Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Bahatost je ne priznati da je bahato ustrajati na pravilu koji se nama ne sviđa a vama je ništa strašno za promjeniti ga.
Bahato je od nas činiti slijepe poslušnike!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro, šta vi mislite da li je taj Miler i rani adventisti bio u fazonu kao ovaj Kamping. Samo ga pogledajte... ovog Kampinga. Zbog njega su mnogi koji su mu poverovali ostali bez svega što su imali... sve su rasprodali. Nagovorio ih je Kamping jer ih je ubedio da Hrist dolazi tog i tog datima i naravno nije došao. Ono što mi je interesantno je da su svi oni iz Amerike kao što je bio Miler i rani advetisdti tako i sada proroci tipa Kamping. Ne bih da ulazim u detalje da li su verovali ili nisu verovali u trojstvo jer sigurno ne mogu da nam posluže kao uzor prema kom treba da se upravljamo. Nigde nisam pronašao sliku gospodina Milera ali pretpostavljam da je bio sličan našem savremeniku Kampingu zato pogledajmo ga još jednom.

143930_harold-kamping-ap_hs.jpg

Postovanje Peko,

Nemam pojma ko je taj Kamping. Mnogi su u proslosti verovali da ce Hristos doci u vreme koje su oni odredili. Takvo verovanje bilo je na siroko prosireno medju svim hriscanima 1000te godine posle Hrista.
Sve najbolje

Marko 1932 nisi ponudio ništa na šta već nije odgovoreno..
Jednostavno EGW nije verovala Trojstvo i to je jasno ko dan svakome ko pogleda mnoštvo njenih izjava o toj temi.
Tek nakon njene smrti su neke njene izjave izvrnute i dodate druge lažne, te pojedine izvučene iz konteksta i onda dobijamo dve suprotne tvrdnje od nje same. Ovo nije logično.
98% njenih izjava su suprotne Trojstvu i podupiru stav pionira, dok samo 2% govore u prilog Trojstva.
Ja sam ovde i na drugim temama više puta citirao njene izjave suprotne Trojstvu, i mislim da je svima jasno.
Ona je ili promenila mišljenje pred smrt, ili se neko ozbiljno poigrao sa njenim recima.
Izaberi opciju u koju želiš verovati.
Ali ovo šta gore pišeš, da je ona svo vreme verovala u Trojstvo je prosto neistina.. Sta vise po rečima njenog sina EGW citiram: "nikada nije bila unitarijanac, i nikada nije postala Trinitarijanac" -rani adventisti su bili "dualisti" verovali su u Boga Oca i Boga Sina, dok Sveti Duh kod njih nije bio jasno definisan, a za EGW on je bio "Hristov Duh" tj. "on sam" njegovo lično prisustvo, te na kraju i Božji Duh. Neke "treće osobe", u verovanju adventista nije bilo..
Ovo je sasvim jasno ako sagledamo istoriju ,te osmotrimo i sam nastanak Jehovinih Svedoka kasnije, koji nastaju na ovom temelju, jer C.T. Rusel beše adventista prethodno. A odakle mu ideja da Isus nije Svemogući Bog? Čuo od adventista..
Ja bi ti savetovao da ozbiljno pregledas spise EGW i verovanja samih pionira...

Odgovor: Mire, nisi u pravu. Kad E;len Vajt pise daje Hristos oduvek bio jedno sa Ocem i kad jasno kaze da je Sveti Duh TRECE LICE BOZANSTVA, sta je to za tebe, ako nije Trojstvo?

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tek nakon njene smrti su neke njene izjave izvrnute i dodate druge lažne, te pojedine izvučene iz konteksta i onda dobijamo dve suprotne tvrdnje od nje same. Ovo nije logično.
98% njenih izjava su suprotne

Jeste surovo ali je istinito.
Dolaskom na forum među prvim temama otvoriosam Promašaj Adv.crkve i tamosam to više puta ponovioi meni je drago što ti uviđaš polako da ono što sam tad tvrdio jeste takoali postoji mnogo elemenata u knjigama Jelene koliko je ustvari to njeno je sasvim druga tema.Odgovorno tvrdim da i sad u Adv.crkvi nema jednog istog učenja po pitanju Boga i kažem ponovota crkva ćese raspasti.Znamda je Jelena pisala kao crkva neće pasti iakotako izgleda ja kažem da će se raspasti a ima nekoliko razloga koje sad nebih navodio i želim naj iskrenije malim ,bockanjem,da ih cimnem da progledaju i budu na neki način spremni da podnesu taj pad ine odustanu od Boga zbog pogrešnog učenja.

Evo jedan od mnoštva primera.
Kod Danila piše da će čovek bezakonja menjati vremenai zakone 3,5 god.a uči se da je taj čovek papa i onda se uči da je papstvo-Vatikan PRVA ZVER a onda se ta prva zver ubacuje u DRUGU ZVER i kaže Amerika će menjati vremena i zakone(jer drugom zverji SAD predstavljaju-uče) Dakle pogrešno skros niti se može druga zver predstaviti prvom niti je druga zver kontinent.Ovo je samo jedna katrica iz mnogih ugrađenih i kad vreme izvuče plagijat karticu kula iz mašte pada ali izvući će ih na desetine i koji propovednik će onda bitivan mišje rupe?

Pozdrav.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
[QUOTE=.Odgovorno tvrdim da i sad u Adv.crkvi nema jednog istog učenja po pitanju Boga i kažem ponovota crkva ćese raspasti.

Odgovor:

Postovanje prijatelju Taramanta,

zao mi je, ali mora da ti kazem da se varas. Nisi ti prvi koji to tvrdi.

Bio je jedan Nemac po imenu Konradi koji je to proricao. U njegovo vreme Crkva je imala nesta vise od milion vernika u svetu, a danas ima 17,5 miliona krstenih clanova. Vidis kako se grdno prevario taj bajni Nemac.
Bes obzira sto ti to sa "sigurnosvcu" tvrdis i tvoje prorocanstvo ce doziveti fijsko kao i Konradijevo.

Drugo, nisi u pravu da u Adventistickoj Crkvi danas nerma istog ucenja o Bogu. Varas se! Do danas nisa sreo advenbtiste da se sukobljavaju po tom pitanju, Crkva je jedinstvena. Mogiuce je u svakoj hriscanskoj Crkvi da nadjes pojedinca koji to ne zna da objasni, ali ti si generalizovao svoju izjavu da se ona odnoci na celu Crkvu, a to nije istina.
i

Sve najbolje

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Marko pozdrav.

Ništa ne govorim proričući već govorim ono što dobro znam.
Godinama sam bio u toj crkvi i povremeno odlazim i dalje i znam ne samo u nekim mestima već išire kakvo jestanje po pitanju Bog i koliki konflikti su u vezi toga. malose zainteresuj i videćeš da ja govorim istinu.
Drugo,što se tiče raspadanja crkve živ ti i zdrav bio pa doživeo to i setio se šta samrekao a šta je Jelena pisala.
Neće pastizbog teme o Bogu niti o broju 144ooo i raznim lancima koji su pogrešno naučeni već prvenstveno zbog žiga i pečata kao prvom kartom temeljcem na kojoj se oslanja sve ostalo.Ja stojim iza toga i mogu objasniti svaku tačku zašto će pasti u temi u promašaju Adv.crkve tamo se javi i možemo tamo o tome da ne remetimo ovu temu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Odgovor: Mire, nisi u pravu. Kad E;len Vajt pise daje Hristos oduvek bio jedno sa Ocem i kad jasno kaze da je Sveti Duh TRECE LICE BOZANSTVA, sta je to za tebe, ako nije Trojstvo?

Znam da sam u pravu.
Rekao sam da su neke njene izjave falsfikovane i izvucene iz konteksta. A to je dobro dokumentovano kod ''adventista ne-trinitarijanaca''.. Sve ove izjave su objasnjene tamo..

Sta za mene znaci:
''Vecnost'' je neodredjen pojam ovde..
Za Isusa se kaze: ''KOJEM SU IZLASCI OD VECNIH VREMENA'' , dakle on je imao ''izlazak'' , on je ''proizasao'' tj. ''iznedren iz samog Bozjeg bica'' kao sto je i Eva iznedrena iz coveka, a Bog ''na svoju sliku'' stvara coveka, dakle po ugledu na sebe.
Kakva je Bozja zajednica(Oca i Sina), takva je i bracna zajednica muskarca i zene, i nema ''trece osobe u tom odnosu'', i to je ono sto su EGW i rani Adventisti verovali..
Oni su verovali da je Isus ''rodjen'' tj. ''iznedren direktno iz Bozjeg bica'' on je ''Jednak Ocu'' jer u njemu ''zivi punina Bozanstva'' , a onaj koji radja i onaj koji je rodjen su ''isti po prirodi''.
Zato je Isus isto tako Bog kao i njegov Otac.

Ipak, nebitno je moje misljenje, nego da vidimo citate koje si naveo:

"Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem od vecnih vremena." Ceznja vekova str. 5.
[Ovo sam objasnio, ''vecnost'' nije odredjen pojam, kako po Bibliji tako ni po EGW, to sto je bio jedno sa Ocem ''od'' vecnih vremena nista ne dokazuje]

"Htristos je prapostojeci, samopostojeci Bozji Sin...
Rec je postojala kao Bozansko bice, odnosno kao vecni Bozji Sin.
" Manuskript 101. godine 1900.
[Iz ovoga se ne moze izvoditi zakljucak o Trojstvu, jer Isus je ''prapostojeci'' ''samopostojeci'' i ''vecni Sin'' i kod adventista anti-trinitarijanaca]

"Sveti Duh ima svoju licnost... On mora da je Bozanska licnost." Manuskript 20, 1906. godine,
[Ovo je falsifikat! Ali recimo da su tacne reci:
Po ucenju pionira. Sveti Duh ''jeste licnost'' ali to nije ''izdvojena licnost od Boga''(nije 'treca osoba') , vec je to kao sto i tekst kaze ''Bozja Licnost'' - dakle problem je u vadjenju ovog citata van konteksta(ili u pogresnom prevodu) pa su cak stavili (ili si ti stavio) tackice (...) medjutim ipak je sasvim izvesno da je ovo falsifikat i pokusaj ubacivanja]

"Knez sile zla moze da bude obuzet jedono Bozjom silom KOJA JE TRECE LICE BOZANSTVA." (Testimonies, Series A, No 10 p. 37, 1897.}[Ovaj citat je falsifikat]

Ako je ovo sve sto imas, ja bi presao na njene ''anti-trinitarijanske izjave'':

''Oni su dva ALI ZAMALO PA IDENTICNI'' - pa jesu li ili nisu identicni!?

''Bog je Otac Hristu, Hristos je Sin svom Ocu, HRISTU JE DATA UZVISENA POZICIJA.
ON JE UCINJEN JEDNAKIM OCU''
- ako mu je ''data pozicija'' onda je on nije posedovao pre toga. Ako je bio ''ucinjen jednakim'' onda ''nije bio jednak ranije''.

''SIN Bozji je bio SLEDECI PO AUTORITETU POSLE VELIKOG ZAKONODAVCA, on je bio savrsena slika svog Oca''
-ako si ''sledeci po autoritetu'', onda ''nemas isti autoritet kao Otac'' , nisi jednak, i tvoj autoritet je nizi..

''Veliki Stvoritelj je sakupio nebesku vojsku, da bi mogao u prisustvu svih andjela POSTAVITI POSEBNU CAST NA SVOG SINA''
- sta ima da ''postavlja posebnu cast na svog Sina'' kao da on tu cast nije posedovao od vecnosti?''

''Sin je sedeo na prestolu sa Ocem, i nebeska grupa svetih andjela je bila sakupljena oko njih, OTAC JE ONDA OBJAVIO DA JE ON ODREDIO DA HRIST, NJEGOV SIN, BUDE JEDNAK NJEMU''
- sta ima da objavljuje da ce ''od sada biti 'jednak' ako je to bio vec od ranije?

''Svog Sina ON JE OVLASTIO DA KOMANDUJE NEBESKOM VOJSKOM''
- zar nisu jednaki po vlasti. Sta ima Otac da ga ovlascuje???

''Njegov Sin ce IZVRSITI NJEGOVU VOLJU I NJEGOVE NAMERE I NECE UCINITI NISTA SAM OD SEBE''
- Bozja volja je ispred Hristove volje...

''Car univerzuma je sazvao nebesku vojsku pred sebe, DA U NJIHOVOM PRISUSTVU, OBJAVI PRAVU POZICIJU SVOG SINA. , i objavi odnos koji on(HRIST) ima prema svim stvorenim bicima .. CAR JE OBJAVIO DA NIKO OSIM HRISTA , JEDINORODNOG OD BOGA, NE MOZE POTPUNO UCI U NJEGOVE NAMERE, I NJEMU(HRISTU) JE POVERENO DA IZVRSI MOCNE ODLUKE NJEGOVE VOLJE''
-sta ima da saziva sabor da bi objavio ''pravu poziciju svog Sina'' , zar nije on od vecnosti jednak Bogu po poziciji???

I tako dalje... Mnostvo i mnostvo izjava, 90% anti-trinitarijanskih izjava kod nje , i 2% Trinitarijanskih.
Pa onda kad ukljucis izjave pionira(citaj u uvodu teme), shvatices da su njene izjave u potpunoj saglasnosti sa njihovim..

Da li je zaista moguce da su pioniri bili ''dualisti'' a EGW ''triniarijanac''?
NE NIKAKO!
Po recima njenog sina, citiram: ''Elen White nikada nije bila 'unitarijanac' i nikada nije 'postala trinitarijanac''.
Dakle ona je verovala u neku vrstu 'dualizma' kao i svi ostali pioniri..
Da je zaista verovala u ''Trojstvo'' oni je nikada ne bi prihvatili..

Do danas nisa sreo advenbtiste da se sukobljavaju po tom pitanju, Crkva je jedinstvena.

Nisi sreo adventiste koji se sukobljavaju oko Trojstva?
Mozda nisi ali ces sresti..
Mi ovde upravo o njima govorimo ''oni su unutar crkve''.

Rec je o reformnom pokretu(nemaju nameru da napustaju crkvu), a sebe smatraju narecenim u prorocanstvu EGW i ''trecom andjeoskom vescu'' odnosno da su oni ti koji ce to delo zavrsiti.
Veruju da su najvaznije reci iz Otkrivenja: ''Bojte se Boga i podajte mu slavu'' a vezane su za Trojstvo, kada to objave onda ide 'treca vest'..
Pokusavaju ovo pitanje da proguraju do generalne konferencije...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@Taramana

Sto se tice moje izjave za Svetog Duha, rekao sam da se ''Sveti Duh podmece kao 'nezavisna osoba' da mu se molimo kao Bogu''(a to po Bibliji nije zahtev) i tu je prevara, jer ako ne razumemo ko i sta je Sveti Duh, a molimo se 'nekoj nezavisnoj osobi' onda gde nase molitve odlaze?
I ti i ja smo ovde saglasni, ti ne verujes da je Sveti Duh 'nezavisna osoba' vec je to ''sam Bog'' kao sto i ja verujem isto, samo sto ti verujes u 'tri sluzbe'.

Ja ovo tvoje(o tri sluzbe) ne mogu prihvatiti, jer Bog po tebi dolazi u NZ da ''naglasi svoju jedinstvenost'' kao Isus Hristos, a onda tu svoju istu jedinstvenost kasnije ''razvodnjava trecom sluzbom''?
Cemu to sem sto se ljude zbunjuje?
Dakle nije mi logicno...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
@Taramana

Sto se tice moje izjave za Svetog Duha, rekao sam da se ''Sveti Duh podmece kao 'nezavisna osoba' da mu se molimo kao Bogu''(a to po Bibliji nije zahtev) i tu je prevara, jer ako ne razumemo ko i sta je Sveti Duh, a molimo se 'nekoj nezavisnoj osobi' onda gde nase molitve odlaze?
I ti i ja smo ovde saglasni, ti ne verujes da je Sveti Duh 'nezavisna osoba' vec je to ''sam Bog'' kao sto i ja verujem isto, samo sto ti verujes u 'tri sluzbe'.

Ja ovo tvoje(o tri sluzbe) ne mogu prihvatiti, jer Bog po tebi dolazi u NZ da ''naglasi svoju jedinstvenost'' kao Isus Hristos, a onda tu svoju istu jedinstvenost kasnije ''razvodnjava trecom sluzbom''?
Cemu to sem sto se ljude zbunjuje?
Dakle nije mi logicno...

Bracika ja ne tražim dasvima sve bude logično,eto ti pokušaj objasniti Adventisti da nedelja nije žig zveri on će ti reći da mu nije logično jer mu je subota pečat. Pokušaj Js objasniti da Isus nije stvorenje neće mu biti logično da se Bog može javiti u telu.Pokušaj trojičarima objasniti da je Bog jedana ne trojedan i neće im biti logično.
Meni je to jasno i moje je samo da svedčim i potvrđujem veru a Bog otvara razum da bude logično i ne čini to silom . Otvoriće samo tad akomi želimo da nam otvori i počemo slušati šta piše.

Svako dobro.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bracika ja ne tražim dasvima sve bude logično,eto ti pokušaj objasniti Adventisti da nedelja nije žig zveri on će ti reći da mu nije logično jer mu je subota pečat.

Ne da nije logično, nego nije u kontekstu biblije - da i pečat Božji i žig zveri u bibliji predstavlja zakon, odnosno - svesno prihvatanje određenih principa koji ili proslavljaju Boga ili pak zver.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Bracika ja ne tražim dasvima sve bude logično,eto ti pokušaj objasniti Adventisti da nedelja nije žig zveri on će ti reći da mu nije logično jer mu je subota pečat. Pokušaj Js objasniti da Isus nije stvorenje neće mu biti logično da se Bog može javiti u telu.Pokušaj trojičarima objasniti da je Bog jedana ne trojedan i neće im biti logično.
Meni je to jasno i moje je samo da svedčim i potvrđujem veru a Bog otvara razum da bude logično i ne čini to silom . Otvoriće samo tad akomi želimo da nam otvori i počemo slušati šta piše.

Svako dobro.

Ja i zelim da mi Bog otvori da razumem, pa ako si ti u pravu i ako je Bog tebi dao razumevanje, a meni nije molim ga za mudrost .. A meni je Bog ovo o ''jednom Bogu a ne Trojstvu'' otkrio mnogo, mnogo ranije..
Ti tada nisi bio na forumu, a on mi otvorio da razumem da je ''Sveti Duh u Bogu'' a ne ''negde spolja'' , i shvatio sam da to nije ''nezavisna osoba''

Ali nastavih na silu braniti Trojstvo jer nikako nisam mogao da prihvatim da je moguce nesto drugo, jer Isus mora biti Bog, a stoga i Trojstvo. Jer ti odbacivsi Trojstvo ti odbacujes i Isusa kao Boga i pravis ga ''stvorenim bicem''. A po Bibliji to nije ispravno..

Tako sam i ja branio govoreci: ''Ako je Sveti Duh u Bogu, onda se i on moze nazvati Bog''..
Ne shvatajuci zasto mi Bog otkriva ovo o Svetom Duhu..

A onda sam cuo da je Isus ''doslovni Bozji Sin'' i ''da je rodjen'' i da se na njegovoj Bozanstvenosti nista ne gubi, jer je ''Sin'' a sin nosi ''prirodu svog Oca''..
Prvo sam bio iznenadjen ovom tvrdnjom, a zatim je sve poprimilo novo znacenje, i nerazumljivi stihovi postali su jasni, to mora biti to!

Nadam se da ne gresim ovde, a vreme ce pokazati, ja sam uvek spreman na korekciju, i ocekujem da ce mi Bog a ne covek otkriti...

Pozdrav Brate.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ti tada nisi bio na forumu, a on mi otvorio da razumem da je ''Sveti Duh u Bogu'' a ne ''negde spolja'' , i shvatio sam da to nije ''nezavisna osoba''

Pa brate moj o tome ti i pišemda je ta služba istog Boga ne kao nešto van ili nezavisno od Boga već Bog lično.

Ali nastavih na silu braniti Trojstvo jer nikako nisam mogao da prihvatim da je moguce nesto drugo, jer Isus mora biti Bog, a stoga i Trojstvo.

Ništa se na silu ne tvrdi zato i kažem da mi je logično što se tako uči jer je dogma progresivna i nametljivato možep zapaziti iz svake zajednice kako izlazi i otuda toliko sukoba mišljenja.

Jer ti odbacivsi Trojstvo ti odbacujes i Isusa kao Boga i pravis ga ''stvorenim bicem''. A po Bibliji to nije ispravno..

Možeš mi reći da sam lažov da sam idiot da sam bezobrazan i šta sve ne ali meni nikako ne možeš reći da odbacujem Isusa.
Ti Isusa vidiš kao deo od Boga a ja ga priznajem kao Boga u punini i nikako nije primerena ta tvrdnja.Ja bracika tvrdim da je druga služba Boga služba U TELU jer Bog se javi u telu i ako bi odbacio Isusa odbacio bi Boga to nikako u mom slučaju ne stoji već oni što Isusa prave stvorenjem odbacuju Boga u telu.Molim te nemoj se služiti tim stvarima da meni pripisuješ nešto što ja ne govorim to je Slapov posao i to nije dobro.

Nigde ne kažem da je Isus deo Boga niti da uz Boga ima još Bogova već tog jednog prepoznajem uslužbama kao što Ga i apostoli poznaše.

Ne da nije logično, nego nije u kontekstu biblije - da i pečat Božji i žig zveri u bibliji predstavlja zakon, odnosno - svesno prihvatanje određenih principa koji ili proslavljaju Boga ili pak zver.

Laodikeja želiš li ti reći da Adventisti ne uče da je subota pečat a nedelja žig zveri?

Poslednja izmena:
Natrag