"mire post: "]Postovanje Marko, citati gore izneti u prilog Trojstva su pretezno iz knjige ''Evangelizam'', a ta knjiga ''nije delo Elen White'' vec je rec o kompilaciji, stoga je i sve izneto u njoj nastimovano da odaje odredjenu sliku.
Ipak ostali citati su autenticni, i ja ih moram priznati, ali im nedostaje kontekst..
Postovanje brate Mire,
neobicno si mi drag zato sto vidim da si do krajnosti posten i kazes ono sto mislis bez ikakvog ustezanja i zavijanja, a ja to neobicno cenim i volim
Znam da ce te sledeca recenica veom iznenaditi, ali ja cu je ipak napisati: Elen Vajt NIJE NAPISALA NIJEDNU OD SVOJIH KNJIHGA! Zar te to ne iznenadjuje?
Evo kako su napisane njene knjige: Ona je najpre pisala clanke koji su sedmicno objavljivaniu u TRI CASOPISA: Review and Herald, Omladinski Instruktor i Znaci vremena. Zatim ona je odredila dve sekretarice da joj pomognu u pripremi tih clanaka i organizaciju knjige. Jedna sekretarica po imenu Feny Bolton, bila je novinar i njena duznost je bila da rukopise EGW stavi u pravilan engleski jezik posto EGW nij poznavala gramaticka pravila jezika. Feny je tako pripremila clanke za casopise i podnela Eleni da ih pregleda. Tamo gde je redakcija teksta promenila nijansu njenog pisanja, ona je to prekrizila. Tako EGW je odobrila svaki tekst da se objavi takav kakav je u knjigaa. Tako brate vidis sve njene knjige su kopilacija njenih clanaka koji su objavljeni pre toga u cadsopisima.
Druga sekretarica zvala se Mirijam, on je bila zaduzena da sve objavljene clanke cuva i sakuplja i da ih svrstava u knjige.
Tako brate sada znas da su sve njene knjige kopilacija njenih clanka. Pa ako priznajs neke mora ces priznati i druge, jer su svi u istoj kategooriji po svome nastanku.
Drugo, o prvom navodu ne mogu diskutovati jer ne mogu da ga proverimm bez izvora.
----------------
Sto se tice arijevskih izjava kod EGW, ja sam vec postavio neke gore, ali bez referenci, pa cu ih ovom prilikom ponoviti sa referencama.
Odgovor:
Prvo da vidimo kako je Arije verovao: "Po njemu Sin je bio stvoren. Sin nije jednak Ocu. ON NIJE ISTE SUPSTANCE SA OCEM i NIJE VECAN. On je iz druge supstance. On je imao slobodu da bira da ostane dobar ili da se okrene ka zlu. Posto po prirodi NIJE BIO BOG, on je to postao kroz Bozju milost. Ipak, Sin je stariji od svakog stvorenja." M, Golubic, Istorija Crkve str. 104. Ovo potvrdjuje i Jevsevije Popovec, crkveni istoricar.
Adventisti tako ne veruju u Hrista. Elen Vajt tako ne pise o Hristu. Vevc sam izneo na koliko mesta je rekla da je Hristos Bog. Ona takodje istice da je Hristos iste supstance sa ocem sto Arije nije ucio. Naveo sam i izjavu istoricara Fruma koji je izjavio da priznavanjem da je Hristos iste supstance sa Oce, advnetisti se izdvajajo od Atrijevaca i polu Arijevaca. Zato ne mislim da je ispravno adventiste svrstavati sa Arijevcima.
--------------------------------
''Bog je Otac Hristu, Hristos je Sin svom Ocu, HRISTU JE DATA UZVISENA POZICIJA.
ON JE UCINJEN JEDNAKIM OCU'' {E. G. White, Testimonies Volume 8, p. 268}
- ako mu je ''data pozicija'' onda je on nije posedovao pre toga. Ako je bio ''ucinjen jednakim'' onda ''nije bio jednak ranije''.
Mire, jelda da ti nisi uzeo ovaj tekt iz knjige Elene Vajt? Brate, imam utisak da si iskren i posten i potpuno sam uveren da ti to nikad ne bi uradio, nego da si to sakupio tamo sto je neko drugi pripremi. Ne mislim da si za to kriv, svi mi to radimo, ali taj koji je pripremio taj tekst ili je totalna nenznalica ili je neposten pa hoce da dokaze nesto sto nije tako.
Mire, da li ti ovde kritikujes dela EGW ili Bibliju?
U tekstu koga si naveo, EGW je stavila pod znak navoda rec do reci izjavu apostola Pavla koji tvrdi: "BOG... NAMA GOVORI PREKO SINA KOJEGA POSTAVI NASLEDNIKOM SVEMU..." Jevrejima 1,1-3. Ovaj ceo tekst je prepisala Elen Vajt.
Tako tvrdi Pavle a Elen Vajt je navela izvor i svi znamo odakle je to uzela.
-----------------------
''SIN Bozji je bio SLEDECI PO AUTORITETU POSLE VELIKOG ZAKONODAVCA, on je bio savrsena slika svog Oca''{E.G. White, Review and Herald, December 17, 1872 par. 1}
-ako si ''sledeci po autoritetu'', onda ''nemas isti autoritet kao Otac'' , nisi jednak, i tvoj autoritet je nizi..
Izvinjavam se, nemam pri ruci taj tekst i o njemu ne mogu diskutovati dok ga ne vidim celoga.
--------------------------
''Veliki Stvoritelj je sakupio nebesku vojsku, da bi mogao u prisustvu svih andjela POSTAVITI POSEBNU CAST NA SVOG SINA'' {SR 13}
- sta ima da ''postavlja posebnu cast na svog Sina'' kao da on tu cast nije posedovao od vecnosti?''
MIire, cudni su ovo citati. Evo u rukama imam knjigu The Story of Redamtion, iz koje je ovaj navod. Izvini brate moj, ali taj navod to ne tvcrdi.
U tom poglavlju je rec o Lucifetru i njegovoj pobuni na Nebu. EGW tvrdi da je Lucifer trazio da bude JEDNAK SA HRISTO.
Posle uvoda sledi ta recenica koja glasi: "VELIKI STVORITELJ SAKUPIO JE NEBESKU VOJSKU, DA BI U PRISUSTVU SVIH ANDJELA MOGAO DA "CONFIRM' konfirmisati ili potvrditi POSEBNU CAST SVOGA SINA. SIN JE SEDEO NA PRESTOLU SA OCEM. OTAC JE TADA OBZNANIO DA JE ON ZAPOVEDIO DA JE HRISTOS, NJEGOV SIN JEDNO S NJIM I GDEGID JE SIN PRISUTAN TU JE BILO I NJEGOVO LICNO PRIDSUSTVO." The StorY of Redemtion, p. 13.
Brate Mire, vidis li ti u ovoj izjavi nekakav arijanizam? Zao mi je, ali ja ga ne vidim. Ovde ona raspravlja o pobuni Lucifera na Nebu, i da je Lucifer zahtevao da ima istu vlast kao i Hristos i zbog toga se pobunio. Zbog toga ona kaze da je Bog Otac potvrdio Hristovo Bozanstvo i pred svom nebeskom vojskom potvrdio, ono sto je Hristos i pre toga imao zbog cega se Lucifer i pobunio.
---------------
'Sin je sedeo na prestolu sa Ocem, i nebeska grupa svetih andjela je bila sakupljena oko njih, OTAC JE ONDA OBJAVIO DA JE ON ODREDIO DA HRIST, NJEGOV SIN, BUDE JEDNAK NJEMU'' {SR 7}
- sta ima da objavljuje da ce ''od sada biti 'jednak' ako je to bio vec od ranije?
Ovaj citat ne nalazi se na sedmoj stranci tu je sadrzaj. Medjiutim, vec sam ga gore naveo nalazi se na 13, stranici.
Posto je Lucifer zahtervao da dobije istu vlas kao i Htristos, i tu misao prosirio je medju adjelima, Bog otac je pred svom nebeskom vojskom potvrdio da Hristos ima potpumu vlast koju Lucifer ne moze imati. Nema tu ni malo Arijanizma.
-----------------
''Svog Sina ON JE OVLASTIO DA KOMANDUJE NEBESKOM VOJSKOM'' {E. G. White, The Spirit of Prophecy Volume One, pp. 17, 18} 1870
- zar nisu jednaki po vlasti. Sta ima Otac da ga ovlascuje???
''Njegov Sin ce IZVRSITI NJEGOVU VOLJU I NJEGOVE NAMERE I NECE UCINITI NISTA SAM OD SEBE''{E. G. White, The Spirit of Prophecy Volume One, pp. 17, 18} 1870
- Bozja volja je ispred Hristove volje...
Ova dva citata nemam u svojoj bibliotece i o njima ne mogu opsirno da diskutujem, jer ne znam kontekst istih.
Izgleda da je prvi navod dat posle Luciferove pobune kada je bilo potrebno da se pred andjelima naglas Hristov autoritet.
Drugi citat odnosi se na Hrtistovu zemljasku prirodu u kojoj je i On rekao da je dosao ne DA TVORI VOLJU SVOJU NEGO OCEVU.
-------------
''Car univerzuma je sazvao nebesku vojsku pred sebe, DA U NJIHOVOM PRISUSTVU, OBJAVI PRAVU POZICIJU SVOG SINA. , i objavi odnos koji on(HRIST) ima prema svim stvorenim bicima .. CAR JE OBJAVIO DA NIKO OSIM HRISTA , JEDINORODNOG OD BOGA, NE MOZE POTPUNO UCI U NJEGOVE NAMERE, I NJEMU(HRISTU) JE POVERENO DA IZVRSI MOCNE ODLUKE NJEGOVE VOLJE''(PP str. org. 36)
-sta ima da saziva sabor da bi objavio ''pravu poziciju svog Sina'' , zar nije on od vecnosti jednak Bogu po poziciji???
U pravu si ovo izgleda cudno i nepotrebno. Medjutim, ovo je u poglavlju pod naslovom ZASTO JE GREH BIO DOZVOLJEN?
Lucifer je objavio vest da se sa njim postupa nepravedno, da svu vlast ima Hristos sa Ocem, a on je ostavljen po strani. Protestvovao je sto nije uzet u savet Bozanstva u osnivanju plana stvaranja nase Zemlje i coveka. Posto je tako, onda sam vidis da je bilo neophodno da Bog Otac izjavi ono sto jeste i kako treba da bude. Prema tome Ocev postupak je opravedan.
I tu nema nikakvog Arijanizma
------------------------
„Sveto Pismo jasno ukazuje na SRODSTVO IZMEDJU BOGA I HRISTA i isto tako jasno predočava ličnost i osobitost i Jednog i Drugog... Bog je Otac Hristov; Hristos je Sin Božji" {8T 268}
-Kako moze postojati ''srodstvo'' ako Hristos ''nije doslovno Rodjeni Sin''?
Ova izjava je u skladu sa ucenjem adventistickih pionira..
Navedeni tekst ne govori o "srodstvu" Hrista sa Ocem, nego o njihovim medjusobnim odnosima.
"Bog je Otac Hristu, Hristos je Sin Bozji. Hristu je dat uzvisen polozaj, On je jednak Bogu, Svi Boznaski savetu otvoreni su Njemu." Posle ovih reci EGW navodi Hristove reci dok je bio kao covek ovde na zemlji: "Otac moj doslije cini, i ja cinim,,, Tada Jevreji gledahu da ga ubiju jer se gradi jednak Bogu." Jovan 5,17-20.
Iz ovoga jasno se vidi da Elen Vajt raspravlja o Hristovom odnosu sa Ocem za vreme Njegove zemaljske sluzbe i to je potpuno u skladu sa Svetim pismom. Ako neko kaze da je ona verovala isto sto je i Arije verovao, to se onda odnosi i na Hrista i na Bibliju, jer ona o tome govori, i to nema veze sa Atrivom jeresi.
---------------
"Naš veliki Primer je BIO UZDIGNUT DA BUDE JEDNAK SA BOGOM" {2T 426}
-Zasto bi Bog Hrista ''uzdizao da bude jednak'' ako je on vec posedovao to jedinstvo od ranije?
Odgpovor: Za to postoje dva osnovna razloga.
Prvi je zato sto je Lucifer zahtevao da se to promeni pa da i on ima istu vlast kao i Hristos.
Drugi, zato sto se Hristos ponizio, uzevsi ljudsku prirodu i dao sebe za otkup gresnika, Otac je ponovo potvrdio da je Hristova zrtva potpuna i da je njom otkupljen ljudski rod od greha i da Htristos ponovo prima istu vlast koju je pre utelovljenja imao. Vidis da tu nema nicerga jeretickoga.
-----------
''Težnja sotone i njegovih saučesnika bila je da se izmeni Božja vladavina. Želeli su da zavire u Njegovu nedokučivu mudrost i DA DOZNAJU SA KAKVOM NAMEROM JE UZVISIO ISUSA I DAO MU TAKO NEOGRANICENU SILU I VLAST. NISU HTELI DA PRIZNAJU AUTORITET SINA" {EW 146}
-Kako andjeli mogu da ''ne priznaju autoritet Sina'' ako je on ''oduivek bio jednak Bogu''?
Ovaj tekst jasno pokazuje da je Hristos u jednom trenutku u vecnosti ''primio vlast i dobio jednakost sa Bogom'' a protiv cega su se neposlusni andjeli pobunili.
Taj navod upravo potvrdjuje ono sto sam do sada rekao. Ti kazes, "kako andjeli mogu da ne priznaju autoritet Sina?"
Svakako da mogu, Biblija to potbrdjuje: "I ZBACENA BI ADAJA VELIKA, STARA ZMIJA KOJA SE ZOVE DJAVO I SOTINA, koja vara sav vasioini svet, i zbacena bi na zemlju, I ANDJELI NJEZINI BISE ZBACENI S NJOM." Otkrivenje, 12,9.
Mire, jasi li razumeo da je bilo andjela koji nisu priznali Hristov autoritet. To nije Arijevo ucenje, nego biblijsko.
------------------
"Hristos jeste nas Primer. ON JE BIO ODMAH POSLE BOGA U NEBESNIM DVOROVIMA." (Lett. 48, 1902).
-Ako je jednak sa Bogom, ne moze biti ''posle Oca''.
Odgovor: Hristos je izjavio da je dosao da ispuni Volju svoga Oca kao Sin Coveciji, a ne svoju volju.
------------
"Jehova jeste IME DATO Hristu."(ST 3 may, 1899).
-Ako je Isus=Otac, onda njemu to ime ''Pripada'', ne moze mu biti ''dato''.
''NE SINA STVORENOG, kao sto su andjeli, NE SINA POSVOJENOG, kao sto su gresnici kojima je oprosteno, NEGO SINA RODJENOG u obliku Oceve licnosti....''(ST 30 mai, 1895).
-EGW ovde jasno uci teologiju pionira, Isus ''nije stvoren'', ''nije usvojen'' nego je ''DOSLOVNO RODJEN OD BOGA''. (To su ucili i pioniri npr. citat A. T. Jones-a: ''Onaj koji je bio rodjen u obliku Boga uzeo je oblik coveka”. (A. T. Jones, The General Conference Bulletin, 1895, p. 449))
Pa tekst jasno govori da je rec o Hristovom utelovljenju. Sin jeste rodjen od Boga i dosao je na svet da svetu predstavi Oca.
-----------------------
Mozda nije mogla da pise o Svemu, ali su njene ranije pisane izjave, suprotne kasnijim, kada govori o Bozanskoj prirodi, sem ako nekako ove izjave ne uspemo da uskladimo..
Ili ako su ove Trinitarijanske izjave falsifikat i namestaljka , onda je jasno o cemu se radi...
Ipak, nadam se da si u mom komentaru video da nema suprotnosti medju njenim spisima, ako se oni pravilno razumeju.
Vec sam ranije izjavi, da sam godinama pregledao njene RUKOPISE, i mogu da ti posvedocim da se njernim spisima nista ne dodaje niti se bilo st oduzima. Istina, mnogi daju svoja objanjenja koja mogu, a ne moraju, da se slazu sa njenim izjavam.
-----------------
Ja bih zamolio, ako postoji neki indeks za pretragu spisa EGW u pdf formatu ili nesto slicno, neki link? Hvala.[/QUOTE]
Odgovor.
Indeks sigurno postoji, u tri knige, ja ga imam, samo ne znam da li postoji u pdf.
Eto postovani prijatelju Mire, ulozio sam truda i odvojio vremenaa da odgovorim na tvoja pitanja,
Ja ne vidim da je EGW ucila arijevstvo, niti sam ustanovio da u njenim spisima postoje bilo kakve izmene.
Sve najbolje