reci mi pošto je Isus DRUGI DEO A DUH TREĆI deo i oni čineJEDNOG BOGA kad je drugi deo Boga umro On više nije ceo i nije ono što ucelini jeste i kako Bog može umreti?
3. Ako sva tri dela čine Boga u celini kad falideo onda to više nije ili jestesa dva dela a ko mu je onda onaj treći deo ako sadva dela čini celog Boga?
Taramana..
Prema Trojstvu svaki deo je zaseban, i moze da funkcionise odvojeno.
Svaki deo je jedinstven, ali funkcionise kao ''Jedno''.
To najbolje vidimo u ''
bracnoj zajednici'', jer ona oslikava ''
Bozansku zajednicu'' , jer Bog je ''
na svoju sliku stvorio coveka'', ''
musko i zensko stvori ih'', ''
i nazva ih covek , kad bise stvoreni''.
Dakle ako hocemo razumeti ''zajednicu Bozanskih osoba'', moramo prvo razumeti da su muskarac i zena potpuno dve ''nezavisne i odvojene osobe'', ali kako Hristos kaze: ''
DVOJE SU JEDNO TELO''.
I kao sto zena moze da se odvoji od muza ''da radi i zivi i obavlja neki posao'' nezavisno od muza, ipak su oni povezani na jedan uzvisen i duhovan nacin,i tako cine ''JEDNO''.
Duh je ono sto ih povezuje u ''dvoje'', a telo tu ne pomaze nista..
Duh Sveti se moze opisati i kao ''treci'' koji to ''dvoje drzi na okupu''.
Ako cemo govoriti o Trojstvu, a ja bi voleo da nam Marko u ovom gornjem primeru ukaze na ''trojstvenost'' , ja tu ne vidim ''trojstvo'' vec ''dvojstvo'' , dakle ''dualizam'' o kojem sam i pricao.
I ako citamo Bibliju ispravno, to je jasno.
Duh je samo ono sto povezuje ovo dvoje, ''muskarca i zenu'', ''Isusa i Boga'' , pa se zato nigde i ne tvrdi da je ''Duh treci'' tj. ''nezavisna osoba''.
Ja mogu prihvatiti jednu verziju Trojstva(o kojoj sam i ranije govorio na forumu), a precizno definisano -to bi glasilo ovako:
Otac je Bog (Biblija nas tako uci).
Sin je Bog (Biblija nas uci).
Sveti Duh (se ''moze nazvati Bogom'' jer iz Boga ishodi i sastavni je deo njega samog).
U ''trojstvo'' gore opisano, ja sam oduvek verovao.
Kada razmislim o mojem ranijem verovanju u Trojstvo, to je bilo upravo to!
Sada shvatam da ja nikada i nisam verovao u zvanicno Trojstvo, i u Svetog Duha kao ''nezavisnu licnost'', oduvek sam i verovao u gornju formulaciju Trojstva(a mislim da vecina ljudi to tako i razume, hteli to ili ne da priznaju)..
Dakle ja Trojstvo mogu prihvatiti, kao odredjenu formulaciju, to nije problem, ali ono mora biti ispravno i precizno definisano kao sto je gore..
Do sada mi niko nije dokazao da je ''Duh nezavisna Treca osoba'' , kao ni da on postoji u ''odnosu muskarca i zene'' kao ''treci''. A to je slika ''odnosa Boga i Isusa''.
Sto se tice tvoje gornje izjave ''ko je umro''? i ''kako moze Bog da umre'' , mi vidimo da su Bozanske osobe ''odvojene i nezavisne licnosti'' a koje ''izdvojene obavljaju razlicite duznosti'' ali ipak ''su jedno u Duhovnom smislu'' - pa cak su i ''fizicki povezane(kao kada se muz i zena sastanu telesno, tako i Bog i Isus su 'jedan Bog') , ali ovo dvoje je prvenstveno povezano ''Duhovnim vezama'' u ''Jedno''.
Velika je to ''tajna'' i zahteva razumevanje, a otkrivena nam je u odnosima ''bracne zajednice''.
Znaci ovde Isus umire, ali to ne znaci da ''umire i sam Bog'' , kao sto i u slucaju ''smrti zene, to ne znaci da je umro i muz, on nastavlja da zivi..
Ovo je moguce razumeti samo onom ko je prosvetljen Bozjim Duhom.
Marka molim, da mi objasni, gde on u ''bracnoj zajednici vidi trecu osobu'' ja je ne nadjoh, vec je to ''duh koji povezuje ovo dvoje u jedinstvu''.
Hvala.
*Sto se tice teme , ja mislim da smo vec izneli ispravan zakljucak u gornjim postovima..
A to je: 'Pioniri adventizma nisu verovali u Trojstvo, ali su vremenom progresivno prihvatili ovo ucenje. Elen White , cini se da je od pocetka zagovarala Trinitarijansku dogmu, ali ne tako glasno , buduci okruzena 'anti-trinitarcima' , pisala je oprezno, ne isticuci ovo pitanje(na jednom mestu cak izjavljujuci da 'ne treba jasno da definisemo prirodu Boga'[mislim da sam procitao negde]), a u poslednjim godinama, po tom pitanju je jasno izrazila svoj stav, kako se i dogma kod adventista menjala. Adventisti su oko 1980-ih zvanicno usvojili Trinitarijansku dogmu, tako da se ona danas svrstava u red protestantskih Hriscansih zajednica, koje veruju u Trojstvo...