Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Postovane prijatelju Taramanda,

Pre svega Elen Vajt je to vise puta objasnila da je za svoja objasnjenja koristila izjave drugih autora kao sto mi to svi i danas radimo.

Drugo naveo si formulu adventistickog krstena i tvrdis da je neki propovednik ovako krstavaoi: ,,KRŠTAVAM TE U IME BOGA OCA I U BOGA SINA I U BOGA DUHA,,.

Za tvoju informaciju adventisi krstavaju nove vernike upravo onako kako je to Hristos formulisao: Krstavam te "U IME OSA I SINA I SVETOGA DUHA." (Matej 28,19)
Imas li ista protiv ovakvog krstenja?

Sve najbolje

Razlika je očigledna u onom što čovek izreče pri krštenju i ti ovde.
Ti pominješ TRI TITULE a on TRI BOGA.
Da li imam protiv...nemam možese krstiti i u Simu ali nije ispravno.
Apostolsko krštenjeje U IME i onda izgovore to IME a gde je IME u gornjim navodima gde se tu čuje IME?
Što se tiče Elizabete malo je otkrila od svog šarma a da to učini jače zapljjusnula bi te tama. Ali sreća nisu svi katolici takvi ona je posebna.
I nije Taramanda Mirče već Taramana od kojese formira MARANATA shvataš?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Sad ispada da su svi oni promenili verovanje.
Ali to treba dokazati, dakle ja ocekujem od onih koji poznaju tematiku da mi pokazu citatima, da su pioniri i Elen White promenili glediste o Trojstvu.

Postovanje prijatelju Mire,

Istorija Adventisticke crkve potvrdjuje da su prvi adventisti, menjali svoje misljenje i verovanje prema otkrivenju biblijskih istina koje je progresivno. Kako su saznali za koju od vaznih istina, o njpoj su proucavali Sveto pismo, molili se Bogu i usvajali novu svetlost.
Mislim da je Laodikeja spomenuo EGW i praznovanje subote. Kada je njoj i njenom muzu Josip Bates rekao da je sunbota sedmi dan, EGW je rekla da je to jevrejsko za cim mi hriscani ne treba da idemo. Otisli su kuci i dva meseca proucavali to pitanje u Bibliji, prihvatili Subotu kao sedmi dan u sedmici i tek posle toga ona je pisal da joj je u viziji pokazan Dekalog i da je u tom vidjenju videla cetvrtu zapovest osvetljenu za razliku od drugih. Vidis da je bilo promena.

Drugo, godine 1888. bila je konferencija o Opravdanju verom. Prvi adventisti su branaci istinu o suboti stavili glavni naglasak na praznovanje Subot. Ranije smo ovde raspravljjali o dvema slikama Jakova Vajta. Na prvoj je u centru slike drvo sa deset grana i na svakokj grani obesena je jedna od Deset zapovesti, a u senci drveta je Hristovo raspece i vaskrsenje. Posle vise godina, Jakov Vajt dao je umetniku da mu naslika drugu sliku istih motiva, samo nije Zakon u centru, nego Hristos. Vidis da su menjali svoja misljena, ucenja i propovedanje prema saznanju istina koje su ima postepeno otkrivane.

Evo ti i istorijski navod: "Adventisti veruju u Sveto Trojstvo, koje se sastoji od vecnog Oca, koji je licno duhovno Bice, svuda prisutan, svemoguci, svezjuci, beskonacno mudar i dobar; od Isusa Hroista koji je Sin Vecnoga Oca, kroz koga je sve stvoreno i kroz koga ce biti dovrseno spasenje otkupljenih; od Svetoga Duha koje je trece lice Bozanstva, mocna preporodjavajuca sila u delu spasenja." prof. Mirko Golubic, Istoriha Crkve, str. 317.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire tamo neke 2008 na mom starom forumu je došao jedan član koji se predstavljao kao adventist ali nije vjerovao u trojstvo...inače je bio student katoličke teologije u Rijeci...čak je po njegovom iskazu kao uzoran student trebao ići na studije u Rim...no došao je u dodir sa adventistima...zanimljivo je da je se opet pojavio godinu kasnije kao katolik i onda branio trojstvo..to je onaj što je napisao iskustvo na katolik.hr kao bivši adventsti...premda iz povjerljivih informacija se bio opet vratio u adventizam i tražio da se to iskustvo skine sa stranice na što ovi nisu pristali...onda se opet vratio u katolicizam i sad je nigdje kako mi veli jedan lik sa facebooka koji ga dobro poznaje...u raspravi sa katolicima on stavlja citate što su vjerovali prednicejski oci - premda nisam vidio stranice ni izvore na engleskom...ja sam ih kopirao na word i pošto si tražio evo vjerovanja...

Što su naučavali prednicejski oci o trojstvu

Justin Mučenik, koji .je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on "različit ... od onog Boga koji je sve stvorio". Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu I da "nikada nije učinio nešto sto od njega Stvorltelj nije ... tražio da učini ili kaže".
Irenej, koji je umro aka 200. g. n. e., rekao je da je predljudskl Isus egzistirao odvojeno od Boga I bio podređen.
On je pokazao da Isus nije ravan "istinitom/pravom i jedinom Bogu", koji je "iznad svega, osim kojeg nema drugog". Klement Aleksandrijski, koji je umro aka 215. g. n. e., označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju "stvorenjem", a Boga "nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom".
On je rekao da je Sin "najbliži jedinom svemogućem Ocu", ali da mu nije ravan. Tertulijan, koji je umro oko 230.g.n.e.naučavao je da je Bog najviši.
On je zapazio: "Budući da je Otac veći razlikuje se od Sina; kao sto je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji Šalje različit je od onoga koji je poslan. "Također je rekao: "Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao ... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam.

" Hipolit, koji je umro ako 235. g.n e.,pisao je da je Bog "jedan Bog, prvi i Jedini Stvoritelj i Gospodar svega i sviju", i "nista mu nije po starosti ravno ... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono sto prije nije postojalo", kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusam.
Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: "Otac i Sin su ... U pogledu svoga bitka ... dvije (s)tvari"; "u usporedbi s Ocem, (Sin) je sasvim malo svjetlo". Obuhvativši povijesne dokaze, Alvan Lamson kaze u svom djelu The Church of the First Three Cen turies (Ckrva u prva tri stoljeca):"Danasnja popularna nauka o Trojstvu ... ne dobiva podršku iz riječi Justina Mučenika, a ova primjerdba može se proširiti na sve perdnicejske oce, to jest, na sve kršćanske pisce prvih 300 godina nakon Kristova rođenja.

Istina, oni govore o Ocu,Sinu i...svetom Duhu,ali ne kao međusobno ravnima, kao o nekoj numeričkoj biti ne kao o tri u jednom, u onom smislu kao što to sada naučavaju trinitarijanci. Zapravo, upravo je suprotno."
Prema tome, Biblija i povijest potvrđuju da je Trojstvo bilo nepoznato u biblijska vremena i nekoliko stoljeća nakon toga.
Kainose, ovo taj katolik nije naucio na studijama Bogoslovije :) malo mi je smešno jer je bukvalno od reči do reči kopirao iz brošure Jehovinih Svedoka, brošura se zove: "da li treba verovati u Trojstvo", pa uporedi tekst, a ja sam na temi "Jehovini Svedoci " osporio ovo, reč je o falsifikatu, svi ovi citirani Oci su verovali u Trojstvo, a njihove izjave ovde su izvučene iz konteksta ili čak takvo nešto nisu ni izgovorili..
Postaviću ovde odgovor ako te bas zanima..
@Marko1932
Malo si mi preko reda u više postova odgovarao, a ja sam postavio citate i oni su autentični što se lako da proveriti onima koji poznaju spise EGW, a mogu postaviti i reference za svaku pojedinačno ali me je mrzelo to da radim, jer ponavljati isto svima je zamorno.
A nisi mi odgovorio na izjave osnivača adventizma u uvodu teme, pa sumnjam da bi se moj trud isplatio, jer ti misliš da neko vadi iz konteksta ili falsifikuje.
A ovi citati od EGW su tim više jaci što ih citira vas Adventisticki pripovednik Trinitarijanac u videu.
Zato od njega postavih, da ne bude sumnje.
Dalje naveo si citat Mirka Golubica, ali nisi postavio iz koje godine, za šta sam ja gotovo siguran da je kasnijeg datuma.
Ipak o menjaju verovanja kod ranih adventista do prihvatanja Trojstva nisu dati nikakvi dokazi niti citati, što bi ja priznao da je tako učinjeno. Takvih dokaza nema, svi su do kraja života ostali anti-trinitarci a odlučujuća ovde je i izjava sina EGW da ona nikad "nije postala Trinitarijanac " mogu ti dati i referencu za tu izjavu pa da proveriš..

Ako želiš biblijski da osmotrimo ovu temu, bolje je na temi " Sveto Trojstvo", ali dobro pitaj i ovde pa iako nije relevantno za temu mogu odgovoriti..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isabeleta, pogledaj temu koju sam pokrenuo na forumu "CRKVENI OBICAJI I UCENJA I NJIHOVO MNOGOBOZACKO I OKULTNO POREKLO" tu se nalaze odgovori na istorijsko mesanje Rimokatolicizma sa mnogobozackom filozofijom.

Ti ovo sto se iznosi shvatas licno, ali to nije slucaj, vec da se ukaze na istinu i put spasenja i da bi se ljudi spasili od jednog kvarnog sistema koji vodi ljude u propast.

Pozdrav i svako dobro!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovsne Miro,

hvala ti na gornjem komentaru. Posto si trazio da ti dam neke dokaze da su adventisti poverovali u Trojstvo, navescu neke, ali prvo dozvoli mi da nesto kazem.

Pre svega, vec sam izjavio da prvi adventisti nisu imali skolovane teologe, nego priucene ucitelje. U pravu si da u pocetku svaki od njih je drugacoije verovao kao sto su i poticali iz raznih Crkava. Ti kazes da oni nikad nisu ni usvojili verovanje u Trojstvo. Za nbeke od njih, mozda si u pravu, jer mozda je medju njima i bilo pojedinaca koji tu istinu nisu razumeli ni prihvatili, to je svakako moguce. Medjutim, mi ovde govorimo ono sto je Adventisticka crkva usvojila na svom glavnom saboru. Rec je o tome kako Crkva veruje i uci, a ne pojedinci. Svaki pojedinac moze da ne razume ili nece da razume, ali vazno je kako Crkva uci.

Od 12 Hristovih ucenika koji su bili temelj Crkve, jedan (Juda) pogresno je shvatio Hrista i Njegovu sluzbu zato je i propao, ali njegovom propascu nije i Crkva propala.

Za vreme komunizma u Jugoslaviji, hiljade pravoslavaca i katolika bili su clanovi partije i javno su ispovedali ateizam. Da li su time i te Crkve propale ili izmemnile svoja ucenja? Nisu Crkve su verovale tada a i danas veruju kako su i pre komunizma verovale. Zato je korisno odvojiti pojedince i proucavati ono sto Crkva veruje uci.

Da bi ste znali kako Adventisticka crkva veruje i uci, narucite knjigu "Adventisticki hriscani veruju" pa o tome da diskutujemo.

Evo ti dokaza kako i kada su adventisti verovali i sta je o tim istinama pisala EGW:
Izvinjavam se ali zbog prostora i vremena navescu samo kratke izjave sa referencima.

Evo sta EGW kaze o Boznastvu i Preegzistenciji Isusa Hrista i njegovog mesta u Bozanstvu, ili Trojstvu:

"Hristos, Rec, jedinorodni Sin Bozji BIO JE JEDNO SA VECNIM OCEM
- u prirodi, karakteru , u cilju, jedino bice koje je moglo uci u Savet i svrhu Boga. "Ime ce mu biti Divni, Svedok, Bog silni, Otac vecni, Knez mirni." Isaija 9,6,
Patrijarsi i proroci,, str.34.

"Gospod Isus Hristos, Bozanslki Sin Boizji POSTOJI OD VECNOSTI, odvojena licnos, a ipak jedno sa Ocem."
R&H, April 5 1906,

"Od cele vecnosyi Hristos je bio u jedinstvu sa Ocem,
i onda kada je uzeo ljudsku prirodu i onda je bio jedno sa Ocem," Znaci vremena Avgust 5, 1905.

"Od vecnih vremena Gospod Isus Hristos je bio jedno sa Ocem." Ceznja vekova str. 19.

"Hristos je oduvek bio Bog u pravom smislu te reci
. On je bio sa Bogom od cele vecnosti, Bog iznad svega, zauvek blagosloven." R&H, April 5. 1906.

"Bozanstvo pocelo je sa sazaljenjem za svet, Otac i Sin i Sveti Duh zalozili su se stvarajuci plan otkupljenja."
Saveti o zadravlju, str. 222.

Vidis Miro, da je EGW verovala u Trojstvo.

Evo nekih verovanja Adventisticke Crkve iz knkjige "Pitanja o doktrini:

Verovali su:
1. Da je Bog stvoritelj, odrzavatelj i upravitelj svemira, i On je vecan, svuda prisutan, sveznajuci.
2. Da Bozanstvo, Trojstvo, podrszumeva Boga Oca, Sina i Svetoga Duha.
4. Da je Hristos parvi Bog i da je postojao sa Ocem kroz sva vremena.
5. Da je Sveti Duh licno bice, deleci Bozanske atribute sa Ocem i Sinom..." Pitanja Doktrine str. 22, objavljena 1957. godine

Mire, ti kazes da su to dela novijeg datuma. U pravu si. Mi priznajemo da prvi adventisti nisu razumeli mnoge istine nego da su ih vremenom, kroz proucavanje i molitvu postepeno otkrivsali i kako su za koju saznali prihvatali su je.

"Naglasavanje monoteizam ne protivi se hriscanskom konceptu o Trojednom Bogu ili Trojstvu - Ocu, Sinu i Svetome Duhu, vec potvrdjuje da ne postoji pnteon raznih bogova." Adventisticki hridcani veruju, str. 35.

"Bog vecni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog pisma. On je ispunjavao Hristov zivot silom. On privlaci i ubedjuje ljudska bica, a one koji se odazovu preobrazava u Bozji lik.Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovon decom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomocije je da svedoci za Hrista i u skaldu sa Svetim pismom uvodi je u svaku istinu." Isto, str. 79.

"U formuli za krstenje Sveti Duh se smatra ravnim Ocu i Sinu.
" (Matej 28,19)

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Na žalost imamo dokaze da je Leroy Edwin Froom bio jezuit i on je krivac zašto je trojstvo ušlo u crkvu....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postovsne Miro,

hvala ti na gornjem komentaru. Posto si trazio da ti dam neke dokaze da su adventisti poverovali u Trojstvo, navescu neke, ali prvo dozvoli mi da nesto kazem.

Pre svega, vec sam izjavio da prvi adventisti nisu imali skolovane teologe, nego priucene ucitelje. U pravu si da u pocetku svaki od njih je drugacoije verovao kao sto su i poticali iz raznih Crkava. Ti kazes da oni nikad nisu ni usvojili verovanje u Trojstvo. Za nbeke od njih, mozda si u pravu, jer mozda je medju njima i bilo pojedinaca koji tu istinu nisu razumeli ni prihvatili, to je svakako moguce. Medjutim, mi ovde govorimo ono sto je Adventisticka crkva usvojila na svom glavnom saboru. Rec je o tome kako Crkva veruje i uci, a ne pojedinci. Svaki pojedinac moze da ne razume ili nece da razume, ali vazno je kako Crkva uci.

Pa problem je upravo taj sto zvanicno ucenje crkve u to vreme nije postojalo.
A ucenje pionira o ovom pitanju je bilo arijevsko..
Navescu citate pionira:

Način na koji su spiritisti opovrgli jedinog Gospoda Boga i našeg Gospoda Isusa Hrista je tako što su koristili staru trinitarijansku veru, da je Isus Hrist večni Bog, iako nemaju ni jedan stih da to podrži, dok mi imamo jasna svedočanstva u izobilju da je on Sin večnog Boga.” {J. S. White, The Day Star, January 24, 1846}

''Ovde možemo da pomenemo Trojstvo, koje ukida ličnost Boga i Njegovog Sina Isusa Hrista''(James White, Review and Herald, Dec 11, 1855, p. 85)

Doktrina o Trojstvu je bila uspostavljena u Nikeji 325. godine. Ova doktrina uništava ličnost Boga i njegovog Sina Isusa Hrista. Sramotne mere kojima je ona nametnuta crkvi a koje se vide na stranicima crkvene istorije može da učini da svaki vernik ove doktrine pocrveni. (J. N. Andrews, Review, March 6, 1855)

Verovanje u doktrinu o trojstvu nije toliko dokaz zle namere koliko opijenost vinom kojim su napojeni svi narodi.
Činjenica da je ovo bila jedna od vodećih doktrina, ako ne i najglavnija, na kojoj se rimski biskup uzdigao u papstvu, ne govori previše u njenu korist.” (R. F. Cottrell, Review and Herald, July 6, 1869)

I tako dalje hiljade i hiljade citata protiv Trojstva, i svi su oni medjusobno saglasnia..

Kazes ''zvanican stav crkve je bio Trojstvo'', a pioniri su imali svoja licna misljenja.
Evo dokaza da prvi Adventisti nisu imali ''zvanican stav'':

Narod Adventista Sedmog Dana nema pisani kredo, ali sledeće su glavne tačke njihovog verovanja, u kojima postoji opšti dogovor. oni veruju, -

I.-Da postoji jedan Bog, lično, duhovno Biće, Stvoritelj svih stvari, svemoćan, sveznajući, i večan; Neograničen u mudrosti,svetosti, pravdi, dobroti, istini, i milosti; nepromenjiv, i da je on svugde prisutan svojim predstavnikom, Svetim Duhom.
{1890, MBC90 8.1}

Ovo opet NIJE VEROVANJE U TROJSTVO!.

Sta su prvi Adventisti verovali, evo ovde je lepo definisano:

Adventistički stav prema Hristovom božanstvu veoma je sličan stavu trinitaraca, tako da tu nema razmimoilaženja… Međutim, ipak preporučujemo da ne bude neslaganja izmedju ove dve grupe. Razlika između nas je takve prirode, da nam je zajedničko široko polje rada sa onima koji se razlikuju od nas po pitanju temelja od kojih zavisi sudbina sveta koji je ogrezao u porocima, da zato adventisti sedmog dana i baptisti sedmoga dana ne mogu da dozvole neslaganje po pitanju doktrina koje ni jedni ni drugi ne smatraju testom Hrišćanskog karaktera. Obe grupe treba da obave poseban posao. Neka Bog blagoslovi obe grupe u svim njihovim naporima da ovo ostvare.”
(James White, “Review and Herald”, October, 12. 1876. p. 116)

Rani Adventisti su VEROVALI U HRISTOVO BOZANSTVO, ALI NE I U BOZANSTVO SVETOG DUHA, nikako nisu verovali u Trojstvo, vec je njihovo verovanje samo sadrzalo odredjene elemente te nauke, kao sto i moje verovanje danas po ovom pitanju je slicno sa Trosjtvom, ali to nije Trosjtvo u tom smislu reci..
Inace za prve Adventiste je receno: “Oni odbacuju doktrinu o Trojstvu” (“They reject the doctrine of the Trinity'').

Da bi ste znali kako Adventisticka crkva veruje i uci, narucite knjigu "Adventisticki hriscani veruju" pa o tome da diskutujemo.

Ta knjiga nije merodavna, jer govori o danasnjim verovanjima..

Evo ti dokaza kako i kada su adventisti verovali i sta je o tim istinama pisala EGW:
Izvinjavam se ali zbog prostora i vremena navescu samo kratke izjave sa referencima.

Evo sta EGW kaze o Boznastvu i Preegzistenciji Isusa Hrista i njegovog mesta u Bozanstvu, ili Trojstvu:

"Hristos, Rec, jedinorodni Sin Bozji BIO JE JEDNO SA VECNIM OCEM
- u prirodi, karakteru , u cilju, jedino bice koje je moglo uci u Savet i svrhu Boga. "Ime ce mu biti Divni, Svedok, Bog silni, Otac vecni, Knez mirni." Isaija 9,6,
Patrijarsi i proroci,, str.34.

Ovo ne dokazuje Trojstvo, dok Hristovo Bozanstvo , Bozansku prirodu i jedinstvo sa Ocem potvrdjuju i antitrinitarci..

"Gospod Isus Hristos, Bozanslki Sin Boizji POSTOJI OD VECNOSTI, odvojena licnos, a ipak jedno sa Ocem."
R&H, April 5 1906,

U potpunosti se slazem.

"Od cele vecnosyi Hristos je bio u jedinstvu sa Ocem,
i onda kada je uzeo ljudsku prirodu i onda je bio jedno sa Ocem," Znaci vremena Avgust 5, 1905.

Slazem se, nista ovde ne dokazuje Trosjtvo..

"Od vecnih vremena Gospod Isus Hristos je bio jedno sa Ocem
." Ceznja vekova str. 19.

Nista sprorno, Hristos je jedno sa svojim Ocem isto kao sto je i zemaljski sin jednak svojem zemaljskom ocu po prirodi i vlasti.. To su pioniri tako i ucili..

"Hristos je oduvek bio Bog u pravom smislu te reci
. On je bio sa Bogom od cele vecnosti, Bog iznad svega, zauvek blagosloven." R&H, April 5. 1906.

Nemam problem sa ovim citatom, on ne dokazuje Trosjtvo..

"Bozanstvo pocelo je sa sazaljenjem za svet, Otac i Sin i Sveti Duh zalozili su se stvarajuci plan otkupljenja."
Saveti o zadravlju, str. 222.

Ovo ne dokazuje Trojstvo, isto kao sto ni nabrajanje tri osobe Toma , Marko , Jovan, ne dokazuje da su oni jedna te ista osoba..

Vidis Miro, da je EGW verovala u Trojstvo.

Ona taj termin nigde nije koristila, niti je rekla da veruje u Trojstvo.
Upravo suprotno, nakon njene smrti njen sin je govorio protiv onih koji su pokusavali da proguraju Trojstvo, te izjavio:
''Elen White nije bila unitarijanac i nikada nije postala Trinitarijanac'' , ako ona to nije postala , kako to da su drugi postali, svesno ignorisuci njene spise???
Ne mogu da nadjem referencu za ovaj navod, ali Kainos sigurno moze...

Evo nekih verovanja Adventisticke Crkve iz knkjige "Pitanja o doktrini:

Verovali su:
1. Da je Bog stvoritelj, odrzavatelj i upravitelj svemira, i On je vecan, svuda prisutan, sveznajuci.
2. Da Bozanstvo, Trojstvo, podrszumeva Boga Oca, Sina i Svetoga Duha.
4. Da je Hristos parvi Bog i da je postojao sa Ocem kroz sva vremena.
5. Da je Sveti Duh licno bice, deleci Bozanske atribute sa Ocem i Sinom..." Pitanja Doktrine str. 22, objavljena 1957. godine

Mire, ti kazes da su to dela novijeg datuma. U pravu si. Mi priznajemo da prvi adventisti nisu razumeli mnoge istine nego da su ih vremenom, kroz proucavanje i molitvu postepeno otkrivsali i kako su za koju saznali prihvatali su je.

To je bilo 1957. , Adventisti tu doktrinu prihvataju tek posle smrti EGW..
Ovo se moze oznaciti vise kao ''otpad od istine'' nego kao ''progresivna istina'' ...

"Naglasavanje monoteizam ne protivi se hriscanskom konceptu o Trojednom Bogu ili Trojstvu - Ocu, Sinu i Svetome Duhu, vec potvrdjuje da ne postoji pnteon raznih bogova." Adventisticki hridcani veruju, str. 35.

Nevazno sta adventisti danas veruju...

"Bog vecni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog pisma. On je ispunjavao Hristov zivot silom. On privlaci i ubedjuje ljudska bica, a one koji se odazovu preobrazava u Bozji lik.Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovon decom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomocije je da svedoci za Hrista i u skaldu sa Svetim pismom uvodi je u svaku istinu." Isto, str. 79.

Opet nebitno..

"U formuli za krstenje Sveti Duh se smatra ravnim Ocu i Sinu.
" (Matej 28,19)
Sve najbolje

Ne znam ciji je ovo citat...
Takodje sve najbolje.

Na žalost imamo dokaze da je Leroy Edwin Froom bio jezuit i on je krivac zašto je trojstvo ušlo u crkvu....

Ja bi voleo da moje rodjake adventiste mogu pitati da li su pre 1930-ih verovali u Trojstvo.
Na zalost ne mogu jer vecina njih nisu zivi, a neki su bili od samih pocetaka od 1900-ih tamo..
Rodjak i rodjaka danas zivi ne znaju nista o tome, a drugi su u australiji..
Mozda ih budem kontaktirao ipak..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje prijatelju Miro,
hvala ti sto si opsirno odgovorio na moj komentar.

Mislim da nema potrebe da odgovaram na svaku tvoju recenicu, ali cu odgovoriti ukratko.
Ako sam te dobro razumeo, ti tvrdis da su pioniri Adventisticke Crkve u pocetku mnoge istine krivo verovsali
Vidis Miro. ja se slazem sa tobom. Vec sam rekao da prvi advnetisti nisu poticsali iz jedne verske zajednice, vec iz mnogih.
Istina je da su imali i razlicita, a ne ujedinjena verovanja zato su sveke godine odrzavali konferencije koje su trajale po nedelju dana ili vise na kojima su proucavali pojedine istine iz Biblije, tako su 1888, proucavali istinu o Opravdanju verom kroz Isusa Hrista. Ni tada neki od njih nisu mogli sve to lako da shvate, ali Crkva je usvojila i tu istinu. Kako su otkrili koju istinu tako su je i primali.

Isto tako, oni u pocetku nisu imali skolovan teoloski kadar, nego su bili obicni ljudi, razlicitih profesij, zato nije nikakvo cudo da su neki od njih krivo shvatali pojedine istine. Mmedjutim, to nije slucaj danas u Adventistickoj Crkvi, podignute su teoloske skole u vecini zemalja u svetu u kojima se studenti spremsaju za sluzbu. Crkva dnas poseduje razne skole, od osnovne do univerziteta. Takodje poseduje bolnice, klinike, domove za sirocad i staracke domove.

Drugo, ti tvrdis da neki od pionira nikad nisu ni primili sve istiner. Mislim da si i u tome u pravu.
Iznecu samo jedan primer; Vilijem Miler je bio baptista, ali posto je verovao u Hristov dolazak i on se nazvao adventista.
Kada su adventisti usvojili praznovanje Subote, Miler to verovanje nije primio nego je i umro kao baptista i do kraja je svetkovao nedelju. Ovaj primer potvrduje istinitos tvoje izjave. Mogu ce je da jos neki nisu razumeli neku od vaznih istina i da je nisu primili, ali Crkva je istrazivala i progresivno usvajala istine kako su im postale jasne.

Trece, nekoliko puta si naveo da su dokazi novijeg datuma i da oni nisu vazni.
Naprotiv, tek ti dokazi novijeg datuma su dokazi onoga sto sam sada rekao.
Zalosno je sto neki od prvih adventista neke istine nisu poznavali, nego su krivo propovedali, ali je sudbonosno i veoma vazno ono do cega je Crkva konacno dosla i sta danas veruje. Poslovicsa glasi: "Konac delo krasi."

Vecina Hristovih ucenika nisu mogli da shvate koja je misija Isusa Hrista na Zemlji. Zar nisu ocekivali da On osnuje novo carstvo, a oni da mu budu ministri? Cak su ulozili mnogo truda da se to ostvari, medjutim, Hristova misija nije promenjena zbog njihovog neznanja. Ti ni u kom slucaju ne dokazuje da Crkva koju je Hristos osnovao nije dobra.

Drugo, Kada je Isus rekao "ako ne jedete tela mojga i ne pijete moje krvi, nemate dela sa mnom", Biblija tvrdi da su ga tada mnogi napustili, jer nisu mogli da razumeju Hristovo ucenje; pa ipak, to nije uticalo na svrhu Hristovog dolaska na Zemlju niti je umanjilo vrednost Crkve koja je tada tek osnovana.

Zanimljivo je da su takvi bili i prvi crkveni osi, ni oni u pocetku nisu sve razumeli. Tek posle tri veka su uspeli da formulisu Simbol vere. I njoima je bilo potrebno vreme da shvate mnoge istine Hristove nauke i da ih usvoje.

Zato mislim da nikoga ne treba da iznenadjuje sto prvi adventisti odmah nisu razumeli svaku istinu, bilo bi iznenadjujuce da jesu; medjutim veoma je vacno do koga stanovista je konacno Crkva dosla. Merodavno je ono sto je usvojeno na Glavnom saboru Crkve na kom su bili delergati iz svih zemalja, to je sluzbeno ucenje i verovanje Crkve.
Dobro je da primetite, da Crkva nikad nije izglasala ono sto su pojedinci u pocetku verovali i propovedali.
Zato ako zelite da znate ono sto Adventisti veruju i uce, posluzite se sa sluzbenim verovanjem Crkve, a ne da lutate po onome sta su upocetku izjavili neuki vernici.

Sve najbolje

U formuli za krstenje Sveti Duh se smatra ravnim Ocu i Sinu."
Marko1932 je napisao(la):
" (Matej 28,19)

Izvinjavam se Miro, to je moja greska, taj citat se nalazi u knjizi Adventisticki Hriscani veruju, str. 82.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"kainos,Na žalost imamo dokaze da je Leroy Edwin Froom bio jezuit i on je krivac zašto je trojstvo ušlo u crkvu....

Kainos, a ja imam dokaza da je Juda Iskariotski proveo tri i po godine sa Hristom i njegov otpad nimalo nije uticao na Hristovu sluzbu niti na osnivanje Hristove crkve.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postovanje prijatelju Miro,
hvala ti sto si opsirno odgovorio na moj komentar.

Mislim da nema potrebe da odgovaram na svaku tvoju recenicu, ali cu odgovoriti ukratko.
Ako sam te dobro razumeo, ti tvrdis da su pioniri Adventisticke Crkve u pocetku mnoge istine krivo verovsali
Vidis Miro. ja se slazem sa tobom. Vec sam rekao da prvi advnetisti nisu poticsali iz jedne verske zajednice, vec iz mnogih.
Istina je da su imali i razlicita, a ne ujedinjena verovanja zato su sveke godine odrzavali konferencije koje su trajale po nedelju dana ili vise na kojima su proucavali pojedine istine iz Biblije, tako su 1888, proucavali istinu o Opravdanju verom kroz Isusa Hrista. Ni tada neki od njih nisu mogli sve to lako da shvate, ali Crkva je usvojila i tu istinu. Kako su otkrili koju istinu tako su je i primali.

Isto tako, oni u pocetku nisu imali skolovan teoloski kadar, nego su bili obicni ljudi, razlicitih profesij, zato nije nikakvo cudo da su neki od njih krivo shvatali pojedine istine. Mmedjutim, to nije slucaj danas u Adventistickoj Crkvi, podignute su teoloske skole u vecini zemalja u svetu u kojima se studenti spremsaju za sluzbu. Crkva dnas poseduje razne skole, od osnovne do univerziteta. Takodje poseduje bolnice, klinike, domove za sirocad i staracke domove.

Drugo, ti tvrdis da neki od pionira nikad nisu ni primili sve istiner. Mislim da si i u tome u pravu.
Iznecu samo jedan primer; Vilijem Miler je bio baptista, ali posto je verovao u Hristov dolazak i on se nazvao adventista.
Kada su adventisti usvojili praznovanje Subote, Miler to verovanje nije primio nego je i umro kao baptista i do kraja je svetkovao nedelju. Ovaj primer potvrduje istinitos tvoje izjave. Mogu ce je da jos neki nisu razumeli neku od vaznih istina i da je nisu primili, ali Crkva je istrazivala i progresivno usvajala istine kako su im postale jasne.

Trece, nekoliko puta si naveo da su dokazi novijeg datuma i da oni nisu vazni.
Naprotiv, tek ti dokazi novijeg datuma su dokazi onoga sto sam sada rekao.
Zalosno je sto neki od prvih adventista neke istine nisu poznavali, nego su krivo propovedali, ali je sudbonosno i veoma vazno ono do cega je Crkva konacno dosla i sta danas veruje. Poslovicsa glasi: "Konac delo krasi."

Vecina Hristovih ucenika nisu mogli da shvate koja je misija Isusa Hrista na Zemlji. Zar nisu ocekivali da On osnuje novo carstvo, a oni da mu budu ministri? Cak su ulozili mnogo truda da se to ostvari, medjutim, Hristova misija nije promenjena zbog njihovog neznanja. Ti ni u kom slucaju ne dokazuje da Crkva koju je Hristos osnovao nije dobra.

Drugo, Kada je Isus rekao "ako ne jedete tela mojga i ne pijete moje krvi, nemate dela sa mnom", Biblija tvrdi da su ga tada mnogi napustili, jer nisu mogli da razumeju Hristovo ucenje; pa ipak, to nije uticalo na svrhu Hristovog dolaska na Zemlju niti je umanjilo vrednost Crkve koja je tada tek osnovana.

Zanimljivo je da su takvi bili i prvi crkveni osi, ni oni u pocetku nisu sve razumeli. Tek posle tri veka su uspeli da formulisu Simbol vere. I njoima je bilo potrebno vreme da shvate mnoge istine Hristove nauke i da ih usvoje.

Zato mislim da nikoga ne treba da iznenadjuje sto prvi adventisti odmah nisu razumeli svaku istinu, bilo bi iznenadjujuce da jesu; medjutim veoma je vacno do koga stanovista je konacno Crkva dosla. Merodavno je ono sto je usvojeno na Glavnom saboru Crkve na kom su bili delergati iz svih zemalja, to je sluzbeno ucenje i verovanje Crkve.
Dobro je da primetite, da Crkva nikad nije izglasala ono sto su pojedinci u pocetku verovali i propovedali.
Zato ako zelite da znate ono sto Adventisti veruju i uce, posluzite se sa sluzbenim verovanjem Crkve, a ne da lutate po onome sta su upocetku izjavili neuki vernici.

Sve najbolje

U formuli za krstenje Sveti Duh se smatra ravnim Ocu i Sinu."
Marko1932 je napisao(la):
" (Matej 28,19)

Izvinjavam se Miro, to je moja greska, taj citat se nalazi u knjizi Adventisticki Hriscani veruju, str. 82.

Sve najbolje

Ja razumem da je adventisticka crkva postepeno usvajala odredjene istine Svetoga Pisma, i da danas mozemo kazati da oni veruju u Trojstvo. Ovde to niko ne spori.
Ono sto je problem, a na sta ja nisam dobio odgovor, je da li je EGW verovala u Trojstvo, nasuprot onima koji su u to vreme zagovarali arijanizam, ili je tek kasnije pred smrt prihvatila Trinitarijansku teologiju.
Iz izjava njenog sina vidimo da nije. Pa se onda pojavljuje sumnja u njene spise i izjave koje govore o Trojstvu, a Kainos ovde upucuje na dokaze da je ta dogma ubacena od neprijatelja spolja, a verovatno su vrsene i prepravke u njenim tekstovima..

Zbog toga je pod znakom pitanja sve ono sto adventisti danas veruju, a pokret unutar crkve , koji se naziva ''antitrinitarijanski'' pokusava ovo pitanje da iznese pred generalnu konferenciju..

Da bi smo ovo pitanje resili, mi moramo imati, zvanican stav crkve u ono vreme, ili pak jasno ucenje EGW da je Bog Trojedini. Na zalost mi to nemamo, pa nam ostaje da na osnovu izjava pionira zakljucujemo sta su oni verovali, i kako je doslo do promene.

Ovde se takodje dovodi u pitanje i nadahnutost EGW, jer kako ona kao prorok moze pisati jedno a kasnije nesto drugo o Bogu i njegovoj prirodi? Stavise, ona nikada u svojim spisima nije ukazala na tu promenu ako je do nje i doslo, i ono sto joj je Bog o toj temi otkrio, pa ispada kao da ona nije menjala stav. A ako nije onda je jasno o cemu se radi..

Ovde je pisao i Slap, koji je tvrdio da nisu drugi menjali spise EGW da bi ubacili Trojstvo, nego je to ona sama cinila, nakon sto je poverovala u Trojstvo.. Ako je to radila bez objasnjenja onda se dovode u pitanje i njeni motivi i njena nadahnutost, jer Bozji prorok to ne bi radio tajno..

Sve ovo je diskutabilno, a bez pravih dokaza, mi mozemo samo nagadjati..

Ja sam misljenja, da su pioniri ostali dosledni svojoj anti-trinitarijanskoj teologiji, a da EGW nikada nije ni poverovala u Trojstvo...
Dok neko ovo ne ospori i ljudima ne ponudi dokaze, bilo o promenjenom stavu pionira, stavu crkve i stavu EGW po tom pitanju...

Natrag