci...

Mire, istina ti si naveo nekakve citete tvrdeci da su to njene recvi, ALI NISI NAVERO NIJEDAN IZVOR ODAKLE SI UZEO TE IZJAVE. Da li sam u pravu? Vrati se gore i pregledaj svoje izjave pa odgovori posteno na moje pitanje.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
... Kad ona kaze da je Sveti duh licnost i da je "Bozanska licnost" to znaci da jeste Bog. A ako je Hristos Bog i Sveti Duh je Bog, sta je to ako nije Trojstvo? Objasni ako znas.

Bravo za markiranu izjavu.
Evo mog verovanja:
Sveti Duh je Bog kao što čitamo Bog je Duh koji se može javiti i u telu i izvan tela.
Vidim jednog Boga koji se objavljuje kroz tri službe.
Tako čujemo Otac je STVORITELJ i jedini Bog i onda čitamo u najavi stiže Sin i slušamo da je Sin Emanuilo a kad se rodilo Jehošua je. Čujemo najavu da je Sin OTAC VEČNI I BOG SILNI....kako sad dva Boga i dva Oca večna i dva Boga silna ili je jedan?
Hajde da čujemo da li su dvojica:
Najava kaže da za glasom koji viče u pustinji (Jovan podronitelj) stiže BOG i mi vidimo samo Jehošua stiže.....hajdemo ga pitatida nam On pokaže Oca.

Pokaži nam Oca Isuse Hriste ....TOLIKO SAM VREMENA SA VAMA I JOŠ ME NE ZNATE.
Ali mi Oca hoćemo da vidimo mi tebe Sinom smatramo ali Oca nam pokaži...
KO VIDE MENE VIDEO JE OCA PA KAKO ONDA TRAŽIŠ DA VIDIŠ OCA,JA I OTAC JEDNO SMO.
Da li Isus pokaza Oca ili prevari apostole znaćemo iz vašeg odgovora na pitanje KOGA ISUS POKAZA?

Apostoli po Pedesetnici kažu da NEMA DRUGOG IMENA DATOG LJUDIMA kojim bi se spasili i Isus im daje nalog koji oni doslovno izvršiše ,,IDITE I NAUČITE SVE NARODE KRSTEĆI IH U MOJE IME,, Jer nema drugog IMENA.
Apostoli kažu BOG SE JAVI U TELU koji i kad?(odgovor na ovo pokazuje verujemo li Isusu.)
Potom u početku beše reč i reč je bila u Boga i Bog beše reč te reč TELOM POSTADE ko to beše u telu? (ponovo provera vere u Isusove reči).

Kao što je u stvaranju bio ličnost tako je i u službi Spasitelja bio ličnost i potom u službi Duha Svetoga je ličnost jer ko negira ličnost Duha taj ne vidi da je ,,Bog je Duh,, ličnost i Boga pretvara u energiju.

Evo dve grupe test pitanja:

Ova grupa je namenjena Js i onima kojima je Isus stvorenje.

Šta ćeš odgovoriti na sledeća pitanja:

1.Ko je Sin uIsaiji 9.6 čovek ili Bog?

2.Da li je Isus pokazao Boga kad su učenici tražili da Boga vide?

3.Koji Bog jestigao za glasom koji viče u pustinji pripravitestazu BOGU NAŠEM?

4.Koji se Bog javi u telu kao što apostol reče?

5.Ko je REČ što se pokaza u telu?

Druga opcijaza one koji tvrde da je jedan ali su trojica...jeste čudna forulacija jedan ali trojica ili trojedan koji je to um trebao biti da izjavi trojedan kad u Bibliji stoji JEDAN.Ni dvojedan ni trojedan već samo JEDAN.

1.Kad je deo jednog Boga umro kako postoji Bog i dalje ako ima tri dela i jedan umre?

2.Koje vaskrsao mrtvog Boga a ko je rodio živog Boga?

3.Kako jedandeo Boga zna šta ćebitia drugideo nezna a jedno su Bog?

4.Ko je Spasitelj Duh ili telo?

5.Ko dolazi dole da caruje ceo Bog ili deo?

Isus reče: ,,AKO NE POVERUJETE DA JA JESAM POMREĆETE U GRESIMA SVOJIM,, i svi skočiše da ga kamenuju zbog hule....šta je rekao te se to hulom naziva pitanje za obe grupe?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje Taramanda,

Hvala ti za taj komentar. Upravo sam hteo o ome lepo da razgovaram sa Mireom.

Mozes li nam objacniti sta znaci jedan Bog ali u tri LICA? Zar tvoja Crkva ne vruje tako?
Ako postoji samo jedna licnost, da li su Otac, Sin i Sveti Duh tri dela te licnosti? Da li je licnost cela samo onda kada su na jednom mestu svatri?

Drugo, ko se javio na Jordanu prilikom Hristovog krstenja? Hristos kao Sin Coveciji je bio krsten, Duh Svet javio se u obliku goluba (vidljivo) Otac je posvedocio da je to Sin Njegov koji je po Njegovoj volji. Zar ne priecujes da svaki od njih moze da deluje samostalno?

Trece, ako postoji smao jedna licnost, ko je umro na golgoti, Bog Otac, Sin ili Sveti Duh, ili ako su jedna licnost mislis da su svi pomrli?

Sta to znaci kada je Hristos na krstu rekao: "Oce u tvoje ruke predajem duh svoj"? Zar ne vidis da Bog Otac nije umro nego je umro samo Isus kao Sin Coveciji?

Sta znaci kada je Isus obecao ucenicima da ce im poslati Duha Svetoga? Da li je i sebe poslao i Oca ili smao Svetog Duha?

Zakljucak: Tri lica Bozanstva su tri licnosti, i svaka od njih moze da deluje nezavisno od drugih.
Njih tri su "JEDAN BOG" jer su jedinstveni po misljenju, svrsi i cilju. Medju njima nema nimalo suprotnog misljenja ni suprotnog delovanj, oni su jedinstveni.
Zato EGW je u pravu kada kaze da je Sveti Duh, Trece lice Bozanstva, znaci ima ih jos dva i svih troje sacinjavaju jedanoga Boga, jedno Bozansvo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, istina ti si naveo nekakve citete tvrdeci da su to njene recvi, ALI NISI NAVERO NIJEDAN IZVOR ODAKLE SI UZEO TE IZJAVE. Da li sam u pravu? Vrati se gore i pregledaj svoje izjave pa odgovori posteno na moje pitanje.
Zašto bi ja izmišljao? Nemam razloga za to, zar misliš da ovde nema iskrenih ljudi?
Citati su iz videa, adventisticki pripovednik Steven Bor ih navodi sve, evo ovde:
(svaku izjavu ćeš naći u njegovim citatima EGW)

Natrag